Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6930 articles
Browse latest View live

فریادی بر خویشتن خود و ایران

$
0
0

نکته‌ی اول
در حال انفجارم. در حال منفجرشدن و خفگی هستم. اگر فریاد نزنم می‌میرم و یا می‌فسرم. نمی‌توانم فریاد نزنم، دست خودم نیست .فریاد می‌زنم آن‌هم با صدای بلند.
آری داد و فریاد می‌زنم، فریاد و داد، نعره و هوار می‌کشم، هوار و نعره؛ چرا که مجبورم، از خود اختیاری ندارم و نمی‌توانم ساکت باشم و خاموش، چرا که خاموشی یعنی مرگ؛ مرگی خاموش.
سکوت یعنی تسلیم، پذیرش آنچه هست و فریاد یعنی مقاومت، اعتراض و «نه»ای به آنچه که هست و نباید باشد و سرآغاز اقدامی به آنچه که باید باشد و اما به هزاران علت نیست.
و اما چرای فریادهای بی‌دلیلم.
آیا دلیلی، برهانی و حجتی قویتر از نتوانستن و اختیارنداشتن و مجبور بودن؟!
صحبت از خواستن اختیاری نیست؛ بلکه از نتوانستن اجباری است.
فریاد از این دادها، نعره‌ها و هوارها.
و فریادی بی‌نیاز از چرایی‌ها، اگرچه نیست، حتی این غرش‌ها بازدارنده‌ی فاجعه‌ی پیش ‌رو نباشد باز فریاد خواهم کشید، فریاد!
آیا نمی‌بینیم ایران به‌سوی گردابی بس خطرناک و هول‌انگیز این چنین شتابان هل داده می‌شود؟! و لحظه به لحظه به‌دلیل مدیریت غیرعقلانی، نابخردانه و جاهلانه‌ی حاکمان سرعت این حرکت انتحاری و انفجاری افزون‌تر می‌شود؟ و همچنان بر طبل جنگ ویرانگر بیشتر و محکم‌تر کوبیده می‌شود؟ و بر تنور آتش‌افروزی بیش از پیش دمیده می‌شود؟
آیا این چنین نیست مردم؟! آیا جز این است؟! آیا احساس نمی‌کنیم؟! متوجه نیستیم؟! و آیا نمی‌فهمیم؟!…
هرچند عمده مسبب معضلات غامض پیچیده‌ی امروز و حتی فردای ایران قطعا به‌عهده حاکمیت است. اما با توجه و با آگاهی از این امر، باز عمده مسئولیت تغیر اوضاع بسیار نابسامان و خراب امروز و جلوگیری از روند مخرب بس شتابان پیش رو مطمنا به‌عهده‌ی یکایک «من»ها و «ما»ها و ملت ایران است.
و اکنون نیز عمده مسبب احتمال قریب به یقین حوادث جبران‌ناپذیر آینده مسلما حاکمیت است.
و اکنون نیز عمده مسئول پیشگیری از احتمال قریب به یقین تخریبات فاجعه‌آمیز آینده بلاشک ما مردم هستیم.

نکته‌ی دوم
و اما دلیلی چند بر بی‌چرایی فریادهایم :
چرا که به اندازه‌ی وسعم مکلف هستم و یگانه امکانم فعلا فریاد است. و به توان فریادم مسئول هستم که داد بزنم؛ خبردار کنم؛ هشدار دهم خود را و خلق را از فاجعه‌ای خانمان‌سوز که در شرف انجام است. چرا که از همه‌ی علائم‌اش پیداست و عیان .
مردم! غفلت بیشتر از این جایز نیست!
مردم! غفلت بیش از این جایز نیست!
اگر همین الان نجنبیم آب دریا در حال رهیابی به داخل کشتی است؛ آنگاه ویران می‌شود ایران، و ایران می‌شود ویران .
ما نمی‌گذاریم این‌چنین شود؛ هرگز، و به همت ملت بزرگ ایران‌زمین .
یا ایها الناسی که فریادم را، و دادم را می‌شنوید؛ برخیزیم تا به داد ایران برسیم، قبل از اینکه خیلی دیر شود هرچند که دیر شده است.
ای مردم گواه باشید که به اندازه‌ی توانم فریاد می‌کشم.
ای رفیق اعلی، ای خالق من و مردم، ای کوبنده‌ی ستمگران و یاور ستمدیدگان تو نیز شاهد باش و در روز خودت و در یومئذٍ لله شهادت بده.
فریاد می‌زنم تا خراب و خفیف و خفه نشوم و نمیرم و یا نفسرم آنهم مرگی با خفت و خاری و پستی و ننگی.
داد می‌زنم تا درونم به‌هم نریزد و حالم از خودم به‌هم نخورد و ویران نشوم، و پیش خود شرمنده نباشم .
لااقل خودم برای خودم قابل تحمل باشم و دارای رضایت باطنی .
نعره می‌کشم تا در محضر خدا که هستی تجلی و محضر اوست سرافکنده، روسیاه و دلتنگ نشوم هم در دنیا و هم در آخرت به‌خصوص در روز رستاخیز نامه‌ی اعمالم در دست چپم قرار نگیرد .
هوار می‌کشم که در صورت جان سالم بدر بردن از وقایع شوم پیش‌رو بتوانم در میان بازماندگان سر بلند کنم و زندگی شرافتمندانه‌ای داشته باشم و نزد هیچکس خجل و شرمگین و ذلیل نباشم .
آری نهیبی بر خود و نعره‌ای بر مردم، نه دادی بر بی‌دادی حاکمان نابه‌حق‌، نااهل و نادان؛ فریادمان در قامت صحبت‌ها و نوشته‌هایمان.
آری نوشته‌ها و صحبت‌هایمان به‌مثابه فریادهایمان بر همین مردمی که دارم داد می‌زنم؛ به همین مردم با توجه به تمامی ایرادات و اشکالات و نواقص‌شان؛ شدیدا ایمان دارم؛ ایمان؛ که اگر راه نجات‌بخش درستی به همین مردم و در همین اوضاع و احوال درست ارائه شود و به باور عموم مردم تبدیل شود آن روح اجتماعی ایرانی شکل می‌گیرد و در برابر آن روح عزم و جزم ملی هیچ امری غیرممکن و محال نیست .
و آن‌گاه مردم ایران همه با هم، با همه‌ی هست و نیست‌شان جانانه، داوطلبانه و مخلصانه پا به‌راه و دست بکار شده و تغییرات بنیادی، اساسی و اصولی را آغاز و آنرا به ‌سرانجام خواهند رساند .و ریشه‌ی سلطه‌ی تاریخی حاکمان را سوزانده و برای همیشه برگشت‌ناپذیر خواهند کرد و آینده‌ای تابناک را برای ایران رقم خوهند زد تا آیندگان زندگی طبیعی و تکاملی داشته باشند .
از خداوند منان، قادر و حکیم می‌خواهیم به این زودی صحت این امر عظیم را بر جهانیان روشن کند .

نکته سوم :
خدایا نظری کن، عنایتی بفرما، لطفی کن تا یاد بگیریم حرف درست را و درست حرف زدن را؛ پیام درست را و درست ابلاغ کردن را، راه درست را و درست راه رفتن را .
پس باید حرف درست را یافت یا ساخت، و درست حرف زدن به مردم را نیز حتما باید آموخت .
پس باید پیام درست را بیابیم و یا بیافرینیم و درست ابلاغ کردن به مردم را نیز حتما باید بیاموزیم.
علاوه بر کشفیات ابلاغ راه درست، درست راه رفتن را نه فقط با پندار و گفتار نیک بلکه حتما با کردار و رفتار نیک و با راه‌رفتن درست خودمان به مردم ابلاغ درست وجودی نماییم؛ آنهم نه فقط زبانی و اندیشه‌ای چراکه لازم است مردم با تمام گوشت و پوست و استخوانشان و با جسم و روح و روانشان مشاهده کنند نه فقط الفاظی را بر پرده‌ی گوش سرشان بشنوند بلکه با مغز جانشان بفهمند و باور کنند و به حرکت در آیند…

بنده‌ی خدا؛ فرزند اسلام، مردم، ایران ـ رویین عطوفت؛ اوین ـ اردیبهشت ۹۷


معاون دادستان کل کشور: دستور قضایی فیلترینگ تلگرام کاملا منطبق با قانون است

$
0
0

زیتون– عبد‌الصمد خرم‌آبادی، معاون قضایی دادستان کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مدعی شد که «دستور قضایی فیلترینگ تلگرام» کاملا منطبق با قانون است.

او در گفت‌وگوی با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرد که دستور قضایی مربوط به پیام رسان تلگرام هم از نظر ماهوی و هم شکلی کاملا منطبق با قانون بوده و در چارچوب اختیارات قانونی است؛این دستور در اجرای نص صریح مواد ۷۴۹ و ۷۵۱ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات صادر شده است.

به گفته معاون دادستان کل کشور به موجب مواد قانونی مذکور چنانچه ارائه دهندگان خدمات اینترنتی عمداً به وظیفه قانونی خود دائر بر ممانعت از دسترسی به محتوای مجرمانه عمل نکنند باید از فعالیت آن‌ها جلوگیری شود.

دهم اردیبهشت ماه بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران دستور مسدودسازی پیام‌رسان تلگرام را صادر کرد.

او از ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی در ایران خواست این دستور را اجرا کنند و اعلام کرد که در غیر این صورت با پیام رسان‌ها برخورد خواهد شد.

بیش از چهل میلیون نفر در ایران کاربر شبکه پیام رسان تلگرام هستند.

پیشتر هفت وکیل دادگستری از بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه به دلیل فیلترینگ پیام‌رسان تلگرام شکایت کردند.

این شکایت با عنوان «سلب آزادی شخصی افراد ملت و محروم کردن آنها از حقوق مقرر در قانون اساسی به موجب صدور دستور کلی و خارج از صلاحیت بازپرس» انجام شده است.

گله نماینده مجلس از انفعال اسد در قبال ایران

$
0
0

زیتون– حشمت‌الله فلاحت‌پیشه٬ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس٬ از موضع‌گیری منفعلانه اسد در برابر حملات اسرائیل به «مستشاران» ایرانی حاضر در سوریه انتقاد کرد.

طی چندهفته اخیر حداقل ۱۵ ایرانی در سوریه کشته شدند.

۱۹ اردیبهشت ماه گروه دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد طی حمله موشکی شب گذشته اسرائیل به «انبار سلاح حزب‌الله و ایران» در سوریه ۱۵ نفر کشته شده‌اند که از این میان ۸ نفر از نیروهای ایرانی مستقر در این منطقه بوده‌اند.

۲۰ فروردین ماه نیز در پی یک حمله موشکی به یک پایگاه هوایی این کشور موسوم به «تی ۴» هفت ایرانی کشته شده بودند.

خبرگزاری تسنیم از کشته شدگان حمله به پایگاه هوایی «تی ۴» با عنوان «مدافعان حرم» یاد کرده بود.

مدافع حرم، عنوانی است که جمهوری اسلامی ایران برای نظامیان خود در سوریه برگزیده است.

طی سالهای جنگ سوریه تعداد زیادی ایرانی‌ها و افغانستانی‌هایی که تحت عنوان مدافعان حرم در سوریه می‌جنگیدند٬‌ کشته شدند. با این حال این اولین بار است که ایرانی‌های حاضر در سوریه مستقیما به دست اسرائیل کشته می‌شوند.

بشار اسد بلافاصله بعد از حملات اعلام کرد از قدرت های منطقه می خواهم سوریه را به محل مناقشه خود تبدیل نکنند که اوضاع سوریه پیچیده تر می شود.

فلاحت‌پیشه در رابطه با واکنش بشار اسد به این موضوع گفت که سوریه عملا ۶ سال است درگیر تنش های نظامی است و وجود کنونی بشار اسد نیز مدیون کمک های مستشاری ایران است با این حال در چالشی که صهیونیست ها سعی کردند پای ایران را به میان بیاورند، اسد موضع انفعالی گرفت.

به گفته این نماینده مجلس موضع منفعلانه بشار اسد در حالی بود که جوانان ایرانی ۶ سال برای دفاع از تمامیت ارضی سوریه، جان خود را در این کشور از دست دادند و بعد از این اقدامات بود که روسیه برای حمایت وارد شد و بعد از شرایط تثبیت دولت سوریه، معادلات بین المللی بشار اسد پیش رفت.

درویشی و فراموشی

$
0
0

زیتون ـ مهسا محمدی: درویشی و خرسندی دو کلمه هم‌زاداند اما این‌روزها بعید است دراویش سلسله گنابادی از فراموش‌شدن توسط رسانه‌ها و فعالان سیاسی و اجتماعی خرسند باشند.

هم‌زمان با اعلام خبر خروج آمریکا از برجام و تمرکز رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بر این خبر، شایعه اعدام محمد ثلاث منتشر شد.

هر چند این خبر تکذیب شد اما او همچنان در خطر اعدام قریب الوقوع قرار دارد. محمد ثلاث، درویشی که متهم به قتل سه مامور نیروی انتظامی است، علیرغم آنکه اتهام قتل عمد را نپذیرفته در دادگاه به سه بار قصاص محکوم و این حکم در دیوان عالی نیز تایید شد.

محمد ثلاث در آخرین جلسه دادگاه خود روز ۲۷ اسفند ۹۶ اعلام کرد که اتهامات ایراد شده علیه خود مبنی بر قتل عمد را قبول ندارد و ضمن تأکید بر «ضعف بینایی» خود گفت: «اینکه سه نفر را عمدا کشته باشم قبول ندارم.»

گزارش‌های مربوط به وضعیت دراویش زندانی بازتاب گسترده‌ای در فضای عمومی نداشته و حتی سازمان‌های حقوق بشری نیز چندان درباره وضعیت دراویش بازداشت شده گزارش‌هایی را منتشر نکرده‌اند.

به جز خبرها درباره احتمال اعدام قریب الوقوع محمد ثلاث، گزارش‌های مربوط به وضعیت دراویش زندانی بازتاب گسترده‌ای در فضای عمومی نداشته و حتی سازمان‌های حقوق بشری نیز چندان درباره وضعیت دراویش بازداشت شده اطلاع‌رسانی و پیگیری نکرده‌اند.

تعطیلی وب‌سایت «مجذوبان نور» نیز شاید در این بی‌خبری از دراویش بی تاثیر نیست. بازتاب ناچیز وضعیت دراویش درگزارش‌ها درحالی است که برخورد با دراویش بازداشت شده از جمله خشن‌ترین برخوردهای نیروهای انتظامی و امنیتی در سالیان اخیر بوده است.

از سوی دیگر براساس گزارش‌ها حداقل ۵۰۰ نفر از دراویش بازداشت شده‌اند که در مقایسه با دیگر بازداشت‌ها رقم قابل توجهی است.

از جمله برای مقایسه درا اعتراضات دی ماه که در۱۰۰ شهر ایران برگزار شد براساس گزارش های رسمی حدود پنج هزار نفر بازداشت شدند.

بیشتر بخوانید

از قم تا گلستان هفتم

گلستانی که آتش شد

محدود گزارش‌های منتشر شده درباره دراویش زندانی نیز حکایت از وضعیت نامناسب نگهداری آنان دارد.

دراویش می‌گویند که کشته شدن محمد راجی یکی از بازداشت‌شدگان در زندان نیز شاهدی بر مدعای برخورد غیرقانونی با این زندانیان است.

صبح روز یکشنبه ۱۳ اسفند سال گذشته در حالی که حدود دو هفته از درگیری‌های خیابان پاسداران گذشته بود، مأموران اداره آگاهی شاهپور تهران از خانواده محمد راجی خواستند تا برای شناسایی زندانی به همراه عکس و مدارک او به اداره آگاهی بروند.

وقتی خانواده این درویش به اداره آگاهی رفتند، ماموران ابتدا به آنها گفتند که محمد راجی در کما است. اما بعد از چند ساعت، با تلفن درگذشت او را به خانواده‌اش اطلاع دادند.

بالا رفتن سطح خشونت در درگیری‌های اول اسفند ۹۶ در خیابان پاسداران که در آن علاوه بر خشونت سیستماتیک و شدید حاکمیت و دستگاه‌های اطلاعاتی و انتظامی، دراویش نیز در مواردی دست به خشونت زده بودند، موجب شد که در افکار عمومی هم عکس‌العمل‌های دوگانه‌ای نسبت به این اتفاق به وجود بیاید.

در نهایت راجی شبانه به خاک سپرده شد و به خانواده وی اجازه دیدن جسد و شرکت در مراسم خاک‌سپاری هم داده نشد.

در فیلم‌هایی که از زمان بازداشت دراویش در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، دیده می‌شود که بازداشت‌شدگان در حین و بعد از بازداشت مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفتند.

به گفته یکی از منابع بیمارستانی در گفتگو با «زیتون»، تعداد زیادی از این افراد که بعد از بازداشت مورد خشونت قرار گرفته بودند برای درمان‌های سطحی و جلوگیری از خونریزی و بخیه کردن زخم‌ها به بیمارستان منتقل شدند.

به گفته این منبع تعداد این افراد آنقدر زیاد بود و زخم‌هایی که برداشته بودند آنقدر متعدد و عمیق که آنها را در حیاط بیمارستان اسکان داده بودند و «نخ بخیه برای بستن زخم‍هایشان کم آمده بود».

بعد از درمان سرپایی و ناکافی و در حالی که نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشتند به زندان منتقل شدند و از آن زمان نیز از روند احتمالی درمان و رسیدگی به این افراد خبر دقیقی در دست نیست.

بنابه گفته فعالان حقوق دراویش در حال حاضر دوتن از دراویش به نام‌های احمد باراکویی و نیما عزیزی به علت اصابت گلوله ساچمه‌ای به چشمشان و عدم رسیدگی پزشکی بینایی خود را از دست دادند.

از حسن ابطحی تا دراویش گنابادی

آب روانی که سنگ خارا شد

حال دراویش بازداشتی نزدیک به سه ماه است که در زندان‎های فشافویه، بازداشتگاه شاپور و زندان زنان قرچک ورامین زندانی هستند.

فارغ از آنچه که در خیابان گلستان هفتم گذشته است، بحث بر سر حقوق بازداشت ‌شدگان است، حقوقی که اولیه مسلم و تقلیل ناپذیر است.

بازداشت‌شدگان دسترسی به وکیل ندارند و به گفته خانواده‌هایشان روند قانونی رسیدگی به پرونده‌هایشان رعایت نمی‌شود.

اتهاماتی که در کیفرخواست‌ این افراد ذکر شده عبارتند از«اخلال در نظم عمومی، تمرد از دستور پلیس، اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت کشور، استفاده از سلاح سرد و قدرت نمایی با سلاح سرد».

در این میان عفو بین‌الملل نیز اعلام کرده بود که ۱۱  زن از دراویش گنابادی در ایران از ابتدای ماه اسفند در زندان شهر ری با شرایط غیرانسانی و بدون دسترسی به وکیل نگهداری می‌شوند.

این سازمان همچنین با اشاره به شکنجه دراویش گنابادی در بازداشتگاه شاپور اعلام کرده بود که «مشت و لگد؛ ضرب و شتم با لوله پلاستیکی، کابل یا شلاق؛ بسته شدن به لوله یا دیگر وسایل به مدت طولانی؛ و انواع مختلف آویزان کردن» از روش‌های معمول شکنجه دراین بازداشت‌گاه است.

بالا رفتن سطح خشونت در درگیری‌های اول اسفند ۹۶ در خیابان پاسداران که در آن علاوه بر خشونت سیستماتیک و شدید حاکمیت و دستگاه‌های اطلاعاتی و انتظامی، دراویش نیز در مواردی دست به خشونت زده بودند، موجب شد که در افکار عمومی هم عکس‌العمل‌های دوگانه ای نسبت به این اتفاق به وجود بیاید.

بسیاری در شبکه‌های اجتماعی شروع به محکوم کردن خشونت از سوی هر دو طرف کردند و در مجموع با احتیاط به این موضوع ورود می‌کردند.

به نظر می‌رسد همین عامل موجب شد که در ادامه هم دست و دل گروهی از فعالان و دغدغه‎مندان حقوق بشر که به عنوان مثال درباره پرونده فعالان محیط زیست بازداشتی به طور پیگیر خبر منتشر می‌کنند در رابطه با این موضوع کمی بلرزد.

این در حالی است که در حال حاضر فارغ از آنچه که در خیابان گلستان هفتم گذشته است، بحث بر سر حقوق بازداشت ‌شدگان است، حقوقی که اولیه مسلم و تقلیل ناپذیر است. حق رسیدگی پزشکی، دسترسی به وکیل، ملاقات با خانواده‌ها، برخورداری از دادرسی عادلانه و مواردی از این دست که آشکارا درباره این افراد در حال نقض شدن است.

از سوی دیگر نیروهای لباس شخصی و بسیج که نقش ویژه ای دربه خشونت کشیده شدن این درگیری‌ها داشتند، هیچ مجازاتی در انتظارشان نیست.

در همین حال کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن بر عهده شیرین عبادی است در گزارش خود از نقض حقوق بشر در ایران در بهمن ماه با اشاره به درگیری بین دراویش گنابادی و نیروی انتظامی اعلام کرده بود که «منشأ بسیاری از حوادث ناگوار در اعتراض‌های خیابانی، حضور و دخالت نیروهای بسیج در صحنه وقوع حادثه است».

زمان اصلاحات در اصلاحات فرا رسیده است

$
0
0

 

ابتکار-امید عبدالوهابی: اصلاحات مورد نقد است و این اتفاق بعد از وقایع دی ماه سال گذشته ابعاد تازه ای به خود گرفته تا جایی که از بزرگان این جریان تا دانشجویان حامی، راجع به این مسئله بحث می کنند و تحلیل ارائه می دهند تا گذشته برای ایران تکرار نشود. مخالفان غالبا با بغض خطاب به جریان اصلاحات می گویند که شما مارا گول زده اید و هدفتان نزدیکی به قدرت بود و هیچ تغییری در وضعیت کشور ایجاد نشد. آن سوی ماجرا هم بعضا با حب به اشخاص و افراد بدون پایه استدلالی از این جریان دفاع می کنند و بد دفاع کردن که بدتر از خوب حمله کردن است، آب به آسیاب مخالفین می ریزند تا محقانه تر از قبل بگویند: «دیگه تمومه ماجرا»!
مصطفی تاجزاده نیازی به معرفی ندارد. او به واسطه فعالیت های دانشجویی قبل از انقلاب، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، سمت هایش در دوران اصلاحات و رنج زندان و سایر سوابق برای همگان چهره ای شاخص و اثر گذار محسوب می شود. او به بهانه نشست سراسری اطلاع رسانی مناطق حزب اتحاد ملت در شهر اصفهان به برخی از این پرسش ها پاسخ داد و به مسائلی پرداخت که می تواند صورت مسئله استراتژی های فعلی و آینده این جریان را رقم بزند و امید را به بهتر شدن وضعیت هدیه کند.
مصطفی تاجزاده جایگاه اثرگذار صندوق های رای در نظام جمهوری اسلامی را مانعی اساسی در شکل گیری گسست در جامعه ایران و فروپاشی نظام اعلام کرد و گفت: علت اینکه هنوز به رغم سیر تحول درستی که در طول جنبش اصلاحی بوده، جامعه ما دستخوش آشوب و ناآرامی نشده عمدتا برمی گردد به همین فضای نیمه باز یا نیمه بسته ما که باعث شده تا حدودی خود را با نظام هماهنگ کنیم و نگذاریم گسستی اتفاق بیفتد. اگر جامعه ما کاملا بسته بود، نبود این ابزارها باعث ایجاد انفجار و انقلاب می شد و همین انتخابات نیمه باز و استصوابی که ما داریم باعث می شود که جامعه انرژی های خود را تخلیه می کند و این در مواقعی که مردم از صندوق های رای ناامید می شوند هم صادق است. من امروز هرجا می روم یکی از مهمترین سوالات این است که در انتخابات های پیش رو چه کنیم؟
تاجزاده نبود حداقلی از ضروریات انتخابات را مشابه حرکت جامعه در عربستان عنوان می کند و می گوید: در آنجا برای تحولات به دربار نگاه کنند و مخالفین وضع موجود که دم از تحریم می زنند باز درباره انتخابات و نحوه برخورد با آن حرف می زنند. متمرکز کردن امیدها و امکان بروز و ظهور جامعه در مقطعی خاص و پیرامون نظمی خاص به نام انتخابات خود مانع حرکت های انتحاری در کشور می شود.
او درباره وضعیت اصلاح طلبان آن را اسف بار خواند و گفت: این روزها اصلاحات بسیار مورد هجوم است. در فضای مجازی پس از اعتراضات دی ماه مسئله براندازی نظام مطرح شد که جامعه هنوز در مورد آن تصمیم مشخصی نگرفته است و راجع به آن باید صبر کرد اما باید توجه داشت که در آن وقایع اصل اصلاحات بی معنی شد نه صرفا اشخاص.
وی در پاسخ به این سوال که پیوست اصلاحات مورد نقد است یا گسست آن اضافه کرد: باید بگوییم که آیا اگر جامعه می توانست اصلاحات را ادامه دهد، امیرکبیر به جای سه سال سی سال صدارت می کرد یا درباره مصدق و مدرس و حتی بعد از انقلاب چه دوره بازرگان و توازن قوایی که برقرار شد و چه دوره اصلاحات یا اینکه هیچگاه اصلاحات نباید پا به عرصه می گذاشت چرا که هرگاه جلو آمده دو قدم جامعه به عقب برگشته است. نتیجه منطقی این فکر این است که اگر حکومت را به خود اصولگرایان و نظامی ها بدهیم جامعه به دموکراسی نزدیک تر می شود برای اینکه آن ها می آیند، مسئولیت می پذیرند و مجبور می شوند به جامعه پاسخگو باشند و همین باعث می شود که مناسبات جامعه را بپذیرند، سیاست خارجی شان و به تبع آن سیاست داخلی، فرهنگ و اقتصاد عاقلانه می شود.
او تصریح کرد: ما اکنون عقب افتادیم در حالی که در دوران اصلاحات در دو عرصه دانشگاه و مطبوعات تاقبل از سرکوب آنها پیشتاز بودیم. قبل از انتخابات ۹۶ ما چند کانال اصلاح طلب داشتیم که تقریبا بالای صد هزار عضو داشتند و کار می کردند. اطلاعات از آن سو پس از تعطیلی کانال های قوی اصلاح طلب آمد نیوز به بیش از یک میلیون عضو رسید. ما در عرصه مجازی فعالیم ولی حرف اول را نمی زنیم. آنها ابزار ما را گرفتند و امروز با امکانات دیگری غیر از حزب و مطبوعات در حال پیگیری اهداف خود هستند هرکجا هم رقیب قوی باشد رد صلاحیت می کنند.
تاجزاده درباره فیلتر تلگرام از یک استراتژی توسط عناصر تندروی حاکمیت خبر می دهد و می گوید اینها قصد دارند تا یک دو قطبی دسترسی به اطلاعات ایجاد کنند . اصلا به گزینه ای که در آن امنیت شهروندان به حداکثر برسد فکر نمی کنند. ما با این روش ماکیاولی که چون سلاطین یکسری کارها را می کردند پس همه شان درست است مخالفیم. اینها اصرار دارند که مردم یا باید تلویزیون جمهوری اسلامی را دنبال کنند یا صدای آمریکا و بی بی سی. انتخاب سومی وجود ندارد و نباید داشته باشد. حتی مبارزین را تشویق می کنند که از کشور خارج شوند تا بگویند که ما یکسری طرفدار نظام در داخل داریم و یکسری معاند در خارج. آن سو هم همین طور که یا بی بی سی یا اظهارات و تفکرات مصباح را در برابر هم قرار می دهند چراکه اگر این دوگانه پیش آید و تقویت شود قطعا بی بی سی طرفدار می یابد. اصلاحات دراین باره چه می گوید؟ و پاسخ تاجزاده این است: شکستن این دوگانه، چون با هرگونه انحصار مخالفیم.
تاجزاده شرایط اعتراضات دی ماه را تحلیل می کند و معتقد است که در میان آنها هم صدای انحصار طلبی شنیده می شود. وی گفت: در اعتراضات دی ماه براندازان تا احساس کردند که سرنگونی جمهوری اسلامی در دسترس است برای اولین بار در چهل سال گذشته تمام توانشان را معطوف و مصروف زدن اصلاحات کردند که یا باید به اصلاح طلبان فشار بیاوریم تا با ما در براندازی همراه شوند یا چنان می زنیمشان که از صحنه حذف شوند تا همان دوگانه های انحصاری باقی بماند.
شعار «اصلاح طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا» یک پیام عام داشت: عبور از این دو جریان و جایگزینی انقلاب به جای اصلاح. واکنش تاجزاده به این شعار اینگونه بود: به این شعار به دو صورت می شود نگاه کرد: فاشیستی و دموکراتیک. نگاه اول یعنی ما هستیم و بقیه حق ندارند باشند و اصلاح طلب و اصولگرا بروند خانه های‌شان و ما فقط عرصه را دنبال می کنیم؛ وجود من مساوی نفی و حذف تو. دومی اما نشان از یک واقعیت اجتماعی دارد؛ اینکه قشری از مردم می خواهند دیده بشوند، حزب و دیدگاه و رسانه های خودشان را داشته باشند و حتی اگر لازم باشد وزرا و نمایندگان خود را وارد قدرت کنند و این حق آنها است و هر جناحی آن را نفی کند می شود نگاه فاشیستی. ما باید قاطعانه از این حق آنها دفاع کنیم. تنها راه تداوم جمهوری اسلامی تحقق این مسئله است.
از او سوال شد که بخشی از جامعه فکر می کند که اصلاح طلبان آنها را گول زده اند، حمایت مردم را جمع کردند و کرسی قدرت به آنها مزه کرد تا مطالبات مردم یادشان برود. نمایندگان مجلس غالبا کاری در جهت اصلاح انجام نمی دهند و این باعث افزایش ناامیدی و نارضایتی مردم شد. تاجزاده به فکر فرو رفت و کمی بعد قاطعانه پاسخ داد: استراتژی ما بعد از وقایع سال ۸۸ تا قبل از دی ماه ۹۶ یعنی اکتفا کردن به حداقل ها کار درستی بود و جواب هم می داد چراکه شکستن فضای امنیتی تدریجی است اما اکنون بنده هم معتقدم که نمی توان به حداقل ها اکتفا کرد. ما زیاده خواه یا آرمانگرا نشدیم بلکه اکتفای به حداقل ها پاسخگوی نیازهای جامعه ما نیست. جواب نمی دهد چون هم مشکلات فراوان و عمیق شده، هم زمان تصمیم گیری رسیده و نمی توانیم آن را عقب بیندازیم. فقط مشکلات خارجی نیست. قبل از بیخ پیدا کردن ماجرا باید با مشارکت مردم و جلب اعتماد آنها و تصمیمی درست به این وضعیت خاتمه دهیم. اما این یک شرط دارد: اینکه بتوانیم کاری برای مردم انجام دهیم. من شخصا وقتی در انتخابات شرکت می کنم که انتخابات و روند آن تفاوت معنا داری در جامعه ایجاد کند. اگر نشود رای نمی دهم.
او پیشنهاد اصلاح در اصلاحات را مورد استقبال قرار داد و گفت: اکنون زمان انجام اصلاحات اساسی است؛ اصلاحات در اصلاحات انجام دهیم و چند برنامه مشخص به مردم بدهیم و بگوییم اگر می خواهیم به تغییرات اساسی تر برسیم باید این پنج مورد را فی المثل رعایت کنیم و انجام دهیم.
او هشدار می دهد که نگذاریم کشتی جمهوری اسلامی سوراخ شود: اگر اصل بازی منتفی شود وضع دیگر فرق می کند. چه خوشمان بیاید چه بدمان بیاید آسیب به جمهوری اسلامی به آسیب ایران گره خورده و آسیب به آن سوراخ کردن کشتی ایران است.
تاجزاده از عقلانیتی دفاع می کند که مسئولان بلند پایه نظام آن را جایگزین سرکوب کردند درحالی که می دانند مشکلات جامعه ریشه ای تر از این است که به راحتی بتوان آن را با سرکوب خاتمه داد. او اذعان می کند: جامعه ما نیاز به عقلانیت و تدبیر دارد. اراده حکومت سرکوب نیست چون اگر الان چنین کند چند ماه دیگر چطور فشار های اقتصادی را جمع کند؟ ایران قرار بود بعد از خروج ترامپ برجام را آتش بزند و ایران از آن خارج شود و موج افراطیون راه بیفتد که راه جلیلی و احمدی نژاد خوب بود و ظریف را مورد حمله قرار دهند. چرا نکرده؟ چون عقلانیت محاسبه گری حاکم شده بر جریان نظام.
می گویند رهبری تصمیم گیرنده اول و آخر است. بله ایشان حرف آخر را می زند اما تصمیم او بسته به مقدماتش دارد و آن را ما تعیین می کنیم.
این فعال سیاسی اصلاح طلب و مورد وثوق درباره اختلافات اخیر اصلاح طلبان نیز گفت: اصلاح طلبان اختلافاتشان هیچ گاه حل نمی شود اما مهم چگونگی برخورد ما با آن ها است و اینکه به جامعه کشیده نشود و شخصی نگردد. ما نباید دروغ بگوییم، خلاف اخلاق برخورد کنیم، اختلافات را به صورت دیدگاه مطرح کنیم نه شخصی! جامعه باید بداند که ما می توانیم اختلاف سلیقه داشته باشیم اما باهم رفاقت داشته باشیم و کار مشترک کنیم.
من اگر نقدها را به جریان اصلاحات مطرح کنم طوری نمی گویم که بخواهد از آن سوءاستفاده شود. دغدغه ما باید آینده باشد. اگر گذشته باشد ما شکست می خوریم. من به خاتمی انتقاد کردم که چرا بعد از توقیف فله ای مطبوعات نهاد ریاست جمهوری را ترک نکرد. اکنون نیز همین انتقاد را به روحانی دارم که اگر نمی توانی حکم را بشکن. مهم این است که ما بدانیم در آن انتخابات خطایی کردیم و نباید تکرارش کنیم.
و مسئولیت اصلاح طلبان را چنین عنوان کرد: وظیفه ما حفظ سه گانه است. ما در دوره جدید با تمام فشارهای وارد بر فضای مجازی امکان اینکه صدای خودمان را نه فقط در بین مردم بلکه از طرق دیگر برسانیم خیلی بیشتر از زمان توقیفات فله ای مطبوعات است، بی توجهی به آن به ضعف ما برمی گردد نه به عوامل دیگر.
تاجزاده خروج ترامپ از برجام را فرصتی مناسب دانست تا جریان اصلاحی بار دیگر بر شعارهایش تاکید کند: ما از دی ماه به این طرف با هزینه های کلان که صرف زدن اصلاحات و تقویت براندازی می شد مواجه بودیم. اکنون یک فرصتی پیدا شده تا از شدت و حدت آن کاسته شود و شکست بخورد. با ورود مستقیم ترامپ به این داستان جامعه احساس خطری کرده که می تواند پشتوانه ای باشد برای اقدامات نظام؛ ما باید از این فضا حداکثر استفاده را بکنیم.
تاجزاده در پایان سه راهکار را درباره خروج از شرایط فعلی بر می شمارد و امیدوارانه دست به تحلیل می زند: یکی مسیر عبور دیپلماتیک و تعامل با پنج کشور دیگر است. در گذشته منهای افکار عمومی دنیا، جامعه جهانی و اوباما بود که دائم تبلیغات می کرد که این ما هستیم که می خواهیم با ایران گفت و گو کنیم و امروز برعکس است. ترامپ نمی تواند دیگر حرفی از جامعه جهانی بزند چرا که همه با او مخالفند به ویژه در داخل آمریکا؛ مردم، احزاب رقیب و بخشی از جمهوری خواهان. این جامعه جهانی این بار طرف ما است و روحانی می تواند از این علیه آمریکا استفاده کند. راهکار دیگر مدیریت اقتصادی است چون هر اتفاقی بیفتد به لحاظ بین المللی وضع ما بهتر نخواهد شد و سوم که مهم تر از بقیه موارد است اینکه ما می توانیم با یک اصلاحات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بنیادین که اکنون احتمال پذیرش آن بالاتراست فضا را به نفع جامعه برگردانیم. یا باید عمل جراحی کنیم یا می میریم. دوره تصمیمات بسیار سخت جمهوری اسلامی فرا رسیده و امروز باید خیلی فوری این تصمیمات سخت گرفته شود.

🍃زنده|وزیر خارجه آمریکا: روحانی برای تجارت با اروپا زندانیان آمریکایی را آزاد کند

$
0
0

 

به گفته پلیس اندونزی اعضای یک خانواده مسئول بمبگذاری‌های انتحاری هماهنگی هستند که امروز در سه کلیسای این کشور انجام شد این بمب‌گذاری به مرگ ده‌ها نفر منجر شد.


وزیر خارجه آمریکا: روحانی برای تجارت با اروپا زندانیان آمریکایی را آزاد کند

وزیر خارجه آمریکا از احتمال تهیه توافقی جدید با ایران خبر داده و گفته اگر تهران خواستار رابطه تجاری با اروپایی‌هاست «دست‌کم» می‌تواند زندانیان آمریکایی را آزاد کند.

مایک پمپئو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی‌بی‌اس آمریکا  درباره اینکه واشنگتن حاضر به تبادل زندانی با ایران است چیزی نگفت ، اما گفت امیدوار است آقای روحانی که «خود را غربی می‌پندارد» این زندانی‌ها را آزاد بکند.

رابرت لویسنون، کارمند سابق اف‌بی‌آی، سیامک و باقر نمازی، ژیائو وانگ مدرس دانشگاه، و نزار زکا شهروند لبنانی دارای کارت سبز اقامت آمریکا از زندانیان شناخته شده آمریکایی در ایران هستند./بی‌بی‌سی فارسی



زهرا امیرابراهیمی، برنده جایزه نقش اول زن فستیوال بین المللی سینمایی در نیس فرانسه شد.


مراسم انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس فردا برگزارخواهد شد

هیات اعزامی رییس جمهور آمریکا برای انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس، وارد اسراییل شد.

دختر و داماد ترامپ برای افتتاح سفارت آمریکا در بیت‌المقدس به اسرائیل سفرکردند.

دونالد ترامپ در این مراسم که فردا دوشنبه ۱۴ مه ( ۲۴ اردیبهشت) برگزار می‌شود، شرکت نخواهد کرد اما انتظار می‌رود که برای این مراسم پیامی ویدیویی ارسال کند.


دیدار جان کری و کمال خرازی در فرانسه

جیسون آزبورن از مشاورین سابق ترامپ با انتشار عکس‌های زیر ادعا کرده‌ که روز گذشته جان کری و کمال خرازی در فرانسه دیدار داشته‌اند. خرازی، وزیرخارجه دولت خاتمی و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران است. رئیس و اعضاء شورا توسط آیت‌الله خامنه‌ای تعیین می‌شوند.


دادستان عمومی و انقلاب اردبیل از دستگیری هفت عضو شورای سابق شهر و شهرداری پارس‌آباد به اتهام فساد مالی خبر داد./ایلنا


وزیر نفت: توتال هنوز چیزی درباره خروج از پارس جنوبی نگفته است

بیژن زنگنه، وزیر نفت گفت: توتال هنوز چیزی در رابطه با خروج از پارس جنوبی اعلام نکرده است./ تسنیم


ایرباس لغو قرارداد فروش هواپیما به ایران را پذیرفت

خروج آمریکا از برجام به‌معنای لغو ۳۸ میلیارد دلار قراردادهای فروش هواپیما بین تهران و شرکت‌های غربی است و شرکت ایرباس را نسبت به رقیب آمریکایی‌اش بوئینگ در معرض ریسک‌های بزرگتری قرار می‌دهد.Risultati immagini per ‫ایرباس‬‎

تهران ۲۰۰ هواپیمای مسافربری به‌مبلغ ۳۸.۳ میلیارد دلار برای شرکت ایران ایر سفارش داده که شامل ۱۰۰ فروند هواپیمای ایرباس، ۸۰ فروند هواپیمای بوئینگ و ۲۰ فروند هواپیمای ای‌تی‌آر است.

هچنین سوخو تحویل هواپیماهای مسافربری به ایران را به‌خاطر تحریم‌های آمریکا لغو نمی‌کند. به گزارش اسپوتنیک، هواپیمای سوخو به همکاری خود با شرکت‌های ایرانی در چارچوب قرارداد تحویل مدل جدید سوخو سوپرجت ۱۰۰ با وجود بازگرداندن تحریم‌های ایران از سوی آمریکا ادامه می‌دهد./انتخاب


یک نماینده مجلس ایران: همچنان از تلگرام استفاده می‌کنم

عبدالکریم حسین زاده، نماینده مجلس ایران با انتقاد از فیلترینگ تلگرام به اعتماد آنلاین گفت: «هیچ تغییری در دسترسی مردم به تلگرام رخ نداده و همچنان از تلگرام استفاده می‌کنم.»Risultati immagini per ‫عبدالکریم حسین زاده‬‎

 


مرتضوی درخواست اعاده دادرسی داد

غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوال خبرنگاری  مبنی بر اینکه مطرح شده که سعید مرتضوی درخواست اعاده دادرسی کرده است، گفت: ممکن است هر فردی این درخواست را داشته باشد که باید بگویم ایشان نیز این اعاده دادرسی را درخواست کردند./باشگاه خبرنگاران

 


 


رئیس‌کل بانک مرکزی: سرپرست یکی از موسسات مالی غیرمجاز  حتی دیپلم نداشت

‏سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی در جلسه مستقلین مجلس گفت: سرپرست یکی از موسسات مالی غیرمجاز که ۱۲هزارمیلیاردتومان پول مردم راجمع کرده بود،دیپلم نیز نداشت و مسلح وارد بانک مرکزی می‌شد و حتی من را تهدید می‌کرد. ۲۵درصد نقدینگی کشور دراین موسسات درگردش بود که طی اقدامی بزرگ،به صفر رسید.


 محمدعلی افشانی شهردار تهران شد

محمدعلی افشانی با کسب ۱۹ رای به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.

Risultati immagini per ‫محمدعلی افشانی‬‎

آغاز فعالیت رسمی شهردار جدید تهران پس از ابلاغ حکم وزیر کشور خواهد بود.  افشانی دانش‌آموخته مقطع کارشناسی عمران از دانشگاه شیراز است. او در سال ۷۹ در اولین دوره کارشناسی ارشد مدیریت (MBA) در دانشگاه شریف ثبت نام کرد و در سال ۸۲ مدرک گرفت.


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

شهردار تهران انتخاب شد

$
0
0

زیتون– شورای شهر اصلاح طلب تهران پس از دوماه کش و قوس٬ محمدعلی افشانی را به عنوان شهردار تهران انتخاب کرد.

محمدعلی افشانی امروز (یکشنبه) با ۱۹ رای اعضای شورای شهر تهران به عنوان شهردار تهران انتخاب شد.

رقیب افشانی، سمیع الله حسینی مکارم، شهردار موقت تهران بود که تنها یک رای به دست آورد.

محمدعلی افشانی در دولت یازدهم، استاندار فارس بود و پیش از انتخاب به سمت شهردار تهران، معاون عمرانی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در دولت دوازدهم بوده است.

وی پیش از این، معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سابق سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس و همچنین معاون استانداری استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و سمنان بوده است.

شورای پنجم شهر تهران فروردین ماه امسال پس از هشدار دادستان کل کشور٬ دومین استعفای محمدعلی نجفی را پذیرفت. تا محمدعلی نجفی شهردار تهران پس از گذشت هفت ماه و ۲۱ روز از ساختمان بهشت برود.

در همان جلسه  سمیع‌الله حسینی مکارم  با ۱۴ رای از ۲۱ رای اعضای شورای شهر سرپرست شهرداری تهران شد.

 

اعضای داعش در تهران به اعدام محکوم شدند

$
0
0

زیتون– موسی غضنفرآبادی، رییس دادگاه انقلاب تهران، خبر از صدور حکم اعدام برای «هشت تروریست داعشی» داد.

به گفته غضنفر آبادی برای مهاجمان به ساختمان مجلس شورای اسلامی و آرامگاه آیت‌الله خمینی در تهران، هفت جلسه دادگاه برگزار شد و در کمتر از یک‌هفته حکم آنها صادر شد.

ساختمان مجلس و آرامگاه آیت‌الله خمینی روز ۱۷ خرداد ۹۶ هدف دو حمله همزمان قرار گرفتند که گروه حکومت اسلامی، داعش، مسئولیت آنها را بر عهده گرفت. در این حمله ۱۷ تن کشته و بیش از ۵۰ تن نیز زخمی شدند.

مقام‌های امنیتی و قضایی پس از این حمله، از دستگیری ده‌ها تن از افراد مظنون به ارتباط با گروه حکومت اسلامی در مناطق مختلف ایران خبر دادند.

موسی غضنفرآبادی افزوده است که حکم صادره برای هشت تن به اتهام معاونت در فساد فی الارض، اعدام است و علاوه بر حکم اعدام؛ اموالی که از این افراد ضبط شده است، در جهت مبارزه با آنچه «اقدامات تروریستی»‌ نامید، استفاده خواهد شد.

او با اعلام اینکه حکم صادر شده علیه این هشت تن به مدت ۲۰ روز قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است،‌ در مورد ۱۸ متهم دیگر نیز گفت که کارهای مقدماتی آنها انجام می‌شود و پس از بازگشت پرونده از دیوان عالی کشور، به اتهام آنان هم رسیدگی خواهد شد.


آیا می‌شود از نقش ایران در سوریه دفاع کرد؟

$
0
0

بیشتر کسانی که در رسانه «زیتون» قلم می‌زنند، مخالف سرسخت بشار اسد و دخالت ایران در سوریه هستند. از آن‌جا که اینان همه ملیونی صادق و غیروابسته هستند که غم ایران و ایرانی را دارند و بسیاری از آن‌ها در این راه هزینه سنگین پرداخته‌اند، از این روی نقد من بر ایشان بیشتر سوال است و طلب روشنگری، تا ایراد و نظر مخالف؛ باشد که با توضیحات آنان مطلب روشن شود. به این منظور هم مقاله آقای جواد اکبرین تحت عنوان «نقش ایران در سوریه؛ قاب‌ها و نقاب‌ها» را مورد بررسی قرار داده‌ام. چون ایشان بیش از همگان به دلیل زیست در منطقه با فضا آشنا و نشریات عربی زبان را هم مرتب می‌خوانند.

آقای اکبرین نوشته‌اند «احمد طعمه» که از سوی مخالفان دولت اسد نخست وزیر دولت ائتلافی تعیین شده بود، می‌گوید ما در زندان ماجرای جنبش سبز را خواندیم و بر آن شدیم همان راه را برویم، اما بشار اسد با خشونت حرکت صلح‌آمیز ما را سرکوب کرد. جنایتی غیرقابل انکار که شیوه آن حکومت از زمان پدرش بود.اما طعمه بلافاصله از این ماجرا گذشته و می‌گویند اعتراض در این چند شهر به مبارزه مسلحانه تبدیل شد. منتهی نمی‌گویند چگونه اینان این همه اسلحه وتجهیزات نظامی و بودجه به دست آوردند که ظرف مدتی کوتاه ارتش سوریه و اوباش طرفدار اسد را به زانو در آوردند؟ و به قول خودشان در ظرف سه ماه پایتخت را می‌توانستند بگیرند. البته  ختی اگر آقای اکبرین هم نگویند اما منبع این‌ها با اسم  و رسم و جزییات در جهان برملا شده است. از کشورهای خلیج تا آمریکا و حمایت اسراییل . بنا بر گفته همان جنگندگان سوری در این موقع است که ایران وارد معرکه می‌شود و حکومت در حال سقوط اسد را نجات می‌دهد.

سوال این است اگر ایران وارد نمی‌شد و این گروه‌های وابسته، قدرت را به دست می‌گرفتند چه بر سر سوریه و منطقه می‌آمد؟ گروه هایی که دیگر گروه معترضان مردمی غیرمسلح نبودند بلکه بیشترشان مزدوران متعصب و کوردلی بودند که رسما مسیحیان را تهدید به مرگ می‌کردند و نیروهای سکولار را مطرود وم مستحق مرگ می‌دانستند . البته خانم شیرین عبادی در مصاحبه با خانم روستایی در همین نشریه فرموده‌اند خوب اگر ایران دخالت نمی‌کرد، حداکثرش یکی مثل سیسی در مصر سرکار می‌آمد که در این منطقه دیکتاتورخیز جز این انتظاری نمی‌رود. البته ایشان به عنوان یک مبارز حقوق بشر نمی‌فرمایند سیسی چه مزیتی بر حکومت مرسی داشت. مرسی  که قانونی انتخاب شده بود کسانی را هم نکشته بود و جلو اعتراضات را هم نگرفته بود و با کمک مالی کشورهای دیگر هم بر سر کار نیامده بود ولی سیسی گاه تا ۱۵۰۰ نفر را در دادگاه‌های فرمایشی‌اش محکوم به اعدام می‌کرد و قتل عامش تنها شامل مخالفانش نشد، بلکه شامل جوانان آزادی‌خواهی شد که اعتراضاتشان او را برسر کار آورد. بزرگترین کشتار از معترضان  در جهان به فرمان او انجام شد و خرج همه این جنایات کم سابقه را عربستان سعودی با بخشش ۲۰ میلیارد دلاریش تامین کرد؛ جنایاتی که بجز اسرائیل همه کشورها از جمله آمریکا آن را به شدت محکوم کردند . البته در آن شرایط مخالفت با مرسی از بیم آن که مصر هم مثل حکومت اسلامی در ایران بشود، برای بسیاری قابل فهم بود اما پس از این سال‌ها و مشاهده جنایات سیسی شگفت است که خانم عبادی هنوز آن را تایید کنند و برای سوریه درست بدانند؛ مگر آن که ایشان چنان از جمهوری اسلامی ایران خشمگین و متنفر باشند که هر دیکتاتور خونخواری را بر آن ترجیح دهند حتی دیکتاتوری که با کمک عربستان مردم را فریفته باشد.

اما در مورد ورود ایران به سوریه؛مطابق  نوشته آقای اکبرین، مخالفان اسد مجهز به سلاح و تجهیزات بیگانگان تا نزدیک دمشق رفته بودند. حال ایران باید چه می‌کرد؟ اولین پیشنهادش تقسیم قدرت بود که دولت را اپوزیسیون بگیرد و اسد هم بماند که اینان رد کردند. البته دکتر نوربخش بر آن است که این فریب بود و نسخه‌برداری از ایران که ولی‌فقیه قدرت را داشته باشد و دولت چرخ پنجم بشود. البته ایشان نمی‌گویند چگونه این نسخه ایران برای سوریه قابل اجرا بود . ولی فرض کنیم که ایشان درست بگویند، آیا آن بهتر بود و امید به اصلاح در آن بود یا این همه کشتار، به ویژه که بشار اسد یک رهبر مذهبی نبود و ولی فقیه نمی‌توانست بشود. پیشنهاد دیگر ایران که مورد قبول سوریه و روسیه هم واقع شد رفراندوم بود اما همان نیروهای تغذیه و تحریک شده از خارج آن را نپذیرفتند و گفتند الا و بلا اسد باید برود. سوال آن است که اینان که به قول خودشان مردم چند شهر بودند به چه مجوزی می‌توانستند برای تمام سوریه تعیین تکلیف کنند. بسیاری در همان زمان معتقد بودند چون عربستان و آمریکا می‌دانستند در یک رفراندم اسد برنده می‌شود، از آن سر باز زدند و از شرکت در هر مذاکره صلح محلی و بین‌المللی هم خودداری کردند.

اما نقطه عطف نوشته آقای اکبرین در مورد محکومیت ایران و حمایت از دولت اسد با مراجعه به گفته‌ها و اعمال سردار حاج حسین همدانی است . ایشان با شواهد محکم نشان داده‌اند که این سردار با ترفندی که در جنبش سبز آموخته بود دولت اسد را نجات داد به این شکل به او گفت حال که هیچ چاره‌ای نمی‌بیند و دشمن تا پشت دروازه‌های پایتخت آمده است و همه در فکر فرارند حتی خودش، پس آخرین شانس خود را امتحان کند  و آن باز کردن در اسلحه‌خانه‌ها و مسلح کردن مردم است. او هم چنین کرد و موفق به مهار نیروهای مخالف شد. خوب سوال این است که اگر اسد پایگاه قوی مردمی نداشت، چگونه مردم مسلح شده، کاری را توانستند بکنند که ارتش سوریه و اوباش طرفدار اسد نتوانستند؟ چرا آقای اکبرین این واقعیتی را که خودشان از قول سران اپوزیسیون گفته‌اند، نمی‌بینند و آن را تبدیل به گناه اسد می‌کند که جنگ داخلی به راه انداخت. آری ممکن است سردار همدانی با به‌کار بردن همین شیوه لات‌ها و چاقوکشان را در ایران سازماندهی کرده تا جنبش سبز را بکوبند، اما آقای اکبرین توجه ندارند نه طرفداران جنبش سبز مسلح بودند نه رهبرشان حاضر به جنگ. لذا چند هزار اوباش می‌توانستند جنبش را سرکوب کنند. اما در سوریه حریف تا بن دندان مسلحی بود که در ظرف مدت کوتاهی چندین شهر را گرفته و تا کنار پایتخت آمده بودند و به قول خودشان ارتش اسد و هواداران اوباشش را فراری داده بودند. لذا با مسلح کردن جماعتی از اوباش نمی‌شد آنان را شکست داد، بلکه منطقا باید پذیرفت که واقعا یک نیروی وسیع مردمی برای حمایت از حکومت اسد بسیج شده بودند؛ مردمی که امنیت خود را در همان حکومت مستبد اما سکولار می‌دیدند تا حکومت نیروهای متعصبی که حضور هیچ دگراندیشی را تحمل نمی‌کردند.

از سویی دیگر بالاترین مقامات آمریکا از پنتاگون وزارت امور خارجه و مقامات معتبر نظامی و امنیتی آمریکا بارها اعتراف کردند که بعد از سوریه مقصد بعدی ایران است. اسرائیل هم که سال‌ها روی این طرح خاورمیانه جدید در افغانستان لیبی، عراق، سوریه و ایران  رجزخوانی می‌کرد و پنهان نمی‌کرد که ایران سر مار است، اول باید بدنه‌اش را تکه‌تکه کرد بعد سرش را کوبید؛ برنامه‌ای که آقای ترامپ در همین روزها آن را نشان داد. از سویی ایران با سوریه سال‌هاست که قرارداد دفاع مشترک دارد، لذا اگر دولت سوریه خود را در خطر می‌بیند و از ایران کمک می‌خواهد، مثل تمام قرادادهای از این دست در جهان؛ ایران می‌بایست به یاری سوریه می‌رفت؛ سوریه‌ای که دیگر با اعتراض مخالفان سیاسی‌اش طرف نبود، بلکه ده‌ها گروه مسلح به اسلحه و تجهیزات کشورهای دیگر به دنبال سرنگونی حکومت آن بودند.

البته انکار‌ ناپذیر است که جنگ از این به بعد هرروز مغلوبه‌تر و زشت‌تر و جنایات‌بارتر شد ولی شما باچه معیاری مسلح‌شدگان به کمک دولت‌های خارجی را جنگنده‌های آزادی‌خواه، و حکومت اسد و طرفدارانش را جنایت‌کاران می‌خوانید؟ مگر در چنین شرایطی کسی پاک دامن می‌ماند؟ یکی مردم بی‌گناه و دیگری حکومت سرکوبگر. با چه معیاری شما شرایط ایران و جنبش سبز و سرکوب آن را با جریان سوریه مقایسه می‌کنید؟ مگر هر گردی گردو است؟ شما به عنوان یک انسان فرهیخته می‌دانید دستگاه‌های تبلیغاتی غرب با در دست داشتن وسایل ارتباط جمعی چنان می‌توانند حقایق را دگرگون کنند که ما برای جان وین کف بزنیم که جلوی کشتار زن و بچه‌های مهاجر را می‌گرفت بی آن که بدانیم برعکس این سرخ‌پوستان بودند که قربانی می‌شدند. امروزه هم فلسطینیان می‌شوند تروریست‌های خون‌خواری که زن و بچه ملت معصوم و بی‌گناه تنها دموکراسی خاورمیانه را ترور می‌کنند و ایران محکوم به پرداخت ۶ بیلیون دلار به قربانیان یازده سپتامبر می‌شود و هیچ ایرانی هم صدایش در نمی‌آید!

نکته آخر: آیا با این استدلال شما بزرگترین خائنان  به مملکت و مبارزات مردم ایران، سران جنبش سبز نبودند؟  اینان برخلاف اپوزیسیون سوریه حمایت سراسری داشتند نه در چند شهر. خوب آیا درست نبود اینان از آمریکا و اسرائیل و عربستان و غیره طلب کمک می‌کردند و بساط جور و ظلم روحانیون حاکم و سپاهیان را بر می‌چیدند. آیا پاره‌ای از سران احزاب کرد و سایر تجزیه‌طلبان به حق ادعا نمی‌کنند که از کمک هر کسی که آنان را مسلح کند و سبب سقوط جمهوری اسلامی شود، استقبال می‌کنند؟

اما این‌که آقای اکبرین نتیجه گرفته‌اند که  هر کس هر دو را محکوم می‌کند، به پیک‌نیک آمده است، موقع جبهه‌گیری است یا باید اسد رامحکوم کرد یا دشمنانش را، که البته ایشان اولی را می‌پسندند. ایشان محکوم کردن دو سوی و جناح‌گیری نکردن را کار تفننی و تفریحی می دانند. مگر نمی‌شود هم سرکوب اولیه اسد را در مواجهه با مخالفان سیاسی‌اش محکوم کرد و  هم خودفروشی و مزدوری مخالفینی که به امید کسب قدرت و رضایت حامیان مالی و نظامی‌شان حاضر به نابود کردن سوریه شدند؟ و همین ویژکی آنان راهگشای حضور القاعده و داعش و جبهه النصره و دیگر آشوب‌گران شد. و بالاخره چرا نمی‌شود انگشت اتهام را به سوی هر دو جبهه گرفت، وقتی هر دو جنایت می‌کنند؟  و یا در اثر تبلیغات غرب و خشم به نهایت ما نسبت به حکومتمان، یکی را حکومت بی‌رحم سرکوبگر و یکی را مبارزان مردمی آزادی‌خواه نخواند؟

و بالاخره اگر حکومت ایران مردمش را سرکوب می‌کند و با آنان با بیرحمانه‌ترین وجه مواجه می‌شود، چرا سیاست خارجی او هم محکوم است و اگر سپاه پاسداران و بسیج در ایران سرکوب می‌کنند چرا حضور آنان در هر کشور دیگر خلاف مصالح ملی ما است و عمل غیر انسانی است ؟ آیا ارتباط مکانیکی برقرار کردن میان سیاست خارجی و داخلی ما را گمراه نمی‌کند و قضاوتمان را اسیر خشم و عصبانیت کور نمی‌کند؟

چرا آمریکا از برجام خارج شد؟

$
0
0

درآمد: در جریان مذاکراتی که منجر به موافقت‌نامه‌ی برجام شد، اصطلاح «بازی برد-برد» بارها از سوی تیم دیپلماسی ایران، محمدجواد ظریف و حتی حسن روحانی برای توصیف آن مورد استفاده قرار گرفت. این یادداشت با استفاده از «تئوری بازی‌ها» این ادعا را مورد تردید قرار داده و می‌کوشد نشان دهد که برجام حتی اگر بازی برد-برد بود، با خروج آمریکا به یک بازی برد-باخت و احتمالا در ادامه به بازی باخت-باخت برای اعضای حاضر در این توافق‌نامه تبدیل شده است.
هم‌چنین نشان‌ می‌دهد که ایران با برجام، بازی مذاکرات چندجانبه را پایان‌یافته تلقی کرده بود و لذا به‌جای آن‌که استراتژی‌های مغلوب را پیاپی حذف کند، استراتژی تعادلی این بازی را به یک تعادل ضعیف تبدیل کرد و نه تنها آمریکا بلکه بخشی از بازیگران منطقه‌ای را در موقعیت باخت قرارداد و آن‌ها نیز با قراردادهای کلان نقطه کانونی بازی را جابه‌جا کرده و عملا بازی را از استراتژی تعادل ضعیف هم خارج کردند.
یادداشت در خاتمه نشان می‌دهد بازی مذاکرات چندجانبه بدون حضور آمریکا تنهامنجر به باخت ایران خواهد شد و ایران باید این مذاکرات را بدون هیچ‌گونه پیش‌شرطی با آمریکا ادامه دهد.

بازی برد-برد چیست؟
در تئوری بازی‌ها (Game theory ) بازی برد-برد یا مجموع مثبت مدل خاصی از رقابت(بازی) است که در نتیجه‌ی این بازی هیچ‌کدام از طرفین درگیر در این رقابت بازنده نمی‌شوند، بلکه کم و بیش از منافعی برخوردار می‌شوند که با اطلاع کامل انتخاب کرده‌اند. به عبارتی دیگر، یک بازی برای آن‌که برد-برد نام گیرد، باید بتواند منافع تمام بازیگران را «کم و بیش» تامین کند. در نقطه مقابل این نوع بازی، بازی باخت-باخت قرار دارد که به صورت ماهوی هیچ‌کدام از بازیگران در آن سودی نخواهند برد.

برای درک بهتر مفهوم بازی‌های برد-برد و باخت-باخت، فرض کنید شما همسایه‌ای دارید که دو کودک ۷-۸ ساله دارد که هر روز با بچه‌های ۵-۶ ساله‌ی شما درگیر می‌شوند. اگر شما فرزندان خود را به یک باشگاه ورزش‌های رزمی بفرستید تا بتوانند در مقابل بچه‌های همسایه از خود دفاع کنند، شما به یک بازی باخت-باخت با همسایه‌ی خود ورود کرده‌اید! زیرا همسایه نیز دیر یا زود فرزندانش را به یک باشگاه بوکس می‌فرستد و نتیجه این است که هر دو متحمل هزینه‌های باشگاه و بیمارستان  شده و ضرر کرده‌اید. حاصل جمع این بازی منفی است و شما از هزینه‌هایی که می‌کنید سودی نخواهید برد و با ادامه‌ی این رقابت (بازی)  روز به روز هزینه‌ها و خسارت‌های هر دو طرف افزایش می‌یابد.

اما اگر شما با همسایه‌ی خود به مذاکره بنشینید و یک پرستار بچه برای ۴ کودک استخدام کنید تا با آن‌ها بازی کند و آیین هم‌زیستی را به آن‌ها نشان دهد، اگرچه هر دو هزینه‌ای متحمل می‌شوید اما وارد یک بازی برد-برد شده‌اید. این بازی برد-برد هزینه‌های روزانه‌‌اش نه‌تنها افزایش نمی‌‌یابد بلکه احتمال کاهش آن هم فراوان است. ذکر این نکته لازم است که حتی اگر شما ۹۰ درصد هزینه پرستار را هم متحمل شوید (و حتی ۱۰۰ درصدش را!) باز هم شما سود برده‌اید، چون ماهیتِ این بازی برد-برد است!

در عالم واقع، «جنگ سرد» در نیمه‌ی دوم قرن بیستم میان بلوک‌های شرق و غرب نمونه‌ای از بازی باخت-باخت بود، چون طرفین  درگیر در این رقابت هر روز هزینه‌های دفاعی و تهاجمی خود را برای پیشی‌گرفتن از رقیب افزایش می‌دادند بدون آن‌که سودی از آن ببرند. تئوری بازی‌ها در پایان دادن به جنگ سرد نقشی جدی بازی کرد و به طرفین ماجرا پیشنهاد داد که عوض رقابتِ روزافزون، بخشی از هزینه‌های دفاعی را صرف تامین منافع طرف مقابل کنند تا رقیب هوای حمله را از سر بدور کند و احتمال خطر کاهش یابد.
نمونه‌ای واقعی از بازی برد-برد نیز توافق‌نامه سازمان تجارت جهانی است که اعضای خود را کم و بیش از منافع حضور در این سازمان با صرف هزینه‌هایی برخوردار می‌کند.

الزامات یک بازی برد-برد
تئوری بازی‌ها یک بحث تخصصی و فنی‌ در ریاضیات کاربردی است و در یک یادداشت مطبوعاتی نمی‌توان به تمام اجزا و الزامات یک بازی برد-برد پرداخت. اما می‌توان گفت بازیگرانی که بخواهند در یک بازی برد-برد ورود کنند، لازم است پیش از هر چیز نقطه یا نقاطی کانونی و مرکزی را در بازی خود مدنظر داشته باشند تا بتوانند حول و حوش آن بازی کنند، به عبارتی دیگر بازی‌های برد-برد دست کم نیازمند «یک نقطه کانونی» هستند که کلیه بازیگران روی آن توافق دارند، مثلا کاهش خشونت، عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای، مبارزه با تروریست و منافع اقتصادی مشترک می‌توانند نمونه‌هایی از نقاط مرکزی مذاکرات بین‌المللی باشند.

اما تنها وجود یک نقطه کانونی برای بازی‌های برد-برد کافی نیست. یکی دیگر از الزامات این‌گونه بازی‌ها این است که انتخاب هر بازیکن «بهترین پاسخ» به انتخاب حریف باشد. برای درک دقیق این «بهترین پاسخ» به حرکت‌دادن مهره‌‌‌های شطرنج توسط یک شطرنج‌باز ماهر دقت کنید. شطرنج‌باز ماهر، نه تنها بهترین مهره را جابه‌جا می‌کند بلکه در نظر دارد که حریف او نیز به‌زودی بهترین مناسب‌ترین مهره را جابه‌جا می‌کند. به عبارتی دیگر منظور از بهترین پاسخ، پاسخی است که «هم درست باشد و هم پاسخ درست را برای حریف در نظر گرفته باشد». به این نوع انتخاب‌کردن در تئوری بازی‌ها استراتژی مبتنی بر «تعادل نش» می‌گویند. در استراتژی تعادل نش هر بازیگر همواره خود را در جای رقیب قرار داده و «بهترین» حرکت را برای رفتار او نیز در نظر می‌گیرد و به منافع او کاملا توجه دارد.

در باب نمونه فرض کنید که یک زن و شوهر در یک مرکز خرید شلوغ همدیگر را گم می‌کنند. این زن و شوهر وارد بازی «پیداکردن» هم می‌شوند. هدف اصلی پیدا کردن است. اگر شوهر برای پیدا کردن زن درب خروج پاساژ را انتخاب کند و انجا منتظر بماند، یک استراتژی است. او البته می‌تواند فروشگاه بزرگی از لوازم آرایشی زنانه را نیز برای منتظر ماندن انتخاب کند. انتخاب هرکدام از این استراتژی‌ها بستگی به این دارد که این زن و شوهر چقدر همدیگر را می‌شناسند و تا چه اندازه انتخاب آن‌ها متکی بر شناخت دیگری و سلایق او و انتخاب «بهترین» است. اگر زن نیز درب فروشگاه را برای انتظار انتخاب کند، هر دو در این بازی برد-برد همدیگر را پیدا می کنند و استراتژی آن‌ها یک تعادل‌نش کامل است. اما اگر زن نیز یک فروشگاه لباس‌های مردانه را برای انتظار انتخاب کند، هر دو اگرچه استراتژی تعادل نش را استفاده کرده اما این تعادل‌نش ضعیف است.

توافق‌نامه برجام، بازی برد-برد؟
با استفاده از این مقدمات و مفاهیم پیشین اکنون می‌توانیم به برجام بپردازیم.

در «بازی برجام» ایران با تعطیل‌کردن برنامه هسته‌ای خود(دادنِ هزینه) توانست به سرمایه‌های بلوک شده در خارج دست یابد، تحریم‌ها را معلق کند و امکان فروش نفت و گاز و مشارکت در بازارهای جهانی را به‌دست آورد. اروپا (تقریبا بدون هیچ‌گونه هزینه‌ای) سایه یک جنگ احتمالی ‌و یک کشور هسته‌ای را در همسایگی‌های دور و نزدیک از سر خود برداشت، تهدید‌های احتمالی را، ناشی از افزایش موج پناهندگی به اروپا، کاهش داد و به منابع انرژی و بازار کشور ثروتمند،۸۰ میلیونی، وارداتی و نفتی ایران دسترسی کامل یافت. آمریکا، با این‌که آخرین کشوری بود که در معرض تهدید‌های هسته‌ای ایران قرار می‌گرفت و هم‌پیمانان قدرتمندی برای مقابله با ایران داشت و تولیدکنندگان اسلحه‌ی آن از درگیری‌های احتمالی در خاورمیانه سود می‌بردند و به خاطر دسترسی به منافع نفت شیل کم و بیش در حال استقلال از منابع انرژی خاورمیانه بود، و تقریبا از هیچ‌گونه منافعی مستقیما برخوردار نمی‌شد! به بازی برجام ورود کرد. البته نباید دور کردن خطر سایه‌ی کشور هسته‌ای از سر اسرائیل و هم‌پیمانان منطقه‌ای و نیز قرارداد فروش هواپیماهای بوئینگ را نادیده گرفت اما این مجموعه به نسبت انتفاعات اروپا و حتی ایران برای  بزرگترین ابرقدرت دنیا و اقتصاد امریکا کمتر از آن بود که بتواند استراتژی «تعادل نش» را برای خود محفوظ بداند.

کاهش تنش‌های منطقه‌ای و دور کردن خاورمیانه از رقابت‌های هسته‌ای و تامین منافع اقتصادی طرف‌های ماجرا، اگرچه نقاطی مرکزی برای برجام بودند اما منافع اندک آمریکا در این توافق‌نامه حاکی از این بود که اگر استراتژی تعادل نش هم در طرف‌های دیگر لحاظ شده است، این استراتژی کامل نیست و لذا دست‌کم از سوی آمریکا و کشورهای هم‌سو، برجام را نمی‌شد به راحتی یک بازی برد-برد نامید. مخالفت‌های صریح اسرائیل و همراهی تلویحی و مردد عربستان بخشی از این واقعیت بود.

اما این همه‌ی بازی و ماجرا نیست. از نقش تحرکات و ماجراجویی‌های ایران و کشورهای منطقه مخصوصا عربستان و امارات و حتی ترکیه را هم در این بازی باید سراغ گرفت. ایران دچار خطای بزرگی شد! هنگامی‌که با عقد برجام، بازی مذاکرات را پایان یافته پنداشت و به‌جای آن‌که هر بار بکوشد «استراتژی‌های کاملا مغلوب» را از رفتار خود حذف کند، برعکس با ماجراجویی در یمن و سوریه و عراق و لبنان، گویی استراتژی تعادل نش ضعیف را هم از رفتار خود حذف کرد و با پیروزی نسبی در سوریه و نزدیک‌تر شدن به روسیه، عملا برجام را به بازی برد-باخت تبدیل کرد. از طرفی دیگر عربستان با قراردادهای نجومی با آمریکا، اروپا، هند، ژاپن و روسیه و هم‌زمان فعالیت‌های رسانه‌ای و رقابت و تبلیغات ایدئولوژیک علیه ایران، عملا نقطه کانونی بازی برجام را جابه‌جا کرد و ایران را به محور تنش‌ها و خشونت‌ها و ترور‌ها هل داد. و سرانجام ترامپ در مقام یک «تهدید باورنکردنی» استراتژی تعادل نش را از سوی آمریکا در برجام حذف کرد و بنیان یک بازی را از اساس یه باخت-باخت تبدیل کرد.

ریتهارت زلتن(۱۹۶۵) اولین کسی بود که نشان داد تعادل‌های نش که در آن «تهدید‌های باورنکردنی» وجود دارد در بسیاری موارد نمی‌تواند رفتار بازیکنان را پیش‌بینی کند. (قهرمان عبدلی:۱۳۸۶ ). بر این مبنا ترامپ تهدیدی باور نکردنی برای بازی برجام بود.

چه باید کرد؟
خبر بد این که بازی برد-برد تمام شده است. حتی اگر بازی برجام پیش از خروج آمریکا یک بازی برد-برد بود، و همه بازیگران هم استراتژی تعادل نش را در حرکات خود لحاظ کرده بودند، اینک‌ با خروج آمریکا حتی اگر اراده طرف‌های دیگر بر حفظ برجام باشد، امکان تداوم عملی این بازی وجود نخواهد داشت.

نه تنها آمریکا، بلکه ایران هم‌اکنون در مقام باخت در بازی برجام حضور دارد، زیرا نه تنها مجبور به انجام تعهدات و هزینه‌های خود در برجام است، بلکه دست‌کم از بخش عمده‌ای از مزایای آن محروم شده است. حتی اگر اروپا هم تمام تلاش و سعی خود را برای تامین منافع ایران به‌کار گیرد، باز هم ایران از بخش‌ عمده‌ای از مزایای این توافق‌نامه که در ارتباط مستقیم با امریکاست، محروم شده است. البته ایران مطابق این توافق‌نامه می‌تواند متقابلا بخشی از تعهدات خود را نقض کند اما اروپا همین یکی دو روز بر تعهدات خود مشروط به حفظ کامل برجام تاکید کرده است. لذا ایران در بازی فعلی برجام هم چوب را می‌خورد و هم پیاز را!

تا این‌جای کار بازی برجام به برد-باخت تبدیل شده است. طبیعی است که اروپا اما برای حفظ برجام تلاش می‌کند، نه به خاطر ایران بلکه چون فعلا تنها برنده بازی است و می‌داند ایران انتخاب چندانی ندارد. اما اروپا در این بازی باید هزینه کند، هزینه‌های که پیش از این ضرورتی نداشتند. این هزینه‌ها از حدی که بگذرد و یا شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی با جریمه‌های امریکایی نیز روبرو شوند، منجر به باخت اروپا نیز خواهد شد و حاصل بازی باخت-باخت برای تمام طرف‌ها خواهد بود.

اما خبر خوب این است که  با اعلام آمادگی ترامپ، «بازی مذاکرات» برخلاف تصور ایران به پایان نرسیده است. ایران اگر به استراتژی تعادل‌نش برگردد و اروپا بیش از پیش بر منافع آمریکا در این بازی تمرکز کند، حاصل بازی می‌توان دوباره مثبت شود. به زبان ساده‌تر، ایران بهتر است تیم مذاکراتش را تقویت کند (نگارنده برخلاف تصور عمومی ظریف را قهرمان دیپلماسی نمی‌داند) و هرچه زودتر پیشنهاد مذاکره با آمریکا را بپذیرد و عربستان را هم به مذاکره افزوده و این‌بار مذاکرات ۸ کشور اصلی درگیر در این بازی آغاز شود؛ در غیر این‌صورت بازی باخت-باخت هیچ هنری ندارد و با توپ و تانک و موشک هم راحت‌تر و سریع‌تر به انجام می‌رسد.

پا‌نوشتِ غم‌انگیز: متاسفانه باید تاکید کنم که آن‌چه در بالا آمد، صرفا یک تحلیل فنی و غیرسیاسی است و نتیجه آن حتی برای شخص نگارنده هم خوشایند نیست! لذا لازم است یادآوری کنم که نگارنده بیش از هر کس و پیش از هرچیز به ضرورت اصلاحات بنیادی در سیاست داخلی و خارجی باور دارد و در عین‌حال هیچ‌گونه نسبتی ندارد با کسانی که گمان می‌کنند ترامپ، اروپا و یا هر کشور خارجی دیگر دغدغه ایران و حتی حقوق بشر در ایران را دارند. هم‌چنین کسانی را که به هر تعبیری ایرانی‌ها را دسته‌بندی کرده و بر مبنای امیال خود با الفاظی چون «ضدانقلاب»، «ماله‌کش»، «وطن‌فروش» و… می‌نوازند و در ادبیات و تحلیل‌های خود به کمک آن‌ها می‌اندیشند، دوستان ابله ایران ‌و تامین‌کنندگان اصلی اهداف ترامپ‌ها می‌دانم و از آن‌ها نیز تبری می‌جویم.

بیانیه مجلس خبرگان رهبر: رییس جمهوری بابت برجام عذرخواهی کند

$
0
0

زیتون– مجلس خبرگان امروز (یکشنبه) در بیانیه‌ای از رییس جمهوری٬ حسن روحانی٬ خواست «صادقانه و با صراحت، نسبت به خسارت‌های وارد آمده در برجام» که به گفته این نهاد،‌ به خاطر «رعایت نکردن خطوط قرمز ترسیمی» ‌از سوی رهبر جمهوری اسلامی پدید آمد، از مردم عذرخواهی کند.

در این اطلاعیه که با امضای احمد جنتی، رییس این نهاد منتشر شده، همچنین آمده «آیت الله علی خامنه ای قبلا تأکید کرده بود که به نتیجه مذاکرات اتمی خوش‌ بین نیست و صرفاً به دلیل اصرار دولت با برجام موافقت کرده است.»

در ادامه بیانیه مجلس خبرگان با انتقاد از سیاست‌های کشورهای اروپایی خواسته برای جلوگیری از آنچه «اتلاف فرصت توسط دشمن» نامید، تضمین‌های جدی و محکمی برای ماندن در برجام گرفته شود. حسن روحانی روز یکشنبه تاکید کرد درصورتی‌که روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان به تعهدات خود عمل کنند و به ایران تضمین دهند که منافع ایران با ادامه برجام تضمین می‌شود، این توافق باقی می‌ماند.

دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، سه شنبه گذشته خروج این کشور از برجام را اعلام کرد و گفت که تحریم های تعلیق شده علیه ایران دوباره اعمال خواهند شد.

با این حال ساعتی پس از انتشار این بیانیه هاشم زاده هریسی، یکی از اعضای مجلس خبرگان رهبری٬ تاکید کرد که این بیاینه رسمی نیست و به نام مجلس خبرگان نیست بلکه بیانیه عده ای از نمایندگان مجلس خبرگان است.

او با تاکید بر اینکه این بیانیه نمی تواند «نظر خبرگان» باشد تاکید کرد که باید اسم تعداد افرادی که آن را امضا کرده اند مشخص شود.

طبق اصل ۱۰۷ قانون اساسی مجلس خبرگان رهبری تنها مسئولیت تعیین ولی فقیه و نظارت بر او را برعهده دارد.

صدور قرار کفالت برای معلمان بازداشتی

$
0
0

زیتون– جعفر ابراهیمی٬ بازرس شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی معلمان سراسر ایران٬ خبر داد که برای معلمان بازدشت شده قرار کفالت صادر شده است.

به گفته ابراهیمی برای هشت معلم بازداشتی وثیقه صادر شده بود اما اکنون این وثیقه ها به قرار کفالت تبدیل شده است.

پیشتر «زیتون» خبر داده بود که تجمع معلمان سراسر کشور که در اعتراض به پولی سازی و خصوصی سازی آموزش تجمع سراسری برگزار شده بود٬ به خشونت کشیده شد.

این تجمع همزمان در تهران٬ شیراز٬ کرج٬ کازرون٬ سقز٬ مریوان و…. برگزار شده بود.

عالیه اقدام‌دوست، محمد حبیبی، رسول بداقی، محمدتقی فلاحی، رحمان عابدینی، اسماعیل گرامی، حسین غلامی، جواد ذوالنوری از پنجشنبه گذشته تاکنون در بازداشت هستند.

جعفر ابراهیمی در گفت‌وگو با وبسایت «جامعه نو»‌ ابراز امیدواری کرده، معلمان بازداشت‌شده در تجمع هفته گذشته در تهران به زودی آزاد شوند.

بازرس شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی معلمان سراسر ایران٬ با اشاره به وضعیت محمد حبیبی، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان ایران نیز گفت، این فعال حقوق صنفی معلمان در تماس تلفنی روز یکشنبه با همسرش اعلام کرده، وضعیت جسمی‌اش خوب است و قرار شده خانواده‌اش برای پیگیری وضعیتش به مراجع مربوط مراجعه کنند.

پیش از این، کمیته دفاع از محمد حبیبى،‌ وضعیت جسمانی او را در زندان «نامساعد و بحرانی» توصیف کرده و به مسئولان در مورد حفظ جان او و بقیه معلمان زندانی هشدار داده بود.

 

 

درس‌های امپراتور ژاپن برای رهبر جمهوری اسلامی

$
0
0

در شباهت ایران امروز و ژاپن ۷۳ سال پیش، می‌توان به ماجرای تسلیم ژاپن در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم رجوع کرد. به دردناک‌ترین حادثه زندگی امپراطور ژاپن و آن شبی که امپراتور جوان تصمیم گرفت اولتیماتوم ژنرال مک آرتور فرمانده ارتش آمریکا را بپذیرد و ژاپن را تسلیم ارتش آمریکا کند. امپراتور هیات دولت و ژنرال‌ها را به کاخ امپراتوری دعوت کرد تا آن‌ها را در جریان تصمیم خود برای پذیرش اولتیماتوم آمریکا و تسلیم بدون قید و شرط ارتش این کشور قرار دهد. در ژاپن هم مانند ولایت فقیه ایران امپراتور چیزی بین سایه یا مهر خدا یا پسر خدا در زمین بود که از آسمان نازل شده است؛ با این تفاوت که در آن زمان هیچ شهروندی خود را مجاز نمی‌دانست تا صدای امپراتور را بشنود یا سیمای او را ببیند. تا حدی که اگر کسی با کاروان حامل امپراتور مواجه می‌شد باید سر خود را به قدری پایین می‌آورد یا به سمت دیگر بر می‌گرداند تا چیزی از امپراتور مقدس را رویت نکرده باشد .

امپراتور تصمیم گرفته بود تا نوار سخنرانی تسلیم خود را در حضور ژنرال‌ها ضبط کند یا آن را به اطلاع آن‌ها برساند. ژنرال‌های قدر قدرت ارتش که بعد از نابودی پایگاه دریایی پرل هاربر در هاوایی کم‌کم خود را برای بمباران لس‌آنجلس آماده می‌کردند، به التماس افتادند تا ژاپن تسلیم نشود .فرماندهان نیروی دریایی و هوایی مقابل امپراتور زانو زدند تا او را منصرف کنند. اما کشته‌شدن صدها هزار نفر که با بمب اتمی در هیروشیما و ناگازاکی دود شده بودند و صدها هزار نفر دیگر که با سوختگی‌های رادیواکتیو همه بیمارستان‌ها را پر کرده بودند، امپراتور را به نقطه بی‌بازگشتی رسانده بود تا آخرین چیزهایی که از ژاپن باقیمانده بود را نجات دهد.

هم‌زمان، ژنرال مک آرتور و هری ترومن، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، نیز دچار یک اختلاف نظر خطرناک بودند. مک آرتور خواستار صدور مجوز بمباران اتمی سومین شهر ژاپن بود اما رئیس‌جمهور‌ی آمریکا از امضای سندی که قتل عام هم‌زمان این همه انسان را صادر می‌کرد، امتناع داشت. با این حال، امپراتور در حالی جلسه با فرماندهان نظامی را ترک کرد که ژنرال‌ها از قبل صدها نفر را مامور کرده بودند تا با حمله به محل جلسه٬ نوار سخنرانی امپراتور را توقیف و نابود کنند. در جریان این کودتا و مبادله آتش بین سربازها و محافظان امپراتور ده‌ها نفر کشته شدند و ژنرال‌هایی که تا ساعتی قبل در مقابل هیروهیتو زانو زده بودند، حمام خونی از محافظان امپراتور به راه انداختند. ماموران و درباریان امین هیروهیتو از تونل‌های مخفی خود را به بیرون کاخ رسانده و ساعتی بعد نوار سخنرانی امپراتور را به رادیو بردند و در ۱۵ اگوست ۱۹۴۵ برای اولین بار در تاریخ ژاپن مردم صدای امپراتور را شنیدند که همه شروط ژنرال‌های آمریکایی را پذیرفته و ژاپن را تسلیم ژنرال مک آرتور کرد.

هیروهیتو تنها امپراتور تاریخ بشر است که در زمان حیات او کشورش دو بار به ابرقدرتی جهانی تبدیل شد و یک‌بار نیز در اثر جنگ کاملا ویران و تسلیم شد. ژاپن پس از تسلیم به آمریکا، با تنظیم بودجه‌ای که تقریبا هیچ بودجه نظامی یا دفاعی در آن تعریف نشده بود، بعد از بیست سال دوباره به یک ابر قدرت اقتصادی بی‌نظیر در جهان تبدیل شد و هیروشیما و ناگازاکی هم بهتر از قبل بازسازی شدند.

برخلاف آنچه در مورد امپراتور ژاپن نوشه شده٬ در تاریخ خواهد آمد که در زمان رهبر فعلی جمهوری اسلامی٬ کشور ایران دو بار در اثر دو تحریم بین‌المللی رو به ویران رفت و هیچ‌گاه کشور شاهد آبادانی چشمگیری هم نبود. اما برای اصلاح تاریخ هنوز فرصت هست و می‌توان از تجربه استثنایی امپراتور ژاپن بهره برد و کشور را از تبدیل شدن به یک لیبی یا عراق دیگر نجات داد، زیرا هر آنچه بر سر کشور بیاید تاریخ آن را به حساب دونالد ترامپ یا نتانیاهو نخواهد گذاشت. ولی در تاریخ خواهد آمد که رهبر۸۰ ساله ایران دریافت نکرد که کوتاه آمدن در دیپلماسی، عقب‌نشینی در جنگ و بعضا حتی تسلیم شدن به دشمن، همه و همه نماهای مختلف قدرت دیپلماسی-جنگ هستند٬ و اینکه آنچه نباید از دست برود خاک و آسایش مردمی است که بر روی آن زندگی می‌کنند.

بی تردید نظام بین الملل اصلا نظام عادلانه ای نیست، اما اینقدر هم که ما چهل سال علیه آن تبلیغ کردیم هم ظالمانه نبوده است. ۲۵۰ کشور از بعد از جنگ جهانی دوم تاکنون در کنار هم زندگی کرده اند و بعضا با هم اختلافی داشتهاند و کار به جنگ کشیده است. اما صلح و تبادل اقتصادی همیشه قاعده و جنگ استثنا بوده است. از میان همه کشورها فقط سه کشور ایران٬ کوبا و کره شمالی طولانی‌ترین تاریخچه درگیری با آمریکا را داشته‌اند. باز هم از میان این ۲۵۰ کشور فقط ایران است که به نمایندگی از جهان اسلام و اعراب و فلسطینی‌ها با اسراییل درگیر است و کوتاه نمی‌آید. نظام بین‌الملل امروز به گونه‌ای چیده شده است که حتی اختلاف داشتن با یک کشور هم زیاد از حد است٬‌اما جمهوری اسلامی این را درک نمی‌کند. به همین دلیل٬ تنها راهکار خروج ایران از بزرگترین تحریم تاریخ روابط بین‌الملل کنار آمدن با جامعه جهانی و کنار آمدن با آمریکا و نیز با اسراییل است. شک نکنید که اسراییل و بخش مهمی از جمهوری‌خواهان خواهان کنار آمدن با ایران نیستند و خواستار تخریب هر روندی در عادی‌سازی روابط با ایران هستند و از تنش با ایران سود می‌برند. اما شاید بتوان گفت ادبیات رهبر ایران و عملکرد گروه‌هایی که در دفتر او نفوذ دارند یا به قول خودشان از این دفتر الهام می‌گیرند بیشترین نقش را در زمینه‌سازی برای تخریب روابط جهان با ایران را بر عهده داشته‌اند و همیشه سرفصل سخنرانی‌های نتانیاهو علیه ایران از همین سخنرانی‌ها و لابی‌ها الهام گرفته شده است. برای خارج شدن از بحران فعلی رفع این نقیصه اهمیت زیادی دارد.

سرهنگ قذافی یا امپراتور ژاپن
توالی برخی از رخدادهای مهم کشور ایران را در لبه پرتگاهی قرار داده است که بی رودربایستی ادامه این روند بی‌شک به جنگ داخلی و تجزیه کشور و ضدیت با اسلام و آخوندکشی منجر خواهد کرد. هر قدر گفته شد و نوشتیم که با موشک ترامپ را آزمایش نکنید و برای اسراییل خط و نشان نکشید و عربستان سعودی را به دامان نتانیاهو نرانید و قوه قضاییه را فدای سعید طوسی و سعید مرتضوی نکنید٬ پای خود را در باتلاق یمن نکنید و استراتژی خانمان‌سوز «راه قدس از کربلا می‌گذرد » را در سوریه کپی پیست نکنید، گوش نکردند. تا اینکه امثال علی‌اکبر ولایتی و محسن رضایی و لشگری از امنیتی‌های سپاه و وزارت اطلاعات و لباس شخصی‌ها٬ و جاسوسان موساد و سازمان مجاهدین خلق، کشور را به روزی نشاندند که بیشتر شبیه بمب‌های عمل نکرده زمان جنگ شده است که بالاخره امروز یا پس فردا منفجر خواهد شد و همه‌ چیز و همه کس را با خودش به ته چاله‌ای می‌کشاند که به نفع هیچکس نیست.

در ایران همه فرصت‌ها با هم سوخت. برای اداره امور داخلی کشور سرکوب سیستماتیک و خفقان عمومی را انتخاب کردند. در سیاست خارجی کسانی که پشت پروژه آتش زدن سفارت عربستان قرار داشتند ماموریت داشتند تا کشور را به نقطه بی‌بازگشت امروز بکشانند. ادامه حضور ایران در سوریه و حیات خلوت سعودی‌ها به نفع ما نبود. فعالیت‌های هسته‌ای و صرف بیش از صد میلیارد دلار هزینه که ما می‌دانیم برای حفظ رژیم بوده است نه حفظ کشور٬ وبال گردن مردم ایران شده است. استفاده از موشک‌های صنایع دفاعی کشور در بازی‌های کودکانه علیه اسراییل٬ دفاع از صنایع موشکی کشور و بقای آن را بس دشوار کرده است. دشمنی با اسراییل و اصرار بر قضیه فلسطین که هیچ‌گاه ربطی به ایران نداشته است، کشور را بازیچه حزب‌الله لبنان و آلت دست نظامیان بی‌منطق کرد. با این حال٬‌ تا فرصت هست و می‌توان با کنار آمدن با جامعه جهانی و کنار گذاشتن سیاست خارجی ایدئولوژیک٬ به احتمال زیاد این نقصان‌ها را به فرصت تبدیل کرد.

دولت امروز ایران توانایی مقابله با اتحاد شیطانی عربستان سعودی٬ اسراییل و دولت آمریکا و نیز شبکه فلج‌کننده تحریم‌ها را ندارد و نباید با فرصت‌سوزی تنها راه خروج از این تونل وحشت را مسدود کرد. زیرا هدف از تحریم‌ها حتی تسلیم کشور ایران یا حتی Regim change هم نیست. پایان این تونل نابودی کشوری به نام ایران است که مردمی امیدوار دارد. حتی برای توسل به افسانه‌های ایران و کنام پلنگان و شیران نیز دیر شده است. اتحادیه اروپا توان و انگیزه‌ای ندارد تا برای حمایت از ایران در مقابل تحریم‌ها جهت تاریخ معاصر اروپا را عوض کند و در مقابل آمریکا بایستد. تحریم‌ها چیز زیادی از کشور باقی نخواهند گذاشت زیرا بعد از برجام نیز عملا هیچ‌گاه برداشته نشد. جدا از تحریم‌ها، خشکسالی یک سوم کشور را از هستی ساقط کرده و یک سوم دیگر در اثر آلودگی و تخریب محیط زیست و غبار در وضعیت فوق‌العاده به سر می‌برد.

شرایط امروز ایران کم و بیش به کشور ۷۳ سال پیش هیروهیتو شباهت یافته است. برای خارج کردن کشور از این بحران که تجزیه و نابودی کشور هدف آن است، تصمیمی به بزرگی تصمیم امپراتور ژاپن لازم است. امروز رهبر جمهوری اسلامی بر سریک دو راهی تاریخی قرار گرفته است که یک سر آن به سرنوشت کشور امپراتور فقید ژاپن منجر می‌شود و سر دیگر آن به سرنوشت سرهنگ قذافی در عقب یک وانت یا صدام حسین بالای چوبه‌ی دار.

هیچ تصمیمی به غیر از ارجاع به آرای عمومی به منظور سرشکن کردن فشار و از نو چیدن سیستم اداره کشور و بازگرداندن همه ایرانی‌ها به وطن قادر نخواهد بود کشور را از زیر بار این همه فشار خردکننده هدفدار نجات دهد.
به احتمال زیاد٬‌ دیری نخواهد پایید که سپاهی‌ها و لباس‌شخصی‌ها و تشکیلات مخوف امنیتی‌شان همانند ژنرال‌های ژاپنی که بالاخره رو در بایستی را با امپراتور کنار گذاشتند و با کودتایی ناکام همه را قصابی کردند برای اداره امور کشور شرایط فوق‌العاده اعلام می‌کنند و کشور با دشواری‌های بیشتری مواجه خواهد شد.

فقط یک نفر است که تا دیر نشده هنوز می‌تواند مانع آخرین غلت جمهوری اسلامی و سپس کشور به ته دره شود. آن یک نفر رهبر جمهوری اسلامی است که در این سال‌های آخر عمر و بیماری٬ اگر همت کند و از خیر آبرو و تشکیلات امپراتورگونه خود به نفع ۸۰ میلیون ایرانی بگذرد، شاید در تاریخ برای این شجاعت مورد تمجید قرار گیرد.

شهرداری تهران به اعتماد ملی رسید

$
0
0

زیتون-سحرنصیری: شهردار تهران پس از هفته‌ها سردرگمیِ شورای شهر با رایی نسبتا قاطع انتخاب و محمد علی افشانی با ۱۹ رای ماخوذه برای تایید نهایی به وزارت کشور معرفی شد.

انتخاب نهایی شهردار تهران با وجود تمامی انتظارات و اظهارنظرها، حاصل ائتلاف‌های سیاسی درونی شورا بود.

در انتخابات هفته گذشته در حالی که به نظر می‌رسید اجماعی برای انتخاب پیروز حناچی به عنوان گزینه واجد شرایط شکل گرفته، محمدعلی افشانی و سمیع‌الله حسینی مکارم توانستند به ترتیب ۱۵ و ۱۱ رای کسب کنند.

دو حزب اعتماد ملی و اتحاد ملت، حاضر به ائتلاف برای بالا آمدن گزینه‌های متبوع خود نشدند و اعضای حزب کارگزاران ناخشنود از کنار رفتن حجتی، میثاق‌نامه امضاشده را شعری می‌خوانند که اعضای شورا در قافیه‌اش مانده‌اند.

چند عضو شورای شهر از جمله ناهید خداکرمی، صدر اعظم نوری ، علی اعطا و آرش میلانی در راستای شفاف‌سازی برگه‌های رای خود را منتشر کردند.

محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران این انتخاب را قابل پیش‌بینی دانست اما اضافه کرد در مورد یکی از گزینه‌ها این ناباوری وجود دارد.

اما شگفتی اصلی، وجود تناقضات بسیار در اعضای شورای شهر تهرانی بود که همگی برآمده از لیست واحد امید بودند.

محمود میرلوحی عضو شورای شهر که از حزب اتحاد ملت وارد شورا شده بود حاضر نشد به پیروز حناچی دیگر عضو این حزب رای دهد.

دو حزب اعتماد ملی و اتحاد ملت حاضر به ائتلاف برای بالا آمدن گزینه های متبوع خود نشدند و اعضای حزب کارگزاران ناخشنود از کنار رفتن حجتی، میثاق‌نامه امضاشده توسط لیست امید را شعری می‌خوانند که در قافیه‌اش مانده‌اند. آن‌ها همچنان قبای شهرداری را درخور محسن هاشمی می‌دانستند.

بیشتر بخوانید 

نام مستعار بیماری‌ِ شهردار مستعفی تهران

در نهایت اما محمود جواد حق‌شناس،ابراهیم امینی و حجت نظری سه عضو حزب اعتماد ملی توانستند با جلب نظر دیگر اعضا، گزینه خود را به عنوان شهردار انتخاب کنند.

 

انتخاب گزینه‌ها، از ابتدای امر بسیار پرحاشیه و جنجال‌برانگیز بود. اما همگی متفق‌القول بودند که در بین نامزدها، هیچ‌کدام چهره حداکثری محسوب نمی‌شود.

در نهایت نیز افشانی توانست با تکیه بر پاکدست بودنش نسبت به رقیب پیش رو که پرونده‌ای عیان در املاک نجومی داشت، بازی را ببرد.

افشانی توانست با تکیه بر پاکدست بودنش نسبت به رقیب پیش رو که پرونده‌ای عیان در املاک نجومی داشت، بازی را ببرد.

خصوصیتی که برای اداره کلان شهری چون تهران اگرچه ضروری‌ست اما کافی به نظر نمی‌رسد.

نام محمدعلی افشانی در سال ۹۴ و به دنبال انتصابش به عنوان استاندار فارس بر زبان‌ها افتاد؛ انتصابی که استعفای صوری ۱۸ نماینده مجلس استان فارس را در پی داشت.

تنها شهرت سیاسی شاخصِ  افشانی اما مربوط به زمانی است که به همراه برخی از معاونین و مسئولان دولتی وقت با امضای نامه‌ای در سال ۱۳۸۲ در حمایت از تحصن و استعفاء جمعی از نمایندگان مجلس ششم که شورای نگهبان را نهادی مانع آزادی انتخابات در ایران خوانده بود، از مقام خود استعفاء کرد.

اقدامات او در به کارگیری نزدیکان و همشهریانش در زمان فعالیتش در سمت استانداری فارس و معاونت استانداری استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و سمنان مورد انتقاد مخالفانش است.

ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر، در جلسه دفاعیه افشانی در شورای شهر گفت: «نگرانی ما انتصابات قوم و قبیله‌ای شما است که به آن مشهورید و هرجا می‌روید خویشاوند و قوم و قبیله‌تان را می‌برید».

همچنین حسن رسولی عضو دیگر شورای شهر از نگرانی خود در خصوص مواجهه با «سازمانی تک لهجه» سخن گفت. اما موافقان، دریافت نشان دولتی «درجه دوم سازندگی» از سید محمد خاتمی در سال ۸۴ و سابقه و تحصیلات او در زمینه مهندسی عمران و مدیریت اجرایی را از نقاط قوت وی می‌دانند.

در روزهای گذشته شایعاتی مبنی بر ارتباط افشانی با علی لاریجانی رییس مجلس و همچنین برخی نمایندگان نظیر غلامرضا تاج گردون نقل می‌شود، ارتباطی که اگرچه خود قویا رد کرده و آخرین دیدار خود با لاریجانی را در زمان استانداری‌اش در فارس اعلام کرده است ولی به شائبه حضور مجلس در پشت پرده این انتخابات به شدت دامن زده است.

در روزهای گذشته شایعاتی مبنی بر ارتباط افشانی با علی لاریجانی رییس مجلس و همچنین برخی نمایندگان نظیر غلامرضا تاج گردون نقل می‌شود، ارتباطی که خود قویا رد کرده است.

اما حسینی مکارم که سابقه کاری‌اش تا پیش از استعفای نجفی تنها در سطح مدیران میانی بود، ماه گذشته با رأی اکثریت اعضای شورای شهر تهران به سمت سرپرستی شهرداری تهران تعیین شد.

بسیاری او را از نزدیکان محمدباقر قالیباف و مرتبط با پرونده املاک نجومی می‌دانند. اگرچه در تشریح برنامه‌ها، خود را پیرو شیوه مدیریتی نجفی و اجراکننده برنامه‌های او می‌دانست؛ ادعایی که با توصیه‌نامه شهردار سابق نیز بسیار همخوانی دارد.

گفته شده نجفی در چند روز گذشته نیز دیداری با سیدمحمد خاتمی جهت جلب نظر او نیز داشته است. وی در دست‌نویسی خطاب به اعضای شورای شهر از مکارم به عنوان مدیری «توانمند، برنامه ریز و تخصص گرا» یاد کرده و بر پاکدستی او صحه گذاشته است.

با این حال مکارم متهم است که در زمان شهرداری قالیباف، ملکی را با تخفیفی پنجاه درصدی دریافت کرده است.؛ اتهامی که البته خود رد کرده و در پاسخ به سوالات اعضای شورای شهر در مورد املاک نجومی گفته است: «در سال ۸۵ وارد شهرداری شدم و به عنوان معاون سرمایه‌گذاری مشغول به کار شدم. گفتند کسانی که ۵ سال در شهرداری کار می‌کنند می‌توانند در تعاونی ثبت نام کنند، من هم با ۶۰۰هزار تومان در تعاونی مسکن ثبت نام کردم. بعد گفتند که در تعاونی مسکن به شما سهم می‌دهند. جایی که در نظر گرفته بودند. گفتند ۷۴متر مربع به شما تعلق می‌گیرد. ۲ واحد سازمانی به متراژ ۲۳۰متر به ۳ نفر دادند. پول این را نقد گرفتند ولی داخل مدارک نوشته‌اند تخفیف».

او از تبرئه خود در این پرونده نیز سخن گفت اما محسن هاشمی طی مصاحبه‌ای با تایید این تخفیف اعلام کرد که قوه قضاییه تخفیف پنجاه درصدی را پس گرفته است.

همچنین سایت اسکان نیوز با ارائه اسنادی مدعی شده حسینی مکارم در طی شش ماه حضور در مدیریت جدید شهری یاران خود در آموزش و پرورش و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را هم در مناصب شهرداری جای داده است و فردی به نام علی‌اکبرپرویزی را به سمت مدیرعامل سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران منصوب کرده است.

 علی‌اکبر پرویزی از مدیران منصوب شده توسط حسینی مکارم، در مدت کمتر از شش ماه از مدیریت خود «دو واحد منزل مسکونی از شهرداری گرفته که تمام تجهیزات مبله کردن آنها از حساب شهرداری و فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروند خریداری شده است».

براساس این گزارش، پرویزی در مدت کمتر از شش ماه از مدیریت خود «دو واحد منزل مسکونی از شهرداری گرفته که تمام تجهیزات مبله‌کردن آنها از حساب شهرداری و فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروند خریداری شده است».

این سایت مدعی شده سرپرست شهرداری تهران «در حال اعمال فشار برای ورود محمد نجار و آناهیتا خلج به بانک شهر است».

حسینی مکارم روز گذشته اعلام کرد در صورت شهردار شدن، پیروز حناچی را به عنوان قائم مقام خود انتخاب خواهد کرد.

حناچی که تنها با اختلاف یک رای از رقابت‌ها بر سر شهردار شدن بازماند، توانسته بود نظر موافق برخی از کارشناسان و متخصصین شهری را با خود همراه کند.

وی که از اعضای حزب اتحاد ملت است، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و معاون معماری و شهرسازی وزیر راه در دولت یازدهم بوده و هم اکنون به عنوان معاون فنی و عمران در شهرداری تهران مشغول کار است.

نام پیروز حناچی با افشاگری در بحث املاک نجومی شهرداری تهران گره خورده و گفته می‌شود او یکی از افرادی بوده که اسناد مربوط به املاک نجومی را در اختیار سایت منتشرکننده  گذاشته است.

زمزمه‌هایی مطرح شده که برخی از اعضای شورای شهر از بیم تایید نشدن حناچی رای خود را به سمت دیگری برده‌اند.

شهردار تهران در حالی انتخاب شد که بسیاری دست‌های پشت پرده برای هدایت شورای شهر تهران را بسیار قوی و جدی تلقی می‌کردند.

حافظی عضو سابق شورای شهر تهران در توییتی نوشته بود: «انتخاب شهردار تهران توسط شورای شهر، به طرز ماهرانه‌ای و از خارج شورا مدیریت می ‌شود، با انتخاب هر یک از دو کاندیدای نهائی، مدیریت مجدد قالیباف یا حاکمیت لاریجانی بر شهر محقق خواهد شد. از شورای شهر انتظار خروج از این بن‌بست طراحی شده و تدبیر مناسب داریم».

محسن هاشمی نیز قبلا طی مصاحبه‌ای اعلام کرده بود بیش از تصوراتم جایگاه شورا، تشریفاتی و تبلیغاتی است.

باید دید شورای شهر در کنار شهردار جدید چگونه می تواند به انتقادات پاسخ داده و از تکرارتجربه ناموفق شورای شهر اول رهایی یابد.

🍃زنده|حکم شهردار تهران صادر شد

$
0
0

 

 


حکم شهردار تهران صادر شد


اختصاص سه غرفه در نمایشگاه کتاب تهران به بهایی‌ستیزی

فرهاد ثابتان، سخنگوی جامعه بهایی و سعید رضایی از رهبران سابق جامعه بهایی در ایران در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران از وجود ده‌ها جلد کتاب علیه آیین بهایی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب امسال تهران خبر دادند.

آنان این کتاب‌ها را در راستای نفرت‌پراکنی علیه بهاییان دانسته و گفتند که نشر اینگونه کتاب‌ها یک نوع نفرت‌پراکنی در جامعه است که به هیچ عنوان با اصول قانون اساسی ایران و حقوق شهروندی منطبق نیست.


«همه می دانند» فرهادی در صدر گیشه پاریس

بنا بر اعلام نشریه فیلم فرانسز، فیلم سینمایی «همه می دانند» ساخته اصغر فرهادی با ۶١۵٣٠ تماشاگر در چهار روز اول نمایش خود در پاریس، در جایگاه اول پر مخاطب ترین فیلم های جدید اکران شده قرار گرفته است.

Risultati immagini per ‫«همه می دانند» فرهادی‬‎


ظریف: گروه ۱+۴ مشخص می‌کند چگونه منافع ایران حفظ شود


هفت کشته و صدها زخمی در  اعتراضات غزه

در درگیری میان نظامیان اسرائیل و تظاهر کنندگان فلسطینی در نوار غزه امروز در آستانه افتتاح سفارت آمریکا در اسرائیل، هفت نفر از معترضان کشته و ۵۱۲ نفر زخمی شدند./ ایرنا Ù…رز غزه


 تظاهرات گسترده در غزه همزمان با افتتاح سفارت آمریکا در بیت‌المقدس

در آستانه افتتاح سفارت آمریکا در اسرائیل در شهر بیت‌المقدس با حضور دختر و داماد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، ده‌ها هزار فلسطینی در تظاهرات و تجمع اعتراضی در مرز غزه شرکت کرده‌اند.

بنا بر گزارش‌ها این تظاهرات به خشونت کشیده و ده‌ها فلسطینی زخمی شده‌اند./بی بی سی فارسی


واکنش علی مطهری به نامه احمدجنتی

علی مطهری، نایب رییس مجلس ایران در نامه ای به احمدجنتی درباره درخواست جنتی از رئیس‌جمهور برای عذرخواهی بابت برجام نوشت: وظیفه مجلس خبرگان طبق قانون غیر از انتخاب رهبر در زمان خاص، نظارت بر بقای شرط عدالت در شخص رهبری و نظارت بر دستگاه‌های زیرمجموعه ایشان است و ورود به برجام و تعیین تکلیف برای رئیس‌جمهور و مجلس وظیفه خبرگان نیست.

Risultati immagini per ‫علی مطهری به نامه احمدجنتی‬‎

وی از جنتی پرسید:« تکلیف شرعی وزارت خارجه را شما تعیین می‌کنید یا رهبرانقلاب؟»

مطهری خطاب به جنتی نوشت: در نامه‌تان به رئیس‌جمهور «از طرفی پذیرفته‌اید که برجام با نظر مقام رهبری امضا شده و از طرف دیگر از رییس‌جمهور خواسته‌اید به خاطر خسارت‌های برجام از مردم عذرخواهی کند. آیا این دو سخن تناقض و احیانا تعرض ناخواسته به مقام رهبری نیست؟»

وی همچنین از رئیس‌مجلس خبرگان پرسیده: «چرا نوشته‌اید در صورت اخذنشدن تضمین‌ از اروپایی‌ها، خروج از برجام تکلیف شرعی و قانونی دستگاه دیپلماسی است. تکلیف شرعی دستگاه دیپلماسی را شما تعیین می‌کنید یا رهبری؟ تکلیف قانونی دستگاه دیپلماسی را شما تعیین می‌کنید یا مجلس؟»/ایسنا


طرح مجلس برای قانونی شدن اشتغال زنان در صورت ممانعت همسر

طرحی برای قانونی شدن حق اشتغال زنان در صورت ممانعت همسر به مجلس رفت. فریده اولاد قباد، نماینده تهران گفت: در سه تبصره این ماده آمده که در صورت اشتغال_زن قبل از ازدواج و یا اشتغال زن با اجازه شوهر، شوهر نمی تواند زن خود را از اشتغال منع نماید، چنانچه منع اشتغال زوجه از طرف زوج به قصد ضرر زدن به زوجه یا آزار و اذیت زن باشد، زوج مکلف به جبران خسارات وارده به زوجه است/ خانه ملت


بازیکن تیم ملی فوتسال زنان ایران: پدر و مادرم نتوانستند بازی را ببینند

نسرین مقیمی مدافع فوتسال بانوان در واکنش به بی تفاوتی صداوسیما به بازی آنها گفت: از این اتفاق ناراحتیم اما چه کاری می‌توانیم انجام دهیم. فکر می‌کنم تلویزیون زمان بازی ما در فینال داشت بازی هاکی روی یخ دو تیم خارجی را به صورت زنده از شبکه ورزش پخش می‌کرد و شاید آن بازی برایشان از بازی تیم ملی مملکت که برای قهرمانی می‌جنگید، مهم‌تر بوده است!Risultati immagini per ‫تیم ملی فوتسال زنان‬‎

به گفته وی البته این بازی‌ها به صورت اینترنتی هم پخش می‌شد اما از آنجایی که سرعت اینترنت در کشور ما بسیار پایین است، خیلی‌ها از جمله پدر و مادرم که دوست داشتند بازی تیم ملی را ببینند، نتوانستند بازی را تماشا کنند.» /ایران


 خانواده شدن به روش چینی



اعزام دختران شین‌آباد به امریکا صحت ندارد


مقتدی صدر به عرصه سیاست عراق بازگشت


دولت: کسانی که باید عذرخواهی کنند به برجام می‌تازند

به دنبال بعضی واکنش‌ها به موضوع برجام و خروج امریکا از این توافق ، هیات دولت با صدور اطلاعیه‌ای، موضع رسمی  خود را دولت در این خصوص اعلام کرد.

در بخشی از این بیانیه آمده است:« متأسفانه آنان که باید عذرخواه مواضع نادرست خود در گذشته باشند، طلبکارانه به دستاوردهای ملی می‌تازند و حاضر نیستند به این سوال پاسخ دهند که خسارت‌های تحریم ظالمانه بر ملت ایران چه میزان بوده و برای پیش‌گیری به موقع از آن خسارت‌ها چه کرده‌اند؟»

در ادامه تاکید شده است که « آنها هیچ گاه حاضر نیستند از ناتوانی خود در ارائه راه‌های جایگزین برجام سخن بگویند و صادقانه بابت رویکرد غلط و کارشکنی‌های خود در روند پیشرفت کشور، از ملت عذرخواهی کنند. آنها در تعارضی آشکار، هم دلواپس حضور آمریکا در برجام بوده‌اند و هم شاکی خروج آمریکا از برجام. مدیریت مسئولانه کشور، عرصه تناقض گوئی نیست؛ بلکه نیازمند تصمیم قاطع و عمل شجاعانه است.»

این بیانیه به دنبال انتشار نامه ای از سوی مجلس خبرگان صادر شد که در آن نامه خواسته شده بود که دولت بابت خسارت‎هایی که به واسطه برجام بر مردم تحمیل شده عذرخواهی کند. به دنبال انتشار این بیانیه بعضی از اعضای مجلس خبرگان با انتشار بیانیه دیگری تاکید کردند که این نامه از سوی همه اعضا نبوده و  گروه معدودی از این مجلس با آن هم‌نظر‌اند./پایگاه اطلاع رسانی دولت


ادامه کشمکش‌های مخالفان و موافقان داخلی برجام


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید


اعتراض هیئت دولت و نایب رییس مجلس به بیانیه مجلس خبرگان

$
0
0

زیتون– هیئت دولت در واکنش به بیانیه روز گذشته مجلس خبرگان٬ از افرادی که به جای پوزش از «مواضع» گذشته خود، «طلبکار» هستند، انتقاد کرده است.

به دنبال اعلام خروج آمریکا از برجام٬ مجلس خبرگان رهبری در بیانیه‌ای، مدعی شد که آیت‌الله علی خامنه‌ای «صرفاً» به دلیل اصرار دولت برجام را پذیرفته است.

مجلس خبرگان روز گذشته (یکشنبه) در بیانیه‌ای از رییس جمهوری٬ حسن روحانی٬ خواست «صادقانه و با صراحت، نسبت به خسارت‌های وارد آمده در برجام» که به گفته این نهاد،‌ به خاطر «رعایت نکردن خطوط قرمز ترسیمی» ‌از سوی رهبر جمهوری اسلامی پدید آمد، از مردم عذرخواهی کند. 

در این اطلاعیه که با امضای احمد جنتی، رییس این نهاد منتشر شده بود، همچنین آمده «آیت الله علی خامنه ای قبلا تأکید کرده بود که به نتیجه مذاکرات اتمی خوش‌ بین نیست و صرفاً به دلیل اصرار دولت با برجام موافقت کرده است.»

دبیرخانه شورای اطلاع رسانی دولت نیز در واکنش به برخی موضع‌گیری‌ها علیه دولت در خصوص برجام با صدور اطلاعیه‌ای، اعلام کرده است: «آنان که باید عذرخواه مواضع نادرست خود در گذشته باشند، طلبکارانه به دستاوردهای ملی می‌تازند.»

این اطلاعیه هیئت دولت تاکید شده است که این افراد، «حاضر نیستند به این سؤال پاسخ دهند که خسارت‌های تحریم ظالمانه بر ملت ایران چه میزان بوده و برای پیش‌گیری به موقع از آن خسارت‌ها چه کرده‌اند؟»

هیئت دولت، این افراد را متهم کرده که «هیچ گاه حاضر نیستند از ناتوانی خود در ارائه راه‌های جایگزین برجام سخن بگویند و صادقانه بابت رویکرد غلط و کارشکنی‌های خود در روند پیشرفت کشور، از ملت عذرخواهی کنند».

در این بیانیه آمده که این افراد به «تناقض‌گویی» افتاده‌اند و «در تعارضی آشکار، هم دلواپس حضور آمریکا در برجام بوده‌اند و هم شاکی خروج آمریکا از برجام.»

علی مطهری٬ نایب رییس مجلس٬ نیز در نامه‌ای به احمد جنتی، رییس مجلس خبرگان، این بیانیه را به «تناقض‌گویی» متهم کرده است.

نایب رییس مجلس خطاب به احمد جنتی نوشته که «در این نامه از طرفی پذیرفته‌اید که برجام با نظر مقام رهبری امضا شده است و از طرف دیگر از رئیس‌جمهور خواسته‌اید که به خاطر خسارت‌های وارده ناشی از برجام از مردم عذرخواهی کند.»

او با اشاره به بخشی از بیانیه خبرگان که خروج از برجام را در صورت نبود «تضمین‌های جدی و محکم» از اروپایی‌ها، «تکلیف شرعی و قانونی» دستگاه دیپلماسی خوانده، خطاب به احمد جنتی یادآور شده که «آیا تکلیف شرعی دستگاه دیپلماسی را جنابعالی تعیین می‌کنید یا مقام رهبری؟ همچنین آیا تکلیف قانونی دستگاه دیپلماسی را جنابعالی تعیین می‌کنید یا مجلس؟»

علی مطهری در ادامه «یکی از معضلات» ایران را «دخالت نهادهای مختلف در کار یکدیگر» عنوان کرده و ضمن یادآوری وظیفه مجلس خبرگان بر اساس قانون به جنتی، اضافه کرده که «ورود به مسائلی مانند برجام و تعیین تکلیف برای رییس‌جمهور و مجلس شورای اسلامی از وظایف آن مجلس نیست.»

روز گذشته هاشم زاده هریسی، یکی از اعضای مجلس خبرگان رهبری٬ تاکید کرد که این بیاینه رسمی نیست و به نام مجلس خبرگان نیست بلکه بیانیه عده ای از نمایندگان مجلس خبرگان است.

او با تاکید بر اینکه این بیانیه نمی تواند «نظر خبرگان» باشد تاکید کرد که باید اسم تعداد افرادی که آن را امضا کرده اند مشخص شود.

طبق اصل ۱۰۷ قانون اساسی مجلس خبرگان رهبری تنها مسئولیت تعیین ولی فقیه و نظارت بر او را برعهده دارد.

پس از این انتقادات وب‌سایت رسمی مجلس خبرگان رهبری تیتر بیانیه را از «واکنش مجلس خبرگان رهبری» به «واکنش رییس مجلس خبرگان رهبری» تغییر داد.

۲۵ کشته در تظاهرات اعتراضی فلسطینیان

$
0
0

زیتون– اعتراض فلسطینی‌ها نسبت به انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس(اورشلیم)، ده‌ها کشته و زخمی برجا گذاشت.

آذرماه سال گذشته دونالد ترامپ٬‌ رییس جمهوری آمریکا٬ فرمان انتقال سفارت این کشور به اورشلیم (بیت المقدس) را صادر کرد.

این تصمیم هفتاد سال بعد از تأسیس کشور اسرائیل، باعث خشم فلسطینی‌های نوار غزه شد.

هزاران فلسطینی غزه از بامداد دوشنبه در طول مرزهای باریکه غزه با اسرائیل تظاهرات اعتراضی برگزار کرده‌اند. گزارش شده که دستکم ۲۰ هزار فلسطینی در تجمع‌های ساعات اولیه این اعتراض مشارکت کردند.

به گفته مقام‌های هلال احمر در نوار غزه تا کنون دست کم ۲۵فلسطینی کشته و حدود ۱۰۰۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند.

بی‌بی‌سی فارسی به نقل از مسئولان درمانی در غزه خبر داد که در تظاهرات امروز یک نوجوان ۱۴ ساله هم با شلیک نیروهای اسرائیلی جان خود را از دست داده است. شمار کشته‌های فلسطینی از آغاز اعتراضات مرز غزه در حدود یک ماه و نیم پیش تا امروز به بیش از ۶۰ نفر رسیده است.

تصاویری که از این تظاهرات منتشر شده نشان‌دهنده استفاده گسترده از گاز اشک‌آور علیه معترضان فلسطینی است. مرز باریکه غزه و اسرائیل منطقه‌ای تحت تدابیر سخت امنیتی است و واکنش ارتش اسرائیل به ناآرامی‌ها در این منطقه تندتر از مناطق دیگر است.

فلسطینیان سالروز تشکیل اسرائیل در ۲۵ اردیبهشت را یوم النکبه خود می‌دانند. هشتگی نیز در شبکه‌های اجتماعی با عنوان یوم‌النکبه از سوی منتقدین و مخالفین اسرائیل داغ شده است.

مراسم گشایش سفارت‌خانه آمریکا بعد از ظهر امروز (دوشنبه) با حضور ایوانکا ترامپ و جرد کوشنر، دختر و داماد آقای ترامپ برگزار می‌شود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در توییتی امروز را «روزی بزرگ برای اسرائیل» خوانده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، این روز را «تاریخی» نامید و گفت اورشلیم «پایتخت جاودان ملت یهود بوده و خواهد ماند و صلح باید بر اساس این حقیقت به دست آید.»

پیشتر پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان و ترزا می٬ نخست وزیر انگلیس٬ نسبت به تغییر محل سفارت آمریکا در اسرائیل اظهار نگرانی کرده بودند.

ظریف: خروج آمریکا از برجام نقض قطعنامه شورای امنیت است

$
0
0

زیتون– محمدجواد٬ ظریف وزیر خارجه٬ در نامه‌ای به آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل، خروج آمریکا از برجام را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد خواند.

دونالد ترامپ٬ رییس جمهوری آمریکا٬ پس از ماه‌ها انتظار و گمانه‌زنی درباره سرنوشت برجام٬ ۱۸ اردیبهشت ماه اعلام کرد که آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک خارج خواهد شد. او همچنین خبر داد که تحریم‌ ایران را از سر می‌گیرد.

اقدام رییس جمهوری آمریکا با مخالفت متحدین اروپایی آمریکا و دیگر اعضای دایمی شورای امنیت سازمان ملل روبه‌رو شد.

به رغم خروج آمریکا از برجام، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین، روسیه و اتحادیه اروپا اعلام کرده‌اند که به این توافق پایبند خواهند بود.

وزیر امور خارجه ایران در واکنش به این اقدام رییس جمهوری آمریکا در نامه‌ای که متن آن توسط خبرگزاری‌ها منتشر شده تاکید کرد آمریکا در حالی از برجام خارج شده که ایران به تمامی تعهداتش عمل کرده است.

ظریف در نامه خود خطاب به گوترش از سازمان ملل خواسته است تا آمریکا را به خاطر رفتاری که «غیرمسئولانه و مخرب» توصیف شده، مسئول بداند.

به گفته وزیر امور خارجه ایران رییس‌جمهور ایالات متحده‌، با نقض اساسی قطعنامه‌ی ۲۲۳۱ شورای امنیت که برنامه ‌جامع اقدام مشترک (برجام) هم ضمیمه‌ی آن است، تصمیمِ یکجانبه و غیرقانونی گرفته است.

محمدجواد ظریف همچنین به ده مورد اعتراض پیشین ایران نسبت به نقض برجام از سوی آمریکا اشاره و تاکید کرد که «ایالات متحده تقریباً از همان ابتدا مدام مفاد توافق را نقض کرده و حتی دیگر اعضای برجام را از اجرای کامل تعهدات‌شان باز داشته است.»

او در ادامه افزود که ایالات متحده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که این کشور خود از جمله بانیان آن بود و با اتفاق آرا در شورا تصویب شد را نیز وقیحانه نقض نموده است. بنا بر این، ایالات متحده باید در برابر عواقب عمل زیانبار و خطرناکش که در چالش آشکار با منشور ملل متحد و حقوق بین الملل است مسئول شناخته شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از توافق برجام بارها پای بندی ایران به مفاد مذاکرات هسته‌ای را تایید کرد.

🍃 بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت حفظ برجام و تحقق وفاق ملی

$
0
0

زیتون– حزب نهضت آزادی ایران بیانیه‌ای به منظور تبیین ضرورت حفظ برجام و تحقق وفاق ملی صادر کرد.

به گزارش «زیتون» در این بیانیه که پس از خروج آمریکا از برجام صادر شده٬ آمده است که «برجام» تنها یک سند حقوقی میان چند کشور نبود، بلکه الگویی صلح‌آمیز و راه‌حلی واقع‌بینانه و مبتنی بر منطق اخلاقی «برد – برد» قلمداد می‌شد که در چارچوب مناسبات حقوق بین‌المللی و تامین امنیت جهانی و برای گشودن گره‌های کور در روابط دولت‌ها شکل گرفت.

نهضت آزادی در ادامه این بیانیه تاکید کرد که نفی «برجام» نقض صلح و سلب امید از مردم جهان است.

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است که نفی برجام حداقل سه پیامد قطعی دارد: نخست، معوق ماندن روند صلح خاورمیانه و ممانعت از شکل‌گیری کشور مستقل فلسطینی، دوم، توسعه نفوذ دولت نژادپرست اسرائیل و کشورهای واپس‌گرای عربی و سوم، رشد بنیادگرایی جهادی در منطقه.

نهضت آزادی ایران در پایان ضمن محکومیت رفتار تمامیت‌خواهانه دولت امریکا در نادیده گرفتن تعهدات بین‌المللی «برجام»٬ اظهار امیدواری کرد که حاکمیت ایران تحت تاثیر غوغاافکنی‌های جنگ‌سالارانه قرار نگیرد و با پایبندی به «برجام» در خارج و به دست گرفتن ابتکار عمل در بسط آزادی‌های مدنی و سیاسی مصرح در قانون اساسی ایران و تدارک شرایط مطلوب برای فعالیت احزاب سیاسی مستقل و رسانه‌های آزاد، زمینه‌‌های عینی گفت‌وگوی فراگیر ملی و همگرایی بیشتر را در داخل ایجاد کند تا با استفاده از ظرفیت‌های دیپلماسی عمومی، امکان جلوگیری از سیاست های تهاجمی جنگ طلبان فراهم آید.

متن کامل این بیانیه که برای انتشار در اختیار «زیتون» قرار گرفته٬ به شرح زیر است:

 

بسمه تعالی
ضرورت حفظ برجام و تحقق وفاق ملی

در شامگاه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ و پس از گذشت حدود سه سال از توافق هسته‌ای میان ایران و ۱+۵، دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده امریکا در اقدامی قابل پیش‌بینی و در راستای سیاست‌های تهاجمی خود، از توافقنامه بین‌المللی موسوم به «برجام» خارج شد و جهان را در برابر عملی انجام شده قرار داد. این عهدشکنی درحالی صورت گرفت که افکار عمومی مردم جهان، حتی اکثریت ملت آمریکا و همچنین، سایر کشورهای امضاکننده از برجام حمایت می‌کنند و گزارشات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی [ IAEA ] نیز دلالت بر پایبندی کامل دولت ایران به تعهداتش دارد. مقامات کاخ سفید در بیاناتی صریح عنوان کرده‌اند که به دنبال یک توافق جدید با دولتمردان ایران به منظور حل کلان مناقشات فی‌مابین هستند. به نظر می‌رسد که تصمیم رییس‌جمهور آمریکا در راستای برنامه‌های توسعه نفوذ در خاورمیانه و چانه‌زنی‌های دوباره و گفتگوی مستقیم برای وضعیتی است که از آن به «تغییر رفتار نظام» تعبیر می‌شود.
«برجام» تنها یک سند حقوقی میان چند کشور نبود، بلکه الگویی صلح‌آمیز و راه‌حلی واقع‌بینانه و مبتنی بر منطق اخلاقی «برد – برد» قلمداد می‌شد که در چارچوب مناسبات حقوق بین‌المللی و تامین امنیت جهانی و برای گشودن گره‌های کور در روابط دولت‌ها شکل گرفت. نفی «برجام» نقض صلح و سلب امید از مردم جهان است و حداقل سه پیامد قطعی دارد: نخست، معوق ماندن روند صلح خاورمیانه و ممانعت از شکل‌گیری کشور مستقل فلسطینی، دوم، توسعه نفوذ دولت نژادپرست اسرائیل و کشورهای واپس‌گرای عربی و سوم، رشد بنیادگرایی جهادی در منطقه.
بنابراین بی‌دلیل نیست که بلافاصله پس از اعلام خروج دولت آمریکا از «برجام»، زبانه‌های جنگ در خاورمیانه شعله‌ کشید. اسراییل بیش از هر زمان دیگر، تحت فشار شدیدی از افکار عمومی در داخل و خارج قرار دارد تا اولاً امکانات فن‌آوری هسته‌ای جنگی خود را مهار کند و ثانیاً، به موجودیت کشور مستقل فلسطین تن دهد. از همین رو نیاز اساسی دارد تا به هر نحوی شده، از این مخمصه رهایی یابد.

مردم شریف ایران،
مجموعه مواضع دولت راستگرای اسراییل در طول سالیان اخیر، حکایت از اهداف شومی به منظور تجزیه ایران و بالکانیزه شدن خاورمیانه دارد و به همین جهت، سال‌هاست که به دنبال تدارک شرایطی برای رویارویی نظامی ایران با آمریکا و غرب می‌باشد. متاسفانه روی کار آمدن ترامپ در ایالات متحده، جاه‌طلبی دولت‌مردان عرب حاشیه خلیج فارس و نارضایتی فزاینده مردم ایران که ناشی از تداوم فضای امنیتی و مشکلات اقتصادی و ابَربحران‌های جاری در کشور است، زمینه را برای پیگیری و عملی ساختن این نیت غیرانسانی، بیش از پیش فراهم ساخته است.
رویکرد مدبرانه دکتر حسن روحانی و برخی مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران در واکنش به خروج ایالات متحده از «برجام» نشان داد که راه دیپلماسی و مدار تعامل ایران با جهان، هنوز بسته نشده و می‌توان با مذاکره و گفت‌وگو و با تقویت همکاری‌های بین‌المللی با سایر کشورها، ایالات متحده و معدود حامیانش را در موضوع برجام و حقوق حقه ایران در انزوا قرار داد.
نهضت آزادی ایران امیدوار است که این رویکرد عقلانی در خارج، به پشتوانه‌های جدی در داخل کشور نیز اتکا پیدا کند. ما در طول سالیان پس از انقلاب، همواره اعلام کرده‌ایم که پذیرش حقوق اساسی ملت و اصلاحات سیاسی دمکراتیک، یگانه راهکار واقع‌بینانه و ممکن در راستای حل بحران‌های کلان جامعه و حفظ دستاورها و آرمان‌های انقلاب یعنی آزادی، حاکمیت ملت و حاکمیت ملی است. همچنین، بهبود شاخص‌های حقوق بشر، ضریب همبستگی ملی را افزایش داده و منجر به عقب‌نشینی بدخواهان استقلال و تمامیت ارضی ایران خواهد شد.
امروز ابتکار عمل در دست حاکمیت ایران است. مقام رهبری در روز انتخابات ریاست جمهوری در ۲۴ خرداد ‌۱۳۹۲ اعلام کرد که حتی مخالفان جمهوری اسلامی هم به خاطر منافع ایران در انتخابات شرکت کرده و رای دهند. اینک زمان آن رسیده تا خود ایشان، به خاطر منافع ملی و تمامیت ارضی ایران، پیش‌گام در پذیرش اصلاحات اساسی در راستای وفاق ملی شده و پیش‌نیاز آن، یعنی زمینه‌‌های عملی گفت‌وگوی ملی را فراهم آورند.

حکومت ایران با پذیرش داوطلبانه تغییرات دمکراتیک و در چارچوب تحقق حقوق و حاکمیت ملت، افزون بر آن که در مسیر آرمان‌های انقلاب و مطالبات تاریخی ایرانیان گام می‌نهد، ماهیت تحولات پیش رو را در چارچوب نظام، درون‌زا و مسالمت‌آمیز خواهد کرد. همچنین هرگونه احتمال برای تغییرات تحمیلی از سوی نیروهای برانداز و دولت‌های متخاصم را که هدفی جز بازگرداندن مناسبات کلان ایران به پیش از بهمن ۱۳۵۷ و تجزیه کشور ندارند، مرتفع و غیرممکن می‌سازد.
رفع حصر از سران جنبش اجتماعی ایران، آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی، لغو نظارت استصوابی، آزادی احزاب، مطبوعات مستقل و سندیکاها برای فعالیت علنی و قانونی و الزام قوه قضاییه به رعایت الزامات قانونی، همه در چارچوب دکترین امنیت ملی نوین جمهوری اسلامی ایران می‌توانند قرار گیرند.
نهضت آزادی ایران هشدار می‌دهد که مواضع توامان دولت ترامپ و افراطیون اسراییلی، مغایر با روند مبارزات دمکراتیک ملت ایران بوده و به تقویت موقعیت جریانات اقتدارگرا در ایران منجر می‌شود. بنابراین، ضمن محکومیت رفتار تمامیت‌خواهانه دولت امریکا در نادیده گرفتن تعهدات بین‌المللی «برجام»، با دغدغه‌ای جدی خاطر نشان می‌سازد که در شرایط پیش‌آمده، سیاست‌ها و عملکرد حاکمیت ایران در خارج از مرزها، به ویژه در سوریه و یمن، باید توام با خویشتن‌داری، شکیبایی و مبتنی بر ارزیابی‌های بلند مدت صورت پذیرد. حاکمیت ایران نباید اجازه دهد تحت هیچ شرایطی، افراطیون اسراییل با حمایت مالی، نظامی و لجستیک برخی دولت‌های عربی به خواسته دیرینه‌شان نائل آیند و ما را در مقابله نظامی با آمریکا و غرب قرار دهند. امید است حاکمیت ایران تحت تاثیر غوغاافکنی‌های جنگ‌سالارانه قرار نگیرد و با پایبندی به «برجام» در خارج و به دست گرفتن ابتکار عمل در بسط آزادی‌های مدنی و سیاسی مصرح در قانون اساسی ایران و تدارک شرایط مطلوب برای فعالیت احزاب سیاسی مستقل و رسانه‌های آزاد، زمینه‌‌های عینی گفت‌وگوی فراگیر ملی و همگرایی بیشتر را در داخل ایجاد کند تا با استفاده از ظرفیت‌های دیپلماسی عمومی، امکان جلوگیری از سیاست های تهاجمی جنگ طلبان فراهم آید.

محمد توسلی
دبیرکل نهضت آزادی ایران
۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷

 

🍃زنده| کارگران کارخانه هپکو اراک خط آهن را مسدود کردند

$
0
0

 

 

جواد ظریف درباره آینده برجام با فدریکا موگرینی دیدار کرد

امروز سه‌شنبه، ٢۵ اردیبهشت، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در بروکسل با فدریکو موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و در مورد نحوه حفظ برجام با او گفتگو کرد.

همچنین قرار است در ادامه این سفر، وی با وزیران امور خارجه آلمان، بریتانیا و فرانسه هم ملاقات و درمورد آینده برجام در غیاب آمریکا با آنان گفتگو کند.


کارگران کارخانه هپکو اراک خط آهن را مسدود کردند


 


جسد دو تن از مفقودشدگان در سیل خراسان جنوبی پیدا شد . کشته شدگان در سیل شهرستان درمیان یک کودک ۵ ساله و یک مرد ۴۰ ساله هستند.

Risultati immagini per ‫سیل خراسان جنوبی‬‎


 پلیس فتا پیام‌ رسان‌های «مورد تأیید کشور » را اعلام کرد

رییس پلیس فتای ناجا پیام‌ رسان‌های «مورد تأیید کشور » را اعلام کرد و به شهروندان اطمینان داد که از حریم خصوصی و اطلاعاتشان استفاده نمی‌شود.

Risultati immagini per ‫رئیس پلیس فتای ناجا‬‎

 کمال هادیانفر درباره نظارت بر عملکرد  پیام‌رسان‌های داخلی گفت: شورای عالی فضای مجازی بارها اعلام کرده که مرکز ملی فضای مجازی و کمیسیون امنیت شورای عالی فضای مجازی بر عملکرد این پیام رسان ها نظارت دارد و به مدیران آنها نیز تاکید شده که باید از حریم خصوصی و اطلاعات مردم مراقبت کنند.

به گفته وی پیام‌رسان‌هایی همچون گپ و آی‌گپ، سروش، ویسپی، بیسفون، بله و ایتا تاکنون جزو پیام‌رسان‌های داخلی هستند که فعالیتشان از سوی مرکز ملی فضای مجازی بلامانع اعلام شده و به عبارتی مورد تایید کشور است./ایسنا


نائب رییس فدراسیون فوتبال: به زودی مسابقات فوتسال زنان پخش می‌شود

 



لیست مقتدی صدر پیشرو انتخابات پارلمانی عراق

کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق  اعلام کرد: پس از شمارش ۹۱ درصد آرا در ۱۶ استان از مجموع ۱۸ استان عراق لیست سائرون به ریاست مقتدی صدر همچنان پیشتاز انتخابات پارلمانی است /ایسنا


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

Viewing all 6930 articles
Browse latest View live