زیتون ـ یلدا امیری: امروز برنامه سخنرانی علی لاریجانی، رییس مجلس ایران، که قرار بود روز ۲۲ بهمن در کرج برگزار شود، لغو شد.
بر اساس گزارشها، پس از اعلام این خبر که لاریجانی به عنوان سخنران سالگرد انقلاب سال ۵۷ انتخاب شده، گروهی از ساکنان این شهر با امضای طوماری به این انتخاب واکنش نشان داده و با آن مخالفت کردند.
با این وجود، لغو سخنرانی لاریجانی، پس از سخنرانی امام جمعه کرج صورت گرفت. محمدمهدی حسینی همدانی، امام جمعه کرج در خطبههای نماز جمعه از دعوت آقای لاریجانی به عنوان سخنران ۲۲ بهمن انتقاد کرد و گفت: « ۲۲ بهمن جشن انقلاب است، سخنران این مراسم باید انقلابی باشد.» او در بخش دیگری از سخنانش گفت: «اعتراضی که دوستان دارند اعتراض بهجایی است و این دعوت از طرف مقامهای این استان نبوده است.»
در ادامه امام جمعه کرج به شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برای تغییر سخنران یک هفته فرصت داد.
امروز (شنبه) دفتر لاریجانی سخنرانی را لغو و در اطلاعیهای اعلام کرد که دعوت برای سخنرانی در کرج از سوی معاون احمد جنتی در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بوده است.
لاریجانی دلیل لغو سخنرانی خود را در راستای حفظ وحدت خواند و گفت: «مساله در حدی نیست که ایشان (امام جمعه) به شورای هماهنگی مرکز اولتیماتوم یک هفتهای بدهند. آقای امام جمعه خودشان سخنرانی کنند یا هر کسی که مطلوبشان هست، دعوت کنند.»
لاریجانی و حلقه مصباح
شش سال پیش هم در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن در قم گروهی که ظاهرا پیشتر سازماندهی شده بودند به سخنرانی علی لاریجانی در این شهر حمله کردند، شعارهای تندی سردادند و به سوی او، کفش و مُهر پرتاب کردند. این افراد با سردادن پی در پی شعار «مرگ بر ضد ولایت فقیه» و «بصیرت بصیرت» مانع سخنرانی لاریجانی شدند.
در گزارشی که در همان سال ۹۲ کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره این اتفاق تهیه کرد، از حملات مشابهی نیز سخن به میان آمد. از جمله برهم زدن مراسم سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن خمینی و حرکات برنامهریزی شده و شعار علیه بعضی از روحانیون شناخته شده قم مانند عبدالله جوادی آملی، لطفالله صافی گلپایگانی، ابراهیم امینی و رضا استادی.
هر چند در گزارش، لااقل در آن بخش منتشر شده آن، اسمی از حملهکنندگان برده نشد، اما نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس حدود یک ماه بعد از ارائه این گزارش در گفتگویی با رونامه بهار گفت: «برای ما محرز است بعضی از اعضای پرتو در شکلگیری این فتنه نقش داشتهاند.». پرتو اشاره به گروهی موسوم به «حلقه پرتو» دارد که کارکنان مجله «پرتو سخن» و از نزدیکان و شاگردان محمدتقی مصباح یزدی هستند.
هر چند همان زمان هم رهبر جمهوری اسلامی، مدتی پس از این حادثه در جمع مردم آذربایجان گفت: «من مخالف هستم کسانی راه بیفتند افراد را ضد ولایت فقیه، بیبصیرت معرفی کنند و علیه او صحبت کنند. من با اقدامی که در قم صورت گرفت مخالفم.»
انقلاب و انقلابیون
با آنکه به نظر میرسد برادران لاریجانی با اشغال پستهای کلیدی در ساختار جمهوری اسلامی، از جایگاه محکمی در این نظام برخورداند، اما چنانچه از شواهد پیداست گردش به چپ گاه و بیگاه علی لاریجانی در نزد هسته سخت اصولگرایان قابل بخشش نیست.
حذف همراهان و گاه مقامهای ارشد حکومت در جمهوری اسلامی سابقهای طولانی دارد و از همان ماههای ابتدایی انقلاب آغاز شد، اما بعد از حذفهای گسترده ابتدایی و یکدست شدن، دیگر جناحها و گروههای تایید شده میتوانستند در قدرت سهیم باشند و هیچ گروهی عملا قادر نبود که رقیب خود را به طور کامل از صحنه محو کند.
از انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری و به قدرت رسیدن احمدی نژاد اما طرح یک دست کردن حاکمیت از سرگرفته شد. در دولت نهم محافظه کاران حذف اصلاحطلبان و اصولگرایان میانهرو را کلید زدند و دایره خودیها مدام محدودتر و کوچکتر شد. تا جایی که امروز اصولگرایان سنتی امثال لاریجانی نیز از این دایره بیرون افکندند.
همزمان با بازگشت تحریمها و بالا رفتن نارضایتیها در ایران، محافظه کاران در صدا و سیما و رسانههای وابسته به خود تلاش می کنند که سالگرد ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی را باشکوه و سر و صدای بیشتری نسبت به سالهای پیش برگزار کنند.
تلویزیون جمهوری اسلامی طی چند ماه گذشته به طور مداوم برنامههایی در خصوص دستاوردهای انقلاب اسلامی پخش میکند و تلاش دارد نشان دهد که حکومت جمهوری اسلامی در عمل به وعده های خود از ابتدای انقلاب تا کنون موفق بوده است.
به نظر میرسد تبلیغاتی که درباره چهل سالگی انقلاب میشود، تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی است که در طی ماههای اخیر پس از اعمال تحریمها آمریکا و خروج این کشور از برجام رو به وخامت گذاشته است. تورم چند ماهه اخیر یک رکورد بیسابقه در کل دوره پس از انقلاب است. تورمی که همچنان ادامه دارد و بسیاری از مردم را به زیر خط فقر کشانده است. پیشبینی شده که تورم نقطه به نقطه یعنی اسفند ۹۷ به اسفند ۹۶ بالغ بر ۷۵درصد خواهد شد که در تاریخ اقتصادی ایران بیسابقه است.
اعتصابات و اعتراضاتی که در چند ماه اخیر از سوی کارگران، کارمندان و معلمان انجام شده جمهوری اسلامی را وادار کرده که در چهلمین سالگرد انقلاب تبلیغات گسترده ای در مورد عملکرد خود ترتیب دهد.
در این تبلیغات اما جایی برای چهره های میانهروتر، حتی در کسوت رییس مجلس، وجود ندارد. اینگونه است که افرادی مانند علی لاریجانی که سالها داخل نظام در پستهای مهم سیاسی قرار داشتهاند، حذف میشوند و دیگر انقلابی محسوب نمیشوند، تا تندروها پس از چهل سال بتوانند قدرت بیشتری بدست آورند.