Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6930 articles
Browse latest View live

آن که ورجاوند بود؛ پرویز ورجاوند

$
0
0

خردادماه پیوند خورده با سال‌روز درگذشت و شهادت شماری از شخصیت‌های فکری و سیاسی و مدنی ایران؛ از محمد حنیف‌نژاد و یارانش تا شریعتی و چمران، و از سحابی تا هاله و هدی صابر و … اما نوزدهم این ماه، سالگرد چشم فروبستن دکتر پرویز ورجاوند در سال ۱۳۸۶ است؛ نویسنده و پژوهشگر برجسته فرهنگ و تاریخ ایران‌زمین و از کنشگران صبور و صادق جبهه ملی ایران؛ مرد آزاده‌ای که دغدغه‌ی آزادی و مردم‌سالاری داشت و به حفظ هویت فرهنگی و استقلال و تأمین منافع ملی با تحقق حاکمیت ملت و رعایت حقوق بنیادین تمام ایرانیان می‌اندیشید.

ورجاوند (متولد ۱۳۱۳) از دوران دانش‌آموزی همراه مصدق و نهضت ملی و بعدتر نهضت مقاومت ملی شد، و این سیر را به‌سوی چشم‌اندازهای مطلوب، با وجود تمام مصائب و رنج‌ها و فشارها و تهدیدها تا پایان زندگی پیگیر بود.

او ازجمله باورمندان به اهمیت و ضرورت هویت ملی و توسعه فرهنگی بود و این مقوله‌ها را همپای توسعه سیاسی و توسعه اقتصادی اجتناب‌ناپذیر ارزیابی می‌کرد. ورجاوند نه به حصارکشی فرهنگی پیرامون کشور باور داشت و نه به تمکین و تسلیم به فرهنگ غرب؛ او مبلغ و منادی راه سومی در این خصوص بود: تعامل خردمندانه‌ با جهان متکی بر فرهنگ ملی توانمندشده در بستر آزادی بیان و عقیده و گفت‌وگوی امن و سپهر عمومی پویا.

از همین منظر بود که فراتر از باور عمیق‌اش به اهمیت پاسداری و تقویت زبان فارسی، بر آموزش پیوسته و هفتگی دانش‌آموزان بلوچ و کرد و طبری و آذری و عرب و … تاکید داشت تا «با ادبیات و زبان قومی خود آشنا شوند و برسند به جایی که امکان نشر و نگاشتن به این زبان‌ها را بیابند.»

ورجاوند به تنوع و تکثر قومی ـ فرهنگی برای غنای فرهنگ و ماندگاری و پویایی هویت ایرانی در چهارچوب کشوری آزاد و امن برای تمام باورها و عقاید باور داشت. او تاکید می‌کرد که غنای فرهنگ بیش از هر چیز وابسته است به گونه‌گون بودن و جلوه‌های پرتنوع آن؛ و حرکت در جهت یکسان‌سازی و هم‌شکل‌سازی فرهنگ‌ها و ارزش‌های فرهنگی، تلاشی است ویرانگرانه و مرگبار علیه نیروی آفرینش و نوآوری انسان‌ها.

با چنین نگاه و نقطه‌عزیمت و رویکردی، ورجاوند نه تنها دغدغه‌ی حفظ تمامیت سرزمینی و پاسداری از منافع ملی در عصر جهانی‌شدن ـ و روند «جهانی‌سازی» ـ داشت، بلکه فراتر به تکوین اتحادیه‌های منطقه‌ای می‌اندیشید؛ چنان‌که به نزدیکی و همکاری اقتصادی ایران و کشورهای آسیای میانه و جنوب قفقاز، افغانستان و تاجیکستان با تکیه بر پیوندهای فرهنگی دیرین معتقد بود.

به باور ورجاوند همه رژیم‌های حاکم در کشورهای جهان سوم، تمایلی به وابستگی بی‌چون و چرا به شرق یا غرب نداشته‌اند، ولی مکانیزمی که سلطه‌گران صاحب قدرت به‌وجود آورده‌اند، در بیشتر موارد منجر به سرسپردگی مطلق این کشورها و وابستگی همه‌جانبه و ‌خانمان‌برانداز آنها در تمامی ابعاد شده است.

از این زاویه بود که وی بر گرامی‌داشت میراث فرهنگی (به‌مثابه‌ی هویت یک ملت و تمام عواملی که به‌طور آگاه و یا ناآگاه، مردمانی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و به نحوی در فکر و عمل ایشان تأثیر دارد) تأکید داشت. و از همین منظر، ورجاوند معتقد بود احیاء میراث فرهنگی ضرورت دارد؛ چراکه فرهنگ، مجموعه‌ای است از خاطره‌ها و یادبودها و میراث‌ها که جامعه گذشته را به آینده پیوند می‌زند و مانع گسستگی و جدائی و دورشدن از هویت ملی می‌شود.

افزون بر این، او مخالف استبداد دینی و کنشگری پرشور برای آزادی و دموکراسی بود. به اقدام جمعی و سازمانی می‌اندیشید و با وجود خشونت و سرکوبی که پیوسته متوجه وی بود، از فعالیت سیاسی برای تغییر وضع، و عقب‌راندن اقتدارگرایی کناره نگرفت.

ورجاوند ضمن آسیب‌شناسی رژیم شاهنشاهی و با اشاره به عوارض استبداد (ازجمله تجاوز به برخی ارزش‌های مطلوب فرهنگ جامعه)، معتقد بود که «مردم علاقه داشتند تا فضای جامعه از پلیدی‌ها برکنار بماند و سلامت آن محفوظ بماند و ارزش‌های اخلاقی پذیرفته شده در فرهنگ ملی با بی‌پروایی‌ها و ولنگاری‌ها مورد تجاوز قرار نگیرد»؛ اما به تعبیر ورجاوند: «دریغ که نمی‌دانستند شرایطی پدید خواهد آمد که بر اثر فشارها و دخالت‌های ناروا و بسته‌اندیشی کسانی که با فرهنگ ملی و پربار و نشاط‌‌آور ایرانی سر سازگاری ندارند، فضا چنان تنگ خواهد گشت که جان مردم به لبانشان خواهد رسید و زیر لوای مبارزه با تهاجم فرهنگی، از موسیقی و نقاشی گرفته تا رنگ‌های شاد، نوع پوشش، نحوه برخورد طبیعی و معقول مردم با هم، برپایی جشن و سرور و هر چیز که از شادابی و سرزندگی نشانی در پی داشته است، به ستیز خواهند پرداخت و سرکوبگرانه مردم را به تمکین از خواسته‌های خود وادار خواهند ساخت.»

با چنین نگاه و ارزیابی، او در موقعیت اپوزیسیونی، مخالفی صریح برای اقتدارگرایی مسلط بود؛ جریانی که به تعبیر ورجاوند: «بر پایه‌ی بینشی تعصب‌آمیز و یکسونگر و ناهمگون با روحیه‌ی حاکم بر اکثریت جامعه، رأی و خواست خود را اساس همه‌چیز می‌داند و خواستار تمکین بی چون و چرای مردم از آن است.»

قائم‌مقام وزیر فرهنگ و آموزش عالی دولت مهندس مهدی بازرگان و سرپرست وزارت فرهنگ و هنر پس از انقلاب، خیلی زود به جرگه زندانیان سیاسی در جمهوری اسلامی پیوست؛ عضو فرهیخته و فعال جبهه ملی ایران در ابتدای دهه شصت ـ برای سه سال ـ بازداشت و روانه‌ی اوین شد، و از آن پس، تا هنگام فوت، در معرض تهدید و احضار مکرر توسط نهادهای امنیتی بود؛ چنان‌که حتی دو هفته پیش از درگذشت، برای محاکمه‌ای دیگر با تنی فرسوده و بیمار، عصازنان راهی دادگاه انقلاب شد.

مستقل از فعالیت‌های زنده‌یاد ورجاوند در مقام یک کنشگر سیاسی آزادی‌خواه و دموکراسی‌طلب، و در موقعیت یکی از اعضای ارشد جبهه ملی (سخنگو و عضو هیأت رهبری) و با مناسبات سیاسی و اجتماعی و تشکیلاتی و حضور فعال و پیوسته در جامعه مدنی، مرد اندیشمند به‌عنوان یک کاوشگر باستان‌شناسی و پژوهشگر ارشد فرهنگ و هنر و تاریخ ایران با مراکز تحقیقاتی و پروژه‌های علمی ـ پژوهشی (مانند ایرانیکا، دائره‌المعارف اسلامی، دائره‌المعارف تشیع، دانشنامه ‌بزرگ فارسی، و دانشنامه زنان ایران) همکاری داشت؛ افزون بر صدها مقاله، وی نویسنده بیش از ۲۰ کتاب در حوزه‌های انسان‌شناسی و باستان‌شناسی و معماری و هنر و فرهنگ و توسعه بود.

دکتر پرویز ورجاوند ـ که دانش‌آموخته‌ی سوربن فرانسه بود ـ به تعبیر دکتر حبیب‌الله پیمان، یادگار برجسته‌ای از نسل نهضت ملی و پیرو سنت‌های پرارزش آن بود؛ «فعالان آن دوره نه از روی تفنن و بازیگری بلکه در پاسخ به دغدغه‌ها و نیازهای وجودی خویش قدم به عرصه پیکار در راه آزادی و سعادت ملت و اعتلای میهن می‌نهادند و لذا هیچ مانعی نمی‌توانست آنها را از این مسئولیت که با روح آنان آمیخته بود بازدارد.»

از این زاویه، برای ورجاوند اشتغال به کار تحقیق و نگارش درباره فرهنگ ایران بخشی از همین مبارزه محسوب می‌شد. در این راه دشوار و سخت، عشق و شوری از درون او را گرم می‌کرد و به تحرک وامی‌داشت؛ چنان‌که اجازه نمی‌داد دیگران متوجه توسعه بیماری مزمنی شوند که به‌تدریج توان و سلامت جسمانی‌اش را تحلیل می‌برد. این‌گونه، در لحظه‌ای که کمتر کسی انتظار داشت قلبی که عمری برای ایران تپیده بود، بازایستاد، و چشمی که نگران ملک و ملت بود، فروبسته شد.

*توضیح: واژه‌ی «ورجاوند» نخست به‌کاررفته در تیتر یادداشت به معنای «ارجمند و گران‌قدر و بلندپایه» است.


سایه‌ هیچ

$
0
0

 

سایه‌ هیچ(۱)
یوهان وُلفگانگ فُن گوته
ترجمه: علی صنایعی(۲)

طالبِ «هیچ» گشته‌ام؛
زین سان،
موزون شده با من این جهان؛
وانکس که توانَد یاری دهد مرا،
گام نهد در این سَرا،
تا کوزه‌ دُردی(۳)
سَرکشیم رقص‌کُنان؛

در آغاز، اما،
طالبِ ثروت بودم؛
زین سان،
بهجت و عزّت نمودم قربان؛
به هر سو، سکّه‌ای غلتان؛
و من، تنها، پِیَش حیران؛
گشودم دست را خواهان؛
ندیدم هیچ، الّا:
تهی جامی، پُر از اندوهِ سرگردان؛

بِشُد پس بر زنان مِیلم؛
بِکرد سیلابِ غم ویران، جانِ پُر مِهرم؛
به یک سو بود تشویشِ بی‌وفا یاری؛
به سویی
حسرتِ زیر و زبر در کلبه احزان؛

بِبَستم رخت، بر قهر،
بگفتم تَرک، آن شهر؛
لیک، افسوس
نه طعامی،
نه شرابی،
و نه یاری که بُوَد مرهمِ دردِ مُضمَر؛

پس نهادم روی بر شهرت؛
و بدیدم خویش در خلوت:
که قصرِ اَمَل، سُست‌ بنیادست،
و عروسِ شهرت، در عقدِ بسی دامادست(۴)؛
زین سان،
بُخل و صد کینه
روی بنمود بر غمِ دیرینه؛

پس به دستان
تیغِ آخته صد هزار،
کمر بسته او را کنم کارزار(۵)؛
شعله‌ها تاخته بر سَرِ دشمنان،
ظفر گشته نزدیک بر اهریمنان؛
و لیکن چه سود و چه جای امید،
که شد رنج و درد بر دل مزید؛

و اما کنون:
طالبِ «هیچ» گشته‌ام؛
زین سان،
موزون شده با من این جهان؛
روی بنهاد ضیافت به نهان؛
و من،
کوزه دُردی
سَرمی‌کشم رقص‌کُنان.

_________

پانوشت‌ها:

۱. عنوانی که یوهان وُلفگانگ فُن گوته (۱۸۳۲-۱۷۴۹)، شاعر تراز اول آلمانی، برای شعر خویش برگزیده، عبارت است از
Vanitas! Vanitatum Vanitas!
که عبارتی لاتین است و ترجمه انگلیسی آن
Vanity! Vanity of Vanities!
خواهد بود. این شعر که در اواخر دهه پنجم زندگی شاعر سروده شده، شرح تجربه بی‌قراری وی از غم جهان گذران است. گوته در این شعر، دنیا را جای آرمیدن نمی‌بیند و آن را سزاوار دل بستن نمی‌داند. از آنجایی که او شرط موزون گشتنِ چنین دنیایی با آدمی و شادمان زیستن را در طلبِ «هیچ» می‌داند، عنوان شعر را «سایه هیچ» برگزیدم که برگرفته از بیتی از خاقانی است:

«هیچ» اگر سایه پذیرد، منم آن «سایه هیچ»
که مرا نام نـــه در دفتـــر اشیـــــا شنوند.

ترجمه این شعر از روی نسخه آلمانی آن که در کتاب زیر ثبت گشته، صورت گرفته است:

P. Carus, Goethe with Special Consideration of his Philosophy (The Open Court Publishing Company, Chicago-London, 1915);

در برگرداندن شعر از آلمانی به فارسی، همچنین چند ترجمه انگلیسی که توسط P. Carus، J.S. Dwight، Wm. Flygare و E.A. Bowring عرضه گشته، مطمح نظر قرار گرفته است.

انگیزه اصلی این ترجمه، هنگامی در من ریشه دواند که مشغول خواندن کتاب در باب حکمت زندگی (Aphorismen zur Lebensweisheit)، اثر مهم فیلسوف آلمانی قرن نوزدهم، آرتور شوپنهاور (۱۸۶۰-۱۷۸۸)، بودم. در آن کتاب، شوپنهاور به تفاریق از گوته و آثار او یاد می‌کند و در فصل پنجم کتاب، به شعر مذکور اشارت می‌رود.

در مقاله‌ای مبسوط، که به زودی منتشر می‌گردد، به شرح این شعر، نسبت آن با شوپنهاور و همچنین بررسی احوال اگزیستانسیل این شاعر تراز اول آلمانی خواهم پرداخت.

۲. ترجمه این اثر هنری را به همسر و همسفر عزیزم، بُشری، تقدیم می‌کنم. در برگرداندن این شعر، از نکته سنجی‌های خانم پروفسور رِیمارا رُسلر (R. Roessler)، استاد بازنشسته دانشگاه توبینگن، بسیار بهره بردم. از این بابت از ایشان صمیمانه سپاسگزارم.

۳. عبارت «کوزه دُردی» را معادلی فارسی برای ‘Neige Wein’ قرار دادم، که برگرفته از مطلع غزلی ناب از عطار نیشابوری است:

عزم آن دارم که امشب نیم‌ مست
پای‌کوبــان کوزه دُردی به دست.

۴. عبارات «قصر امل سست بنیادست» و «عروس شهرت، در عقد بسی دامادست» برگرفته از دوبیت از غزلی ناب از حافظ است:

بیا که قصر امل سخت سست ‌بنیادست
بیـار بـاده که بنیــاد عُمر بــر بـادست
مجو درستی عهـد از جهـان سست‌ نهاد
که این عجوز عروس هــــزار دامادست؛

همچنین در انتخاب عبارت دوم، بیت زیر از خواجوی کرمانی نیز مورد توجه قرار گرفته است:

دل در این پیـــرزن عشـــوه‌گر دهـــر مَبَند
کاین عروسی است که در عقد بسی دامادست.

۵. عبارت «کمر بسته او را کنم کارزار» برگرفته از بیتی از شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی است:

چو خواهد ز هر کشوری صد هزار
کمر بستــــه او را کنـــد کارزار.

سفر روسی با دلار دولتی

$
0
0

زیتون-پریا منظرزاده: سفر نمایندگان مجلس ایران به روسیه برای آنچه نظارت بر عملکرد هیات ایران در جام جهانی خوانده می شود، واکنش‌های منفی بسیاری بدنبال داشته است. حتی تعدادی از نمایندگان که نامشان در فهرست مسافران روسیه است، سفر در شرایطی که مردم در دشواری اقتصادی بسر می‌برند را غیرضروری دانسته و انصراف خود را اعلام کرده‌اند.

حضور مقام‌های دولتی از نهادهای مختلف، از جمله وزارت ورزش، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مجلس در مسابقات جام جهانی رویه معمولی است که در سال‌های گذشته نیز صورت گرفته است. اما فعالان اجتماعی معتقدند که این هزینه ها باید جایی متوقف شود.

گزارش‌ها درباره سفر تعدادی از نمایندگان مجلس و دیگر مقامات به همراه تیم ایران در حالی منتشر شده که مقامات دولت از کسری بودجه و کمبود ارز سخن می‌گویند و از سفرهای خارجی که باعث خروج ارز می‌شود، انتقاد می‌کنند.

فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) ۱۰ میلیون دلار به تیم‌های راه یافته به جام جهانی هدیه داده است. با در نظر گرفتن اینکه فوتبال ایران در سال گذشته ۵۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بودجه داشته است، هدیه فیفا رقمی حدود ۷۵ درصد بودجه سالانه فوتبال ایران را پوشش می‌دهد (با احتساب دلار دولتی) که رقم بسیار بالایی است.

برخی گفته‌ها حاکی از آن است که مخارجی از جمله سفر نمایندگان مجلس از این بودجه تامین می‌شود، اما صاحب‌نظران فوتبال تاکید دارد که این مبلغ باید صرف فوتبال کشور، و به‌خصوص یافتن استعدادهای محروم شود.

این نخستین بار نیست که سفرهای خارجی مسئولان در کانون توجه قرار می‌گیرد. محمود احمدی‌نژاد و کابینه‌اش با افراط در سفرهای استانی و همچنین سفرهای خارجی، ثابت کردند که مقام‌های مسئول در این زمینه فرصت‌طلبانه عمل می‌کنند.

افرادی همچون حمید بقایی، معاون احمدی‌نژاد، که پیش از آغاز به کار دولت نهم جز یکی دو کشور همسایه، پا از مرزها بیرون نگذاشته بودند، بودجه دولتی را منبعی تمام‌نشدنی برای سفرهایشان یافتند.

درآمد رویایی دولت احمدی‌نژاد از فروش نفت، که به دلیل افزایش قیمت جهانی نفت بدست آمد، این سفرها و حتی رشد اقتصادی منفی را مخفی می‌کرد. در چهار سال دولت دهم، میزان درآمد نفتی کشور به رقم کم سابقه ۳۶۱ میلیارد دلار رسید که بیشترین درآمد نفتی در ۳۰ سال اخیر محسوب می‌شود. اما کسری بودجه دولت روحانی که به گفته علی‌اکبر کریمی، نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، به ۸۳ هزار میلیارد تومان می‌رسد، جایی برای بریزو بپاش‌هایی همچون سفرهای خارجی باقی نمی‌گذارد.

«تصور اینکه نمایندگان پارلمان و احزاب دانمارک (یا ارکستر سمفونیک) با بودجه ورزش به تماشای جام جهانی بروند، محال است. معاونین و مشاورین ورزش و کمیته‌های جنبی، حتی با هزینه خودشان هم نمی‌‌توانند بروند چون باید سر کارشان باشند».

به همین دلیل، سفر نمایندگان مجلس به جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه بیشتر از همیشه مورد انتقاد قرار گرفته است. بر اساس آنچه رسانه‌ها اعلام کرده‌اند، غلامرضا کاتب نماینده گرمسار، پروانه سلحشوری نماینده تهران، محمدعلی وکیلی، نماینده تهران و محمداسماعیل سعیدی نماینده تبریز به وزارت ورزش و جوانان معرفی شده‌اند.

این در حالی‌ست که برخی از این افراد از جمله اسماعیل سعیدی عضو کمیسیون فرهنگی در پاسخ به پرسش های خبرنگاران گفته‌اند از انتخابشان برای این سفر بی‌خبر بوده و از طریق رسانه‌ها از فهرست مسافران روسیه مطلع شده‌اند.

نمایندگانی از جمله سعیدی و یوسف‌نژاد اظهار داشته اند که در فراکسیون ورزش درباره سفر به روسیه جلسه‌ای نداشته و چنین بحثی مطرح نشده، اما بعد از شنیدن خبر از رسانه‌ها و پیگیری، اطلاع یافته‌اند که براساس قرعه‌کشی کمیسیون فرهنگی نامشان هم در فهرست نمایندگان اعزامی به روسیه درآمده است.

برخی نمایندگان از جمله رحیم زارع نماینده مردم آباده و رئیس کمیته فوتبال فراکسیون ورزش، به صراحت از رفتن به این سفر انصراف داده‌اند اما اظهارات برخی از مسافران روسیه، دو پهلو است. آنها انجام سفر را رد یا تایید نکرده و تصمیم‌گیری را مشروط به دریافت اطلاعات دانسته‌اند.

احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت رئیسه مجلس، گفته که هیئت رئیسه «با این سفر کاملا مخالف بوده و اطلاعی از آن هم ندارد».

وی تاکید کرده بود که وزارت ورزش و جوانان برای اعزام نمایندگان مجلس به جام جهانی باید درخواست خود را به هیئت رئیسه مجلس ارائه کند.

پرسش اینجاست که چرا وزارت ورزش و جوانان باید درخواست اعزام نمایندگان مجلس را داشته باشد. پاسخی نه چندان قانع‌کننده به این پرسش وجود دارد که می‌گوید نمایندگان مجلس باید به عنوان ناظر با هیات‌های خارجی همراه باشند. به عنوان مثال، در سفرهای خارجی وزارت بهداشت باید نمایندگانی از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس حاضر باشند.

غلامرضا کاتب، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، در این‌باره گفته است: «اینکه نمایندگانی از فراکسیون ورزش بخواهند به جام‌جهانی روسیه اعزام شوند، حرف بی‌ربطی است، ممکن است بگویند که از کمیسیون یک یا دو نفر به عنوان ناظر به جام‌جهانی بروند، اینکه ناظر کمیسیون بخواهد برود، حرف دیگری است، اما جام‌جهانی ۶ یا ۷ ناظر می‌خواهد چه کار؟! این حرف‌ها خوب نیست و بنده باید بررسی کنم، هنوز چیزی قطعی نیست و مطلبی به بنده اعلام نشده است.»

سفر مقام‌های دولتی به روسیه یادآور سفرهای احمدی‌نژاد است. او تا پایان دوران ریاست جمهوری اش، ۱۱۹ سفر بین المللی داشت.

فاطمه حسینی از نمایندگان مردم تهران نیز در توئیتر نوشت: «اعزام نمایندگان مجلس به جام جهانی تا کنون چه دستاورد نظارتی و اصلاحی داشته که امسال هم ۱۱ نماینده به روسیه اعزام کنیم؟ هیئت‌رئیسه مجلس باید ساز و کار تدوین کند که با پرهیز از سفرهای بی نتیجه، کمیسیون ها ملزم به ارائه گزارش شفاف عملکرد نمایندگی شوند که به ماموریتهای خارجی می‌فرستند.»

اما محمدعلی وکیلی نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس که نامش در میان مسافران مسکو به چشم می‌خورد، جالب‌ترین پیشنهاد را در توئیتر خود مطرح کرده: «پیشنهاد بنده به وزارت ورزش و جوانان این است که سهمیه در نظر گرفته شده برای حضور نمایندگان مجلس در روسیه را به پاس شایستگی تیم فوتسال بانوان به آنان اختصاص دهند.»

در جام جهانی قبل نیز انتشار خبر اعزام حمید رسایی به مسابقات جام جهانی فوتبال در برزیل واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی داشت.همچنین تعدادی از نمایندگان مجلس نیز به این سفر واکنش نشان دادند و در نهایت حسین آذین، نماینده رفسنجان و رئیس کمیته فرهنگی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، جایگزین حمید رسایی برای حضور در این سفر شد.

بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس، سه شنبه ۲۰ خرداد گفته بود: «هیات رئیسه مجلس تصمیمی برای اعزام نمایندگان به مسابقات جام جهانی نداشته و ندارد.»

حمید رسایی در واکنش به این سخنان سخنگوی هیات رئیسه مجلس گفت: «این که گفته شود به هیأت رئیسه ربطی نداشته بیشتر برای فرار از پاسخگویی است.»

وی اضافه کرد: «اگر در طول مجلس نهم هزار سفر خارجی صورت بگیرد، قطعا حضور نماینده مجلس برای نظارت بر عملکرد دستگاه‌های ذیربط در این بازی‌ها جزو ۲۰ مورد اول است.»

تابستان سال ۹۶ نیز تعدادی از سفرهای خارجی نمایندگان مطرح شد.

سفر محمدجواد جمالی نوبندگانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و جلال محمود زاده به کشور اندونزی، سیده فاطمه ذوالقدر و هاجر چنارانی به کشور بوتان، سفر علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی، جمشید جعفر پور رئیس کمیسیون فرهنگی، محمدعلی وکیلی، طیبه سیاووشی و احمد مازنی به کشورهای فرانسه و پرتغال، و سفر هدایت الله خادمی نماینده ایذه، مصطفی کواکبیان نماینده تهران، عزت‌الله یوسفیان ملا نماینده آمل و احد آزادی‌خواه نماینده ملایر به کشور زیمباوه از جمله این سفرها بود.

حسین سبحانی‌نیا، نماینده پیشین مجلس و مسئول سفرهای خارجی نمایندگان در دوره قبل مجلس در این اظهارداشت: «در مجلس کششی درباره سفر خارجی به خاطر جاذبه‌هایی که وجود دارد، زیاد است و اگر کمیته سفرها این‌ها را کنترل نکند تبعاتی که امروز با آن‌ها مواجه شده‌ایم، پیش خواهد آمد و این به نفع مجلس نیست؛ بنابراین نمایندگان که این سفرها را انجام دادند باید پاسخگو باشند.»

حضور مقام های دولتی در جام جهانی در کشورهای پیشرفته پذیرفته نیست

مهدی رستم‌پور، خبرنگار ورزشی، در واکنش به سفر نمایندگان نوشت که کشور دانمارک یک کشور مرفه با کمتر از ٧ میلیون جمعیت است اما «حتی تصور اینکه نمایندگان پارلمان و احزاب دانمارک (یا ارکستر سمفونیک) با بودجه ورزش به تماشای جام جهانی بروند، محال است. فقط افرادی که حضورشان الزامى است و مسئولیتى مشخص در قبال تیم ملی دارند راهی می‌شوند. معاونین و مشاورین ورزش و کمیته‌های جنبی، حتی با هزینه خودشان هم نمی‌‌توانند بروند چون باید سر کارشان باشند. تلویزیون با هزینه خودش و مطبوعات با هزینه خودشان مثل هر مسابقه مهم دیگری، حضوری پرتعداد، مجهز و اثرگذار در جام جهانی خواهند داشت.»

علاوه بر نمایندگان مجلس، افراد دیگری نیز در فهرست مسافران روسیه به چشم می‌خورند که ضرورتی به حضورشان نیست و سفر به روسیه آنها را از انجام وظایف روزمره شان باز می‌دارد. فریبرز محمودزاده مسئول نقل و انتقالات سازمان لیگ، یکی از این افراد است که در فصل نقل و انتقالات قصد دارد به روسیه سفر کند.

افزون بر این، ابراهیم شکوری یک ماه پیش توسط محمدرضا ساکت، معاون برنامه ریزی و هماهنگی دبیرکل فدراسیون فوتبال شده و بسیار سریع در کاروان اعزامی به جام جهانی جای گرفته است. انتقاد مطرح به این فوتبالیست سابقه این است که برای بخش برنامه‌ریزی جوان است و می توانست در بخش های فنی از جمله استعدادیابی مورد استفاده قرار گیرد.

وزیر ورزش و جوانان نیز در جمع مسافران روسیه حضور دارد. در صورت عدم حضور وزیر، نمایندگان مجلس نیز نمی توانند راهی روسیه شوند.

چون بر اساس تبصره ۲ ماده ذ فصل سوم آیین‌نامه نظارت بر مسافرتهای خارجی دستگاههای اجرایی‌ (مصوب ۱۸ مرداد ۱۳۸۳ )، «به منظور حفظ شأن جمهوری اسلامی ایران و رعایت همترازی سطوح و رده‌های مقامات ومسؤولان نظام‌، شرکت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سفرهای رسمی هیأتهای اعزامی به خارج از کشور که‌در آنها ریاست هیأت در سطح پایین‌تر از وزیر است‌، مجاز نمی باشد». ‎

ادامه سنت احمدی نژادی

سفر مقام‌های دولتی به روسیه یادآور سفرهای احمدی‌نژاد و یارانش در دوره هشت ساله ریاست جمهوری اوست. احمدی‌نژاد هر دو دوره ریاست جمهوری خود را با سفر به ایالات متحده امریکا آغاز کرد. در دولت نهم احمدی‌نژاد ۵۸ سفر خارجی داشت؛ یعنی به طور متوسط سالانه ۱۴.۵ سفر. او تا پایان دوران ریاست جمهوری‌اش، ۱۱۹ سفر بین المللی داشت.

سفر به نیویورک برای احمدی‌نژاد و یارانش چنان اهمیتی داشت که در مواردی همچون رد ویزای علیرضا معیری، سفیر ایران و رییس دوره‌ای نمایندگان کشورهای گروه ۱۵ ژنو در سال ۱۳۸۶، آنها تغییری در برنامه سفر خود ندادند.

احمدی‌نژاد سه سال برای ششمین بار به نیویورک سفر کرد تا در کنفرانس بازنگری ان.پی.تی شرکت کند، درحالی که هیچ‌یک از سران ۱۸۹ کشور عضو ان.پی.تی. در کنفرانس بازنگری آن حضور نداشتند. همه کشورهای عضو در سطح معاون وزیر خارجه یا سفیر در این کنفرانس شرکت کرده بودند.

احمدی‌نژاد و یارانش با هیات‌های بزرگی به هزینه دولت به سفرهای پرخرج خارجی می‌رفتند. سفر سال ۱۳۹۱ آنها به نیویورک بسیار خبرساز شد و نمایندگان مجلس اسناد همراهی بستگان نزدیک برخی از همراهان احمدی‌نژاد را منتشر کردند.

اعظم‌السادات فراحی همسر رئیس‌جمهور، طیبه ترکستانی همسر بقایی، شهربانو ذبیحان لنگرودی همسر رحیم مشایی، قصری ضرغامی ثابت همسر ثمره ‌هاشمی، علیرضا احمدی‌نژاد فرزند رئیس جمهور، حسنا احمدی‌نژاد فرزند رئیس جمهور، رضا رحیم مشایی فرزند رحیم مشایی و امیر رضا بقایی فرزند بقایی، در این فهرست بودند.

اما چنین انتقاداتی ممکن است سال‌ها بعد از کنار رفتن مقام‌های مسئول مطرح شوند.

🍃زنده|سخنگوی قوه قضائیه: تعیین «وکلای مورد اعتماد» در تمام استان‌ها اجرا می‌شود

$
0
0


نشست سران گروه ۷


هشت درویش گنابادی در زندان اعتصاب غذا کردند

 




سخنگوی قوه قضائیه: تعیین «وکلای مورد اعتماد» در تمام استان‌ها اجرا می‌شود

غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه می‌گوید فهرستی که به عنوان « وکلای مورد اعتماد » برای پرونده های امنیتی و سیاسی اعلام شده، نهایی نیست و ممکن است اسامی دیگری به آن افزوده شود. آقای اژه‌ای تعیین وکلای مورد اعتماد قوه قضائیه را مصوبه مجلس خوانده و تاکید کرده است که تهیه این فهرست اختصاص به تهران ندارد و در تمام استان‌ها به اجرا در می‌آید.

در همین حال محمد رضا ساک ، مشاور حقوقی قوه قضائیه روز گذشته به خبرگزاری ایسنا گفت در آخرین اصلاحات قانون که به زودی در مجلس بررسی خواهد شد، این ماده قانونی اصلاح شده و دیگر لازم نیست لیستی از وکلا به تایید قوه قضاییه برسد.


 


پیام رسان تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی است

حسن بیکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: وزیراطلاعات در ضیافت افطاری اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و جمعی از نمایندگان مجلس عنوان کرد که تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی ایران است و اکنون ۲۵ میلیون عضو دارد و قانونی است.



مشاور آیت‌الله خامنه‌ای: بنایی برای خروج از برجام نداریم

مشاور رهبر جمهوری اسلامی در حوزه صنایع دفاعی و پشتیبانی گفت: همان‌طور که دقت کردید رهبری اقدامات در چارچوب برجام را توصیه کردند، لذا بنایی برای خروج از برجام نداریم.

حسین دهقان در حاشیه مراسم راهپیمایی روز قدس گفت: امروز آمریکایی‌ها به دنبال ایجاد یک فضای جدیدی هستند که امتیازاتی را از ملت ایران بگیرند، اما ملت ایران در جهت تامین منافع خود محکم ایستاده و به کسی امتیازی را نخواهد داد.

دهقان خاطر نشان کرد: آنچه منافع ما اقتضاء می‌کند همان چیزی است که رهبری و مسئولین نظام دنبال می‌کنند ، لذا آنچه رهبری فرمودند این است که ما هیچ منع و محدودیتی برای انجام اقداماتمان قائل نیستیم.

وی همچنین افزود: آنچه مهم است این است که ما به عهد و قراردادهای خود با کشورهای بزرگ و همچنین تایید شورای امنیت سازمان ملل پایبند هستیم و این‌که طرف‌های مقابل آن را زیرپا بگذارند طبیعی است که ما دلیلی برای این‌که بخواهیم شرایط جدیدی را تحمل کنیم وجود ندارد ، لذا اقداماتمان را متناسب با آن انجام می‌دهیم./ایسنا



خداحافظی با یاهو مسنجر

شرکت یاهو امروز اعلام کرد پیام رسان مشهور این شرکت موسوم به یاهو مسنجر در تاریخ ۱۷ جولای سال جاری یعنی حدود ۴۰ روز دیگر از دسترس خارج می‌شود.

Risultati immagini per ‫یاهو مسنجر‬‎



انتقال محمدرضا جلایی‌پور به بند عمومی

محمدرضا جلایی‌پور، فعال سیاسی اصلاح‌‌طلب ، به بند عمومی چهار زندان اوین منتقل شده است.
حدود ۵۰ روز پیش، جلایی‌پور پس از خروج از دفتر محمد خاتمی توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت شد.

به گفته حمید‌رضا جلایی‌پور، پدر محمدرضا جلایی‌پور، پیش از رفتن به بند چهار اوین، او در بازداشتگاه دو الف در سلول انفرادی بوده است و پس از آن در اتاقی با اسفندیار رحیم‌مشایی و محمدعلی طاهری در بند بوده است./امتداد


 


هاشمی شاهرودی: سعید مرتضوی مظلوم واقع شده

هاشمی شاهرودی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، از ایت الله خامنه ای برای مرتضوی درخواست عفو کرده و نوشته است: سعید مرتضوی در این پرونده مظلوم واقع شده./روزاروز


یکی از وکلای لیست ۲۰ نفره قوه قضاییه: این کار برخلاف اصول قانون اساسی و ناقض حقوق شهروندی است

سیدکاظم حسینی یکی از وکلایی که نامش در لیست وکلای مورد اعتماد قوه قضاییه قرار گرفته در یادداشتی که در ایسنا منتشر شد اعلام کرد: همانند سایر همکاران و اساتید فرهیخته معتقدم مصوبه مذکور بر خلاف اصول قانون اساسی و ناقض حقوق شهروندی می‌باشد.image.png

 در بخشی از یادداشت این وکیل دادگستری آمده است: «پیرو انتشار اسامی ۲۰ نفره موسوم به وکلای تبصره ماده ۴۸ مورد تایید ریاست محترم قوه قضاییه و درج خارج از اراده نام بنده در فهرست مذکور و تماس مکرر دوستان و همکاران در این خصوص به اطلاع می‌رساند اینجانب همانند سایر همکاران و اساتید فرهیخته معتقدم مصوبه مذکور بر خلاف اصول قانون اساسی و ناقض حقوق شهروندی می‌باشد و حق دسترسی به محاکم که حق انتخاب آزادانه وکیل مصداق اعلی این اصل پذیرفته شده بین المللی و مورد تاکید میثاقین بین المللی حقوق بشر که جمهوری اسلامی ایران نیز عضو آن می‌باشد را نقض نموده که اعتبار بین المللی آرای صادره نظام قضایی کشور را مخدوش می‌نماید.

 شایسته است در اصلاح مصوبه مذکور اقدام شود تا در آینده از تحمیل هزینه‌های احتمالی ناشی از اجرای این مصوبه بر جامعه جلوگیری گردد. بنده نیز همچنان بر سوگند خود در احقاق حق و اجرای عدالت ماندگار بوده و شرافت من وثیقه این قسم می‌باشد.»



خبر  روزهای  گذشته را از اینجا بخوانید

اعتراض یکی از وکلای معتمد قوه قضاییه به اجرایی شدن ماده ۴۸

$
0
0

زیتون– سیدکاظم حسینی٬ یکی از وکلای معتمد قوه قضاییه٬ به قرارگرفتن نامش در لیست وکلای مورد اعتماد قوه قضاییه برای اعلام وکالت در «پرونده‌های امنیتی» اعتراض کرد.

هفته گذشته اسامی وکلای مورد تایید قوه قضاییه برای دادرسی در پرونده‌های سیاسی و امنیتی منتشر شد.

بر این اساس٬ ذیل اصلاحیه ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری تنها وکلای مورد تایید قوه قضاییه می‌توانند وکالت پرونده‌های سیاسی و امنیتی را برعهده بگیرند.

از میان بیش از ۲۰هزار وکیل عضو کانون وکلا تنها محمد ساعدی٬ حسن تردست٬ جعفر پوربدخشان٬ مجتبی پناهی٬ اسماعیل سلوکی٬ کریم بخنوه٬ سیدکاظم حسینی٬ جلیل مالکی٬ علی رحیمی ایشکا٬ هادی جودوی خراسانی٬ محرمعلی بیگدلی٬ حسین مهدوی٬ حسین محبیان٬ محمدنظری٬ محمد عزیزنژاد٬ عباس حسینی٬ عباس قاسمیان٬ عبدالرضا محبتی٬ محمدرضا طاهری و رضا جعفری می‌توانند وکالت چنین پرونده‌هایی را برعهده بگیرند.

در تبصره ماده ۴۸ آمده است که در جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی و همچنین جرائم سازمان یافته که مجازات آنها مشمول ماده(۳۰۲) این قانون است در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تائید رئیس قوه قضائیه باشد، انتخاب می کنند. اسامی وکلای مزبور توسط رئیس قوه قضائیه اعلام می شود.

اجرایی شدن این تبصره از قانون آیین دادرسی کیفری٬ اعتراض وکلا را در پی داشت.

سیدکاظم حسینی تاکید کرد: «اینجانب همانند سایر همکاران و اساتید فرهیخته معتقدم مصوبه مذکور بر خلاف اصول قانون اساسی و ناقض حقوق شهروندی می‌باشد و حق دسترسی به محاکم که حق انتخاب آزادانه وکیل مصداق اعلی این اصل پذیرفته شده بین المللی و مورد تاکید میثاقین بین المللی حقوق بشر که جمهوری اسلامی ایران نیز عضو آن می‌باشد را نقض نموده که اعتبار بین المللی آرای صادره نظام قضایی کشور را مخدوش می‌نماید.»

به گفته این وکیل دادگستری لازم است در اصلاح مصوبه مذکور اقدام شود تا در آینده از تحمیل هزینه‌های احتمالی ناشی از اجرای این مصوبه بر جامعه جلوگیری گردد.

تکذیب خبر تجاوز به دختر خمینی شهری ضمن توضیح روند درمان

$
0
0

زیتون– محمود مسلم‌زاده٬ فرماندار خمینی شهر اصفهان٬ در مورد پرونده کودک شش ساله مورد تجاوز قرار گرفته به شفقنا گفت: «ما اصل قضیه و تعداد مجرمین را به هیچ عنوان تایید نمی‌کنیم و نباید ذهن افکار عمومی را بهم ریخت.»

هفته گذشته رضا جعفری، رییس اورژانس اجتماعی در گفتگو با ایلنا خبر تجاوز به یک دختر ۵ ساله افغان را تایید کرده بود.

به گفته او این حادثه در خمینی شهر اصفهان و زمانی روی داده که وی در حال بازی در مقابل خانه بوده است. جعفری همچنین گفت که دختر خردسال توسط سه مرد ربوده شده و مورد تجاوز قرار می‌گیرد و چند ساعت بعد «جسد نیمه جان» او در خرابه‌ای پیدا می‌شود. خبرگزاری صدای افغان، آوا درباره چگونگی حادثه گفته است که همسایگان دختربچه بی هوش را پیدا می‌کنند و به خانه می‌برند.

رییس اورژانس اجتماعی ایران نیز افزود که این دختر خرسال از بیمارستان مرخص شده اما تحت مراقبت‌‌های روانی و اجتماعی قرار دارد. هنوز عاملان این اقدام شناسایی و دستگیر نشده‌اند.

پیش از این مسعود فریادی، مسئول امور حوادث و زندانیان سفارت افغانستان در تهران در گفتگو با صدای افغان تاکید کرد که سفارت این موضوع را از طریق مراجع قضایی ایران و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان پیگیری می‌کند.

فرماندار خمینی شهر در حالی «اصل قضیه و تعداد مجرمین» را تایید نکرد که در بخش دیگری از این مصاحبه‌اش با شفقنا به روند درمان این کودک اشاره کرده بود.

به گفته او «در جریان حادثه کودک آزاری که اتفاق افتاد، از همان ابتدا پیگیر قضیه بودیم. نیروهای امنیتی و نظامی بسیج شده اند و چهره نگاریها صورت گرفته و به جد پیگیر پرونده هستیم.»

فرماندار خمینی شهر در بخش دیگری تاکید کرد: «رییس اتاق عمل و دو پرستار را خودمان مشخص کردیم، معالجه در کمتر از ۱۲ ساعت پس از وقوع حادثه آغاز شد و پس از مرخص شدن کودک از بیمارستان ادامه درمان در منزل شان صورت گرفت. یک پرستار روزانه دو مرتبه از کودک بازدید کرده و روانپزشک نیز در طول این مدت بهاره را ملاقات کرده است.»

او در این مصاحبه توضیح نداده است که اگر اصل خبر «تجاوز جنسی» صحیح نیست٬ چرا این کودک مورد عمل جراحی قرار گرفته است و چرا نیروهای امنیتی و نظامی بسیج شده‌اند.

پیشتر نیز محمدجواد ابطحی٬ نماینده خمینی شهر٬ در نامه‌ای خواستار برکناری رییس اورژانس اجتماعی کشور به دلیل انتشار خبر تجاوز به این کودک افغانستانی شده بود.

ترامپ: ایران را مهار می‌کنم

$
0
0

زیتون– دونالد ترامپ، رییس‌ جمهوری آمریکا، در حاشیه جلسات نشست سران هفت کشور صنعتی معروف به «گروه هفت» گفت که «گروه هفت مصمم است جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران را کنترل کند.»

بی‌بی‌سی فارسی خبر داد که او در ادامه تاکید کرده است که با همکاری اعضای این گروه یا بدون آنها «بلندپروازی‌های هسته‌ای» ایران را مهار خواهد کرد.

ترامپ همچنین اعلام کرد که با سران شش کشور صنعتی دیگر در مورد نیاز به تجارت «عادلانه و دوجانبه» و هم‌چنین راه‌های مقابله با «تهدید ایران» تبادل نظر کرده‌است.

رییس جمهوری آمریکا مسایل امنیتی دیگری که درباره آن صحبت شده، شامل تلاش برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و مبلغان «آن ایدئولوژی مرگبار» می‌شود.

دونالد ترامپ اردیبهشت ماه امسال کشورش را از توافق اتمی با ایران، «برجام»، خارج کرده بود. این تصمیم رییس جمهوری آمریکا با مخالفت دیگر کشورهای طرف این توافقنامه یعنی بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین مواجه است.

پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی دیگر، از جمله آلمان، فرانسه، بریتانیا و چین و روسیه، از تصمیم دونالد ترامپ انتقاد کرده و می‌گویند که باید توافق هسته‌ای ایران به شکل فعلی حفظ شود.

🍃زنده|صدور حکم معلمی که موی ۹ دانش‌آموز را قیچی کرده بود

$
0
0

 

۳ آموزش‌دهنده تاتو  در مشهد دستگیر شدند

سرپرست پلیس امنیت عمومی خراسان رضوی گفت: در پی رصد فضای مجازی توسط پلیس، گردانندگان مراکز غیرقانونی تاتو در مشهد دستگیر شدند.

ایرج شریفی افزود: افراد مزبور به تبلیغ و آموزش تاتو و خالکوبی بدن در فضای مجازی و به صورت غیرمجاز مبادرت می کردند.

وی اظهار کرد: با تحقیقات و رصد شبکه های اجتماعی یکی از متهمان اصلی در مشهد شناسایی و با هماهنگی مراجع قضایی دستگیر شد.

وی گفت: در این ارتباط ۲ متهم دیگر این پرونده نیز که با تبلیغ در شبکه های اجتماعی و دریافت مبالغ هنگفت بدون داشتن مجوز اقدام به خالکوبی می کردند، دستگیر شدند.

سرهنگ شریفی افزود: تحقیقات از متهمان مزبور که یک مرد و ۲ زن هستند ادامه دارد./ایرنا


ترامپ امضای خود را از بیانیه پایانی گروه ۷ پس گرفت


رد درخواست اعاده دادرسی رامین حسین پناهی

حسین احمدی نیاز وکیل مدافع رامین حسین پناهی اعلام کرد که درخواست اعاده دادرسی موکلش در دیوان عالی کشور رد شد.وی همچنین افزود: مجددا درخواست اعاده دادرسی خواهم داد.

رامین حسین پناهی در تاریخ ١٣٩۶/۴/٢ در شهر سنندج دستگیر و در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به اتهام بغی محکوم به اعدام محکوم شد. رای پرونده حسین‌پناهی در شعبه ٣٩ دیوان عالی کشور تایید شده است / ایسنا




  ۷۴ ضربه شلاق به جرم حیوان آزاری

فردی که دریکی از مناطق شهرستان فومن (گیلان) اقدام به بستن و سپس ضرب و شتم شدید یک قلاده سگ کرده بود پس از شناسایی و با شکایت اداره حفاظت محیط‌زیست فومن تحت پیگرد قضایی قرارگرفته و به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد./عصر ایران


صدور حکم معلمی که موی ۹ دانش‌آموز را قیچی کرده بود

مسلم امینی نژاد، رئیس آموزش و پرورش فسا (استان فارس) در خصوص حکم صادر شده برای معلمی که موی ۹ نفر از دانش‌آموزان را قیچی کرده بود، گفت:حکم معلم فسا این هفته صادر و او محکوم به تنزل یک گروه یا طبقه شغلی به مدت یک سال شد. هر فرد حقوق بگیری یک طبقه شغلی دارد که در صورت محکوم شدن یک طبقه از شغل او کم می‌شود و بر اساس آن از حقوق او نیز کسر خواهد شد/ ایلنا



وزیر علوم: قانون سهمیه‌ها اصلاح می‌شود


نامه هاشمی شاهرودی برای عفو مرتضوی تکذیب شد

وکیل مدافع سعید مرتضوی اعلام کرد: نامه آیت الله شاهرودی،رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام برای کاهش مجازات موکلم صحت ندارد و موکلم در حال حاضر در زندان است.
در فضای مجازی عنوان شده بود رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام،خواستار عفو مرتضوی شده است.
سعید مرتضوی در دوران ریاست هاشمی شاهرودی بر قوه قضائیه ،دادستان تهران بود/شرق



خبر  روزهای  گذشته را از اینجا بخوانید


لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم با رای مجلس مسکوت خواهد ماند

$
0
0

زیتون– لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم که امروز در مجلس به رای گذاشته شده بود با ۱۳۸ رای موافق و ۱۰۳ رای مخالف و ۶ رای ممتنع برای مدت دو ماه مسکوت ماند.

در حاشیه تصویب لایحه الحاق جمهوری اسلامی به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم نمایندگان اصولگرای مجلس در اعتراض به تصویب این لایحه چندین بنر و پلاکارد را بر زمین پهن کردند و با تجمع دور رییس مجلس شورای اسلامی دقایقی مانع ادامه کار مجلس شدند.

به گزارش ایلنا، حسین نقوی حسینی در مخالفت این لایحه در حال صحبت بود که نمایندگان با اعتراض مانع صحبت او شدند. این اقدام توسط جمعی از نمایندگان اصولگرا از جمله کریمی قدوسی، دهقان، چنارانی، ابطحی و پژمان‌فر صورت گرفت و همزمان با این اقدام رحیم زارع نامه‌ای در دست گرفته بود و بین نمایندگان می‌چرخید و امضا جمع می‌کرد.

در ادامه علی لاریجانی رییس مجلس٬ در اعتراض به عملکرد آنها گفت: «شما نمایندگان ملت هستید اینجا جمع شده‌اید و حقوق می‌گیرید پس با صحبت مطالب را حل کنید این کارها برای چیست.»

همچنین احمد مازنی در اعتراض به پلاکاردها و بنرهایی که نمایندگان اصولگرای مجلس از دیوارهای صحن آویزان کرده بودند یکی از آنها را به پایین پرتاب کرد.

چهار لایحه خبرساز مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی درهفته‌های گذشته درمجلس مطرح شده‌است.

«اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» در مجلس ایران در حال بررسی بود.

«لایحه پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته (پالرمو)» نیز در مجلس تصویب شده اما شورای نگهبان این لایحه را برای اصلاح به مجلس بازگردانده است.

در این میان لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» که اصولگرایان حساسیت بیشتری بر روی آن دارند، در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس «به صورت مشروط» تصویب شده و قرار است روز یک‌شنبه در جلسه علنی مجلس بررسی شود.

کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم، یکی از پیمان‌نامه‌های سازمان ملل متحد است که با هدف تشویق دولت‌ها و همکاری بین کشورها برای قطع منابع مالی گروه‌هایی که تروریستی توصیف می‌شود، در سال ۱۹۹۹ میلادی تصویب شد.

تاکنون ۱۸۷ کشور جهان به این کنوانسیون پیوسته‌اند.

روز گذشته در ادامه اعتراض‌ اصول‌گرایان به لوایح مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی(FATF)، گروهی از طلاب در مقابل دفتر علی لاریجانی درقم تجمع کردند و فراکسیون اصول‌گرایان مجلس نیز خواستار رای منفی به لایحه «الحاق به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» شد.

به گزارش تسنیم، روز شنبه «گروهی از طلاب» و دیگر معترضان به لوایح مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی(FATF) در مقابل دفتر علی لاریجانی، رییس مجلس تجمع کرده بودند.

شرکت کنندگان در این تجمع «لایحه FATF» را «ننگین» و «برجام مالی» خوانده بودند.

درهمین رابطه خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران٬ خبرداد که گروه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شامگاه شنبه نشستی را با حضور رییس مجلس دربارهٔ لوایح مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی برگزار می‌کند.

مخالفان این لوایح در مجلس شورای اسلامی، نگران دشواری کمک مالی ایران به گروه‌هایی مانند حزب‌الله لبنان و گروه‌های مسلح فلسطینی در پی تصویب این لوایح و افزایش فشارها به جمهوری اسلامی به دلیل حمایت از این گروه‌ها هستند.

در همین حال فراکسیون نمایندگان ولایی، مشهور به فراکسیون اعضای جبهه پایداری در مجلس، در بیانیه‌ای از نمایندگان خواست که از تصویب لایحه لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» خودداری کنند.

در این بیانیه اعلام شده که به دلیل «تعریف دوگانه» از تروریسم، گروه‌هایی مانند حزب‌الله لبنان نیز از سوی کشورهای غربی گروه تروریستی خوانده می‌شوند.

این فراکسیون در بیانیه خود ابراز نگرانی کرده که تصویب این لایحه باعث «گذاشتن ابزارهای حقوقی جدید در اختیار دشمنان جمهوری اسلامی»، «تحریم‌های فزاینده علیه برخی از نهادهای حاکمیتی کشور همچون سپاه پاسداران» و در نهایت «منجر به ارسال مجدد پرونده ایران به دادگاه بین‌المللی لاهه و شورای امنیت سازمان ملل» شود.

زمینه سازی برای «نرمش قهرمانانه» دیگر

$
0
0

زیتون-فائزه مهرابی: شعار دادن علیه علی‌اکبر صالحی درمراسم روز قدس، تجمع گروهی از طلاب درمقابل  دفتر علی لاریجانی در اعتراض به لایحه مقابله با تامین مالی تروریسم و نشست جامعه مدرسین درباره اجرای مقررات گروه  ویژه مالی( (FATF )حکایت از تکرار بازی قدیمی اصول‌گرایان در مواجهه با برجام دارد.

براساس همان روش قدیمی آیت‌الله خامنه ای قصد دارد هیچ مسئولیتی را درباره مذاکرات جدید ایران و اروپا برای حفظ برجام برعهده نگیرد.

همه اعتراض های دلواپسان درروزهای اخیر برخلاف ظاهر ماجرا می تواند نشان از آمادگی برای «نرمش قهرمانانه» دیگری داشته باشد.روشی که درپذیرش برجام انجام شد.

پیش از پذیرش برجام نیز گروهی از روحانیون درمقابل مجلس چادر زدند و دلواپسان ده‌ها نشست و تجمع برگزار کردند.

اعضای جبهه پایداری نیز در مجلس اعتراض های زیادی را مطرح کردند اما در نهایت علی لایجانی به نمایندگان اعلام کرد که نظر آیت‌الله خامنه ای بر تصویب برجام است و به این ترتیب این توافق در مجلس اصول‌گرای نهم تصویب شد.

هرچند که پیش از مجلس عملا شورای عالی امنیت ملی این توافق را تصویب کرده بود و تصویب مجلس تنها جنبه نمایشی داشت.

اعتراض‌های اخیر نیز می‌تواند نشانی از احتمال پذیرش بخشی از شرط‌های اروپا در مذاکرات برای حفظ برجام باشد.

بیشتر بخوانید

پیامدها و بایدهای پس از خروج آمریکا از برجام

مسیحیان دست‌راستی؛ عامل اصلی خروج ترامپ از برجام

پومپئو و ترامپ؛ ایران و «فرماندهانِ بیزانسی»

نمایندگان مجلس اعلام کرده اند که اجرای مقررات گروه ویژه مالی در ایران از جمله خواسته‌های کشورهایی اروپایی در مذاکرات جدید با تهران بوده است.هرچند اجرای این مقررات عملا ارتباطی با برجام ندارد.

برای اجرای این مقررات چهار لایحه درمجلس ایران مطرح است که لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» جنجالی‌ترین آنها است.

«اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی» و «اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم» در مجلس ایران در حال بررسی است.

«لایحه پیوستن به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته (پالرمو)» نیز در مجلس تصویب شده اما شورای نگهبان این لایحه را برای اصلاح به مجلس بازگردانده است.

دیپلمات های ایران و اروپا مذاکرات سختی را پیش رو دارند اما نتیجه هرچه باشد آیت الله خامنه ای از هم اکنون درقبال آن از خود سلب مسئولیت کرده است.

دلواپسان تصویب این لوایح را «برجام مالی» می‌خوانند و می‌گویند که با تصویب آن‌ها ایران دیگر نمی‌تواند به گروه حزب‌الله لبنان و گروه‌های فلسطینی کمک مالی کند، چرا که در فهرست گروه های تروریستی هستند. دولت اما این ادعاها را رد کرده است.

گروهی نیز اجرای این لوایح را به معنای تحویل دادن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، به آمریکا می‌دانند؛ ادعایی که قبلا جواد کریمی قدوسی، نماینده مشهد و محمود نبویان، عضو جبهه پایداری، مطرح کرده و گفته بودند که محمد جواد ظریف به آمریکا قول داده قاسم سلیمانی را تحویل دهد.

روز شنبه گروهی از طلاب و دلواپسان دربرابر دفتر علی لاریجانی در قم تجمع کردند و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز پس از افطار نشستی را با رئیس مجلس درباره اجرای مقررات گروه ویژه مالی برگزار کرد.

فراکسیون نمایندگان ولایی یا همان اعضای جبهه پایداری نیز در بیانیه ای از نمایندگان مجلس خواسته که  به لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» رای ندهند.

برخی از نمایندگان عضو این فراکسیون نیز تهدید کرده اند که جلسه روز یک شنبه مجلس که قرار است این لایحه درآن بررسی شود را آبستراکسیون می کنند.

در واکنش به این تهدید ها علیرضا رحیمی،نماینده تهران،در توئیتر خود نوشت:«اکثریت مجلس پیوستن به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم را به نفع کشور می دانند و ملاحظات لازم در دولت و نیز مراجع مهم امنیتی کشور بررسی و تمهید شده است».

وی این پرسش را مطرح کرد که «فضا سازی گسترده علیه مجلس و نمایندگان به تحریک کدام مراکز و پایگاهها صورت می گیرد».

اگربنا بر مقایسه اتفاقات گذشته باشد، فضاسازی‌های این چنینی پیش از این توسط سپاه پاسداران انجام شده است.

فضا‌سازی‌های شدید علیه دولت به بهانه برجام به انتخابات آینده مجلس نیز بی‌ارتباط نیست و خروج آمریکا از برجام دلواپسان را امیدوار کرده که وضعیت هواداران دولت درانتخابات آینده تضعیف شده باشد.

سپاه از جمله نهادهایی است که پیش از این صراحتا با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی مخالفت کرده است. حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، گفته بود که هدف از توافق با گروه ویژه اقدام مالی (فتف) را «رصد گردش مالی و اهرمی برای تأثیرگذاری» بر این نهاد است.

همه این اقدامات اما برخلاف ظاهر آن ممکن است نشان از یک «نرمش قهرمانانه»داشته باشد. البته در این میان آیت‌الله خامنه ای مانند برجام قصد ندارد هیچ مسئولیتی را بپذیرد.

او شش شرط برای اروپا تعیین کرده که از دید برخی از تحلیل‌گران و رسانه‌های اروپایی اجرای بخش‌هایی از آن‌ها ممکن نیست. از سوی دیگر اروپا از ایران توقعاتی دارد که برآورده شدن بخشی از آن‌ها به سختی ممکن است.

«صدور قطعنامه علیه آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل»، «مطرح نشدن برنامه موشکی و اقدامات منطقه‌ای ایران در مذاکرات»، «تضمین تجارت با ایران از سوی بانک‌های اروپایی»، «تضمین فروش کامل نفت ایران»، «جبران بدعهدی گذشته» و «مقابله با تحریم‌های آمریکا» شش شرط آیت‌الله خامنه‌ای برای ماندن ایران در برجام است.

 

تغییر در برنامه موشکی و اقدامات ایران درمنطقه نیز از جمله شرط‌های اروپاست.

در این میان دیپلمات‌های دو طرف مذاکرات سختی را پیش رو دارند اما نتیجه هرچه باشد آیت‌الله خامنه ای از هم اکنون در قبال آن از خود سلب مسئولیت کرده است.

در حالی‌که پذیرش برجام نیز بدون نظر او ممکن نبود، وفاداران او تنها به دولت می‌تازند و می‌گویند که دولت رهبری را وادار به پذیرش این توافق کرده است.

با این توصیف علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی از سوی آنان در راهپیمایی روز قدس «خائن» و «وطن‌فروش» نامیده شده و در استقبالش شعار «مرگ بر منافق» سردادند.

این بار حسن روحانی شانس داشت که به چین سفر کرده بود و در راهپیمایی روز قدس حضور نداشت.

سال گذشته نیز درمراسم روز قدس شعار «مرگ بر منافق» و «روحانی، بنی‌صدر پیوندتان مبارک» سرداده شده بود، به گونه‌ای که محافظان روحانی او را سوار ماشین کردند تا صحنه را ترک کند.

این فضاسازی‌های شدید علیه دولت به انتخابات آینده مجلس نیز بی‌ارتباط نیست. پذیرش برجام باعث شد که عملا نزدیکان آیت‌الله خامنه ای زمینه‌ای برای پیروزی در مجلس دهم نداشته باشند.

خروج آمریکا از برجام اما شاید آنان را امیدوار کرده که وضعیت هواداران دولت در انتخابات آینده تضعیف شده باشد.

به این ترتیب ممکن در نهایت ایران و اروپا به توافقی برای حفظ برجام دست یابند و خط قرمزهای اعلام شده از سوی آیت‌الله خامنه‌ای نیز مانند برجام در مذاکرات جایی نداشته باشد و درنهایت او توافق را بپذیرد اما مانند برجام پس از پذیرش باز هم انتقاد کند.

عبادت و خودسازی |حسن یوسفی اشکوری

جوخه‌های آتش را خاموش کنیم

$
0
0

«هوشنگ گلشیری» در «کراوات سرخ» می‌خواهد بگوید: در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که ناخواسته و نادانسته همه «بپّای هم» هستیم، و این نادانستگی تا آن‌جایی است که نمی‌دانیم این گزارش‌ها را برای چه کسی، به سفارش چه کسی و برای چه هدفی می‌نویسیم.

«کراوات سرخ» دارد دوران خودش را روایت می‌کند. دوران شاید دهه ۴۰ و اوج خفقان و سانسور و جاسوسی.
آن‌چه گلشیری می‌خواهد برجسته نشان بدهد، توهم قدرت جاسوسانی است که وجود ندارند، ولی خیلی تبلیغ‌شان می‌شود و به‌نوعی در ذهن قربانیان همین جاسوسان بازتولید و تکثیر می‌شوند و بعد همه باور می‌کنند که باید از همه درها و دیوارها ترسید که موش و گوش دارند.

«کراوات سرخ» اما روایت همین الان ماست. تنها تغییر آن‌ این‌است که رنگ کراوات از «سرخ» تبدیل به چهارخانه سفید و سیاه شده، آدم‌ها یا سیاهند یا سفی. یعنی همین الان من فکر می‌کنم که شمای خواننده دارید مرا می‌پایید و شما هم فکر می‌کنید من نویسنده دارم شما را می‌پایم و جالب است که هردو نمی‌دانیم برای که و برای چه، هم‌دیگر را می‌پاییم.

من می‌خواهم این حس را از یک پاییدن و پپیش‌داوری بالاتر ببرم. اگر در زمان مرحوم گلشیری و دهه‌ای که کراوات سرخ نوشته شد، حس می‌شد که همه درحال پاییدن و داوری هم‌دیگر هستند، الان نه فقط پیش‌داوری می‌کنند که دادگاه هم تشکیل می‌دهند و حکم را هم صادر و جوخه آتش را هم برپا می‌کنند.

«محمود دولت‌آبادی» به نشست افطاری رئیس جمهور رفت، اگر حرفی هم نمی‌زند، با حضور خودش با آن کراوات سرخ در آن ضیافت همه حرف‌ها را زده بود. حالا که خیلی حرف‌ها را هم زده است.

ماهم او را دادگاهی و محکوم کردیم. اما شاید بشود جوخه‌های آتش را یکی یکی خاموش کنیم. خاموش نکنیم، به‌زودی دامان خودمان را خواهد گرفت.

چراغِ من [ما] در ایران می‌سوزد.

اصلاح‌طلبان به سمت اصلاح‌طلبی «جامعه‌محور» بروند

$
0
0

جلمعه ایرانی: خانه اولین شهردار تهران بعد از انقلاب خانه‌ای قدیمی حوالی حسینه ارشاد است؛ جایی که روزی بلندگوی «تحول‌خواهی» پیش از انقلاب و «اصلاح‌طلبی» پس از انقلاب بود. در آن کوچه کنار اکثر آپارتمان‌های بلند بالا دیدن آن خانه قدیمی حسابی توی چشم می‌زند؛ خانه سومین دبیرکل نهضت آزادی ایران. زنگ که می‌زنیم، خود مهندس محمد توسلی به استقبال می‌آید تا وارد خانه‌ای با فضای ساده و البته صمیمی ‌شویم.

محمد توسلی از آن دسته فعالان سیاسی است که هنوز به اصلاح‌طلبی امیدوار است و اصلاحات را زنده می‌داند؛ هر چند به شدت نسبت به برخی عملکردهای اصلاح طلبان انتقاد دارد و آن عملکردها را منجر به بروز برخی ناامیدی‌ها نسبت به آینده اصلاح‌طلبی می‌داند. اولین نقد او به اصلاح‌طلبان امروزی این است که نقطه آغاز اصلاحات را دوم خرداد قرار دادند، درحالی که به گفته دبیرکل نهضت آزادی آغاز اصلاحات از زمان مشروطه است. توسلی در گفت‌وگوی تفصیلی با «جامعه ایرانی» با تشریح فراز و فرودهای اصلاح‌طلبی در ایران از اصلاح‌طلبی و اصلاح‌طلبان امروز انتقاد می کند و معتقد است که «اصلاح‌طلبان در این دو دهه عمدتاً با نگاه «قدرت‌محور» وارد جنبش اصلاح‌طلبی شدند». توسلی با تاکید بر اینکه باید در اصلاحات هم اصلاحات کرد به اصلاح‌طلبان توصیه می‌کند که به سمت اصلاح‌طلبی «جامعه‌محور» حرکت کنند.

اصلاحات زنده است؟
بله. البته بستگی دارد که اصلاحات را چگونه تعریف کنیم. پس از دوم خرداد امسال، درباره بازتعریف اصلاحات و نقد اصلاحات بحثهای متعددی از سوی جناح‌های مختلف مطرح شد. به نظر می‌رسد اصلاح‌طلبی با چالش‌های متعددی روبه‌روست.

چه چالش‌هایی؟
اصلاح‌طلبی امروز با سه چالش عمده روبه‌روست. چالش اول «عملکرد اصلاح‌طلبان» است. اصلاح‌طلبان چون نتوانستند پاسخگوی مطالباتی که وعده داده بودند باشند، اصلاح‌طلبی را با چالش روبه‌رو کردند.

چالش دوم «چالش درونی قدرت» است. محافظه‌کاران و دولت پنهان برنمی‌تابند، جنبش اصلاحات بتواند به مطالبات قانونی خود دست پیدا کند. چالش سوم هم «چالش بیرونی» است. یعنی کسانی که اصولاً با اصلاح‌طلبی موافق نیستند و همواره به دنبال براندازی نظام جمهوری اسلامی هستند و از همان سال‌های اول دهه شصت و پس از دوم خرداد سال ۷۶ می‌کوشیدند هم با گفتمان اصلاحات و هم با نمادهای اصلاحطلبی مثل آقای خاتمی مخالفت کنند.

پس از حوادث دی‌ماه و یا اعتراضات صنفی کارگری شاهد نوعی ناامیدی بخشی از مردم نسبت به اصلاح‌طلبان بودیم. چنانچه شعار« اصلاح‌طلب، اصولگرا دیگه تموم ماجرا» توسط عدهایای ای ای‌ای سر داده شد. این ناامیدی ریشه در چه دارد؟
آنچه باعث این سخنان در بین مردم شده است، عملکرد اصلاح‎طلبان و چالش‌های درونی و بیرونی اصلاحات است که موجب چنین مواضعی در بین مردم شده است. برای درک عمیق این موضوع باید به زمینه‌هایی که باعث شده است، مردم از اصلاح‌طلبان سلب امید کنند، توجه کنیم.

از نظر تاریخی نقطه شروع اصلاحات زمان مشروطه بود. زمانی که مردم نظام «ظل اللهی» و «شخص محور» را علت توسعه‌نایافتگی و «بی‌قانونی» را مشکل اصلی کشورشان قلمداد کردند. جنبش مشروطیت می‌خواست به‌جای «اراده فرد»، «حاکمیت ملت و قانون» ایجاد و جایگزین شود. اما انقلاب مشروطه زمان زیادی دوام نیاورد و استبداد بار دیگر در سال ۱۲۹۹ بازتولید شد. با پایان دوران رضاخان در شهریور ۱۳۲۰ جنبش‌های اجتماعی مجدداً در ایران شکل گرفت و در دهه سی نهضت ملی ایران به رهبری دکتر مصدق تلاش کرد کنده پیر استعمار انگلیس را در قالب ملی شدن صنعت نفت از جا برکند. ملی شدن نفت فقط و فقط حرکتی در جهت استقلال اقتصادی نبود، هدف دیگر آن پالایش نفوذ فرهنگی – اجتماعی انگلیسی‌ها در جامعه ما بود. دکتر مصدق می‌خواست ما به لحاظ اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی مستقل باشیم و زمینه‌های استبداد و استعمار انگلیس از بین برود.

دومین برنامه مصدق «اصلاح قانون انتخابات» و قانون «شهرداری‌ها و اداره شهرها» بود تا مردم بر سرنوشت خودشان هم در سطح شهری و هم در سطح ملی حاکم باشند. نگاه مصدق راهبردی و تدریجی بود و متأسفانه با کودتای ۲۸ مرداد این فرایند گذار به دموکراسی متوقف و ناتمام ماند.

جنبش اجتماعی ایران پس از کودتا، با نهضت مقاومت ملی و بعد جبهه ملی دوم و سپس نهضت آزادی ایران در سال ۱۳۴۰، پانزده خرداد چهل و دو و بعد جنبش‌های مسلحانه برای مقابله با حاکمیت استبدادی در ایران ادامه یافت. این جنبش در سال ۵۷ به انقلاب اسلامی منجر شد.

مطالبات تاریخی مردم در شعارهای آنان در انقلاب ۵۷ منعکس بود و این شعارها در مرحله بعد در قانون اساسی هم متبلور شد. «آزادی»، «استقلال»، «جمهوری» یعنی همان دموکراسی و حاکمیت ملت مطالبه اصلی مردم بود و «اسلامی» هم، چون جامعه ما مذهبی بود، مردم می‎‌خواستند ارزش‌های دینی نیز در جامعه حاکم باشد.

درباره اینکه مردم با چه چشم‌اندازی به جمهوری اسلامی رأی دادند، باید گفت تنها چشم‌انداز و شاخص مردم مطالبی بود که آیت‌الله خمینی در پاریس به رسانه‌های بین‌المللی اعلام کرده بودند و چشم‌اندازی انسانی از انقلاب اسلامی در منظر جهانیان ایجاد کرده بود. آن زمان مطرح شد که افراد دارای اندیشه‌های غیردینی مثل مارکسیست‌ها هم آزاد خواهند بود و جمهوری مد نظر در ایران مثل جمهوری در فرانسه خواهد بود. این مفاهیم بارها تکرار شد و همه انتظار داشتند بعد از رأی به جمهوری اسلامی در دوازده فروردین سال پنجاه و هشت، همه این مطالبات تاریخی ملت ایران پیگیری و محقق شود.

در اینجا لازم به یادآوری است که وقتی مرحوم مهندس بازرگان هم‌زمان با رفراندوم پیشنهاد «جمهوری دموکراتیک اسلامی» را مطرح کرد، این فقط نظر خودشان نبود. بلکه قبلاً در متن اساسنامه شورای انقلاب این عنوان مطرح‌شده بود و آیت‌الله خمینی هم اساسنامه را تصویب کرده بودند. شهید بهشتی و به‌خصوص مهندس بازرگان نگران تکرار تجربه انقلاب مشروطه بودند. آن‌ها می‌دانستند برداشت‌هایی غیر دموکراتیک مبتنی بر استبداد دینی نیز می‌تواند از معارف اسلامی وجود داشته باشد.

آیت‌الله نائینی در زمان مشروطیت گفته بودند درست است که مشکل ما استبداد سیاسی است، ولی استبداد دینی بدتر از استبداد سیاسی است. مهندس بازرگان به خاطر نگرانی از سوابق بخشی از روحانیت مانند شیخ فضل‌الله نوری مصوبه شورای انقلاب را برجسته و مطرح کردند. شیخ فضل‌الله نوری اصلاً به دیدگاه‌های آخوند خراسانی و میرزای نائینی باور نداشت. آیت‌الله خمینی هم گفتند جمهوری اسلامی نه یک کلمه بیش و نه یک کلمه کم و تأکید داشتند که از جمهوریت همان نگاه دموکراتیک مستفاد می‌شود و مردم می‌توانند مطالبات تاریخی خودشان را در چارچوب همین نظام محقق ببینند.

شرایط بعد از انقلاب بسیار پیچیده بود. برخی که اصلاً به انقلاب اسلامی باور نداشتند، مثل حزب توده، چریک‌های فدایی خلق و کلیه جریانات چپ که شعار «تداوم انقلاب» را می‌دادند، دوست داشتند انقلاب دورانی کوتاه داشته باشد و به آن به‌عنوان یک دوره «گذار» فکر می‌کردند. آن‌ها می‌خواستند ابتدا با نزدیک شدن به روحانیت مجریان انقلاب و تکنوکرات‌های انقلابی را حذف کنند. فکر می‌کردند که بعد از این می‌توانند روحانیت را مثل یک پوسته با یک ضربه از بین ببرند، اما نمی‌دانستند که روحانیت با توده مردم ارتباط دارد و نباید با آن ساده برخورد کرد. به هرحال روحانیت حاکم توانست همه این احزاب و گروه‎‌‌های سیاسی مخالف را به تدریج حذف کند.

بعد از استعفای دولت موقت، اولین کنگره نهضت آزادی ایران تیرماه ۵۹ در جو ملتهب آن ایام و حضور جدی جریان چپ در جامعه، این خط مشی را تصویب کرد که «برنامه ما مبارزه قانونی، علنی، مسالمتآمیز و بدون خشونت برای تحقق آرمان‌های انقلاب است». بنابراین مهندس بازرگان از پیشگامان روشنفکری دینی در ایران و یاران ایشان از همان ابتدا انحرافی را که در جریان تحقق مطالبات تاریخی ایران به وجود آمد را دیدند و راهبرد «اصلاح‌طلبی» را با نگاه جامعه‌محور و آگاهی بخشی انتخاب کردند. برای مثال در خرداد ۶۰ که شرایط خشونت در جامعه ایجاد شد و فضای کشور بسته شد، مهندس بازرگان و سایر نمایندگان مجلس اول عضو نهضت آزادی از کریدور مرگ خواهی وارد مجلس می‌شدند، اما در همین سال ۶۰ ایشان منفعل نشد و نگفت نمی‌شود کاری کرد و در راستای راهبرد اصلاحات به رسالت آگاهی بخشی خود عمل کردند. از جمله در همان سال ۲۸ اثر از ایشان منتشر شد. در دهه ۶۰ کتاب «گمراهان» را نوشت و در آن فرایند چند قرن تحولات قرون وسطی را که نهایتاً نهاد کلیسا و روحانیت مسیحیت را در جایگاه طبیعی خود یعنی عرصه عمومی قرار داد و زمینه توسعه انسانی و پیشرفت در اروپا فراهم کرد بیان شده است.

کتاب «انقلاب ایران در دو حرکت» بازرگان در دهه ۶۰ نیز بیانگر این فرایند تحولات بعد از انقلاب است؛ انقلاب دو گام داشت. گام اول همه با هم بودند و انقلاب به آن موفقیت‌ها رسید و در گام دوم با مشی «همه با من» آن مشکلات پیش آمد.

«ناگفته‌های بعثت»، دیگر اثر مهندس بازرگان بیانگر این واقعیت از آموزه های قرآنی است که موضوع اصلی رسالت پیامبران قدرت نیست. هدف رسالت انبیاء آگاه کردن مردم است. از جمله آموزه‌های قرآنی در آیه ۲۵ سوره حدید این رسالت پیامبران به وضوح تبیین شده است: «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَیِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکِتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ » در این آیه تصریح شده است که رسالت همه انبیاء و بنابراین مومنین و روحانیت که پیامبران را الگوی خود قرار می‌دهند، حضور در عرصه عمومی و آگاهی بخشی است تا مردم خود قسط و ارزش‌ها را در جامعه بر پا کنند.

بعد از خرداد ۶۰ و بسته شدن فضای جامعه، همه احزاب و گروه‌های سیاسی در جامعه حذف و طرد شدند یا به خارج از کشور رفتند. تنها گروهی که باقی ماند و به اعتبار پیشینه مدیرانشان مثل مهندس بازرگان، دکتر سحابی، دکتر صدر حاج سیدجوادی و دکتر یزدی و سایر کسانی که در مدیریت انقلاب بودند ایستادگی کردند و برای تحقق مطالبات مردم و آرمان‌های انقلاب ایستادند، نهضت آزادی ایران نیز هزینه‌های سنگینی متحمل شد. نهضت آزادی ضمن تأکید به حضور در انتخابات، همواره به شرایط «انتخابات آزاد و سالم» نیز می‌پرداخت. جنبش اجتماعی ایران با این ایستادگی‌ها در دهه ۶۰ توسعه پیدا کرد.

سال ۶۹ بیانیه ۹۰ امضایی معروف داده شد. آن نامه که با بیانی کاملاً مؤدبانه نوشته شده بود، از آقای هاشمی رئیس‌جمهور وقت می‌خواست اصول فصول سوم و پنجم قانون اساسی یعنی اجرای برنامه‌های توسعه سیاسی و تأمین حقوق اساسی ملت را مورد عمل قرار دهند. نامه انعکاس گستردهای یافت و ۲۴ نفر از امضاکنندگان آن دستگیر شدند. اما چنین تداوم ایستادگی‌ها و آگاهی‌بخشی‌ها موجب بارور شدن جنبش اجتماعی ایران شد. دوم خرداد ۷۶ در حالی که نامزد محافظه‌کاران حتی دولتش را هم انتخاب کرده بود، آقای خاتمی ۲۰ میلیون رأی آورد. درحالی که نیروهای چپ اسلامی و دانشجوهایی که تلاش کردند، آقای خاتمی به صحنه انتخابات بیاید، فکر می‌کردند ۴ یا ۵ میلیون رأی می‌آورند و با این رأی می‌توانند وارد مبارزه اجتماعی شوند. اما مردم با ۲۰ میلیون رأی به خاتمی رأی اعتراضی به محافظه‌کاران دادند. برنامه توسعه سیاسی خاتمی گامی جدید در روند جنبش اصلاحات بود.

اما آن گفتمان محقق نشد و امروز نیز مطالبات همان است، چیزی که مردم را از اصلاح‌طلبی ناامید می‌کند. گفتمان اصلاح‌طلبی دیگر حداقل در میان طرفدارانش ملموس و عینی نیست و به نظر می‌رسد با این حجم مشکلات اقتصادی هم امروز در میان عموم مردم دیگرتوسعه سیاسی مطالبه اصلی نیست.
اینکه چرا اصلاح‌طلبی به چنین سرنوشتی نزد مردم دچار شد، و چرا به نظر می‌رسد مردم امید اولیه خود را به آن از دست داده‌اند، به این دلیل است که متأسفانه اصلاح‌طلبانی که در این دو دهه مسئولیت ادامه جنبش اصلاحات را بر عهده داشتند، این تصور را در جامعه به وجود آوردند که آغاز اصلاح‌طلبی در ایران دوم خرداد بوده است و نه مشروطیت. آن‌ها توجه نمی‌کنند که اگر بعد از انقلاب یک جریان در دهه ۶۰ ایستادگی نکرده بود، ما به دوم خرداد نمی‌رسیدیم. بنابراین باید به فرایندی که طی آن جنبش اجتماعی مردم در دوم خرداد پیروز شد، توجه کرد.

نقد دوم این است که درست است که در دو دوره آقای خاتمی گام‌های بلندی در زمینه توسعه سیاسی برداشته شد، مثلاً اولین انتخابات شوراهای شهر و روستا بعد از انقلاب در سال ۷۷ برگزار شد، و این نهاد دموکراتیک تلاش کرد زمینه تحقق مطالبات تاریخی مردم برای حاکمیت بر سرنوشت خودشان فراهم شود.

دانشگاه‌ها در دوره وزارت علوم آقای خاتمی چنان متحول و فضای سیاسی باز شده بود که به گفته معاون وقت وزارت علوم، آقای ظریفیان، بیش از سه هزار نهاد مدنی در دانشگاه‌ها شکل گرفت. اما جنبش دانشجویی به جای اینکه واقعیت‌ها را در نظر بگیرد، چپ‌روی و زیاده‌خواهی پیش گرفت. آن‌ها تصور کردند جنبش دانشجویی باید به‌عنوان یک حزب سیاسی در عرصه سیاسی کشور شرکت کند. آنقدر مطالبات‌شان را بالا بردند که عملاً نه تنها از خاتمی گذر کردند بلکه از قانون اساسی و حتی بعضاً از پسوند اسلامی خودشان هم عبور کردند.

چپ‌روی‌ها و ندیدن واقعیت‌ها و کارشکنی‌های محافظه‌کارانی که در آن دوران ضربه خورده بودند ۱۸ تیر ۷۸ را رقم زدند و به جنبش دانشجویی به‌عنوان بازوی توانمند جنبش اصلاحات ضربه زدند. مخالفان جنبش اصلاحات در هر مقطع مخالفت خود را با جنبش اصلاحات را به نحوی نشان دادند، برای نمونه قتل‌های زنجیره‌ای نیز ضربه سنگین به جنبش اصلاحات بود.

سال ۸۰ طیف مخالف جریان اصلاحات، احزاب قدیمی اصلاحات مثل نهضت آزادی و دوستان آقای مهندس سحابی را هدف قرارداد و بازداشت‌های گسترده‌ای انجام دادند و این افراد را به زندان ۵۹ عشرت‌آباد بردند. هم‌زمان آقای محبیان ایدئولوگ جریان راست در روزنامه رسالت مقاله‌ای با عنوان «نهضت آزادی باید صفر شود» نوشت و در آن گفت باید ریشه‌های اصلی و تاریخی اصلاحات را خشکاند. اما علی‌رغم این اتفاق مردم به آقای خاتمی به جای ۲۰ میلیون رأی، ۲۴ میلیون رأی دادند. یعنی به‌رغم اینکه می‌خواستند این جریان را صفر کنند ولی جامعه با آگاهی بیشتر واکنش نشان داد و در دوره دوم آقای خاتمی ۲۴ میلیون رأی گرفت.

اما به جای واقع‌بینی بخشی از اصلاح‌طلبان دچار «خودشیفتگی» شدند و چپ‌روی کردند. جنبش دانشجویی چنان شرایطی فراهم کرد که خاتمی آن سخنرانی معروف را در سالن شهید چمران دانشکده فنی ایراد کرد و گفت روزی قدر این روزها را خواهید دانست و عقوبت رفتارتان با نهادهای اصلاح‌طلبی را خواهید دید.

عقوبت رفتارشان را هم در همان انتخابات ریاست جمهوری بعدی یعنی سال ۸۴ دیدند…
بله. سال ۸۴ اصلاح‌طلبان به جای اینکه بلوغ و واقع‌بینی خود را داشته باشند دچار تفرقه شدند و با چهار نامزد (آقایان معین، مهرعلیزاده، کروبی و هاشمی) در انتخابات شرکت کردند. خروجی این پراکندگی رفتن آقای هاشمی و احمدینژاد به دور دوم انتخابات بود. در این رویارویی جریاناتی مثل ادوار تحکیم به هاشمی رأی ندادند و انتخابات را تحریم کردند، اما نهضت آزادی و مهندس سحابی که نگاه راهبردی داشتند به‌رغم هزینه‌های سنگینی که متحمل شده بودند، اعلام کردند که در انتخابات شرکت می‌کنند و به هاشمی رأی می‌دهند. همه کسانی که شرکت نکردند، در حقیقت به احمدی‌نژاد رأی دادند.

من از این نکته می‎گذرم که عملکرد شورای شهر اول که در اختیار اصلاح‌طلبان بود باعث یأس مردم شد و شورای دوم با لیست آبادگران در تهران با رأی اندکی انتخاب شد و احمدی‌نژاد را شهردار کرد و همین شهرداری سکوی پرش او به انتخابات ریاست جمهوری و تحمیل هزینه‌های سنگین به کشور شد. از رخدادهای سال ۸۸ و هزینه‌های سنگین و حصر هم چون مسائل روز است می‌گذرم. اما عملکرد اصلاحطلبان بعد از دوم خرداد نشان داد که آن‌ها علی‌رغم کارنامه ابتدایی موفق خود دچار پراکندگی شدند.

اما سال ۹۲ مردم باز به صحنه بازگشتند و با رأی نسبتاً بالا به روحانی رأی دادند. مردم او را نمی‌شناختند اما به خاطر تحلیل شرایط و حمایت آقای خاتمی به او رأی دادند. بنابراین جنبش اجتماعی باز هم با رأی به روحانی به نامزدهای محافظه‌کاران رأی اعتراضی داد.

سال ۹۴ انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری برگزار شد. علی‌رغم رد صلاحیت‌های گسترده اصلاح‌طلبان در تهران و شهرستان‌ها مردم به لیست اصلاح‌طلبان با وجود اینکه آن نامزدها را نمی‌شناختند رأی دادند.

در انتخابات سال ۹۲ به رغم این که به نهضت دستور داده شده بود که حق صدور بیانیه و دعوت مردم به مشارکت در انتخابات را ندارند؛ مرحوم دکتر یزدی و جمعی از دوستان در صف رأی‌گیری حسینیه ارشاد حضور پیدا کردند و با رسانه‌های داخلی و خارجی مصاحبه کردند و در خصوص ضرورت شرکت در انتخابات کار توضیحی انجام دادند. بازتاب این مواضع موجب شرکت بخشی از مردم خارج و داخل کشور در انتخابات شد. سال ۹۴ و ۹۶ نیز به همین نحو عمل شد؛ حتی سال ۹۶ مرحوم دکتر یزدی که شرایط جسمی خوبی نداشتند اجباراً روی ویلچر در محل حسینیه ارشاد حضور پیدا کردند و رأی دادند. در این انتخابات نیز روحانی با ۲۴ میلیون رأی انتخاب شد. مردم این بار نیز به نامزد محافظه‌کاران رأی اعتراضی دادند. این تحولات نشان داد که جنبش اجتماعی ایران آگاه است و گام‌به‌گام متناسب با شرایط عمل کرده است.

به عقیده شما بزرگترین اشکال در عملکرد اصلاح‌طلبان در دو دهه گذشته چه بود؟
اصلاح‌طلبان در این دو دهه عمدتاً با نگاه «قدرت‌محور» وارد جنبش اصلاح‌طلبی شدند. تصور آن‌ها این بود که باید اول وارد عرصه قدرت شد و سپس از درون قدرت، زمینه اصلاحات را فراهم ساخت. اگر قدرت هدف نباشد این راهبرد می‌تواند مفید باشد. در این صورت هدف محقق کردن مطالبات تاریخی ملت یعنی آزادی و دموکراسی و تحقق اصول مغفول قانون اساسی خواهد بود. اما اگر قدرت به هر قیمت هدف باشد، وقتی شما هر کجا که با چالش مواجه شدید، از مطالبات مردم کوتاه بیایید آن وقت مردم فکر می‌کنند که هدف شما قدرت است و بر سر مطالبات مردم معامله می‌کنید.

در حالی که نهضت آزادی و کسانی که از قدیم اندیشه «اصلاح‌طلبی» را دنبال می‌کردند و منش اصلاح‌طلبی داشتند، همیشه اصلاح‌طلبی را در عرصه عمومی دنبال می‌کردند و نگاه «جامعه‌محور» داشتند. نگاه جامعه‌محور یعنی در درجه اول باید نهادهای مدنی ایران را تقویت کرد و آگاهی‌های جامعه را بالا برد و بعد از طریق توسعه جامعه مدنی و آگاهی‌های مردم، زمینه تحقق مطالبات تاریخی مردم را فراهم کند. بنابراین بعد از دوم خرداد در مورد اصلاح‌طلبی دو نگاه وجود داشته است؛ یک نگاه جامعه‌محور و یک نگاه قدرت محور. امروز جامعه ما از اصلاح‌طلبی قدرت محور ناامید شده است و نه از اصلاح‌طلبی جامعه‌محور. بنابراین جنبش اجتماعی ما انحرافات و مفاسد اصلاح‌طلبی قدرت‌محور را دیده است و آن را برنمی‌تابد.

پیامد نگاه اصلاح‌طلبی قدرت محور کمک به متورم شدن ساختار مدیریت کشور است. دولت بعد از انقلاب متأثر از نگاه جریان چپ‌ها که می‌خواستند تمام نیروها را در دولت حاکم کنند و حاکمیت با دولت باشد گام اول را برای بزرگ شدن بدنه دولت برداشت. بعد از دوم خرداد نیز با نگاه ورود به قدرت عملاً این روند ادامه پیدا کرد و دولت بازهم گسترش یافت. در دوران آقای احمدی‌نژاد با ورود افراد ناکارآمد در بسیاری از ادارات دولتی و شهرداری‌ها این روند ادامه پیدا کرد به‌طوری‌که امروز تمام درآمد دولت صرف حقوق کارمندان می‌شود و عملاً دولت برای کشور بودجه عمرانی ندارد. برای خروج از این بحران به نظر بنده هیچ راه‌حلی جز اصلاح ساختار مدیریتی کشور و کوچک و چابک کردن دولت و سپردن کار مردم به دست مردم وجود ندارد.

با این اوصاف اولویت اصلی اصلاح‌طلبان باید بازتعریف اصلاح‌طلبی باشد؟
این چالش جدید اصلاح‌طلبی است و ایجاب می‌کند که اصلاح‌طلبان اصلاح‌طلبی را بازتعریف کنند و با نگاهی جدید و با نقد گذشته اصلاح‌طلبانی که صرفاً دنبال قدرت بودند، به سمت اصلاح‌طلبی جامعه‌محور حرکت کنند و در راستای منافع ملی بر این چالش جدید نظام جمهوری اسلامی غلبه کنند و اعتماد مردم را جلب کنند. به‌خصوص در شرایط امروز که ما با ابر بحران‌های درونی و بیرونی روبه‌رو هستیم.

به‌عنوان کسی که آن دوران گذشته و امروز را به چشم دیده‌اید، با توجه به شرایط امروز منطقه و وضعیت ما با همسایگان‌مان وضع امروز ما بدتر است یا وضعیت ما در سال ۵۷؟
این سؤال خیلی خوبی است. به نظرم شرایط ما اصلاً قابل مقایسه با سال ۵۷ نیست. سال ۵۷ بحران اصلی کشور، عمدتاً «بحران سیاسی» و «بحران فرهنگی» بود. بحران سیاسی به این معنا که ما دچار استبداد سلطنتی بودیم و بحران فرهنگی به این معنا که برخی اقدامات رژیم شاه که در تقابل با فرهنگ مذهبی مردم بود در بین عامه مردم مقبولیت نداشت. علیرغم اینکه ما تضاد طبقاتی داشتیم، اما بحران اقتصادی نداشتیم. بحران اجتماعی هم نداشتیم. اما امروز چهار بحران داریم. هم بحران اقتصادی، هم اجتماعی، هم بحران فرهنگی و هم بحران سیاسی.

شرایط منطقه هم با سال ۵۷ کاملاً متفاوت است. چالش‌های امروز ما با غرب و آمریکا آن زمان چنین نبود. جنبش اجتماعی ایران در آن زمان می‌دانست که چه نمی‌خواهد و حول آن محور رهبری واحدی داشت. به طوری که توانست با ۹۸ درصد آراء مردم، نظام جمهوری اسلامی را شکل بدهد. امروز شرایط ما با شرایط سال ۵۷ کاملاً متفاوت است؛ اما رشد و آگاهی مردم بیشتر از قبل است. در این چهار دهه تمام این چالش‌ها جامعه ما را کاملاً آبدیده کرده است. ملت ایران امروز به منافع ملی خودآگاه است و موقعی که بحث تمامیت ارضی پیش می‌آید اختلافات خود را کنار می‌گذارد و منسجم عمل می‌کند. پس شرایط امروز و سال ۵۷ متفاوت است.

برخلاف نظر شما برخی از جامعه شناسان معتقدند انسجام اجتماعی جامعه در پی افزایش نارضایتی‌های ناشی از سو مدیریت ها در برخی حوزه ها تا حدودی کاهش پیدا کرده است به ویژه در میان اقلیت‌ها و مردمان شهرهای مرزی…
امروز عربستان در بین اقلیت‌های قومی و مذهبی ما به‌خصوص در جنوب و شرق کشور در بین مردم فقیر سرمایه‌گذاری می‌کند. گزارش‌های مستند نشان می‌دهد که آن‌ها روی اقلیت‌های مذهبی مثل اهل تسنن و اقلیت‌های قومی مثل کردها و عرب‌ها و حتی در خراسان جنوبی سرمایه‌گذاری می‌کنند. اما در همان حوادث کردستان دیدیم که اگرچه عده‌ای با این حوادث همراهی کردند، اما عموماً با انتخابات کردستان عراق مخالفت کردند.

فکر نمی کنید چون موضع رسمی کشور مخالفت با رفراندوم بود کردها نیز با رفراندوم کردستان عراق و جدایی آن مخالفت کردند؟
به نظر من نه. خود ما در این حادثه تحلیل داشتیم و تحلیل نهضت در آنجا مورد استقبال قرار گرفت. به نظر من برخی بر روی احساسات قومی با آن انتخابات موافقت کردند، اما خود کردها در مجموع علقه تاریخی و طبیعی‌شان به سمت ایران است. حتی آذری زبان‌ها که با پانترکیسم مواجه هستند نیز در مجموع چنین فکر نمی‌کنند و اکثریت آن‌ها با کشور پیوند تاریخی دارند و در عرصه اقتصادی در کشور فعال هستند. به نظر من در چالش‌هایی که پیش می‌آید مردم نشان داده‌اند که به منافع و امنیت ملی و تمامیت ارضی‌شان پایبند هستند.

این پایبندی مردم تا کجا ادامه خواهد داشت؟
ما باید وفاق ملی را تقویت کنیم و در چالش‌های پیش رو همکاری و همدلی داشته باشیم. اما تحقق این نگاه با دو چالش درونی روبه‌روست. یکی چالش «حاکمیتی» و دیگری چالش «نهادهای مدنی» است . چالش حاکمیتی این است که حاکمیت در شرایط امروز باید بپذیرد مطالبات تاریخی مردم از جمله آزادی‌های مدنی، توسعه احزاب و رسانه‌ها را تأمین کند و به آرمان‌های انقلاب و اصول قانون اساسی عمل کند. نگاهی که از انقلاب مشروطه وجود داشت و بعد از خرداد ۶۰ با ورود «ولایت‌فقیه» به قانون اساسی تقویت شد، باعث شد در ذهن بسیاری از مسئولان نظام اصل چهار و پنج قانون اساسی برجسته‌تر از سایر اصول قانون اساسی باشد. به همین دلیل وقتی حقوق شهروندی مطرح می‌شود، به آن باور ندارند. در شورای شهر یزد، حقوق شهروندی «سپنتا نیکنام» را دیدیم. این افراد برخلاف اصل ۵۶ قانون اساسی که حاکمیت را از آن ملت می‌داند، با «نظارت استصوابی» عملاً انتخاب ملت را به زیر ۳۰ درصد محدود می‌کنند که حلقه محدودی از مردم ایران را به مجلس راه می‌دهد و نقض حاکمیت ملت است. بنابراین تداوم نظارت استصوابی به صلاح نیست.

بنابراین در بازتعریف اصلاح‌طلبی این مطالبات باید مدنظر قرار گیرد؟
بله. این موارد چالش‌های حاکمیتی است. علاوه بر لغو نظارت استصوابی باید قوه قضاییه طبق قانون اساسی مستقل شود تا مانع فساد در قوه قضاییه و تأمین عدالت در جامعه شود. مقام رهبری هم در صحبت اخیرشان گفتند من در قوه قضاییه و صداوسیما نظارتی ندارم و فقط رئیس آن‌ها را انتخاب می‌کنم و مسئولیتی هم ندارم که پاسخگو باشم. ایشان حتی گفتند خود من هم مخالف بسیاری از برنامه‌های صداوسیما هستم. متأسفانه صداوسیما که باید بازگوکننده تمام افکار ملت ایران و «رسانه ملی» باشد، «رسانه میلی» شده است. دانشگاه‌های ما باید مستقل باشند. این موانع و چالش‌های حاکمیتی تا برداشته نشود اعتماد عمومی و وفاق ملی ایجاد نمی‌شود. در زمینه چالش ضعف نهادهای مدنی نیز باید توجه کنیم که جامعه ما با وجود فرهنگ استبدادی که با استبداد دینی نیز تقویت می‌شود، تضعیف‌کننده روحیه کار جمعی است. بنابراین در زمینه تقویت فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی باید تلاش کنیم تا بتوانیم در قالب نهادهای مدنی و احزاب سیاسی فعالیت حزبی داشته باشیم و رسانه‌ها نیز آزاد باشند تا بتوانند نظر مردم را به دولت و مسئولان منتقل کنند. این رویکرد می‌تواند باعث شود ما در مقابل تمام تحریم‌ها و فشارها بایستیم. رسالت اصلاح‌طلبان این است که این مطالبات را مطرح کنند و زمینه را برای حفظ منافع ملی و تمامیت ارضی در شرایط بحرانی فراهم بکند.

آقای توسلی شده است که در کوچه و خیابان افرادی شما را بشناسند و بگویند چرا انقلاب کردید؟ اگر شده به این افراد به عنوان یک اصلاح‌طلب قدیمی چه می‌گویید؟
بله. از دهه ۶۰ ما همواره با این سؤال مواجه بوده‌ایم و همان موقع در نشریاتی با عنوان «چه باید کرد؟» پاسخ داده‌ایم. اول سلطنت‌طلب‌ها از ما می‌پرسیدند چرا شما روحانیون را به حکومت آوردید. پاسخ ما این است که نیروهای ملی همواره در راستای منافع کشور اقدام کرده‌اند و در جریان انقلاب نیز عملکرد خود شاه و استبداد و انسدادی که ایجاد کرده بود و موجب تحقیر ملت فرهیخته ما شده بود موجب شد مردم بخواهند که شاه برود. اگر هم روحانیت از سال ۴۰ وارد مبارزه شد و نهضت آزادی در تعامل با روحانیت نقش داشت، باید بگویم براساس تمام تحلیل‌ها روشنفکران هرگز قادر نبودند به تنهایی انقلاب را پیروز کنند. در سال ۵۷ درست است که همه ملت ایران در صحنه انقلاب حاضر بودند، اما دو نیروی اصلی توانستند با همکاری هم کنده استبداد را از ریشه بکنند و آن دو روشنفکران دینی و روحانیت مبارز بودند. یعنی روشنفکران به اعتبار افرادی مانند مهندس بارزگان و توده مردم به اعتبار روحانیت مبارز و رهبری آیت‌الله خمینی به صحنه آمدند و این یک ضرورت تاریخی بود. امروز مدام می‌گویند: «کی بود کی بود من نبودم» در حالی که عموم ملت ایران در انقلاب حضور داشتند. برخلاف نظری که می‌گوید پابرهنه‌ها انقلاب کردند، بیشتر طبقه متوسط شهری و اقشار آگاه جامعه نقش تأثیرگذار در پیروزی انقلاب داشت و آن سخن برای جلب نظر پابرهنه‌ها گفته شد.

به آینده خوش‌بین هستید؟
من به رغم نگرانی‌های موجود، خوش‌بین هستم. اصلاحات تنها راه حل است و بدون اصلاحات ما راه‌حلی نخواهیم داشت و در غیر این صورت کشور دچار فروپاشی خواهد شد. در ضمن باید در اصلاحات هم اصلاحات کرد. همچنین نقدهای ما باید منصفانه باشد تا به ریشه خود تیشه نزنیم. باید اصلاحات قدرت محور را کنار بگذاریم و اصلاحات و منش جامعه‌محور را در پیش بگیریم و با توکل به خدا و اعتماد به اراده ملت ایران، به آینده امیدوار باشیم.

صدور ۱۵۰رای برای دراویش زندانی

$
0
0

زیتون– موسی غضنفرآبادی٬ رییس دادگاه‌های انقلاب تهران٬ از صدور ۱۵۰ رای برای متهمان پرونده خیابان پاسداران خبر داد.

موسی غضنفرآبادی به خبرگزاری صدا و سیما گفت که رسیدگی به پرونده متهمان حادثه خیابان پاسداران در برخی شعب دادگاه انقلاب ادامه دارد.

به گفته او در این پرونده حدود ۱۵۰ رای صادر برای متهمان صادر شده است.

رییس دادگاه‌های انقلاب تهران در پاسخ به این سوال که برای متهمان چه احکامی صادر شده است، افزود: برخی متهمان به سبب نوع عناوین اتهامی به حبس کوتاه و برخی به حبس طولانی مدت محکوم شده اند.

همن ماه سال گذشته بیش از ۵۰۰ تن از دراویش گنابادی به دلیل تجمع اعتراضی آنها در اطراف خانه نورعلی تابنده، قطب این سلسله، بازداشت شدند. تجمع دراویش با دخالت نیروهای امنیتی و لباس شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

ویدیوها و تصاویر زیادی از این درگیری‌ها منتشر شد و گزارش‌هایی نیز از «ضرب و جرح» شدید دراویش بازداشت شده و «شکستگی سر، فک و چند دندان» و وضعیت جسمی نامناسب تعدادی از آنان منتشر شده‌ است.

پیشتر قاضی جباری، رییس شعبه ۱۱۸۰ دادگاه کیفری دو استان تهران، اتهام بیشتر دراویشی که پرونده‌شان به این دادگاه ارجاع شده را «اخلال در نظم و آسایش عمومی جامعه» عنوان کرده بود.

«اجتماع و تبانی علیه امنیت»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «اخلال در نظم» و «تمرد از دستور پلیس» اتهامات یکسانی است که درباره شماری از دراویش مطرح شده است.

ماه گذشته موسی غضنفرآبادی، رئیس دادگاه انقلاب تهران، با اعلام ارسال پرونده بیش از ۷۰ تن از دراویش گنابادی به این دادگاه، اتهام این افراد را «امنیتی» اعلام کرده بود.

وب‌سایت مجذوبان نور٬ رسانه‌ دراویش گنابادی٬ روز شنبه از اعتصاب غذای هشت تن از دراویش زندانی در زندان تهران بزرگ خبر داده که اعتراضی است به آن‌چه «نقض گسترده حقوق» این زندانیان عقیدتی نامیده‌اند.

نام این هشت درویش را ظفرعلی مقیمی، محسن عزیزی، محمد باقر مقیمی، علی جمشیدی، حسین فهیمی، مصطفی شیرازیان و محمد علی کریمی اعلام شده است.

دست‌کم پنج تن از این دراویش از چندی پیش اعتصاب غذای خود را شروع کرده بودند که این رخداد هفته گذشته در شبکه‌های اجتماعی نظیر توئیتر بازتاب داشت.

اولین جلسه بازپرسی از قاضی دستور دهنده فیلتر تلگرام

$
0
0

زیتون– اولین جلسه شکایت از بازپرسی که حکم به فیلترینگ تلگرام داد٬ برگزار شد.

به گزارش «زیتون» امروز در شعبه ۷ بازپرسی دادسرای رسیدگی به جرائم کارکنان دولت٬ اولین جلسه شکایت از بیژن قاسم‌زاده٬ بازپرس دستور دهنده فیلترینگ تلگرام برگزار شد.

دهم اردیبهشت ماه بیژن قاسم‌زاده٬ بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران٬ دستور مسدودسازی پیام‌رسان تلگرام را صادر کرد.

او از ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی در ایران خواست این دستور را اجرا کنند و اعلام کرد که در غیر این صورت با پیام رسان‌ها برخورد خواهد شد.

بیش از چهل میلیون ایرانی کاربر شبکه پیام رسان تلگرام هستند.

پیشتر زینب طاهری٬ یکی از وکلایی که از بازپرس صادر کننده دستور فیلتر تلگرام شکایت کرده بود٬ احضار شده بود. زینب طاهری اولین وکیلی بود که از بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران شکایت کرده بود.

او اول خردادماه امسال در حساب کاربری‌اش در توییتر خبر داد که با اتهام‌های تشویش اذهان عمومی و نشر اکاذیب به این شعبه احضار شده است.

زینب طاهری پیشتر در مصاحبه با خبرگزاری برنا گفته بود که «فیلتر کردن» شبکه‌های مجازی در «حوزه اختیارات دادستان نیست».

به گفته طاهری، افرادی که در تلگرام اقدام به کسب درآمد می‌کردند و با صدور این حکم شغل‌شان را از دست داده‌اند نیز می‌توانند در این باره در دادسرای ویژه کارکنان دولت اعلام شکایت کنند.

پس از او هفت وکیل دادگستری دیگر نیز از بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه به دلیل فیلترینگ پیام‌رسان تلگرام شکایت کردند.

آرش کیخسروی، ابوذر نصراللهی، جواد پارسا، سعید دهقان، محمد مقیمی و پیام درفشان با حضور در دادسرای رسیدگی به جرایم کارکنان دولت، از بازپرس شعبه دو دادسرای فرهنگ و رسانه به دلیل صدور دستور فیلترینگ تلگرام شکایت کردند.

این شکایت با عنوان «سلب آزادی شخصی افراد ملت و محروم کردن آنها از حقوق مقرر در قانون اساسی به موجب صدور دستور کلی و خارج از صلاحیت بازپرس» انجام شده است.

برخی از حقوقدانان نیز اعلام کرده‌اند که یک بازپرس با مسئولیت و حیطه حقوقی مُعَین در استان تهران، نمی‌تواند برای یک جمعیت ۸۰ میلیون نفری تصمیم بگیرد.


«مجذوبان نور» علیه نمایندگانی که از «حصر» تعیین شدند

$
0
0

زیتون-سحرنصیری: موسی غضنفرآبادی رئیس دادگاه‌های انقلاب تهران روز یک شنبه خبر داده که برای ۱۵۰ درویش زندانی حکم زندان صادر شده، حکم‌هایی که برخی از آن‌ها «طولانی مدت» است.

در هفته‌های گذشته گزارش‌هایی درباره صدور حکم‌های شش و هفت سال زندان برای تعدادی از دراویش زندانی منتشر شد.

از اردیبهشت ماه ۹۷، روند محاکمه دراویش حاضر در درگیری بهمن آغاز شده و تعداد زیادی از آنان با اتهامات سیاسی-عقیدتی نظیر «اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در فرقه ضدامنیتی دراویش»، «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور»، َ«تمرد از دستور مأمورین» و «اخلال در نظم و آسایش عمومی» بدون حضور وکیل انتخابی و دادرسی عادلانه محاکمه می‌شوند.

گردانندگان سایت مجذوبان نور، به شدت به بیانیه نمایندگان منسوب به نورعلی تابنده تاخته و آن‌ها را «مجریان منویات نیروهای امنیتی» و مهیا کننده «بساط خفقان» با انتشار «بیانیه‌های جعلی حکم عزل و نصب» می‌داند.

مجید مرادی در دادگاهی به ریاست قاضی احمدزاده به هفت سال زندان و ۷۵ ضربه شلاق محکوم شد.

پیش از این نیز بهنود رستمی و احمد براکوهی به هفت سال حبس تعزیری و تبعید به سیستان و بلوچستان و حمید عشایری به دو سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

اما محمد کریمانی، دیگر بازداشتی حادثه گلستان هفتم و دانش‌آموخته حقوق و نیز احمد ایرانی‌خواه، کارگردان حوزه تأتر و سینما در اعتراض به سوالات عقیدتی قضات که آن را مصداق بارز تفتیش عقاید دانسته بودند و همچنین عدم دسترسی به وکیل و رعایت نشدن تشریفات دادرسی از حضور در جلسه دادگاه انقلاب امتناع ورزیدند.

اما شاید جنجالی‌ترین محاکمه را بتوان، روند بررسی دادرسی «محمدثلاث»، متهم اصلی پرونده کشته شدن سه مامور انتظامی دانست. سردار رحیمی فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ روز ۱۰ اسفند ماه و پیش از شروع محاکمه خبر داده بود که با هماهنگی نیروی انتظامی و قوه قضاییه «راننده اتوبوسی» که ماموران ناجا را زیر گرفته تا پیش از سال جدید اعدام خواهد شد.

بیشتر بخوانید

گلستانی که آتش شد

از قم تا گلستان هفتم

او در گفت‌وگو با شبکه رادیویی ایران گفته بود «براساس اطلاع بنده» او پیش از پایان سال به دار آویخته می‌شود.

محمد ثلاث در طی سه جلسه دادگاه در تاریخ ۲۰ ، ۲۱ و ۲۷ اسفند ماه در شعبه ۹ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی محمدی کشکولی محاکمه شد.

وکیل انتخابی او در جلسه دوم به دادگاه پیوست و به دلیل فرصت نداشتن برای مطالعه پرونده از دادگاه مهلت خواست تا پرونده را مطالعه کند و بتواند از موکلش دفاع کند.

اشاره وب‌سایت مجذوبان نور در تایید صحبت‌های مصطفی آزمایش، نماینده رسمی و مسئول فعالیت‌های معنوی و فرهنگی دراویش گنابادی در خارج از ایران است که در اصالت اعلامیه اخیر نورعلی تابنده شک کرده بود.

اما حکم قصاص او در روز ۲۸ اسفند ماه از سوی شعبه ۹ دادگاه کیفری استان تهران صادر شد. غلامحسین اسماعیلی، رییس کل دادگستری استان تهران روز ۲۸ اسفند ماه با اعلام این خبر گفت اگر به حکم در مهلت قانونی بیست روزه اعتراض نشود، حکم برای اجرا به دادسرا می‌رود.

با این حال ۱۶ روز پس از اعلام حکم بدوی و بدون گذشت مهلت قانونی، حکم دادگاه تجدید نظر مبنی بر سه بار قصاص وی اعلام شد.

محمد ثلاث که ابتدا اتهامات وارده را پذیرفته بود، در جلسه سوم دادگاه، اتهام قتل عمد رد کرده و علت حادثه مذکور را ناشی از ترس از ضرب و شتم و ضعف بینایی خود دانست.

زینب طاهری، وکیل محمد ثلاث نیز خبر از «شکنجه، ضرب و شتم تا سرحد مرگ» موکلش در زمان بازداشت می‌دهد و می‌گوید «وی در شرایطی ناچار به اعتراف اجباری شده که ۱۷ نقطه جمجمه‌اش دچار شکستگی بوده و در اثر ضربات بینایی‌اش را از دست داده و جایی را نمی‌دیده است، بنابراین چنین اعترافاتی وجاهت قانونی ندارد».

این وکیل دادگستری، روند محاکمه محمد ثلاث را «یک نمایش غیرقانونی توام با بی‌اعتنایی کامل نسبت به حق دفاع» توصیف کرد.

از حسن ابطحی تا دراویش گنابادی

محمد ثلاث اخیرا در یک فایل صوتی منتشر شده، این اتهام را کاملا رد کرده و دستگیری خود توسط ماموران انتظامی را در روز حادثه «حوالی ساعت دو بعد از ظهر» اعلام کرده و این در حالی ست که حادثه کشته شدن ماموران انتظامی، حوالی شش بعداز ظهر و به هنگام تاریکی هوا رخ داده است.

ایوب اسدی

فرزندان وی نیز اخیرا طی نامه‌ای خواهان اعاده دادرسی پرونده پدرشان و توقف حکم اعدام وی شده‌اند.

اما با گذشت این زمان، خبرها همچنان از تداوم شرایط نامناسب نگهداری از دراویش بازداشتی حکایت می‌کند. بسیاری از دراویش که پس از درگیری با نیروهای امنیتی و انتظامی با شکستگی اعضای بدن و آسیب‌های شدید ، عازم بازداشتگاه‌ها شده بودند، همچنان از رسیدگی پزشکی محروم‌اند.

به گزارش سایت مجذوبان نور، این زندانیان محبوس در تیپ ۴ زندان تهران بزرگ، روز دوشنبه ۲۰ خرداد ماه با تحصن مقابل انتظامات زندان، خواستار اعزام هرچه سریعتر ایوب اسدی به بیمارستان شدند.

وب‌سایت مجذوبان نور، که از ۲۵ اسفندماه ۹۶ و پیرو اعلامیه نورعلی تابنده، به کلیه فعالیت‌های اطلاع‌رسانی خود را پایان داده بود، بار دیگر در پنجشنبه، هفدهم خرداد ۹۷ فعالیت خود را از سرگرفت.

این تجمع پس از آن انجام شد که علیرغم دستور دادیار ناظر زندان تهران بزرگ مبنی بر اعزام ایوب اسدی، درویش مبتلا به ام اس، به مراکز درمانی تخصصی، مسئولین زندان نه‌تنها از اعزام وی خودداری کردند، بلکه این درویش را به حفاظت زندان احضار کردند.

براساس گزارش‌ها، ساعاتی پس از این تحصن اعتراضی، مقامات زندان با اعزام وی به بیمارستان جهت ادامه روند درمان موافقت کردند.

در روزهای گذشته نیز اعتصاب غذای هشت تن از درویشان محبوس خبرساز شد.

ظفرعلی مقیمی ، محسن عزیزی ، محمد باقر مقیمی ، علی جمشیدی ، حسین فهیمی ، مصطفی شیرازیان و محمد علی کرمی، درویشانی هستند که در زندان تهران بزرگ، در اعتراض به «حصر خانگی» نورعلی تابنده و تداوم بازداشت و نقض حقوق شهروندی بیش از ۳۰۰ درویش که از بهمن‌ماه گذشته تاکنون در زندان به سر می‌برند، دست به اعتصاب غذا زده‌اند که وضعیت آنها نیز بسیار وخیم گزارش شده است.

طی دو هفته گذشته نیز خبرگزاری‌ها از افزایش فشارهای مأموران حفاظت زندان قرچک بر زنان درویش خبر داده‌اند.

 

نازیلا نوری

بنا بر اطلاعات منتشر شده، ماموران زندان با مراجعه به بندهایی که زنان درویش در آنجا پس از گذشت بیش از سه ماه به طور غیرقانونی نگهداری می‌شوند، «اقدام به مصادره کارت تلفن زنان زندانی درویش کرده و هرگونه تماس تلفنی حتی با اعضای خانواده و بستگان را ممنوع کرده‌اند».

این زنان نیز در اعتراض دست به اعتصاب ملاقات زدند. بنابراین، از آن روز تاکنون خبری از آنها در دست نیست و مکاتبه و ملاقات حضوری خانواده‌ی این زنان درویش با مقامات زندان نیز تاکنون نتیجه‌ای در بر نداشته است.

 نمایندگان معرفی شده از سوی آقای تنابنده، در بیانیه چهاردهم خردادماه ۹۷، بر تداوم سکوت خبری تاکید کرده و هرگونه انتشار اخبار زندانیان درویش را سیاسی کاری و بهره برداری «کاسبان سیاسی» در فضای غبارآلود فعلی دانسته‌اند.

دکتر نازیلا نوری، دیگر زن درویش زندانی، که به توصیه‌ پزشکان معالج در نوبت عمل جراحی قرار دارد، در بیمارستان نیز ممنوع ملاقات و از حق تماس تلفنی با اعضای خانواده نیز محروم است.

وی همچنین از سوی ماموران امنیتی تهدید شده که «اگر با پابند و دستبند به تخت بسته نشود، بدون برخورداری از دسترسی‌های پزشکی، به زندان باز گردانده می‌شود».

سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای با اشاره به وضعیت اسفناک نگهداری زنان دراویش گنابادی در زندان قرچک و عدم دسترسی به خدمات و مراقبت‌های مناسب درمانی موردنیاز، خواستار آزادی فوری آنها شده بود.

از سویی دیگر، وب سایت مجذوبان نور، که از ۲۵ اسفندماه ۹۶ و پیرو اعلامیه دکتر نورعلی تابنده، به کلیه فعالیت های اطلاع‌رسانی خود را پایان داده بود، بار دیگر در پنجشنبه، هفدهم خرداد ۹۷ فعالیت خود را از سرگرفت.

این سایت شکستن این سکوت خبری را ناشی از تداوم حصر قطب دراویش و همچنین در اعتراض به «وعده‌های دروغین و انتظار کشنده» برای ملاقات درویشان با رهبرشان که بیش از ۱۱۰ روز را در «حصر آشکار» قرار گرفته، اعلام کرد.

مصطفی آزمایش

از سرگیری این فعالیت در حالی‌ست که نمایندگان معرفی شده از سوی آقای تنابنده، در بیانیه چهاردهم خردادماه ۹۷، بر تداوم سکوت خبری تاکید کرده و هرگونه انتشار اخبار زندانیان درویش را سیاسی‌کاری و بهره‌برداری «کاسبان سیاسی» در فضای غبارآلود فعلی دانسته‌اند.

اما گردانندگان سایت مجذوبان نور، به شدت به نویسندگان این بیانیه تاخته و آنها را «مجریان منویات نیروهای امنیتی» و مهیا کننده «بساط خفقان» با انتشار «بیانیه‌های جعلی حکم عزل و نصب» می‌داند.

اشاره وب‌سایت مجذوبان نور در تایید صحبت‌های مصطفی آزمایش، نماینده رسمی و مسئول فعالیت‌های معنوی و فرهنگی دراویش گنابادی در خارج از ایران است که در اصالت اعلامیه اخیر نورعلی تابنده شک کرده بود.

وی روز شنبه با انتشار بیانیه‌ای مطبوعاتی ضمن مطرح کردن سه خواسته در عین حال خواهان «احترام به کلیه نماینده‌های منصوب رهبر دراویش و جلوگیری از تفرقه و نفاق میان درویشان گنابادی» شد.

این سه خواسته «شکسته شدن بلادرنگ حصر غیرقانونی و ناجوانمردانه» نورعلی تابنده، «قبول اعاده دادرسی» محمدیاور ثلاث و« آزادی بیدرنگ و بلاقید شرط عموم دراویش»است.

🍃زنده|نماینده مجلس ایران: یکی از دلایل ریزگردهای ایران و عراق، اسرائیل است

$
0
0

 

 


طیبه سیاوشی: مشکل رفتن زنان به ورزشگاه ها تنها در ایران حل نشد

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس ایران گفت: من شخصا به تمام کشورهای دنیا سفر کرده و در جام‌جهانی فرانسه نیز حضور داشتم، زنان در تمام دنیا می توانند مسابقات فوتبال را در ورزشگاه دنبال کنند و فقط در ایران هنوز این مساله حل نشده است./ آنا


بازداشت یک نویسنده به اتهام دفاع از دختران خیایان انقلاب


نماینده مجلس: یکی از دلایل ریزگردهای ایران و عراق اسرائیل است

سیدجواد ساداتی نژاد، نماینده مجلس ایران گفت: یکی از دلایل وجود ریزگردها در ایران و عراق سرمایه گذاری رژیم صهیونیستی در پروژه گاپ در ترکیه است.

«پروژه گاپ ترکیه» سلاحی برای تهدید محیط‌زیست ایران/ «دریاچه آرال» منشأ جدید ریزگردها در کشور

وی تاکید کرد: «نتانیاهوی نادان اگر خیلی به فکر محیط زیست است از پروژه گاپ بیرون برود»

پروژه آناتولی جنوبی یا گاپ یکی از پروژه‌هایی است که ۲۲ سد را شامل می‌شود و ترکیه میگوید که هدف از آن  توسعه مناطق کردنشین است./ایرنا


امام جمعه اصفهان: اگر فردی سه هفته نمازجمعه را ترک کند باید خانه را روی سرش خراب کرد


پزشکی قانونی تجاوز به کودک افغانستانی در خمینی‌شهر را تایید کرد

احمد شجاعی، رییس پزشکی قانونی کل کشور، گفت: موضوع تجاوز به دختربچه افغان در خمینی‌شهر توسط سازمان پزشکی قانونی تایید شد.

یک دختر بچه پنج‌ساله افغانستانی در نهم خرداد در شهرستان خمینی‌شهر توسط مردی ربوده شد و در یک خرابه نزدیک منزل این دختر بچه مورد تجاوز قرار گرفت. / ایلنا


منبع ثروت بحث‌برانگیز ترامپ


اطلاع‌رسانی عجیب کانال شهردار تهران


پاسخ دفتر رهبر جمهوری اسلامی به نامه کشتی‌گیران تیم‌های ملی

جمعی از کشتی گیران پیش از این در نامه‌ای از رهبر جمهوری اسلامی خواستند، باتوجه به خطر محرومیت‌های پیاپی، که قهرمانان و مربیان ملی را تهدید می‌کند، دستور بدهد که شورای عالی امنیت ملی، با ابلاغ این موضوع مهم، به دستگاه دیپلماسی کشور با ورود به «کمیته بین المللی المپیک»، جلودار «حمایت از عرصه افتخارآفرینی برای کشور عزیزمان ایران و قهرمانان ملی‌اش باشند.»

به گزارش فارس پاسخ نامه مذکور با تاکید بر حفظ سیاست‌های نظام سیاسی و اعتقادی کشور و البته پیگیری مشکل کشتی‌گیران به تمامی دستگاه‌های ذیربط از جمله وزارت ورزش و جوانان ارسال شده است.



تایید حکم اعدام ۸ نفر از متهمان حمله به مجلس ایران

رییس دادگاه انقلاب از تایید حکم اعدام ۸ نفر از متهمان حمله به مجلس ایران و مقبره آیت‌الله خمینی از سوی دیوان عالی کشور خبر داد.Risultati immagini per ‫صبح روز چهارشنبه Û±Û· خرداد Û±Û³Û¹Û¶ افراد مسلحی با ورود به مجلس و مقبره آیت‌الله خمینی اقدام به تیراندازی‬‎

غضنفرآبادی همچنین ۵ خردادماه سال جاری  در  پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا متهمان پرونده حمله تروریستی  به مجلس و حرم به رای دادگاه اعتراض کردند؟ گفته بود که تمامی این متهمان- ۸ نفر- به حکم دادگاه اعتراض کرده اند و پرونده با اعتراض متهمان برای رسیدگی در مرحله تجدیدنظر به دیوان عالی کشور ارسال شده است. همچنین پرونده ۱۸ نفر دیگر از این متهمان پس از رسیدگی به این بخش از پرونده، رسیدگی خواهد شد.

صبح روز چهارشنبه  ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ افراد مسلحی با ورود به مجلس و مقبره آیت‌الله خمینی اقدام به تیراندازی و انجام عملیات انتحاری کردند که در نتیجهٔ آن ۲۲ نفر (۱۷ قربانی و ۵ مهاجم) کشته و دست‌کم ۵۲ نفر زخمی شدند.


 


تذکر محمودزاده نماینده مهاباد به رحمانی‌فضلی وزیر کشور در خصوص تیراندازی به کولبران در مرزهای غربی ایران.


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

تایید حکم اعدام ۸ نفر از متهمان حمله به مجلس و آرامگاه آیت‌الله خمینی

$
0
0

زیتون– موسی غضنفر آبادی٬ رییس دادگاه انقلاب تهران٬ از تایید حکم اعدام ۸ نفر از متهمان حمله به مجلس و آرامگاه آیت‌الله خمینی از سوی دیوان عالی کشور خبر داد.

این هشت نفر حدود یک ماه پیش در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی به اعدام محکوم شده بودند.

پیشتر غضنفر آبادی خبر داده بود که  برای مهاجمان به ساختمان مجلس شورای اسلامی و آرامگاه آیت‌الله خمینی در تهران، هفت جلسه دادگاه برگزار شد و در کمتر از یک‌هفته حکم آنها صادر شد.

ساختمان مجلس و آرامگاه آیت‌الله خمینی روز ۱۷ خرداد ۹۶ هدف دو حمله همزمان قرار گرفتند که گروه حکومت اسلامی، داعش، مسئولیت آنها را بر عهده گرفت. در این حمله ۱۷ تن کشته و بیش از ۵۰ تن نیز زخمی شدند.

مقام‌های امنیتی و قضایی پس از این حمله، از دستگیری ده‌ها تن از افراد مظنون به ارتباط با گروه حکومت اسلامی در مناطق مختلف ایران خبر دادند.

رییس دادگاه انقلاب تهران افزوده بود که حکم صادره برای هشت تن به اتهام معاونت در فساد فی الارض، اعدام است و علاوه بر حکم اعدام؛ اموالی که از این افراد ضبط شده است، در جهت مبارزه با آنچه «اقدامات تروریستی»‌ نامید، استفاده خواهد شد.

او با اعلام اینکه حکم صادر شده علیه این هشت تن به مدت ۲۰ روز قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است،‌ در مورد ۱۸ متهم دیگر نیز گفت که کارهای مقدماتی آنها انجام می‌شود و پس از بازگشت پرونده از دیوان عالی کشور، به اتهام آنان هم رسیدگی خواهد شد.

پزشکی قانونی تایید کرد: تجاوز به دختر بچه خمینی شهر

$
0
0

زیتون– رییس پزشکی قانونی کل کشور تجاوز به دختر بچه افغان در خمینی‌شهر را تایید کرد.

احمد شجاعی٬ رییس پزشکی قانونی کل کشور٬ در گفت‌وگو با ایلنا گفت: موضوع تجاوز به دختربچه افغان در خمینی‌شهر توسط سازمان پزشکی قانونی تایید شده است.

هفته گذشته رضا جعفری، رییس اورژانس اجتماعی در گفتگو با ایلنا خبر تجاوز به یک دختر ۵ ساله افغان را تایید کرده بود.

به گفته او این حادثه در خمینی شهر اصفهان و زمانی روی داده که وی در حال بازی در مقابل خانه بوده است. جعفری همچنین گفت که دختر خردسال توسط سه مرد ربوده شده و مورد تجاوز قرار می‌گیرد و چند ساعت بعد «جسد نیمه جان» او در خرابه‌ای پیدا می‌شود. خبرگزاری صدای افغان، آوا درباره چگونگی حادثه گفته است که همسایگان دختربچه بی هوش را پیدا می‌کنند و به خانه می‌برند.

رییس اورژانس اجتماعی ایران نیز افزوده بود که این دختر خردسال از بیمارستان مرخص شده اما تحت مراقبت‌‌های روانی و اجتماعی قرار دارد. هنوز عاملان این اقدام شناسایی و دستگیر نشده‌اند.

با این حال محمدجواد ابطحی٬ نماینده خمینی شهر٬ در نامه‌ای خواستار برکناری رییس اورژانس اجتماعی کشور به دلیل انتشار خبر تجاوز به این کودک افغانستانی شده بود.

محمدجواد ابطحی با این عناوین که «اولا معلوم نیست تجاوز حتمی باشد»٬ «ثانیا معلوم نیست انگیزه‌های عامل یا عاملی چه بوده است»٬ «ثالثا معلوم نیست تبعه چه کشوری بوده‌اند» و «رابعا معلوم نیست چند نفر بوده‌اند» انتشار این خبر را خطا خواند.

به نوشته نماینده خمینی شهر رسانه‌ای شدن این خبر باعث «سوء استفاده دشمنان انقلاب اسلامی» شده و «اسلام٬ پیامبر٬ اهل بیت٬ امام خمینی٬ رهبری و مردم خمینی شهر» را «آماج افترا و لجن پراکنی‌ها» در شبکه های مختلف داخلی و خارجی قرار داده است.

پس از آن نیز محمود مسلم‌زاده٬ فرماندار خمینی شهر اصفهان٬ در مورد پرونده کودک شش ساله مورد تجاوز قرار گرفته به شفقنا گفت: «ما اصل قضیه و تعداد مجرمین را به هیچ عنوان تایید نمی‌کنیم و نباید ذهن افکار عمومی را بهم ریخت.»

فرماندار خمینی شهر در حالی «اصل قضیه و تعداد مجرمین» را تایید نکرد که در بخش دیگری از این مصاحبه‌اش با شفقنا به روند درمان این کودک اشاره کرده بود.

به گفته او «در جریان حادثه کودک آزاری که اتفاق افتاد، از همان ابتدا پیگیر قضیه بودیم. نیروهای امنیتی و نظامی بسیج شده اند و چهره نگاری‌ها صورت گرفته و به جد پیگیر پرونده هستیم.»

فرماندار خمینی شهر در بخش دیگری تاکید کرد: «رییس اتاق عمل و دو پرستار را خودمان مشخص کردیم، معالجه در کمتر از ۱۲ ساعت پس از وقوع حادثه آغاز شد و پس از مرخص شدن کودک از بیمارستان ادامه درمان در منزل‌شان صورت گرفت. یک پرستار روزانه دو مرتبه از کودک بازدید کرده و روانپزشک نیز در طول این مدت بهاره را ملاقات کرده است.»

او در این مصاحبه توضیح نداده است که اگر اصل خبر «تجاوز جنسی» صحیح نیست٬ چرا این کودک مورد عمل جراحی قرار گرفته است و چرا نیروهای امنیتی و نظامی بسیج شده‌اند.

استمهال شاکیان فیلتر تلگرام برای همراهی دولت

$
0
0

زیتون– سعید دهقان٬ یکی از وکلای شاکی از بازپرس صادر کننده دستور فیلتر تلگرام٬ خبر داد که برای راضی کردن دولت یازدهم برای پیوستن به جمع شکات یک هفته از دادگاه مهلت گرفته‌اند.

روز گذشته «زیتون» خبر از برگزاری اولین جلسه رسیدگی به شکایت از بازپرسی که حکم به فیلترینگ تلگرام داده بود.

سعید دهقان به ایسنا گفت: «ما گفتیم که این شکایت واجب کفایی است نه واجب عینی، اگر قرار باشد که همه شکایت می کردند قوه قضاییه آمادگی پذیرش تعداد شکات را ندارد اما درمورد دولت باید بگویم که ای کاش دولت اعتراض شفاهی را در عمل هم نشان می داد.»

این وکیل دادگستری تاکید کرد: «ما از دادگاه یک هفته فرصت خواستم که هم به دولت و هم به خانم مولاوردی اعلام کنیم که آن‌ها شخصا و یا با وکالت به ما بیایند و اعتراض را ثبت کنند.»

دهم اردیبهشت سال‌جاری بیژن قاسم‌زاده٬ بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران٬ دستور مسدودسازی پیام‌رسان تلگرام را صادر کرد.

او از ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی در ایران خواست این دستور را اجرا کنند و اعلام کرد که در غیر این صورت با پیام رسان‌ها برخورد خواهد شد.

بیش از چهل میلیون ایرانی کاربر شبکه پیام رسان تلگرام هستند.

به گفته سعید دهقان استنادی که بازپرس قاسم زاده در فیلترینگ تلگرام داشته است ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری بوده در حالی که این ماده در زمینه مسایل صنعتی و کشاورزی است و مربوط به فرهنگ و رسانه و فضای مجازی نمی شود و استناد وی کاملا غلط است.

طبق ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی هر یک از مقامات و مأمورین وابسته به نهادها و دستگاه‌های حکومتی که برخلاف قانون، آزادی شخصی افراد ملت را سلب کند یا آنان را از حقوق مقرر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران محروم نماید علاوه بر انفصال از خدمت و محرومیت یک تا پنج سال از مشاغل حکومتی به حبس از دو ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

به گفته این وکیل دادگستری اقدام بازپرس شعبه دوم دادسرای رسانه «جرم کاملا مطلق» است و اگر یک نفر دستوری دهد و خلاف آزادی مردم باشد، جرم مطلق واقع شده است و با دستور فیلترینگ این ماده محقق شده است.

Viewing all 6930 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>