زیتون-احسان مهرابی: متولد روستای اژیه در ااستان اصفهان است و فامیلش هم «محسنی اژیه» اما به محسنی اژهای مشهور شده است. هر چند در دهه ۶۰ سمتهای مهمی در وزارت اطلاعات داشت اما بازجویی از مهدی هاشمی او را به یکی از اعضای اصلی حلقه امنیتی-قضایی جمهوری اسلامی تبدیل کرد.
از جمله شاگردان مدرسه حقانی است و از سالهای ابتدایی پس از انقلاب ۵۷ وارد وزارت اطلاعات و قوه قضائیه شد.
بازجویی از مهدی هاشمی، برادر داماد آیت الله منتظری، و وادار کردن او به اعترافهای تلویزیونی، موفقیتی بزرگ برای او در سن ۳۰ سالگی محسوب میشد؛ خصوصا اینکه این پرونده در نهایت منجر به حذف آیتالله منتظری از سمت رهبری آینده شد.
از بین بازجویان مهدی هاشمی تنها محسنی اژهای «شاهد بازاری» شده و بقیه «پردهنشین» باقی ماندهاند.
هرچند محسنی اژهای نماینده دادستانی دروزارت اطلاعات بود اما عملا از مهدی هاشمی بازجویی هم میکرد، چرا که در این پرونده تفکیک مسئولیتهای قوه قضائیه و وزارت اطلاعات حتی در ظاهر هم رعایت نشده بود و علی فلاحیان، قائممقام وزیر اطلاعات که عملا ضابط این پرونده محسوب میشد، دادستان دادگاه ویژه روحانیت نیز بود.
اژهای پس از پرونده مهدی هاشمی قاضی پروندههای مهم بسیاری از جمله پرونده اختلاس از بانک صادرات شد. اژهای که ساختار قدرت در جمهوری اسلامی را خوب میشناخت اینبار برای مرتضی رفیقدوست، برادر محسن رفیق دوست، حکم زندان و برای فاضل خداداد حکم اعدام صادر کرد.
دست اندرکاران پرونده سید و حذف آیتالله
او در فضای عمومی با پرونده غلامحسین کرباسچی شناخته شد؛ زمانیکه دو دانش آموخته مدرسه حقانی در مقابل هم ایستادند. هر چند در این دادگاه مشهور به «سریال کرباسچی»، چهره اصلی شهردار تهران بود.
محسنی اژهای هر چند بر دادگاه مسلط بود اما هر از گاهی هویت بازجویی خود را بروز میداد و عصبانی میشد. از جمله زمانی که غلامرضا قبه، معاون مالی شهرداری، بهعنوان شاهد به دادگاه احضار شد و از انفرادیش گفت، اژهای عصبانی شد و نگذاشت سخن بگوید.
هرچند محسنی اژهای نماینده دادستانی در وزارت اطلاعات بود اما عملا از مهدی هاشمی بازجویی هم میکرد، چرا که در این پرونده تفکیک مسولیتهای قوه قضائیه و وزارت اطلاعات به عنوان ضابط قضایی حتی در ظاهر هم رعایت نشده بود.
او پس از دادگاه کرباسچی نیز در سمتهای دادستان ویژه روحانیت و مسئول مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به جرائم کارکنان دولت، نقش ویژهای در برخورد با دولت محمد خاتمی و فعالان سیاسی داشت.
نام محسنی اژهای در ماجرای قتلهای زنجیرهای هم مطرح شد، آنجا که قربانعلی دری نجفآبادی، در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ششم گفته بود که او فتوای «ارتداد» و به تعبیری قتل پیروز دوانی را ابلاغ کرده است.
«پرتاب قندان و گاز گرفتن» عیسی سحرخیز، یکی ازمهمترین شهرتهای سخنگوی قوه قضائیه ایران است، تا آنجا که سال ۸۸ و پس از منصوب شدن او به سمت دادستان کل کشور، گردانندگان وبسایت دادستانی کل متن منتشر شده در ویکیپدیا را در وبسایت کپی کردند که این موضوع هم در آن ذکر شده بود.
سال ۸۴ و با پیروزی محمود احمدینژاد، محسنیاژه ای از قوه قضائیه به وزارت اطلاعات بازگشت؛ وزارتخانهای که در دولت محمد خاتمی تغییراتی کرده بود و اژهای قصد داشت آن را به حالت سابق بازگرداند.
احمد خمینی به دنبال رهبری آینده بود
متهمان و مطلعان یک ترور؛مهدی هاشمی،یا محمد عطریان فر و احمد سالک
ایرانگیت و حذف آیتالله در مصاحبه با ابوالحسن بنیصدر
از همین رو از مطلبی که روزنامه اعتماد ملی با عنوان «جانشین آشنا برای وزیر موفق»در مقایسه او و علی یونسی نوشته شده بود، برآشفت و به مهدی کروبی گله کرد. کروبی هم او را به صبحانهای در دفترش دعوت کرد تا با یکدیگر گفتوگو کنند.
اژهای در مقام وزارت اطلاعات و پس از آن در سمت دادستان کل کشور، نقش ویژهای در سرکوب اعتراضها به انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ داشت.
معاون اولی اسفندیار رحیم مشایی، پایان روابط او با احمدی نژاد و آغاز کینه دو طرف از یکدیگر بود، زمانیکه او و صفار هرندی پس از سپردهشدن اداره هئیت دولت به مشایی، جلسه را به هم ریختند و عزل شدند.
مجلس خبرگان چاره دیگری جز انتخاب آیتالله منتظری نداشت
واکنشها به اتهام احمد علیه احمد
قهدریجان علیا علیه قهدریجان سفلی
او در دومین دوره پنجساله ریاست صادق لاریجانی بر قوه قضائیه، معاون اول و به تعبیری همه کار این قوه شد.اینک او با حمله شدید به احمدینژاد و نزدیکانش خبرساز شده است تا آنجا که آنان را دیوانه و«لات» میخواند و خواستار معرفیشان به پزشکی قانونی میشود.
محسنی اژهای ضمن اینکه اعتماد ویژه رهبر جمهوری اسلامی را جلب کرده، سعی میکرد روابط خود را با برخی از چهرههای اصلاحطلب حفظ کند و از دیدگاه برخی از فعالان سیاسی شخصیت پیچیدهای دارد.
نزدیکان احمدینژاد نیز در مقابل کوتاه نمیآیند و«سوت بلبلی» معاون اول قوه قضائیه را دلیلی برای این میدانند که او باید در «بیمارستان روانی» بستری شود. حمید بقایی هم در مطلبی تلویحا اعلام کرده که او در زندگی خانوادگی خود نیز مشکلاتی دارد.
محسنی اژهای ضمن اینکه اعتماد ویژه رهبر جمهوری اسلامی را جلب کرده، سعی میکرد روابط خود را با برخی از چهرههای اصلاحطلب نیز حفظ کند و از دیدگاه برخی از فعالان سیاسی شخصیت پیچیدهای دارد.
سعید منتظری اخیرا نوشته که او پس از رفع حصر آیتالله منتظری تقاضای ملاقات کرده اما پدرش به این تقاضا پاسخ رد داده است.
بازجویی که «پرده نشین»ماند
«درکار گلاب و گل حکم ازلی این بود/ کاین شاهد بازاری، وآن پرده نشین باشد».این شعر را مصطفی پورمحمدی، قائممقام علی فلاحیان در وزارت اطلاعات، در روز رای اعتماد به عنوان وزیر کشور دولت محمود احمدینژاد خواند. از بین بازجویان مهدی هاشمی اما تنها محسنیاژه ای «شاهد بازاری» شده و بقیه «پردهنشین» باقی ماندهاند.
از جمله جواد علیاکبریان، بازجوی اصلی برادر داماد آیتالله منتظری که همچنان چهره امنیتی باقی ماند و در فضای عمومی ظاهر نشد. او پس از اعدام مهدی هاشمی، نقش مهمی نیز در اعدام زندانیان سیاسی در سال ۶۷ داشت.
جواد علیاکبریان از مدیران دفتر رهبر جمهوری اسلامی است که در تشکیلات آستان شاه عبدالعظیم که تولیت آن با محمدی ریشهری است، نیز حضور دارد اما در رسانهها ظاهر نمیشود و به ندرت میتوان نشانی از او در فضای عمومی یافت.