Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6998 articles
Browse latest View live

ضرغامی از ادامه حضور در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی منع شد

$
0
0

زیتون– عزت‌الله ضرغامی، رییس اسبق صدا و سیما از ادامه حضور در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی منع شد.»

روز نامه شرق بدون اشاره به مرجع این تصمیم گیری نوشت که «به دنبال مشاجره با حسن روحانی،‌ رییس جمهوری، از شرکت در دو شورای عالی منع شده است.»

بنابر روایت برخی از نزدیکان دولت٬ عزت‌الله ضرغامی٬ و حسن روحانی در جلسه اخیر شورای عالی فضای مجازی با یک دیگر درگیر شده‌اند.

در این جلسه رییس اسبق صدا و سیما به حسن روحانی بابت سخنان اخیرش در خصوص «سانسور و حجاب» اعتراض می‌کند و از او توضیح می‌خواهد.

حسن روحانی به تازگی در جمع مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره حجاب گفته بود: «متأسفانه در مسئله حجاب، اول از زن شروع می‌کنیم، در حالی که قرآن ابتدا مرد را از نگاه هرز دور می‌کند، اما ما می‌رویم و به خاطر حجاب دختران و زنان را دستگیر می‌کنیم.»

رئیس‌ جمهور در همین جلسه به صراحت سیاست مسدودسازی شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها در جمهوری اسلامی را نیز زیر سوال برده و افزوده بود که «باید قبول کنیم که اشتباه کردیم. فکر کردیم اگر بگوییم استفاده از فلان امکان ممنوع بوده و فیلتر است همه به آن گوش می‌کنند. دیدیم که پس از فیلتر هر امکانی، فیلترشکن آن ایجاد شد.»

این سخنان پیشتر مورد اعتراض مراجع تقلید نیز قرار گرفته بود.

اما در حاشیه آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی٬ اعتراضات ضرغامی به رییس جمهوری منجر به آن شد که رییس جمهوری از رییس اسبق صدا و سیما بخواهد که جلسه را ترک کند٬ اما پس از ادامه درگیری لفظی از سوی ضرغامی٬ روحانی جلسه را ترک کرد.

پیشتر هم عزت‌الله ضرغامی٬ رییس سابق صدا و سیما و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی٬ خبر از دخالت‌های وحید حقانیان در مسائل داخلی این شورا داده بود.

ضرغامی۱۲ دی ماه امسال در حساب کاربری‌اش در توییتر نوشت که دبیر جدید این شورا با دخالت‌های پی در پی وحید حقانیان تعیین شده است.


جزئیات «عفوی گسترده‌تر از گذشته» در ۴۰ سالگی انقلاب

$
0
0

زیتون– عباس جعفری دولت‌‌آبادی٬ دادستان عمومی و انقلاب تهران٬ در خصوص عفو گسترده‌ای که قرار است ۲۲ بهمن امسال صورت گیرد٬ توضیح داد که «موارد استثنا بسیار کاهش یافته است.»

اول بهمن ماه امسال صادق لاریجانی٬ رییس قوه قضاییه٬ اعلام کرده بود که به زودی عفوی گسترده‌تر از گذشته در ۴۰ سالگی انقلاب اعلام می‌شود.

به گفته لاریجانی٬ در گفت‌وگویی که با آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی داشته «بنا شد در ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی عفویی معیاری گسترده‌تر از گذشته داشته باشیم که این موضوع در حال بررسی است.»

رییس قوه فضاییه افزوده بود: «ان شاءالله تعداد قابل توجهی از زندانیان، مورد عفو قرار خواهند گرفت. البته آن استثناهایی که در عفوهای دیگر وجود دارد برای این عفو جدید نیز مطرح می شود اما تلاش ما این است که با انجام بررسی های دقیق، تعداد بیشتری مشمول شرایط شوند.»

دادستان تهران اما امروز در این رابطه توضیح داد: «هر سال به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی عفوهای مناسبتی اعلام می‌شود، اما امسال به خاطر چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب، ریس قوه قضائیه پیشنهاد عفو گسترده‌تر را داد و استثنائا کمتری برای عفو خواهیم داشت.»

جعفری دولت‌آبادی افزود: »البته در حوزه مسائل اخلالگران اقتصادی و فساد و اقدامات امنیتی و تروریستی عفو صورت نمی‌گیرد، اما در جرایم سبک و خرد و کسانی که برای اولین بار یا دومین بار مرتکب جرم و زندانی شده‌‌‌اند، عفو صورت خواهد گرفت تا شاهد کاهش جمعیت زندان‌ها باشیم.»

 

افزایش قیمت دلار؛ رییس بانک مرکزی هشدار داد

$
0
0

زیتون– قیمت دلار را برای امروز چهارشنبه ۱۰ بهمن با افزایش ۶۰ تومان افزایش نسبت به نرخ‌های پایانی سه شنبه، ۱۱ هزار و ۹۵۰ تومان اعلام کرده‌اند. این صرافی‌ها دلار را از مردم با قیمت ۱۱ هزار و ۹۰۰ تومان خریداری می‌کنند.

قیمت فروش یورو در صرافی‌های بانک‌ها ۳۵۰ تومان افزایش یافت و ۱۴ هزار و ۱۵۰ تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافی‌ها ۱۴ هزار و ۵۰ تومان است.


اما قیمت ارز مبادله‌ای؛ بانک مرکزی در جریان قیمت‌گذاری ۳۹ ارز دولتی موجود در معاملات امروز چهارشنبه ۱۰ بهمن ماه، نرخ ۱۰ ارز از جمله دلار آمریکا و درهم امارات ثابت ماند و نرخ یورو و ۲۲ ارز دیگر هم افزایش یافت.

براساس اعلام بانک مرکزی نرخ هر دلار آمریکا برای امروز (چهارشنبه ۱۰ بهمن ماه) بدون تغییر نسبت به روز گذشته ۴۲ هزار قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با ۲۶۳ ریال کاهش قیمت نسبت به روز گذشته امروز ۵۴ هزار و ۹۷۶ ریال و هر یورو نیز ۴۸ هزار و ۵۱ ریال ارزش‌گذاری شد.

دلار کانادا در مرکز مبادلات ارزی با قیمت ۳۱،۶۸۳ ریال، قیمت درهم امارات ۱۱،۴۳۷ ریال و قیمت لیر ترکیه نیز ۷، ۹۰۱ ریال قیمت خورده و به واجدان شرایط دریافت ارز‌های دولتی فروخته می‌شود.

در همین زمینه عبدالناصر همتی، رییس بانک مرکزی در یادداشتی که امروز در اینستاگرام منتشر کرده درباره سرمایه‌گذاری در بازار ارز هشدار داده و از شهروندان ایرانی خواسته «سرمایه خود را در معرض ریسک بازار ارز قرار ندهند.»

همتی نوشته است: «نرخ هایی که توسط فرصت جویان و در فضای مجازی درباره نرخ ارز مطرح می شود، ماندگار نیست و به مردم توصیه می‌کنم دارایی خود را در معرض ریسک بازار ارز قرار ندهند.»

او همچنین گفته عده‌ای با بزرگ نمایی «بحث هایی مانند تاثیر رد یا قبول پالرمو و ساز و کار ویژه مالی اروپا کسب و کار خود را با فروش ارزهای بالا خریده خود رونق می‌دهند.»

🍃زنده|تعطیلی بخش صدور ویزای سفارت استرالیا در تهران

$
0
0

 

 

 


دادستان کل کشور: فیلترینگ نیاز کشور و نوعی امر به معروف و نهی از منکر است

محمدجعفر منتظری٬ دادستان کل کشور٬ گفت: «فیلترینگ نیاز کشور و نوعی امر به معروف و نهی از منکر است و باید این همیشه باشد تا جوانان منحرف نشوند.»

به گفته دادستان کل کشور دشمن در فضای مجازی جنگ فرهنگی به راه انداخته و این شبکه های اجتماعی و فضای مجازی از مشکلات عمده کشور هستند.

او سالم سازی فضای مجازی را خواستار شد و گفت: «عده ای فکر می کنند فیلترینگ به تاریخ پیوسته ولی اینطور نیست، باید از رفتن جوانان به قتلگاه جلوگیری کنیم.»

منتظری ادامه داد: «هر گوشی تلفن همراه یک کانال از سوی دشمن است که در دست قشرهای مختلف به راحتی قرار دارد و مرتب علیه نظام اسلامی فعالیت می کنند.» /ایرنا



تعطیلی بخش صدور ویزای سفارت استرالیا در تهران

دولت استرالیا بخش صدور ویزا در سفارت این شکور در تهران را پس از دریافت هشدارهایی مبنی بر این‌که برخی آژانس‌های مهاجرتی در خصوص دریافت غیرقانونی ویزای استرالیا تبلیغ می‌کردند، تعطیل کرد.

بازرسان کمیسیون اجرای کامل قانون در استرالیا از بسیاری ایرانی‌ها در استرالیا درباره شرایط و مراحل گرفتن ویزای‌شان سوال پرسیده‌اند. این مسئله نگرانی‌ها را درباره مشروعیت سیستم صدور ویزای استرالیا افزایش داده است.

ظن و گمان درباره وجود فساد اداری در بخش ویزای سفارت استرالیا در تهران از زمانی آغاز شد که بسیاری از آژانس‌های مهاجرت مستقر در استرالیا در نامه‌ای به دولت در این باره هشدار دادند که برخی آژانس‌های مهاجرتی در تهران تبلیغ می‌کنند که ارتباطی ویژه با سفارت استرالیا (در تهران) دارند و به همین بهانه هزاران دلار از ایرانی‌ها، هم در ایران و هم در استرالیا در ازای صدور ویزا می‌گرفتند، درحالی که این روند در حالت عادی هزینه‌ای به مراتب کمتر داشته است. /ایسنا



آمانو بار دیگر نیز پایبندی ایران به برجام را تائید کرد

یوکیا آمانو٬ مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی٬ بار دیگر با تائید پایبندی کامل ایران به تعهداتش در برجام، درباره فشارها بر آژانس برای راستی‌آزمایی هسته‌ای هشدار داد.

او تاکید کرد که برنامه‌های هسته‌ای ایران و کره شمالی همچنان در صدر برنامه کاری آژانس قرار دارد و افزود: «ما کماکان به راستی‌آزمایی و نظارت بر تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران تحت برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ادامه می‌دهیم.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه داد: «ایران به‌طور کامل به تعهدات مرتبط هسته‌ای‌اش ذیل برجام عمل می‌کند. همان‌طور که بارها گفته‌ام، ضروری است که ایران باز هم به اجرای کامل این تعهداتش ادامه دهد.» /ایسنا



صالحی امیری: حضور زنان در ورزشگاه یک نیاز اجتماعی است

سیدرضا صالحی امیری٬ رییس کمیته ملی المپیک٬ گفت: «حضور زنان در ورزشگاه حق طبیعی آنها و یک نیاز اجتماعی است.»

صالحی امیری درباره حضور زنان در ورزشگاه‌ها٬ ادامه داد: «من راجع به این موضوع به صورت شفاف حرف‌هایم را زده‌ام. ما هیچ تفاوتی بین ورزشگاه، سینما، کنسرت، دانشگاه و پارک قائل نیستیم. مگر در تمام این محیط‌ها زنان و مردان در کنار هم حاضر نمی‌شوند؟ محیط فاسد نیست و ورزشگاه از نظر من، یکی از سالم‌ترین محیط‌های کشور است و مرکزی برای نشاط اجتماعی است.»

او ادامه داد: «باید برای بزرگانی که دغدغه این موضوع را دارند، این را ترسیم کنیم که ورزشگاه، محیط سالمی است و هیچ گونه عارضه‌ای به لحاظ اجتماعی و اخلاقی ایجاد نخواهد کرد. دلیل این ادعا این است که در دو رویدادی که زنان در ورزشگاه حضور پیدا کردند، محیط ورزشگاه کاملاً سالم بود.» /روزنامه ایران


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

سازوکار ویژه مالی اروپا برای نجات برجام رسما آغاز می‌شود

$
0
0

زیتون– بریتانیا، آلمان و فرانسه، سازوکار ویژه تجارت با ایران را که به اس‌پی‌وی موسوم است، امروز (پنج‌شنبه) راه‌اندازی می‌کنند.

این خبر را یک خبرگزاری آلمانی منتشر کرد. پیشتر آمریکا شرکای اروپایی‌اش را در خصوص این سازوکار مالی جدید تهدید کرده بود.

بنابر گزارش‌ها قرار است روز پنجشنبه ۱۱ بهمن (۳۱ ژانویه) در اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بخارست، آغاز فعالیت «سازوکار ویژه مالی» رسما اعلام شود.

خبرگزاری آلمان dpa سحرگاه روز پنجشنبه ۱۱ بهمن خبر از شروع رسمی کار این نهاد مالی داده است. گفته می‌شود که دفتر این نهاد مالی ویژه در پاریس خواهد بود. به گزارش شبکه رادیو و تلویزیون شمال آلمان، نام این نهاد مالی به INSTEX  (Instrument in Support of Trade Exchanges) «ساز و کار حمایت از تبادلات تجاری» تغییر می‌کند.

هفته پیش منابع مطلع در اتحادیه اروپا به رادیوفردا گفته بودند که این اتحادیه در بیانیه‌ای در قبال ایران، قرار است درباره نقش ایران در تنش‌های منطقه، و برنامه موشکی تهران ابراز نگرانی کند اما همچنان بر همکاری با ایران و حمایت از برجام تاکید داشته باشد.

این سازوکار قرار است به آن دسته از بازرگانان و تجاری که روابط اقتصادی قانونی و مشروعی با ایران دارند، اجازه دهد بدون نقض تحریم‌های آمریکا، این روابط را پی‌گیری کنند.

این خبرگزاری می‌گوید سازوکار ویژه تجارت با ایران قرار است نقل‌وانتقالات مالی در آن بخش‌هایی که هدف تحریم‌های ایالات متحده قرار ندارد را ممکن سازد.

خبرگزاری آلمان در عین حال می‌گوید جریان راه‌اندازی اس‌پی‌وی قرار است در جلسه غیررسمی وزیران خارجه اتحادیه اروپا که روز پنج‌شنبه ۱۱ بهمن گرد هم می‌آیند مطرح شود؛ در کنار بحث و رایزنی در مورد رویکرد یک‌پارچه اتحادیه در قبال رخدادهای ونزوئلا. جلسه غیررسمی وزیران خارجه در بخارست رومانی انجام می‌گیرد.

روزنامه وال‌استریت‌جورنال نیز گزارش داده‌است که سه کشور اروپایی، روند ثبت سازوکار ویژه را آغاز کرده‌اند.

ایران در «عمق استراتژیک»اش چه می‌خواهد

$
0
0

زیتون ـ نیلوفر سعیدی: دو روز است که اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران به سوریه  رفته. چنانچه از اخبار برمی‌آید در این سفر چندین موافقت‌نامه اقتصادی بین تهران و دمشق امضا شده است.

در سالیان اخیر و به ویژه در جریان بحران سوریه٬ بارها مقامات مختلف ایران به سوریه سفر کرده‌اند. از دستیاران ویژه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و خود او تا علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی٬ آخوندی وزیر مسکن٬ حاتمی وزیر دفاع٬ هاشمی وزیر بهداشت٬ سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح  و مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. اما این نخستین بار است که پس از بروز بحران سوریه، معاون اول رییس‌جمهور به دمشق می‌رود.

مخالفین داخلی روحانی که به جریان اصولگرا و تندرو نظام نزدیک هستند٬ بارها از عدم تمایل دولت روحانی به ارتباط قوی با سوریه انتقاد کردند و برخی از آنان نیز گفتند که عدم سفر روحانی به سوریه٬ موجب آن می‌شود که ایران نتواند از مواهب تلاش‌هایش در سوریه بهره بگیرد. استدلال آنها این است که سال گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به سوریه سفر کرد و امسال نیز عمر البشیر رئیس جمهور سودان به سوریه رفت و این به معنی ضعیف شدن جایگاه دولت ایران در سوریه خواهد بود.

در غیاب ایران سال گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به سوریه سفر کرد و امسال نیز عمر البشیر رئیس جمهور سودان به سوریه رفت و این به معنی ضعیف شدن جایگاه دولت ایران در سوریه خواهد بود.

رسانه‌های تندرو وابسته به سپاه٬ روحانی را به خاطر نرفتن به سوریه سرزنش کردند. کار به جایی رسید که سایت خبری – تحلیلی مشرق٬ از پایگاه‌های خبری زیرمجموعه سپاه٬ در تحلیلی اعلام کرد که نرفتن روحانی به سوریه٬ برای جلب توجه کشورهای غربی است. حالا به نظر می رسد سفر جهانگیری به سوریه آن هم پس از سفر یک طولانی و ۵ روزه ظریف به عراق٬ به معنی این است که احتمالا بین دولت و تیم‌های سیاسی و امنیتی مسئول پرونده سوریه و عراق در سپاه قدس٬ گونه‌ای سازش٬ صورت گرفته است.

دیدارهای بسیار و امضاهای فراوان

اسحاق جهانگیری در سفرش به دمشق٬ با بشار اسد رئیس جمهور٬ عماد خمیس نخست وزیر٬ ولید المعلم، وزیر امور خارجه و حموده الصباغ، رئیس مجلس این کشور دیدار کرد و علاوه بر این٬ در نشست فعالان اقتصادی هم شرکت کرد.

یکی از ابعاد مهم و پرسش‌برانگیز سفر جهانگیری به دمشق٬ امضای ۱۱ تفاهم‌نامه و موافقت‌نامه بین هیات عالی ایران و سوریه بود.

سوریه و ایران ۱۱ توافقنامه و یادداشت تفاهم و یک برنامه اجرایی برای تقویت همکاری میان دو کشور در حوزه اقتصادی٬ علمی وفرهنگی٬ زیر ساخت وسرمایه‌گذاری و مسکن امضا کردند. همچنین وزارت گردشگری سوریه با سازمان حج و زیارت ایران یک یادداشت تفاهم برای تقویت روابط دوجانبه در حوزه گردشگری و به منظور انجام هماهنگی‌های لازم برای از سرگیری اعزام زائران ایرانی به سوریه امضا کرد.

مهم‌ترین سند همکاری امضا شده، توافقنامه همکاری اقتصادی استراتژیک بلندمدت و یادداشت تفاهم برای نشست‌های کمیته مشترک تهران و دمشق است. همچنین در این سفر٬ اردکانیان، وزیر نیروی دولت روحانی٬ به لاذقیه رفت تا سنگ بنای پروژه نیروگاه تولید برق ۵۲۶ میگاوات را در این منطقه بگذارد. قرار است این نیروگاه ظرف سه سال آینده توسط مهندسین و تکنیسین‌های ایرانی ساخته و تحویل داده شود.

طرح‌هایی برای اجرا یا برای امضا؟

در شرایط فعلی سوریه صحبت  از روابط اقتصادی ایران و سوریه٬ کمی عجیب است، چرا که مشخص نیست سخن گفتن از امضای توافق‌نامه اقتصادی راهبردی با کشوری که هنوز هم بیش از ۲۰ درصد از اراضی آن تحت حاکمیت دولت مرکزی نیست و تکلیف نظام سیاسی کشور و مخالفین روشن نشده٬ دقیقا چه معنایی دارد.

سوریه کشور جنگ‌زده‌ای است که یک چهارم جمعیت آن آواره شده و به ترکیه٬ لبنان٬ اردن٬ عراق و اروپا پناه برده‌اند و بنا به گزارش مقامات سازمان ملل، اغلب زیرساخت‌های حیاتی این کشور در جنگ ۷ ساله از بین رفته و خسارات آن به ۳۸۸ میلیارد دلار رسیده است.

Risultati immagini per ‫سوریه کشور جنگ‌زده‌ای است‬‎

کشوری با چنین شرایطی٬ چگونه می‌تواند بابت ساخت نیروگاه برق در لاذقیه یا دیگر پروژه‌های مبتنی بر صادرات خدمات فنی مهندسی تهران به دمشق٬ پولی پرداخت کند؟

سوریه کشور جنگ‌زده‌ای است که یک چهارم جمعیت آن آواره شده و بنا به گزارش مقامات سازمان ملل٬  اغلب زیرساخت‌های حیاتی این کشور در جنگ ۷ ساله از بین رفته و خسارات آن به ۳۸۸ میلیارد دلار رسیده است.

از سوی دیگر در شرایطی که ایران با مشکلات اقتصادی بزرگی روبرو شده و حتی برای پرداخت حقوق ماهیانه کارمندان خود با مشکل مواجه است چگونه می‌تواند برای انجام پروژه در سوریه٬ اعتباری اختصاص دهد؟ آیا این پروژه‌ها صرفا بر روی کاغذ باقی می‌مانند و جنبه‌ی تبلیغاتی و قدرت‌نمایی دارند؟ یا باید به احتمال دیگری اندیشید؟ احتمالی مانند تصمیم‌گیری برای ایجاد یک رانت عظیم و فعالیت شرکت‌های بزرگ عمرانی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در سالیان اخیر٬ در حوزه‌های سدسازی٬ راهسازی٬ برق٬ گازرسانی و دیگر پروژه‌های عمرانی در قرارگاه خاتم الانبیا و مجموعه‌هایی همچون مهاب قدس٬ صاحب هزاران میلیارد تومان٬ ماشین آلات وصدها مهندس شده است.

تفاوت‌های عراق و سوریه

ایران در عراق٬ صاحب نفوذ عمیق و گسترده‌ای است و علاوه بر اقلیم کردستان عراق٬ در اغلب استان‌های جنوب و شیعه نشین و همچنین در بند بصره٬ امکان فعالیت اقتصادی و عمرانی دارد و سهولت دسترسی از مرز هوایی و زمینی به عراق٬ کار را برای فعالیت بازرگانان و مهندسین ایرانی در عراق٬ آسان کرده است.

از این گذشته٬ عراق یک کشور نفتی ثروتمند است که توان پرداخت تعهدات مالی خود را دارد و از لحاظ سیاسی و امنیتی در شرایطی قرار گرفته که مشکلات و خطرات بزرگی برای سرمایه‌گذاری و فعالیت اقتصادی ندارد. اما سوریه چنین نیست. سوریه نه صاحب ثروت نفتی است و نه از امنیت و ثبات سیاسی برخوردار شده است.

هنوز در مورد ماندن یا رفتن بشار اسد اما و اگرهای فراوانی وجود دارد. آیا در صورت تکمیل روند مذاکرات ژنو و تدوین قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات٬ باز هم بشار به قدرت می‌رسد و حزب بعث همچنان به شکل یک قبضه قدرت را در اختیار خواهد داشت؟

سفر معاون اول رئیس جمهور ایران و خیز برداشتن تهران برای انجام فعالیت اقتصادی در سوریه٬ به ویژه با درنظر گرفتن رقبای قدرتمند عرب و کشوری همچون ترکیه٬ چندان منطقی به نظر نمی‌رسد.

واقعیت کنونی صحنه سوریه و شرایط فعلی ایران نشان می‌دهد که سفر جهانگیری به سوریه و امضای موافقت‌نامه راهبردی اقتصادی با دمشق٬ بیشتر ظاهر اقتصادی دارد و در نهایت کارکرد آن سیاسی و امنیتی است.

طرح جدید پلیس فتا: محجبه شدن سلبریتی‌های اینستاگرام

$
0
0

زیتون– طی روزهای گذشته برخی از کاربران پر مخاطب اینستاگرام به صورت ناگهانی و هماهنگ٬ عکس و ویدئو‌های با حجاب کامل منتشر کردند.

اکثر این افراد که از طریق انتشار عکس‌ها و ویدئوهایی خاص٬ در بین کاربران ایرانی اینستاگرام مشهور شده بودند٬ به تبلیغات رو آورده بودند.

آن‌ها معمولا ظاهری متفاوت از نرم‌های تبلیغ شده توسط جمهوری اسلامی داشتند و تصاویری از میهمانی‌ها و …. را منتشر می‌کردند.

اما به ناگهان همگی تصاویر بدون حجابشان را حذف و تاکید کردند که در طرح «سالم سازی فضای مجازی» به صورت «داوطلبانه» شرکت کرده‌اند.

تصاویر جدید این افراد با حجاب است و در صفحه‌های شخصی‌شان در اینستاگرام قید شد که «تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران» هستند.

همزمان تاکید قوه قضاییه برای فیلتر اینستاگرام نیز افزایش یافته است.

۱۲ دی ماه جواد جاویدنیا٬ سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه از وجود حکم قضایی برای فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام خبر داد.

او تاکید کرد که هم‌اکنون دستور قضایی برای فیلتر این سرویس داریم و نظر اکثریت شورای عالی فضای مجازی و دیگر تصمیم‌گیران نیز مبنی بر فیلتر شدن این سرویس است.

سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی ادامه داد: «طبق مصوبات شورای عالی فضای مجازی ترافیک اینستاگرام از یک سطح بالاتر نباید می‌رفت که متأسفانه فراتر رفت و از طرفی براساس مصوبات این شورا باید دولت برای فعالیت این شبکه در کشور مجوز دولت پس از التزام این شبکه اجتماعی به قوانین کشور و انتقال سرورها به داخل کشور مجوز صادر می‌کرد که این کار هم انجام نشده‌است.»

این مقام دادستانی گفت که «در حال حاضر دستگاه قضایی می‌تواند به صورت یک‌طرفه با توجه به انجام نشدن مصوبات شورا اقدام کند اما فعلاً منتظر اجماع نظر در این زمینه هستیم؛ ولی اگر صبر کردن فایده نداشته باشد دستگاه قضایی تصمیم لازم را خواهد گرفت.»

اردیبهشت ماه امسال نیز صفحه اینستاگرام شماری از مربیان رقص و ورزشکاران زن در ایران بسته شد. 

در صفحه اینستاگرام این افراد پستی مبنی بر بسته شدن آن «با دستور قضایی» منتشر و دیگر مطالب آن‌ها پاک شد.

آن زمان کمال هادیانفر٬ رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا)٬ سوم اردیبهشت ماه گفت که نیروهای ویژه پلیس مشغول بررسی ۵۱ هزار صفحه اینستاگرام هستند که به گفته او «محتوای مستهجن و مبتذل» دارند.

اینستاگرام برعکس توییتر و تلگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی در ایران فیلتر نیست. و تا کنون نیز خبری مبنی بر همکاری صاحب اپلیکیشن اینستاگرام٬ فیس بوک٬ با مقامات قضایی ایران منتشر نشده اس

صدور قرار بازداشت یک ماهه برای پروین محمدی٬ فعال کارگری

$
0
0

زیتون– پروین محمدی٬ فعال کارگری٬ با قرار یک ماهه بازداشت٬ به زندان کچویی کرج منتقل شد.

جداری فروغی٬ وکیل این فعال کارگری٬ در این رابطه توضیح داد: «پیرو جلسه دیروز در شعبه ۱۱ دادیاری دادسرای پردیس کرج، ابتدا برای موکلم قرار بازداشت موقت یک ماهه و بعد از ارائه توضیحات، قرار وثیقه ۳۰۰ میلیونی صادر شد که امروز صبح پس از ارجاع پرونده از شعبه ۱۱ به شعبه ۱۲، مجددا قرار بازداشت یک ماهه صادر و پیرو آن، پروین محمدی به زندان شهید کچوئی کرج منتقل شد.»

اتحادیه آزاد کارگران ایران خبر داد که دهم بهمن ماه جعفر عظیم زاده و پروین محمدی، که به ترتیب دبیر و عضو هیات مدیره این اتحادیه هستند، بازداشت شده‌اند.

نهاد بازداشت کننده این دو فعال کارگری مشخص نیست.

بنابر گزارش اتحادیه کارگران ایران نیروهای انتظامی فردیس کرج هم‌زمان با بازداشت پروین محمدی کلیه وسایل شخصی وی از جمله لپ‌تاپ، گوشی موبایل و کتاب‌های وی را ضبط کرده‌اند.

اتحادیه آزاد کارگران ضمن محکوم کردن بازداشت این دو فعال کارگری خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط آنها شد.

بنابه گزارش ها پروین محمدی، پیش‌تر نیز در آبان ماه سال ۹۴ به وزارت اطلاعات احضار شده بود.

محمدی ماه پیش در مقاله ای که در وبسایت “اتحادیه آزاد کارگران ایران” چاپ شد به تندی از برخورد با کارگران معترض صنعت ملی فولاد اهواز انتقاد کرده بود.

او از جمله نوشت: «آقایان! گرفتید و بستید و به زنجیر کشیدید، اما از این پس با خشم و نفرت هزاران کارگر فولاد و خانواده هایشان و ما میلیونها کارگر و مزد بگیر زحمتکش در سراسر کشور که زندگیشان را به جهنمی تبدیل کرده اید چه خواهید کرد.»

 


ونزوئلا و نفت ایران

$
0
0

کاراکاس برای چندمین بار طی دو سال گذشته در صدر اخبار قرار گرفته و این‌بار با حذف ونزوئلا از معادلات نفتی جهان، تغییرات سیاسی این کشور بالاترین توجه را به خود جلب کرده است اما با موازنه‌های چندلایه‌ای که در بازار نفت و مشتقات نفتی جهان به‌وجود آمده، این تغییر سیاسی می‌تواند بر ایران و کل خاورمیانه اثرگذار باشد.

صورت مسئله در معادله چندمجهوله محصولات نفتی این است که طی دو سال اخیر، همزمان با افول تولید و صادرات نفت ونزوئلا در پی مشکلات اجتماعی و تحریم‌های شدید آمریکا و کاهش عرضه اوپک، تولید نفت شیل در ایالات متحده جهشی چشم‌گیر داشته و مسیر خود را از نمودارهای قیمت و تقاضا جدا کرده است. میدان‌های نفت غیرمتعارف در آمریکا و کانادا به قدری نفت خام سبک پمپ کرده‌اند که موازنه بازار دنیا از نفت سنگین و نیمه‌سنگین اوپک به سوی نفت سبک و فوق‌سبک تغییر جهت داده است و در کانادا به دلیل مشکل انتقال و ذخیره، می‌توان نفت ۱۸ دلاری نیز خرید.

نتیجه اصلی این رخداد این است که ذخایر بنزین جهان در بالاترین سطح تاریخی خود قرار گرفته و در مقابل میزان گازوئیل و دیگر محصولات میانی روی مرز ایستاده است. توضیح اینکه، نفت خام سبک در پالایشگاه، بیش از هر چیزی بنزین تولید می‌کند و از آنجا که برای مدت نیم‌قرن، بنزین مهمترین و استراتژیک‌ترین محصول نفتی در جهان بود، همواره قیمت نفت خام سبک و فوق سبک بالاتر از نفت سنگین و ترش تعیین می‌شد. در همین‌حال، به دلیل بهره‌وری بالا و مقرون‌به‌صرفه بودن و همچنین پیشرفت تکنولوژی موتورهای درون‌سوز گازوئیلی، طی دهه‌های اخیر اغلب خودروها در اروپا و آمریکا دیزلی طراحی و تولید شده‌اند تا کمی از التهاب تقاضا برای بنزین کاسته شود اما اکنون تلاش برای تولید گازوئیل که یک محصول میانی‌ست، منجر به تولید بنزین بیشتر می‌شود چراکه نمی‌توان یکی را بدون دیگری تولید کرد و درنتیجه ذخایر بنزین آمریکا به اوج بی‌سابقه رسیده و در اروپا پالایشگاه‌ها حتی با مشکل ذخیره‌سازی بنزین روبرو هستند.

با این صورت مسئله می‌توان دریافت که حذف ۴ میلیون نفت فوق‌سنگین ونزوئلا از بازار جهان طی دوسال اخیر، مشکل بزرگی به‌ویژه در آمریکا به‌عنوان بزرگترین خریدار نفت این کشور پدید آورده و چین را در تولید محصولات میانی در موضع بالا قرار داده است. اکنون با فاز تازه‌ای که در تحولات سیاسی کاراکاس آغاز شده، آمریکا بلافاصله از مخالفان مادورو اعلام حمایت کرده و تلاش می‌کند اندک صادرات این کشور را هم قطع نماید اما دو تولید کننده دیگر نفت سنگین نیز مشکلات کم و بیش جدی‌ای برای ارائه دارند. مکزیک به‌دلیل اختلافاتی که با دولت ترامپ دارد و وضعیت افت اقتصادی خود، توان افزودن بر تولید نفت سنگین را نداشته و ایران هم با اوجگیری تقابل سیاسی میان تهران و واشنگتن، دست کم یک و نیم میلیون بشکه از صادرات خود را از دست داده است.

نکته بعدی در بازار این‌روزها، الاکلنگ قیمت برنت و سبد اوپک است؛ قیمت برنت در یک چرخه ثابت، طی ماه‌های گذشته بین ۵۵ تا ۶۰ دلار به‌ازای هر بشکه نوسان کرده و واکنش سبد اوپک به این نوسان بسیار کندتر از حرکت نفت دریای شمال بوده به این معنا که در بسیاری از روزهای بازار، قیمت سبد اوپک، برخلاف رویه سنتی، بالاتر یا بسیار نزدیک به قیمت برنت تعیین شده، درنتیجه مشتریان زیادی در اروپا تمایل به خرید نفت تولیدی در دریای شمال داشته‌اند که هزینه حمل آن بسیار ارزان‌تر از نفت خاورمیانه تمام می‌شود. گواه این چرخش را می‌توان در رقابت میان تولیدکنندگان خاورمیانه برای بازار چین و هند و آسیا مشاهده کرد که موجب شد عربستان در ماه دسامبر ۲۰۱۸، دوباره تخفیف‌های چین را برقرار کند.

معنی مادورو برای حامیان
جدا از مناسبات سیاسی و ژئوپولتیک در روابط بین کشورها با ونزوئلا، ردپای سیاه و سنگین نفت را می‌توان در میان کشورهایی که از تداوم مادورو حمایت کرده‌اند دید.

چین، حداقل طی دوسال اخیر، میلیون‌ها بشکه نفت فوق‌سنگینی را که قبلا پالایشگاه‌های تگزاس خودشان از زیر پای چاوز و شاگردش بیرون می‌کشیدند و می‌خریدند، تقریبا بدون پرداخت وجه نقد و در قبال برخی کالاهای اساسی یا تسویه وام‌های پرداختی به دولت کاراکاس، دریافت کرده و زنگ خطر اتاق‌فکرهای انرژی در آمریکا را به‌صدا درآورده است. در هفته‌های اخیر بارهای شاهد هشدار کارشناسان نفتی آمریکا درباره جلو افتادن چین در محصولات میانی از نفت سنگین بوده‌آیم و طبیعی‌ست که پکن از برقراری دوباره رابطه شرکت‌های نفت ینگه دنیا با ونزوئلا خوشنود نبوده و خواهان تداوم وضع فعلی باشد اما در قبال هرگونه توافقی در حوزه تعرفه‌های تجاری، این همراهی استراتژیک را روی میز می‌گذارد.

روس‌ها در زمینه دریافت نفت فوق‌سنگین ونزوئلا وضعیتی شبیه چینی‌ها دارند اما مقدار دریافتی‌شان کمتر است و در مقابل نیز جز گندم و استهلاک وام، چیز دیگری نمی‌دهند. از سوی دیگر، مسکو مثل همیشه به آمریکای مرکزی و جنوبی علاقه‌مند است و هیچگاه حیات خلوت واشنگتن را به‌سادگی ترک نکرده است. برای پوتین، ونزوئلا و هر هم‌پیمان خارجی دیگری فقط حکم یک برگ برای «سور زدن» به آمریکا و اروپا را دارد و در مقابل امتیازی نه‌چندان دندان‌گیر هم آن‌را رها می‌کند.

در این بین وضعیت ترکیه و ایران کمی پیچیده‌تر و متصل به تحریم‌های واشنگتن علیه تهران است. ترک‌ها تنها مشتریان نفت ایران هستند که هم معافیت دریافت کرده‌اند و هم همچنان راه‌های سنتی و چندین ساله قاچاق و ارزان‌خریدن نفت ایران را برقرار نگه‌داشته‌اند و از این مسیر درآمدهای پنهان و امنیت انرژی عیانی دارند. ترکیه همزمان یک بهره دیگر از این وضعیت می‌برد و آن افزایش ترانزیت‌های نفتی از تنگه‌های داردانل و بوسفور است. تحریم در وضعیت فعلی، همه این درآمدها را برای آنکارا برقرار نگه‌می‌دارد اما جدی شدن شرایط علیه ایران، نیمه‌ی خاکستری و غیرشفاف را به‌شدت با خطر مواجه می‌کند.

آخرین و مهمترین قطعه این پازل، ایران است. مقامات دولت روحانی در تهران تا ماه نوامبر و آغاز دورتازه تحریم‌ها امیدوار بودند کمبود نفت سنگین در بازار موجب واکنش قیمتی شدیدی به تصمیم دولت ترامپ شود یا همراهی بین‌المللی با این تصمیم شکل نگیرد اما این اتفاق نیفتاد. اکنون با از دست رفتن نزدیک به ۶۰درصد از صادرات نفت خام و معافیت‌هایی که برای ۴۰درصد باقیمانده امکان دریافت پول نمی‌گذارد، دولت ایران طی کمتر از شش ماه در نقطه‌ای مشابه دولت ونزوئلا قرار گرفته با این تفاوت که اقتصاد مادورو با کمک ارتش و پلیس ضدشورش توانست بیش از دوسال این فرآیند را تاب آورد. درصورتی‌که دولت انتقالی خودخوانده و مورد حمایت آمریکا در ونزوئلا قدرت را دردست گیرد، تولید نفت این کشور تا تابستان ۲۰۱۹ به وضعیت پیش از تحریم‌ها باز خواهد گشت و شرکت‌های آمریکا در کنار نفت فوق‌سبک شیل، نفت فوق‌سنگین ونزوئلا را نیز به بازار سرازیر می‌کنند و این بدان معنی خواهد بود که هیچ مانع یا نگرانی‌ای برای به صفر رساندن قطعی معافیت‌ها و اجرای یک تحریم سفت و سخت نفتی علیه تهران باقی نخواهد ماند.

دستور جدید برای تاریخ‌نگاری جنگ!

$
0
0
حدود یک دهه پیش فرزند شهید «حاج داوود کریمی» در فیس‌بوک خود نوشت که چندبار از سردار رحیم صفوی خواستار برخی از اسناد دفاع مقدس که مربوط به پدر شهید او بوده شده، و هربار سردار صفوی پاسخ داده که در دسترس نیست یا دارد تنظم و کلاسه‌بندی می‌شود.
 
وی سپس با دسترسی به یکی از اسناد دقیق و مستند دفاع مقدس متوجه تحریف آشکار آن و جابجایی شهید کریمی (پدرش) با سردار رحیم صفوی در یک اتفاق حساس جنگ شده و متذکر شده بود : حالا متوجه می‌شوم که چرا رحیم صفوی همیشه از دادن اسناد طفره می‌رفت. (نقل به مضمون)
 
این اتفاق زمانی افتاد که سرلشگر «ظهیرنژاد» تازه از دنیا رفته بود و دسترسی به او وجود نداشت. و فرزند شهید کریمی هم کسی نبود که اطلاعات خود را با بنی‌صدر که فرماندهی کل قوا را در آن‌زمان بر عهده داشت و تنها شاهد ماجرا بود چک کند. 
 
میثم کریمی نوشته بود که در روایتی که رحیم صفوی از اتاق جنگ در زمان طراحی عملیات فنح خرمشهر ارائه شده آمده‌است که او ـ یعنی رحیم صفوی ـ  نماینده سپاه در اتاق جنگ بوده است.
 
اما در روایت مستندی که بعدها فرزند شهید حاج داوود کریمی به آن دسترسی پیدا می‌کند آمده بوده (نقل یه مضمون) و از قول شهید کریمی: حاج داوود: بنی‌صدر گفت ارتش گزارش بدهد. سرلشگر ظهیرنژاد که نماینده ارتش بود بلند صد زد: رکن ۲ و بلافاصله یک سرهنگ ۲ وارد شد و احترام گذاشت. ظهرنژاد از او خواست از برنامه‌های ارتش گزارش بدهد. سرهنگ ۲ با استرس پای نقشه رفت و شروع کرد با یک چوب روی نقشه توضیح دادن. استرس سرهنگ ۲ از حضور بنی‌صدر آنقدر بود که بارها ظهرنژاد به او تذکر داد که: سرهنگ کمی برو جلوتر و به نقشه نزدیک شو.
 
سرهنگ ارتش گزارشی از ارنج وضعیت نیروهای ایران می‌دهد. 
 
بعد نوبت سپاه می‌رسد که گرازش بدهد. نماینده سپاه در این اتاق حاج داوود کریمی گزارش می‌دهد: (نقل به مضمون) به شوخی گفتم: رکن ۲!! یک جوان تر و فرز جلو در ظاهر شد و گفت: بله قربان! گفتم برو گزارش بده. جوان بدون کمترین ترس و با شهامت کامل پای نقشه رفت و بسیار دقیق از ارنج نیروهای عراقی که طی روزهای گذشته اطلاعات آن‌ها گرفته شده بود گزارش داد. به طوری که خود بنی‌صدر و سرلشگر ظهیرنژاد ار این هوشمندی در شگفت شدند. 
 
این جوان تیز و فرز کسی نبود جز حسن باقری افشردی، جوان‌ترین فرمانده دفاع مقدس که به جعبه اطلاعات نظامی جنگ معروف بود و ۹ بهمن ۶۱ در فکه به‌شهادت رسید.
 
حاج داوود باقری بعد از جنگ از گرفتن درجه نظامی خودداری کرد و به کارگاه قالبسازی خود در نظام‌آباد برگشت. بعدها در دهه هفتاد به زندان افتاد و حتی به انفرادی هم برده شد و سرانجام در نهایت مظلومیت بر اثر شدت جراحات شیمیایی به شهادت رسید.
 
اکنون نزدیک به یک دهه از آن داستان که فقط در فیس‌بوک فرزند این سردار مظلوم دفاع مقدس منعکس و بعدها خود صفحه فیس‌بوک هم حذف شد، حالا میراث‌داران رحیم صفوی ادعا می‌کنند کسی غیر از ما حق ندارد تاریخ جنگ را بنویسد.
 
این خیلی صریح و روشن یعنی اجازه ندارید تحریف‌ها و روایات باژگونه ما از دفاع مقدس را اصلاح کنید حتی اگر شاهد دقیق و اصلی آن واقعه باشید.

🍃 ما خواهان جدایی دین و دولت در ایران ‌هستیم

$
0
0

زیتونجمعی از نواندیشان دینی به مناسبت چهلمین سالبرپایی «جمهوری اسلامی ایران» در بیانیه‌ای تحلیلی، حکومت مبتنی بر ولایت فقیه  را «تجربه‌ای سراسر شکست‌خورده» دانسته و خواهان «جدایی دین و دولت» شدند.

به گزارش زیتون، در این بیانیه‌ با اشاره به این‌که حکومت فعلی اگرچه «در پی انقلابی مردمی و ضدّ استبدادی و با نام جمهوری بر سر کار آمد» آمد اما  به « بازتولید همان استبداد دیرپای سلطنتی، این بار در شکل و شمایلی دینی» منجر شده است.‌

امضاء‌کنندگان بیانیه «مصرّانه خواستار برابری دینی و مذهبی، اندیشگی، جنسیّتی، زبانی و قومی و به رسمیّت شناختن تکثّر سبک زیست برای همه شهروندان ایرانی» شده‌اند.

به باور جمعی از نواندیشان دینی که این بیانیه را امضاء کرده‌اند، تجربه چهل ساله جمهوری اسلامی نشان داده   «مبنا قرار دادن احکام فقهیِ متعلّق به قرون و اعصار پیشین و تعصّب و جمود بر این احکام» به «تباهی‌ها و فجایع» انجامیده و «جامعه‌ای مشحون از فقر، تبعیض و فساد به دنبال آورده است».

در بخشی دیگر از این بیانیه نیز آمده است: «جمهوری اسلامی با فقهی‌اندیشیِ قشری و ماجراجویی بین‌المللی خویش بار سنگینی بر گرده اقتصاد، حقوق و سیاست، به خصوص در حوزه زنان و اقلیّت‌ها نهاده و از باب نمونه با لایحه قصاص، اجباری کردن حجاب و مبنا قرار دادن باب اجاره در فقه برای نوشتن قانون کار، گره‌هایی ناگشودنی بر هزارتوی مشکلات جامعه زده است».

این بیانیه به امضای حسن یوسفی اشکوری، محمد جواد اکبرین، عبدالعلی بازرگان، رضا بهشتی معز، سروش دباغ، محمود صدری، رضا علیجانی، حسن فرشتیان، یاسر میردامادی و صدیقه وسمقی رسیده است.

متن کامل این بیانیه که برای انتشار در اختیار «زیتون» قرار گرفته، به این شرح است:

بیانیه‌ی تحلیلیِ جمعی از نواندیشان دینی به مناسبت چهلمین سالبرپایی «جمهوری اسلامی ایران

ما خواهان جدایی دین و دولت در ایرانهستیم

چهل سال از برپایی حکومت دینی در ایران می‌گذرد. حکومتی که در پی انقلابی مردمی و ضدّ استبدادی و با نام «جمهوری» بر سر کار آمد، شوربختانه امّا سرآخر چیزی به جز بازتولید همان استبداد دیرپای سلطنتی، این بار در شکل و شمایلی دینی، از کار در نیامد.

«دینی» بودن این حکومت در اذهان عموم ایرانیان، به ویژه به نزد نسل جوان، خود را از جمله، با این امور پیوندی ناگسستنی زده است: «ولایت مطلقه فقیه»، حقّ ویژه سیاسی و اقتصادی برای روحانیان حکومتی، «قانون مجازات اسلامی»، شلّاق ‌زدن‌‌ها و دست و پا قطع کردن‌ها، حجاب اجباری، گشت ارشاد، مداخله در زندگی خصوصی شهروندان تحت عنوان «امر به معروف و نهی از منکر»، مکروه بودن شادی و ممنوعیّت موسیقی و کنسرت، اختصاص بودجه‌های کلان تحت عنوانِ تبلیغ دین، حامی‌پروری سیاسی (به ویژه پروراندن گروه‌های فشار و «خودسر») و بالاخره استبداد، شکنجه، اعدام‌های دهه شصت، قتل‌های زنجیره‌ای، کهریزک، تبعیض نظام‌مند علیه زنان، ادیان و مذاهب، دگراندیشان، اقلیّت‌های قومی و جنسی، نیز فساد ساختاری و امور دیگری از این دست.

ما جمعی از نواندیشان دینی ایرانی در چهلمین سال برپایی نظام «جمهوری اسلامی ایران» بایسته دیدیم که دیدگاه‌های نظری و نتیجه‌گیری عملی خویش از حکومت دینی در ایران را با عنایت به تجربه چهل ساله «جمهوری اسلامی ایران» با هموطنان خود به صورت گذرا در میان بگذاریم؛ شاید این تجربه، آنان را به کار آید و راهی به آینده‌ای بهتر بگشاید. امید می‌بریم که نویسندگان این بیانیّه نیز از داوریِ سنجش‌گرانه مخاطبان آن بی نصیب نمانند.

مسلمانان در درازنای تاریخ اسلام، تجارب گوناگونی از نسبت دین با سیاست و حکومت را پشت سر نهاده‌اند. این امر که پیامبر گرامی اسلام در مدینه شخصاً حکومت را به دست گرفت و همچنین وجود آیاتی حاوی جهت‌گیری‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و نیز احکام عملیِ گوناگون اجتماعی (علاوه بر احکام و فرایض دینی شخصی) که در قرآن و سنّت پیامبر بازتاب یافته، در طول تاریخ تفکّر مسلمانان، مورد تفسیرهای مختلف و لاجرم راهنمای اعمال گوناگون قرار گرفته است.

از یک سو، برخی از صاحب‌نظران معتقد بوده‌ و هستند که مسلمانان با تأسّی به تجربه حکومتگری پیامبر در مدینه باید دست به تشکیل حکومت بزنند. از دیگر سو، برخی دیگر از صاحب‌نظران معتقدند که در قرآن کریم، توصیه و تأکید ویژه‌ای بر شکل خاصی از حکومت یافت نمی‌شود و پیامبر اسلام نه با شأنِ نبوّت خویش بلکه بر اساس بستر تاریخی خود در مدینه دست به تشکیل حکومت زد. به تعبیر دیگر، تشکیل حکومت از سوی پیامبر اسلام، در زمره عرضیّات دین اسلام است و نه ذاتیّات آن.

اختلاف نظر فوق بدین‌جا ختم می‌شود که از یک سو برخی صاحب‌نظران معتقدند حکومت بایستی مشروعیّت خویش را، مستقیم یا با واسطه، از خداوند بگیرد. در نظر این عدّه، حکومتی که از مشروعیّت الهی برخوردار باشد، حتّی بدون پشتوانه مردمی و با وجود نقص‌های جدّی در برقراری عدل و قسط، هم‌چنان از مشروعیّت برخوردار است.

اما برخی دیگر از صاحب‌نظران، که عمده نواندیشان دینی از آن دسته‌اند، بر این باورند که مشروعیّت حکومت، صرفا و سراسر، برخاسته از انتخاب مردم و بر مبنای توفیق در اقامه عدل و قسط تواند بود. این نواندیشان دینی هیچ گونه مشروعیّت ویژه (مشروعیّت پیشینیِ) الهی برای حکومت‌ها قائل نیستند. از نظر این عدّه، مشروعیّت حکومت‌ها بر اساس پشتوانه مردمی آن‌ها و توفیق‌شان در اقامه عدل و قسط ارزیابی تواند شد و نه بر اساس ادّعای مشروعیّت الهی.

اختلاف نظر بنیادی فوق در باب نسبت دین و حکومت‌، به ویژه خود را در این امر به خوبی نشان می‌دهد که صاحب‌نظران دسته اوّل معتقدند که مسلمانان ـــ و به طور ویژه حکومتی دینی که مسلمانان وظیفه شرعی در برقراری آن دارند ـــ باید به دنبال اجرای احکام فقهی و قوانینی باشند که در قرآن و سنّت آمده است. اما نواندیشان دینی از اساس معتقدند که احکام اجتماعی و سیاسی قرآن و سنّت (نظیر احکام سیاسی، اقتصادی، حقوقی، خانوادگی و غیره که در پی سامان‌دهی زندگی مسلمانان در دوره حیات پیامبر اسلام بوده اند) اصولا احکامی تاریخی و متعلّق به عصر پیامبر اسلام اند ـــ مگر آن‌که خلاف این امر، به صورت موردی، ثابت شود. از منظر نواندیشان دینی، این نوع احکام، اصولا، عرضیّاتی برای تبلور عصریِ (و نه لزوما فراعصری) مضامین و جهت‌گیری‌های کلّی توحیدی و ذاتیّات دینی متناسب با آن دوره تاریخی بوده‌اند ـــ مگر آن‌که خلاف این امر، به صورت موردی ثابت شود.

گفتنی است که تفصیل استدلال‌ها و مستندات گوناگون در این باب و همچنین درباره دیگر نکاتی که در این بیانیّه مختصر طرح می‌شود، در مقالات، مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های مستقل و متعددِ صاحب نظران و پژوهشگران این عرصه، از جمله برخی از نواندیشان دینیِ امضاءکننده این بیانیه، آمده است.

بدین ترتیب، نواندیشان دینی معتقدند که احکام اجتماعی و سیاسی اسلام را باید در ظرف تاریخی آن دید و اصل بر آن است که این احکام، زمان‌مند و مکان‌بند اند مگر خلاف آن ثابت شود. از این رو نواندیشان دینی در پیِ پیاده‌سازیِ غیر تاریخی‌نگرانه احکام اسلامی در قالب حکومتی دینی و یا هر قالب دیگری نیستند.

نواندیشان دینی، در عرصه عمومی، به دنبال جانشین کردن فقه به جای قانون نیستند. احکام فقهی نیز، چون نیک بنگریم، در ابتدا عمدتاً نقش قانون در زمانه خویش را ایفا می‌کرده‌اند. قانون، امروزه، در هر یک از جوامع براساس تجارب نوین بشری در پارلمان‌ها و شوراهای جمعی به صورت آزادانه و دموکراتیک توسط خرد جمعی مورد بررسی و تصویب قرار می‌گیرد و به وقت ضرورت جای خود را، دیگربار به صورت آزادانه و دموکراتیک، به قوانین دیگر می‌دهد.

ناگفته پیدا است که نواندیشان دینی در کنار دیگر مسلمانان می‌توانند با درس‌گیری و الهام از مضامین و جهت‌گیری‌های کلّی احکام دینیِ مندرج در قرآن و سنّت و با عبور از پوسته و قالب تاریخی این احکام و مدّ نظر قرار دادنِ روح و باطن آن‌ها، در فرایندِ تصویب قوانین در جامعه خویش، به نحو خردمندانه، از طریقِ بسترهای متداولِ عرفی و دموکراتیک مشارکت جویند.

از اینرو، مسلمانان نیز به صفت یک شهروند (و نه بیشتر) می‌توانند بر اساس سلایق و علایق خویش، بدون هیچ حقّ ویژه‌ای، در احزاب سیاسیِ موجود فعّال شوند و یا احزاب خود را تشکیل دهند. آنها می‌توانند نظیر دیگر شهروندان در فرایندهای دموکراتیک برای اداره جامعه‌شان شرکت کنند. ایشان می‌توانند برنامه‌های مشخّص و مدوّن‌شان برای حلّ مشکلات اجتماعی را به رأی مردم بگذارند، در پارلمان حضور یابند و یا به عنوان مقامات رسمی اجرایی برگزیده شوند. احزاب مورد علاقه ایشان هم می‌توانند، به تنهایی و یا در قالب ائتلاف با احزاب دیگر، به صورت دموکراتیک و دوره‌ای، قدرت را به دست گیرند و در قدرت حضور یابند و از قدرت خارج شوند. نه مسلمانان و نه صاحبان هیچ اندیشه دیگری حقّ ندارند و نباید از نردبان دموکراسی بالا روند و سپس نردبان دموکراسی را بردارند و مانع از دست به دست شدن قدرت شوند.

پذیرفتن قوانین پایه‌ای دموکراتیک، که در قانون اساسی هر کشوری تبلور می‌یابد، از جمله مستلزم پذیرفتن این حکمِ بنیادین و تخلفّ‌ناپذیر است که قدرتْ موقّتی است و صاحبان قدرت باید در برابر استفاده از قدرت در مقابل مردم تماماً پاسخگو باشند و این امر برای همه صاحبان قدرت اعمّ از دینی، غیر دینی و یا ضدّ دینی الزامی است. این مهم نیز از قوانین پایه‌ای جامعه و حکومتی دموکراتیک است که همه گرایش‌ها اعمّ از دینی، غیر دینی و یا ضدّ دینی حقّ فعالیّت برابر سیاسی، دموکراتیک و قانونمند دارند.

همه گرایشات فکری و سیاسی، چه دینی، چه غیر دینی و چه ضدّ دینی، می‌توانند در حوزه عمومی به ترویج اندیشه خویش بپردازند، اما آنچه به آرای عمومی گذاشته می‌شود صرفاً برنامه‌های آنان برای اداره اجتماع است ـــ برنامه‌هایی که در عرصه عمومی و گفتگوی جمعی مورد تحلیل و تبلیغ قرار می گیرد ـــ و نه عقاید هیچ دین یا ایدئولوژی خاصّی.

تصویب قوانین، صرفا، بر اساس خرد ـــ خطاپذیر و تجدیدنظرپذیر ـــ جمعی و به صورت دموکراتیک میّسر می شود. محصول چنین خردورزی جمعی‌ای نیز قوانینی موقّت است که می‌تواند از سوی خرد جمعی به صورت دموکراتیک مورد بازبینی و تغییر چندباره قرار گیرد. تلاش برای کسب قدرت نیز بر اساس عرف و قوانین و تجارب بشری صورت می‌گیرد و، در این میان، هیچ فرد و قشر خاصّی از حقّ ویژه‌ای برخوردار نیست. تمامی سِمَت‌های حکومتی از صدر تا ذیل باید موقّتی، محدود، پاسخگو و شفّاف باشند. قوه قضائیه نیز صرفاً مجاز است قوانینی را مبنای صدور احکام قضایی قرار دهد که از سوی خرد جمعی، به نحو دموکراتیک ، در نهاد قانون‌گذاری مورد تصویب قرار گرفته باشند.

تجربه چهل ساله جمهوری اسلامی ایران، تفاوت و تضادّ بنیادینِ پایه های فکری حکومت دینی را با مبانیِ اجماعیِ نواندیشان دینی که گوشه‌ای از آن در بالا آمد، روز به روز آشکارتر کرده، همان‌گونه که بر غنای نظری و کمال تجربه عملیِ نواندیشان دینی افزوده است.

تجربه گرانبار چهل ساله، به ضمیمه تجربه استبداد پیشا-پنجاه و هفت، نشان داده است که ورود هر عنصر اثیری و فرا-بشری برای توجیه مشروعیّت حکومت و رفتن به سمت هر نوع حقّ ویژه (اعمّ از دینی و روحانی، حزبی و گروهی، سلطنت موروثی- خانوادگی، نژادی و نظایر آن) به انحصار و تجمیع قدرت و استبداد و تباهی جامعه می‌انجامد و انجامیده است. شکست جبران‌ناپذیرِ تحقّق نظریه «ولایت فقیه»، که خوشبختانه اکنون در حوزه‌های علمیّه نیز جز به نزد اقلیّتی از روحانیان و طلّاب طرفدار ندارد، و نیز فساد حاصل از تلاش اخیر برای بازتولید استبداد سلطنتی در شکل و شمایلی نوین اما در عمل مخرّب‌تر، لاجرم بایستی با از سر گذراندن دو حکومت استبدادی، بر ناظران و پندگیران از تاریخ ثابت شده باشد.

تجربه چهل ساله جمهوری اسلامی نشان داد که مبنا قرار دادن احکام فقهیِ متعلّق به قرون و اعصار پیشین و تعصّب و جمود بر این احکام، به چه تباهی‌ها و فجایعی انجامیده و چه مایه جامعه‌ای مشحون از فقر، تبعیض و فساد به دنبال آورده است. جمهوری اسلامی با فقهی‌اندیشیِ قشری و ماجراجویی بین‌المللی خویش بار سنگینی بر گرده اقتصاد، حقوق و سیاست، به خصوص در حوزه زنان و اقلیّت‌ها نهاده و از باب نمونه با لایحه قصاص، اجباری کردن حجاب و مبنا قرار دادن باب اجاره در فقه برای نوشتن قانون کار، گره‌هایی ناگشودنی بر هزارتوی مشکلات جامعه زده است. دلزده و گریزان شدن از دین در بخش قابل توجّهی از جامعه به ویژه در میان جوانان، و مهم‌ّتر از آن فروپاشی اخلاقی و از میان رفتن سرمایه اجتماعی، نسبت تنگاتنگی با جمود و اجبار و انحصار دینی دارد که به مشتی از خروارِ نمونه‌های آن در بالا اشاره رفت.

ما امضا کنندگان این بیانیّه، به عنوان بخشی از نواندیشان دینی ایرانی، تجربه حکومت مبتنی بر «ولایت فقیه» را تجربه‌ای سراسر شکست‌خورده می‌دانیم و خواهان جدایی دین و دولت (حکومت) و پایان دادن به دینِ دولتی و آزاد شدن دیانت از قید حکومت و حکومت از قید دیانت هستیم. ما مصرّانه خواستار برابری دینی و مذهبی، اندیشگی، جنسیّتی، زبانی و قومی و به رسمیّت شناختن تکثّر سبک زیست برای همه شهروندان ایرانی هستیم ـــ برابری‌خواهی برای تمامی شهروندان ایرانی همچنین شامل حال کسانی می‌شود که به ناحقّ از حقّ شهروندی ایران محروم شده‌اند (مانند متولّد شدگانِ از مادری ایرانی و پدری غیر ایرانی).

از نظر ما یک نظام جمهوریِ پارلمانی بدون هیچ حقّ ویژه‌ای برای هیچ فرد، قشر، دین، مذهب، زبان، قومیّت و خاندانی بهترین مدل در عصر کنونی برای تحقّق اهداف سیاست‌ورزی اخلاقیِ مبتنی بر عدالت، رفع تبعیض، آزادی، دموکراسی و همبستگی اجتماعی است ـــ سیاستی که درون‌مایه ادیان توحیدی نیز مبلّغ و مروّج آن‌اند.

امضاء:
حسن یوسفی اشکوری
محمد جواد اکبرین
عبدالعلی بازرگان
رضا بهشتی معز
سروش دباغ
محمود صدری
رضا علیجانی
حسن فرشتیان
یاسر میردامادی
صدیقه وسمقی

استقلال، «انزوا»، جمهوری اسلامی

$
0
0

زیتون ـ جلیل فقیهی: انقلاب ۵۷ علت‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی گوناگونی داشت. در بین عوامل اقتصادی اما آنچه بیشتر باعث بروز نارضایتی در میان بخش بزرگی از مردم می‌شد، وجود اشکال مختلف نابرابری و اختلاف طبقاتی، مخصوصا در سال‌های آخر حکومت پهلوی بود. شاید به همین دلیل بود که اکثر خواسته‌های اقتصادی انقلابیون بیش از آنکه پیرامون «پیشرفت و توسعه» باشد، حول عدالت و جامعه «بی‌طبقه توحیدی» شکل گرفته بود.

Risultati immagini per iran revolution 1979 slogans

از دید بسیاری از انقلابیون، ایران کشور ثروتمندی بود که باید که از شر یک حکومت غرق در فساد و تبعیض خلاص می‌شد تا با بازتوزیع ثروت، رفاه در کشور همگانی شود. زیستن بر روی بشکه‌های نفت البته نقش اساسی در شکل‌گیری این تصور داشت.

۴۰ سال پس از سرنگونی حکومت پهلوی، اقتصاد ایران فراز و نشیب‌های فراوانی را از سر گذرانده است؛ دوره‌های کوتاه رشد و دوره‌های طولانی رکود. با گذشت این سال‌ها، برای آن دسته از انقلابیونی که به دنبال عدالت اقتصادی بودند، اوضاع کمی بهتر شده است: شکاف درآمدی بزرگ سال‌های منتهی به انقلاب، کمی کمتر شده و شهرها و روستاهای بیشتری از امکانات رفاهی برخوردار شده‌اند.

درباره ۴۰ سالگی انقلاب ایران بیشتر بخوانید:

«فرزندان انقلاب»، محذوفان و مطرودان

چاقویی که دسته‌اش را برید

انقلابِ حجاب، از هما دارابی تا ویدا موحد

اما آیا این نهایت خواست و آرزوی انقلابیون بود؟ بعد از گذشت ۴۰ سال از انقلاب، درآمد سرانه ایرانیان تفاوت چندانی با آن دوره نکرده است. محصول انقلاب درجا زدن اقتصاد کشور در همان نقطه‌ای است که بود. تو گویی نه خانی رفته و نه خانی آمده. چرا بعد از سال‌ها آزمون و خطا و اعمال سیاست‌های اقتصادی متفاوت هنوز بسیاری از مشکلات سر جای خود باقی است؟ چرا اقتصاد ایران نمی‌تواند خود را از دور باطل رکود، تورم و تحریم رها کند؟

کجا بودیم؟ کجا هستیم؟

تا پیش از قرن بیستم، ایران کشوری توسعه‌نیافته و در حال احتضار بود و بیشتر جمعیت کشور در روستاهایی زندگی می‌کردند که از حداقل امکانات رفاهی نیز بی‌بهره بودند. نقش ایران در اقتصاد جهانی نیز فوق‌العاده ناچیز بود. در اثر توسعه روزافزون تجارت دریایی میان اروپا و آسیا، ایران همان نقش استراتژیک پیشین خود در مسیر جاده ابرایشم را هم از دست داده بود. در قرن بیستم، با کشف نفت، قدرتمندتر شدن دولت‌های مرکزی و برقراری ثبات سیاسی، اقتصاد ایران وارد مرحله جدیدی شد. در پایان قرن بیستم، جمعیت ایران ۸ برابر و درآمد سرانه ۷ برابر رشد کرده بود.

در قرن بیستم، با کشف نفت، قدرتمندتر شدن دولت‌های مرکزی و برقراری ثبات سیاسی، اقتصاد ایران وارد مرحله جدیدی شد. در پایان قرن بیستم، جمعیت ایران ۸ برابر و درآمد سرانه ۷ برابر رشد کرده بود.

لازمه رشد اقتصادی در هرکجای دنیا، ثبات و وجود ساختارهای سیاسی و اقتصادی پویا و کارآمد است. کارنامه اقتصادی ایران در سده اخیر هم مؤید همین واقعیت است. در زمان‌هایی که کشور از ثبات سیاسی بیشتری برخوردار بوده، وضعیت اقتصادی هم به همان میزان بهبود یافته است.

Risultati immagini per ‫اکتشاف نفت ایران‬‎

یکی از موفق‌ترین دوره‌ها از نظر رشد اقتصادی، دوره ۱۰ ساله بین ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۲ است که درآمد سرانه ایران شاهد رشد متوسط سالانه ۸ درصدی بود. با این جهش خیره‌کننده، درآمد سرانه ایران بالاتر از بسیاری از کشورهای درحال توسعه قرار گرفت. درآمد سرانه ایران در سال ۱۳۵۵ تقریبا ۲ برابر درآمد سرانه ترکیه، ۵ برابر عراق و بیش از ۲۰ برابر درآمد سرانه چین بود.

البته بخش بزرگی از این رشد سریع اقتصادی مدیون درآمد حاصل از فروش نفت بود و به همین علت بود که با پایین آمدن نسبی قیمت نفت در اوایل دهه ۵۰ خورشیدی، رشد اقتصادی ایران نیز متوقف شد. همچنین، به علت ناکارآمدی ساختارهای سیاسی و اقتصادی، تنها بخش کوچکی از جمعیت کشور به نحو قابل توجهی از مواهب حاصل از فراوانی درآمدهای نفتی برخوردار شدند. در نتیجه، شکاف درآمدی و اختلاف طبقاتی روز به روز بیشتر گردید. به علاوه، به علت افزایش ناگهانی درآمدها و اصرار شاه بر افزایش بی‌رویه هزینه‌های عمومی کشور، اقتصاد ایران شاهد نرخ تورم بالایی در سال‌های پایانی حکومت پهلوی بود که منجر به نارضایتی‌های گسترده‌ای در میان مردم شد.

با وقوع انقلاب، شاکله اقتصادی کشور از هم پاشید و جنگ و تحریم همه توان کشور را گرفت. افزایش ریسک سرمایه‌گذاری، مهاجرت گسترده نیروی کار ماهر، کاهش قیمت نفت و البته اتخاذ سیاست‌های اقتصادی اشتباه، باعث شد تولید و سرمایه‌گذاری به حاشیه رفته و تورم روز به روز افزایش یابد

با وقوع انقلاب، شاکله اقتصادی کشور از هم پاشید و جنگ و تحریم همه توان کشور را گرفت.افزایش ریسک سرمایه‌گذاری، مهاجرت گسترده نیروی کار ماهر، کاهش قیمت نفت و البته اتخاذ سیاست‌های اقتصادی اشتباه، باعث شد تولید و سرمایه‌گذاری به حاشیه رفته و تورم روز به روز افزایش یابد. بخش بزرگی از درآمدهای کشور صرف هزینه‌های مستقیم جنگ می‌شد.

Risultati immagini per ‫ایران صف کوپن دهه 60‬‎

اما این تنها بخش کوچکی از هزینه‌ای بود که اقتصاد کشور در ازای ادامه جنگ می‌پرداخت؛ بسیاری از زیرساخت‌های کشور در طول ۸ سال جنگ ویران شد، سرمایه‌گذاری که لازمه رشد اقتصادی است عملا به صفر رسید و بخش بزرگی از جمعیت فعال کشور درگیر جنگ شدند. در پایان جنگ، سرانه تولید ناخالص ملی در مقایسه با سال ۵۴ نصف شده بود.

روند تغییرات سرانه تولید ناخالص ملی ایران در قیاس با عراق، ترکیه، پاکستان و چین

با پایان جنگ و روی کار آمدن دولت هاشمی رفسنجانی، اقتصاد ایران وارد دوره جدیدی شد. با افزایش قیمت جهانی نفت کمی از زخم‌های اقتصاد ایران التیام یافت. سیاست تعدیل اقتصادی به آزادسازی قیمت‌ها ترجمه شد و رییس‌جمهور در خطبه‌های نماز جمعه سال ۶۸ به مسئولین توصیه کرد به «مانور تجمل» روی آوردند «چرا که رفتارهای درویش‌مسلکانه وجهه جمهوری اسلامی را نزد جهانیان تخریب کرده است». اما انگار تمام تلاش جمهوری اسلامی برای اصلاح وجهه‌اش در دنیا –تلاش برای ادغام بیشتر در اقتصاد جهانی- به همان مانور تجمل و دوری مسئولین از رفتارهای درویش‌مسلکانه منحصر ماند. به علاوه، در این دولت بود که راه ورود نیروهای مسلح، به ویژه سپاه، به اقتصاد هموار شد.

Risultati immagini per ‫دوره سازندگی هاشمی رفسنجانی‬‎

خوش‌باوری سال‌های ابتدایی دوره سازندگی به سرعت به یأس مبدل گشت. با سررسید زمان بازپرداخت وام‌های خارجی، کاهش دوباره قیمت نفت در سال ۷۱، و به علت عدم مقررات‌گذاری صحیح اقتصادی، اقتصاد ایران دوباره وارد رکود شد. ارزش ریال به شدت کاهش یافت و تورم به بالاترین میزان خود در چند دهه اخیر رسید. سرانجام در سال ۷۶، محمد خاتمی در حالی دولت را تحویل ‌گرفت که ایران روزهای سختی را از سر می‌گذراند؛ در عرصه اقتصادی رکود تورمی بر کشور حاکم بود و قیمت نفت به پایین‌ترین حد خود رسیده بود (بشکه‌ای حدود ۱۰ دلار). در عرصه سیاست خارجی هم، متعاقب دادگاه میکونوس، بسیاری از کشورهای اروپایی رابطه‌شان را با ایران به حداقل ممکن رسانده بودند و معدود شرکت‌های فراملیتی‌ای که بعد از پایان جنگ به فکر تجدید رابطه اقتصادی با ایران افتاده بودند نیز ایران را ترک کردند.

در دولت خاتمی هرچند «اصلاحات» بیشتر حول شعارهای سیاسی شکل گرفته بود، این «اقتصاد» بود که بیشترین بهره را از آن خود کرد و ایران شاهد یکی از پایدارترین دوره‌های رشد اقتصادی در ۴ دهه اخیر بود. درآمد سرانه در این دوره ۸ ساله، به طور متوسط سالانه حدود ۵ درصد رشد کرد، رابطه ایران با کشورهای منطقه و اروپا بهبود یافت و نرخ سرمایه‌گذاری در کشور افزایش پیدا کرد.

در دولت خاتمی هرچند «اصلاحات» بیشتر حول شعارهای سیاسی شکل گرفته بود، این «اقتصاد» بود که بیشترین بهره را از آن خود کرد و ایران شاهد یکی از پایدارترین دوره‌های رشد اقتصادی در ۴ دهه اخیر بود.

شروع دولت احمدی‌نژاد همزمان شده بود با افزایش خیره‌کننده قیمت نفت. درحالی که درآمد ۸ ساله دولت‌‌های خاتمی از فروش نفت حدود ۱۶۰ میلیارد دلار بود، نصیب دولت احمدی‌نژاد از درآمد نفتی به حدود ۶۰۰ میلیارد دلار رسیده بود. با وجود چنین درآمد بزرگی، اقتصاد ایران در طی ۸ سال ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد، به طور متوسط سالانه فقط ۴ درصد رشد کرد و عملاً یکی از بزرگترین فرصت‌های چند دهه اخیر برای شکوفایی به راحتی هدر رفت. با این حال، یکی از معدود نکات مثبت در کارنامه دولت احمدی‌نژاد توجه بیشتر به فرودستان جامعه، در قیاس با دولت‌های پیشین بود. در نتیجه‌ی پرداخت نقدی یارانه‌ها، کمی از شکاف درآمدی کاسته شد.

در سال‌های انتهایی دولت احمدی‌نژاد و با تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌ها، اقتصاد ایران وارد یکی از سخت‌ترین دوره‌های خود شد. تمامی شاخص‌ها نشان از وخامت حال اقتصاد ایران داشتند؛ تورم حدود ۴۰ درصد بود، نرخ رشد اقتصادی به حدود منفی ۶ درصد رسیده بود و رکود همه بخش‌های اقتصاد ایران را فرا گرفته بود. جدای از عملکرد اقتصادی ضعیف دولت احمدی‌نژاد، تحریم‌های همه‌جانبه آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل عملا تمامی راه‌های تنفس اقتصاد را بسته بودند. درآمد نفتی به کمترین میزان خود رسیده بود و با وجود افزایش جمعیت کشور، تعداد شاغلان رشد چندانی نکرده بود.

در سال‌های انتهایی دولت احمدی‌نژاد و با تنگ‌تر شدن حلقه تحریم‌ها، اقتصاد ایران وارد یکی از سخت‌ترین دوره‌های خود شد. تورم حدود ۴۰ درصد بود و نرخ رشد اقتصادی به حدود منفی ۶ درصد رسید.

دولت روحانی کار خودش را با امید آغاز کرد و اوضاع اقتصادی کمی بهتر شد. نرخ تورم به شدت کاهش یافت و با به سرانجام رساندن برجام و رفع تحریم‌ها، اقتصاد ایران از رکود خارج شد. برجام اما جوانمرگ شد و با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، تحریم‌ها بار دیگر گریبان اقتصاد ایران را گرفت. در اثر تحریم‌ها دولت بخش بزرگی از درآمدهای خود را از دست خواهد داد. پیش‌بینی دولت از میزان فروش نفت در بودجه سال آینده حدود یک میلیون بشکه در روز است.

اقتصاد نفت محور

در چند دهه اخیر، نفت مهم‌ترین عامل رشد اقتصادی در ایران بوده است و همبستگی شدیدی میان میزان فروش نفت و رشد اقتصادی وجود داشته است. به همین جهت، در مواقع پایین بودن درآمد حاصله از نفت، رشد اقتصادی در ایران به همان میزان پایین آمده است. البته این سرنوشت محتوم اقتصادهای نفتی نیست و راه‌کارهایی برای کنترل نوسانات قیمت نفت بر اقتصاد وجود دارند.

دولت احمدی‌نژاد اعتقاد چندانی به ذخیره پول در صندوق ذخیره ارزی نداشت و می‌خواست آن را سر سفره مردم بیاورد. بنابراین، با وجود درآمد افسانه‌ای نفت در آن دوره، نه تنها به موجودی صندوق اضافه نشد، بلکه ته مانده آن هم خرج بلندپروازی‌های حکومت شد.

یکی از این راه‌کارها، ایجاد صندوق ذخیره ارزی است که مازاد درآمد حاصل از فروش نفت در آن ذخیره ‌می‌شود. این صندوق در دوره خاتمی طراحی و اجرایی شد و توانست نقش به‌سزایی در ایجاد ثبات در اقتصاد بازی کند. دولت احمدی‌نژاد اما اعتقاد چندانی به ذخیره پول در این صندوق نداشت و می‌خواست آن را سر سفره مردم بیاورد. بنابراین، با وجود درآمد افسانه‌ای نفت در آن دوره، نه تنها به موجودی صندوق اضافه نشد، بلکه ته مانده آن هم خرج بلندپروازی‌های حکومت گشت.

Risultati immagini per ‫اقتصاد نفت محور‬‎

جدای از صندوق ذخیره ارزی، یکی دیگر از راه‌کارهایی که به ایجاد ثبات در اقتصادهای نفت‌محور کمک می‌کند، ادغام هرچه بیشتر اقتصاد ملی در اقتصاد جهانی است. در مواقعی که کاهش درآمدهای نفتی باعث کسری تراز تجاری کشور و به تبع آن کاهش ارزش پول ملی می‌شود، صادرات بیش از هر زمان دیگری سودده شده و باعث می‌شود در یک افق زمانی نه چندان بلند، کسری تراز تجاری کشور جبران شود. اما همه اینها تنها در شرایطی قابل حصول است که بسترهای لازم برای تجارت بین‌المللی فراهم باشد. مداخلات فراوان دولت‌ها در تجارت و قیمت‌گذاری، عدم ارتباط مناسب بانک‌های ایران با سیستم بانکی دنیا، تحریم‌های گسترده پولی و بانکی، عدم عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی، و در نهایت سیاست‌های انزواطلبانه جمهوری اسلامی، راه را برای استفاده از مزایای ادغام در اقتصاد جهانی مسدود کرده است. به همین علت، آسیب‌پذیری اقتصاد ایران در مقابل نوسانات درآمدهای نفتی بسیار بالا است.

انقلاب؛ استقلال یا انزوا؟

استقلال یکی از بزرگترین دغدغه‌های انقلابیون بود و البته یکی از بزرگترین دستاوردهایشان هم. میل به استقلال‌خواهی و رهایی از وابستگی‌ها البته قابل درک است. نفوذ دولت‌های خارجی در ایران و وابستگی حکومت‌های ایران به آنها، دست‌کم از اواسط دوره قاجار به بعد چندان از نظرها پنهان نبود. داستان با حضور همه‌جانبه روسیه بعد از شکست‌های متعدد قوای ایران در مقابل قوای روسیه شروع شده بود که به تحمیل قراردادهای گلستان و ترکمنچای و اعطای امتیازات فراوان به همسایه شمالی انجامید. با روی‌ کار آمدن پهلوی‌ها حالا نوبت انگلیس و بعدتر آمریکا بود که نقش تعیین‌کننده در سیاست ایران بازی کنند. همه اینها، به خصوص کودتا علیه دولت ملی‌گرای دکتر مصدق، باعث تشدید بروز احساسات استقلال‌خواهانه و انزواطلبانه در ایران پیش از انقلاب شده بود.

احساسات ضدبیگانه، هم در میان سنتی‌‌های مسلمان قوی بود و هم روشنفکران چپ. آیت‌الله خمینی در سخنرانی مشهور خود علیه قانون کاپیتالوسیون می‌گوید :«در این چند روز، این تصویبنامه [کاپیتالوسیون] را بردند به مجلس شورا … [و قانون] را گذراندند؛ با کمال وقاحت گذراندند! دولت با کمال وقاحت از این امر ننگین طرفدارى کرد! ملت ایران را از سگ‌هاى امریکا پست‌تر کردند. اگر چنانچه کسى سگ آمریکایى را زیر بگیرد، بازخواست از او مى‌کنند؛ لکن، اگر شاه ایران یک سگ آمریکایى را زیر بگیرد بازخواست مى‌کنند؛ و اگر چنانچه یک آشپز آمریکایى شاه ایران را زیر بگیرد، مرجع ایران را زیر بگیرد، بزرگتر مقام را زیر بگیرد، هیچ کس حق تعرض ندارد.»

استقلال‌خواهی در ایران بعد از انقلاب به ضدیت با شرق (شوروی کمونیست) و غرب (آمریکای امپریالیست) ترجمه شد و البته درآن‌جا هم متوقف نماند. رابطه ایران با همسایه‌گانش هم شکرآب شد و صدام با تمام نیرو و با پشتیبانی بسیاری از همان شرقی‌ها و غربی‌ها به ایران حمله‌ور شد. نتیجه، بسته‌تر شدن تدریجی مرزهای سیاسی و به تبع آن، کمتر شدن داد و ستدهای اقتصادی با جهان خارج از مرزها بود که تا امروز هم کمابیش ادامه یافته است.

بخشی از انزوای ایران خودخواسته بود و تحت لوای خودکفایی تبلیغ می‌شد. اما انگار زمان زیادی لازم بود تا سیاست‌گذاران ایران به این نتیجه برسند که رسیدن به خودکفایی نه به سادگی ممکن است و نه لزوما مطلوب.

بخشی از انزوای ایران خودخواسته بود و تحت لوای خودکفایی تبلیغ می‌شد. اما انگار زمان زیادی لازم بود تا سیاست‌گذاران ایران به این نتیجه برسند که رسیدن به خودکفایی نه به سادگی ممکن است و نه لزوما مطلوب. در موارد انگشت‌شمار موفقی مانند تولید گندم هم، که بعد از صرف هزینه‌های زیاد و برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی حاصل شده بود، حلاوت خودکفایی تنها برای مدت کوتاهی دوام آورد و ایران دوباره به جمع واردکنندگان گندم پیوست. در نمونه‌ای دیگر، ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکننده‌گان نفت دنیا هنوز بخش بزرگی از بنزین مورد نیاز خود را وارد می‌کند.

Risultati immagini per ‫خودکفایی گندم‬‎

البته مستحیل شدن آرزوی استقلال در بلای انزوا همه‌اش هم خودخواسته نبود. بلای تحریم از اولین سال بعد از انقلاب و با بالا گرفتن بحران گروگان‌گیری بر اقتصاد ایران نازل شد، تحریم‌هایی که همیشه همچون ترمزی جلوی سرعت گرفتن حرکت اقتصاد را گرفته و در اواخر دوره احمدی‌نژاد و بر سر مساله هسته‌ای ایران اوج گرفت و تا امروز هم ادامه دارد.

بر اثر تحریم‌ها ایران هیچگاه نتوانست به جایگاه پیشین خود در تولید و فروش نفت دست یابد، تکنولوژی‌های نوین همواره با تاخیر زمانی وارد ایران می‌شود، دسترسی ایران به بازارهای مالی دنیا عملا با سختی‌های فراوانی همراه است و در نهایت هر فعالیت اقتصادی‌ای سخت‌تر و پرهزینه‌تر از آنچه باید صورت می‌گیرد.

انزوا، بلای جان اقتصاد ایران

آیت‌الله خمینی زمانی گفته بود: «این محاصره اقتصادی را که خیلی از آن می‌ترسند، من یک هدیه‌ای می‌دانم برای کشور خودمان؛ برای اینکه محاصره اقتصادی معنایش این است که مایحتاج ما را به ما نمی‌دهند، وقتی که مایحتاج را به ما ندادند خودمان می‌رویم دنبالش. مهم این است که ما بفهمیم که دیگران به ما چیزی نمی‌دهند، ما خودمان باید تهیه کنیم».

بر اساس نظریه‌های سنتی اقتصاد، برخورداری از سرمایه انسانی و فیزیکی، به اضافه منابع طبیعی، شروط لازم برای داشتن یک رشد اقتصادی مستمر هستند. با گسترش علم اقتصاد و با مطالعه جوامع موفق و پیشرو از نظر اقتصادی، اکثریت اقتصاددانان به این باور رسیده‌اند که علاوه بر شروط پیش‌گفته، آنچه باعث شکوفایی اقتصاد و رشد پایدار اقتصادی می‌شود در واقع چیزی نیست جز رشد تکنولوژی به منظور یافتن راه‌های جدید برای تولید بیشتر از مقدار ورودی مشخص. بنابراین، اقتصادی که نتواند در خود بستری برای رشد تکنولوژی مهیا کند، نمی‌تواند امیدی برای یک رشد اقتصادی بلندمدت داشته باشد.

به گفته هاشم پسران و صالحی اصفهانی، از پرآوازه‌ترین اقتصاددان‌های ایرانی، در همین چارچوب است که «تعامل اقتصادی با دیگر کشورهای جهان اهمیت ویژه‌ای می‌یابد؛ چرا که تکنولوژی پدیده‌ای جهانی است؛ به این معنی که ذره ذره تکنولوژی در نقاط مختلف جهان تولید می‌شود اما می‌توان آن را به شراکت گذارد و هر کس می‌تواند از طریق مبادلات مناسب و بومی‌سازی از آن منتفع گردد؛ در عین حال که هر کشور می‌تواند به سهم خود تکنولوژی‌هایی را تولید کند، اما سهم هر کشور از مجموع تکنولوژی جهانی ناچیز خواهد بود. در نتیجه برای پرهیز از «ابداع مجدد چرخ» و به منظور رشد سریع‌تر، کشورها نیاز دارند تا از طریق تجارت، سرمایه‌گذاری و مبادلات دانش و فن در بازارهای جهانی وارد شوند». و انقلاب، سرعتگیر ارتباط ایران با اقتصاد جهانی بود.

در حالی که در سال‌های منتهی به انقلاب سهم تجارت بین‌الملل از تولید ناخالص ملی ایران به حدود ۶۰ درصد هم رسیده بود، این رقم بعد از وقوع انقلاب به یکباره کاهش یافت و در سال ۱۳۶۵ به میزان باورنکردنی ۱۴ درصد رسید.

در حالی که در سال‌های منتهی به انقلاب سهم تجارت بین‌الملل (مجموع واردات و صادرات) از تولید ناخالص ملی ایران به حدود ۶۰ درصد هم رسیده بود، این رقم بعد از وقوع انقلاب به یکباره کاهش یافت و در سال ۱۳۶۵ به میزان باورنکردنی ۱۴ درصد رسید. مهمترین دلیل چنین کاهشی، کم شدن میزان فروش نفت و توقف واردات بسیاری از کالاهای مصرفی و سرمایه‌ای بود. نتیجه اینکه، اقتصاد کشور وارد دوره انزوا شد و تکنولوژی‌های نوین، جز در موارد بسیار معدودی وارد کشور نشدند.

آیا انقلاب دستاوردی هم داشت؟

بزرگترین دستاورد اقتصادی انقلاب ۵۷، توزیع بهتر درآمد حاصل از فروش نفت در کشور بوده است. ضریب جینی، به عنوان یکی از مهمترین شاخص‌های نشان‌دهنده نابرابری اقتصادی، نسبت به سال‌های پیش از انقلاب بهبود یافته است؛ وضعیت بهداشت عمومی، آموزش همگانی، و دسترسی به امکانات رفاهی (مانند آب لوله‌کشی، برق و تلفن) به ویژه در مناطق روستایی رشد بالایی داشته است؛ میزان بی‌سوادی و نرخ مرگ و میر نوزادان کاهش معنی‌داری داشته‌اند؛ و بالاخره، هرچند رتبه درآمد سرانه ایرانیان در میان کشورهای جهان ۶۴ است، اما از دیدگاه شاخص توسعه انسانی، که دربرگیرنده برخی از مهمترین شاخص‌های اقتصادی است، رتبه ایران به مراتب بهتر است (رتبه ۴۷ در دنیا).

بزرگترین دستاورد اقتصادی انقلاب ۵۷، توزیع بهتر درآمد حاصل از فروش نفت در کشور بوده است. ضریب جینی، به عنوان یکی از مهمترین شاخص‌های نشان‌دهنده نابرابری اقتصادی، نسبت به سال‌های پیش از انقلاب بهبود یافته است

البته در بررسی روند بهبود شرایط رفاهی، بهداشتی و آموزشی ایران باید به دو نکته توجه کرد: یکی روند کلی بهبود وضعیت معیشتی تمام کشورهای دنیاست که بخشی از آن مدیون پیشرفت علم و تکنولوژی در مقیاس جهانی است، و دوم، روند رو به رشدی است که از سال‌های پیش از انقلاب شروع شده بود.

همچنین، باید توجه داشت که توزیع امکانات در کشور گاها با آسیب‌های بزرگی هم همراه بوده است؛ از بهره‌برداری بیش از حد از زمین‌های کشاورزی و منابع آبی گرفته، تا افزایش نقدینگی و حواله دادن قرض‌ها و دیون به نسل‌های بعدی.

Risultati immagini per ‫بهره‌برداری بیش از حد از زمین‌های کشاورزی‬‎

بهره‌برداری بیش از حد از زمین‌های کشاورزی و منابع آبی آسیب‌های بزرگی به همراه داشت

سال‌ها سیاست‌گذاری‌های اشتباه، رفتارهای انزوا طلبانه و هدر دادن سرمایه‌های ملی، اقتصاد ایران را به نقطه‌ای رسانده که به گفته مسعود نیلی، مشاور سابق رئیس جمهور، شش ابرچالش آن را تهدید می‌کنند: «بحران منابع آب کشور»، «مسائل زیست محیطی»، «صندوق بازنشستگی»، «بودجه دولت»، «نظام بانکی» و «بیکاری». ابرچالش‌هایی که حل کردن‌شان نیازمند سال‌ها تلاش و برنامه‌ریزی است.

توزیع امکانات در کشور گاها با آسیب‌های بزرگی هم همراه بوده است؛ از بهره‌برداری بیش از حد از زمین‌های کشاورزی و منابع آبی گرفته، تا افزایش نقدینگی و حواله دادن قرض‌ها و دیون به نسل‌های بعدی.

آیا امیدی هست؟

وقوع سلسله خطاهایی از این دست منحصر به ایران نیست. بسیاری از کشورها با چنین مشکلاتی، حتی گاه شدیدتر و بنیادی‌تر، مواجه بوده و هستند. ایران کشور ثروتمندی نیست و برای رسیدن به رفاه و شکوفایی مسیر دراز و پرسنگلاخی پیش‌رو دارد. اما ایران این توانایی را دارد که خود را از چنبره گرفتاری‌ها و درجا زدن‌ها رها کند. سرمایه‌ در اقتصاد ایران بیشتر از اینکه در جریان باشد، در صندوق‌خانه‌ها خاک می‌خورد. چندین دهه سرمایه‌گذاری بر روی آموزش همگانی، باعث ایجاد سرمایه انسانی بزرگی در ایران شده است. با این‌حال، این سرمایه بالقوه، به علت مهیا نبودن بازار کار مناسب، هنوز نتوانسته است بالفعل شود. به علاوه، سال‌ها سرمایه‌گذاری بر روی ایجاد پروژه‌ها و زیرساخت‌های اقتصادی (از قبیل راه‌، فرودگاه، دانشگاه، نیروگاه و غیره) نیز می‌تواند در صورت مناسب بودن شرایط و در بزنگاه به کمک اقتصاد ایران بیاید.

با این‌حال، به نظر می‌رسد قدم اولیه و شرط لازم (و نه کافی) برای رسیدن به وضعیت اقتصادی مطلوب‌تر، بازنگری در شعارها، خط‌مشی‌ها و در یک کلام اصلاحات سیاسی به نفع اقتصاد ملی است.

🍃زنده|رهبر شیعیان بحرین به ایران آمد

$
0
0

 


رییس مجلس: اسرائیل اگر جرات دارد، ایران را بزند

علی لاریجانی٬ رییس مجلس٬ در واکنش به تهدیدهای نظامی آمریکا علیه ایران، گفت: «آمریکایی‌ها بی‌عقلی می‌کنند ولی مختصر عقلی دارند که رویِ مین پا نگذارند تا ویلچری نشوند.»

رییس قوه مقننه همچنین خطاب اسرائیلی‌ها گفت: «اگر جرأت دارید، ایران را بزنید، به نظرم اسرائیلی‌ها به دنبال ساختن یک پرستیژ کاذب برای خود هستند. البته برای خود نیز دردسر ایجاد می‌کنند اما آمریکایی‌ها می‌خواهند اسرائیل را در منطقه قدرتمند کنند تا سلطه پوشالی پیدا کنند اما حرف‌هایی که اسرائیلی‌ها می زنند خلاف است.» /خانه ملت



بازداشت ۳ کارمند شهرداری فردیس

حسن جهانشاهلو٬ دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فردیس استان البرز٬ اعلام کرد که سه نفر از کارمندان شهرداری فردیس به دلیل جعل اسناد و تخلفات دیگر بازداشت شدند.

حسن جهانشاهلو توضیح داد که این افراد نامه های شهرداری فردیس را جعل می کردند و در تهاتر ها دست داشتند.

او اظهار داشت: «تاکنون طبق مستندات موجود میزان تخلفات این افراد ۵۰ میلیارد ریال برآورده شده است که احتمال افزایش این مبلغ وجود دارد.»

جهانشاهلو گفت: «پرونده این تخلف اداری در شعبه ۷ بازپرسی دادگستری فردیس در دست بررسی است.»

تاکنون ۱۰ نفر شاکی این پرونده شناسایی شده اند.

شهر ۵۰۰ هزار نفری فردیس در جنوب شرقی کرج مرکز استان البرز قرار دارد. /ایرنا



ده‌ها دانشگاه غیرانتفاعی در ایران تعطیل شد

منصور غلامی، وزیر علوم ایران، از تعطیلی ۷۰ دانشگاه و مرکز آموزشی غیرانتفاعی به دلیل عدم رعایت استانداردها خبر داد.

غلامی در این رابطه توضیح داد: «به دلیل ارزیابی‌ها… و عدم کفایت برخی دانشگاه‌های غیردولتی و موسسات غیرانتفاعی در شاخص‌های مدنظر، فعالیت ۷۰ مرکز در این زمینه متوقف شده است.»

او گفت: «در سال ۹۲ بیش از ۳۰۰ مرکز دانشگاهی غیرانتفاعی در کشور فعال بود که حدود ۵۰ مرکز به دلیل عدم رعایت شاخص‌ها تعطیل شده‌اند. امسال نیز بر اساس ارزیابی‌های انجام شده در شرایط فعلی حدود ۷۰ مرکز به دلیل عدم رعایت استانداردها و شاخص‌های مدنظر توقف فعالیت دارند.» /مهر


 


لغو سخنرانی علی لاریجانی در کرج

شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی شهر کرج٬ علی لاریجانی٬ را برای سخنرانی در مراسم ۲۲بهمن کرج انتخاب کرد.

علی لاریجانی٬ رییس مجلس٬ نماینده شهر قم در مجلس است. با این حال اما طیفی از اصولگرایان نسبت به این انتخاب اعتراض کردند. روز گذشته (جمعه) نیز امام جمعه کرج از اعتراضات حمایت کرد و برای «تدبیر» یک هفته وقت داد.

در نتیجه این اعتراضات لاریجانی از سخنرانی در این شهر انصراف داد.

دفتر رییس مجلس در واکنش به اعتراضات اصولگرایان طی یک بیانیه تاکید کرد: «رئیس مجلس براساس اصرار جناب آقای لطفی قائم مقام محترم آیت الله جنتی در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی سخنرانی روز ۲۲ بهمن را پذیرفتند و تصور این بود که با آقای امام جمعه هماهنگی شده است. دکتر علی لاریجانی وقتی مطالب ایشان را شنیدند سخنرانی خود را لغو کردند و گفتند که مسئله در حدی نیست که ایشان به شورای هماهنگی مرکز اولتیماتوم یک هفته ای بدهند. امروز کشور به وحدت نیاز دارد و مخصوصاً راهپیمایی ۲۲ بهمن بایستی مظهر وفاق در کشور باشد و آقای امام جمعه خودشان سخنرانی نمایند یا هر کسی که مطلوبشان هست، دعوت نمایند.» /خبرگزاری خانه ملت


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

حمله «تروریستی» به مرکز بسیج در نیک‌شهر

$
0
0

زیتون– خبرگزاری مهر صبح امروز (شنبه) از وقوع حادثه‌ای «تروریستی» در شهر نیکشهر در سیستان و بلوچستان خبر داد.

این خبر توسط سپاه تایید شد.  روابط عمومی قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه، تایید کرد که صبح امروز در یک ‏اقدام «تروریستی» به ناحیه مقاومت بسیج شهرستان نیکشهر حمله شد که در طی آن یک نفر از کارکنان سپاه کشته و ‏پنج نفر مجروح شدند.

ساعتی پس از این رخداد یک حساب توییتری منسوب به گروه جیش‌العدل مسئولیت این حمله بر عهده گرفت.

طبق این گزارش، این حادثه «یک کشته و پنج زخمی» بر جای گذاشته است.

حال دو نفر از مجروحان حادثه «وخیم» گزارش شده است.

خبرگزاری مهر به نقل از دادستان نیکشهر در این باره نوشت: «صبح امروز دو فرد مسلح با عبور از دیوار مجاور ناحیه مقاومت بسیج این شهرستان اقدام به تیراندازی کردند.»

جماران قربانی حادثه را از «کارکنان سپاه» معرفی کرد و خبرگزاری تسنیم نام این فرد را مرتضی علی‌احمدی عنوان کرد.

این حادثه که «تروریستی» توصیف شده به نوشته مهر «در مراسم صبحگاه ناحیه مقاومت نیکشهر» رخ داده است. عاملان حمله متواری شده‌اند.

نیکشهر از شمال به شهرستان های ایرانشهر و دلگان، از شرق به شهرستان های قصرقند و سرباز، از جنوب به شهرستان های کنارک و چابهار، ازغرب به شهرستان فنوج و استان هرمزگان محدود است.

دومین جلسه دادگاه فعالان محیط زیست هم بدون حضور وکلای آنان برگزار شد

$
0
0

زیتون– دومین جلسه دادگاه فعالان محیط زیستی نیز امروز بدون حضور وکلای آنان برگزار شد.

جلسه اول دادگاه هشت فعال محیط زیست دهم بهمن ماه برگزار شد.

خبرگزاری میزان٬ وابسته به قوه قضاییه ساعتی پیش از برگزاری جلسه اول دادگاه فعالان محیط زیست به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی خبر داد.

در این خبر به نام و مشخصات متهمان اشاره‌ای نشده و فقط نوشته بود که «هشت متهم جاسوسی از مراکز نظامی» در دادگاه حضور یافته‌اند.

گزارش میزان حاکی از آن است که در این جلسه «غیرعلنی» بخشی از کیفرخواست متهمان قرائت شده است.

در دومین جلسه دادگاه متهمان پرونده «فعالان محیط زیست» نیز ۸ نفر از این فعالان به همراه ۵ وکیل در دادگاه حاضر شدند.

خبرگزاری ایرنا گزارش داده است که سه نفر از ۵ وکیل حاضر در جلسه از وکلای فهرست «مورد تایید» قوه قضائیه بوده‌اند.

همچنین بر اساس گزارش‌ها، محمدحسین آقاسی وکیل سام رجبی یکی از متهمان، همچون جلسه اول، به دلیل آن که نامش در فهرست وکلای مورد تایید قوه قضائیه نیست، اجازه حضور در دادگاه را نداشته است.

اواخر هفته گذشته دادستان تهران گفته بود که دادگاه این متهمان «به‌زودی» برگزار می‌شود.

هشت فعال محیط زیست به نام‌های سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز پس از بیش از یک سال «بازداشت موقت» توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به دادگاه رفته‌اند.

آذرماه امسال محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، ضمن تکرار «اتهامات» فعالان محیط زیست آنان را «عوامل نفوذ» خواند و گفت: «مدارک نفوذ آنان به صورت کامل موجود است.»

برخی از این فعالان محیط زیستی با اتهام جدید «افساد فی‌الارض» روبه‌رو شده‌اند.

محمدجعفر منتظری تاکید کرد: «چند سال است که آمریکا و اسرائیل از طریق عوامل خود در محیط زیست در مکان‌های حساس و حیاتی کشور نفوذ پیدا کرده و دوربین‌های خود را به کار گذاشته تا به‌ عنوان‌ مثال از فلان حیوان مراقبت داشته باشند.»

هشت تن از فعالان محیط زیست و کارشناسان حیات وحش ایران در بهمن سال گذشته بازداشت و به «جاسوسی» متهم شدند؛ اما وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بارها ضمن تأکید بر این که این وزارتخانه خود «تنها مرجع تشخیص جاسوسی است» گفته است بازداشت‌شدگان جاسوس نیستند.

با این حال دادستان کل ایران، در اظهارات اخیراش، فعالان بازداشت‌شده را «عوامل نفوذ در محیط زیست» خواند و گفت: «مدارک نفوذ آنان به صورت کامل موجود است.»

در طول بیش از یک سالی که از بازداشت فعالان محیط زیست در ایران می‌گذرد، با وجود درخواست‌های داخلی و خارجی، قوه قضائیه جمهوری اسلامی به مدرک یا نشانه‌ای خاص اشاره نکرده و تنها بر «نفوذ از طریق محیط زیست» یا عناوین مبهم دیگر تأکید کرده است.

دادستان کل کشور در اظهارات تازه خود گفت: «تهاجم دشمن که بسیاری از جزئیات آن برای مردم گفته نمی‌شود و نباید هم گفت» شامل «جنگ اقتصادی»، «جنگ نرم» و «جنگ نفوذ» است.

این مقام قضایی همچنین از «حمایت‌هایی که از نفوذی‌ها شد» ابراز تأسف کرد.

 


اخراج علی لاریجانی از حلقه «انقلابیون»

$
0
0

زیتون ـ یلدا امیری:  امروز برنامه سخنرانی علی لاریجانی، رییس مجلس ایران، که قرار بود روز ۲۲ بهمن در کرج برگزار شود، لغو شد.

بر اساس گزارش‌ها، پس از اعلام این خبر که لاریجانی به عنوان سخنران سالگرد انقلاب سال ۵۷ انتخاب شده، گروهی از ساکنان این شهر با امضای طوماری به این انتخاب واکنش نشان داده و با آن مخالفت کردند.

Risultati immagini per ‫محمد مهدی حسینی همدانی، امام جمعه کرج‬‎

با این وجود، لغو سخنرانی لاریجانی، پس از سخنرانی امام جمعه کرج صورت گرفت. محمدمهدی حسینی همدانی، امام جمعه کرج در خطبه‌های نماز جمعه از دعوت آقای لاریجانی به عنوان سخنران ۲۲ بهمن انتقاد کرد و گفت: « ۲۲ بهمن جشن انقلاب است، سخنران این مراسم باید انقلابی باشد.» او در بخش دیگری از سخنانش گفت: «اعتراضی که دوستان دارند اعتراض به‌جایی است و این دعوت از طرف مقام‌های این استان نبوده است.»

در ادامه امام جمعه کرج به شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برای تغییر سخنران یک هفته فرصت داد.

امروز (شنبه) دفتر لاریجانی سخنرانی را لغو و در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که دعوت برای سخنرانی در کرج از سوی معاون احمد جنتی در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بوده است.

لاریجانی دلیل لغو سخنرانی خود را در راستای حفظ وحدت خواند و گفت: «مساله در حدی نیست که ایشان (امام جمعه) به شورای هماهنگی مرکز اولتیماتوم یک هفته‌ای بدهند. آقای امام جمعه خودشان سخنرانی کنند یا هر کسی که مطلوبشان هست، دعوت کنند.»

لاریجانی و حلقه مصباح

شش سال پیش هم در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن در قم گروهی که ظاهرا پیشتر سازماندهی شده بودند به سخنرانی علی لاریجانی در این شهر حمله کردند، شعارهای تندی سردادند و به سوی او، کفش و مُهر پرتاب کردند. این افراد با سردادن پی در پی شعار «مرگ بر ضد ولایت فقیه» و «بصیرت بصیرت» مانع سخنرانی لاریجانی شدند.

 

Iran Ghom Fanatiker

در گزارشی که در همان سال ۹۲ کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره این اتفاق تهیه کرد، از حملات مشابهی نیز سخن به میان آمد. از جمله برهم زدن مراسم سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن خمینی و حرکات برنامه‌ریزی شده و شعار علیه بعضی از روحانیون شناخته شده قم مانند عبدالله جوادی آملی، لطف‌الله صافی گلپایگانی، ابراهیم امینی و رضا استادی.

هر چند در گزارش، لااقل در آن بخش منتشر شده آن، اسمی از حمله‌کنندگان برده نشد، اما نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس حدود یک ماه بعد از ارائه این گزارش در گفتگویی با رونامه بهار گفت: «برای ما محرز است بعضی از اعضای پرتو در شکل‌گیری این فتنه نقش داشته‌اند.». پرتو اشاره به گروهی موسوم به «حلقه پرتو» دارد که کارکنان مجله «پرتو سخن» و از نزدیکان و شاگردان محمدتقی مصباح یزدی هستند.

هر چند همان زمان هم رهبر جمهوری اسلامی، مدتی پس از این حادثه در جمع مردم آذربایجان گفت: «من مخالف هستم کسانی راه بیفتند افراد را ضد ولایت فقیه، بی‌بصیرت معرفی کنند و علیه او صحبت کنند. من با اقدامی که در قم صورت گرفت مخالفم.»

انقلاب و انقلابیون

با آنکه به نظر می‌رسد برادران لاریجانی با اشغال پست‌های کلیدی در ساختار جمهوری اسلامی، از جایگاه محکمی در این نظام برخورداند، اما چنانچه از شواهد پیداست گردش به چپ گاه و بیگاه علی لاریجانی در نزد هسته سخت اصول‌گرایان قابل بخشش نیست.

حذف همراهان و گاه مقام‌های ارشد حکومت در جمهوری اسلامی سابقه‌ای طولانی دارد و از همان ماه‌های ابتدایی انقلاب آغاز شد، اما بعد از حذف‌های گسترده ابتدایی و یکدست شدن، دیگر جناح‌ها و گروه‌های تایید شده می‌توانستند در قدرت سهیم باشند و هیچ گروهی عملا قادر نبود که رقیب خود را به طور کامل از صحنه محو کند.

از انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری و به قدرت رسیدن احمدی نژاد اما طرح یک ‌دست کردن حاکمیت از سرگرفته شد. در دولت نهم محافظه کاران حذف اصلاح‌طلبان و اصولگرایان میانه‌رو را کلید زدند و دایره خودی‌ها مدام محدودتر و کوچک‌تر شد. تا جایی که امروز اصولگرایان سنتی امثال لاریجانی نیز از این دایره بیرون افکندند.

همزمان با بازگشت تحریم‌ها و بالا رفتن نارضایتی‌ها در ایران، محافظه کاران در صدا و سیما و رسانه‌های وابسته به خود تلاش می کنند که سالگرد ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی را باشکوه و سر و صدای بیشتری نسبت به سال‌های پیش برگزار کنند.

تلویزیون جمهوری اسلامی طی چند ماه گذشته به طور مداوم برنامه‌هایی در خصوص دستاوردهای انقلاب اسلامی پخش می‌کند و تلاش دارد نشان دهد که حکومت جمهوری اسلامی در عمل به وعده های خود از ابتدای انقلاب تا کنون موفق بوده است.

به نظر می‌رسد تبلیغاتی که درباره چهل سالگی انقلاب می‌شود، تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر  اوضاع نابسامان اقتصادی و اجتماعی‌ است که در طی ماه‌های اخیر پس از اعمال تحریم‌ها آمریکا و خروج این کشور از برجام  رو به وخامت گذاشته است. تورم چند ماهه اخیر یک رکورد بی‌سابقه در کل دوره پس از انقلاب است. تورمی که همچنان ادامه دارد و بسیاری از مردم را به زیر خط فقر کشانده است. پیشبینی شده که تورم نقطه به نقطه یعنی اسفند ۹۷ به اسفند ۹۶ بالغ بر ۷۵درصد خواهد شد که در تاریخ اقتصادی ایران بی​سابقه است.

اعتصابات و اعتراضاتی که در چند ماه اخیر از سوی کارگران، کارمندان و معلمان انجام شده جمهوری اسلامی را وادار کرده که در چهلمین سالگرد انقلاب تبلیغات گسترده ای در مورد عملکرد خود ترتیب دهد.

 

Risultati immagini per ‫علی لاریجانی‬‎

در این تبلیغات اما جایی برای چهره های میانه‌روتر، حتی در کسوت رییس مجلس، وجود ندارد. اینگونه است که افرادی مانند علی لاریجانی که سال‌ها داخل نظام در پست‌های مهم سیاسی قرار داشته‌اند، حذف می‌شوند و دیگر انقلابی محسوب نمی‌شوند، تا تندروها پس از چهل سال بتوانند قدرت بیشتری بدست آورند.

بنیادگرایی شیعی و تراژدی «نوفدائیان»

$
0
0

«آری آری قانون مجازات اسلام هم اجرا می‌شود. دست دزد بریده می‌شود نه اینکه در آسایشگاه و شهوت خانه زندان استراحت کند، در دفعه چهارم هم کشته می‌شود دیگر کجا دزدی خواهد شد. بیچاره و فقیر را هم که در مملکت اسلامی رسیدگی می‌کنند چرا دزدی کند؟ رشوه‌خوار هر که باشد به مجازات خود می‌رسد تبعیض در احکام اسلام نیست زناکار را در منظر عمومی تازیانه می‌زنند و در بار سوم می‌کشند پس چگونه به ناموس مردم به خیانت نظر کند و مختصری بودعلمی و فلسفی محفوف با مثال روشن، و حقیقت هم این است که عدم اجراء احکام اسلام و قانون مجازات اسلام یکی از عوامل بزرگ بدبختی است.» (اساسنامه دولت مطلوب جمعیت فدائیان اسلام با نام: رهنمای حقیقت)

قصه پرغصه بنیادگرایی شیعی در ایران معاصر نسب به «فدائیان اسلام» می برد. فدائیان که در کارنامه خود، ترور رزم آرا،نخست وزیر، و احمد کسروی، محقق و مورخ ایرانی؛ همچنین ترور نافرجام دکتر حسین فاطمی را دارد، یکی از بهترین نمونه های بنیادگرایی شیعی در تاریخ معاصر است.این گروه هرچند عملاً با اعدام رهبرش نواب صفوی و چند عضو برجسته به تاریخ پیوست، اما نظر و تفکر و زمینه های آن تداوم هرچند گسیخته تا دوران انقلاب سال ۵۷ داشته است. اختلافات جدی جماعت فدائیان با مرجع عام شیعیان در مشی و منش مداراجویانه و محافظه کارانه با حکومت پهلوی، نشان از روحیه جنگ طلبانه و خشن و بنیادگرایانه شان دارد. عدم دخالت و رایزنی آیت الله بروجردی برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام رهبران فدائیان، خود نشاندهنده زوایه شدید وی با نوع رفتار و کنش سیاسی اجتماعی این جمعیت دارد.

پس از این ضربه محکم حکومت وقت به تشکیلات بنیادگرایی شیعی، هیأت مؤتلفه اسلامی که متشکل از چندین هیأت است، نسبنامه ایی فداییانی دارد و مجموعه هواداران و بازماندگان آن تفکر در این چارچوب و نام جدید، تجمیع شدند.

بنیادگرایی دینی و جمهوری اسلامی

بنا به یک تحلیل ساختاری، همنشینی «سنت» و «قدرت» به نحو مستقیم منجر به «بنیادگرایی» می شود. پس از سقوط حکومت پهلوی و استقرار نظم جدید سیاسی، چهرهای مطرح بنیادگرایی دینی با حضور در نهادهای انقلابی به پیگیری اهداف خود مبتنی بر روشهای مطلوب به شکلی نوین و اینبار در سطح حکومتی ادامه دادند.

عضو برجسته و مهم مؤتلفه، اسدالله لاجوردی با هم‌پیمانی با خلخالی (حاکم شرع) و احمد خمینی در بیت رهبر نظام تازه بنیان و در مواردی همراهی هاشمی رفسنجانی، در مقام دادستان و رأس هرم سرکوب، ترور و حذف و شکنجه و ‌سرکوب مخالفان و دگراندیشان را به نحو ‌نظامند و در چارچوب سیستم حکومتی و دیکتاتوری قانونی پی گرفتند. پشتوانه نظری و فقهی بنیادگرایی شیعی اما در دوران جمهوری اسلامی در قالب مدرسه حقانی توسط کسانی چون بهشتی و قدوسی ساختاربندی شد و تعداد زیادی از دانش آموختگان این مدرسه، در نهادهای امنیتی، قضایی، انتظامی و تبلیغی (امامان جمعه و جماعت و نهادهای وابسته به رهبری و سازمانهای عقیدتی- سیاسی و نمایندگی رهبری در سازمانها و ادارات و وزارت خانه ها و سازمان عریض و طویل تبلیغات اسلامی و …)جذب شدند و می شوند. کسانی مانند پورمحمدی، نیازی، فلاحیان، شوشتری، و… جملگی دانش آموختگان مدرسه حقانی هستند.

حضور‌ آمرانه و مباشرانه این چهره ها در ماجرای غم انگیز و جنایت کارانه اعدامهای سال ۶۷ و سپس در ماجرای ترورهای سیاسی داخلی و خارجی که با پرونده میکونوس و قتلهای زنجیره به اوج رسید، مؤید خوانش بنیادگرایانه این جماعت و حضور عمیق و قوی در نهادهای حکومتی است.

همچنین در نوع برخوردهای قضایی با دگراندیشان، همین جماعت در داستان و غائله «کنفرانس برلین»، حسن یوسفی اشکوری را رسماً به «ارتداد» متهم کردند و تا مرحله صدور حکم اعدام پیش رفتند. مستمسک این برخورد عجیب، موضع وی مبنی بر مخالفت با «حجاب اجباری» بود.

در سطحس حتی بالاتر، بعضی از مراجع تقلید نیز گرایشات علنی و روشنی به بنیادگرایی دینی دارند. مواضع کسانی مانند حسین نوری همدانی، محمدتقی مصباح یزدی، حسین وحید خراسانی، محمد فاضل لنکرانی (که در ماجرای قتل رافق تقی نویسنده آذربایجانی، فتوای قتل وی را صادر کرده بود.)

روح الله خمینی نیز در موارد بسیاری، از جمله بنیادگرایان دینی بوده است. فتوای مشهور وی در ارتداد سلمان رشدی و همچنین مواضع وی در کتاب «کشف الاسرار» رگه های روشنی از گرایش فکری و فقهی وی به بنیادگرایی دارد.

در ادامه نهادسازی این تفکر که این بار به بودجه کلان حکومتی و قدرت سیاسی و تبلیغی و اسلحه و … مسلح شده بود، «مدرسه معصومیه» قم نیز عهده دار تربیت روحانیانی از سطوح پایین تر و برای بدنه و نه رأس دستگاه سرکوب و حذف، تأسیس شد.

نقل است سالها پیش یکی از طلبه های این مدرسه، از عشق زینب بنت علی خود را در حمام مدرسه، آتش زد.

در تحولی دیگر، آغاز جنگ ایران و عراق، و تأسیس نهاد بسیج، بهترین فرصت و مجال برای پشتیبانی و ترویج و تقویت خوانش بنیادگرایانه شیعی در قالب نهادی شبه نظامی بود که تا به امروز نیز ادامه دارد.

در سطحی پایین تر و عمدتاً به عنوان لشکر و سیاهی لشکر و عوامل میدانی، هیأتهای عزاداری و تربیت مداح و نوچه پروری به عنوان نیروهای رده نخست سرکوب و ترویج این خوانش از دیانت، ترویج و تقویت می شوند. هیأتهایی که از نظر مخاطب، با سازمان بسیج پایگاه تقریباً یکسانی دارند و عمده اعضای بسیج در کنار حضور در برنامه های بسیج، در این محافل نیز حاضرند. چندی پیش وحید پوراستاد در مستند «سربازان رهبر» به نحو مستوفا به کارویژه این جماعت پرداخت. در کنار اینها، «لباس شخصی» های «خودسر» و «انصار حزب الله» بخش دیگری از پازل بنیادگرایی شیعی در ایران معاصرند.

در بُعد سیاست ورزی حرفه ایی و رسمی، «جبهه پایداری انقلاب اسلامی» نماینده علنی این تفکر در سپهر سیاسی است و با حضور در مجلس و دیگر نهادها، درصدد اجرایی کردن افکار و سیاستهای بنیادگرایانه است. مواضع سخیف و دست یازیدن به انواع رذائل اخلاقی برای پیشبرد هدف سیاسی،‌ از جمله ویژگیهای این جماعت افراطی است.

طبق یک صورت بندی ، بنیادگرایی دینی (هرچند این صورت بندی به نحو عام بر همه ادیان قابل اطلاق است) چند ویژگی نظری دارد:

۱- مخالفت با آموزه های جهان جدید و «مدرنیته» (در سطح نظری؛ وگرنه از ادوات و فنآوریهایمدرن استفاده می کنند. به دیگر سخن با «مدرنیزه» مشکلی ندارند.)

۲- بی اعتنایی به سویه های باطنی متن مقدس و سنت دینی

۳-اولویت مطلق «حدیث و روایت» بر دیگر منابع دینی. هرچند احادیث ضعیف و سخیف و بی سند.(نقد مبانی روشی این رویکرد به احادیث و برتر نشاندن آن بر متن مقدس در این مقاله به نحو مستوفا مطرح شده است. روایات در ترازوی قرآن– سروش دباغ)

۳- خوانش تحت الفظی متن و روایت دینی

۴- برخورد مکانیکی با آموزه های شریعت و باور به اجبار در ترویج احکام

۵- سیاست زدگی افراطی

۶- توجیه تمسک به هر وسیله ایی برای رسیدن به هدف «مقدس»؛ ذبح اخلاق به پای آرمان

بررسی مناسبات اجزا و اضلاع این هرم بنیادگرایی در ایران معاصر، نشان از نوعی پیچیدگی دارد که با دقت به تاریخچه فعالیت آن، قابل فهم است. در مواردی رهبر جمهوری اسلامی به عنوان پدر مادی و معنوی این جریان در دوران اخیر، در ظاهر و علنی مخالفت خود را با برخوردهای تند و به اصطلاح غیرعلمی با آرای نو بیان کرده است. (اینجا)، اما عدم برخورد جدی با این جماعت و تفکر و نیز تقرب و ارتقایی که در میان منصوبان و منسوبان به وی پیدا می کنند، همچنین درخواست وی به «آتش باختیار» بودن نیروهای جوان و انقلابی، نشان از همدلی و رضایت وی از یکسو و از سوی دیگر نیاز متقابل این دو بهم در جهت پیشبرد اهداف سیاسی است.

پس از همه فراز و نشیب‌هایی که این تفکر در ۴ دهه اخیر داشته و بارها ضمن جنایت در حق مردم، در سطح ملی و بین المللی هم با شکست‌های مفتضحانه روبرو شده است، اما اخیراً در رجعتی رقت انگیز و رسوا، جماعتی مجهول الهویه ولی معلوم الحال در پیام رسان تلگرام گروهی با نام «جنبش مطالبه ی اعدامهای انقلابی» ایجاد کرده اند که رسماً و علناً به دنبال ترور و حذف فیزیکی دگراندیشان حوزوی و دانشگاهی است که به گمان اعضای این گروه، بنا به آرایشان درباره «حجاب» مرتد شده اند و خونشان مباح. در توضیح گروه چنین نوشته اند:

«اینجا تکاننده گاهِ جامعه ی مسلمین علیه #مرتدهای نوظهور و #مطالبه_اعدام قانونی اینها با رویکرد پاسخ به شبهات این نجاسات آخرالزمانی قاتلهم الله خواهد بود.»

در عکس این گروه، چهار نفر حضور دارند: امیرحسن ترکاشوند، سروش دباغ، محسن کدیور و محمدرضا زائری. هر چهار نفر مواضعی متفاوت درباره «حجاب اجباری» و «تاریخ حجاب شرعی» و «مفهوم و مصداق حجاب در دوران جدید» ارائه داده اند.

عبارات سخیف و توهین آشکار جنسیتی و تهدیدات علنی از جمله نکاتی است در همان نگاه نخست به چشم میآید. مضحک آنکه گردانندگان این گروه معلوم نکرده اند «مطالبه اعدام قانونی» را با «پاسخ به شبهات» چگونه می توان همزمان پیش برد؟!

حسرتی که این گروه با عبارت «نواب کجایی» آشکار می کند، نشان می دهد تکرار مدل ترورهای فدائیان اسلام، آرزویش است و در دورانی که «ولی فقیه» حاکم است، باز هم کسانی هستند که حجم بالای سرکوب و خفقان سیستماتیک حکومت جانشین شارع، راضیشان نمی کند و به دنبال ترور و حذف فیزیکی به اصطلاح مردمی و انقلابی دگراندیشانند.

از سوی دیگر، طرح «فرقه سروشیه» به عبدالکریم سروش (نگارنده در مطلبی به سطوح مختلف این پروژه پرداخته)، و اینکه وی درصدد آوردن دین جدید است، محملی فراهم ساخت که بنیادگرایان و سرکوب گران مستظهر به قدرت سیاسی، امنیتی و قضایی داخل کشور، اینچنین بی هراس و محابا به دنبال ترور و اعدام قانونی دگراندیشان باشند.

این جماعت که در ۴ دهه اخیر مطلق العنان و مبسوط الید، بازوهای حکومت‌اند در پیشبرد اهداف سیاسی و امنیتی و سرکوب و خفقان، چه در بعد نظری و تئوریک و چه در سطح انتظامی و اجرایی و عملیاتی، گاهی برای پوشش تبلیغاتی و تند کردن فضا و گرفتن ژست قانونمداری توسط نهادهای بظاهر بی طرف و همچنین مستند کردن سرکوب دگراندیشان به مطالبه مردم دیندار به اسم حرکتهای خودجوش و مردمی، رفتارهایی ازین دست از خود نشان می دهند.

با عنایت به حضور دو تن از چهار فرد مورد نظر این گروه ترور، در داخل کشور از یک سو و از سوی دیگر، مطرح شدن طرحهای ترور توسط نیروهای باصطلاح خودسر در خارج از کشور در چند کشور اروپایی، بنظر می رسد امنیت جانی دگراندیشان چه در داخل و چه در خارج بار دیگر در معرض تهدید جدی است.

دوران غم انگیزی که دگراندیشان پس از عبور از گردنه های دشوار برخوردهای سلیقه ایی امنیتی و قضایی و تحمل انواع و اقسام فشارها و سرکوبها و سانسورها، باید نگران امنیت جانی و ترور از سوی عوامل پنهان حکومت در داخل و خارج کشور نیز باشند.

🍃زنده|مطهری: حجاب اختیاری به برهنگی کامل می‌رسد

$
0
0

 

امام جمعه بیله سوار: ازدواج کودکان شبیه به جنایت است

اصغر جدائی٬ امام جمعه بیله سوار اردبیل٬ یکی از مخالفان کودک همسری است و این پدیده را به شدت منع می کند.

امام جمعه بیله سوار در استان اردبیل در خصوص ازدواج کودکان گفت: «شنیده ام برخی از آقایان در سن بالا از مناطق روستایی و حاشیه و خانواده های نیازمند و محروم همسر کم سن و سال اختیار می کنند. به نظر من این مساله چیزی شبیه به جنایت است. چون این بچه بدون شک به بلوغ فکری، جسمی و حتی جنسی نرسیده است.»

او افزود: «روایت داریم یکی از زیباترین بناها، بنای خانواده است. تشکیل زندگی و خانواده مدیریت می خواهد. بدون شک این بچه ها نمی توانند زندگی شان مدیریت کنند و از هر زاویه ای به کودک همسری نگاه کنید با عقل جور درنمی آید.»

جدائی با اشاره به سن ازدواج تاکید کرد: «من چند سال پیش در تلویزیون بحثی درباره ازدواج داشتم. مجری از من پرسید چه سنی برای ازدواج خوب است. من گفتم اصراری به سن ازدواج ندارم. در واقع باور من این است که آیا جوان های ما وقت ازدواج شان شده است یا خیر؟ ممکن است جوانی به سن ۲۵ سالگی هم رسیده باشد اما از لحاظ بلوغ فکری شرایط ازدواج را نداشته باشد. چه برسد به فردی که در کودکی ازدواج می کند.» /عصر ایران



مطهری: حجاب اختیاری به برهنگی کامل می‌رسد

علی مطهری٬ نایب رییس مجلس٬ گفت: «علت اینکه با حجاب اختیاری مخالف هستم این است که این موضوع نقطه پایانی ندارد و در نهایت به برهنگی خواهد رسید. البته امروز اجبار حجاب به معنای واقعی کلمه نیز در جامعه وجود ندارد و در کل کشور وضعیت حجاب قابل قبول است اما برای اصلاح وضعیت فعلی باید ادارات دولتی و دانشگاه ها پیشقدم شوند و خانم ها لباس مشخصی بپوشند کما اینکه در امریکا نیز دانشجویان هرطور بخواهند نمی توانند لباس بپوشند.»

مطهری تاکید کرد: «درباره موضوع حجاب و عفاف بنده در جلسات خصوصی نیز تذکراتی به مسئولین داده ام و پیگیری کرده ام که برخی از آنها تاکنون رسانه ای نشده است.»  /فارس



حذف صدها حساب کاربری ایرانی توسط فیس‌بوک

فیس‌بوک صدها حساب کاربری و صفحات مجازی را به اتهام «رفتار ساختگی و هماهنگ» از جانب ایران حذف کرده است.

فیسبوک در وبسایت خود نوشت: صفحات جعلی به دلیل به اشتراک‌گذاری محتوایی که مردم را در خاورمیانه هدف قرار داده است، شناسایی شدند و ما چیزی  در حدود ۲۶۲ صفحه، ۳۵۶ حساب و سه گروه و همچنین ۱۶۲ حساب کاربری در فیسبوک را به دلیل اشتراک‌گذاری مطالب وابسته به دولت ایران حذف کردیم.

فیسبوک در بیانیه‌ای در مورد حساب‌های مرتبط با ایران نوشت: «بطور مداوم برای شناسایی و توقف فعالیت‌هایی از این دست تلاش می‌کنیم، زیرا نمی‌خواهیم از خدمات ما برای دستکاری در فکر و ذهن مردم استفاده شود. ما این صفحات را بر اساس رفتاری که از آنها سر می‌زند، حذف می‌کنیم. این شرکت در ادامه افزود بعضی از فعالیت‌های ما در این موضوع از سال ۲۰۱۰ شروع شده است.»

فیسبوک در ادامه داد: «تلاش‌های ما در این زمینه هیچ ارتباطی با محتوا و کسی که آن را منتشر کرده است، ندارد. ما مشکلمان این است که آنها خود را افرادی مستقل معرفی کردند در حالی که اینطور نبوده است. آنها وابسته به دولت ایران بودند اما خود را مستقل اعلام کردند و توسط اپراتورهای ایرانی هدایت می‌شدند.»

فیس‌بوک افزود که این صفحات که خود را به عنوان خبرگزاری‌های محلی معرفی کرده‌اند به بازنشر محتوای رسانه‌های دولتی ایران می‌پرداختند. طبق ادعای فیس‌بوک، این صفحات چیزی در حدود ۲ میلیون فالوور  دارند و در حدود ۳۰ هزار دلار برای تبلیغات خود در فیس بوک و اینستاگرام هزینه کرده اند.



ابتکار: باید مانع ازدواج دختران زیر ۱۳ سال شویم

معصومه ابتکار٬ معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری٬ با تاکید بر اینکه باید مانع ازدواج دختران زیر ۱۳ ساله شویم، گفت: «این ازدواج‌ها اجباری و به دلایل اقتصادی، قومی و از روی عدم آگاهی است.»

ابتکار ادامه داد: « تعداد این ازدواج‌ها خیلی کم است و اکثریت قاطع ازدواج‌ها در سنین قانونی انجام می‌شود. این ازدواج‌ها اجباری و به دلایل اقتصادی، قومی و از روی عدم آگاهی است که باید جلوی آنها را بگیریم.»

به گفته معاون رییس جمهوری ما طرفدار این نیستیم که سن ازدواج کلاً بالا برود یا پایین بیاید بلکه بحث ما این است که سن ازدواج از یک سنی نباید پایین‌تر بیاید. یک دختر زیر ۱۳ سال که هیچ حقوق اجتماعی نداشته و کودک محسوب می‌شود چرا باید وارد یک مسئولیت سنگین به نام ازدواج شود؟ آیا او آگاهی کافی برای انتخاب دارد؟ اینکه بگوییم سرپرست او برای او تصمیم بگیرد به معنای خدشه‌دار کردن حقوق انسانی نیست؟ آیا در قرن بیست و یکم می‌توانیم اینگونه احکام اسلامی را ببینیم؟. /ایسنا


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

مهدی حاجتی به شورای شهر شیراز بازگشت

$
0
0

زیتون– مهدی حاجتی٬ عضو شورای شهر شیراز پس از «رفع قرار نظارت قضایی» اجازه شرکت در جلسات شورای این شهر را پیدا کرد.

مهدی حاجتی عضو شورای شهر شیراز که پس از دفاع از حقوق شهروندان بهایی بازداشت شده بود ۱۵ مهرماه به قید وثیقه آزاد شده بود.

این عضو اصلاح‌طلب شورای شهر شیراز در پی توئیت روز سوم مهرماه بازداشت شده بود.

هفتم مهرماه خبر صدور قرار وثیفه برای مهدی حاجتی منتشر شده بود٬ هرچند که یک روز بعد تکذیب شده بود.

مهدی حاجاتی پیشتر در حساب کاربری‌اش در توییتر از تلاش‌هایش برای آزادی دو نفر از پیروان آیین بهائیت که اخیرا بازداشت شده بودند٬ خبر داده بود.

مهدی حاجتی پس از آن در جلسات این شورا غایب بوده است.

۱۰ روز از این دوره غیبت، مربوط به دوره بازداشت حاجتی بوده اما وی پس از آزادی در جلسات شورای شهر شیراز نیز غیبت داشته است.

در این شرایط گمانه زنی هایی درباره احتمال حذف حاجتی از این شورا در صورت تداوم غیبت های وی مطرح شده است.

چرا که اعضای شورای اسلامی شهر تنها ۲ ماه می تواند در جلسات شورا غیبت داشته باشد،. در نتیجه مشخص نیست که آیا حاجتی باری دیگر بر کرسی شورا تکیه خواهد زد و یا اینکه خواسته یا ناخواسته، آن را به نفر چهاردهم یعنی عضو علی البدل می سپارد.

رییس شورای استان فارس در این رابطه به ایرنا گفت که مهدی حاجتی با دستور رییس شورای شهر شیراز، از شرکت در جلسات شورا محروم شده است.

از سوی دیگر اما فرماندار شیراز دستور قضایی را دلیل این امر دانست.

حاجتی اردیبهشت ۹۶ در انتخابات دوره پنجم شوراها از مردم شیراز ۵۹ هزار و ۴۹۸ رای اخذ کرد و به عنوان نفر سیزدهم وارد این شورای ۱۳ نفره شد.

🍃«تصویر۴۰ساله» دوشنبه ۱۵بهمن در وب‌سایت زیتون

$
0
0

زیتون– مستند «تصویر ۴۰ ساله» روز دوشنبه٬ ۱۵ بهمن ماه توسط وب‌سایت «زیتون» منتشر خواهد شد.

تصویر۴۰ساله، مروری است بدون شرح، بر نگاه و ادبیاتی که انقلاب بر پایه‌ی آن بنا شد و به امروز رسید؛ وعده «جمهوری اسلامی» داد اما به حکومت تک حزبیِ اسلامی رسید. یک حزب ماند و آن هم: حزب‌الله!

 

 

Viewing all 6998 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>