Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6930 articles
Browse latest View live

برای روحانی چه خوابی دیده‌اند

$
0
0

اعتماد-ثمینا رستگاری: دقیقا زمستان سال ٨٧ در لید مصاحبه‌ای که در همین روزنامه اعتماد با سعید حجاریان داشتم، نوشته بودم او که زمانی تئوریسین اصلاحات نامیده می‌شد حالا نماد اصلاحات است؛ بریده بریده سخن می‌گوید و برای راه رفتن به یاری یک نفر احتیاج دارد. از آن گستاخی‌هایی که جوانی و خامی و کم‌سوادی به آدم تحمیل می‌کند. این حرف من در خاطر کسی نمانده، بعدها هم که یکی، دوبار ایشان را دیدم، فهمیدم آنقدر که بار گناه نوشتن آن جملات روی دوش خودم هست خاطر ایشان را نیازرده، کتاب بچه‌های ژیواگو را به من معرفی کرد و مقاله‌ای هم برایم ایمیل کرد.

سال‌ها گذشته و الان اگر می‌توانستم لید آن مصاحبه را تغییر دهم حتما می‌نوشتم او نماد اصلاح‌طلبی در ایران است، چرا که ناامید نمی‌شود؛ با اینکه با خشن‌ترین صورت ممکن قصد جانش را کرده‌اند، هیچ‌وقت دست از کار نکشیده و همیشه دغدغه و دردی بر جانش هست که برای درست شدن وضعیت چاره‌ای بیندیشد. وقتی دانشجو بودیم این حرفش که اصلاحات در غرب ٣٠٠ سال طول کشیده، سخت آشفته‌مان می‌کرد. ما در تریبون‌های دانشجویی صدای‌مان را بالا می‌بردیم و اعتراض می‌کردیم؛ ما می‌خواستیم، خوبش را هم می‌خواستیم و خیلی زود هم می‌خواستیم. حالا ما دانشجویان آن روزها که موهای‌مان در حال سفید شدن است، فهمیدیم که اصلاحات بازگشت‌‌پذیر است و ٨ سال دوران پسا‌اصلاحات را زندگی کردیم؛ دورانی که کف خواسته‌های ما آمال و آرزوی دانشجویان سال‌های بعد ما شد. تمام کسانی که ما منتقدشان بودیم و به دانشگاه دعوت‌شان می‌کردیم تا صدای اعتراض‌مان را بشنوند نه حضورشان که چاپ عکس‌شان در بولتن‌های دانشجویی هزینه داشت. در تمام این دوران سعید حجاریان هم تغییر کرده، مگر می‌شود کسی فرزند زمانه‌اش باشد و تغییر نکند؛ اما یک چیز در او بی‌تغییر مانده، او هیچگاه از راه رفتن نا‌یستاده، خیلی از ما با سرعت از کنارش رد شدیم، خسته شدیم و از راه بازماندیم اما او در حال پیمودن راهی است که انتهایش برای کسی معلوم نیست، سیاست برای او تمام نمی‌شود.

سال گذشته و پس از اعتراضات دی‌ماه، شما در تحلیلی با عنوان «پس از روحانی» ضمن بررسی ابعاد اعتراضات، آینده جمهوری اسلامی بدون روحانی را تصویر کردید و هشدار دادید که پس از وی به کجا خواهیم رفت. اکنون با گذشت زمان و با وجود مجموعه انذارها، به‌‌نظر هنوز می‌توان ایده حذف روحانی را از لابلای خطوط جناح راست خواند. تداوم این خط نشانه چیست؟

ترجیح من این است، بحث را با طرح یک پرسش آغاز کنم و آن پرسش این است: «اگر وضعیت کشور بغرنج شود، آینده روحانی چه می‌شود؟» بغرنج شدن وضعیت کشور ناظر بر چند فاکتور شامل اقتصاد، سیاست خارجی و سیاست داخلی است. ببینید! در سه حوزه مذکور، انتقادات جدی مطرح است اما همه این انتقادات متوجه دولت و رییس‌جمهور نیست.

در واقع، اهرم‌های قدرتی در ساختار سیاسی ما فعال هستند که ابتکار عمل را از دولت گرفته‌اند و نه‌تنها پاسخگوی عملکردشان نیستند بلکه همواره در مقام منتقد قوه مجریه ظاهر می‌شوند. روحانی به چنین وضعیتی واقف است و هر از چندی در سخنرانی‌هایش پالس‌های انتقادی می‌فرستد و می‌گوید دولت در بعضی تصمیم‌گیری‌ها دخیل نیست و حتی به‌صراحت به مخاطب خاص اشاره می‌کند. به اعتقاد من، این سنخ پیام‌ها و کنایه‌های روحانی از مقطعی به بعد دیگر تحمل نخواهد شد.

همان طور که اشاره داشتید، روحانی در سخنرانی‌هایش پیام‌هایی ارسال می‌کند و متقابلا از طریق بلندگو پاسخ‌هایی را دریافت می‌کند. شما از «آستانه تحمل» سخن گفتید. چنانچه طاقت‌ها به پایان برسد، آینده روحانی چگونه خواهد شد؟

در صورتی که وضعیت گفته شده تشدید شود، راست‌ها چهار سناریو پیش روی دولت روحانی قرار خواهند داد. اولین آنها پیشنهاد استعفاست؛ یعنی روحانی را به استعفا دلالت کنند. دومین سناریو، اِعمال فشار است؛ و بر سر مسائل شخصی رییس‌جمهور مانور دهند. سپس بر مبنای عکس‌العمل روحانی حملات را تشدید کرده و از رییس‌جمهور مشروعیت‌زدایی و نهایتا وی را وادار به کناره‌گیری کنند.

سناریوی سوم، طرح عدم کفایت روحانی است؛ به نظر اگر اکثریت مجلس تا پایان سال اوضاع را بحرانی ببینند و نتوانند در برابر فشار مردم تاب بیاورند و به این جمع‌بندی برسند که دولت توانایی حل بحران ندارد، لاجرم و شاید بنا به بعضی صحبت‌ها موضوع عدم کفایت را مطرح می‌کنند.

آخرین سناریو از جنس پرونده‌سازی است؛ به این نحو که مجموعه عملکرد روحانی را رصد کنند و فی‌المثل بگویند رییس‌جمهور با اصحاب فتنه سر‌ و ‌سرّی داشته یا در موضوع برجام دو و سه با خارجی‌ها ارتباطی برقرار کرده است، لذا نمی‌تواند سکاندار قوه مجریه باشد. پس در یک تقسیم‌بندی با دو سناریوی شبه قانونی و دو سناریوی قانونی مواجه هستیم.

به جز اعمال فشار، سه سناریوی دیگر به نظر خیلی محتمل به نظر نمی‌رسند. چرا که در دوره پیشین که مسائل حادی مانند قهر یازده روزه احمدی‌نژاد و عیان شدن اختلاف وی با حاکمیت آشکار شد، هیچگاه بحث عدم کفایت یا برخورد قضایی با او جدی نشد.

من هم با شما موافقم اما چون محتمل خطیر است، احتمال ولو به صورت ضعیف را باید در نظر گرفت. به‌خصوص آنکه فشار خارجی به‌حدی شدت خواهد گرفت که دولت را کاملا دست‌و‌پا بسته خواهد کرد، به‌حدی که نتواند پاسخگوی مایحتاج روزمره مردم باشد و هر روز در هر گوشه کشور شاهد غائله‌ای باشد. در این صورت هم مردم و هم جناح راست به‌دنبال رییس‌جمهور مقتدری می‌گردند که بتواند به عنوان منجی در صحنه ظاهر شده و اوضاع را بسامان کند. این در حالی است که نمی‌دانند کارایی رییس‌جمهور مقتدر توهمی بیش نیست.

در فرض پیش رو، نظام برای حل چه مشکلی باید هزینه انتخابات زودرس و عدم کفایت رییس‌جمهور را بپردازد؟

شما یادتان هست که در تبلیغات انتخاباتی روحانی ‌گفت «من حقوقدان هستم» و ضمنا رقیب خود را سرهنگ خطاب کرد. در آن مقطع گمان می‌رفت تسلط بر قانون‌، حقوق بین‌الملل و فنون دیپلماتیک حلال مشکلات است اما اگر کار به جایی برسد که کلیه مراودات حقوقی با غرب بسته شود، طبعا نظام برای پیشگیری از درگیری نظامی به سمت سرهنگ‌ها خواهد رفت. نمی‌خواهم از الان، آیه یأس بخوانم و امیدوارم اروپایی‌ها به‌دنبال امریکا نروند اما به یاد می‌آورم در زمان حمله بوش به عراق نیز اروپایی‌ها ابتدا با وی همکاری نکردند و دولت بوش ادعا کرد اروپا به دو بخش پیر و جوان تقسیم شده است و خاطرنشان کرد که امیدش به اروپای جوان است؛ یعنی کشورهایی که به‌تازگی از یوغ شوروی درآمده بودند. نتیجتا کشورهای اروپای جوان مانند لهستان و… با بوش همراه شدند و بعدا کشورهای اروپای پیر برای آنکه از قافله عقب نمانند به جنگ ورود کردند.

فارغ از تقسیم‌بندی قانونی و شبه‌قانونی در صورت تحقق هر یک از چهار سناریوی فوق‌الذکر واکنش مردم، چهره‌ها و احزاب چه خواهد بود؟

شاید مردم به نبود روحانی رضایت دهند چرا که جایگاه رییس‌جمهور نزد حامیان خود به دلیل تحقق نیافتن وعده‌های اقتصادی و همچنین عدم توانایی در رفع حصر و برخی دیگر از مسائل افول کرده است.

از این گذشته روحانی در مقابل مسائل جاری چون فیلترینگ تلگرام و افزایش نرخ دلار نیز واکنش مناسبی نداشته است. در میان احزاب و چهره‌ها نیز عبور از روحانی محتمل است؛ چرا که هر یک از متحدان امروزین وی تئوری بقای خاص خود را دارند و ممکن است در یک نقطه عطف به موضع عدم دفاع برسند. بنابراین بعید نیست در بزنگاه، روحانی بماند و یکی دو حزب اصلاح‌طلب! اما من معتقدم احزاب اصلاح‌طلب تا آنجا که مقدور و میسر است و خود روحانی توان ایستادگی دارد باید از وی پشتیبانی کنند و این نکته را توضیح دهند که بسیاری از موانع پیش روی روحانی ناشی از عوامل داخلی و خارجی است که وی در آنها مقصر نبوده است.

یعنی چون روحانی نتوانسته به مطالبات مردم پاسخ دهد آنها می‌ایستند و می‌بینند که کسی بیاید که او هم به طریق اولی به این مطالبات پاسخ نخواهد داد؟

باید روشن کنیم از چه کسی سخن می‌گوییم؟ هرکس بخواهد درون نظام بیاید و رییس‌جمهور شود، وضعیتی بهتر از روحانی نخواهد داشت و شاید وضعیتش بدتر شود. مگر آنکه گشایشی در کار روحانی ایجاد کنند که بتواند سیاست‌ خود را آن گونه که می‌خواهد به پیش ببرد.

اکنون ظریف با استیذان به مذاکره با اروپاییان رفته است و طبعا برای آنکه کارش به سرانجام برسد باید دم به دم پشتیبانی شود نه آنکه از داخل علیه‌اش بیانیه صادر کنند.

آقای دکتر! با فرض اینکه روحانی از قدرت کنار برود آینده قوه مجریه در فردای پس از او چه خواهد بود؟

دو راه قانونی برای این منصب متصور است. یکم برگزاری انتخابات زودهنگام و دوم تغییر قانون اساسی و حذف پست ریاست‌جمهوری.

کمی بیشتردرباره انتخابات زودرس توضیح بدهید.

درباره برگزاری انتخابات زودرس نخستین پرسش موضع اصلاح‌طلبان است. آیا اصلاح‌طلبان کاندیدا معرفی خواهند کرد؟ به اعتقاد من، اصلاح‌طلبان در آن انتخابات کاندیدا نخواهند داشت لذا سکوت خواهند کرد و رقابت تنها میان کاندیداهای جناح راست در می‌گیرد.

البته ممکن است بعضی «بدلی‌ها» از باب تقرب به انتخابات ورود کنند و شکاف سطحی ایجاد کن ند اما مشارکت در چنین انتخاباتی پایین خواهد بود بنابراین احتمالا راست پیروز انتخابات خواهد بود و این یعنی چشم‌پوشی از حضور حداکثری مردم.

به‌نظر نمی‌رسد انتخابات زودرس صرفا در گذار از شخص «الف» به شخص «ب» خلاصه شود؟

ببینید! راست‌ها و بعضی دیگر کمابیش از مدل‌های مطلوب خود سخن گفته‌اند. مدل اول برای کابینه مطلوب آنها «کابینه روحانی- نظامی» است.

آنگونه که نظامیان سکاندار وزارتخانه‌های کشور، دفاع، امورخارجه و اقتصاد شوند و مابقی کابینه در اختیار روحانیون قرار بگیرد. مدل دوم «کابینه نظامی» است؛ آنگونه که فردی نظامی در رأس کابینه قرار بگیرد و تمامی وزرایش را از میان نظامیان انتخاب کند.

در صورت تحقق هر یک از این دو مدل پرسشی مطرح می‌شود. رفت و آمد رییس قوه مجریه و استقرار نظامیان کدام بخش از مشکلات موجود را مرتفع خواهد کرد؟

به نظر کابینه «نظامی» یا «نیمه نظامی- نیمه روحانی» نمی‌تواند گشایشی در حوزه اقتصاد و سیاست خارجی به وجود بیاورد و حتی شاید وضعیت را حادتر از امروز کند. اما به نظر می‌رسد اقتصاد و سیاست خارجه دغدغه حامیان این دو مدل نباشد.

در آن مدل‌ها در واقع دولت پادگانی به‌معنای اعم کلمه مستقر خواهد شد و نتیجتا همه مخالفان داخلی ذیل عنوان «شرایط ویژه» مجبور به سکوت خواهند شد اما باز هم فساد، گرانی و… باقی خواهد ماند.

راه دوم یا همان تغییر قانون اساسی به کجا خواهد انجامید؟

چنانکه می‌دانیم برای تغییر قانون اساسی، مطابق اصل ١٧٧ قانون اساسی، رهبری باید به رییس‌جمهور حکم بدهد تا ساختار نظام از ریاستی به پارلمانی تبدیل شود. در این مکانیزم به رأی مردم و همه‌پرسی نیاز است و من معتقدم به‌لحاظ صوری نتیجه مورد نظر به دست خواهد آمد.

احیای پست نخست‌وزیری طبعا تنش‌هایی را به دنبال خواهد داشت…

بله. اما به اعتقاد من تنش زمانی ایجاد خواهد شد که برای انتخاب نخست‌وزیر مدلی همچون انگلستان پذیرفته شود. یعنی احزاب به‌صورت موثر به انتخابات ورود کرده و نخست‌وزیر حزبی انتخاب شود؛ ما قطعا به این مسیر نخواهیم رفت بلکه با نخست‌وزیر منصوب مواجه‌ خواهیم شد. در این فرآیند پارلمان به حاشیه می‌رود و صرفا برای کابینه اظهارنظر خواهد کرد. ولی به‌نظر باز هم اوضاع بسامان نخواهد شد چرا که برخی مشکل را فراتر از آمدن یک نخست‌وزیر همسو می‌دانند.

به نظر شما خروج ترامپ از برجام منجر به اثبات ادعای جمهوری اسلامی نبود و آیا همین نکته باعث نمی‌شود که مردم شرایط تحریم‌های جدید را آسان‌تر از گذشته تحمل کنند؟

من قبلا گفته‌ام «و ما ادراک ما تحریم»؛ در تحریم‌های جدیدی که ترامپ و دارودسته‌اش به‌خصوص خزانه‌داری امریکا در نظر دارند، در بحث زنجیره مالی به تحریم ثانویه اکتفا نمی‌شود و این یعنی گره‌ها به دست بابک‌ها گشوده نخواهد شد.

تاثیر این خروج بر بی‌اعتباری گروه‌های سیاسی در ایران که مدافع مذاکره با غرب هستند، ‌چقدر است؟

فعلا خروج امریکا به نفع ما است چرا که می‌گوییم امریکا تک افتاد و همه دنیا ا به سمت ایران آمد. پس همچنان برجام قابل دفاع است. ولی ما باید قدری عمیق‌تر به موضوع نگاه کنیم.

ببینید! مخالفان برجام حتی برای آتش‌زدن پرچم امریکا برنامه نداشتند چه برسد به کارهای بزرگ‌تر؛ آنها‌ برای سوزاندن پرچم فندک روشن می‌کنند.

این‌کار ابتدا دست‌ خودشان را می‌سوزاند چون شعله به بالا زبانه می‌کشد. در نتیجه، پرچم از دست‌شان می‌افتد و آتش به موکت‌ها سرایت‌ می‌کند و…


🍃زنده|فهرست اقامتگاه‌های ایران از وب‌سایت Booking حذف شد

$
0
0

 

 


جوایز هفتاد و یکمین جشنواره کن اعلام شد

دقایقی قبل جوایز هفتاد و یکمین جشنواره کن اعلام شد و  نخل طلا به فیلم «دله‌دزدها»ی یک فیلمساز جوان ژاپنی رسید.

سینمای ایران نیز از جایزه بی نصیب نماند و جایزه مشترک فیلمنامه بری «سه‌رخ»  به جعفر پناهی رسید.

ژان لوک گدار فیلم‌ساز پرآوازه و کهنه‌کار فرانسوی برای آخرین فیلمش نخل طلای افتخاری دریافت کرد.

سینمای آسیا در این دوره جشنواره بسیار موفق بود و از میان یازده جایزه مراسم اختتامیه، شش جایزه از جمله نخل طلا را از آن خود کرد.

فهرست کامل برندگان جشنوار کن امسال به شرح زیر است:
▪بهترین فیلم کوتاه: تقدیر از فیلم «روی مرز» (وی شوجون)

▪دوربین طلایی (بهترین فیلم اول): «دختر» (لوکاس دونت)

▪بهترین بازیگر زن: سامال یسلامووا برای فیلم «آیکا»

▪بهترین بازیگر مرد: مارچلو فونته برای فیلم «داگمن»

▪بهترین فیلمنامه: جایزه مشترک به آلیس رورواچر برای «شاد مثل لازارو» و جعفر پناهی برای «سه رخ»

▪بهترین کارگردان: پاول پالیکوفسکی برای «جنگ سرد»

▪نخل طلای افتخاری: ژان لوک گدار برای «کتاب تصویر»

▪جایزه ویژه هیات داوران: «کفرناحوم» (نادین لبکی)

▪جایزه بزرگ جشنواره: «بلک کلنزمن» (اسپایک لی)

▪نخل طلا: «دله‌دزدها» (هیروکازو کوره‌ایدا)


۶ میلیون نفر در ایران افسرده اند



درخواست شش عضو دولت برای رفع فیلتر یوتیوب و توئیتر

برخی اعضای دولت، شورای عالی فضای مجازی و کارگروه تعیین مصادیق جرایم رایانه‌ای در نامه‌ای به رئیس شورای عالی امنیت ملی کشور، حسن‌روحانی، خواستار رفع فیلتر برخی شبکه‌های اجتماعی شدند؛ از جمله توئیتر و یوتیوب

صالحی، وزیر ارشاد؛ بطحایی وزیر آموزش‌وپرورش؛ علوی وزیر اطلاعات و آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات از امضاکنندگان این نامه بوده‌اند.

جز این چهارتن، نام دو امضاکننده دولتی دیگر این نامه معلوم نیست ولی جز این چهار وزیر، در شورای عالی فضای مجازی، وزیر دفاع، وزیر علوم و معاون علم و فناوری ‌رئیس‌جمهور و خود حسن روحانی از اعضای دولت حضور دارند./روزآروز


 


فهرست اقامتگاه‌های ایران از وب‌سایت Booking حذف شد

بیش از ۷۰ هتل و مرکز اقامتی از ایران در وب‌سایت Booking به ثبت رسیده بود در پی خروج آمریکا از برجام  از فهرست اقامتگاه‌های موجود در ایران در وب‌سایت Booking حذف شده‌اند.

۲ سال پیش که برای نخستین بار Booking وارد بازار رزرو هتل در کشور شد، با میل و اقدام خود این همکاری را آغاز کرده بود و مسوولان این شرکت بارها اظهار کرده بودند که تمایل به توسعه فعالیت‌های خود در بازار ایران دارند. اما تنها کمتر از ۲۴ ساعت بعد از اظهارات رئیس‌جمهوری ایالات متحده مبنی بر خروج از توافق جامع هسته‌ای «برجام» و بازگشت تحریم‌ها بود که ایمیل مشابهی از طرف این شرکت به همکاران هتلدار ایرانی‌اش ارسال شد؛ نامه‌ای با این مضمون که به‌رغم میل شدید به همکاری، از آنجا که شرکت مادر این وب‌سایت ارائه‌دهنده خدمات اقامتی شرکتی آمریکایی است، Booking ناچار است بنا بر قوانین داخلی ایالت متحده همکاری خود را با ایران متوقف کند.


رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران: باید حضور کارگران جنسی در کشور را بپذیریم

مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران با ابراز تاسف از اینکه برخی اقدامات برای کنترل و پیشگیری بیماری ایدز با مخالفت‌هایی مواجه می‌شود و برای برخی خوشایند نیست، گفت: بعد از اجرای طرح اتوبوس ایدز برخی گفتند این کار شما ترویج بی‌بندوباری است و در نهایت این طرح متوقف شد.Risultati immagini per ‫مینو محرز‬‎

او تاکید کرد که باید حضور کارگران جنسی در کشور را بپذیریم چرا تعداد زنان مبتلا به ایدز رو به افزایش است/ ایلنا


مظنون اصلی تیراندازی تگزاس بازداشت شد

در تیراندازی در مدرسه ای در سانتا فه، واقع در ایالت تگزاس در آمریکا ۸ نفر کشته شدند. پلیس فدرال آمریکا مظنون اصلی تیراندازی  را بازداشت کرده است.

Risultati immagini per ‫در تیراندازی در مدرسه ای در سانتا فه، واقع در ایالت تگزاس در آمریکا 8 نفر کشته شدند‬‎

در همین حال دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا گفته که مقام‌های ایالت مشغول هماهنگی بیشتر هستند.


معاون دادستان کل کشور: فعالیت تبلیغی واحدهای صنفی در تلگرام ممنوع است


دادگستری فارس: ناآرامی‌های کازرون دو کشته و ۴۸ زخمی داشت

دادگستری فارس اعلام کرده ناآرامی‌های کازرون دو کشته و ۴۸ زخمی داشت. همچنین اعلام شد که  هر دو نفر در اثر اصابت گلوله جان باخته‌اند.Risultati immagini per ‫اعتراضات کازرون‬‎
طبق اعلامیه دادگستری فارس، تعداد قابل توجهی از زخمی‌ها مامور پلیس‌اند و در تجمع چهارشنبه ۱۵ نفر دستگیر شدند.

طی دوسه‌روز اخیر درگیری‌های شدیدی میان معترضان به جدایی دو شهر چنارشاهیجان و کمره‌نودان از کازرون با پلیس روی داده است. پیش از این  در خبرهایی تاییدنشده کشته شدگان این درگیری‌ها  تا ۵ نفر اعلام شد.  همچنین استاندار فارس دیروز اعلام کرده بود که یک نفر  در این درگیری‌ها کشته شد.


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

ممنوعیت جدید قوه قضاییه برای تلگرام

$
0
0

زیتون– عبدالصمد خرم آبادی٬ معاون قضایی دادستان کل کشور٬ اعلام کرد که فعالیت «صنفی یا تبلیغاتی در تگرام» ممنوع است.

به گفته او در جلسه‌ای که در معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور برگزار شده، مقرر شده است که اگر واحدهای صنفی به فعالیت صنفی یا تبلیغاتی در تلگرام ادامه دهند، وزارت صنعت و مراجع صنفی اقدامات قانونی لازم را بعمل آورند.

خرم آبادی در کانال خود در پیام رسان سروش نوشت که فعالیت صنفی در بستر تلگرام ممنوع است و واحدهای صنفی و کسب و کارهای اینترنتی باید فعالیت‌های خود را به شبکه‌های اجتماعی داخلی منتقل نمایند.

دهم اردیبهشت ماه بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران دستور مسدودسازی پیام‌رسان تلگرام را صادر کرد.

او از ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی در ایران خواست این دستور را اجرا کنند و اعلام کرد که در غیر این صورت با پیام رسان‌ها برخورد خواهد شد.

بیش از چهل میلیون نفر در ایران کاربر شبکه پیام رسان تلگرام هستند.

پیشتر هفت وکیل دادگستری از بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه به دلیل فیلترینگ پیام‌رسان تلگرام شکایت کردند.

این شکایت با عنوان «سلب آزادی شخصی افراد ملت و محروم کردن آنها از حقوق مقرر در قانون اساسی به موجب صدور دستور کلی و خارج از صلاحیت بازپرس» انجام شده است. با این حال خرم آبادی تاکیید دارد که این تصمیم قوه قضاییه قانونی بوده است.

استفاده از اپلیکیشن پیام رسان تلگرام در حالی در ایران توسط قوه قضاییه ممنوع اعلام شده است که محمد جواد آذری جهرمی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نتیجه اولیه فیلتر این پیام رسان را منتشر کرد. به گفته آذری‌جهرمی بازدید از کانال‌های تلگرامی پس از گذشت مدتی از فیلتر این شبکه پیام رسان٬ به میزان پیش از فیلتر آن رسیده است.

آزمایشگاه شبکه‌های اجتماعی دانشکده برق وکامپیوتر دانشگاه تهران نیز اعلام کرد که رکورد مجموع بازدید کانالهای فارسی تلگرام،روز پنجشنبه۲۷ اردیبهشت شکسته شد. ۱میلیاردو ۶۰۰میلیون بازدید در یک روز،بی‌سابقه‌ترین آمار، ۱۷روز بعداز آغاز فیلترینگ تلگرام بود.

روسیه خواستار خروج جمهوری اسلامی از سوریه شد

$
0
0

زیتون– الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در امور سوریه٬  خواستار خروج نیروهای ایرانی و حزب‌الله لبنان از سوریه شد.

روسیه جدی‌ترین هم‌پیمان جمهوری اسلامی در سوریه بود و مدتی هم از پایگاه‌های نظامی ایران برای حمایت از دولت مستقر سوریه استفاده کرده بود.

پیشتر ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه٬ اعلام کرده بود که نیروهای خارجی باید از سوریه خارج شوند.

الکساندر لاورنتیف همچنین گفته است که اظهارات ولادیمیر پوتین درباره خروج نیروهای خارجی از سوریه «حاوی پیام سیاسی» ست و این روند

«باید در چارچوب یک برنامه انجام شود».

ایران در طول هفت سال جنگ سوریه یکی از دو متحد کلیدی حکومت بشار اسد بوده و عده‌ زیادی از نیروهای نظامی و متحدان شبه‌نظامی‌اش در آن کشور کشته شده‌اند.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در مصاحبه با روزنامه‌ای آرژانتینی که روز جمعه منتشر شد گفته است حضور نظامی کشورش در سوریه به دعوت دمشق بوده و «تا زمانی که آنها نیاز داشته باشند» این حضور ادامه خواهد یافت.

با این حال الکساندر لاورنتیف در اظهارات روز جمعه‌اش گفت روسیه تنها دو پایگاه خود را در سوریه حفظ خواهد کرد.

توقف اجرای مبارزه با ایدز به بهانه ترویج بی‌بندو باری

$
0
0

زیتون– مینو محرز٬ رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران٬ خبر داد که برخی اقدامات برای کنترل و پیشگیری بیماری ایدز با مخالفت‌هایی مواجه می‌شود و برای برخی خوشایند نیست.

به گفته او بعد از اجرای طرح اتوبوس ایدز برخی گفتند که این کار شما ترویج بی‌بندوباری است و در نهایت این طرح متوقف شد.

محرز به ایلنا گفت که متاسفانه افرادی هستند که اعتقاد دارند در کشور بیماری ایدز وجود ندارد و همه چیز رو به راه است. این افراد مثل کبک سرشان را زیر برف کردند و مسائل، مشکلات و واقعیت‌های جامعه را نمی‌دانند و از قبول آن امتناع می‌کنند.

او ادامه داد که یکی از مشکلاتی که در حوزه بیماری‌های ایدز وجود دارد، عدم آگاهی از رفتارهای پرخطر است، افراد در بسیاری مواقع از بیماری خود اطلاع ندارند و مشاهده شده که بعد از ازدواج متوجه بیماری خود می‌شوند؛ بنابراین باید اقداماتی صورت گیرد که قبل از ازدواج متوجه بیماری خود شوند و ایجاد موانع شناسایی بیمارها این کار را با مشکل مواجه می‌کند.

رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران در خصوص آمار مبتلایان به این بیماری در کشور نیز توضیح داد آماری که در رابطه با ایدز ارائه می شود آماری است که وزارت بهداشت منتشر می‌کند؛ اما همیشه در کنار آمار یک تخمین نیز وجود دارد، تخمین ما این است که یک سوم بیماران مبتلا به ایدز هنوز شناسایی نشده‌اند و تنها راه کشف تعداد دقیق تست‌هایی است که باید از افرادی که احتمال مبتلا شدن دارند، گرفته شود.

محرز تاکید کرد اتوبوس‌ ایدز یکی از راه‌هایی بود که می‌توانست در این مسیر به ما کمک کند، به این افراد مشاوره داده می‌شد و تست‌ها نیز مجانی بود از این طریق می‌شد افراد را تحت درمان قرار داد تا جامعه را درگیر بیماری نکنند؛ اما عده‌ای سروصدا کردند و سعی آنها این بود که جلوی این طرح را بگیرند در نتیجه این طرح متوقف شد. متاسفانه از ابتدای اپیدمی پیشروی ایدز به علت فعالیت افرادی که با عدم آگاهی و قبول واقعیت‌ها مانع شناسایی شدند، نتوانستیم کاری انجام دهیم و این طرح متوقف شد در صورتی که بزرگترین متخصصان حوزه بیماری ایدز در جهان در مقاله‌های خود از این کار تعریف کردند.

محرز در رابطه با آمار سن مبتلایان به ایدز گفت: «از بیماران می‌خواهیم که در زمان مراجعه به پزشک معالج خود او را نسبت به بیماری آگاه کنند؛ اما متاسفانه از طرف پزشکان برای درمان این افراد ممانعت به عمل می‌آید و این به علت عدم آگاهی و نگرش منفی پزشکان است، این مساله در تمام دنیا وجود داشت و با قانون عدم تبعیض جلوی مساله گرفته شد؛ اما متاسفانه هنوز در کشور ما وجود دارد.»

به گفته او پزشکان به علت عدم آگاهی و ترس نابجا از پذیرش بیماران مبتلا به ایدز امتناع می‌کنند در صورتی که بارها به پزشکان اعلام شده است که خطر ابتلا به این بیماری در جراحی‌ها بسیار نادر است و جراح تنها نیاز به دو دستکش و کمی احتیاط دارد تا فرد را درمان کند؛ اما متاسفانه هنوز هم تبعیض در درمان این افراد وجود دارد؛ در حالی که هیچ کس حق ندارد فرد اچ آی وی مثبت را به دلیل بیماری از کار اخراج کند یا در رابطه با او اقدام پزشکی انجام ندهد این عدم آگاهی و نگرش منفی موجب تبعیض شده است.

جعفر پناهی جایزه بهترین فیلم‌نامه جشنواره کن را برد

$
0
0

زیتون– فیلم ایرانی سه رخ٬ ساخته جغقر پناهی٬ در اختتامیه جشنواره بین المللی فیلم کن به صورت مشترک برنده جایزه بهترین فیلمنامه شد.

دیگر برنده این جایزه، فیلم «شاد مثل لازارو» محصول کشور ایتالیاست.

فیلم «سه رخ» ساخته جعفر پناهی در غیاب کارگردانش در روز پنجم جشنواره کن به نمایش در آمد و مورد استقبال قرار گرفت.

جعفر پناهی که با وجود تمام درخواست‌ها سرانجام اجاز خروج از ایران پیدا نکرد برای نخستین بار شاهد نمایشی فیلمی از کارنامه‌اش در بخش مسابقه کن بود. او که پیشتر با فیلم‌های «بادکنک سفید»، «طلای سرخ» و «این یک فیلم نیست» در بخش‌های دیگر جشنواره کن از جمله نوعی نگاه شرکت کرده بود، امسال با «سه رخ» بختش را برای دریافت جایزه نخل طلا آزمود.

او امسال هم با وجود درخواست‌های متعدد سینماگران ایرانی و مسئولان جشنواره کن اجازه پیدا نکرد همراه فیلمش در کن حاضر شود و در غیاب او، بهناز جعفری و مرضیه رضایی از بازیگران این فیلم و مستانه مهاجر تدوینگر فیلم همراه فرزندانش در فرش قرمز فیلمش شرکت کردند.

قبل و بعد از نمایش فیلم تماشاگران ایستاده برای دقایقی با تشویق ممتد در حالی که صندلی خالی آقای پناهی نشان داده می‌شد، این کارگردان ایرانی را تشویق کردند.

«سه رخ» فیلم جاده‌ای و روایت سفر جعفر پناهی و بهناز جعفری به یکی از روستاهای اطراف میانه برای پیدا کردن دختری است که با فرستادن ویدئویی از آنها کمک خواسته است. در این ویدئو دختر جوان با بازی مرضیه رضایی از مخالفت خانواده‌اش با تحصیل او در دانشگاه می‌گوید و ظاهراً خود را حلق‌آویز می‌کند. فیلم روایت تلاش چناهی و جعفری برای پیدا کردن این دختر و صخبت با خانواده و اطرافیان اوست.

همیشه راهی هست

$
0
0

عنوان نوشته‌ام را از صدیقه وسمقی عزیز و کتاب آموختنی‌اش تحت همین نام که حاصل ِ تجربه او در اولین شورای شهر تهران است، وام گرفته‌ام . او خود شخصا از دل همه سنگلاخ‌هایی که در مقابل زندگی سیاسی و اجتماعی و حتی سلامتی‌اش قرار داشت همیشه راهی برای رفتن، ادامه دادن و یعنی «ماندن» یافته است. عنوان «همیشه راهی هست » را از این جهت برداشته‌ام تا در مقابل دو گونه از راهکارهایی که پس از خروج امریکا از برجام و حتی قبل از ان، از جانب اپوزیسیون ایرانی به‌ویژه در خارج از کشور به حکومت ایران پیشنهاد می‌شود، قرار بدهم، زیرا که این پیشنهادها به گمان من عموما یا جانب افراط را رفته‌اند یا تفریط را پیشه می‌کنند و از منظر سیاسی در یکی از دو وجه تسلیم مطلق و یا مقابله‌ی حاد جا دارند.

به ترتیبی که در مقاله پیشین و همین‌جا اشاره کردم که عده‌ای از دوستان قبل از اعلام ترامپ و بدون آنکه پیشنهادی از جانب او یا حتی اتحادیه اروپا طرح شود، توصیه کردند که ایران برای مذاکره در باره موشک‌های نظامی‌اش با اروپا مذاکره کند. عده‌ای پیشنهاد کردند ایران سریعاً از سوریه خارج شود؛ و برخی در همین میانه معرکه به رسمیت شناختن اسرائیل و حتی مذاکره با ان را طریق حفظ برجام و رفع خطر از کشور نشان می‌دادند.

از سوی دیگر و در مقابل تعدادی به مراتب کم شمارتر راه تلافی‌جویانه مثل خروج متقابل از برجام، از سرگیری غنی‌سازی با درجات بالا و یا حتی خطرناکتر از ان، تقویت برد موشک‌ها را مطرح می‌کنند.

پیشنهادات گروه اول که معنای مستقیمش زانو زدن ایران و تسلیم شدن پیش از شروع حمله است، خارج از منظر اخلاقی یا عرفی از منظر نتیجه بخش بودن به نظر می‌رسد که تجربه شده و شکست خورده است. سلسله تجربیاتی که یادآور آغاز تهدیدات آمریکا و سپس اولین عقب‌نشینی‌ها از جانب حکومت‌ها بوده است، جز به فنای کامل راه نبرده‌اند. و اینها در منطقه ما هنوز یادمانده‌های به تاریخ نپیوسته ماست. و در مورد اسرائیل درست است که ایران می‌تواند و باید عربده‌های بی‌مالیاتی را که برای مردم فلسطین جز خشم و غضب ناروای بخشی از مردم ایران به بار نیاورده است، و برای حکومت افسار گسیخته نتانیاهو جز تیغ در دست زنگی مست نبوده است، کنار بگذارد. موضع‌گیری های غیرحقوقی و توخالی حکومت ایران حتی اگر چه به شکل خودنمایی‌ها و تبلیغات دروغین، خلاف خرد و خلاف مصالح ملی ما بوده است، اما از منظر یک شهروند عدالت‌خواه این جهان که مدافع حقوق بشر و محکومیت حکومت‌های استبدادی همچون جمهوری اسلامی هستیم، چرا باید چشم بر شکنجه‌ی بی‌پایان چندین نسل فلسطینی‌ها ببندیم! چرا نباید از هر حکومتی در جهان بخواهیم که راهی برای مشروط و متنبه کردن چنین حکومتی یاغی و سرکوب‌گر بیابد تا سرانجام به همت جهان نو امکان تشکیل دو کشور مستقل به اسرائیل هم تحمیل شود. و از منظر کلی ایران می‌تواند همچون بسیاری از کشورهای عربی اسرائیل را به رسمیت نشناسد، از حقوق فلسطینی‌ها دفاع کند و در پی تنش با اسرائیل هم نباشد.

پیشنهادات گروه دوم هیچ مضمونی جز پیروزی خون بر شمشیر ندارد که اگر زمانی هم ممکن بوده است، امروز با تغییر شکل و محتوای جنگ‌ها دیگر عملی نیست. اصرار تلافی‌جویانه ایران در هر یک از وجوه پیشنهادی می‌تواند با حرکت تخریبی غیرقابل محاسبه‌ای از جانب جنگ‌طلبان کاخ سفید مواجه شود. این درست است که با هیچ منطق ترامپی یا جرج بوشی نمی‌توان کشور بزرگی مانند ایران را موضوع تجاوزاتی نظیر آنچه در افغانستان و عراق و لیبی رخ می‌دهد، دانست. اما درگیر شدن ایران در یک دفاع نظامی یعنی برگشتن به خطوطی در قفا و از دست دادن بسیاری از دستاوردهای جامعه مدنی ایران.

راه سوم اما مسلما هست. آنانی که این روزها به مبارزه پیگیر اما مسالمت‌آمیز و قانونی دکتر مصدق اشاره می‌کنند، کاملاً حق دارند. راه و روش مصدق صحیح بود حتی امروز و در جهانی که قوانینش این‌چنین ملعبه‌ی دست ترامپ و نتانیاهو و بازیگرانی چون شیوخ عرب است. آن راه صحیح است چون ورای آمریکا و اسرائیل و سوای راه و رسم آنان، جهان نیروهای معنی و مادی دیگری را در بطن خود پرورده است. با حساب باز کردن روی آن‌ها می‌توان آن نیرو را به لحاظ مضمونی و سرانجام در عمل تقویت کرد و صلح را روزی روزگاری به جهان ارزانی کرد.

صلح هرگز حاصل شورش و یا محصول تسلیم مطلق نیست و مبارزه راه‌های جز تقابل خشن دارد، که به مقتضای خرد و سیاست هموارتر و به مقصود نزدیک‌تر هستند.

به نظر می‌رسد در دستگاه جمهوری اسلامی نیز، دست‌کم در مسائلی از این دست که سرنوشت حکومت و جامعه به هم گره خورده است، می‌رود تا عقلانیت جایگاهی بیابد. از سوی دیگر شرایطی بوجود امده است که حکومت جمهوری اسلامی علی‌رغم بسیاری سیاست‌های غلط خارجی‌اش، به یمن سبب‌سازی عدو در یکی از بهترین موقعیت های سیاسی خود در جهان قرار دارد. این فرصت حقیقتاً بی‌سابقه است. این درست است که در زمان آقای خاتمی از بار حملات سیاسی علیه ایران کاسته شده و حتی سازمان ملل گفتگوی تمدن‌ها را صحه گذاشت؛ اما در همان زمان جرج بوش ایران را یکی از پنج محور شرارت خواند و توانست کشورهای اروپایی را به همراهی یا سکوت در برابر تندروی‌های خود وادارد؛ فضایی که ترامپ امروز اساساً فاقد آن است و این ضعف نه فقط در مسئله برجام که در اقدام مسخره و صلح برباد ده او در انتقال سفارتش به اورشلیم هم بروز آشکار دارد. بادا که هم فلسطینیان و ایرانیان بتوانند از این فرصت به جبران خسارت‌ها و باخت‌های پیشین استفاده بهینه کنند.

علی‌رغم همه امیدهای جوانه‌زده، هنوز نمی‌توانیم نگران نباشیم! خاطراتی همچون بالا رفتن از سفارت عربستان درست در بحبوحه‌ای که جهان سعودی‌ها را محکوم می‌کرد وایران را به جای عربستان در مرکز شماتت‌ها نشاند، هنوز تازه هستند و مایه نگرانی. و این نکته نیز خوشبختانه دیدنی است که نه تنها جامعه مدنی ایران به سرعت و در کثرت نزدیک به تمام خود از چنین رفتارهای بدوی اکراه نشان می‌دهد، بلکه در سطوح دیگری نیز این گرایش قابل مشاهده است و شاید دیگر امکان اینکه علی لاریجانی از پشت بلندگوی مجلس از چنین رفتارهای بی‌خردانه و غیرسیاسی به عنوان «خشم مقدس دانشجویان» نام ببرد، نباشد. سکوت رهبری را نیز اگر سیاستی در جهت باز گذاشتن امکان حمله آتی به دولت و رفع تقصیر از خود نباشد، باید به فال نیک گرفت و امکانی برای حضور و بروز بیشتری به تیم سیاست خارجی دولت.

ایران؛ متحدِ جنگ، مغضوبِ صلح

$
0
0

زیتون-مهسا محمدی: هنوز ۲۴ ساعت از اظهارنظر کلی رییس‌جمهوری  روسیه درباره ضرورت خروج نیروهای خارجی از سوریه نگذشته بود که نماینده ویژه او در امور سوریه موضع این کشور در برابر ایران را هم روشن کرد و گفت که این موضوع شامل «نیروهای ایرانی و حزب‌الله لبنان» نیز می‌شود.

این اظهارات در کنار سایر تحرکات این دو کشور دوست، همسایه و متحد جمهوری اسلامی که این روزها تا حدی برایش ساز مخالف می‌زنند، معنادار شده است.

سوریه که ایران یکی از هم‌سنگران اصلی‌اش برای همه جنگ‌ها و سرکوب‌های ۷ سال اخیر بود، حالا به نظر می‌رسد دیگر تمایل چندانی برای مبدل شدن به محلی برای جنگ نیابتی ایران با اسرائیل ندارد.

می‌توان نشانه‌هایی از چرخش ‌سیاستمدارانه متحدان ایران را در چند وقت اخیر دید از جمله؛ دیدار نتانیاهو و رییس‌جمهوری روسیه در آستانه خروج آمریکا از برجام، سکوت معنی‌دار سوریه درباره موشک‌باران اسرائیل از خاک این کشور که اسرائیل آن را به ایران نسبت داد و ایران قویا آن را تکذیب کرد و بالاخره اظهارنظر نقل شده در روز سه شنبه از معاون وزیر خارجه روسیه که گفته بود حفظ توافق هسته‌ای ایران بدون اینکه تهران امتیازات جدیدی واگذار کند، غیرممکن خواهد بود.

البته ریابکوف بعد از انتشار این اظهار نظر در گفت‌وگو با ایرنا این خبر را تکذیب کرد.

هنوز دو ماه از زمانی که دونالد ترامپ از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه سخن گفته بود نگذشته است. در آن زمان که به نظر می‌رسید جنگ در سوریه رو به پایان است، ایران و متحدانش اعلام شکست داعش و بعد هم خروج احتمالی آمریکا را به معنای تسلط بیشتر بر منطقه و پیروزی سیاست‌های منطقه‌ای خود قلمداد می‌کردند.

در همان زمان دومین نشست سه‌جانبه ایران، ترکیه و روسیه با چشم‌انداز جای خالی امریکا در سوریه برگزار شده بود.

به نظر می‌رسید که هر یک از این سه کشور امیدوارند هر کدام متناسب با منافع خود جای خالی شده را پرکنند به گونه‌ای که ترکیه در مناطق تحت کنترل ی‌پ‌گ و روسیه و ایران در مابقی سوریه به تعقیب اهداف نظامی و ایدئولوژیک خود بپردازند.

اما حالا به نظر می‌رسد بعد از وقایع دو ماه اخیر که با سرعت بسیار زیادی در منطقه اتفاق افتاد، تغییرات ظریف اما مهمی در موازنه نیروها در حال رخ دادن است.

یکی از حملات اسرائیل به مواضع نیروهای ایرانی در سوریه

جنگ با حمله شیمیایی هفتم آوریل ۲۰۱۸ (۱۸ فروردین ۱۳۹۷) در دوما واقع در غوطه شرقی دمشق دوباره شعله کشید.

مخالفان، اسد را مسئول این حمله مرگ‌بار دانستند و اسد و متحدانش باز هم آن را توطئه مخالفان اعلام کردند.

پوتین و بشار اسد پیام اسرائیل را دریافت کرده  و سعی در فاصله گرفتن از ایران،این متحد وفادار میدان جنگ و پردردسر زمان صلح دارند.

تنها یک هفته پس از این حمله مرگبار در شب ۱۴ آپریل دونالد ترامپ اعلام کرد که به «نیروهای مسلح آمریکا دستور آغاز حملات به مواضعی در سوریه که با توانمندی‌های شیمیایی بشار اسد مرتبط هستند» را صادر کرده است.

چند دقیقه بعد بریتانیا و فرانسه هم به حمله‌کنندگان پیوستند. حمله به همان شب و همان یک بار محدود ماند.

از این سو اما موشک‌پرانی‌ها میان اسرائیل و سوریه (به نیابت از ایران) ادامه داشت و کار حتی به بلندی‌های جولان کشید.

در آخرین موشک‌باران‌ها بود که تردید و پاپس کشیدن سوریه در عدم هماهنگی اظهارنظرهایش با ایران نمایان شد.

سوریه با وجود اینکه ایران دست‌داشتن خود در حمله به اسرائیل را تکذیب کرد از به عهده گرفتن حملاتی که از خاک او به اسرائیل شکل گرفته بود، سر باز زد.

اسرائیل در تلاش برای فهماندن «خطر ایران» برای منطقه و دنیا از سوریه خواست که پا را از موشک‌باران‌هایی که به او ربطی ندارد بیرون بکشد و از سوی دیگر به ایران در مجاورت خاک اسرائیل پایگاه نظامی ندهد.

از سوی دیگر ایران علی‌رغم اینکه خبرها از کشته شدن نظامیان ایرانی مستقر در سوریه در نتیجه موشک باران‌ اسرائیل حکایت داشت، در موضعی متناقض علاوه بر تهدید اسرائیل به دادن پاسخ مناسب به وقت مقتضی، کشته شدن سربازان خود را تکذیب می‌کرد.

چه کسانی می‌خواهند ایران از سوریه برود؟

سوریه که ایران یکی از هم‌سنگران اصلی‌اش برای همه جنگ‌ها و سرکوب‌های ۷ سال اخیر بود، حالا به نظر می‌رسد که به گفته پوتین در «آغاز فرایند سیاسی » گذار به دوران پس از جنگ، دیگر تمایل چندانی برای مبدل شدن به محلی برای جنگ نیابتی ایران با اسرائیل ندارد.

از سوی دیگر ولادیمیر پوتین پنج‌شنبه هفته گذشته در سوچی با بشار اسد دیدار کرد و در اظهارنظری غیرمنتظره گفت که اکنون شرایط برای آغاز «فرایند سیاسی» در این کشور مساعد است و این امر می‌تواند به خروج نیروهای مسلح خارجی منجر شود.

هر چند پوتین در «گفتگوی مفصل» خود با بشار اسد مشخص نکرده بود که منظورش نیروهای کدام کشور خارجی بوده است اما این ابهام چندان به طول نیانجامید و در اظهارات نماینده ویژه‌اش در امور سوریه مشخص شد که دوستانی مانند ایران و حزب‌الله لبنان نیز از این قاعده مسئثنی نشدند.

الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در امور سوریه،  اعلام کرد: «اظهارات رئیس‌جمهوری روسیه درباره خروج نیروهای خارجی از سوریه «حاوی پیام سیاسی» است و این روند «باید در چارچوب یک برنامه انجام شود».

در صورت توافق روسیه،غرب و سوریه برای خروج ایران از سوریه، وضعیت بازگرداندن هزینه‌هایی که ایران در سوریه کرده نیز نامشخص می‌شود؛ کمک‌هایی که براساس گزارش‌ها سالانه حداقل ۶ میلیارد دلار بوده است.

پیش از این هم مشخص بود که قطب؛ عربستان سعودی، اسرائیل و آمریکا، درگیر در جنگ سوریه ، ترکیه یا روسیه را تهدید و دشمن آشتی ناپذیر خود نمی‌بینند اما برای این کشورها بالاخص اسرائیل حضور ایران در سوریه او را به متحدان پرنفوذش در لبنان، عراق و یمن پیوند می‌زند، مرز را برای اسرائیل ناامن می‌کند و هلال شیعی را به رخ عربستان می‌کشد.

این بدان معنی بود که حضور ایران درازمدت و در زمان صلح در سوریه تحمل نخواهد شد.

پیش از این «بلندپایگان وزارت دفاع اسرائیل» در هشداری به جمهوری اسلامی ایران گفته بودند که اگر ایران به اقدامی علیه اسرائیل دست بزند، اسرائیل «کار حکومت بشار اسد در سوریه را یکسره و خود او را سرنگون خواهد کرد».

به نظر می‌رسد که هر چند ایران این تهدید را جدی نگرفت و از کنار آن گذشت اما پوتین و بشار اسد پیام آن را دریافت کردند و سعی در فاصله گرفتن از این متحد وفادار میدان جنگ و پردردسر زمان صلح دارند.

تصویر هوایی از یکی از پایگاه های ایران در سوریه

اینک می‌ماند هزینه‌هایی که ایران در سوریه کرده و نزدیکان آیت الله خامنه ای امیدوار به بازگشت آن بودند؛ کمک‌هایی که براساس گزارش‌ها سالانه حداقل ۶ میلیارد دلار بوده است.

یحیی رحیم صفوی، دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی، روز شنبه ۲۸ بهمن ۹۶، در یک سخنرانی گفته بود که ایران باید هزینه‌هایی که در سوریه کرده را از طریق «نفت، گاز و معادن فسفات» این کشور «برگرداند».

وی با اشاره به قرارداد ۴۹ ساله روسیه با سوریه گفت که «ایران هم می‌تواند با دولت سوریه قرارداد طولانی مدت سیاسی و اقتصادی داشته باشد و هزینه‌هایی که کرده است را بازگرداند».

بر اساس قرارداد نظامی که سال ۲۰۱۷ میلادی میان دمشق و مسکو امضا شده، به روسیه این امکان را می‌دهد که ۱۱ ناو جنگی، از جمله ناوهای اتمی، را در طرطوس در سوریه مستقر کند. مدت زمان این قرارداد ۴۹ ساله است و می‌تواند تمدید شود.

اما خبرگزاری بلومبرگ، گزارش که شرکت‌های چینی، علاقه زیادی به تجارت با سوریه پیدا کرده‌اند و چند فعال اقتصادی هم به این خبرگزاری گفته‌اند که تمایل برای تجارت با سوریه بیشتر است.


🍃زنده|مطهری از مذاکره با دفتر رهبر جمهوری اسلامی درباره FATF خبر داد

$
0
0

دادستان تهران: پرونده محمد ثلاث به اجرای احکام ارسال شد

جعفری دولت‌آبادی از ارسال پرونده محمد ثلاث در ناآرامی‌های اسفند سال ۹۶ به اجرای احکام خبر داد و گفت: با توجه به تأیید حکم صادره در دیوان‌عالی کشور و انجام تشریفات لازم حکم صادره اجرا خواهد شد.Risultati immagini per ‫محمد ثلاث‬‎

او از صدور هشت فقره محکومیت نسبت به متهمان حوادث اسفندماه خبر داد که به موجب آن متهمان به حبس و مجازات‌های تکمیلی محکوم شده‌اند./میزان


 وزیر دارایی فرانسه: نمی‌گذاریم آمریکا  پلیس اقتصادی جهان شود

برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه گفت: اجازه نمی دهیم آمریکا تبدیل به پلیس اقتصادی جهان شود.

اومر افزود: فرانسه به دنبال راه‌هایی است که اتحادیه اروپا بتواند شرکت‌هایی که به دلیل معامله با ایران از تحریم‌های آمریکا متاثر می‌شوند را جبران خسارت کند./بی بی سی


آزادی تعدادی از بازداشت شدگان کازرون

ابراهیم استوار میمندی فرماندار کازرون گفت: تعدادی از دستگیرشدگان بعد از ظهر شنبه آزاد شدند و مابقی در مرحله بازجویی هستند و در صورتی که نقشی در تخریب و ایجاد اخلال در نظم عمومی نداشته باشند آزاد می‌شوند. امار دقیقی از تعداد بازداشت‌شدگان این ناآرامی‌ها در دست نیست/جماران


مطهری از مذاکره با دفتر رهبر جمهوری اسلامی درباره FATF خبر داد

علی مطهری، نایب رییس مجلس با اشاره به توضیحات دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص لوایح مرتبط با FATF و ارتباط با دفتر رهبری برای رفع ایرادات آن، گفت: نظر شمخانی در خصوص لوایح مرتبط با FATF مثبت بوده است. گفته شد ایراداتی این لوایح داشته که با همکاری مرکز پژوهش‌های مجلس، شورای عالی امنیت ملی و حتی ارتباط با دفتر رهبری رفع شده است.Risultati immagini per FATF

به گفته وی نظر مخالفان مجلس در جلسه غیرعلنی نسبت به FATF و برجام تند و تقابل شدیدی حاکم بود، حتی در ابتدای جلسه داد و بیداد زیادی کردند، نهایت منطق یک طرف قوی‌تر بود و تا حدی مخالفان قانع شدند ولی به هر حال برخی از آنها هیچگاه قانع نمی‌شوند.

در این لوایح آمده که مصادیق تروریسم را شورای عالی امنیت ملی تعریف می‌کند، پیوست تفصیلی هم به آن اضافه شده تا همه درهای تخریب این لوایح را ببندند چون این لوایح مشکلی را ایجاد نخواهد کرد./ایسنا



وکیل‌ محمد حبیبی: نمی‌دانم چرا موکلم آزاد نمی‌شود


بازنشستگی اجباری زیباکلام از دانشگاه تهران

صادق زیباکلام عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران از بازنشستگی اجباری بدون اطلاع قبلی اش در اسفند ماه گذشته خبر داد.Risultati immagini per ‫صادق زیباکلام‬‎


وزارت علوم: ایران آماده پذیرش دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در آمریکاست

معاون وزیر علوم از آمادگی دانشگاه‌های داخلی برای پذیرش دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در آمریکا خبر داد و گفت: اگرچه تحریم‌ها و تصمیمات اخیر رییس جمهور آمریکا تاثیری بر وضعیت تحصیل دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در خارج از کشور ندارد، اما با توجه به مشکلات تامین ارز، دانشگاه‌های داخل کشور آماده پذیرش این دانشجویان هستند./ایسنا



۳۰ درصد مردم سرپل‌ذهاب به کرمانشاه مهاجرت کردند

جاسمی عضو شورای شهر سرپل ذهاب اهلام کرد که پس از زلزله این شهر « به دلیل نبود پول ۳۰ درصد مردم سرپل‌ذهاب به کرمانشاه مهاجرت کردند.»

Risultati immagini per ‫سرپل‌ذهاب‬‎
این عضو شورای شهر تاکید کرد که «هیچ گونه ساخت‌وسازی با پول‌های جمع‌آوری شده مردمی انجام نشده‌ وهمه در حد صحبت بوده است.»


معاون دادستان کل کشور: نظام اراده کند فیلترشکن‌‌ها مسدود می‌شوند

معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی گفت: فیلتر و مسدود سازی قسمتی از تلگرام در ایران باعث سقوط فاحش رتبه تلگرام در ایران و جهان شده است و مسدودسازی تلگرام موفق آمیز وطبق برنامه پیش می‌رود.

همچنین به گفته خرم‌آبادی «نظام اراده کند فیلترشکن‌ ها مسدود می‌شوند.»


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

بازنشستگی اجباری صادق زیباکلام از دانشگاه تهران

$
0
0

زیتون– صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران٬ از بازنشستگی اجباری خود از دانشگاه تهران خبر داد.

او در نامه ای به رییس این دانشگاه نسبت به بازنشستگی اجباری خود اعتراض کرد.

این استاد علوم سیاسی پیشتر از دانشگاه آزاد نیز اخراج شده بود. صادق زیباکلام به‌شکل پاره‌وقت و به مدت ۱۰ سال در دانشگاه آزاد تدریس می‌کرد.

او اسفند ماه سال گذشته به ایسنا گفت نه اخراجش از دانشگاه آزاد به او ابلاغ شده و نه دلایل آن. او پس از آن‌که متوجه پرداخت نشدن حقوق ماهیانه‌اش شده از اخراجش باخبر شده است.

زیباکلام امروز با انتشار نامه‌ای سرگشاده خبر داد که همان اسفندماه سال گذشته «حکم بازنشستگی» او از دانشگاه تهران نیز صادر شده است.

در این نامه آمده است: «در اتوماسیون نامه‌ای به تاریخ ۲۰اسفند اشاره به بخشنامه یک روز قبلش از طرف وزارت علوم می‌نماید که چون سن من به هفتاد سال و سنوات خدمتم در دانشگاه به چهل سال رسیده، لذا می‌بایستی بازنشسته شوم. من اعتراضی به بازنشستگی اجباری‌ام ندارم. یعنی فی‌الواقع اعتراضی هم می‌داشتم چیزی عوض نمی‌شد. پرسشم آن است که به نظر جنابعالی، آیا وقتی دانشگاه می‌خواهد یک همکارش را بعد از چهل سال بازنشسته نماید جای آن ندارد که با علم واطلاع و یک احترام صوری به وی و دانشکده‌اش صورت بگیرد؟»

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: «یک بخاری نفتی علاءالدین را بعد از گازکشی پرت نمی‌کنند در انبار، آن را دو دستی کنارانباری می‌گذارند.»

صادق زیباکلام پیشتر استاد علوم سیاسی به اتهام  تبلیغ علیه نظام و نشر اکاذیب به ۱۸ ماه حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت از فعالیت سیاسی و اجتماعی محکوم شده بود.

حکم قضایی برای انسداد صفحه برخی کاربران ایرانی

$
0
0

زیتون– صفحه اینستاگرام شماری از مربیان رقص و ورزشکاران زن در ایران بسته شده است. 

در صفحه اینستاگرام این افراد پستی مبنی بر بسته شدن آن «با دستور قضایی» منتشر و دیگر مطالب آن‌ها پاک شده است.

کمال هادیانفر٬ رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا)٬ سوم اردیبهشت ماه گفت که نیروهای ویژه پلیس مشغول بررسی ۵۱ هزار صفحه اینستاگرام هستند که به گفته او «محتوای مستهجن و مبتذل» دارند.

اینستاگرام برعکس توییتر و تلگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی در ایران فیلتر نیست. و تا کنون نیز خبری مبنی بر همکاری صاحب اپلیکیشن اینستاگرام٬ فیس بوک٬ با مقامات قضایی ایران منتشر نشده است.

پیشتر صاحب اپلیکیشن پیام رسان تلگرام٬ به خواست جمهوری اسلامی برخی از کانال‌ها را در این شبکه پیام رسان به دلیل «ترویج خشونت» بسته بود. اما اتفاق مشابه در خصوص اینستاگرام رخ نداده است.

در اینستاگرام شاداب، الناز قاسمی و تعدادی دیگر نوشته شده که «این صفحه حسب دستور مقام محترم قضایی به علت انتشار محتوای مجرمانه مسدود گردید.»

اتفاقی مشابه برای صفحه مائده هژبری، دختر پارکور کار ایرانی، افتاده است.

 

فرانسه: نمی‌خواهیم آمریکا پلیس اقتصادی دنیا باشد

$
0
0

زیتون– برنو لومر٬‌ وزیر دارایی فرانسه خبر داد که پاریس در حالی بررسی امکان پرداخت غرامت از سوی اتحادیه اروپا به شرکت‌های اروپایی است که ممکن است به دلیل کار با ایران مشمول تحریم‌های آمریکا شوند.

لومر در گفت‌وگو با تلویزیون سی نیوز فرانسه گفت که «آیا می‌خواهیم به آمریکا اجازه دهیم که پلیس اقتصادی جهان باشد؟ پاسخ نه است.»

به گفته وزیر دارایی فرانسه اتحادیه اروپا می‌تواند با توسل به «مقررات انسداد» شرکت‌های اروپایی‌ را از تحریم‌های آمریکا مصون بدارد.

او همچنین تاکید کرد که کشورش خواستار موضع محکم‌تر اروپا در این زمینه است.

به گزارش بی‌بی‌سی فارسی کمیسیون اروپا روز جمعه اردیبهشت اعلام کرد که روند احیای «مقررات انسداد» را برای محافظت از منافع شرکت‌های اروپایی در ایران در مقابل تحریم‌های ایالات متحده آغاز کرده است. سابقه وضع این مقررات به سال ۱۹۹۶ برمی‌گردد؛ یعنی زمانی که اتحادیه اروپا قصد داشت شرکت‌های خود را در مقابل تحریم‌های آمریکا علیه کوبا مصون کند.

چنین اقدامی به آن معنی است که اتحادیه اروپا می‌تواند مانع از آن شود که شرکت‌های اروپایی تحریم‌های آمریکا را اجرا کنند یا دادگاه‌های آمریکا شرکت‌های اروپایی را برای سرپیچی از تحریم‌ها جریمه کنند.

با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های یک‌جانبه این کشور در یک دوره ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه، شماری از شرکت‌های اروپایی اعلام کرده‌اند که درصورت نگرفتن معافیت از آمریکا از ایران خارج می‌شوند.

آیا «نهضت» ادامه دارد؟

$
0
0

پنجاه و هفت سال از بهار سال ۴۰ که «نهضت آزادی ایران» اعلام موجودیت کرد، می‌گذرد و گرچه بیش از نیم قرن گذشته و روزگار هزار واقعه از سر گذرانده و در ایران رژیم شاهی به جمهوری اسلامی و امروز به ولایی مبدل شده اما انکار نمی توان کرد که آن آزادی که بنیان‌گذاران نهضت در دل داشتند و مثل نام خانوادگی برگزیدند، هنوز و همچنان در افق دورِ آرزو و امید است.

نهضت آزادی ایران تنها حزب قدیمی مانده در وطن است که همچنان سازمان و پیروانش در ایران هستند و با دست خالی و بسته هنوز کاری می کنند و سخنی می گویند و زندان می روند و رنجِ قرن بر دوش می کشند.
تاریخ نهضت آزادی ایران را نمی توان به خاطره ای حزبی فروکاست که حکایت عمر چندین نسل است در مبارزه با استبداد و خودکامگی.

نهضت آزادی یک حزب دست‌ساز حکومتی نیست، درست که نقشی در انقلاب داشته است اما حفظِ نظام را اوجب واجبات نمی داند. نهضت آزادی‌ها مسلمانان قبل از انقلاب هستند و اسلام متحجر فقهی و اسلام ایدئولوژیک زده را قبول ندارند و در همین نگاه انسانی و دموکراتیک به اسلام از مخالفان قدیمی ولایت فقیه هستند.
نهضت آزادی به گواه بیانیه ها و عملکرد پنجاه ساله‌اش، حزبی ایرانی و سپس مسلمان است و منافع ملی مبتنی بر دولت-ملت را بر مواهب امت اسلامی و کشورهای اسلامی ترجیح می دهد.

با چنین پیشینه‌ای گام نهادن نهضت آزادی در راه اصلاح‌طلبی و اعتدال‌گرایی حکومتی که محمدرضا عارف و سید محمد خاتمی از رهپویان آن هستند، بسی بی‌سلیقگی است.

نهضت آزادی ایران هرگز در مقام توجیه‌ رفتار سیاسی حاکمان برنیامده، بلکه در مقام ناصح مشفق و بی اعتنا به جو زمانه و زنده باد و مرده بادها حقیقت را بی مصلحت اندیشی، آشکارا گفته است. از همین است که شاخصین نهضت آزادی ایران؛ بازرگان، سحابی و طالقانی از معدود شهره گان سیاسی هستند که هنوز هم مردم ایران ذکر خیری از ایشان می کنند و عجیب اینکه در زمانه پر آشوبی که اشخاص کاریزمایی چون آیت الله خمینی از قله محبوبیت فرو می افتند، بانیانِ نهضت آزادی اگرچه برای همراهی با انقلاب سرزنش می‌شوند اما همچنان به پاس مقاومتشان در برابر استبداد محترم هستند.

با نگاه اجمالی به عمر نهضت، می توان گفت که این تشکل نه حزب بوده و نه داعیه قدرت داشته است، آنچنان که در علوم سیاسی در تعریف حزب و هدفش می گویند. این وضعیت البته حُسن کار نبوده و نشان از اضمحلال امر سیاست در ایران دارد.

زمستانِ ممتد استبدادی، هیچ گاه فرصت نداد تا نهضت از مدارِ مبارزه علیه استبداد به دایره رقابت و مبارزه پارلمانی برسد. نهضت آزادی هفده سال پیش از انقلاب تاسیس شد و راه و روش اش مبارزه قانونی بود و معتقد و ملتزم به قانون اساسی مشروطیت اما حتی یک نفر از اعضای نهضت در همه آن هفده سال نتوانست به مجلس شورای ملی راه پیدا کند و یا اینکه در دولت سمتی یابد.

البته این مبارزه مسالمت آمیز و قانونی نهضت از سوی رژیم پهلوی بی جواب نماند و بازرگان و سحابی و طالقانی سالها در زندان و تبعید بودند تا عاقبت انقلاب شد و به قول مرحوم بازرگان، دعای باران به سیل ختم شد.

انقلاب ایران با شعار استقلال و آزادی و جمهوری اسلامی به پیروزی رسید و دیری نگذشت که وحدت همه با هم به وحدت همه با من – این «من» آقای خمینی بود و حواریونش – رسید. مرحوم بازرگان در این دگرگونی زمین و زمان ، ۹ ماه نخست وزیر موقت انقلاب شد که با اشغال سفارت آمریکا از این پست موقت استعفا داد و یک دوره هم نماینده مجلس شورای ملی.

از سال ۶۳ به بعد ، نهضت آزادی ایران از تمامی انتخابات حذف شد، مرحوم بازرگان در انتخابات ریاست جمهوری رد صلاحیت شد و نامزدهای نهضتی برای انتخابات مجلس هم از اولین نفراتی بودند که به تیغ گزینش شورای نگهبان دچار شدند.

نهضت آزادی هر چند از همان ابتدای انقلاب، وجودی مستقل از آیت الله خمینی داشت و بازرگان بارها مواضعی متفاوت و بلکه متعارضی با آقای خمینی ابراز کرد اما از سال ۶۳ به بعد ، فاصله معنا دار با جمهوری اسلامی پیدا کرد.

آری این درست بود که نهضت در برآمدن جمهوری اسلامی نقش داشت – هر چند بازرگان اصرار داشت که قید دموکراتیک بر اسلام بزنند که بامخالفت شدید آقای خمینی مواجه شد_ اما آن اصولی که بازرگان و اهالی نهضت بر آن پا می فشردند بسی بالاتر از حفظ نظام و حمایت از حکومتی بود که در بر پایی اش سهم و نقشی داشتند.

برای خمینی تاریخ از سال ۴۲ آغاز می شد و اسلام بر ایران رجحان داشت و صنف روحانی و فقه جواهری پایه و اساس حکومت بودند اما نهضت آزادی وجدان تاریخ بود و ادامه منطقی نهضت مشروطه و ملی. قرائت اسلامی و فهم دین از لحاظ نهضت آزادی امتداد نگرش قرآنی مرحوم اقبال لاهوری بود و ثمره برخورد با غرب و همزیستی با دنیای مدرن ولی در نگاه خمینی و حوزیان تازه به قدرت رسیده ، فهم دین معطوف به قدرت روحانیت بود و در تندروی و رادیکالیسم کوری که انقلابیون در داخل و خارج پیش گرفته بودند، نشانی از درک دنیای معاصر نبود.

اختلاف میان دیدگاه نهضت آزادی و جمهوری اسلامی ، آنچنان بنیادین بود که عملا راه مصالحه و مماشات را می بست، از همین بود که دکتر ابراهیم یزدی نیز با اینکه مورد علاقه آقای خمینی بود، اگر که می خواست نهضتی بماند باید که قید مناصب حکومتی و پیشنهادات کارگزاران جمهوری اسلامی را می زد که چنین کرد.

زیستن در بیرون نظام و پافشردن بر اصولی چون آزادی و استقلال و قرائت اسلام به لحن انسانی ، باعث شد تا نهضت آزادی همواره در اقلیت باشد و خلاف جریان آب شنا کند. اگر امروز بیانیه ها و مواضع نهضت در دهه شصت و هفتاد را بخوانیم ، شگفت زده خواهیم شد که اهالی نهضت چه شجاعتی در بیان حقیقت داشته اند و چگونه می توانستند این چنین بی پروا مصلحت را به کناری نهند و حقیقت را بیان کنند.

نهضت آزادی در زمانه ای که فضای جامعه آکنده از تفرعن فرهمند آیت الله خمینی است و تبلیغات سهمگین حکومتی از بام تا شام جنگ، جنگ تا رفع فتنه را تبلیغ می کند، در چندین بیانیه ضد جنگ ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر را نکوهش می کند و هر دو کشور ایران و عراق را قربانی می داند.

نهضت آزادی هیچ ابایی ندارد از اینکه در بیانیه چه باید کرد در آبان سال ۶۳ خبر از عمق جامعه دهد و بگوید:«مدتهاست که عده کثیری از هموطنان ما سرخورده از انقلاب و سرگردان در زندگی شده اند. مردم زیادی ناراضی از اینکه مشتاق آزادی و آبادی و منتظر استقلال و خودکفایی بودند و حالا ناظر جدایی و جنگ و اختناق گشته اند که خلاصه اش خون و خرابی و گرانی است.»

چشم بصیرت اهالی نهضت با بینشی تاریخی و نگاه به منافع ملی بی اینکه حظ و نفع خود بخواهند به پیشگویی های بزرگ می انجامد. در بیانیه تفصیلی جنگ و صلح در سال ۶۴ و در زمانی که نیروهای ایرانی در جنگ دست بالا را داشتند، عاقبت جنگ را صلح تحمیلی پیش بینی می کنند. این صلح اندیشی در زمانه ای است که هنوز اصلاح طلبی پدید نیامده بود و نهضت وقتی صحبت از تنش زدایی می کرد که هنوز سید محمد خاتمی مسوول تبلیغات جنگ بود.

نهضت آزادی در سال ۶۷ نمونه اعلایی از حق‌مداری و شجاعت و بیان بی پروای حقیقت را نشان داد. در فروردین سال ۶۷ کتاب مختصری در رد ولایت فقیه که تز حکومتی خمینی بود منتشر کرد و پس از تابستان خونین سال ۶۷ که چندین هزار نفر از زندانیان سیاسی اعدام شدند، نهضت در بیانیه ای افشاگرانه ، جمهوری اسلامی را محکوم کرد و انقلاب را هدر رفته دانست و جالب اینکه در پایان بیانیه این عبارت قرآنی را آورد که ان ربک لبا المرصاد . در واقع نهضتی ها همان آیه ای که حاکمان جمهوری اسلامی در توجیه کشتار مجاهدین می آوردند را در انذار نظام آوردند که خداوند در کمین‌گاه شماست که خونریزی می کنید.

چرخ زمانه گذشت تا گروهی از حکومت‌گران جمهوری اسلامی که با برآمدن رهبر جدید یا از قدرت به دور افتاده بودند و یا عاقبت پس از هزار فرصت سوزی سر عقل آمدند، اصلاح طلب شدند و با رای نامنتظره مردم در دوم خرداد بر سر کار آمدند و تا هشت سال ماندند و باز فرصت از دست دادند و کشور را در چاه ویل احمدی نژاد انداختند.

آنچه در اصلاح طلبان نبود ، جرئت و شجاعت بود و اینکه اصلاحات را نه آن‌چنان عمیق می‌خواستند که بی بازگشت شود بلکه در همان حد و حدود ولایت فقیه و اخم آقا پا سست می‌کردند. از همین بود که نهضت آزادی ایران در تمام سال‌های اصلاحات همچنان خارج از دایره قدرت ماند و باز هم اعضا و بستگانش راهی زندان شدند.

در سال ۸۸ نهضت آزادی همچنان نسبت به شعارهای اصلاح طلبان و عزمشان برای تحقق دموکراسی در تردید بود پس در بیانیه ی، میرحسین موسوی و مهدی کروبی را کف خواسته های ملت خواند و در عین حال از هردو کاندیدا به امید فضای باز سیاسی حمایت کرد.

فردای انتخابات جوانان نهضت آزادی اولین گروهی بودند که در معرض بازداشت های شبانه و احضارها قرار گرفتند و به فاصله ی کوتاهی اعضای شورای مرکزی و دبیرکل نیز به زندان و حبس خانگی دچار شدند تا مبادا صدای اعتراضی از نهضت بلند شود.

چهل سال از جمهوری اسلامی گذشت و حالا می توان گفت که بخشی از اصلاح طلبان به راه و رسم نهضت آزادی ایران پیوستند و فاتحه ای بر بازرگان و سحابی می فرستند. هر چند این غنیمت است که عاقبت تندروان دیروز معتدلین امروز شده اند و در جلسه سال‌گشت نهضت همراه‌اند و حضور دارند اما برای یک نهضتی همچنان باید شجاعت فرض باشد و در این بازار مکاره اصلاح طلبی حکومتی و اعتدال گرایی منفعتی ، یکباره حقیقت را به مصلحت نفروشد.

این روزها شعار اصلاحات گام به گام بازرگان، لق لقه زبان اصلاح طلبان شده و اینگونه توجیه گر بی عملی و بی کفایتی شان در سیاست ورزی هستند ولی فراموش نکنیم که قرار بود موفقیت‌های نسبی تدریجی و افتادن کارها در خط صحیح خود گامی باشد متضمن پیروزی نهایی. تشویق به مشارکت مردم در انتخابات با هدف تعیین‌کنندگی مردم بر سرنوشت شان بود و نه جابه جایی کارگزاران رهبری.

در انتخابات پیشین، نهضت آزادی نگران از آینده ی ایران مردم را به انتخاب رئیس جمهوری که شعار تغییر میداد، دعوت کرد ولی حاکمیت بی اعتنا به انتخاب مردم بر خط غلط خود اصرار ورزید و حتی رئیس جمهور منتخب را تابع و مطیع فرامین ملوکانه کرد. حال وظیفه ی یک نهضتی چیست؟

وقتی فرصت‌های اصلاح یکی پس از دیگری از دست میرود، سیاست های ماجراجویانه ی سپاه و رهبری، تلاش های دیپلماتیک دولت منتخب را برباد می‌دهد و کشور را در معرض حمله خارجی ، تحریم اقتصادی و بحران های سیاسی و اجتماعی قرار می دهد آیا همچنان باید بر حمایت دولت دست بسته ی منتخب اصرار ورزید؟

سیره ی نهضت آزادی نشان می‌دهد که استبدادستیزی ساختاری و بی تزلزل است. یعنی در استبدادستیزی باید ساختارشکن، استوار، صریح و شجاع بود. مطالبه‌ی تغییرات ساختاری با برخورداری از فشار اجتماعی تنها اهرمی ست که می‌توان حاکمیت را مجبور به تغییر و برگزاری رفراندوم و در نهایت برپایی یک سیستم دموکراتیک نمود.

تعلل و دل‌بستن به اعتدالیون و اصلاح طلبان حکومتی چیزی جز فرسایش جامعه و غرق شدن نهضت در بازی های سیاسی بی فایده ثمری نخواهد داشت. عملکرد یکساله روحانی نشان داد که جسارت، توانایی و پاکدستی لازم برای تحقق شعارهایش را ندارد. وقت آن رسیده که بار دیگر چون سال ۶۴ در بیانیه ی از چه باید کردها بنویسید، جزوه ی از جنگ و صلح منتشر کنید و در کتابچه ی، ولایت فقیه را باطل اعلام کنید و مثل گذشته حفظ ایران را بر حفظ نظام ارجح بدانید.

افزایش تعداد کشته‌ها و مجروحان اعتراض‌های کازرون

$
0
0

زیتون-مریم تاوار: فرماندار کازرون از «بازگشت آرامش» به این شهر خبر داده اما فیلم‌هایی که منتشر می‌شوند روایت دیگری دارند.

رئیس دادگستری استان فارس کشته‌شدن دو نفر از معترضان در اعتراض‌های روز های چهارشنبه و پنج‌شنبه هفته گذشته را تایید کرده است.

علی القاصی اعلام کرد که در اعتراض‌های روزهای اخیر در کازرون «مجموعاً ۲ نفر فوت و ۴۸ نفر مجروح شده‌اند».

با این حال براساس گزارش های ارائه شده از سوی کمپین حقوق بشر در ایران حداقل پنج نفر در این اعتراضات کشته شده‌اند.

همچنین فیلم‌های جدیدی از شلیک مستقیم گلوله به معترضان منتشر شده و به دلیل حجم بالای درگیری‌ها بین معترضان و نیروهای انتظامی ممکن است تعداد کشته‌شدگان بیشتر باشد.

فیلم‌های جدیدی از شلیک مستقیم گلوله به معترضان منتشر شده و به دلیل حجم بالای درگیری‌ها بین معترضان و نیروهای انتظامی ممکن است تعداد کشته‌شدگان بیشتر از دو نفر باشد.

در همین حال برخی از مردم کازرون درتماس با رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور اعلام کرده‌اند که «۲۰ نفر از مردم تیر خورده اند».

دور جدید اعتراض‌ها از روز چهارشنبه هفته گذشته آغاز شد و تعدادی از معترضان دستگیر شدند.

به گفته مقامات دولتی پس از دستگیری ۱۵ نفر از معترضان، مردم با هجوم به یک پاسگاه نیروی انتظامی برای آزاد کردن بازداشت‌شدگان، آن را به آتش کشیدند.

در جریان این زدوخورد ماموران به سمت مردم شلیک مستقیم کردند.استاندار فارس کشته‌شدن تنها یک نفر را تأیید کرد.

بیشتر بخوانید

۴۰ سال بحران تقسیمات کشوری

کازرون در خون

بیانیه دیرهنگام وزارت کشور معترضان را قانع نکرد

با این حال وب‌سایت کمپین حقوق بشر به نقل از یکی از شاهدان اعلام کرد که سه تن از معترضان به دلیل اصابت گلوله جان باخته‌اند و پنج تن نیز زخمی شده‌اند.

توییتر کمپین حقوق بشر در ایران نیز خبر داده که امید یوسفیان، نقاش ساختمان، بیست و شش اردیبهشت با شلیک پلیس مجروح شد و سه روز بعد در بیمارستان جان باخت.

به این ترتیب با محاسبه فرد کشته شده در روز پنج‌شنبه تعداد کشته‌ها به روایت این کمپین حداقل به پنج نفر رسیده است. در فضای مجازی اما گزارش‌هایی نیز درباره کشته شدن افراد دیگر منتشر شده است.

روز یکشنبه فیلمی از به آتش کشیده شدن یک کیوسک نیروی انتظامی و چند خودروی دولتی توسط معترضان منتشر شد.

بیانیه‌ دیرهنگام وزارت کشور مبنی بر تعلیق طرح تقسیم شهرستان کازرون نیز آتش خشم معترضان را خاموش نکرد و در روز پنج‌شنبه نیز درگیری ها ادامه پیدا کرد.

به گفته هادی پژوهش جهرمی، معاون سیاسی استاندار فارس، معترضان در روزهای پنجشنبه و جمعه «یک بانک و دو خودرو پلیس را به آتش کشیدند».

روز جمعه به رغم فضای شدید امنیتی، مردم در نماز جمعه شعارها را از سر گرفتند و فریاد زدند:«ای لشکر ناصر دیوان آماده باش آماده باش» که اشاره داشت به ناصر دیوان کازرونی و رهبر قیام مردم کازرون علیه سربازان انگلیسی که همراه با سردار عشایر صولت‌الدوله قشقایی در جنگ اول جهانی علیه انگلیسی‌ها جنگید.

روز شنبه نیز علی القاصی، رییس دادگستری استان فارس، خبر داد که در روز پنج شنبه نیز یک نفر از معترضان بر اثر شلیک مستقیم گلوله کشته شده است.

وی با اعلام اینکه اعتراض‌های کازرون «هزینه‌های زیادی برای مردم و نظام در پی داشته» تهدید کرد با «تحریک‌کنندگان» مردم و مهاجمان به مراکز دولتی «برخورد قاطع» انجام خواهد شد.

وی همچنین تهدید کرد که «تحریک‌کنندگان» اعتراض‌های اخیر پس از شناسایی توسط دستگاه‌های امنیتی و انتظامی، «در اسرع وقت» بازداشت خواهند شد و «برای بررسی دقیق نقش هر یک از افراد دستگیرشده» کمیته‌ای از دستگاه‌های اطلاعاتی، امنیتی و انتظامی، تحت نظارت دادستان کازرون تشکیل شده است.

با وجود این تهدیدها اما گزارش‌ها حاکی از ادامه اعتراض‌ها است.

در همین حال فیلمی از به آتش کشیده شدن یک کیوسک نیروی انتظامی و چند خودروی دولتی توسط معترضان منتشر شده است.

در شبکه‌های مجازی نیز فیلم‌هایی از درگیری مردم و ماموران نیروی انتظامی و تیراندازی مستقیم به معترضان از بالای ساختمان دادگستری کازرون منتشر شده است.

فیلم‌های منتشر شده حکایت از حضور گسترده ماموران ضد شورش در‌کازرون دارد؛ مامورانی که به گفته معترضان از شهرهای دیگر به این شهر منتقل شده‌اند چرا که نیروهای محلی قابل شناسایی هستند.

حسین رضازاده، نماینده کازرون، هم روز یک شنبه امام جمعه و امام جمعه موقت کازرون را متهم کرد که مردم را «تحریک» کرده و به آنان دروغ گفته‌اند.

شهروندان کازرونی به جدا شدن بخش‌های «قائمیه»، نودان و دشت برم از این شهرستان اعتراض دارند. بنا بر این طرح، در تقسیمات کشوری شهرستان جدیدی به نام «کوه‌چنار» پدید می‌آید که نام آن از دو بخش «کوه‌مره نودان» (قائمیه) و «چنارشاهیجان» برگرفته شده است.

معترضان این طرح را به معنای «تجزیه کازرون» می‌دانند. از ابتدای سال، هزاران کازرونی اعتراض مسالمت‌آمیز خود را نسبت به این تصمیم اعلام ‌کردند.

بنا به اعتقاد آنان، اجرایی شدن این طرح، حذف منابع آبی، حذف مالکیت بخش تاریخی و نمادهای هویتی کازرون از جمله «بیشابور»، «امام‌زاده حسین»، «دشت‌برم» و «تنگ‌چوگان»، حذف منطقه طبیعی و حفاظت‌شده‌ سمت غربی کازرون و رودخانه ساسان و حذف منابع انسانی را در پی خواهد داشت.

اما در حالی‌که بیشتر توجه‌ها به اعتراض مردم کازرون جلب شده است، مردم قائمیه هم بر این باورند که بودجه حاصل از جنگل‌های بلوط و آثار تاریخی نباید به کازرون برود، آن هم در حالی که این شهر در محرومیت به سر می‌برد.

به اعتقاد مردم چنارشاهیجان، شهرستان‌شدن حق آن‌هاست و موجب رونق بیشتر این منطقه خواهد شد، چراکه هر شهرستان‌ ردیف مستقل بودجه‌ای دارد و این به نفع توسعه منطقه خواهد شد.

برآیند این نوع نگاه که در توزیع منابع هم تاثیرگذار بوده، ظرف دهه‌های گذشته مردم بخش چنارشاهیجان و کوهمره نودان را به فکر شهرستان شدن انداخت و پس از انتخابات ۹۴ به عنوان مطالبه اصلی ساکنان این مناطق از نماینده کازرون در مجلس مطرح شد.


یکی از دلایل اهمیت منازعات کازرون، اختلاف میان مقام‌های مسئول در این شهرستان است؛ در حالی که محمد خرسند امام جمعه کازرون، مخالف ایجاد شهرستان جدید است، حسین رضازاده نماینده کازرون در مجلس، کوشیده است زادگاهش (قائمیه) که ۲۳ هزار رأی از آن کسب کرد و راهی مجلس شد را از کازرون جدا کند.

حسین رضازاده نماینده کازرون هم روز یک‌شنبه امام جمعه و امام جمعه موقت کازرون را متهم کرد که مردم را «تحریک» کرده و به آنان دروغ گفته اند.

وی اضافه کرد: «در حالی که می‌دانستند امامزاده سید حسین و بیشابور جزء طرح تشکیل شهرستان کوه چنار نیست ولی اعلام می‌کردند که این بخش‌ها قرار است به کوه چنار واگذار شود».

آقای رضازاده همچنین گفته که نمایندگان دوره‌های سابق کازرون نیز طرح ایجاد شهرستان جدید را پی‌گیری می کردند اما به دلیل مخالفت امام جمعه وقت این طرح منتفی شده است.

موضوع کازرون اما در شبکه‌های اجتماعی نیز از ابعاد مختلفی مورد توجه قرار گرفته است.

توییت‌هایی با «هشتگ‌های کازرون»، «کازرون در خون» و هشتگ‌های مشابه دیگر طی چند روز اخیر به رغم فیلترینگ شدید، در توییتر و رسانه‌های اجتماعی دیگر بازتاب گسترده‌ای داشته است.

برخی نیز موضوعات تاریخی درباره کازرون از جمله بخش‌هایی از سریال دایی جان ناپلئون را یادآوری می‌کنند.

🍃زنده|نامه سرگشاده روشنفکران و هنرمندان ایران و جهان به موگرینی برای پایبندی به برجام

$
0
0

 

نامه سرگشاده روشنفکران و هنرمندان ایران و جهان به موگرینی برای پایبندی به برجام

در طی  روزهای گذشته کمپینی با مطلع یک نامه سرگشاده از سوی جمعی از روشنفکران و هنرمندان جهان و ایران خطاب به فدریکا موگرینی به راه افتاد. نویسندگان نامه  با اشاره به خروج آمریکا از برجام  خواهان ایستادگی سایر طرف‌های معاهده در این تعهد بین‌المللی شدند.

در بخشی از نامه آمده است: در زمانه‌ای که جهان با بی‌ثباتی و شکنندگی فزاینده «عصر افراط ها» روبه روست، نباید یکی از دستاوردهای بزرگ دیپلماتیک قرن بیست و یکم با بی‌توجهی به هدر رود. بنا بر تخمین شما، دستیابی به این توافق دوازده سال به طول انجامید. چنانچه اروپا با همکاری شرکای روس و چینی خود نتواند برجام را نجات دهد، امکان بی‌ثباتی بیشتر در منطقه و حتی جنگ بشدت افزایش خواهد یافت.

از جمله امضا کنندگان این نامه نوام چامسکی، دیوید هاروی، جودیت باتلر، اسلاوی ژیژک و چارلز تیلور، همایون کاتوزیان، داریوش آشوری، عبدالکریم سروش، حمید دباشی، حمید نفیسی، احمد و محمود صدری، شیرین نشاط، کیومرث پوراحمد، مانی حقیقی، ترانه علیدوستی هستند.

نامه سرگشاده به فدریکا موگرینی

 


اولین واکنش‌ مقام‌های ایرانی به سخنان وزیرخارجه امریکا


شروط دوازده گانه آمریکا برای از سرگیری مذاکرات با ایران

وزیر خارجه آمریکا، مایک پامپئو که قرار بود امروز در بنیاد هریتج از «استراتژی جامع» این کشور درباره ایران رونمایی کند به بیان شرایط این کشور برای از سر گیری مذاکره با ایران پرداخت و گفت:

ما می‌خواهیم مذاکره جدیدی را با ایران شروع کنیم مذاکره‌ای که منافع آمریکا تامین شود. اگر ایران رفتار خود را تغییر دهد آماده هستیم برنامه های جدیدی را در برابر ایران در پیش بگیریم .

Risultati immagini per ‫وزیر خارجه آمریکا، مایک پامپئو‬‎

ایران باید تولید موشک‌های قابل حمل کلاهک اتمی را متوقف کند.

ایران باید تاسیسات آب سنگین خود را متوقف کند.

ایران باید جلوی توسعه موشک بالستیک را بگیرد.

ایران باید شهروندان آمریکایی را آزاد کند.

ایران باید حمایت از حوثی‌ها حزب الله لبنان حماس و جهاد اسلامی و گروه های مسلح شیعه در منطقه را متوقف کند.

ایران باید حمایت از القاعده و حملات سایبری را متوقف کند.

ایران باید نیروهایش را از سوریه خارج کند.

ایران باید از تهدید اسراییل دست بردارد.

ایران باید از حمایت شبه نظامیان در عراق دست بردارد.

وی در نهایت تاکید کرد که « به محض انجام این اقدامات، از اقتصاد ایران حمایت خواهیم کرد. ما خواهان دست یابی به توافقی بهتر از برجام با ایران هستیم. از هر کشوری که در مقابل ایران بایستد استقبال می‌کنیم. به محض انجام آنچه که از تهران خواسته شده تحریم ها علیه ایران فورا برداشته می‌شود.


وزیر خارجه آمریکا:  شدیدترین تحریم های تاریخ را علیه ایران اعمال می کنیم

وزیر خارجه آمریکا مایک پامپئو که قرار بود امروز از «استراتژی جامع» این کشور درباره ایران رونمایی کند دقایقی پیش سخنان خود را آغاز کرد، او گفت: برجام نتوانست امنیت مردم امریکا را تامین کند اما دیگر رهبران ایران نمی توانند ثروت داشته باشند، دیگر نمی توانیم تحمل کنیم موشکی بر بلندای جولان بیفتد.

او تاکید کرد: برجام فقط سرنوشت حتمی رژیم ایران یعنی کسب بمب اتمی را به تاخیر می اندازد و  ایران پول‌های به دست آمده از برجام  را نه برای کشورش بلکه برای جنگ افروزی استفاده کرد و قاسم سلیمانی از این پول‌های کثیف برای خون‌ریزی استفاده کرد. رژیم ایران میلیاردها دلار را برای تسلیح گروه‌های خود در منطقه هزینه می‌کند اما ملت ایران از کمترین حقوق خود محروم‌اند

وزیر خارجه امریکا در ادامه افزود: ایران شماری از شهروندان امریکایی را به گروگان گرفته و ایران برخی افراد را در اروپا ترور و حذف کرده است. ایران به حوثی‌ها سلاح داد و در حملات موشکی به ریاض مشارکت داشت. برجام باعث جلوگیری از طمع ورزی منطقه ای ایران نشد.

پمپئو تاکید کرد: ما فشار بی سابقه مالی را بر ایران وارد می کنیم و تحریم های جدید وضع می شود. فشارهای بی سابقه مالی علیه ایران و بانک مرکزی و بانک ها و مراکز مالی ایران اعمال می‌کنیم و با اقدامات خبیثانه ایران و وکلایش در منطقه مقابله می کنیم.

 


 


نازنین زاغری مجددا به دادگاه می‌رود

نازنین زاغری زندانی ایرانی_بریتانیایی برای نخستین‌بار  در طی دوران بازداشت و محکومیت خود اجازه تماس با سفارت بریتانیا را دریافت کرد. او در این تماس از سفیر خواست تا برای ملاقات با او تلاش کند.Risultati immagini per ‫نازنین زاغری‬‎

زاغری همچنین از سفیر خواست تا در نامه‌ای رسمی نسبت به پرونده جدید این زندانی اعتراض کند و از قاضی و سفیر درخواست کرد تا با مرخصی وی برای تولد دخترش در ماه آینده موافقت کنند.

زاغری در حال حاضر دوره حبس پنج ساله خو را با اتهام  جاسوسی طی می‌کند.


دفتر رهبر جمهوری اسلامی: به پرونده محیط زیستی‌ها ورود نمی‌کنیم

بعد از گذشت نزدیک به ۴ ماره از باداشت فعالان  محیط زیست در ایران دفتر آیت‌الله خامنه ای در پاسخ به پیگیری خانواده های  این افراد گفت که این پرونده سنگین است و چون پرونده ویژه اطلاعاتی قوه قضاییه است رهبری ورود نمی‌کند . منبع این خبر توئیتی است که برادر یکی از بازداشت شدگان به نام امیرحسین خالقی منتشر کرده است.

 


در دهه منتهی به سال ۹۵میزان زنان سرپرست خانوار ۸۶ درصد‌‌ رشد کرد


شکایت رییس بانک مرکزی از برخی نمایندگان مجلس

نماینده سبزوار در مجلس از شکایت رئیس کل بانک مرکزی از جمعی از نمایندگان مجلس خبر داد.

Risultati immagini per ‫ولی‌اللّه سیف‬‎

اخیراً رئیس‌کل بانک مرکزی برای ادای توضیحاتی درباره نوسانات نرخ ارز به مجلس آمده بود و برخی از نمایندگان مانع ارائه توضیحات وی شده بودند.

ولی‌اللّه سیف در شکایت خود از نمایندگان اعلام داشته که آنها ( این نمایندگان) قصد داشتند وی را مورد ضرب و شتم قرار دهند./تسنیم



وزارت خارجه ایران: تا وقتی دولت سوریه بخواهد در آنجا می‌مانیم

سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت:حضور ایران در سوریه بنا به دعوت دولت سوریه انجام شده و هدف مبارزه با تروریسم بوده و تا زمانی که نیاز باشد و دولت سوریه بخواهد ایران به کمک‌ها ادامه خواهیم داد.

این گفته ها احتمالا در واکنش به اظهارت روزهای اخیر دولت روسیه درباره ضرورت خروج همه نیروهای خارجی از روسیه است. ایران نزدیک به ۷ سال است که در جنگ داخلی سوریه حضور مستشاری و نظامی دارد.


مایک پامپئو از «استراتژی جامع» درباره ایران پرده‌برداری می‌کند

امروز، دوشنبه قرار است مایک پامپئو از «استراتژی جامع» درباره ایران رونمایی کند.

در سخنرانی‌ای که در بنیاد هریتج واشنگتن انجام می‌شود، پومپئو نشان می‌دهد چگونه اروپا، آمریکا و دیگر کشورها می‌توانند با توانایی‌های هسته‌ای و نظامی ایران مقابله کنند.

برایان هوک، از مشاوران پامپئو، گفته است: «ترامپ خارج‌شدن از توافق هسته‌ای را به چشم فرصت نگاه می‌کند، نه ایجاد شکافی خودخواسته، آنطور که رهبران دیگر کشورها می‌گویند. هدف این است که دستورکار جدید و مؤثری برای مقابله با تهدیدهای ایران ارائه شود.» هوک اطمینان داد که تلاش می‌کنند به «توافقی به‌مراتب بهتر از آنچه سال ۲۰۱۵ انجام شد» برسند.

روز جمعه، «نیویورک‌تایمز» از طرحی برای به‌راه‌انداختن مذاکراتی دیگر، با حضور کشورهایی چون ژاپن و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، پرده برداشت.

 


نوزاد فروشی در مشهد

فرمانده انتظامی خراسان رضوی از انهدام یک باند خرید و قروش نوزاد در مشهد خبر داد. اعضای این باند دو نوزاد دختر ۱۵ روزه را به دو خانواده یزدی و اصفهانی فروختند.Risultati immagini per ‫نوزاد فروشی در مشهد‬‎

والدین این نوزادان مشهدی پس از تولد فرزندانشان، آنان را به خانمی معروف به «خانم دکتر» واگذار کرده و این شخص یکی از نوزادان را به زوجی اصفهانی به مبلغ ۳۰ میلیون تومان و نوزاد دیگر را به زوج یزدی به قیمت ۲۸ میلیون تومان فروخته است.

ماموران انتظامی پس از شناسایی متهم اصلی پرونده این شخص را به همراه ۲۶ نفر دیگر که در پرونده دخیل بودند دستگیر کردند. ۲ نفر از اعضای این باند کارکنان ثبت احوال بودند که یکی از آنها بازنشسته شده و تحقیقات پیرامون این پرونده ادامه دارد./فارس


معاون وزیر آموزش و پرورش: قیچی کردن موی دانش‌آموزان حرکتی ضد تربیتی است


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید


ابتلای مردم سیستان و بلوچستان به بیماری‌های تنفسی و چشمی

$
0
0

زیتون– حبیب‌الله دهمرده٬ نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس خبر از ابتلای مردم سیستان به بیماری‌های تنفسی و چشمی به دلیل عدم آبگیری دریاچه هامون داد. 

به گفته او عدم آبگیری هامون به عنوان کانون برداشت شن‌های روان و ریزگردها سبب افزایش چشمگیر بیماری‌های تنفسی و چشمی در منطقه شده است.

حبیب‌الله دهمرده افزود که دولت موظف است زیرساخت‌های موجود در منطقه را هر چه سریع‌تر فراهم کند و حق آبه هیرمند هم با جدیت دنبال شود.

‌نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس تاکید کرد که از تبخیر آب چاه نیمه‌ها که سالانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب معادل تأمین ۱۰ سال آب در منطقه بخار می‌شود، هم باید جلوگیری کرد.

سیستان و بلوچستان تنها استان ایران نیست که به دلیل خشک سالی مردم آن در معرض بیماری قرار گرفته‌اند.

فروردین ماه امسال ایرج نظری رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در زمینه شیوع بیماری با آغاز فصل کم آبی هشدار داده بود.

به گفته او در حال حاضر در اهواز و چند شهرستان دیگر این استان مواردی از ابتلا به بیماری هپاتیت A مشاهده شده و همچنین شیوع بیماری وبا با کاهش آب تشدید می شود.

وزارت امور خارجه ایران: به خواست روسیه از سوریه خارج نمی‌شویم

$
0
0

زیتون– بهرام قاسمی٬ سخنگوی وزارت امور خارجه ایران٬ گفت که حضور جمهوری اسلامی در سوریه به دعوت دولت قانونی این کشور است و تأکید کرد که «تا زمانی که نیاز باشد و خطر تروریسم در سوریه باشد و دولت سوریه از ایران بخواهد به کمک‌های خود به این کشور ادامه بدهد، در سوریه باقی می‌ماند.»

روز گذشته الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در امور سوریه٬  خواستار خروج نیروهای ایرانی و حزب‌الله لبنان از سوریه شد.

روسیه جدی‌ترین هم‌پیمان جمهوری اسلامی در سوریه بود و مدتی هم از پایگاه‌های نظامی ایران برای حمایت از دولت مستقر سوریه استفاده کرده بود.

پیشتر ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه٬ اعلام کرده بود که نیروهای خارجی باید از سوریه خارج شوند.

بهرام قاسمی در واکنش به این موضع گیری روسیه٬ گفت که «کسی نمی‌تواند ایران را مجبور به کاری کند. ایران کشوری مستقل است که سیاست‌های خود را بر اساس منافع ملی خود در منطقه و جهان تعیین می‌کند.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرد که سیاست‌های جمهوری اسلامی مستقل است و کسی نمی‌تواند ایران را مجبور به کاری کند.

ایران که از ابتدای جنگ داخلی در سوریه ادعا داشت تنها حضوری مستشاری در این کشور دارد، در دو سال اخیر اذعان کرده که بیش از دو هزار تن از نیروهایش که زیر عنوان مدافعان حرم به سوریه اعزام می‌کند، در درگیری با گروه‌های معارض بشار اسد کشته شده‌اند. علاوه بر آن ایران دو لشکر از شیعیان افغانستان و پاکستان برای نبرد در سوریه ساماندهی کرده که چندی پیش اعلام شد بیش از دو هزار تن از آنها هم در جنگ سوریه کشته شده‌اند.

وزیر امور خارجه آمریکا: شدیدترین تحریم‌های تاریخ را علیه ایران اعمال می‌کنیم

$
0
0

زیتون– مایک پمپئو٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ اعلام کرد که این کشور شدیدترین تحریم‌های تاریخ» را علیه ایران اعمال می‌کند.

مایک پمپئو «۱۲ درخواست بنیادین» از ایران مطرح کرد و گفت که تحریم‌ها علیه تهران وقتی تخفیف می‌یابد که واشنگتن تغییرات محسوسی را در سیاست‌های ایران ببیند.

او به عنوان اولین خواست آمریکا از ایران گفت که تهران باید «غنی‌سازی اورانیوم» را متوقف کرده و هرگز فرآوری پلوتیونیوم را

دنبال نکند.

به گفته او همچنین جمهوری اسلامی باید اجازه «دسترسی بی قیدوشرط بازرسان آژانس به تمام پایگاه‌های (هسته‌ای) خود در سراسر کشور» را صادر کند.

وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد که ایران همچنین باید «تمام شهروندان آمریکایی» را آزاد کند، به حمایت از شورشیان حوثی یمن پایان دهد، «همه نیروهایش» را از سوریه خارج کند.

وزیر خارجه آمریکا خواستار دستیابی به توافق جدیدی با ایران درباره برنامه هسته‌ای تهران شد و گفت ترجیح دولت ترامپ این است که این توافق در قالب یک معاهده حاصل شود که کنگره نیز آن را تایید کند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد که ایالات متحده از برجام خارج می‌شود و دولت او تحریم‌های شدیدی علیه تهران وضع می‌کند.

رییس جمهوری آمریکا پس از آن برای انجام یک توافق دیگر با ایران اظهار آمادگی کرد.

اختلالات اینترنت به‌دلیل فیلترینگ تلگرام است

$
0
0

زیتون– فلاح جوشقانی٬ معاون وزیر ارتباطات٬ ضمن تایید اختلال در اینترنت ایران٬ گفت که این اختلال به دلیل فیلترینگ تلگرام رخ داده است.

طی روزهای گذشته کاربران اینترنت در ایران از کاهش سرعت شدید اینترنت یا قطعی پی در پی اینترنت خبر داده‌اند.

فلاح جوشقانی همچنین خبر داد که وزارت ارتباطات اختلالات محتمل ناشی از فیلترینگ را قبلا اعلام کرده و مراجع تصمیم‌گیر با اطلاع از این موضوع تصمیم‌گیری کرده‌اند.

در همین حال شش وزیر و دو نفر از نمایندگان مجلس عضو کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با ارسال نامه ای برای دادستان کل کشور خواستار طرح موضوع رفع فیلتر توئیتر در این کار گروه شدند.

این نامه به تایید و امضاء جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ، بطحایی وزیر آموزش و پرورش، علوی وزیر اطلاعات، آوایی وزیر دادگستری، غلامی وزیر علوم، صالحی وزیر ارشاد، سبحانی‌فر نماینده مردم سبزوار (رئیس کمیته مخابرات مجلس) و کاظمی نماینده مردم ملایر در مجلس رسیده است.

در این نامه با اشاره به دلایل منطقی و مستند برای رفع فیلتر توئیتر ، این فضا را فضایی برای نقش آفرینی موثرتر برای فعالین رسانه‌ای کشور و جوانان مطرح نموده است چرا که استفاده از فضای رسانه‌ای بین‌المللی تاثیر بسیار قویتری در جامعه جهانی خواهد داشت.

اعضای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ۱۲ نفر هستند و در صورت طرح این موضوع در این کمیته، با نظر مساعد امضاء کنندگان این نامه ، توئیتر رفع فیلتر خواهد شد.

پرسش از مشروعیت سیاسی خلافت معاویه

$
0
0

جستارهایی در تاریخ هفتاد سال نخست اسلام جستار سی و دوم

 درآمد

در فصل مربوط به دوران خلافت بیست ساله معاویه نیز فرازهای پرچالش کم نیست ولی در این میان دو بخش را برگزیده‌‌ام که در این سلسله جستارها با شما در میان بگذارم. نخستین آن تأملی در باره مشروعیت سیاسی خلافت معاویه است. هر چند شاید اصل ماجرا چندان مبهم و چالش‌‌برانگیز نباشد ولی از آنجا که عموم شیعیان، ضمن دفاع و حمایت از صلح امام حسن، مشروعیت سیاسی خلافت و امارت او را مشروع و مجاز نمی‌‌دانند، از این رو در این جستار در این باب اندکی درنگ و تأمل رواست. دوم «داوطلبانه» بودن صلح و انتقال خلافت به معاویه به دست امام حسن.

پرسش از مشروعیت سیاسی خلافت معاویه

با توجه به گزارش مبسوطی که از چگونگی به قدرت رسیدن معاویه ارائه شد، این پرسش به جد مطرح است که آیا خلافت او در چهارچوب معیارهای دینی- عربی نیم قرن نخست اسلام، از مشروعیت لازم برخوردار بوده است یا نه و از این رو جا دارد که اندکی در این باب تأمل کنیم و ادله دو سوی موافق مشروعیت و عدم آن را بررسی کنیم.

هرچند پیش از این نظر خود را در این باب اظهار کرده‌‌ام اما در اینجا با بسط بیشتری به آن می‌‌پردازم.

برای ورود به بحث و نزدیک شدن به کانون موضوع، نخست لازم است به این پرسش پاسخ بدهیم که معیار مشروعیت برای قدرت سیاسی و کسب مقام خلافت در آن روزگار (نه لزوما در روزگار ما) چه بوده تا تحلیل و داوری و پاسخ به پرسش از مشروعیت و یا عدم مشروعیت خلافت معاویه (و دیگران نیز) ممکن و معقول باشد.

باید با صراحت و شفافیت تمام گفت اگر در چهارچوب تفکر و سنت اسلامی نیم قرن اول اسلام،  باور داشته باشیم که در یک هرم اعتقادی، حاکمیت به معنای فرمانروایی و زعامت سیاسی، در نوک هرم از آنِ خداوند است و بعد در بدنه میانی به پیامبر اسلام انتقال یافته و آنگاه در بدنه تحتانی از طریق نص و نصب به طور انحصاری و اختصاصی به فرد معین و از طریق وصایت به اخلاف معین و از پیش تعیین شده او منتقل شده و این حق حکومت و فرمانروایی بر مسلمانان (و بر کل انسانهای کره زمین) تا پایان قیامت در این خاندان خواهد ماند (آن گونه که اکنون شیعیان اثنی عشری می‌‌گویند)، دیگر اساسا پرسش از مشروعیت و یا عدم مشروعیت خلافت معاویه پرسش لغوی است. چرا که از پیش معلوم است معاویه اصولا از خاندان متعین و از برگزیدگان الهی خاص نیست و کسی نیز چنین ادعایی نکرده است. در این صورت، پرسش از مشروعیت خلافت هرکس به جز همان افراد متعین بلاموضوع خواهد بود. اما اگر جز این باشد و به هردلیل برای قدرت سیاسی، مشروعیت زمینی قایل باشیم و این را از حقوق آدمیان بدانیم، البته در مورد مشروعیت و عدم مشروعیت معاویه (مانند فرمانروایان دیگر در تاریخ اسلام) جای چون و چرا هست و به طور خاص می‌‌توان در باره چگونگی به خلافت رسیدن معاویه و افکار و رفتارش در طول خلافت بحث و مناقشه کرد.

در یک جمع‌‌بست کلان می‌‌توان گفت اگر معیار مشروعیت خلافت معاویه ماجرای حکمیت باشد، آن گونه که خود معاویه و پیروانش در شام و مبلغانش در آن روزگار ادعا می‌‌کردند، مشروعیت خلافت معاویه نه تنها اثبات  شده نیست بلکه عدم مشروعیت آن را نیز می‌‌توان اثبات کرد. دلیل آن روشن است. چنان که در داستان حکمیت به تفصیل آمده است، خلع امیرالمؤمنین علی از خلافت به وسیله نماینده او (ابوموسی اشعری) با توطئه و ترفند نماینده حیله‌‌باز و فریبکار معاویه (عمروبن‌‌عاص) بوده و از این رو از هیچ اعتباری برخوردار نیست و این را تمام منابع کهن و جدید تصریح کرده‌‌اند. به همین دلیل نمی‌‌توان آن تاریخ را آغاز خلافت معاویه شمرد (البته چنان که در جای خود آمده برخی اصولا چنان فریبی را انکار می‌‌کنند). اما اگر معیار انتقال خلافت به معاویه صلح و واگذاری داوطلبانه خلافت به دست امام حسن باشد، چنین می‌‌نماید جای هیچ شبهه‌‌ای نباشد که خلافت معاویه مشروع بوده است. دلیل اصلی آن نیز تقاضای صلح از سوی امام حسن و واگذاری داوطلبانه خلافت به معاویه است.

بیشتر بخوانید:

قسمت سی و یکم: آیا امام حسن با معاویه به خلافت بیعت کرد؟
قسمت سی‌ام: ابهام‌زدایی از صلح امام حسن با معاویه
قسمت بیست و نهم : تحقیقی در آمار سپاهیان و تلفات جنگی(جمل، صفین، نهروان و کربلا)
قسمت بیست و هشتم: چند نکته قابل تأمل در باره رخداد نهروان و خوارج
قسمت بیست و هفتم: وضعیت عقیدتی پیکارگران بر ضد امام علی
قسمت بیست و ششم: دلایل امام علی در عدم مشروعیت خلافت معاویه
قسمت بیست و پنجم: چرا امام علی به دادخواهی قتل عثمان رسیدگی نکرد؟
قسمت بیست و چهارم:بازنگری در چگونگی و چرایی حکمیت
قسمت بیست و سوم: چرا امام علی کوفه را مرکز خلافت اسلامی قرار داد؟
قسمت بیست و دوم: درنگی در باب فعالیت سیاسی عایشه همسر پیامبر
قسمت بیست و یکم: تحلیلی نو بر شورش‌ها علیه عثمان

دلایل جانبی دیگر نیز به اجمال عبارت‌‌اند از: بیعت کردن عموم مسلمانان (از جمله در عراق) و اصحاب با معاویه به خلافت، ملقب شدن معاویه به عناوینی رسمی و مشروع در آن روزگار مانند «خلیفه» و «امیرالمؤمنین» و به ویژه به رسمیت شناختن چنین عناوینی برای معاویه به وسیله بنی‌‌هاشم و خاندان علی با زعامت امام حسن و بعد امام حسین و نیز پیروان صادق و اصحاب نامدارشان در طول دوران فرمانروایی معاویه.

البته گفتن ندارد که قطعا شمار قابل توجهی از مردمان و از جمله بزرگان قبایل در عراق (به ویژه در کوفه) با معاویه با اکراه بیعت کردند نه با میل و اختیار کامل[۱]، اما این واقعیت مانع از آن نیست که به لحاظ حقوقی چنین بیعتی به هر تقدیر پیامدهای حقوقی خود را نداشته باشد. چنان که در باره بیعت علی با خلفای سه گانه پیشین نیز چنین بوده است؛ هرچند او با اکراه بیعت کرده بود و این را خود نیز بارها بازگو کرده است، اما به دلیل پیامدهای اخلاقی و حقوقی آن، علی به آن تعهد کامل داشته و از آغاز تا پایان بر بیعت و پیمان خود وفادار ماند. پس از علی فرزندانش (حسن و حسین) نیز، به رغم اعمال خلاف معاویه و نقض پیمان کامل او، درست به همان دلیل، بر بیعت خود با معاویه وفادار ماندند و هرگز نقض بیعت نکردند.

پیش از ادامه بحث لازم است به چند پرسش و یا شبهه پاسخ داده شود. هرچند پاره‌‌هایی از این پاسخ‌‌ها در گذشته به مناسبت‌‌هایی آمده است ولی در اینجا برای انسجام بحث و به منظور رفع هر نوع شبهه‌‌ای ناگزیر با شرحی مکرر خواهد شد.

نخست این که به استناد خطاب مشهور پیامبر به ابوسفیان و فرزندش معاویه (و در واقع کل خاندان ابوسفیان تا پایان تاریخ) با عبارت «طلقاء»، که بر وفق آن گفته می‌‌شود که آنان هرگز حق خلافت نداشته‌‌اند. در روایت دیگر پیامبر خلافت را به طور مشخص برای ابوسفیان و خاندانش حرام دانست. چنان که در جستار بیست و ششم به تفصیل آمد، چنین تفسیری از گفته نبی اسلام به هیچ وجه قابل قبول نیست. چرا که نه با معیارهای برابری‌‌طلبانه عام اسلام سازگار است و نه با احکام  شرعی (از جمله این قاعده که هر کس شهادتین گفت در تمام حقوق با مسلمانان برابر است) و نه با عقل و خرد متعارف بشری هماهنگ است. در هرحال، حتی اگر چنین هم باشد، باز حسن بن علی این قاعده را نقض کرده و از این رو مشروعیت دارد چرا که قاعده بعدی ناسخ قاعده قبلی است (به ویژه که وفق تفکر رایج شیعی امامان شارع نیز هستند). اصولا همین تصمیم امام حسن خود به تنهایی دلیل قاطعی است بر رد و نقض استدلال حرمت ابدی خلافت و زعامت برای ابوسفیان و معاویه و یا امویان.

شبهه دیگر مربوط می شود به «داوطلبانه» بودن صلح و انتقال خلافت به معاویه به دست امام حسن. در سه جستار پیشین در باب چگونگی ایجاد و برقراری صلح به تفصیل سخن گفته و استدلال کرده‌‌ام که امام حسن (البته به دلایلی کاملا موجه و معقول) مصلحت را در این دید که به جای جنگ و خونریزی، گزینه مصالحه با رقیب دیرین را برگزیند و خود با اراده و اختیار و داوطلبانه و البته تحت شرایطی، خلافت را به معاویه وانهد و این خود بر انتقال خلافت از حسن به معاویه مشروعیت سیاسی می‌‌بخشد. به ویژه که او صرفا از میدان منازعه کنار نرفت بلکه با رقیب به خلافت بیعت کرد و تمام پیروانش نیز با معاویه بیعت کردند. با این همه، اگر هم چنین نباشد و مثلا امام حسن از سر اضطرار چنین کرده باشد، باز خللی در مشروعیت خلافت معاویه وارد نمی‌‌کند. به ویژه که بعدها حسین نیز تا پایان عمر بدان وفادار ماند و هرگز در پی مقابله با دستگاه خلافت برنیامد و غالب سرداران علی و خود او نیز در اشکال مختلف با امیران کوفه و بصره و شخص معاویه در شام همکاری کردند.

طبق گزارش طبری (گزارش سال ۵۱) حجربن عدی در برخورد با معاویه او را «امیرالمؤمنین» خطاب کرد و شریح بن هانی نیز در نامه‌‌ای که در وساطت از حجر به معاویه نوشت او را امیرالمؤمنین خطاب کرد. و در این میان شخص حسن بن علی نیز هرگز خود را خلیفه و امیرالمؤمنین نخواند چرا که این عناوین مقام رسمی قراردادی است و از طریق خواست و رضایت عموم مردم حاصل می‌‌شود. از این رو دعوی ادامه خلافت امام حسن تا مقطع درگذشت او خلاف واقع و نادرست است.[۲]

با عنایت به این ملاحظات نمی‌‌توان در مشروعیت سیاسی خلافت حدود بیست ساله معاویه تردید و مناقشه کرد. البته شیعیانی که با مبادی کلامی و اعتقادی جزمی خود مبنی بر متعین بودن خلافت و امامت در دوازده تن معین و مشروعیت ذاتی و الهی این ذوات‌‌ مقدس تا پایان تاریخ، طبعا هر حکومتی (ولو عادل‌‌ترین‌‌شان) را ذاتا و طبعا (به دلیل ظلم بر امامان بر حق از طریق غصب مقام الهی آنان) جائر و ظالم می‌‌شمارند، منطقا نمی‌‌توانند سلطنت معاویه را مشروع بدانند و به همین دلیل هر نوع تصرفی در امور عامه و از جمله اموال عمومی و یا فرمان جهاد و مانند آنها از سوی معاویه (و نیز دیگر فرمانروایان غیر منصوص و غیر معصوم) را جایز نمی‌‌دانند و بلکه حرام می‌‌شمارند. به زعم اینان «اذن تصرف» فقط برای امامان دوازده‌‌گانه (و یا توسعا هر نوع حکومت مشروع و مجاز از سوی معصوم از طریق نیابت عامه در عصر غیبت کبری) است و بس.[۳]

اما شیوه برخورد امامان دوازده گانه با خلفای زمانشان به کلی با چنین دیدگاهی مغایر است. مثلا امام علی برای خلفای سه گانه پیش از خود اذن تصرف قایل نبود؟ آیا امام حسن خلافت را به معاویه واگذار کرد و با او قرارداد صلح بست و خود نیز با به خلافت بیعت کرد ولی معتقد بود معاویه حاکم حق ندارد در اموال عمومی و امور عامه تصرف کند؟ مگر مواد قرارداد صلح (از جمله همان شرط مالی) به معنای اذن تصرف معاویه نبوده و نیست؟ اصولا چگونه ممکن است در ظل حکومتی زیست و عملا ملتزم به قواعد و مقررات حکومتی بود ولی در نهایت هیچ گونه حق تصمیم گیری و اقدام و تصرف در امور عامه برای حاکم و حکومت قایل نبود؟

———————————————————-
منابع و پانوشت ها

[۱]. در گزارش یعقوبی (جلد ۲، ص ۱۴۳-۱۴۴) به اکراه برخی کوفیان در بیعت با معاویه اشاره شده است. از جمله نقل کرده که: «نخستین کسی که او را بر بیعت خویش سوگند داد و بر او درآمد، سعدبن مالک بود، پس گفت: سلام بر تو ای پادشاه، معاویه گفت: چرا نگفتی سلام بر تو ای امیر مؤمنان؟ گفت: آن در صورتی بود که ما تو را امیر کرده باشیم، و تو خود بدین کار پریده‌‌ای». البته این روایت، جز جمله پایانی آن (چنان که در جای دیگر عینا آمده)، از سعدبن ابی وقاص نقل شده است.

[۲]. حلی، المستجاد، ص ۱۵۱.

[۳]. در این مورد بنگرید به منابع متعدد کلامی و تاریخی قدیم و جدید و شیعی و از جمله جلد نهم «سیره الحسین فی الحدیث والتاریخ» اثر سید جعفر مرتضی العاملی.

Viewing all 6930 articles
Browse latest View live