Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6931 articles
Browse latest View live

درخواست رفع توییتر وزیر ارتباطات رد شد

$
0
0

زیتون– عبدالصمد خرم‌آبادی٬ معاون دادستان کل کشور٬ درخواست وزیر ارتباطات مبنی بر بررسی موضوع رفع فیلتر توییتر در جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه را «غیرقانونی» و «خلاف مبانی حقوقی» خواند و اعلام کرد که این شبکه اجتماعی رفع فیلتر نخواهد شد.

در حالی معاون دادستان کل کشور طرح موضوع «رفع فیلتر توییتر» را «غیرقانونی» و «خلاف مبانی حقوقی» خواند که رهبر جمهوری اسلامی٬ رییس جمهوری٬ تعدادی از وزرا و نمایندگان مجلس عضو این شبکه اجتماعی هستند.

او پیشتر  اعلام کرده بود که عضویت در شبکه‌های اجتماعی فیلترشده، مانند توییتر «تخلف» است.

عبدالصمد خرم‌آبادی روز سه‌شنبه ۲۳ مرداد، در یادداشتی که توسط ایسنا باز نشر شده٬ اعلام کرد که دادستان کل کشور در نامه‌ای به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات «غیرقانونی بودن» درخواستش برای بررسی رفع فیلتر توییتر در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه را اعلام کرده‌است.

به گفته خرم‌آبادی: «توییتر یک شبکه اجتماعی آمریکایی است که کنترل آن در اختیار دشمن می‌باشد. مدیران این شبکه در فتنه سال ۸۸ صراحتاً از فتنه حمایت کردند. در حال حاضر نیز این شبکه حاوی میلیون‌ها محتوای مجرمانه است که وزارت ارتباطات به لحاظ فنی امکان پالایش حتی یک مصداق آنرا را ندارد.»

معاون دادستان کل همچنین از محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، خواست که به جای تلاش برای رفع فیلتر توییتر «پیگیر تحقق شبکه ملی اطلاعات و حمایت بیشتر از پیام‌رسان‌های داخلی باشد».

معاون دادستان کل کشور تأکید کرد که «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مرجع نقض دستورات و احکام قضایی نیست» بنابر این موضوع رفع فیلتر توئیتر در جلسه این کارگروه «مطرح نخواهد شد و توییتر رفع فیلتر نمی‌شود.»

او اضافه کرد: «اگر کسی فکر می‌کند که طرح مکرر یک درخواست غیرقانونی در رسانه‌ها، منع قانونی آن را مرتفع می‌کند؛ این فکر اشتباه است.»

اعضای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ۱۲ نفر هستند و دادستان کل کشور رییس این کارگروه است.

علاوه بر شش وزیر و دو نماینده مجلس، فرمانده نیروی انتظامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، رئیس سازمان صدا و سیما و نماینده دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی اعضای این کارگروه هستند.

 


نایب رییس مجلس: مشکلات کشور هزینه سیاستی است که مقابل امریکا انتخاب کرده‌ایم

$
0
0

زیتون- مسعود پزشکیان٬ نایب رییس مجلس٬ تاکید کرد که «مشکلات کشور تقصیر یک نفر نیست» بلکه «هزینه سیاستی است که مقابل امریکا انتخاب کرده‌ایم.»

به گفته نایب رییس مجلس «وقتی پرچم آمریکا را آتش می‌زنیم»، «اف‌ای تی اف را رد می‌کنیم»، باید بپذیریم که با آمریکا رودررو خواهیم شد.
روزنامه ایران خبر داد که پزشکیان در ادامه افزود: «باید خود را آماده کنیم. کوتاه نیامدن سختی‌هایی دارد و تقصیر حسن و حسین نیست بلکه تقصیر سیاستی است که در پیش گرفته‌ایم. ما باید یاد بگیریم که اقتصاد مقاومتی فحش دادن به یکدیگر نیست.»

مسعود پزشکیان همچنین گفت که «ما چهل سال است به یکدیگر گیر می‌دهیم، چون نمی‌خواهیم مشکل را حل کنیم بلکه دنبال فردی هستیم که تقصیر را گردن وی بیاندازیم. مشکل ما فرد نیست بلکه ساختار است. یک مدیر دو مدیر و صد مدیر نمی‌شود که همه خلافکار و مقصر باشند بلکه این ساختار است که ایراد دارد.»

نایب رییس مجلس در حالی «مشکلات کشور را ناشی از رویارویی با آمریکا» دانست که روز گذشته آیت‌الله علی خامنه‌ای٬ رهبر جمهوری اسلامی صراحتا مشکلات را ناشی از ضعف‌های داخلی عنوان کرده بود.

آیت‌الله علی خامنه‌ای در یک سخنرانی عمومی عامل اصلی بحران اقتصادی روزهای اخیر ایران و کاهش ارزش ریال را درونی خواند.او افزود: «کارشناسان اقتصادی و بسیاری از مسئولین بر این مسئله متفقند که عامل این مسئله خارجی نیست، درونی است. نه اینکه تحریم‌ها اثر نداشته باشد اما عمدهٔ تأثیر مربوط به عملکردهاست. اگر عملکردها بهتر و باتدبیرتر و بهنگام‌تر و قوی‌تر باشد، تحریم‌ها اثر زیادی نمی‌گذارد و می‌شود ایستاد.»

رهبر جمهوری اسلامی ادامه داد: «مثلاً در همین قضیهٔ ارز و سکه بر اثر برخی بی‌تدبیری‌ها و بی‌توجهی‌ها ارز کشور رفت دست کسانی که از آن سوءاستفاده کردند. این مشکل، مربوط به نحوهٔ مدیریت و سیاست‌گذاری اجرایی است.»

به گفته او «وقتی ارز و سکه را به‌صورت غلط توزیع می‌کنند، این توزیع دو طرف دارد: یکی که آن را می‌گیرد و یکی که آن را می‌دهد. ما همه‌اش داریم دنبال آن کسی می‌گردیم که می‌گیرد، در حالی‌که تقصیر عمده متوجه کسی است که آن را داد؛ نمی‌گوییم خیانت، اما خطای بزرگی کرده‌است.»

عراق به تحریم‌های ترامپ علیه ایران پای‌بند می‌ماند

$
0
0

هفته گذشته، دولت حیدر العبادی در عراق اعلام کرد که اگرچه موافق تحریم‌های ترامپ علیه ایران نیست اما از این تحریم‌ها را رعایت می‌کند. بسیاری در ایران از این موضع عبادی شگفت زده شدند بدون انکه به‌طور دقیق به این موضع که حامی پیامی هم برای ایران بود، توجه کرده باشند. عبادی به‌روشنی گفت که نمی‌خواهد کشورش از منظومه جهانی شدن اقتصاد در دنیا بیرون بماند. دومین پیام او این‌ بود که عراق، به‌عنوان یک کشور با اکثریت شیعه، ایران نیست و نمی‌خواهد با سیاست‌های ایران در سطح جهانی شناسایی و تمیز داده شود.

اما به‌عنوان عضوی از جامعه جهانی، عبادی بخوبی می‌داند که توسعه اقتصادی کشورش در گرو تعامل و پای‌بندی به پدیده بازار و اقتصاد جهانی شده‌ای‌ست که در طول سه دهه گذشته بر روابط و نهادهای بین المللی تاثیر بسزایی گذاشته‌اند. عبادی تصمیم گرفته است که عضوی از این خانواده بزرگ جهانی باشد تا کشورش بتواند از منابعی‌که اقتصاد جهانی فراهم اورده است، برای کشور و به‌نفع منافع ملی استفاده کند.

اما ایران پس از چهل سال از انقلاب گذشته هنوز نخواسته است که به این سئوال کلیدی پاسخ گوید که ایا خود را عضوی از جامعه جهانی می‌داند و حاضر است به قوانین و کنواسیون‌های بین‌المللی احترام بگذارد و یا ترجیح می‌دهد که خود را از این جامعه دور نگاه داشته و منافع ملی کشور را قربانی منافع ایدئولوژیک زمامداران کشورش کند. برخورد با کنواسیون FATF نشان داد که رهبری و زمامداران این کشور تا چه اندازه نسبت به روابط بین‌الملل در غفلت و بی‌بصیرتی مطلق مانده‌اند. اما عمق فاجعه اینجاست که رهبری جمهوری اسلامی فقط زمانی‌که فکر می‌کند می‌تواند از این روابط به سود خود و ایدئولوژی انزواگرایی نظامی‌ که بر پا ساخته است استفاده کند، به‌طور مخفی و اشکار پیش‌قدم می‌شود. زمانی‌که تعاملی را که او برایش شرط و شروطی قائل می‌شود با مشکلات روبرو شد، ادعا می‌کند که از ابتدا با ان مخالف بوده است. او در این روزها اعلام کرده است که در جریان مذاکرات هسته ای «اشتباه کرده» که «اجازه تجربه» داده است. این اولین باری‌ست که در پوشش یک ریاکاری مطلق رای به «اشتباه بودن صدور اجازه مذاکرات هسته ای» می‌دهد تا خودرا از زیر بار مسئولیت ان تبرئه کند. او هرگز حاضر نبوده است که در قبال تصمیمات خود مسئولیت بپذیرد و پاسخگو باشد. فرق او با شاه این است که او خودرا مسئول تصمیمات خود می‌دانست اما پاسخگو نبود. در لوای استبداد دینی، او از استبداد سلطنتی سبقت گرفته است.

تحریم‌های هسته‌ای ایران در زمان دولت احمدی‌نژاد از شورای امنیت سازمان ملل متحد گذشته است. اقای خامنه‌ای در طول سال‌های تحریم و در زمان دولتی که با یک تقلب انتخاباتی و با حمایت او سر کار امده بود، چشم بر تحریم‌های افزاینده بست و زمانی‌که اقتصاد کشور را با بحران‌های بزرگ روبرو دید که بر ثبات نظام تاثیر می‌گذاشت، دستور به مذاکره مخفی با امریکا داد. به‌دنبال مذاکرات مخفی که دکتر صالحی، رئیس فعلی سازمان انرژی هسته ای ایران، شروع کننده ان بوده، اجازه برای مذاکره از طریق دولت انتخابی روحانی صادر کرده است. امروز به‌خاطر این‌که برجام با سیاست‌های ماجراجویانه بین‌المللی سپاهیان در منطقه تضعیف شده و دولتی در امریکا سر کار امده است که از سر تبعیض‌گرایی مطلق، سیاست کشور ما را به چالش می‌کشد، رهبری اعلام می‌کند که از ابتدا با برجام موافق نبوده است. به‌جای قبول مسئولیت و پاسخگویی به سیاست‌های شکست خورده منطقه‌ای، رهبری دولت را مسئول اوضاع می‌داند و می‌گوید «کارشناسان اقتصادی و بسیاری از مسئولین بر این مسئله متفقند که عامل این مسئله خارجی نیست، درونی‌ست. نه اینکه تحریم‌ها اثر نداشته باشد اما عمده تاثیر مربوط به عملکردهاست». از او باید سئوال کرد که به‌عنوان رهبری که حتی برای دست‌چین کردن وزرا دخالت می‌کند، مسئولیت او برای این همه نابه‌سامانی‌های داخلی که اکثرا منشاء خارجی دارند، کجاست؟ بدون شک دولت روحانی در اتخاذ مدیران با صلاحیت به اشتباه رفته است اما اگر کشور کرارا با چالش‌های خارجی روبرو نشده بود، ایا نمی‌شد چاره اندیشی‌های بهتری در صحنه سیاست و اقتصاد کشور کرد؟

اما چرا عراق نخواسته است ایران باشد و  می‌کوشد که در سیاست‌های داخلی و خارجی راه خود را از ایران جدا کند؟

اول: بعد از فروپاشی نظام بعث، به‌دنبال دخالت نظامی امریکا در عراق، بزرگترین رقیب منطقه ای ایران از صحنه سیاست خلیج فارس حذف گردید. به‌جای تلاش برای ایجاد نظامی با ثبات در عراق، سپاهیان و رهبری به ایجاد یک دولت شیعی در عراق روی اوردند. دولت طائفه گرای نوری المالکی مورد حمایت مطلق ایران قرار گرفت. در بین سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۷ میلادی، با تغییر در سیاست خود، امریکاییان توانستند با به‌کار گیری بسیاری از نیروهای سنی، اوضاع عراق را تا حدودی ارام و به ان ثبات بخشند. سیاست‌های نوری المالکی و ایران به اختلافات داخلی بین شیعیان و سنی‌ها دامن زد تا اینکه پایه‌های جنگ‌های بین شیعه و سنی در عراق تشدید شد. اختلافاتی که به‌دنبال سقوط صدام در گذشته خودرا به‌ شکلی نشان داده بود، به‌یک‌باره عیان شده و به ایجاد و تشکیل گروه‌های سنی تکفیری کمک شایانی کرد. در روزهای گذشته وقتی دکتر محمود صادقی به همکاری دولت عراق با امریکا برای اعمال تحریم‌ها بر ضد ایران اعتراض کرد، فائق الشیخ علی، نماینده انتخابی مجلس عراق و رهبر حزب «مردمی اصلاح» در توییتر خود ادعا کرد که ایران القاعده را وارد عراق کرده است و می‌بایست غرامت کشته شدن یک میلیون عراقی را به این دولت پرداخت کند. سیاست‌های ایران در عراق با انتقادات زیادی از طرف سنی‌ها و شیعیان روبرو بوده است. ایران در طول سال‌های نفوذ کمی و کیفی خود در عراق، اگرچه توانسته است دولت این کشور را تا حدودی برای مبارزه با داعش و جلوگیری از گسترش این گروه کمک کند، اما نتواست  به ثبات درونی عراق منجر شود. به‌خاطر همین، دولت عبادی مصرانه از امریکایی‌ها خواسته است که در خاک عراق بمانند و به‌دولت او برای ایجاد ثبات در این کشور کمک کنند. دولت عراق که هنوز قوام نگرفته است و کشوری‌که هنوز به ثبات سیاسی دست نیافته است، نمی‌تواند به تحریم‌های امریکا در مقابل ایران پای‌بند نماند.

دوم: جو داخلی عراق و ارایش نیروهای سیاسی، به دولت عبادی اجازه نمی‌دهد که منافع ملی کشور را قربانی دوستی با ایران کند. در درون عراق یک پلورالیسم سیاسی با تمام نقاط ضعف خود شکل گرفته است. جامعه سیاسی و جامعه مدنی در عراق به‌دنبال ایجاد نهادهای دموکراتیک در داخل و تعامل با کشورهای مختلف جهان و نهادهای بین الملی‌ست. انتخابات گذشته نشان داد که میانگین قدرت در عراق به‌دنبال ایجاد روابط گذشته عراق با ایران نیست. اگرچه حزب عامری و حشدالشعبی‌ها بعد از صدر، بیشترین کرسی‌های مجلس را تصاحب کردند اما نیروهای ائتلافی در صحنه سیاست فعلی عراق، برای یک عراق مستقل و پلورالیسم سیاسی تلاش می‌کنند. وقتی اقای ولایتی پیش از انتخابات عراق به این کشور سفر کرد و گفت که ایران اجازه نمی‌دهد که کمونیست‌هاو… در عراق سر کار بیایند، با انتقاد همه نیروهای سیاسی عراق روبرو شد. اقای ولایتی فراموش کرده بود که عراق در حال تغییر است و باید به‌این تغییر احترام بگذارد. در ناآرامی‌های بصره در چند ماه گذشته، بسیاری از شیعیان منتقد سیاست‌های ایران در عراق بوده اند. حیدر العبادی مانند نوری المالکی به ایران و قاسم سلیمانی نزدیک نبوده  و در مقاطع مختلف اختلافات انها در صحنه سیاست عراق عیان شده است. به‌هر حال جو داخلی سیاسی عراق اجازه نمی‌دهد که منافع این کشور به پای ایران قربانی شود. به جز این، اقتصاد بی‌ثبات عراق، سخت به کمک و سرمایه گذاری‌های خارجی نیازمند است و دولتمردان عراق به‌دنبال بازگشایی بازار عراق به روی سرمایه گذاری‌های خارجی‌اند.

سوم: در صحنه سیاست عراق، ایت‌الله سیستانی ایستاده است تا روحانیون را از حضور در قدرت پرهیز دهد. مکتب نجف در مقابل مکتب قم، به‌دنبال جدایی مذهب از حکومت بوده و جایی که منافع ملی عراق ایجاب کرده است، سیستانی صرفا در امور سیاسی و نه حکومتی عراق دخالتی محدود داشته است. وقتی نوری المالکی نمی‌خواست از دولت و قدرت کنار بیاید، با تهدید ایت الله سیستانی روبرو شد. سیستانی  از دیرباز به‌دنبال ایجاد یک نظام انتخاباتی مشارکتی در عراق بوده است. وقتی داعش امنیت عراق را بعد از تسخیر موصل تهدید کرد، ایت الله سیستانی از مردم خواست که در حشدالشعبی برای دفاع از کشور شرکت جویند. اما وقتی اقای قاسم سلیمانی خواست که از حشدالشعبی در جنگ‌های داخلی سوریه استفاده کند، دولت عراق و ایت‌الله سیستانی با ان مخالفت کرد.

در پایان دولت صفویه، مکتب اخباری در فقه توسط محمد امین استرابادی به یک مکتب استوار تبدیل شد. چند دهه بعد اصولی‌ها به رهبری اقا محمد باقر بهبهانی معروف به وحید بهبهانی کمر همت به پایان دادن مکتب اخباری گذاشتند. عراق و ایران صحنه این جدال بین اخباری‌ها و اصولی‌ها شد. اصولی‌ها در روش‌های خود به جز استدلال به خشونت هم روی می‌اوردند. انها طرفداران اخباری‌گری را در ملاء عام شلاق می‌زدند. انچه امروز برای علما دین در عراق از اصولی‌گری باقی‌مانده است، استدلال و منطق است که شیرازه مکتب سیستانی را تشکیل می‌دهد.اما آنچه از اصولی‌گری برای زمامداران ما مانده، اعمال خشونت است. جالب اینکه با تاسی به مکتب اخباری و با تمسک به چندین روایت و حدیث، علمای ما پایه‌گذار نظام استبدادی دینی در ایران شدند.

عراقی‌ها راه خود را از کشور ما و شیوه زمام‌داری در ایران جدا کرده‌اند. انها انتی‌تز مذهبی ما شده اند. ءن‌ها دوستی با کشورهای دیگر را در چهارچوب منافع ملی و امنیت کشورشان تعریف می‌کنند. امروز رهبر جمهوری اسلامی با کشیدن خط قرمزی بر منافع و امنیت ملی کشور گفت، «جنگ نخواهد شد و مذاکره نخواهیم کرد» او به همین سادگی منافع ملی و امنیت  و آینده میلیون‌ها انسان را تعریف کرد.

🍃زنده|سازمان انرژی اتمی ایران: شاید از تعهدات‌ برجامی‌مان بکاهیم

$
0
0

 

 


سازمان انرژی اتمی ایران: شاید از تعهدات‌ برجامی‌مان بکاهیم

بهروز کمالوندی، سخن‌گوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «سازمان انرژی اتمی مجری تصمیمات مراجع بالای نظام است، الان هم مرجع رسیدگی به امور برجام امور هیات نظارت بر اجرای برجام است.
«در این هیات هم بحث شده اگر اروپایی‌ها تعلل کنند ما بخشی از تعهدات‌مان را انجام ندهیم یا برخی محدویت‌ها را کنار بگذاریم.
فعلا قرار است نتیجه کار اروپایی‌ها را ببینیم و بعد تصمیم بگیریم؛ باید توازنی بین تعهدات و مزایا باشد. اگر تعهدات‌مان را انجام دهیم ولی مزایایی برای ما نباشد ادامه آن بی‌معنا است و شاید از تعهدات‌مان بکاهیم.
طبق پاراگراف ۲۶ برجام این حق را داریم که اگر طرف مقابل به تعهدات‌اش عمل نکرد ایران می‌‌تواند بخشی یا همه تعهدات‌اش را می‌تواند انجام ندهد.این یک تصمیم سیاسی است و نه فنی و برای همین در اختیار سازمان نیست»

کمالوندی مثال زده، که نیروهای این سازمان می‌توانند در صورتی که دولت بخواهد به طرف مقابل فشار بیاورد، سانتریفیوژهای IR6 را به کار گیرد/ مهر

 


غلامحسین کرباسچی به یک سال حبس محکوم شد

غلامحسین کرباسچی اردیبهشت ۱۳۹۶ به دلیل اظهارات انتقادی درباره حضور نظامی ایران در سوریه در دادگاه انقلاب اصفهان محاکمه شد.

خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه ایران گزارش داده است که حکم یک سال زندان غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی در دادگاه تجدید نظر تأیید شده است.

 

سخنان غلامحسین کرباسچی که به‌جرم گفتن آن، امروز حکم یک سال زندان‌اش قطعی شد


تشکیل دادگاه‌های سیار در قزوین برای مبارزه با احتکار

دادستان قزوین اعلام کرد: شناسایی و پلمب ۱۳ انبار بزرگ احتکار کالا به ارزش ۷۰ میلیارد تومان  انجام شد.

وی تاکید کرد: در استان با تفاهم با تعزیرات حکومتی از چهارشنبه دادگاه‌های سیار در سطح شهر قزوین برای مبارزه با گرانفروشی و احتکار راه اندازی خواهد شد و در محل حکم خواهیم داد.




هشدار آمریکا به عراق: در صورت عدم پایبندی به تحریم‌های ایران، تحریم می‌شوید

«هدر نوئرت» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به سخنان اخیر العبادی مبنی بر عدم پایبندی به تحریم‌های آمریکا علیه ایران، بغداد را تهدید کرد.

وی در سخنانی در جریان کنفرانس خبری که روز چهارشنبه در رسانه‌های عراقی بازتاب یافت، به دولت عراق هشدار داد در صورت عدم پایبندی به تحریم‌های ضد ایرانی، خود در معرض تحریم قرار خواهد گرفت./ ایرنا


دادستان کل کشور: از کجا می‌دانید رئیس کل بانک مرکزی احضار نشده


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

کرباسچی به حبس قطعی محکوم شد

$
0
0

زیتون– حکم قطعی غلامحسین کرباسچی صادر شد.

او که به جرم تبلیغ علیه نظام در دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان محاکمه شده بود به یکسال حبس تعزیری محکوم گردید.

حکم صادره با اعتراض وکیل کرباسچی مواجه شد و پس از بررسی  پرونده در دادگاه تجدیدنظر به استناد ماده ۵٠٠ قانون مجازات اسلامی در تاریخ ٢٢-۵-٩٧ حکم قطعی صادر و برای اجرا ابلاغ شد.

غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی سال گذشته در حاشیه مراسمی در اصفهان اظهاراتی انتقادی درباره حضور نظامی ایران در سوریه کرده بود که با عکس‌العمل تندروهای داخلی مدافع سیاست ایران در این کشور مواجه شد و در آخر کار به دخالت دستگاه قضا کشید.

احمد خسروی وفا رئیس کل دادگستری استان اصفهان ۱۲ اردیبهشت ماه سال گذشته از تشکیل پرونده برای غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی خبر داد و گفت: نسبت به اظهارات این فرد که جنبه جزایی داشته اعلام جرم و پرونده تشکیل شده است.

طرح اتهام جاسوسی برای نسرین ستوده

$
0
0

زیتون– پیام درفشان٬ وکیل نرگس ستوده خبر داد که شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب علاوه بر اتهام تبلیغ علیه نظام و اهانت به رهبر جمهوری اسلامی، به اتهام جاسوسی برای موکلش حکم صادر کرده است.

خبرگزاری ایرنا به نقل از پیام درفشان خبر داد: «در کیفرخواست صادره از سوی دادسرا برای ستوده، اتهامات وی تبلیغ علیه نظام و اهانت به رهبری عنوان شده اما شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به اتهام جاسوسی برای موکلم، حکم صادر کرده است.»

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، روز چهارشنبه ۲۳ خرداد در منزل شخصی‌اش در تهران بازداشت و به دادسرای اوین منتقل شد.

به گزارش «زیتون» دلیل بازداشت این وکیل دادگستری٬ شکایت دادستان کاشان بود. به رغم صدور قرار وثیقه٬ این وکیل دادگستری از پرداخت وثیقه سرباز زد و از آن خرداد ماه در زندان به سر می‌برد.

به گفته درفشان نسرین ستوده هم اکنون به خاطر محکومیت به پنج سال حبس تحت عنوان اتهام جاسوسی که در کیفرخواست وی وجود ندارد، شکایت بازپرس دادسرای کاشان و صدور قرار بازداشت توسط شعبه دوم بازپرسی در زندان به سر می برد.

رضا خندان، همسر نسرین ستوده، ماه گذشته به ایسنا گفته بود: «برای همسرم وثیقه ۶۵۰ میلیونی صادر شده ولی او چنین وثیقه‌ای را قبول نمی‌کند.»

او اتهامات علیه همسرش را «تبانی، اجتماع و تبلیغ علیه نظام» توصیف کرد.

این فعال حقوق بشر و وکیل دادگستری پیش از این نیز سابقه بازداشت داشته است.

نسرین ستوده ۱۳ شهریور ماه ۸۹ بازداشت و در دادگاه بدوی به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام» و عضویت در کانون مدافعان حقوق بشر به ۱۱ سال حبس، ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.

این حکم در دادگاه تجدید نظر به ۶ سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از وکالت کاهش یافت.

این وکیل دادگستری پس از حدود سه سال زندان و طی بیش از نیمی از محکومیتش در روز ۲۷ شهریور ماه ۹۲ آزاد شد.

پس از آزادی به دستور دادگاه انتظامی وکلا، پرونده وکالت این فعال حقوق بشر در مهرماه ۹۳ به مدت سه سال ابطال شد.

این وکیل در اعتراض به حکم محرومیت از وکالت، از روز ۲۹ مهرماه ۹۳ در مقابل کانون وکلای دادگستری تهران تحصن کرد.

صدور احکام سنگین برای دراویش گنابادی ادامه دارد

$
0
0

زیتون– مصطفی عبدی٬ از مدیران سایت مجذوبان نور و درویشان گنابادی به ۲۶ سال و ۳ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
این درویش زندانی علاوه بر زندان به ۱۴۸ ضربه شلاق٬ ۲ سال تبعید به سیستان و بلوچستان٬ ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور و ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها و احزاب و دسته‌جات سیاسی و اجتماعی و فعالیت رسانه‌ای نیز محکوم شد.

مصطفی عبدی که از شرکت در دادگاه به دلیل روند غیر قانونی از بازداشت تا محاکمه٬ خودداری کرده بود٬ توسط قاضی صلواتی محاکمه و محکوم شد.

پیشتر کسری نوری، دیگر مدیر سایت مجذوبان نوز، به ۱۲ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید به شهرستان «ثلاث باباجانی» و محرومیت‌های اجتماعی محکوم شده است.

این حکم را قاضی احمدزاده، رییس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، و بدون حضور کسرا نوری در دادگاه صادر کرده است.

مرداد ماه امسال نیلوفر دولتشاه، همسر محسن عزیزی درویش زندانی، در گفت‌وگو با «کمپین حقوق بشر در ایران»، با اشاره به اینکه ۴۱ درویش زندانی در اعتراض به « عدم دادرسی عادلانه» در دادگاه خود شرکت نکرده‌اند گفت پنج نفر از این دراویش به صورت غیابی به حکم‌های ۱۲ تا ۱۳ سال زندان محکوم شده‌اند.

فائزه عبدی‌پور، فعال حقوق دراویش، در توییتر خود خبر داد که رسول هویدا، یکی دیگر از دراویش زندانی، به هفت سال زندان، دو سال تعبید به زهک در استان سیستان و بلوچستان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.

او همچنین نوشت که صدیقه صفابخت و الهام احمدی، دو درویش زندانی، به پنج سال زندان و دو سال محرومیت از فعالیت‌های اجتماعی محکوم شده‌اند.

وبسایت «مجذوبان نور» که خبرهای دراویش گنابادی را پوشش می‌دهد، پیش از این خبر داده بود که ۴۶ درویش گنابادی به ۱۷۱ سال زندان محکوم شده‌اند.

این وبسایت روز جمعه نیز بدون ذکر نام خبر داد که ۱۰ درویش گنابادی به ۶۵ سال زندان و همچنین تبعید و شلاق محکوم شده‌اند.

بهمن ماه سال گذشته بیش از ۵۰۰ تن از دراویش گنابادی به دلیل تجمع اعتراضی آنها در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب این سلسله، بازداشت شدند. تجمع دراویش با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

ویدیوها و تصاویر زیادی از این درگیری‌ها منتشر شد و گزارش‌هایی نیز از «ضرب و جرح» شدید دراویش بازداشت شده و «شکستگی سر، فک و چند دندان» و وضعیت جسمی نامناسب تعدادی از آنان منتشر شده‌ است.

پیشتر قاضی جباری، رییس شعبه ۱۱۸۰ دادگاه کیفری دو استان تهران، اتهام بیشتر دراویشی که پرونده‌شان به این دادگاه ارجاع شده را «اخلال در نظم و آسایش عمومی جامعه» عنوان کرده بود.

«اجتماع و تبانی علیه امنیت»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «اخلال در نظم» و «تمرد از دستور پلیس» اتهامات یکسانی است که درباره شماری از دراویش مطرح شده است.

ماه گذشته موسی غضنفرآبادی، رئیس دادگاه انقلاب تهران، با اعلام ارسال پرونده بیش از ۷۰ تن از دراویش گنابادی به این دادگاه، اتهام این افراد را «امنیتی» اعلام کرده بود.

جنجال «اشتباه» آیت‌الله خامنه‌ای ادامه دارد

$
0
0

زیتون– دفتر آیت‌الله علی خامنه‌ای٬ امروز (چهارشنبه) با صدور اطلاعیه به حاشیه‌های پیش آمده پس از آخرین سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی٬ پاسخ داد.

 آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی٬ ۲۲مردادماه٬‌در یک سخنرانی عمومی گفت که در جریان مذاکرات هسته‌ای «اشتباه کرد» که «اجازه تجربه» داده است.

متن سخنان رهبر جمهوری اسلامی تنها توسط وب ‌سایت رسمی او اجازه انتشار دارد. در ابتدا بخش اقرار به اشتباه آیت‌الله خامنه‌ای منتشر٬ اما اندکی بعد از خبر مربوط به این سخنرانی٬ حذف شد.

هرچند حتی پس از حذف این بخش از سخنان رهبر جمهوری اسلامی از وب سایت رسمی او٬ این بخش از سخنانش بارها و بارها در شبکه‌های اجتماعی و منابع خبری دیگر بازنشر شد.

وب سایت دفتر آیت‌الله خامنه‌ای در اطلاعیه امروزش مدعی شده است که رهبر جمهوری اسلامی در دیدار روز دوشنبه خود گفته بود: «در قضیه برجام، بنده اشتباه کردم اجازه دادم که وزیر خارجه‌‌ ما با آنها صحبت کند، ضرر کردیم.»

در ادامه این اطلاعیه آمده است که اشاره آیت‌الله خامنه‌ای به دادن اجازه مذاکره به وزیر خارجه دولت یازدهم، محمدجواد ظریف، با جان کری، همتای آمریکایی‌اش، است.

مذاکرات هسته‌ای از دوران ریاست جمهوری احمد‌نژاد آغاز شده بود. هم زمان با مذاکرات رسمی بین ایران و کشورهای ۵+۱ ٬ اخباری از مذاکرات غیر رسمی ایران و آمریکا در عمان نیز منتشر شده بود.

در طول مذاکرات هسته‌ای و حتی پس از آن نیز بارها رهبر جمهوری اسلامی از تیم مذاکره کننده و نتایج آن مذاکرات حمایت کرده بود.


🍃حکم زندان مجید آذرپی اجرا شد

$
0
0

زیتون– مجید آذرپی٬ فعال سیاسی٬ ساعتی پیش برای اجرای حکم شش سال و نیم زندان بازداشت و روانه زندان اوین شد.

آبان ماه سال گذشته دادگاه تجدید نظر حکم شش سال و نیم زندان مجید آذرپی را تایید کرد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب که در خرداد ۹۴ بازداشت شده و مدت ۲ ماه را در بند دو-الف زندان اوین گذراند به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام توسط قاضی مقیسه به ۶ سال و شش ماه حبس و ۳ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد.

حکم اولیه قرار بازداشت این عضو حزب اعتماد ملی در نهایت بعد از ۸ ماه به قرار وثیقه تغییر کرد.

به گزارش «زیتون» دادگاه برای این فعال سیاسی جنبش سبز قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی تعیین کرده بود اما وی در نهایت پس از تودیع وثیقه ای به ارزش ۷۰۰ میلیون تا زمان صدور حکم قطعی از زندان آزاد شد. او پیشتر در دادگاه به شش سال و نیم حبس تعزیری و جریمه نقدی محکوم شد.

آذرپی پیش از این هم در جریان وقایع سال ۸۸ بازداشت شده بود.
آذرپی پیشتر در اعتراض به روند بررسی پرونده اش و تمدید قرار بازداشت، ۲۳ روز اعتصاب غذای تر کرد و با درخواست رسول منتجب نیا، قائم مقام حزب اعتماد ملی و سید محمد خاتمی و وعده مسئولان قضایی مبنی بر رسیدگی به پرونده، به اعتصاب غذایش پایان داده بود.

در جست‌وجوی «آقازاده‌ها» و «ژن‌های خوب»

$
0
0

زیتون- پریا منظرزاده- این روزها در شبکه‌های اجتماعی جنبشی به راه افتاده که از مسولان می خواهد درباره فرزندانشان اطلاعات بدهند و بگویند در کجا و به چه کاری مشغول هستند.

فساد اداری و رانت‌خواری سیستم ایران به خانواده های مسولان کشیده شده است. فرزندان مقامات از ابتدای انقلاب اسلامی به دلیل تخلفاتی که داشته‌اند، در صدر اخبار قرار گرفته‌اند. اگر فرزندان احمد جنتی و غلامرضا حسنی در سال‌های اولیه انقلاب به اتهام‌های سیاسی اعدام شدند، در سال‌های اخیر اتهام‌ها به رانت‌های اقتصادی تبدیل شده است.

هشتگ «فرزندت کجاست» از آنجا پیدا شد که مردم ایران کشورشان را جایی نامناسب برای زندگی می دانند که حتی مسولان کشور هم حاضر نیستند فرزندانشان در آنجا زندگی کنند. به همین دلیل در جستجوی فرزندان مقامات برآمده اند که در حال از کشور زندگی می کنند.

از سوی دیگر، رویکردی که عمر جمهوری اسلامی را سرآمده می داند، این موضوع را مطرح می کند که مقامات ایران با فرستادن فرزندانشان به خارج از کشور جای پایی برای خود باز می کنند تا در شرایط خطر کشور را ترک کنند.

در نهایت مشخص نشد که فرزندان دری نجف آبادی و مقتدایی و برای گذراندن یک سال و نیم و یکسال حبس خود به زندان رفتند یا باز هم از رانت پدارنه استفاده کردند

در سال های اخیر اخباری مبنی بر فعالیت های اقتصادی فرزندان مقامات و سوءاستفاده از مقام والدینشان منتشر شده است. برخی از آنها محاکمه شده و اتهام بعضی دیگر فراموش شده است. اما از سال ۹۶ که حمیدرضا عارف، پسر بزرگ محمدرضا عارف در برنامهٔ اینترنتی «خیلی محرمانه» خود را «ژن خوب» توصیف کرد، انتقادهای مردمی نسبت به اقدامات فرزندان مسولان جدی تر شده است.

بیشتر اتهام های مالی آقازاده ها بدون مجازات ماند

فرزندان مقامات با عنوان «آقازاده ها» نیز مورد خطاب قرار می گیرند. در سال ۸۰، محمد دری نجف آبادی، فرزند وزیر سابق اطلاعات و مهدی مقتدایی، فرزند دادستان سابق کل کشور متهم دریف سی ام و بیست و هشتم پرونده شهرام جزایری بودند. آنها پس از اعتراف به «تحصیل مال نامشروع» در قالب شرکتی با نام «آروین‌دنیا»، در دادگاه اعلام کردند که تحت تاثیر شکنجه اعتراف کرده بودند و اعترافات خود را رد کردند.

بیشتر بخوانید

سرنوشت متفاوت «ژن خوب» و «ژن بد» در قرارداد ترک‌سل و ایرانسل

در نهایت مشخص نشد که فرزندان دری نجف آبادی و مقتدایی و برای گذراندن یک سال و نیم و یکسال حبس خود به زندان رفتند یا باز هم از رانت پدارنه استفاده کردند.

ناصر واعظ طبسی فرزند متولی سابق آستان قدس رضوی، عباس واعظ طبسی نیز متهم پرونده ای موسوم به «المکاسب» بود که در نهایت اعلام شد که او پول های دریافتی را به بانک ملی پس داده و تبرئه شد.

محمدطاهر (شجاع الدین) حائری شیرازی، فرزند محی الدین حائری شیرازی، امام جمعه سابق شیراز نیز سال ۹۰ به اتهام زمین‌خواری به شش سال حبس و برگرداندن ۳۶۶ میلیون و چهارصد هزارتومان به دولت و ۴۰۲ میلیون و چهارصد هزار تومان جریمه محکوم شد اما دادگاه تجدید نظر این حکم را نقض کرد.

اینها نمونه هایی از فرزندان مقامات هستند که اتهام های مالی بر آنها وارد شد.

فرزندان مقامات از مقطع لیسانس ایران را ترک می کنند

در چند ماه اخیر موضوع آقازاده به شکل های دیگری مطرح شده است. پخش فیلم عروسی امیرمحسن مرادیان، پسر سفیر ایران در دانمارک، و آناشید حسینی، مدل و طراح مد، انتقاد از این وضعیت گسترده بود. از قرار معلوم مراسم عروسی تابستان سال ۹۶ در سالنی در شهرک غرب برگزار شده که یکی از «مجلل‌ترین و زیباترین» سالن‌های تهران است.

هم‌زمان با سفر حسن روحانی به اتریش طنزهایی در شبکه های اجتماعی منتشر می شد که محتوای آنها سفر روحانی به اتریش برای دیدار دخترش بود.

گفته می شود که دخترعموی او، یعنی دختر حسین فریدون نیز دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه کلمبیای آمریکا بوده و پس از آن با دریافت بورس تحصیلی موسوم به لرد دارندورف Lord Dahrendorf توانسته در کالج مشهور مدرسه اقتصاد لندن London School of Economics مشغول به تحصیل شود.

او از بورسی که دویچه بانک آلمان Deutsche Bank به دانشجویان نیازمند کشورهای در حال توسعه و نوظهور اعطا می‌کند، برخوردار شده است. نشریه بیزینس اینسایدر در سال ۱۳۹۳ ضمن انتشار گزارشی درباره فرزندان مقامات ایران که در غرب تحصیل می کنند، اعطای بورس به مریم فریدون را تعجب برانگیز توصیف کرد. بر اساس این گزارش، مریم فریدون در شعبه لندن دویچه بانک مشغول به کار شده است.

سجاد خوشرو، همسر مریم فریدون، که پسر غلامعلی خوشرو، سفیر سابق ایران در سوئیس است، نیز در مقطع دکترا در دانشگاه آکسفورد تحصیل کرده است.

یکی از نکاتی که در این هشتک قابل توجه بنظر می رسد آن است که بیشتر مسولان اعلام کرده اند دخترانشان خانه دار و مشغول بزرگ کردن فرزندان، یا در نهایت انجام کار علمی پاره وقت هستند

در سال ۱۳۸۹ علیرضا سلیمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اعلام کرد که سه هزار نفر از ۷۵ هزار دانشجوی شاغل به تحصیل در خارج آقازاده هستند. او گفت که از این تعداد دانشجوی تحصیلکرده در خارج از کشور ۸۰ درصد در دوره کارشناسی تحصیل می‌کنند.

این درحالیست که تحصیل خارج کشور در مقطع لیسانس از سوی وزارت علوم ایران غیرضروری تشخیص داده می شود و دانشجویان این مقطع در خارج از کشور ارز دولتی دریافت نمی کنند.

در سال ۹۱ نیز روزنامه آلمانی روزنامه «دی ولت» در گزارشی به این موضوع پرداخت که نخبگان حکومتی جمهوری اسلامی فرزندان خود را برای ادامه تحصیل به راحتی به کشورهای اروپایی می‌فرستند. این روزنامه در سال ۲۰۱۰ فرزندان حدود ۴۰۰ کارمند عالی‌رتبه‌ ایران در دانشگاه‌های انگلستان در حال تحصیل بوده‌اند و شمار این افراد در سطح کل اروپا حدود چهار برابر است، خواستار تحریم فرزندان مقامات شد.

هشتگ فرزندت کجاست که در شبکه های اجتماعی، بخصوص توئیتر فعال شده، بسیاری از مسولان را به پاسخ واداشته است. هرچند برخی پاسخ ها همچون گفته قاضی پور، نماینده ارومیه، مبنی بر شغل چوپانی فرزندش دستمایه طنز شده است.

در سال ۹۱ نیز روزنامه آلمانی روزنامه «دی ولت» در گزارشی به این موضوع پرداخت که نخبگان حکومتی جمهوری اسلامی فرزندان خود را برای ادامه تحصیل به راحتی به کشورهای اروپایی می‌فرستند

یکی از نکاتی که در این هشتک قابل توجه بنظر می رسد آن است که بیشتر مسولان اعلام کرده اند دخترانشان خانه دار و مشغول بزرگ کردن فرزندان، یا در نهایت انجام کار علمی پاره وقت هستند و پسرانشان مشغول کار یا تحصیل هستند. کاربران شبکه های اجتماعی از این واکنش مقامات، به نگاه ضدزن آنها تعبیر می کنند. به این ترتیب، فعالیت های سیاسی و اجتماعی دختران هاشمی رفسنجانی همچنان از استثناهای مسولان نظام است.

نکته دیگری که حائز اهمیت است، اشاره بیشتر مسولان به بیکاری فرزندانشان است. این موضوع کاربران شبکه های اجتماعی را به این نتیجه رسانده که آمار بیکاری متفاوت از چیزی است که گفته می شود. آنها به طنز می گویند که باید دنبال کار برای فرزندان مسولان بگردیم.

بعضی هم معتقدند که هشتگ فرزندت کجاست آدرس غلط می دهد. چون بسیاری از فرزندان مسولان در ایران از طریق رانت فعالیت اقتصادی می کنند و زندگی بسیار مرفهی دارند.

از سوی دیگر، برخی کاربران شبکه های اجتماعی سعی در ارایه تعریفی صحیح از این هشتگ دارند. آنها می گویند که منظورشان فراتر از مرزهای جغرافیایی است و می خواهند بدانند منبع درآمد فرزندان مقامات چیست؟ آیا در جایگاه های خود انتصاب شده اند یا بر اساس شایستگی به آنجا رسیده اند.

برخی نیز پیشنهاد می کنند که هشتک خاندانت کجاست مطرح شود چرا که بخش عمده ای از فساد مالی مقامات جمهوری اسلامی مربوط به برادران و دیگر نزدیکانشان است.

آقازاده هایی که دیروز سزای تخلفات مالی خود را ندیدند، امروز آنقدر جرات پیدا کرده اند که مثل پسر عارف یا مهدی مظاهری، فرزند طهماسب مظاهری در مقابل دوربین رسانه ها از ژن خوب خود دفاع می کنند و دارایی هایشان را به سبب لیاقتشان می دانند.

پیروزی بورسیه‌های غیرقانونی بر وزارت علوم

$
0
0

زیتون- سینا پاکزاد: بیش از چهار سال از افشای بورسیه‌های غیرقانونی، ابعاد جدیدی از این پرونده روشن می‌شود؛ از جمله اینکه وزیر علوم دولت احمدی نژاد با «احضار  تهدید» رئیس دانشگاه تربیت مدرس دخترش را به استخدام هیات علمی درآورده و پرونده بورسیه ها به جای وزارت علوم، در دست دیوان عدالت اداری است.

اعطای بورسیه های غیرقانونی در خردادماه سال ۹۳ از سوی مجتبی صدیقی رئیس سازمان امور دانشجویان کشور افشا شد. او از اعطای سه هزار بورسیه غیرقانونی در دولت دهم خبر داد که بسیاری از آنها آقازاده بوده‌اند. دولت حسن روحانی در این خصوص ادعای خسارت کرد و دادستان در سال ۹۵ اعلام کرد کیفرخواست‌هایی برای مدیران مرتبط دولتی صادر می‌کند.

اکنون دیوان عدالت اداری درباره برخی از این بورسیه های لغو شده، حکم برقراری داده است. گفته می شود برای پنج نفر حکم استخدام صادر شده که در میان آنها افرادی با معدل ۱۲ وجود دارند. همچنین، دانشگاه ها موظف به استخدام برخی از این افراد شده اند. این درحالی‌ست که طبق ماده ۶۳۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی براینکه دیوان عدالت اداری نمی‌تواند در امور علمی ورود کند.

دیوان عدالت اداری در حالی به این موضوع ورود کرده که موضوعاتی از جمله شرکت یا عدم شرکت در امتحان بورسیه و کسب نمره حدنصاب از حوزه اختیارات و توانایی دادگاه خارج است

محمد فرهادی وزیر علوم در سال ۹۴ در این باره اظهارداشت: «این داستان به ۳۰۰۰ بورسیه غیرقانونی ختم نمی‌شود، بلکه ۶۰۰۰ بورسیه بی‌مشکل نیز وجود دارد که از این تعداد ۵۰۰۰ بورسیه مربوط به دولت قبل بوده است…. ۳۰۰۰ بورسیه دارای وضعیت خاصی هستند و به چند دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول افرادی بودند که بدون امتحان پذیرش شده‌اند، در حالی که افراد باید طبق آیین نامه از طریق امتحان بورسیه شوند. افراد دوم افرادی بودند که بدون گرفتن حکم بورس در دوره قبل تحصیل خود را آغاز کردند.»

دیوان عدالت اداری در حالی به این موضوع ورود کرده که موضوعاتی از جمله شرکت یا عدم شرکت در امتحان بورسیه و کسب نمره حدنصاب از حوزه اختیارات و توانایی دادگاه خارج است.

محمدجعفر حبیب‌زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، در گفتگو با رسانه ها، تصمیم‌گیری درباره بورسیه‌ها و موضوعاتی مشابه آن، امر علمی- آموزشی دانسته که قضایی نیست و دیوان عدالت اداری نمی تواند به آن ورود کند. در عین حال، محمدرضا رضوان‌طلب، رئیس مرکز جذب اعضای هیات علمی وزارت علوم نظر دیگری دارد. او در گفتگو با ایلنا اظهار داشت: «رای ورود به یک پرونده، ما همواره در دفاعیه ذکر می‌کنیم که آیا آن دادگاه و شعبه خاص صلاحیت ورود به موضوع مورد نظر را دارد یا نه، این تشخیص و این صلاحیت از نظر قانونی به عهده قاضی مربوطه است.»

رضوان طلب با تاکید بر اینکه وزارت علوم استدلال های خود را به دادگاه ارایه می کند، اما حکم نهایی در اختیار دادگاه است، ادامه داد:«وقتی قاضی حکم را صادر کرد، ما مخاطب نیستم که نظر بدهیم، چون دادگاه حکم را مستقیما متوجه رئیس دانشگاه می‌کند و طبیعی است که رئیس دانشگاه هم نمی‌تواند حکم را اجرا نکند، اما اگر راهکار قانونی برای درخواست تجدید نظر داشته باشد و یقین دارد که خلاف قانون است، می‌تواند راهکار قانونی‌اش را طی کند.»

این مقام وزارت علوم در اظهارنظری که منفعلانه که از تحمیل شدن بورسیه ها حکایت دارد، این اقدام را زشت دانست و افزود: «برای خود آن فرد هم زشت است که در آینده در دانشگاه وقتی این مساله مطرح شود بپرسند، فلان شخص چه کاره است، بگویند با حکم دادگاه عضو هیات علمی شده است. ولی بالاخره آقایان تشخیص دادند که این کار جزو صلاحیت‌هایشان است و آن را انجام می‌دهند، ما هم باید سکوت کنیم.»

تهدید رییس دانشگاه برای استخدام دختر وزیر

اعطای بورسیه های غیرقانونی به افرادی که صلاحیت علمی لازم را نداشتند در دولت های نهم و دهم، یکی از دلایلی است که افت کیفیت دانشگاه ها را موجب شده است. نزدیکان احمدی نژاد که اغلب تحصیلات دانشگاهی بالایی نداشتند، با تسهیل سیستم ورودی دانشگاه برای خود و اطرافیانشان، امکان تحصیل و استخدام رسمی را فراهم آوردند.

بسیاری افراد گمنام در حلقه احمدی نژاد با این نوع ورود به دانشگاه و بورسیه، همچنان مناصب دولتی را در اختیار دارند

غیر از افرادی همچون حمید بقایی، که تردیدهایی درباره مدرک کارشناسی او در رشته فناوری اطلاعات یا مدیریت و علوم اجتماعی و دریافت مدرک کارشناسی ارشد در رشته جغرافیای سیاسی در زمان دولت دهم مطرح است، بسیاری افراد گمنام در حلقه احمدی نژاد با این نوع ورود به دانشگاه و بورسیه، همچنان مناصب دولتی را در اختیار دارند.

افراد عادی که از این رانت برخوردار نیستند، برای استخدام به عنوان هیات علمی باید از طریق سایت جذب اقدام کنند و مراحل دشوار و طولانی را طی کنند. دانشگاه های دولتی معمولا سختگیری های شدیدی برای استخدام اعمال می کنند. از جمله اینکه فارغ التحصیلان دانشگاه آزاد، بدون توجه به سابقه علمی، در مرحله ابتدایی رد می شوند.

اما دختر ۲۷ ساله کامران دانشجو، وزیر علوم که کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه آزاد دریافت کرده بود، برای مقطع دکترا در دانشگاه تربیت مدرس بورسیه شد.

گفته می شود که او در آخرین روز‌های فعالیت دولت دهم استخدام شده است. به گفته محمود صادقی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، وضعیت سارا دانشجو متفاوت است. چون برای استخدام او رئیس دانشگاه تربیت مدرس احضار و تهدید می‌شود که در صورت استنکاف، حکم انفصال از خدمتش صادر می‌شود.

مهدی مقیمی روزنامه‌نگار در صفحه فیسبوک خود نوشت: «روند دریافت حکم بورس برای ایشان طی نشد. حتی مصاحبه علمی انجام نگرفت. در یک جلسه مورخ ۱۹ مرداد ۹۲ رئیس دانشگاه تربیت مدرس (بیژن رنجبر) نامه ایشان را امضا و به وزارت علوم منتقل می‌کند و به فاصله ۲۴ ساعت بعد حکم ایشان امضاء می‌شود. دانشگاه تربیت مدرس تنها دانشگاه تحصیلات تکمیلی کشور است که تنها در مقاطع ارشد و دکتری و اخیرا پسا دکتری دانشجو می‌پذیرد و خانم دانشجو که سابقه حتی یک روز تدریس نداشته، مستقیما مدرس دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری خواهد شد. امضای حکم وی در حالی صورت گرفته بود که بنا به دستور سرپرست وزارت علوم قبل از معرفی وزرا به مجلس در مردادماه ۹۲ هرگونه صدور و امضای احکام بورسیه تا اطلاع ثانوی ممنوع شده بود.»

دختر کامران دانشجو که سابقه حتی یک روز تدریس نداشته، مستقیما مدرس دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری خواهد شد

دختر کامران دانشجو در نامه ای طولانی به محمود صادقی پاسخ داد که در بخشی از آن آمده است: «البته این نماینده محترم به دفعات به قوه قضائیه بی احترامی نموده و در این مورد نیز مسبوق به سابقه است. این بار هم با این جمله که «…..رئیس دانشگاه تربیت مدرس مورد تهدید واقع می شود که ……» روند قانونی رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری را بی ادبانه «تهدید» نامیده اند.»

او ادامه نوشته‌است: «رونده روال طبیعی خود را طی نموده ، در مرحله اول با شکایت اینجانب در تیرماه۱۳۹۶ ، با حضور نماینده دانشگاه تربیت مدرس در دادگاه و ارائه تمامی دلایل خود مبنی بر چرایی عدم اجرای حکم بورسیه برای جایابی اینجانب در دانشگاه تربیت مدرس به محضر قاضی محترم نهایتا دادگاه اولیه پس از استماع دلایل هر دو طرف و بررسی مستندات در چهارم مهرماه ۱۳۹۶ یعنی ۳ ماه بعد از شکایت اینجانب با محق دانستن بنده رئیس دانشگاه تربیت مدرس را موظف به اجرای حکم می کند.»

درحالی‌که سند بورسیه غیرقانونی سارا دانشجو در رسانه ها منتشر شده، لحن سرشار از اطمینان  این نامه که از حکم دادگاه به نفع دانشجویان بورسیه برمی آید، امیدی برای پاکسازی دانشگاه ها از این نیروهای دارای توان علمی پایین باقی نمی گذارد. بورسیه های سفارشی، با حکم دیوان عدالت اداری و نادیده گرفتن مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی جذب هیات علمی می شود. این نخستین بار نیست که دخالت های سیاسی و قضایی در نظام دانشگاهی کشور صورت می گیرد.

🍃زنده|محمود صادقی: فعالان بازداشتی محیط‌ زیست تحویل دادستانی شدند

$
0
0

 

 


عارف: نهادهای مقابله با فساد خود فاسدند


محمود صادقی: فعالان بازداشتی محیط‌ زیست تحویل دادستانی شدند

محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب مجلس، در توییترش خبر داد که فعالان بازداشتی محیط‌زیست توسط اطلاعات سپاه به دادستانی تحویل شده‌اند.
صادقی انتقاد کرده که اگر تحقیق و بازجویی از آن‌ها تمام شده، چرا به بازداشت‌شان پایان داده نمی‌شود.

میرحسین خالقی، هومن جوکار، طاهر قدیریان، سام رجبی، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز و عبدالرضا کوهپایه از بهمن پارسال در بازداشت اطلاعات سپاه بودند./روزاروز


 


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

 

پخش دادگاه مفاسد اقتصادی از صداوسیما

$
0
0

زیتون– محمدجعفر منتظری٬ دادستان کل کشور امروز در تشریح ابعاد دادگاه‌های مفاسد اقتصادی خبر داد که این دادگاه‌ها به صورت علنی و با حضور خبرنگاران برگزار می‌شود.

به گفته دادستان کل کشور مشروح دادگاه مفاسد اقتصادی از صداوسیما پخش خواهند شد.

۲۰ مرداد ماه آیت‌الله علی خامنه‌ای٬ رهبر جمهوری اسلامی٬ با درخواست رییس قوه قضائیه ایران برای تشکیل دادگاه ویژه‌ای با حضور سه قاضی دادگاه انقلاب برای رسیدگی به پرونده «مفسدان اقتصادی» موافقت کرد.

بر اساس این دستور آرای صادره از این دادگاه به‌جز اعدام، «قطعی و لازم‌الاجرا» است.

او همچنین از تشکیل پرونده‌های متعددی برای دانه درشت‌ها و عاملان فساد اقتصادی در موضوع ارز، سکه، طلا و خودرو خبر داد و افزود: «با توجه به گستردگی این پرونده ها رسیدگی به این جرائم زمان بر خواهد بود اما به این معنا نیست که از حق قانونی خود کوتاه بیاییم.»

دادستان کل کشور با اشاره به این‌که «شعبه‌های ویژه و قضات مجرب و کاردان در سطح کشور برای رسیدگی به پرونده‌های فاسدان اقتصادی در نظر گرفته شده است» خاطرنشان کرد: «همانگونه که مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه ریاست قوه قضائیه بر سرعت و اتقان تاکید داشتند، دستگاه قضایی با رعایت این دو اصل به این پرونده ها رسیدگی خواهد کرد.»

اما از سوی دیگر برخی از وکلای دادگستری خبر دادند که براساس نامه رییس قوه قضاییه به رهبر جمهوری اسلامی٬ متهمان اخلال در نظام اقتصادی که در معرض اعدام و حبس‌های طولانی مدت هستند فقط حق دارند از میان ۲۰ وکیل دادگستری وکیلی برای خود انتخاب کنند.

ذیل اصلاحیه ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری تنها وکلای مورد تایید قوه قضاییه می‌توانند وکالت پرونده‌های سیاسی و امنیتی را برعهده بگیرند.

از میان بیش از ۲۰هزار وکیل عضو کانون وکلا تنها محمد ساعدی٬ حسن تردست٬ جعفر پوربدخشان٬ مجتبی پناهی٬ اسماعیل سلوکی٬ کریم بخنوه٬ سیدکاظم حسینی٬ جلیل مالکی٬ علی رحیمی ایشکا٬ هادی جودوی خراسانی٬ محرمعلی بیگدلی٬ حسین مهدوی٬ حسین محبیان٬ محمدنظری٬ محمد عزیزنژاد٬ عباس حسینی٬ عباس قاسمیان٬ عبدالرضا محبتی٬ محمدرضا طاهری و رضا جعفری می‌توانند وکالت چنین پرونده‌هایی را برعهده بگیرند.

در تبصره ماده ۴۸ آمده است که در جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی و همچنین جرائم سازمان یافته که مجازات آنها مشمول ماده(۳۰۲) این قانون است در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تائید رئیس قوه قضائیه باشد، انتخاب می کنند. اسامی وکلای مزبور توسط رئیس قوه قضائیه اعلام می شود.

اجرایی شدن این تبصره از قانون آیین دادرسی کیفری٬ اعتراض وکلا را در پی داشت.

 

دود روابط تهران-بغداد در چشم خوزستانی‌ها

$
0
0

زیتون- مجید ضابطی: مین‌های باقی‌مانده از جنگ ایران و عراق مانع خاموش کردن زمینی آتش هورالعظیم هستند و مقامات عراقی از هوا. دود ناشی از سوختن تالاب هورالعظیم، که بین ایران و عراق مشترک است، به نشانه ای از آتش افروزی در روابط دو کشور تعبیر می شود. آتش این تالاب از ۱۲ تیرماه تا کنون می سوزد و علاوه بر اینکه نفس مردم خوزستان را به شماره آورده، موجب اعتراض مقام های دولتی ایران شده است.

دود غلیظ ناشی از آتش سوزی هورالعظیم شهر هویزه را به تعطیلی کشانده و تا اهواز که ۹۰ کیلومتر دورتر است هم سرایت کرده است. در تصاویر هوایی که از این تالاب منتشر شده، می توان بخش سبز تالاب را، که متعلق به ایران است، از بخش در حال سوختن آن در عراق تشخیص داد.

تالاب بین‌المللی هورالعظیم در فهرست یونسکو به ثبت رسیده است. این شرایط به ایران امکان می دهد که برای حفاظت از تالاب از کمک های بین المللی استفاده کند اما هنوز درخواستی در این خصوص از سوی ایران ارایه نشده است. اما عراق حدود ۱۰ روز پیش برای خاموش کردن این آتش درخواست کمک بین المللی داده است.

هورالعظیم که آخرین باقی‌مانده تالاب های بین النهرین محسوب می شود، از لحاظ تنوع زیستی و کمیت گونه ها، از سایر تالاب های ایران متمایز است. یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم آن در کشور عراق قرار دارد.

هورالعظیم که آخرین باقی‌مانده تالاب های بین النهرین محسوب می شود، از لحاظ تنوع زیستی و کمیت گونه‌ها، از سایر تالاب‌های ایران متمایز است

آتش‌سوزی بخش عراقی تالاب هورالعظیم پس از دو بار خاموش شدن دوباره شعله‌ور شده و تاکنون بیش از ۲۸هزار هکتار از نیزارهای هورالعظیم سوخته است. گفته می شود که باد دود این آتش را با ترکیبات آلی و متان به سمت خوزستان می برد و علاوه بر اینکه تنفس را برای مردم دشوار می کند، به مزارع نیز اسیب می رساند.

تا کنون شش شهر خوزستان درگیر دود ناشی از این آتش سوزی شده اند. به گفته ناظم ثبوتی، فرماندار هویزه، طی یکماه گذشته که تالاب هورالعظیم در خاک عراق دچار آتش سوزی شده، ۲۵۰ نفر با عارضه تنفسی به مراکز درمانی مراجعه کرده اند.

سازمان حفاظت محیط زیست ایران از حدود ۱۰ روز پیش بر عمدی بودن آتش سوزی تاکید می کند. عیسی کلانتری، رییس این سازمان گفت: «۱۳ روز طول کشید تا دولت عراق اجازه ورود هلی‌کوبترهای ایران را برای مهار آتش را داد».

رئیس سازمان محیط زیست همچنین گفت که در زمین‌های هورالعظیم همچنان مین‌های باقی‌مانده از جنگ ایران و عراق وجود دارد و خودروهای این سازمان نمی‌توانند وارد این زمین‌ها شوند و آتش را خاموش کنند.

ساخت سد در بالادست رودهای دجله و فرات در ترکیه موجب کاهش آب ورودی به تالاب هورالعظیم و خشکی نیزارها شده است. سید عادل مولا، معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان، تنها راهکار خاموش شدن آتش سوزی را رهاسازی آب در هورالعظیم می داند. او با اشاره به اینکه رودخانه های کرخه در ایران و دجله عراق منابع تغذیه کننده هورالعظیم هستند، گفته است: «دستگاه های دیپلماسی باید چگونگی رهاسازی آب را پیگیری کنند.»

آغاز تیرگی در روابط تهران – بغداد

اما حمیدرضا خدابخشی، معاون سابق سازمان آب و برق خوزستان، نظر دیگری دارد. او در یادداشتی برای روزنامه دولتی «ایران» نوشت: «از آنجا که رها‌سازی آب از سد کرخه با توجه به جغرافیای ناحیه درگیر آتش‌سوزی تالاب هورالعظیم و وجود خاکریزهای بین مرز و شیب غالب از شمال به جنوب نمی‌تواند کمکی به خاموش کردن آتش‌سوزی در بخش عراقی تالاب کند. سازمان‌های مسئول در بهداشت و محیط زیست مطالعات و اقدامات جامعی را برای برآورد خسارت در بخش سلامت و پیشگیری از بروز امراض ریوی انجام دهند.»

تالاب بین‌المللی هورالعظیم در فهرست یونسکو به ثبت رسیده است. این شرایط به ایران امکان می دهد که برای حفاظت از تالاب از کمک های بین المللی استفاده کند اما هنوز درخواستی در این خصوص از سوی ایران ارائه نشده است.

او پیشنهاد کرد: «کنشگران محیط زیستی نیز باید با مشارکت خود و تشویق مردم در پویش نجات «میانرودان» امضاهای آن را به بیش از یک میلیون نفر رسانده تا امکان پیگیری آن از سازمان ملل و سایر نهاد‌های بین‌المللی مسئول فراهم آمده تا پشتیبانی از اقدامات دیپلماسی خارجی دولتمردان فراهم آید.»

بنظر می رسد که دیپلماسی خارجی مشکل اصلی است که آتش هورالعظیم را برافروخته است. عراق به تعبیر سیاسیون «حیاط خلوت سیاسی ایران» به شمار می رفت و ایران همواره برای بازسازی و تعیین سرنوشت این کشور در رویدادهایی از جمله انتخابات تلاش کرده است. اما گفته می شود که پس از سفر سال ۹۵ عادل الجبیر، وزیر خارجه سعودی به عراق، روابط دو کشور را به نفع ریاض تغییر داده است.

از سوی دیگر، روابط نزدیک ریاض به دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا به نفع روابط ایران و عراق نیست. چنانچه در روزهای اخیر عراق نشان داده که از تحریم های آمریکا پیروی می کند. کشور همسایه ایران، ضمن اعلام مخالفت با تحریم ها بر ضد ایران اعلام کرد که برای حمایت از ملت عراق با این تحریم ها همراهی خواهد کرد.

حمد محجوب سخنگوی رسمی وزارت خارجه عراق در بیانیه ای اظهارداشت: «عراق مخالف اصل تحریم و محاصره هر کشوری است که در درجه اول به اقشار اجتماعی مردم آسیب می زند. عراق مواضع درخشان ایران در حمایت عراق در هنگام بحرانها را به یاد دارد.»

در پی اعلام این مواضع از سوی عراق، محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، بدهی عراق بابت غرامت جنگی به ایران را یادآور شد: «دولت عراق مطابق ماده ۶ قطعنامه ۵۹۸ ۱۱۰۰ میلیارد دلار بابت غرامت خسارات مستقیم جنگ تحمیلی به ایران بدهکار است؛ دولت ایران با لحاظ تنگناهای مردم عراق در مطالبه این غرامت تعلل کرده است؛ اکنون نخست‌وزیر عراق به‌جای جبران، با تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران همراهی می‌کند!»

در حالی عراق مانع خاموش کردن آتش هور العظیم شده که غیرقابل سکونت شدن مناطق مرزی ایران و عراق به دلیل بحران های زیست محیطی به نفع هیچیک از دو طرف نخواهد بود.

در این بحران ترکیه نیز بی نقش نیست. مقامات محیط زیست ایران پیش از این گفته اند که ساخت سدهای جدید در ترکیه  «شرایط خطرناکی» برای تالاب هورالعظیم ایجاد کرده است.

تالاب هورالعظیم در مرز ایران و عراق و در بخش‌هایی پایانی پایین‌دست رودهای دجله و فرات قرار دارد که از خاک ترکیه سرچشمه می‌گیرند.

هدایت الله خادمی، نماینده ایذه در مجلس نیز از مقامات دولت خواست که درباره حقابه این تالاب با ترکیه مذاکره کنند و افزود که«درغیر این صورت مشکلات این چنینی درآینده به شدت افزایش پیدا خواهد کرد».

پس از پدیده ریزگردها و بحران بی آبی، آتش سوزی هوالعظیم نیز به مجموعه مشکلات استان خوزستان اضافه شده و مانند دیگر مشکلات چشم انداز کوتاه مدتی نیز برای حل آن وجود ندارد، چرا که به گفته برخی کارشناسان به دلیل خشک شدن بخش هایی از این تالاب امکان تکرار این آتش سوزی ها وجود دارد.

بررسی حقوقی دادگاه‌های ویژه مبارزه با فساد اقتصادی

$
0
0

مبارزه با فساداقتصادی، مبارزه‌ای مشروع با ابزارهایی نامشروع

 رئیس قوه قضائیه، آقای صادق آملی لاریجانی در نامه ای از رهبر ایران، درخواست نمود که با توجه به شرایط ویژه اقتصادی کنونی که به تعبیر وی «نوعی جنگ اقتصادی» محسوب میشود به رئیس قوه قضائیه اختیاراتی داده شود تا در چارچوب قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور مصوب ۱۹ آذر ۱۳۶۹ با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ اقدام نماید. ایشان در این نامه، در دوازده بند، تقاضای اختیاراتی نموده است.

در پاسخ به ایشان، رهبر ایران، به تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۷، با همه موارد پیشنهادات فوق موافقت نموده است.

برخی از این موارد دوازده گانه مندرج در نامه، از اختیارات رئیس قوه قضائیه بوده است و ایشان نیازی به اجازه نداشته است زیرا تحصیل حاصل است. ولی برخی دیگر از این دوازده بند، تقاضای اختیارات جدید و فراقانونی است، تفویض این اختیارات به رئیس قوه قضائیه، ناقض قانون است.

اصل یکصد و دهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، وظائف و اختیارات رهبر کشور را در یازده بند برشمرده است. امور مفوضه در نامه فوق، خارج از شرح وظائف و اختیارات رهبر در قانون اساسی است. نه رئیس قوه قضائیه، می توانسته است این اختیارات را از رهبر تقاضا کند، و نه رهبر می توانسته است این اختیارات را به رئیس قوه قضائیه واگذار کند.

بخش اول- موارد تقاضای مجوز، علیرغم وجود مجوز در قوانین کنونی

برخی از این موارد بندهای دوازده گانه مورد تقاضای رئیس قوه قضائیه، طبق مقررات موجود، از اختیارات وی بوده است و ایشان برای اجرایی کردن آن، نیازی به اجازه از رهبری نداشته است زیرا تحصیل حاصل است.

۱- تشکیل شعبه دادگاه انقلاب:

بند اول نامه– حسب مفاد تبصره ۶ ماده ۲ قانون مذکور شعبی از دادگاه انقلاب اسلامی را با ترکیب سه نفر قاضی با حداقل ۲۰ سال سابقه قضائی (یک نفر رئیس و دو مستشار) تشکیل دهد. رسمیت دادگاه با حضور دو نفر از اعضاء خواهد بود.

در بند فوق، تقاضای مجوز برای تشکیل شعبه ای از دادگاه انقلاب برای رسیدگی به اتهامات مفسدان اقتصادی شده است. چنین مجوزی قبلا در قانون وجود داشته است. در مورد صلاحیت دادگاه انقلاب برای رسیدگی به جرائم اخلالگران اقتصادی، تبصره ۶ ماده ۲ قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور مصوب ۱۳۶۹، مقرر داشته است:

«رسیدگی به کلیه جرائم مذکور در این قانون در صلاحیت دادسراها و دادگاههای انقلاب اسلامی است و دادسراها و دادگاههای مزبور در‌مورد جرائم موضوع ماده ۱ این قانون مکلفند فوراً و خارج از نوبت رسیدگی نمایند.»

در مورد ریاست و قضات دادگاه فوق، ماده ۲۹۶ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات مصوب ۱۳۹۴، کیفیت ریاست دادگاه کیفری یک، یعنی حضور یک رئیس و دو مستشار را مقرر کرده بوده است:

«ماده ۲۹۶- دادگاه کیفری یک دارای رئیس و دو مستشار است که با حضور دو عضو نیز رسمیت می یابد. در صورت عدم حضور رئیس، ریاست دادگاه به عهده عضو مستشاری است که سابقه قضائی بیشتری دارد.»

تنها نکته ای که در بند فوق، جدید است و قبلا در قانون پیشبینی نشده بود، شرط حداقل بیست سال سابقه قضایی برای رئیس و مستشاران دادگاه فوق است. با توجه به این که ترکیب قضات آن دادگاه نیز اختیارات رئیس قوه قضائیه بوده است، برای چنین شرطی نیز، وی نیاز به گرفتن مجوز نداشته است زیرا خودش می توانسته است قضاتِ مورد نظر را از بین قضات بیست سال سابقه دار یا کمتر و یا بیشتر سابقه دار، برگزیند. بنابر این، نیاز به اخذ مجوز از هیچ منبعی نداشته است.

۲- مکان استقرار شعبه:

بند دوم نامه– محل استقرار این شعب در تهران می باشد و کلیه پرونده های مرتبط، توسط معاون اول قوه قضائیه به آن شعب ارجاع می شود و با تشخیص رئیس قوه قضائیه حسب ضرورت در مراکز استانها نیز قابل تشکیل است.

در بند دوم، تقاضا شده است که محل استقرار شعب دادگاه فوق در تهران باشد و کلیه پرونده های مرتبط به آن شعب ارجاع شود و حسب ضرورت، این شعب در مراکز استان ها به تشخیص رئیس قوه قضائیه تشکیل شود.

اولا تشکیل شعب ویژه از اختیارات مراجع قضایی بوده است و ثانیا در موارد ویژه، پرونده ها می تواند به پیشنهاد رئیس قوه قضائیه، به شعبه خاصی احاله شود.

ماده ۴۲۰ قانون آیین دادرسی کیفری مقرر می دارد:

«ماده ۴۲۰- علاوه بر موارد مذکور در ماده قبل، به منظور حفظ نظم و امنیت عمومی، بنا به پیشنهاد رئیس قوه قضائیه یا دادستان کل کشور و تجویز دیوانعالی کشور، رسیدگی به حوزه قضائی دیگر احاله می‌شود.»

ماده ۵۶۶ همین قانون مقرر می دارد:

«ماده ۵۶۶- تمام مراجع قضائی موضوع این قانون مکلفند با توجه به نوع دعاوی به تخصیص شعبه یا شعبی از مراجع قضائی برای رسیدگی تخصصی اقدام کنند.

تبصره- شیوه تشکیل شعب تخصصی مراجع قضائی اعم از حقوقی و کیفری موضوع این ماده به موجب آیین‌نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه میشود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد.»

با توجه به مواد فوق، و با توجه به اختیارات کنونی رئیس قوه قضائیه، تقاضای چنین مجوزی تحصیل حاصل است زیرا با همین قوانین کنونی، وی می تواند چنین تقسیم کاری را انجام دهد. بر طبق مفاد اصل یکصد و پنجاه و هشتم قانون اساسی، ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری به تناسب مسوولیت‌های محوله، از وظایف مقرره رئیس قوه قضاییه می باشد.[۱]

۳- علنی بودن و قابل انتشار بودن دادگاه:

بند سوم نامه- به تشخیص رئیس دادگاه جلسات علنی و قابل انتشار در رسانه ها می باشد.

در این بند، دو نکته تقاضا شده است، یکی «علنی بودن دادگاه» و دیگری «قابلیت انتشار آن در رسانه ها» می باشد.

در مورد نکته اول، یعنی «علنی بودن دادگاه» اصل بر علنی بودن دادگاه است. این اصل هرچند مغفول مانده است، و آن چه اصل بوده است به شکل استثنا در آمده است، اما این، اصلی مصرّح در قانون اساسی است. اصل یکصد و شصت و پنجم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مقرر می دارد:

«محاکمات، علنی انجام می‌شود و حضور افراد بلامانع است مگر آن که به تشخیص دادگاه، علنی بودن آن منافی عفت عمومی یانظم عمومی باشد یا در دعاوی خصوصی طرفین دعوا تقاضا کنند که محاکمه علنی نباشد.»

ماده ۳۵۲ قانون آئین دادرسی کیفری، نیز به پیروی و بر مبنای اصل فوق، مقرر می کند:

«ماده ۳۵۲- محاکمات دادگاه علنی است، مگر در جرائم قابل گذشت که طرفین یا شاکی، غیرعلنی بودن محاکمه را درخواست کنند. همچنین دادگاه پس از اظهار عقیده دادستان، قرار غیرعلنی بودن محاکم را در موارد زیر صادر می‌کند:

الف – امور خانوادگی و جرائمی که منافی عفت یا خلاف اخلاق حسنه است.

ب – علنی بودن، مخل امنیت عمومی یا احساسات مذهبی یا قومی باشد.

تبصره – منظور از علنی بودن محاکمه، عدم ایجاد مانع برای حضور افراد در جلسات رسیدگی است.»

در مورد نکته دوم مورد اشاره در این بند، یعنی «انتشار جریان دادگاه در رسانه ها»، انتشار آن اگر بدون بیان مشخصات شاکی و متهم باشد طبق ماده ۳۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری، مجاز بوده است. طبق مفاد تبصره ۲ همین ماده، انتشار آن همراه با مشخصات متهم نیز در موارد ویژه از اختیارات رئیس قوه قضائیه بوده است. ماده ۳۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری مقرر می دارد:

«ماده ۳۵۳- انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم و هویت فردی یا موقعیت اداری و اجتماعی آنان نباشد، در رسانه‌ها مجاز است. بیان مفاد حکم قطعی و مشخصات محکومٌ علیه فقط در موارد مقرر در قانون امکان پذیر است. تخلف از مفاد این ماده در حکم افتراء است.

تبصره ۱- هرگونه عکسبرداری یا تصویربرداری یا ضبط صدا از جلسه دادگاه ممنوع است. اما رئیس دادگاه میتواند دستور دهد تمام یا بخشی از محاکمات تحت نظارت او به صورت صوتی یا تصویری ضبط شود.

تبصره ۲- انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده در محاکمات علنی که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم است، در صورتیکه به عللی از قبیل خدشه دارشدن وجدان جمعی و یا حفظ نظم عمومی جامعه، ضرورت یابد، به درخواست دادستان کل کشور و موافقت رئیس قوه قضائیه امکان‌پذیر است.»

بنابر این، با مقررات و قوانین موجود، امکان برگزاری علنی دادگاه فوق و انتشار آن در رسانه ها برای رئیس قوه قضائیه موجود بوده است و وی نیازی به اخذ مجوز در این مورد نداشته است.

۴- تحقیقات تکمیلی توسط دادگاه:

بند ششم نامه- هر گاه ضمن رسیدگی در دادگاه نقص تحقیقاتی احراز شود دادگاه میتواند رأسا نیز نسبت به تکمیل تحقیقات اقدام نماید.

انجام تحقیقات تکمیلی توسط دادگاه، قبلا نیز امکانپذیر بوده است و نیازی به اخذ مجوز در این زمینه نبوده است. مجوز دادگاه برای اقدام به تکمیل تحقیقات، قبلا در ماده ۲۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری، به شرح ذیل بیان شده بوده است:

«ماده ۲۷۴- دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند، آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر میکند. در مواردی که به نظر دادگاه، تحقیقات دادسرا کامل نباشد، بدون نقض قرار میتواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه، بازپرس تحقیقات خود را ادامه میدهد.»

۵- تجمیع پرونده مباشر و معاون و شریک جرم، اعم از نیروهای لشکری و کشوری، در یک شعبه:

بند هفتم نامه- کلیه اتهامات اشخاص حقیقی و حقوقی و کشوری و لشکری مرتبط با پرونده ارجاعی اعم از مباشر، شرکاء و معاونین در یک شعبه رسیدگی می شود.

بند هفتم نامه فوق الذکر حاوی دو نکته است. نکته اول، «امکان تجمیع پرونده مباشر و معاون و شریک جرم در یک شعبه»، و نکته دوم «رسیدگی به اتهامات نظامیان در شعب فوق» می باشد.

نکته اول، امر جدیدی نیست. امکان تجمیع پرونده مباشر و معاون و شریک جرم در یک شعبه، قبلا در قانون آیین دادرسی کیفری پیشبینی شده بوده است و نیازی به مجوز جدید نداشته است، ماده ۳۱۱ این قانون مقرر می دارد:

«ماده ۳۱۱- شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه می‏شوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد، مگر اینکه در قوانین خاص ترتیب دیگری مقرر شده باشد.»

اما نکته دوم، یعنی «افزودن بررسی اتهامات جرائم اقتصادی نظامیان در دادگاه فوق»، امر جدیدی است که در برخی موارد می تواند ناقض قانون اساسی و مغایر مواد قانون آیین دادرسی کیفری باشد. زیرا در مورد جرائم خاص نیروهای نظامی و انتظامی، چنانچه آنان، در ارتباط با وظایف و مسؤولیتهای نظامی و انتظامی که طبق قانون و مقررات به عهده آنان است مرتکب چنین جرائمی بشوند، طبق اصل یکصد و هفتاد و دوم قانون اساسی، بایستی در محاکم نظامی محاکمه بشوند: «برای رسیدگی به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی یا انتظامی اعضاء ارتش، ژاندارمری، شهربانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، محاکم نظامی مطابق قانون تشکیل می‌گردد،…».[۲] بنابراین، اگر آنان، به عنوان مثال در جریان خریدهای مقرره نظامی، مرتکب ارتشاء بشوند بایستی در محاکم نظامی محاکمه شوند. بر طبق مفاد ماده ۵۹۷ قانون آیین دادرسی کیفری نیز، بررسی اینگونه اتهامات و جرائم نیروهای نظامی و انتظامی در صلاحیت دادسراها و دادگاه های سازمان قضائی نیروهای مسلح است.[۳]

۶- منع تعلیق و تخفیف در مجازات مفسدان اقتصادی:

بند هشتم نامه- هرگونه تعلیق و تخفیف نسبت به مجازات اخلال گران و مفسدان اقتصادی ممنوع است.

هرچند منع تعلیق و تخفیف در مجازات مفسدان اقتصادی، با ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی مغایر است[۴]، ولی در همان قانون مجازات اسلامی، بند ج ماده ۴۷، صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرائم اقتصادی، با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون ریال و شروع به آنها را استثنا کرده و غیر قابل تعویق و تعلیق بیان نموده است.[۵]

از سویی دیگر، قبلا در قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور مصوب ۱۳۶۹، غیر قابل تخفیف و غیر قابل کاهش بودن مجازات های مقرره برای مفسدان اقتصادی مورد نظر، به شکل قانون مصوب در آمده است و نیازی به مجوز جدیدی برای منع تعلیق و تخفیف این مجرمان نبوده است. تبصره ۵ ماده دوم قانون مجازات اخلال گران در نظام اقتصادی کشور مصوب ۱۳۶۹، مقرر داشته است:

«تبصره ۵ – هیچ یک از مجازاتهای مقرر در این قانون قابل تعلیق نبوده و همچنین اعدام و جزاهای مالی و محرومیت و انفصال دائم از خدمات ‌دولتی و نهادها از طریق محاکم قابل تخفیف یا تقلیل نمی‌باشد.»

بخش دوم- موارد نقض قوانین موجود

برخی دیگر از این  مواد دوازده گانه نامه فوق، تقاضای اختیارات جدید و فراقانونی است. تفویض این اختیارات به رئیس قوه قضائیه، نیز به معنای نقض قانون در مواردی که قبلا در قانون وجود داشته است، می باشد.

۱- کاهش مهلت مواعد قانونی ابلاغ ها و اعتراض ها:

بند چهارم نامه- کلیه مواعد قانونی لازم الرعایه مندرج در آیین دادرسی از قبیل ابلاغ و اعتراض حداکثر ۵ روز تعیین می شود.

این بند حاوی «کاهش موعدهای قانونی در مورد ابلاغ ها» از یکسو، و «کاهش مهلت اعتراض ها» از سویی دیگر می باشد.

به عنوان نمونه، می توان به برخی از موارد ذیل اشاره کرد که در این بند نقض شده است. در مورد «مهلت قانونی ابلاغ ها» ماده ۱۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری، در مورد متهم مجهول المکان مقرر می دارد که با انتشار ابلاغیه در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار، برای یک ماه بعد احضار خواهد شد. در حالی که این بند نامه، مهلت یک ماهه فوق را تبدیل به ۵ روز می کند. ضایع شدن حق متهم در این مورد، امری بدیهی و روشن است.[۶]

طبق مفاد ماده ۳۴۳ قانون آیین دادرسی کیفری، فاصله بین ابلاغ احضاریه تا جلسه دادگاه نباید کمتر از یک هفته باشد.[۷]

ماده ۳۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری نیز در مورد رسیدگی غیابی به اتهام متهمان فراری یا غیر قابل دسترسی، درج دو آگاهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار را به فاصله ده روز لازم دانسته است و مقرر کرده است فاصله بین آخرین آگهی و زمان دادرسی نباید کمتر از یک ماه باشد.[۸]

در مورد «کاهش مدت زمان  مهلت اعتراض ها» نیز این بند نه تنها با روح دادرسی عادلانه منافات دارد بلکه با نص مواد قانونی مصوبه نیز در تناقض است و به صراحت نقض قانون است. ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری، مهلت اعتراض به برخی از قرارهای بازپرس را برای افراد مقیم ایران، ده روز و برای افراد مقیم خارج، یک ماه تعیین می کند.[۹] ولی بر مبنای مفاد بند چهارم نامه فوق، این مهلت های مقرره جهت اعتراض، کاهش یافته و افراد چه مقیم ایران باشند و چه مقیم خارج باشند، در هر صورت، فقط ۵ روز حق اعتراض به این قرارها را خواهند داشت.

۲- نقض آزادی انتخاب وکیل مورد نظر:

بند پنجم نامه- تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص وکیل، در دادگاه نیز مجری خواهد بود.

تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری[۱۰] در جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرائم سازمان یافته که مجازات آنها مشمول ماده ۳۰۲ همین قانون[۱۱] است، حق آزادی انتخاب وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی را محدود کرده است و متهین فوق را ناچار می کند که  وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید رئیس قوه قضائیه باشند، انتخاب نمایند.

هرچند تبصره فوق با روح عدالت قضایی و استقلال وکلا در تناقض است ولی در هر صورت، اکنون به شکل قانون در آمده است و لازم الاجراء می باشد.

نکته دیگر در این بند نامه، این است که این بند، نقض آزادی انتخاب وکیل را از مرحله تحقیقات مقدماتی، به مرحله رسیدگی ماهوی نیز تسری داده است.

این بند، حق انتخاب وکیل را، به انتخاب وکیلی از میان وکلای مورد تایید رئیس قوه قضائیه، محدود می کند. لذا این بند، از یک سو، مغایر استقلال حرفه ای وکیل و کانون وکلا می باشد. زیرا وکلای اینگونه پرونده ها، برگزیدگان رئیس قوه قضائیه خواهند بود. با توجه به این که این وکلا، برگزیدگان رئیس قوه قضائیه هستند چگونه می توانند با آزادی و استقلال کامل، در برابر همین قوه قضائیه از حقوق موکلین خویش دفاع کنند؟ اگر بنا بوده باشد که برای پرونده های خاصی، وکلای خاصی صلاحیت ورود داشته باشند، تعیین این وکلای خاص نیز باید بر عهده نهاد مربوط به وکلا، یعنی کانون وکلا باشد.

از سویی دیگر، این بند، به صراحت، نقض قانون اساسی است. زیرا قانون اساسی برای طرفین دعوا حق انتخاب وکیل داده است، ولی بر مبنای مفاد این بند، متهم، آزادی کامل در انتخاب وکیل ندارد و ناچار است وکیل خویش را از میان وکلای مورد تایید رئیس قوه قضائیه انتخاب کند، به همین دلیل این بند مغایر با قانون اساسی است، اصل سی و پنجم قانون اساسی مقرر می دارد:

«در همه دادگاه‌ها طرفین دعوی حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد.»

۳- قرار بازداشت موقت تا صدور حکم قطعی و غیر قابل اعتراض بودن آن:

بند نهم نامه- در کلیه موارد رسیدگی به جرائم مذکور در صورت وجود دلایل کافی به تشخیص قاضی دادسرا و یا دادگاه حسب مورد قرار بازداشت موقت تا ختم رسیدگی و صدور حکم قطعی صادر می شود. این قرار غیر قابل اعتراض در مراجع دیگر خواهد بود. هر گونه تغییری در قرار، توسط دادگاه رسیدگی کننده صورت می پذیرد.

بند نهم نامه فوق الذکر حاوی دو نقض قانون است. زیرا اولا قرار بازداشت موقت را تا صدور حکم قطعی مقرر کرده است و ثانیا، قرار بازداشت موقت را غیر قابل اعتراض بیان نموده است. هر دو مورد نقض قوانین مصوب و جاری کشور می باشد.

در مورد «حق اعتراض متهم به قرار بازداشت» قانون آیین دادرسی کیفری در موارد متعددی از جمله در مواد ۲۴۶ و ۲۷۰، حق اعتراض متهم به قرار بازداشت را به رسمیت شناخته است.[۱۲]

مضافا در ماده ۲۳۹ قانون آیین دادرسی کیفری تصریح شده است که در متن قرار بازداشت موقت باید حق اعتراض متهم ذکر شود:

«ماده ۲۳۹- قرار بازداشت موقت باید مستدل و موجه باشد و مستند قانونی و ادله آن و حق اعتراض متهم در متن قرار ذکر شود. با صدور قرار بازداشت موقت، متهم به بازداشتگاه معرفی میشود. چنانچه متهم به منظور جلوگیری از تبانی، بازداشت شود، دلیل آن در برگه اعزام قید میشود.»

در مورد حداکثر مدت زمان مجاز بازداشت موقت نیز، قانون، حسب مورد، مدتی را برای آن تعیین کرده است که بازداشت متهم نباید از آن مدت مقرره تجاوز کند. ماده ۲۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری در موارد مندرجه در این ماده، بازداشت متهم را حسب مورد یک ماه تا دو ماه مقرر کرده است که تحت شرائطی قابل تمدید است ولی در صورت، مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند، و در هر حالت در جرائم موجب مجازات سلب حیات، مدت بازداشت موقت، نباید بیش از دو سال و در سایر جرائم، نباید بیش از یکسال باشد.[۱۳]

ماده ۲۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری نیز مقرر می دارد در صورت مخالفت دادستان با قرار بازداشت موقت، و اختلاف دادستان با بازپرس، حل اختلاف با دادگاه صالح است و متهم تا صدور رای این دادگاه حداکثر تا ده روز در بازداشت بسر خواهد برد.[۱۴]

۴- غیرقابل اعتراض بودن احکام صادره، به جز حکم اعدام:

بند دهم نامه- آرای صادره از این دادگاه به جز اعدام، قطعی و لازم الاجرا می باشد. احکام اعدام با مهلت حداکثر ۱۰ روز قابل تجدیدنظرخواهی در دیوان عالی کشور می باشد.

غیر قابل اعتراض بودن احکام صادره شعب فوق، نه تنها با روح دادرسی عادلانه منافات دارد بلکه با نص مواد قانونی مصوبه نیز در تناقض است و به صراحت نقض قانون است. تجربه حذف دادگاه های تجدیدنظر و استقرار دادگاههای یک مرحله ای بدون حق تجدیدنظر، در سال های نخست پیروزی انقلاب، تجربه ناکامی بود که مسئولین با پی بردن به نقص و نقض های آن، پس از چندی، دوباره به سیستم دادگاه های دومرحله ای روی آوردند. احیای آن تجربه شکست خورده دادگاههای یک مرحله ای، در مورد جرائم اقتصادی، تجربه نمودن مجدد آن امری هست که یک بار دیگر تجربه شده بود و شکست خورده بود.

کاهش مهلت اعتراض به احکام اعدام به ده روز نیز، ناقض حقوق فرد محکوم است.

محتوای بند فوق در مورد حذف حق اعتراض و یا کاهش آن به ده روز، با مواد ذیل که مهلت اعتراض را حسب مورد بیست روز تا دو ماه مقرر کرده است در مغایرت می باشد.

قانون آیین دادرسی کیفری، آرای دادگاه کیفری را به صراحت قابل تجدید نظر دانسته است:

«ماده ۴۲۷- آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود، حسب مورد در دادگاه تجدیدنظر استان همان حوزه قضائی قابل تجدیدنظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است:

الف- جرائم تعزیری درجه هشت باشد.

ب- جرائم مستلزم پرداخت دیه یا ارش، درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد.»

ماده ۴۳۱ همان قانون، مهلت درخواست تجدیدنظر و فرجام برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور را دو ماه مقرر کرده است:

«ماده ۴۳۱- مهلت درخواست یا دادخواست تجدیدنظر و فرجام برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ رأی یا انقضای مهلت واخواهی است.»

اهمیت حق متهم برای درخواست تجدید نظر، تا جایی بوده است که قانونگذار در ماده ۴۳۲ قانون آیین دادرسی کیفری مقرر کرده است که اگر محکومی به دلیل عذر موجه، خارج از مهلت مقرر، تقاضای تجدید نظر کند، دادگاه ابتدا به عذر وی رسیدگی می کند، اگر عذرش را موجه دانست، وارد بررسی ماهوی می شود:

«ماده ۴۳۲- هرگاه تقاضای تجدیدنظر یا فرجام، خارج از مهلت مقرر تقدیم شود و درخواست‏کننده عذر موجهی عنوان کند، دادگاه صادر کننده رأی ابتداء به عذر او رسیدگی مینماید و در صورت موجه شناختن آن، قرار قبولی درخواست و در غیر اینصورت قرار رد آن را صادر میکند. جهات عذر موجه همان است که در ماده (۱۷۸) این قانون مقرر شده است.»

ماده ۴۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری، مهلت اعتراض به رای غیابی را برای افراد مقیم ایران، بیست روزاز تاریخ ابلاغ واقعی، و برای افراد مقیم خارج، دو ماه، در همان دادگاه، و سپس شامل مقررات تجدید نظر و فرجام دانسته است.[۱۵]

دو بند پایانی این نامه، جنبه شکلی دارد و فقط جهت اجرای مفاد بندهای پیشین این نامه می باشد:

بند یازدهم نامه- آیین نامه اجرایی این مصوبه توسط رئیس قوه قضائیه تهیه و تصویب می شود.

بند دوازدهم نامه- این مصوبه برای مدت دوسال از تاریخ تصویب معتبر می باشد.

بخش سوم- فهرست موارد نقض قانون در دادگاههای فوق

در بخش پیشین، به هنگام بررسی بندهای نامه فوق، موارد نقض اصول قانون اساسی و نقض سایر مواد قانونی مصوب، توضیح داده شد. در ذیل، فهرست این نقض ها ارائه می شود.

بند چهارم نامه-کاهش مهلت مواعد قانونی ابلاغ ها و اعتراض ها

مغایرت با مواد قانونی متعددی از جمله مواد ذیل:

مواد ۱۷۴، ۲۷۰، ۳۴۳ و ۳۹۴  قانون آیین دادرسی کیفری

بند پنجم نامه- نقض آزادی انتخاب وکیل مورد نظر

مغایر و ناقض اصل سی و پنجم قانون اساسی

بند هفتم نامه- تجمیع پرونده مباشر و معاون و شریک جرم، اعم از نیروهای لشکری و کشوری، در یک شعبه

در مورد رسیدگی به اتهامات فساد اقتصادی نیروهای نظامی و انتظامی در مواردی که فساد مربوطه در ارتباط با وظایف و مسؤولیتهای نظامی و انتظامی آنان باشد، ناقض اصول و مواد قانونی ذیل است:

اصل یکصد و هفتاد و دوم قانون اساسی

ماده ۵۹۷ قانون آیین دادرسی کیفری

بند نهم نامه- قرار بازداشت موقت تا صدور حکم قطعی و غیر قابل اعتراض بودن آن

ناقض مواد قانونی متعددی از جمله مواد ذیل:

مواد ۲۳۹، ۲۴۰، ۲۴۲، ۲۴۶ و ۲۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری

بند دهم نامه- غیرقابل اعتراض بودن احکام صادره، به جز حکم اعدام

ناقض مواد قانونی متعددی از جمله مواد ذیل:

مواد ۲۳۱، ۲۳۲، ۴۰۶ و ۴۲۷ قانون آیین دادرسی کیفری

نتیجه و راهکارهای اجمالی

الف- نقض قانون:

تشکیل دادگاه های ویژه مبارزه با مفاسد اقتصادی به شیوه مندرج در نامه فوق الذکر، علاوه بر موارد نقض های موردی اصول قانون اساسی و سایر مواد قانون، که در سطور فوق اشاره شد، منجر به قانونگذاری توسط رئیس قوه قضائیه خواهد شد و مغایر اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی، ناظر بر تفکیک قواست.[۱۶]

قانونگذاری توسط رهبری نیز، از شرح وظایف و اختیارات مصوبه رهبری نیست. اصل یکصد و دهم قانون اساسی، وظائف و اختیارات رهبری را در یازده بند، می شمارد. اختیار و صلاحیت قانونگذاری به شیوه فوق، در هیچ کدام از بندهای یازده گانه اصل فوق، به رهبری تفویض نشده است.

ب- راهکار قانونی برای کسب مجوزهای فوق:

بر طبق مفاد اصل یکصد و پنجاه و هشتم قانون اساسی، ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری به تناسب مسئولیت‌های محوله، و تهیه لوایح قضایی متناسب، از وظایف مقرره رئیس قوه قضاییه می باشد. لذا با استناد به اصل فوق، رئیس قوه قضائیه می توانست برای اجرایی کردن منویات فوق، از طریق ارائه لایحه دوفوریتی به قوه مقننه، به سادگی و با رعایت قانون، اقدام به اجرایی کردن منویات فوق بنماید. لایحه دوفوریتی، می توانست با حضور شورای نگهبان در مجلس، در ظرف مدت چند روز به تصویب نهایی برسد.

ج- عدم کفایت تشدید قوانین شکلی بدون اصلاح سایر مقررات مربوطه:

ساده انگاری است اگر گمان کنیم که با تشدیدهای شکلی فوق و تشدید مجازات ها، می توان با مفاسد اقتصادی مبارزه قاطعی نمود. برای مبارزه همه جانبه با مفاسد اقتصادی، اصلاح برخی قوانین مربوطه دیگر، مثل قوانین مالیاتی، حسابرسی، بانکی، ارزی، قوانین ثبت و اسناد، گمرک، مزایده ها و مناقصه های دولتی، مقررات واگذاری ها و خصوصی سازی های اموال عمومی، فروش نفت و… نیز ضروری است تا راه های دور زدن قانون، برای مفسدان اقتصادی بسته شود.

د- اصلاحات ساختاری در دادگستری و در مدیریت اداری کشور:

یکی از دلائل ناکامی مبارزه با اخلالگران و مفسدان اقتصادی، خود سیستم قضایی کنونی، و ناکارآمدی مدیران اجرایی، و آلودگی های مالی و اقتصادی برخی از آنان، و سوء استفاده های برخی دیگر از آنان از موقعیت های شغلی خویش می باشد که فساد را به شکل سیستماتیک وارد بدنه  قدرت کرده است و مسابقه در زراندوزیِ بیشتر و رانتخواریِ کلان تر را امری عادی و روزمره نموده است. فساد در بدنه قدرت، چونان موریانه ای بدنه حاکمیت را آلوده و تباه ساخته و به فروپاشی اعتماد ملت و دولت منجر خواهد شد. بدون تردید، مبارزه با مفاسد اقتصادی، بدون اصلاحات ساختاری در قدرت، تبدیل به شعار و یا ابزاری برای تسویه حساب های باندی و جناحی خواهد شد.

ه- نهادها و ناظران مستقل:

هیچگاه این فسادهای کلان اقتصادی و مالی، توسط مطرودین از قدرت و یا به اصطلاح ضد انقلاب ها و شهروندان درجه دوم انجام نمی شود، و اصلا اینان امکان و توانایی نزدیک شدن به چنین مفاسدی را ندارند. این مفاسد مالی، توسط قشرهای برخوردار از رانت و حمایت توسط نیروهای محوری قدرت و یا وابستگان و نزدیکان آنان انجام می شود. پرواضح است که بسیاری از مفاسد فوق بدون بهره وری از رانت ها و حمایت های وابستگان به قدرت، امکان پذیر نمی باشد.

به همین دلیل وجود نهادهای مردمی، و یا نهادهای حرفه ای مستقل از حاکمیت و مستقل از جناح های سیاسی حاکم، می تواند حسابرسی ها و نظارت های مربوطه را بدون دغدغه از منافع شخصی و باندی به سرانجام برساند.

و- شفاف سازی و تبادل آزاد اطلاعات:

تا زمانی که کارکرد دولت و سایر نهادهای حاکمیتی، به شکل شفاف و روشنی در دید و منظر همگانی قرار نگیرد، وسوسه های ثروت اندوزی آسان و فوری، حتا برای مسئولان حکومتی، زمینه ساز بسیاری از مفاسد فوق خواهد بود. شفاف سازی می تواند جلوی رانت ها را گرفته، تا خود مسئولین نیز در معرض وسوسه های فوق قرار نگیرند. آزادی تبادل اطلاعات و یکسان سازی فرصت هایِ برابر، در کنار شفاف سازی فوق، می تواند گام مهمی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی تلقی شود.

ز- رسانه های مستقل بسان چشمان ناظر جامعه:

با اجبار به شفاف سازی کارکردها و با اجبار به آزادی تبادل اطلاعات مربوطه، رسانه های مستقل می توانند صرفنظر از منافع گروهی و باندی، به عنوان چشمانِ ناظر و دیدگانِ تیزبین جامعه، مراقبِ منافذِ آلودگی ها و سوء استفاده های مالی و اقتصادی باشند.

پانوشت ها:

[۱]  اصل یکصد و پنجاه و هشتم قانون اساسی:

«وظایف رئیس رییس قوه قضاییه به شرح زیر است:

ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری به تناسب مسوولیت‌های اصل یکصد و پنجاه و ششم.

تهیه لوایح قضایی متناسب با جمهوری اسلامی.

استخدام قضات عادل و شایسته و عزل و نصب آنها و تغییر محل مأموریت و تعیین مشاغل و ترفیع آنان و مانند اینها از امور اداری، طبق قانون.»

[۲]  اصل یکصد و هفتاد و دوم قانون اساسی: «برای رسیدگی به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی یا انتظامی اعضاء ارتش، ژاندارمری، شهربانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، محاکم نظامی مطابق قانون تشکیل می‌گردد، ولی به جرائم عمومی آنان یا جرائمی که در مقام ضابط دادگستری مرتکب شوند در محاکم عمومی رسیدگی می‌شود. دادستانی و دادگاه‌های نظامی، بخشی از قوه قضاییه کشور و مشمول اصول مربوط به این قوه هستند.»

[۳]  ق.آ.د.ک. «ماده۵۹۷ـ به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی اعضای نیروهای مسلح به جز جرائم در مقام ضابط دادگستری در سازمان قضائی رسیدگی میشود.

تبصره۱ـ رسیدگی به جرائمی که امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری اجازه فرموده اند در دادگاهها و دادسراهای سازمان قضائی نیروهای مسلح رسیدگی شود، مادامی که از آن عدول نشده در صلاحیت این سازمان است.

تبصره۲ـ منظور از جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی، جرائمی است که اعضای نیروهای مسلح در ارتباط با وظایف و مسؤولیتهای نظامی و انتظامی که طبق قانون و مقررات به عهده آنان است مرتکب گردند.

تبصره۳ـ رهایی از خدمت مانع رسیدگی به جرائم زمان اشتغال در دادگاه نظامی نمیشود.

تبصره۴ـ جرم در مقام ضابط دادگستری، جرمی است که ضابطان در حین انجام وظایف قانونی خود در ارتباط با جرائم مشهود و یا در راستای اجرای دستور مقام قضائی دادگستری مرتکب میشوند.»

[۴]  ق.م.ا. «ماده ۳۷- در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف، دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند:

الف- تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه

ب- تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار

پ- تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال

ت- تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر».

[۵]  ق.م.ا. «ماده ۴۷- صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرائم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست:

الف- جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، خرابکاری در تأسیسات آب، برق، گاز، نفت و مخابرات

ب- جرائم سازمان یافته، سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار، آدمربایی و اسیدپاشی

پ- قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر، جرائم علیه عفت عمومی، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا

ت- قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان، مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان

ث- تعزیر بدل از قصاص نفس، معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض

ج- جرائم اقتصادی، با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال».

[۶]  ق.آ.د.ک. «ماده ۱۷۴- هرگاه ابلاغ احضاریه به لحاظ معلوم نبودن محل اقامت متهم ممکن نباشد و اقدامات برای دستیابی به متهم به نتیجه نرسد و ابلاغ نیز به طریق دیگر میسر نگردد، متهم از طریق انتشار یک نوبت آگهی در یکی از روزنامه‏های کثیرالانتشار ملی یا محلی و با ذکر عنوان اتهام و مهلت یکماه از تاریخ نشر آگهی، احضار می‏شود. در اینصورت، بازپرس پس از انقضاء مهلت مقرر به موضوع رسیدگی و اظهار عقیده می‌کند.

تبصره- در جرائمی که به تشخیص بازپرس، حیثیت اجتماعی متهم، عفت یا امنیت عمومی اقتضاء کند، عنوان اتهام در آگهی موضوع این ماده ذکر نمی‌شود.»

[۷]  ق.آ.د.ک. «ماده ۳۴۳- فاصله بین ابلاغ احضاریه تا جلسه رسیدگی نباید کمتر از یک هفته باشد. هرگاه متهم عذر موجهی داشته باشد، جلسه رسیدگی به وقت مناسبی موکول میشود.»

[۸]  ق.آ.د.ک. «ماده ۳۹۴- هرگاه متهم متواری باشد یا دسترسی به وی امکان نداشته باشد و احضار و جلب او برای تعیین وکیل یا انجام تشریفات راجع به تشکیل جلسه مقدماتی یا دادرسی مقدور نباشد و دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد، به تشکیل جلسه مقدماتی مبادرت میورزد و در غیاب متهم، اقدام به رسیدگی میکند، مگر آنکه دادستان احضار متهم را ممکن بداند که در این صورت دادگاه پس از تقاضای دادستان، مهلت مناسبی برای احضار یا جلب متهم به وی میدهد. مهلت مذکور نباید بیشتر از پانزده روز باشد.

تبصره ۱- در هر مورد که دادگاه بخواهد رسیدگی غیابی کند، باید از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر کند. در این قرار، موضوع اتهام و وقت دادرسی و نتیجه عدم حضور قید و مراتب دو نوبت به فاصله ده روز در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی آگهی میشود. فاصله بین تاریخ آخرین آگهی و وقت دادرسی نباید کمتر از یک ماه باشد.»

[۹]  ق.آ.د.ک. «ماده ۲۷۰- علاوه بر موارد مقرر در این قانون، قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است:

الف- قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی

ب- قرار بازداشت موقت، ابقاء و تشدید تأمین به تقاضای متهم

پ- قرار تأمین خواسته به تقاضای متهم

تبصره- مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.»

[۱۰]  ق.آ.د.ک. «ماده ۴۸- با شروع تحت نظر قرار گرفتن، متهم میتواند تقاضای حضور وکیل نماید. وکیل باید با رعایت و توجه به محرمانه بودن تحقیقات و مذاکرات، با شخص تحت نظر ملاقات نماید و وکیل می‌تواند در پایان ملاقات با متهم که نباید بیش از یکساعت باشد ملاحظات کتبی خود را برای درج در پرونده ارائه دهد.

تبصره- در جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرائم سازمان یافته که مجازات آنها مشمول ماده (۳۰۲) این قانون است، در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید رئیس قوه قضائیه باشد، انتخاب می نمایند. اسامی وکلای مزبور توسط رئیس قوه قضائیه اعلام می گردد.»

[۱۱]  ق.آ.د.ک. «ماده ۳۰۲- به جرائم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی میشود:

الف- جرائم موجب مجازات سلب حیات

ب- جرائم موجب حبس ابد

پ- جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن

ت- جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر

ث- جرائم سیاسی و مطبوعاتی».

[۱۲]  ق.آ.د.ک. «ماده ۲۴۶- در مواردی که پرونده متهم در دادگاه مطرح شده و از متهم قبلاً تأمین أخذ نشده یا تأمین قبلی منتفی شده باشد، دادگاه، خود یا به تقاضای دادستان و با رعایت مقررات این قانون، قرار تأمین یا نظارت قضائی صادر میکند. چنانچه تصمیم دادگاه منتهی به صدور قرار بازداشت موقت شود، این قرار، طبق مقررات این قانون، قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان است.»

«ماده ۲۷۰- علاوه بر موارد مقرر در این قانون، قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است:

الف- قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی

ب – قرار بازداشت موقت، ابقاء و تشدید تأمین به تقاضای متهم

پ – قرار تأمین خواسته به تقاضای متهم».

[۱۳]  ق.آ.د.ک. «ماده ۲۴۲- هرگاه در جرائم موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده (۳۰۲) این قانون تا دو ماه و در سایر جرائم تا یک ماه به علت صدور قرار تأمین، متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود، بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تأمین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد، با ذکر علل مزبور، قرار، ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ میشود. متهم میتواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام میشود و ابقای تأمین باید به تأیید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان، حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک، تخفیف، یا ابقای بازداشت موقت، باید به تأیید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان، حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده، حسب‌مورد، هر دوماه یا هر یک‌ماه اعمال میشود. به هرحال، مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هرصورت در جرائم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرائم از یکسال تجاوز نمی‏کند.»

[۱۴]  ق.آ.د.ک. «ماده ۲۴۰- قرار بازداشت متهم باید فوری نزد دادستان ارسال شود. دادستان مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت نظر خود را به طور کتبی به بازپرس اعلام کند. هرگاه دادستان با قرار بازداشت متهم موافق نباشد، حل اختلاف با دادگاه صالح است و متهم تا صدور رأی دادگاه در این مورد که حداکثر از ده روز تجاوز نمی‌کند، بازداشت میشود.»

[۱۵]  ق.آ.د.ک. «ماده ۴۰۶- در تمام جرائم، به استثنای جرائمی که فقط جنبه حق اللهی دارند، هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد، دادگاه پس از رسیدگی، رأی غیابی صادر میکند. در اینصورت، چنانچه رأی دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد، ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی، قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدیدنظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور، دو ماه است.

تبصره ۱- هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود، دادگاه رسیدگی را ادامه میدهد. در اینصورت حکمی که صادر میشود، حضوری است.

تبصره ۲- حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود، پس از انقضای مهلتهای واخواهی و تجدیدنظر یا فرجام به اجراء گذاشته می‌شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد، محکومٌ‌علیه میتواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع، واخواهی کند که در این صورت، اجرای رأی، متوقف و متهم تحت‌الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام میشود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به أخذ تأمین یا تجدیدنظر در تأمین قبلی اقدام میکند.»

[۱۶]  اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی: «قوای حاکم در جمهور اسلامی ایران عبارتند از: قوه مقننه، قوه مجریه و قوه قضاییه که زیر نظر ولایت مطلقه امر و امامت امت بر طبق اصول آینده این قانون اعمال می‌گردند. این قوا مستقل از یکدیگرند.»


🍃زنده|شورای نگهبان: لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی مغایر با موازین شرع است

$
0
0

 

 


شورای نگهبان: لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی مغایر با موازین شرع است

شورای نگهبان قانون اساسی در ایران لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی را مغایر با موازین شرع و قانون اساسی دانسته و آن را به مجلس برگردانده است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در توییتر خود گفته است این شورا، لایحه دولت را در چهار بند مغایر با موازین شرع و قانون اساسی دانسته است.

لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، یکی از چهار لایحه‌ای است که دولت ایران برای راه نیافتن به فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی (FATF) ارائه کرده است.


حکم پرونده ثامن‌الحجج صادر شد

شعبه اول دادگاه کیفری یک استان تهران حکم سه متهم پرونده مؤسسه مالی و اعتباری ثامن‌الحجج را صادر کرد.

حکم صادره هنوز به متهمان یا وکلای مدافع آنها ابلاغ نشده اما از زمان ابلاغ رأی به مدت ۲۰ روز قابل تجدیدنظر خواهی است.

پرونده مؤسسه مالی و اعتباری ثامن‌الحجج، ۳۶۰ شاکی دارد که دادگاه رسیدگی به اتهامات متهمان این پرونده طی ۱۲ جلسه در شعبه اول دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی باقری برگزار شد.

مشارکت در اخلال نظام اقتصادی کشور به نحو عمده بدون قصد ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران و یا مقابله با آن، اتهام متهمان پرونده موسسه مالی اعتباری ثامن‌الحجج است./تسنیم


مخالفت شورای نگهبان با لایحه اصلاح قانون پولشویی

$
0
0

زیتون– عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، از رد لایحه اصلاح مبارزه با پولشویی در شورای نگهان و اعاده آن به مجلس خبر داد.

به نوشته عباسعلی کدخدایی شورا نگهبان لایحه اصلاح قانون مقابله با پولشویی را در چهار بند مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته است.

سخنگوی شورای نگهبان که اخیرا به توییتر پیوسته است در حساب کاربری‌اش نوشت:

این لایحه یکی از چهار لایحه‌ای است که دولت ایران برای جلوگیری ازقرار گرفتن ایران در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) ارائه کرده است.

حسن روحانی٬ رییس جمهوری٬ قانون جدید مبارزه با تامین مالی تروریسم، یکی از قوانین مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدامی مالی را در ۲۰ مرداد برای اجرا ابلاغ کرد. سه لایحه مرتبط با اجرای این مقررات اما به دلیل مخالفت رهبر جمهوری اسلامی و شورای نگهبان تصویب نشده است.

به گزارش ایسنا، لایحه مبارزه با پولشویی در سال ۱۳۸۱ از سوی دولت احمدی نژاد به مجلس ارائه شد و در نهایت در سال ۱۳۸۶ به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید.

به دنبال توصیه «گروه ویژه اقدام مالی»، دولت حسن روحانی لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی را در ۱۷ آبان ۹۶ به مجلس فرستاد و مجلس نیز بعد از بررسی و کشمکش بسیار در اردیبهشت سال جاری آن را تصویب کرد و برای اعلام نظر به شورای نگهبان ارجاع داد.

شورای نگهبان نیز این لایحه را در ‎چهار بند مغایر با موازین شرع مقدس و قانون اساسی شناخت و جهت اصلاح به ‎مجلس برگرداند.

خبرگزاری میزان روز جمعه ۲۲ تیر خبر داده بود که رئیس جمهور ایران در نامه‌ای به شورای نگهبان خواستار «مساعدت» در بررسی چهار لایحه مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه مالی (FATF) شده است.

با این حال آقای کدخدایی در پاسخ به سئوال این خبرگزاری گفته بود که شورای نگهبان در بررسی این لوایح «مصلحت‌اندیشی نمی‌کند».

مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران نیز در روز شنبه نهم تیرماه اعلام کرده بود که بندهایی از لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته با «اقتصاد مقاومتی» مغایرت دارد.

در پی اعتراض‌های محافظه‌کاران به لوایح مربوط به پول‌شویی و پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم، رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۳۰ خرداد تلویحاً خواستار کنار گذاشته شدن این لوایح شد.

رهبر جمهوری اسلامی هم‌چنین از مجلس خواست که «مستقلاً» قانون‌های خود را در زمینه پول‌شویی و مقابله با تأمین مالی تروریسم وضع کند.

مخالفان پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم می‌گویند با این کار، راه برای اعطای کمک مالی به «حماس» و «حزب‌الله لبنان» مسدود می‌شود.

موافقان پیوستن ایران به این پیمان‌نامه می‌گویند که مخالفان آن، از شفافیت اقتصادی و جلوگیری از فساد بانکی می‌ترسند.

🍃 قاسم شعله‌سعدی بازداشت شد

$
0
0

زیتون– قاسم شعله‌سعدی٬ نماینده پیشین مجلس و وکیل دادگستری ساعتی پیش بازداشت شد.

قاسم شعله‌سعدی ساعتی پیش در مقابل مجلس توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

این وکیل دادگستری پیشتر اعلام کرده بود که به تاسی از محمد مصدق برای مطالبه انتخابات آزاد در میدان بهارستان حاضر خواهد شد.

بر اساس تصاویر منتشر شده قاسم شعله سعدی امروز با لباس مخصوص وکالت به میدان بهارستان رفته بود.

قاسم شعله‌سعدی در مجالس دوره سوم و چهارم نمایندگی مردم را برعهده داشت. او همچنین زندانی سیاسی، فعال حقوق بشر، استاد حقوق بین‌الملل دانشکده حقوق دانشگاه تهران بود.

شعله‌سعدی برای اولین بار در سال ۱۳۸۱، به غیرقانونی بودن انتخاب آیت‌الله علی خامنه‌ای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و انتقادات تند دیگری نیز علیه وی مطرح ساخت که سبب بازداشت او گردید.

او پس از اعتراضات مردم ایران به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بازداشت و در مجموع به سه سال زندان محکوم شد.

بهرام نمازی درگذشت

$
0
0

زیتون– بهرام نمازی از فعالین سیاسی ملی مذهبی و عضو حزب از اعضای حزب ملت ایران درگذشت.

بهرام نمازی ۱۵ آبان ۱۳۱۵ در شیراز متولد شد.

نمازی دردانشگاه به همراه چند نفر دیگر و از جمله مصطفی شعاعیان عضو شورای کمیته دانشجویان پلی تکنیک بود و در همین رابطه در بهمن ۱۳۴۱ به همراه تعداد زیاد دیگری از دانشجویان و فعالان سیاسی بازداشت شد و نزدیک به شش ماه را در زندان گذراند‌. نمازی بعد از آزادی فعالیت‌های سیاسی خود را ادامه داد.

او از جمله اعضا و رهبران حزب ملت ایران و از نزدیکترین افراد به مرحوم داریوش فروهر محسوب می‌شد. در سال ۱۳۴۹ و در جریان جدایی بحرین از خاک ایران بهرام نمازی به همراه داریوش فروهر و دوتن دیگر از اعضای حزب ملت ایران از جمله کسانی بودند که به فروش خاک وطن به اعتراض برخاستند و در نتیجه از سوی ساواک بازداشت، شکنجه و زندانی شدند .

مهندس نمازی از وفادارترین یاران مرحوم فروهر بود. او  روز پنج شنبه بیست و پنجم مرداد ۱۳۹۷بر اثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت‌.

محکومیت محمدعلی طاهری به ۵ سال حبس قطعی

$
0
0

زیتون– شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران محکومیت محمدعلی طاهری٬ رییس گروه عرفان حلقه  را تأیید کرد.

محمود علیزاده طباطبایی وکیل مدافع محمدعلی طاهری در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با اعلام این خبر گفت که با توجه به اینکه موکلم دو سال و نیم از ۵ سال محکومیت خود را گذرانده، می‌تواند با استفاده از آزادی مشروط از زندان آزاد شود.

علیزاده طباطبایی، در همین رابطه به ایلنا نیز گفت: «اعاده دادرسی را به دیوان عالی کشور می‌دهیم که رأی نقض شود. ولی امیدواریم که طاهری را طبق آن وعده‌ای که داده بودند در این هفته آزاد کنند، چرا که ایشان بیش از نصف حبس خود را تحمل کرده و می‌تواند آزاد شود.»

محمدعلی طاهری نخستین بار در سال ۱۳۹۰ بازداشت و به اتهام توهین به مقدسات٬ مداخله غیرقانونی در امور پزشکی و درمان بیماران، ارتکاب فعل حرام و رابطه نامشروع، استفاده غیرمجاز از عناوین علمی (دکتر و مهندس)، ضالّه بودن کتب و آثار، به پنج سال حبس، پرداخت ۹۰۰ میلیون تومان جزای نقدی و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. به ۵ سال زندان محکوم شد.

افساد فی‌الارض از طریق منحرف کردن افراد، دیگر اتهام طاهری بود که در مرتبه نخست، شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه، رییس گروه موسوم به عرفان حلقه را مفسد فی‌الارض شناخت و به اعدام محکوم کرد که این حکم در دیوان عالی کشور نقض شد.

سپس پرونده به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی احمدزاده به عنوان شعبه هم‌عرض ارجاع شد که این شعبه نیز طاهری را به اعدام محکوم کرد اما دیوان عالی کشور، بار دیگر حکم صادره را نقض کرد تا پرونده مجدداً در دادگاه هم‌عرض بررسی شود.

پرونده برای مرتبه سوم در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی مورد بررسی قرار گرفت که این بار دادگاه متهم را به پنج سال حبس محکوم کرد.

طاهری به حکم شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اعتراض کرد و پرونده برای رسیدگی در مرحله تجدیدنظر به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ارسال شد.

جلسه رسیدگی به این پرونده آن طور که سیدمحمود علیزاده طباطبایی وکیل مدافع طاهری اعلام کرده بود، دهم مرداد در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر برگزار شد و نهایتاً دادگاه تجدیدنظر حکم شعبه بدوی را تأیید کرد.

 

Viewing all 6931 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>