Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6931 articles
Browse latest View live

تغییر جبهه ایران از هرمز به باب المندب

$
0
0

زیتون ـ مهسا محمدی: پس از اظهارات اخیر رییس‌جمهور ایران درباره بستن «تنگه‌ها»، بنظر می رسد که یک دعوای قدیمی دوباره بالاگرفته است. اقدام عربستان سعودی در راستای بسته شدن تنگه باب‌المندب و توقف موقت انتقال نفت خام از دریای سرخ از سوی عربستان که دیروز صورت گرفت، واکنشی به این مواضع ایران بود.

این تصمیم عربستان در پی حمله شبه‌نظامیان حوثی به دو نفتکش متعلق به آن کشور در روز پنجشنبه، ۴ مرداد (۲۶ ژوئیه) صورت گرفت. در بیانیه خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی آمده است که نفتکش‌های سعودی هدف موشک پرانی «حوثی‌های وابسته به ایران» قرار گرفتند که به یکی از آنها خسارت جزیی وارد شد اما آسیب جانی در پی نداشت.

وزارت انرژی عربستان هم گفت که نفتکش‌هایی که هدف قرار گرفتند هرکدام دو میلیون بشکه نفت حمل می‌کردند و آسیب به آن‌ها می‌توانست به یک فاجعه زیست محیطی منجر شود.

چند هفته پیش، حسن روحانی در سفرخود به سوئیس، در پاسخ به تلاش‌‌ها و رایزنی‌های آمریکا برای گسترش تحریم و متوقف کردن صدور نفت جمهوری اسلامی، گفت که اگر ایران نتواند نفت خود را صادر کند «معنی ندارد که دیگران بتوانند».

با اتفاقات روز گذشته به نظر می‌رسد اشاره رییس‌جمهور ایران می‌توانسته به تنگه‌های در دسترس هم‌پیمانانش هم باشد

بعد از این اظهارنظر، تحلیل‌گران بر این عقیده بودند که رییس‌جمهور ایران از تنگه هرمز در جنوب ایران سخن می‌گوید و تهدید به بستن آن می‌کند. پس از آن، امریکا به این حرف واکنش نشان داده و به هم‌پیمانان خود اطمینان داد که بازنگه داشتن تنگه هرمز را تضمین می‌کند.

اما حسن روحانی بار دیگر در اظهارنظری مبهم گفت: «تنگه‌های زیادی داریم؛ تنگه هرمز فقط یکی از آنهاست». او در این مورد توضیح بیشتری نداد. حال با اتفاقات روز گذشته به نظر می‌رسد اشاره رییس‌جمهور ایران می‌توانسته به تنگه‌های در دسترس هم‌پیمانانش هم باشد.

آنچه روابط نزدیک و کمک‌های حکومت ایران به حوثی‌های یمن در جنگ با عربستان خوانده می شود، و دولت ایران، خود آن را کمک مستشاری و مالی می‌داند، این ظن را تقویت می‌کند که ایران برای بستن «تنگه‌های زیاد» مورد اشاره، روی حوثی‌های یمن هم حساب کرده است.

چنانچه از شواهد برمی‌آید در شرایط فعلیِ بازار جهانی نفت، با کاهش صدور نفت ایران بر اثر تحریم‌ها، عربستان چشم طمع به پر کردن جای ایران در بازار دارد. از این رو دوستان یمنی ایران به کمک او‌ آمده اند.

جنگ بر سر صدور نفت، که در «تنگه‎ها» صورت می گیرد، همواره یکی از حساس‌ترین جبهه‌هایی است که جمهوری اسلامی با مخالفانش در آن ‌نبرد کرده است.

جنگ نفت‌کش‌ها

ادعای بستن تنگه هرمز تهدیدی بود که ایران از سال‌های ابتدایی جنگ با عراق تا به امروز، از آن برای تحت فشار گذاشتن دشمنانش استفاده کرده است. هر چند هیچگاه این کار عملی نشده است.

درگیری‌های دامنه‎دار سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۷ بین نیروهای ایران از یک سو، و عراق، آمریکا و متحدانش از سوی دیگر، در خلیج فارس که به جنگ نفت‌کش‌ها معروف شد، از بحرانی‌ترین مقاطع این کشمکش‌ها بود.

جنگ نفت‌کش‌های خلیج فارس را عراق به راه انداخت. عراق هدف‌ جلوگیری از صادرات نفت و قطع منابع مالی ایران جهت پیروزی در جنگ را دنبال می کرد. بر اساس آمار موجود در سه سال ابتدایی جنگ خلیج فارس، ۴۳ حمله از سوی نیروهای عراقی به نفت‌کش‎های تجاری جابجا کننده نفت ایران، که شامل کشتی‌های ترکی و یونانی هم می‌شدند، به ثبت رسید و این در حالی است که از سوی ایران حمله ای صورت نگرفته بود.

در آن زمان، هفت درصد نفت مورد نیاز آمریکا، ۲۵ درصد نفت اروپای غربی و ۶۰ درصد نفت ژاپن از طریق منابع نفتی کشورهای حوزه خلیج فارس تامین می‌شد. این اتکا موجب شد که ناآرامی در خلیج فارس پای دیگران را هم به جنگ بکشاند؛ بخصوص آمریکا که به طور مستقیم درگیر شد و سعی کرد با حضور نظامی فعال در این منطقه و اسکورت کردن نفت‌کش‌ها، امنیت صادرات نفت مورد نیازش را تأمین کند.

همزمان، کشورهای صادرکننده نفت مانند عربستان و کویت هم با افزایش صدور نفت و کاهش قیمت آن به کمک عراق آمدند؛ سیاستی که این روزها هم به نظر می‌رسد عربستان آن را در پیش گرفته است.

بر اساس آمار موجود در سه سال ابتدایی جنگ خلیج فارس، ۴۳ حمله از سوی نیروهای عراقی به نفت‌کش‎های تجاری جابجا کننده نفت ایران به ثبت رسید و این در حالی است که از سوی ایران حمله ای صورت نگرفته بود

از سوی دیگر، سوریه به کمک ایران آمد و با مسدود کردن لوله نفت کرکوک صادرات نفت عراق را به نصف رساند و به این ترتیب یک جنگ تمام عیار نفتی ـ دریایی آغاز شد.

بعد از آن، در سال‌های ۶۳ و ۶۴ ایران به فکر افتاد از حق حاکمیت خود بر تنگه هرمز استفاده کند و نظارت بیشتری بر عبور و مرور کشتی‌ها داشته باشد. تهران اعلام کرد: «اگر ما از صادرات نفت محروم شویم تمامی خلیج فارس محروم خواهند شد»؛ تهدیدی که چندی پیش حسن روحانی بار دیگر آن را در مقابل آمریکا و سایر محدودکنندگان صدور نفت ایران به کار برد.

در سال ۶۴ به دنبال این هشدار، ناوگان‌های آمریکا و ناتو گشت‌زنی خود در آب‌های منطقه خلیج فارس را افزایش دادند. در مقابل، کاری که از ایران بر‌آمد یک سری عملیات ایذایی و بمب‌گذاری‌های دریایی در تنگه و حمله به کشتی‌های کوچک عراقی بود. البته ایران در آن زمان مسئولیت انجام این کارها را نپذیرفت.

در شهریور ۱۳۶۶ وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که یک کشتی باری ایرانی را که مشغول مین‌گذاری بوده توقیف کرده است. در پی این اتفاق، علی اکبر ولایتی، وزیر خارجه وقت ایران، در نامه‌ای به دبیر کل سازمان ملل، به طور رسمی اتهام مین‌گذاری را رد کرد.

بعدها اکبر هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود در شرح ماجرا نوشت: «در کشتی باری ما چند مین دریایی بوده و ظاهرا به طرف بوشهر می‌رفته. دو هلیکوپتر آمریکا به آن حمله کرده‌اند و کشتی را از کار انداخته‌اند».

به گفته او با مشورت حسن روحانی و سیروس ناصری تصمیم بر این شد که « مین گذاری را قبول نکنیم و راجع به حامل مین بودن برای بوشهر هم چیزی نگوییم».

به دنبال این اتفاقات، دعوای ایران و آمریکا در خلیج فارس به نقطه اوج خود رسید، نیروهای آمریکایی به انتقام برخورد مین به ناو خود در عملیات «آخوندک» به سکوهای نفتی در نصر و سلمان، با قابلیت تولید مجموعا بیش از ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز حمله کردند.

ایران هم در واکنش به حمله آمریکا تلاش کرد با استفاده از دو ناوچه سهند و سبلان، قایق توپدار جوشن و چند قایق تندرو، به همراه دو هواپیمای اف ۴، به نیروهای آمریکایی ضربه بزند. اما نتیجه نبرد، غرق شدن جوشن و سهند به همراه سه قایق تندروی ایرانی و آسیب دیدن ناوچه سبلان بود.

در نهایت ۱۲ تیر ۱۳۶۷، ناو آمریکایی یو‌اس‌اس وینسنس با شلیک موشکی هدایت‌شونده به سوی یک ایرباس ایران ایر، این هواپیمای مسافربری را سرنگون کرد و همه ۲۹۰ سرنشین آن را کشت. آمریکا اعلام کرد که ایرباس ایرانی را با یک اف ۱۴ اشتباه گرفته شده و ایران این ادعای آمریکا را رد کرد و گفت آمریکا عامدانه این هواپیمای غیرنظامی را هدف گرفت.

در مجموع ۸ سال جنگ نفت‌کش‌ها، ۵۴۳ کشتی تجاری مورد هدف قرار گرفت که از این میان ۲۲۱ حمله از سوی ایران و ۳۲۲ حمله از سوی عراق و متحدانش بوده است.

جنگ سرد در خلیج فارس

با پایان جنگ ایران و عراق، پرونده جنگ نفت‌کش‌ها به معنی رویارویی و جنگ مداوم بسته شد اما آن منطقه همچنان به صورتی نقطه‌ای حساسیت‌خیز در روابط ایران و آمریکا باقی ماند.

در سال ۱۳۹۰ و پیش از اجرای تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران، جمهوری اسلامی بار دیگر به سراغ تنگه هرمز رفت و هشدار داد که با بستن این تنگه جریان صادرات نفت را مختل خواهد کرد. تحریم عملی شد اما بستن تنگه نه. نتیجه این تهدید فقط افزایش نیروهای آمریکایی در خلیج فارس برای تضمین باز نگه داشتن تنگه بود.

یکی دیگر از اصطکاک‌های نیروهای ایرانی و امریکایی در خلیج فارس هم به سال ۱۳۹۴ برمی‌گردد. در اردیبهشت آن سال نیروی دریایی سپاه یک کشتی تجاری را که با پرچم جزایر مارشال حرکت می‌کرد توقیف کرد. دلیل توقیف این کشتی مسائل مالی عنوان شده بود. همزمان با توقیف این کشتی از طرف ایران و بالا گرفتن جنگ در یمن، آمریکا از اعزام کشتی‌های ایرانی به سوی یمن ابراز نگرانی کرد و گفت که ایران برای حوثی‌ها در یمن سلاح می‌فرستد.

معلوم نیست اگر این بار کار از عرصه دیپلماسی به میدان جنگ کشیده شود آیا ایران به لحاظ سخت‌افزاری توان رویارویی نظامی را خواهد داشت و آیا نیروهای مردمی دواطلبانه برایش خواهند جنگید یا نه

در دی ماه ۱۳۹۴ نیروی دریایی سپاه پاسداران دو قایق نظامی آمریکایی را در آب‌های ایران و در نزدیکی جزایر فارسی توقیف و ۱۰ ملوان نیروی دریایی آمریکا را بازداشت کردند به نظر می‌رسید که این بازداشت بیشتر جنبه تبلیغاتی و رسانه ای دارد و ملوانان خیلی زود آزاد شدند. ایران تصاویری از ملوانان بازداشت‌شده در حالی که زانو زده و به نشانه تسلیم دست‌هایشان را روی سرشان گذاشته بودند منتشر کرد.

حال با وجود تحرکات جدید هنوز به این سوال که آیا جنگ نیابتی ایران با آمریکا و عربستان در جبهه‌های دوری مانند باب‌المندب ادامه پیدا می‌کند یا اینکه تبدیل به جنگ تمام عیاری در خلیج فارس ‌می‌شود، نمی‌توان پاسخ قاطعی داد.

دستکم در جبهه ایران، با آنکه قاسم سلیمانی مدعی درهم کوبیدن آمریکایی‌هاست و حسن روحانی هم سطح دعوا را در نطق‌های خود بالا برده، نمی توان مطمئن بود که چقدر تهدیدها عملی می شود.

به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی این روزها در میدان دیپلماسی قوی تر از آن کشوری است که در دهه ۶۰ در همه میدان‌ها از سازمان ملل تا خلیح فارس با منطق «انقلابی» می‌جنگید. اما معلوم نیست اگر این بار کار از عرصه دیپلماسی به میدان جنگ کشیده شود آیا اساسا به لحاظ سخت‌افزاری توان رویارویی نظامی را خواهد داشت و آیا پس از این زمامداری ۴۰ ساله هنوز هم نیروهای مردمی دواطلبانه برایش خواهند جنگید یا نه؟


اوزیل، مطهری و روند جهانی شدن

$
0
0

در حالی‌که رشد نسبی راست‌گرایی در آمریکا و اروپا روند جهانی‌سازی را دجار تردیدهای جدی کرده است، جام جهانی فوتبال امسال  نیز با حاشیه‌های  هویتی در جهان و حتی ایران همراه بود. در این میان کناره گیری مسعود اوزیل از ستاره های مهم فوتبال آلمان از تیم ملی این کشور، غوغا به پا کرد. این واقعه، بازتاب گسترده ای در رسانه های آلمان، اروپا و جهان پیدا کرد و صدراعظم آلمان آنگلا مرکل نیز در مورد تصمیم این فوتبالیست مهاجرزاده، توضیحاتی ارائه داد.

عکس دردسرساز با اردوغان
انتشار عکس سه فوتبالیست ترکیه ای در لندن با اردوغان، کار دست یکی از مشهورترینِ آنها داد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه که خود، زمانی فوتبالیست بوده، علاقه ی خاصی به ارتباط با فوتبالیست های ترکیه و جهان دارد. زمانی که اردوغان برای دیدار با ترزا می نخست وزیر انگلیس به لندن سفر کرد، در هتل چهار فصل این شهر، سه فوتبالیست مشهور لیگ دسته ی اول انگلیس را به حضور پذیرفت: جنگ توسون، ایلکای گوندوغان و مسعود اوزیل. هر سه ترکیه ای و مشهور. کار به جایی رسید که مسعود اوزیل به خاطر پیامدها و واکنش هایی که بعد ازانتشار این عکس شکل گرفت، ناچار به جدایی از تیم ملی فوتبال آلمان شد. طرفداران آلمانی، بر این باورند که اوزیل به عنوان یک فوتبالیست آلمانی، نباید مبلّغ رئیس جمهور کشوری دیگر باشد.

سیاسی یا ورزشی؟
اگر چه خیلی وقت ها فوتبال و سیاست به هم تنه می زنند اما چنین به نظر می رسد که کناره گیری اوزیل از تیم ملی فوتبال آلمان، پیش از آن که یک رویداد ورزشی باشد، یک اتفاق به شدت سیاسی، فرهنگی و هویتی است. به ویژه در شرایطی که اردوغان، در چشم بسیاری از سیاست‌مداران و مردم عادی آلمان، چهره ی محبوبی نیست. البته این را هم باید گفت؛ ظاهرا علاوه بر بحث مهاجرت، موضوع قدیمی رویکردهای نژادی و ناسیونالیستی نیز، همچنان در خاورمیانه و اروپا و آمریکا، ذهن خیلی ها را مشغول کرده است و جدا شدن ستاره ی مشهور تیم ملی آلمان را هم باید از همین منظر تحویل کرد.

مسعود اوزیل، معمای کُردی، ترکی یا آلمانی؟
مسعود
در سال ۱۹۸۸ در گلزنکیرشن آلمان به دنیا آمده اما پدر و مادر او از مهاجرین ترکیه ای هستند. پدرش مصطفی، در پرورش و معرفی مسعود به دنیای فوتبال نقش مهمی داشته وکاری کرده که فرزندش در ۱۷ سالگی قرارداد رقم بالا ببندد. او خیلی زود رشد کرد و علاوه بر تیم های مشهور فوتبال شالکه و وندربرمن، در رئال مادرید و آرسنال نیز بازی کرد و در تیم ملی آلمان نیز در جام جهانی ۲۰۱۴ خوش درخشید و به عنوان یک استعداد بزرگ پاس در فوتبال جهان شناخته شد. در سال ۲۰۰۸ و در زمانی که به تیم ملی فوتبال ترکیه دعوت شده بود، به شکل مودبانه این درخواست را رد کرد و همین تصمیم موجب آن شد که بسیاری از رسانه های ترکیه به او حمله کنند. او در سال ۲۰۱۰ و در مصاحبه با تلویزیون مشهور ZDF آلمان گفت: من کُرد هستم و به کُرد بودنم افتخار می کنم. پدرش نیز قبلا در برخی رسانه ها گفته بود خود را کُرد می داند و به خاطر علاقه ای که به مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق دارد، این نام را برای فرزندش انتخاب کرده است. (نام پدر مسعود بارزانی همف مصطفی بوده است) اما بعدها، پدر و پسر این ماجرا دنبال را نگرفتند و در چندین رسانه ی دیگر، خهود را به عنوان ترک معرفی کرده و به این موضوع افتخار کردند. تحلیل اجمالی فضای اجتماعی زندگی صدها هزار مهاجر ترکیه ای ساکن آلمان و نیز به خاطر آوردن وضعیت اسفبار کردها در ترکیه، می تواند به این سوال پاسخ دهد که چرا اوزیل ها، دوست نداشته اند خود را کُرد معرفی کنند. بسیاری از رسانه های ترکیه ای، به این موضوع اشاره کرده اند که خانواده ی اوزیل از شهر کاملا ترک نشین زونگولداغ به ترکیه رفته اند اما اصالت آنها از شهر کردنشین دیاربکر است.

قانون اساسی ترکیه چه می گوید؟
شاید باورکردنش برای خیلی ها اندکی مشکل باشد اما در ماده ی ۶۶ قانون اساسی ترکیه آمده است: «هر فردی که دارای تابعیت دولت ترک باشد، ترک است!» در متن قانون اساسی ترکیه، به جای دولت ترکیه از عبارت «دولت ترک» استفاده شده و از دید این سند، تمام ۸۲ میلیون شهروند ترکیه اعم از ترک، کُرد، عرب، لاز، آشوری، ارمنی و دیگران، همگی «شهروند ترک» به شمار می آیند و بنا بر هیمن قاعده ی ساده، پدر مسعود اوزیل نیز یک شهروند ترک و پسرش مسعود، یک ترک زاده به حساب می آید!

مواجهه ی خردمندانه ی مرکل
خانم مرکل در کنفرانس مطبوعاتی خود در مورد کناره گیری اوزیل از تیم ملی آلمان، اعلام کرد که به تصمیم او احترام می گذارد و معتقد است اوزیل کارهای ارزشمندی برای فوتبال آلمان انجام داده است. مرکل همچنین به این موضوع اشاره کرد که مهاجرین ترک، غالبا، توانسته اند خود را به خوبی با زندگی و قوانین آلمان، تطبیق دهند.

پایان ماجرا
شاید نقطه ی پایان در روایت جدایی اوزیل از تیم ملی المان، برای فوتبالیستی که در ۵ سال اخیر، با رقم خیره کننده ی پنجاه میلیون یورو در آرسنال انگلیس توپ زده، چندان تلخ نباشد. اما برای مهاجران دیگر چنین نیست. واقعیت این است که عواملی همچون مواضع تند، آنارشیستی و قاطعانه ی دونالد ترامپ در برابر مهاجرین، جاری شدن سیل آوارگان خاورمیانه ای و آسیایی و آفریقایی به سوی اروپا و آمریکا، فرار مغزها و دغدغه های امنیتی و فرهنگی و اجتماعی، همگی به اندازه ی کافی نگران کننده هستند و حتی ترویج اندیشه های پست مدرن، جهان وطنی و کم فروغ شدن ظاهری نگرش های ملی گرایانه، چندان قابل اطمینان نیست و اگر کشورهای غربی، بر روی این مسائل تمرکز نکنند و به شکل جدی، خطر ریشه دواندن تفکرات ضدمهاجری و نژادپرستانه را خنثی نکنند، در آینده شاهد مشکلاتی خواهیم بود که نمی تواند فقط در کناره گیری یک فوتبالیست پولدار تیم ملی یک کشور، خلاصه شود.

و اما مطهری، سردار نقدی و هویت فوتبالی

علی مطهری از نمایندگان مجلس و عضو کمیسیون فرهنگی، در گرماگرم برگزاری جام جهانی فوتبال، در اینستاگرام خود نوشت:«در میان تیم‌های جام جهانی فوتبال، تیم‌هایی را می‌بینیم که از بازیکنانی با ملیت دیگر استفاده می‌کنند به این بهانه که تابعیت آن کشور را دارند. این قضیه رقابت بین ملتها را مخدوش و ناعادلانه کرده است. مثلاً تیم فرانسه که در آن تعداد قابل توجهی از ملیت‌های آفریقایی در آن حضور دارند در واقع تیم ملی فرانسه نیست بلکه تیم فرانسه و مستعمرات آفریقایی سابق اوست. این مطلب را با شدت کمتری می‌توان درباره تیمهای آلمان و بلژیک نیز صادق دانست. این که چند غول آفریقایی را در داخل تیم ملی خود قرار می‌دهند نشانه ضعف فوتبال آن کشور است. فیفا باید این نقص و بی‌عدالتی را برطرف کند به طوری که تیم ملی هر کشوری فقط از همان ملیت تشکیل شده باشد و حتی شامل بازیکنان دو رگه نیز نباشد.»

در همین حال سردار نقدی، معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران و از چهره های تندرو و راست افراطی جمهوری اسلامی، در نامه ای به معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور، تصویر تیم ملی فوتبال فرانسه را برای او فرستاده و به بیان نظرات عجیبی پرداخته است. نقدی نوشته است:«همانطور که مستحضر هستید تیم ملی هر کشور نماد هویت ملی و معرف ریشه های تاریخی ونماد جامعه آن کشور است. آیا شما در این تصویر هویت آفریقایی را مشاهده می‌کنید یا هویت فرانسوی و نژاد اروپایی را می‌بینید؟ از ۲۳ بازیکن این تیم ۱۵ نفر آفریقایی تبار و از بقیه هم نفراتی آسیایی تبار هستند. در بسکتبال فرانسه وضع از این هم بدتر است. آنجا از ۱۲ عضو تیمملی بسکتبال ده نفر سیاه پوست آفریقایی هستند.واقعیت این است که جمعیت بومی فرانسه در حال انقراض است و آنها ناگزیر به واردات نیروی انسانی از خارج کشورشان هستند.»

این سردار سپاه در ادامه حضور بیکانگان در تیم ملی فوتبال فرانسه را نتیجه پیاده سازی سیاست‌های فرهنگی اروپا و سبک زندگی غربی دانسته و در ادعایی عجیب گفته است:«سبک زندگی غربی و گسترش اباحه گری و حیا ستیزی، رشد منفی جمعیت در اکثر قریب به اتفاق کشورهای اروپایی را به دنبال داشته است و به خاطر جبران این مشکل و برقراری تعادل جمعیت این کشورها مجبور به واردات نیروی انسانی از آفریقا و آسیا هستند چرا که اگر این کار را نکنند هر سال بخشی از جمعیت آن ها کاسته می شود و باید تعدادی از کارخانه ها، مدارس، تیم های ورزشی و دانشگاه های خود را تعطیل و خانه ها را بلا استفاده رها کنند.

به عبارت دیگر اگر این کشورها نسبت به واردات نیروی انسانی مبادرت نکنند در چند دهه آینده به مناطقی بیابانی بدون سکنه تبدیل می شوند. جوان های فرانسوی‌الاصل حال تن دادن به تمرینات سخت و آمادگی برای مبارزه ملی در ورزش را ندارند و ترجیح می‌دهند به عیش و عشرتشان مشغول باشند.»
این اظهارات سیاسی و ایدیولوژیک مطهری و نقدی در حالی منتشر شده که در چند سال اخیر، نه تنها تیم ملی فوتبال ایران، بلکه بسیاری دیگر از رشته های ورزشی این کشور، با حضور مربیان خارجی فعالیت کرده و مشخص نیست اگربه عنوان مثال، تیم ایران در جام جهانی امسال، با حضور چند لژیونر به مرخله ی یک چهارم نمی رسید، آیا باز هم چنین می‌اندیشیدند یا خیر.

*نام نویسنده نزد زیتون محفوظ است.

🍃زنده|شهرام جزایری مجددا بازداشت شد

$
0
0


عضو کمیته رفع حصر مجلس: لاریجانی خبر رفع حصر را تایید نکرد

غلامرضا حیدری عضو کمیته حصر فراکسیون امید مجلس با اشاره به پیگیری خبر مربوط به صدور مصوبه شورایعالی امنیت ملی درمورد رفع حصر گفت که علی لاریجانی رئیس مجلس این خبر را تایید نکرده است.

روز شنبه ۶ مرداد ماه، حسین کروبی فرزند مهدی کروبی به نقل از منبعی که آن را موثق خواند، گفته بود: «رفع حصر در شورایعالی امنیت ملی تصویب شده است.»


دلار ۱۰ هزار تومان شد


ظریف: آمریکا معتاد به تحریم است


شهرام جزایری مجددا بازداشت شد

امروز رسانه ها از بازداشت شهرام جزایری در حین خروج غیر قانونی از ایران خبر دادند.

ماموران گمرک در مرز بازرگان شنبه شب ۶ مردادماه جزایری را از داخل یک دستگاه تریلر حامل بار ترانزیتی هنگام خروج از کشور دستگیر کردند.

گفته می‌شود او همراه با چند نفر دیگر شناسایی و به جرم خروج غیرقانونی از کشور بازداشت شده است.

جزایری در توضیحات خود بعد از بازداشت گفته به علت بدهی مالیاتی ممنوع الخروج بوده است.

او پیش از این در ۲۲ آبان سال ۱۳۸۰ به اتهام فساد مالی و رشوه دستگیر شد و بعد از ۱۳ سال در ۱۱ مهر ۱۳۹۳ آزاد شد.

مراسم بزرگداشت مرتضی اشفاق در اصفهان

$
0
0

اطلاعیه اعضاء و علاقمندان نهضت آزادی ایران در خارج کشور

مرتضی اشفاق انسانی مشفق و متقی به ملکوت اعلی پیوست.
وی از اعضای نهضت آزادی شاخه اصفهان و از نزدیکان حکیم ربانی مرحوم آیت الله غروی اصفهانی و از پیشگامان صنعت نوین چاپ در اصفهان بود که عمری را به روشنگری و وطنخواهی سپری ساخت. شادروان اشفاق در سال ۱۳۸۰ بهمراه جمعی دیگر از اعضای نهضت آزادی ایران به اتهامات واهی دستگیر شد و مدتی را در زندان انفرادی و جمعی سپری ساخت. وی حتی در میان کسانی که اندک آشنایی با او داشتند به نیکنامی و خیر خواهی شهره و همواره مورد مراجعه مردم برای حکمیت و داوری در امور اجتماعی و شخصی بود.
اعضاء و علاقمندان نهضت آزادی ایران در خارج کشور، فقدان این آزاد مردم نیکوکار و خلیق را به هموطنان عزیز و همفکران گرامی تسلیت گفته و برای آن سفر کرده مغفرت و رحمت و برای خانواده و یاران ایمانی و آرمانی او آرامش و امید به آینده ای بهتر آرزو می‌کنیم.
یادش گرامی و مسیرش پررهرو باد

مراسم تشییع آن مرحوم روز یکشنبه هفتم مردادماه ۱۳۹۷ از در منزل ایشان و مراسم ختم در روز دوشنبه هشتم مرداد در مسجد سید اصفهان برگزار خواهد شد.

یک دلار آمریکا بیش از صد هزار ریال ایران

$
0
0

زیتون– ارزش هر دلار آمریکا در بازار ایران به بیش از صد هزار ریال رسید.

در ادامه نوسانات بازار ارز و قیمت‌هایی که مشخص نیست بر چه اساسی هر روز برای دلار ثبت و معامله می‌شود، ایسنا خبر داد که امروز (یکشنبه) و در حالی که بازارهای جهانی تعطیل است، دلار در بازار غیر رسمی ارز ایران تا ۱۰ هزار تومان و حتی بیشتر قیمت خورده است.

افزایش نرخ ارز از حدود یک سال پیش شروع شده و تاکنون نیز بازار آرامشی به خود ندیده است. دلار از حدود ۳۸۰۰ تومان در شهریور ۱۳۹۶ تا بیش از ۱۰ هزار تومان تا به امروز افزایش قیمت داشته و پیش بینی هم برای زمان پیش رو وجود ندارد.

این در حالی است که در سال جاری با وجود اینکه دولت در سیاست ارزی خود تغییراتی ایجاد کرد اما به هر حال پاسخگوی شرایط موجود نبود و به گونه‌ای سیاستگذاری کرد که کارشناسان از همان ابتدای امر آن را شکست خورده و بی‌نتیجه دانسته بودند.

زمانی که دلار تا مرز ۶۰۰۰ تومان پیش رفت، به یکباره و طی یک سیاست دستوری آن را تک نرخی و با قیمت ۴۲۰۰ تومان برای واردات و صادرات اعلام کرده و در سویی دیگر بازار ارز را به رسمیت نشناخت.

کارشناسان و تحلیلگران بازار ارز معتقد بودند همین که بانک مرکزی دیگر صرافی‌ها را از معاملات دلار ممنوع کرده و بازار ارز را امنیتی و به رسمیت نمی‌شناسد، به زودی می‌تواند التهابات ارزی را در شرایطی که معاملات غیرشفاف و زیرزمینی انجام می‌شود، تشدید کند. همین طور هم شد و به مرور بازار ارز از نوسان بیشتری برخوردار شده و قیمت‌ها صعودی پیش رفت.

اگرچه روز گذشته با اعلام بانک مرکزی ایران٬ بهای دلار دولتی موسوم به دلار تک‌نرخی را از ۴۲۰۰ تومان به ۴۴۰۳ تومان افزایش یافت.

تکذیب خبر مصوبه رفع حصر در شورای عالی امنیت ملی

$
0
0

زیتون– غلامرضا حیدری، نماینده مجلس و عضو کمیته حصر فراکسیون امید٬ خبر تصویب رفع حصر در شورای عالی امنیت ملی را به نقل از رییس مجلس تکذیب کرد.

روز گذشته حسین کروبی٬ فرزند یکی از رهبران در حصر «جنبش سبز» خبر از تصویب رفع حصر در شورای عالی امنیت ملی داد.

فرزند مهدی کروبی با اشاره به سخنان معاون اول رییس جمهوری، مبنی بر تلاش برای در کنار هم قرار گرفتن شخصیت‌های برجسته‌ی نمادین و شکل‌گیری وحدت در کشور طی روزهای آتی، گفت: «یک منبع موثق به من گفته است که رفع حصر در شورایعالی امنیت ملی تصویب شده است.»

غلامرضا حیدری٬ نماینده مجلس٬ در همین رابطه به ایسنا گفت: «بعدازظهر دیروز به نقل از فرزند یکی از محصوران این خبر در چند پایگاه خبری منتشر شد. در حاشیه نشست علنی امروز مجلس موضوع را از طریق رئیس مجلس پیگیری کردم که متاسفانه آقای لاریجانی صحت این خبر را تایید نکرد.»

حیدری با اشاره به عضویت علی لاریجانی در شورایعالی امنیت ملی گفت: «همه با شنیدن این خبر بسیار خوشحال شده بودیم اما این مسئله صحت ندارد و شورایعالی امنیت ملی چنین مصوبه ای نداشته است.»

اسحاق جهانگیری٬ معاون اول رییس جمهوری٬ دوم مردادماه گفته بود که اتحاد سیاسی جدی ضرورت امروز ماست.

جهانگیری افزوده بود که همه مسئولین عالی رتبه کشور باید نمایش بزرگی از اتحاد داخلی را به صحنه بیاورند.

معاون اول رییس جمهوری تاکید کرده بود: «در همین راستا به فضل الهی در هفته های آینده شاهد بخشی از این نمایش خواهیم بود و جریانات و شخصیت های نمادین کشور در کنار هم قرار خواهند گرفت.»

کروبی با اشاره به اینکه این جلسه به‌طور کلی راجع به برداشتن محدودیت‌ها و حصرها بوده است، به انصاف نیوز افزود د که در آخرین جلسه‌ی شورایعالی امنیت، مصوب شده است که رفع حصر انجام شود و آن را تمام کنند. این مصوبه تصویب و برای اجرایی شدن نسخه‌ای از آن نیز به دفتر آیت‌الله خامنه‌ای فرستاده شده است.

به گفته حسین کروبی اعضای شورای امنیت ملی درحال حاضر منتظر هستند تا آیت‌الله خامنه‌ای نظرش را راجع به این مصوبه‌ بگوید؛ چرا که اگر رهبری جمهوری اسلامی تا ده روز نظرش را اعلام نکند، این مصوبه لازم‌الاجرا است.

صبح امروز علی‌رضا رحیمی٬ عضو فراکسیون امید به نقل از رییس جمهوری گفته بود که «از حصر فقط پوسته‌اش مانده است.»

 

🍃 پیام تسلیت جمعی از فعالین سیاسی و اجتماعی به اردشیر امیرارجمند

$
0
0

زیتون– جمعی از فعالان سیاسی و اجتماعی و روزنامه نگاران ضمن صدوری پیامی در گذشت خواهر اردشیر امیرارجمند را تسلیت گفتند.

متن کامل این پیام که برای انتشار در اختیار «زیتون» قرار گرفته٬ به شرح زیر است:

به‌نام خدا

وَ بَشِّرِ الصَّابِرِینَ الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِیبَهٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعونَ
برادر عزیز، جناب آقای دکتر اردشیر امیرارجمند
تسلیت صمیمانه و مراتب همدلی عمیق ما را به‌‌خاطر درگذشت خواهر گرامی‌تان بپذیرید.
غم این فقدان، به‌‌ویژه با توجه به عدم‌‌امکان حضور شما در آیین خاک‌سپاری و گرامی‌داشت آن مرحومه، رنج مضاعفی است که صبر و بردباری مضاعف طلب می‌کند.
برای آن فقیده سعیده غفران و رحمت الهی، و برای جنابعالی و سایر بازماندگان و خانواده محترم صبر و اجر و بردباری آرزو می‌کنیم.
امید آن‌که در آینده‌، و با تغییر فضای سیاسی ایران، و در صدر آن با آزادی رهبران جنبش سبز (آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد)، تبعید ایران‌‌دوستانی چون جنابعالی به سر رسد.

با تسلیت مجدد
محمدجواد اکبرین، عبدالعلی بازرگان، محمد برقعی، سروش دباغ، تقی رحمانی، فرزانه روستایی، احمد سلامتیان، رضا علیجانی، حسن فرشتیان، مرتضی کاظمیان، محسن کدیور، علی مزروعی، مهدی ممکن، مهدی نوربخش و حسن یوسفی اشکوری

۲۰۰ خانواده سرنوشت کشور را به گروگان گرفته‌اند

$
0
0

زیتون– هدایت‌الله خادمی٬ نماینده مجلس٬ امروز در نطق میان دستور خود گفت که در «۴۰ سال گذشته حدود ۲۰۰ خانواده سرنوشت کشور را به گروگان گرفتند و از این وزارتخانه به آن وزارتخانه می‌روند.»

هدایت‌الله خادمی خطاب به مردم افزود که با «این دولت و مجالسی که ساخته‌اید» کشور «هرگز توسعه و پیشرفت را نخواهد دید»، و خواستار این شده که «برای برون رفت فوری و حل معضلات کشور باید از فسادهای اقتصادی و اختلاس‌ها پرده‌برداری شود. ۵۰ نفر از اختلاس‌گران و دزدان دولتی را محاکمه و به اشد مجازات برسانیم.»

وی همچنین افزوده است: «دولتمردانی که ظرف ۳۰ سال گذشته این کشور را به این روز انداخته‌اند برکنار شوند و اموال آنها که از کشور برداشته‌اند به خزانه بازگردانده شود.»

به گفته نماینده مردم ایذه و باغ ملک بی‌لیاقتی، ناکارآمدی و سستی دولت‌ها در این سال‌ها مانند رنج‌نامه‌ای است که هر روز بر مشکلات مردم افزوده است. وضعیتی ایجاد شده که مردم این دوران توان تحلیل آن را ندارند. هر روز شاهد بیشتر شدن مشکلات هستیم، اما نه اراده‌ای برای حل آن وجود دارد و نه توانی.

شرایط اقتصادی ایران در ماه‌های اخیر رو به وخامت گذاشته و به خاطر فساد گسترده اقتصادی و همچنین نگرانی‌ها از بازگشت تحریم‌های آمریکا در ماه اوت و نوامبر امسال، نرخ دلار و سکه به شدت افزایش یافته است.


ترامپ تنگه را بسته می‌خواهد

$
0
0

روزهای گذشته مملو از اظهارنظرهای شعارگونه درباره تقابل‌های مختلف میان ایران و آمریکا بوده و محور تمامی این اظهارات که شبیه به جنگ لفظی رهبر کره شمالی و ترامپ بود، تحریم نفتی ایران است. در این بین آنچه بیش از دیگر سوژه‌ها جلب توجه می‌کند، بحث بسته شدن مسیرهای فروش نفت ایران و در مقابل بسته شدن تنگه هرمز برای عبور نفت است که زوایای پیدا و پنهان مختلفی دارد، در این نوشتار به دومین زاویه ناگفته آن می‌پردازم.
پیش از این اینکه تهدید بستن راه نفتی خلیج فارس درواقع تهدیدی علیه هند، چین و ژاپن است توضیح دادم اما این تمام ماجرا نیست.

پرسش اصلی این است که چرا ترامپ باوجود این‌که به‌خوبی از توان ایران برای اخلال در تردد نفتکش‌ها در خلیج‌فارس آگاه است و اثر چنین اخلالی در قیمت نفت به‌آسانی قابل پیش‌بینی‌ست، همزمان هم از تحریم نفتی تهران سخن می‌گوید و هم جنگ لفظی-رسانه‌ای را به‌سویی سوق می‌دهد که تهدید علیه هرمز تشدید شود.

آثار جهانی تحریم نفتی
تحریم نفتی ایران در حدود ۱ میلیون بشکه از نفت مورد نیاز بازار را حذف می‌کند؛ این میزان نفت به‌آسانی و بلافاصله از سوی چندکشور از جمله عربستان و روسیه و امارات قابل جبران است، به‌ویژه اینکه در صورت چنین اتفاقی، قطعا قیمت نفت افزایش خواهد داشت و فروش بیشتر نیز برای این کشورها مطلوب است پس، با اشتیاق از آن استقبال خواهند کرد. نزدیک به یک میلیون بشکه دیگر از صادرات ایران نیز که به چین، هند و روسیه می‌رود با تحریم‌های ترامپ نیازمند تخفیف ویژه خواهد بود اما بدون مشکل دیگری تبادل و در مقابل آن احتمالا کالاهای مختلفی دریافت خواهد شد. پس تا اینجا هم عربستان و روسیه و هم چین و هند از این تحریم خوشنود خواهند بود و هم واشنگتن کم‌وبیش به خواسته‌اش خواهد رسید.
این نخستین گام است اما مشکل ایالات متحده در حوزه نفت بیش از این‌هاست، چه اینکه بی‌ثباتی در تقاضای امروز، موجب نگرانی‌هایی شده است.

مشکل آمریکا چیست؟
برای شرح این مشکل، آمار و ارقام ساده‌ای از وضعیت تولید و مصرف نفت در ایالات متحده را بررسی می‌کنیم.
بنابر گزارش آژانس نظارت بر انرژی آمریکا، این کشور در سال ۲۰۱۷ به‌طور میانگین روزانه ۱۹/۸۸ میلیون بشکه نفت مصرف کرده است. از سوی دیگر آخرین آمار تولید مربوط به رکوردشکنی ایالات متحده حاکی از این است که تولید شیل و غیرشیل در ماه گذشته به ۱۱ میلیون بشکه در روز رسید. در این بین حدود ۹ میلیون بشکه باقیمانده باید از محل واردات تأمین شود.

آمار واردات نیز منتشر شده و نشان می‌دهد در هفته نخست ماه جاری میانگین روزانه ۷/۵ میلیون بشکه و در هفته دوم میانگین روزانه ۹ میلیون بشکه در روز نفت خریداری شده از دیگر کشورها به آمریکا رسیده است.
نکته مهم درباره آمار واردات این است که برخی قراردادهای واردات مانند خرید از کانادا و عربستان؛ حکم خریدهای استراتژیک را دارند و به‌دلایل سیاسی باید حفظ شوند پس این بخش که در حدود نیمی از خرید نفت واشنگتن را تشکیل می‌دهد، قابل حذف نیست. از سوی دیگر، برخی خریدها مانند نفت فوق سنگینی که از ونزوئلا خریداری می‌شد، به دلیل مشخصات فنی و غلظت، قابل جایگزینی با تولیدات داخل آمریکا نیستند و درواقع پالایشگاه‌های خریدار این نفت‌ها نمی‌توانند از محصول داخلی برای جایگزین آن استفاده کنند چراکه نفتی با آن مشخصات در آمریکا تولید نمی‌شود پس ناگزیر به خرید از خارج یا تعطیلی هستند که البته گزینه دوم به‌کلی قابل چشم‌پوشی‌ست.

نتیجه اینکه میزان خرید نفت روزانه آمریکا از سال ۲۰۰۳ تا ابتدای ۲۰۱۸ بین ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه در نوسان بوده که بیش از دوسوم این دوران این رقم بین ۹ تا ۱۰ میلیون بشکه در روز بود و در نهایت در سال ۲۰۱۷ با افت به زیر ۸ میلیون بشکه، رتبه نخست خریداران نفت جهان به چین رسید اما از ابتدای ۲۰۱۸ این رویه کاملا تغییر کرده است.

در سال ۲۰۱۸ میانگین خرید روزانه نفت به جز هفته گذشته، تماماً بین ۷ تا ۸ میلیون بشکه بوده و بیشتر به ۷ نزدیک شده است. در مجموع آنچه در اینجا دیده می‌شود این است که آمریکا به‌سرعت به سوی یک مازاد نفتی در داخل پیش می‌رود که نه به آن نیاز دارد و نه توان پالایشگاهی این کشور یارای میزبانی از آن را دارد. این مازاد در حال حاضر با توجه به تمام آمار و ارقام، نزدیک به نیم میلیون بشکه است اما با رشد روزافزون تولید تگزاس، به‌زودی رقم‌های این مازاد نیز میلیونی خواهد شد.

هرمز ناجی تگزاس
در خبرهای هفته گذشته پی‌در‌پی تأکید شد که ایالت تگزاس آمریکا با رسیدن به تولید ۵/۶ میلیون بشکه در روز، از کشورهای عراق، ایران و کانادا در تولید نفت پیشی‌گرفت و رتبه سوم جهان را از آن خود کرد. در این شرایط، نفت مازاد ایالات متحده که هر روز تولید آن بیشتر می‌شود، به‌جای پر کردن ذخایر استراتژیک این کشور (ترازهای مالی دولت فدرال اجازه خرید بیشتر برای ذخایر را نمی‌دهد)باید به نفتکش‌ها سپرده شود اما فاصله زیاد تگزاس با مراکز مصرف عمده در اروپا و شرق دور، هزینه تمام شده این نفت را برای مصرف‌کننده افزایش می‌دهد و هنوز تمایل زیادی برای خرید نفت از امریکا در میان مصرف‌کنندگان وجود ندارد. بسته شدن یا اخلال در تردد نفتکش‌ها در تنگه هرمز، این مشکل را حل می‌کند.

در صورتی که مشکل امنیتی برای آب‌راه خلیج‌فارس ایجاد شود، قیمت نفت و به‌ویژه سبد نفتی اوپک در بازارهای جهانی سر به فلک می‌کشد و فاصله میان قیمت تمام شده خریدار برای نفت آمریکا و نفت خاورمیانه به حداقل خواهد رسید؛ این همان اتفاقی‌ست که می‌تواند نفت مازاد آمریکا را به سادگی به بازار سرازیر کند و پس از آن بازپس‌گیری بازار از آنها بسیار دشوار و مستلزم چندین سال صرف وقت است. یکی از فاکتورهای تعیین کننده در بازار خرید و فروش و سرمایه‌گذاری نفت، ثبات سیاسی و امنیت اقتصادی محل تولید است که از این نظر تگزاس کیلومترها بالاتر از خاورمیانه قرار دارد و با کوچ مشتریان و سرمایه‌ها به آنجا، بازگرداندن آنها فقط با قیمت ۳۰ یا ۴۰ دلار در هر بشکه برای خاورمیانه ممکن خواهد شد. نمونه چنین اتفاقی را در تولید بسیار پرهزینه نفت در دریای شمال می‌توان دید که حتی باوجود تعطیلی موردی در زمان نفت ۵۰ دلاری، هرگز متوقف نشد و با هزینه تولید ۷۰ دلار نیز به تولید خود ادامه داده است.

منابع آماری:
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRIMUS2&f=W
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_consumption

حجابی که از شرعی به عرفی رسید

$
0
0

زیتون- مریم تاوار:مرکز پژوهش‌های مجلس ایران گزارشی درباره وضعیت حجاب منتشر کرده که در آن به شکست سیاست‌های جمهوری اسلامی دراین‌باره اذعان شده است. این گزارش از آن‌جا اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند که در ماه‌های اخیر، اعتراضات به حجاب اجباری دامنه گسترده‌ای یافت و برخی از معترضان به حجاب اجباری به زندان محکوم شدند.

در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با عنوان «عوامل مؤثر بر اجرایی شدن سیاست‌های حجاب و راهکارهای پیش‌رو» روند سیاست‌گذاری درباره حجاب را از نظرگاه «نگرش مردم نسبت به موضوع» و «رفتار پوششی» آنها و هم‌چنین، علل ناکامی سیاست‌های برخورد با «بی‌حجابی یا بدحجابی»  ارزیابی شده است.

حجاب عرفی اما عملا به این معنا است که حجاب برخلاف شکل رسمی اعلام شده از طرف حکومت و روحانیون شکل ثابتی ندارد و مقدار آن را عرف هر جامعه تعیین می‌کند. به این ترتیب این عرف حتی می تواند حجاب را مانند کشورهای غربی تعریف کند.

براساس این گزارش حجاب شرعی برای ۳۵ درصد از افراد جامعه ارزشمند است و تقریباً ۵۵ درصد از زنان حجاب عرفی را ارزشمند دانسته‌اند.

حجاب عرفی اما عملا به این معنا است که حجاب برخلاف شکل رسمی اعلام شده از طرف حکومت و روحانیون شکل ثابتی ندارد و مقدار آن را عرف هر جامعه تعیین می‌کند. به این ترتیب این عرف حتی می‌تواند حجاب را مانند کشورهای غربی تعریف کند.

این مرکز با اشاره به آمارهای نهادهای دولتی و نظرسنجی‌ها اعلام کرده که «تحول رفتاری و هنجاری در جامعه به سمت بدحجابی یا حجاب عرفی است».

براساس این گزارش، در بخش جمعیت بالای محجبه‌های عرفی، نتایج تحقیقات نشان می‌دهد بیش از ۸۵ درصد از «جمعیت بدحجاب در گروه بدحجابان کم‌آسیب قرار دارند که به لحاظ ذهنی خود را محجبه می‌دانند».

بیشتر بخوانید 

حجاب درترازو

چرا درجمهوری اسلامی حجاب مساله ای «ناموسی» شد

این گروه که اصطلاحاً آنها را طیف خاکستری می‌نامند، به لحاظ ذهنی از یک طرف حجاب را برای زن مسلمان واجب می‌دانند اما از طرف دیگر نسبت به ارزشمندی حجاب شرعی و البته مداخله دولت در این زمینه موضع دارند و بخشی از آنها نیز به لحاظ ذهنی مستعد ریزش به سمت بدحجابان هنجارشکن هستند.

 

در این گزارش، آمده است که بر خلاف تصورها، میزان بی‌حجابی در شهرها و روستاها تفاوت فاحشی ندارد و افزایش مخالفت زنان محجبه در کنار زنان «بد‌حجاب» با دخالت دولت در برخورد با پدیده «بد‌حجابی» از نکات اذعان‌شده در این گزارش است.

بر خلاف تصورها، میزان بی‌حجابی در شهرها و روستاها تفاوت فاحشی ندارد و افزایش مخالفت زنان محجبه در کنار زنان «بد‌حجاب» با دخالت دولت در برخورد با پدیده «بد‌حجابی» از نکات اذعان‌شده در این گزارش است.

این گزارش به‌طور کلی وضعیت حجاب در ایران را چنین گزارش کرده است:

۱- وضعیت ارزشی: ارزش حجاب در جامعه کاهش یافته و نوعی فشار اجتماعی بر علیه حجاب وجود دارد.

۲- وضعیت رفتاری: محجبه‌ها علی‌رغم در اقلیت بودن در جامعه انسجام نسبتاً بالایی دارند.

۳- وضعیت مطالبه‌گری: مخالفت ذهنی با مداخله دولت به‌صورت گشت ارشاد فعلی بسیار زیاد است.

تهیه کنندگان این گزارش می‌گویند افراد تحصیلکرده جوان ساکن شهرهای بزرگ که عمده مصرف فرهنگی آنها تماشای ماهواره و فیلم‌های سینمایی خارجی است، بیشترین میزان بی حجابی را دارند.

از همین‌رو به‌نظر تهیه‌کنندگان گزارش، اقدام در خصوص حجاب، باید معطوف به نقطه کانونی آسیب‌زا به مسئله حجاب، یعنی کاهش ارزشمندی آن از سوی نظام رسانه‌ای و مصرف فرهنگی افراد باشد. لذا پنج سناریو برای جمهوری اسلامی در این زمینه تعریف کرده‌اند:

تشدید فرآیند جرم‌انگاری و ممنوعیت

هدف این سناریو سخت‌تر کردن مجازات بی‌حجابی به‌منظور افزایش قدرت بازدارندگی و رفع موانع پیشروی اجرای آن است.

جرم‌زدایی از بی‌حجابی و تمرکز بر اقدامات ترویجی

سناریوی دوم برعدم برخورد با بدحجابان در جامعه و تمرکز دولت بر اقدامات ایجابی و ترویجی از قبیل آگاه‌سازی، آموزش و حتی در مواردی تبعیض مثبت در نظام‌های اداری و استخدامی متمرکز است.

 تداوم و حفظ وضع موجود

در این سناریو با توجه به محدودیت امکانات عمل سیاست‌گذار در این حوزه، بر عدم دست‌کاری وضعیت و حفظ وضع موجود تأکید می‌شود. مدافعان این نظر معتقد هستند که ورود حاکمیت به هر شکل، وضعیت را بحرانی‌تر می‌کند.

تغافل نسبت به پدیده بی‌حجابی

براساس این سناریو، ضمن حفظ وضع موجود، نسبت به هنجارشکنی و بدحجابی‌های موجود در جامعه نوعی تغافل صورت می‌گیرد و به نوعی، افراد در انتخاب نوع پوشش خود آزاد خواهند بود و فردی بودن حجاب پررنگ‌تر شده و پیامدهای اجتماعی بدحجابی نادیده گرفته می‌شود.

 اصلاح سیاست‌های حجاب با محوریت اقدامات رسانه‌ای- تبلیغی

در این سناریو تمرکز بر اصلاح و تقویت دستگاه‌های رسانه‌ای- تبلیغی با هدف تقویت ارزشمندی و زیبانمایی حجاب است. در واقع می‌توان گفت که مسئله حجاب را باید در بستر فرهنگی و اجتماعی و با استفاده از ابزارهای خاص خودش حل کرد. یکی از مهمترین ابزارهای حوزه فرهنگ و هنجارسازی، رسانه‌ها هستند.

این مرکز اما درنهایت با جمع‌بندی این پنج روش این‌گونه نتیجه گرفته که با توجه به «بحرانی بودن و چندبعدی بودن وضعیت حجاب»، اتخاذ یکی از این سیاست‌ها «موجب مغفول ماندن دیگر ابعاد دخیل در این حوزه خواهد شد».

بخشی از این گزارش مربوط به بررسی سیاست‌های جمهوری اسلامی برای مقابله با «بد‌حجابی» در ایران است که اذعان شده مجموعه این سیاست‌ها «سبب بهبود وضعیت حجاب در جامعه نشده است.»

راهکار پیشنهادی این گزارش «تغییر رویکرد نظام از افزایش آگاهی بخشی و تقویت ایمان» به افزایش «ارزشمندی حجاب» است.

با این حال این گزارش درباره روش دست‌یابی به این موضوع سکوت کرده و تنها اعلام کرده که در کنترل وضعیت و حرکت به سمت بهبود وضعیت حجاب در جامعه باید تلفیقی از سناریوهای «تغافل نسبت به پدیده بی حجابی» و «زیبانمایی حجاب از طریق اصلاح و تقویت دستگاه های رسانه‌ای تبلیغی در دستور کار قرار گیرد که لازمه اجرای آن استفاده از ظرفیتهای رسانه ای صدا و سیما، وزارت ارشاد،فضای مجازی و گروه های مرجع است».

این مرکز در گزارش خود، با مقایسه نظرسنجی‌های نهادهای دولتی در سال‌های مختلف اعلام کرد به تدریح تعداد طرفداران اقداماتی چون گشت ارشاد، «کاهش قابل توجهی» داشته و تنها ۴۰ درصد از افراد، موافق مداخله دولت به موضوع حجاب هستند.

موضوعی که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، نیز بارها بر آن تاکید کرده و گفته که «با ون و سرباز فرهنگ درست نمی شود».

بر اساس نتایج یکی از پژوهش‌های استفاده شده در این گزارش، در سال ۹۱ در شهرها و روستاهای ایران حدود ۶۵ درصد از زنان «بدحجاب» بوده‌اند.

بخش دیگری از این گزارش مربوط به بررسی سیاست‌های جمهوری اسلامی برای مقابله با «بد‌حجابی» در ایران است که اذعان شده مجموعه این سیاست‌ها «سبب بهبود وضعیت حجاب در جامعه نشده است.»

برخی روحانیون شیعه با اجباری بودن حجاب مخالفند. زیرا آن را مسأله‌ای فردی می‌دانند نه جمعی. به عقیده آنان حجاب در صدر اسلام اجبار نبوده، بلکه موکول به خواست افراد بوده است.

آنان می‌گویند در ابتدای انقلاب نیز، مسأله اجباری کردن حجاب محل اختلاف علما شد. در سال ۶۲ مجلس شورای اسلامی با تصویب قانون مجازات اسلامی، برای عدم رعایت حجاب در معابر عمومی، مجازات تعیین کرد.

از جمله آیت الله محمد اسحاق،یکی از چهار مرجع مشهور نجف، سال ۹۵ در دیدار با رئیس قوه قضائیه ایران اعلام کرده بود که «به کارگیری زور و اجبار در امر ترویج حجاب موثر نیست».

حسن یوسفی اشکوری، روحانی شیعه، در سال ۷۹ در حاشیه کنفرانس برلین گفته بود که احکام اجتماعی دین اسلام از جمله حجاب تغییرپذیر هستند.

او به دلیل این اظهارنظر در دادگاه اولیه به ارتداد، متهم و به اعدام محکوم شد. این حکم در نهایت لغو شد و آقای اشکوری علاوه بر خلع لباس، پنج سال متحمل زندان شد.

در این زمینه، ۱۲ تن از نواندیشان دینی روز ۱۷ بهمن ۹۶ در بیانیه‌ای ‌در نفی حجاب اجباری، تاکید کرده بودند که سیاست‌های جمهوری اسلامی در این زمینه نتیجه‌ای جز «هزینه‌های گزاف مالی، بی‌اعتباری دینی و معنوی، ناکارآمدی سیاسی و سرمایه‌سوزی اجتماعی» به دنبال نداشته است.

 

🍃زنده|وزارت امور خارجه ایران:با این آمریکا قطعا امکان گفت‌وگو  وجود ندارد

$
0
0


خط فقر بالاتر از ۳.۵ میلیون تومان است


طرح موضوع بازگشت نیروهای کار افغانستانی از ایران به افغانستان دز مجلس

علی‌رضا رحیمی، نماینده مجلس اعلام کرد: در یکی از جلسات محدود ولی مهم مجلس موضوع بازگشت نیروهای کار افغان از ایران به افغانستان مطرح شد.

Risultati immagini per ‫نیروهای کار افغانستانی در ایران‬‎

به گفته وی واحد پول افغانی بیش از تومان ما ارزش دارد و درآمدشان در اینجا بشدت کاهش یافته است.

بنابر این پیشنهاد شد سریعا بفکر تامین صدها هزار کارگر ساده در مشاغل خدماتی باشیم./ جماران



وزارت امور خارجه ایران: با این آمریکا قطعا امکان گفت‌وگو  وجود ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود اعلام کرد:با این آمریکا و این سیاست‌ها قطعا امکان گفت‌وگو و تعامل وجود نخواهد داشت و آمریکا نشان داده و می‌دهد که غیرقابل اعتماد است و طرف مطمئنی برای هیچ کاری نیست./ایران


بازداشت موقت نسرین ستوده تمدید شد


خبرهای روز گذشته را از اینجا بخوانید

خامنه‌ای، مستبد امروز ایران، مسئول جان زندانیان سیاسی است

$
0
0

هو الحکیم

بیش از دو سال است که نرگس محمدی در زندان، هدف کینه‌توزی‌های استبداد دینی است. مقاومت و پایداری وی در دفاع از حقوق بشر و رهایی انسان‌ها از یوغ خودکامگی، انتقام‌جویی خودکامگان را شدت بخشیده است.

نرگس محمدی هنگامی که به زندان بازگردانده شد، از بیماری‌های شدیدی رنج می‌برد و اساسا همین بیماری‌ها سبب شده بود که به مرخصی استعلاجی برود، چرا که استرس‌هایی که به طور طبیعی در زندان برای زندانیان ایجاد می‌شود، بیماری‌ها را تشدید می‌کند. تعلل و موانعی که از طرف نیروهای سرکوبگر، اعم از امنیتی و قضایی، جهت مداوا صورت می‌گیرد، مشکلات زندانیان بیمار را افزون‌تر می‌کند.

اخیرا با شدت گرفتن بیماری‌های نرگس محمدی، او ناچار به بیمارستان منتقل شد و به طور اضطراری مورد عمل جراحی قرار گرفت؛ این کار البته با ایجاد تنش از طرف مأموران برای بیمار همراه بود، که معلوم است چه اثرات سوئی روی بیمار خواهد گذاشت.

نهایتا علی‌رغم اصرار پزشک معالج جهت مراقبت‌های بعد از عمل و گذراندن دوره نقاهت در بیمارستان، نرگس محمدی را با تعجیل به زندان منتقل کردند. همان‌طور که وکیل او بعد از ملاقاتش تصریح کرده است، نرگس محمدی نیاز به مرخصی استعلاجی دارد، اما مسؤولان همچنان از اجرای قانون خودداری می‌کنند.

البته دستگیری و زندانی کردن نرگس محمدی، عبدالفتاح سلطانی و نسرین ستوده، این مدافعان راستین و سرسخت حقوق بشر، و نیز سایر زندانیان سیاسی از اساس خلاف قانون است. البته در نزد استبداد و مستبد امروز ایران و اعوان و انصار وی دفاع از حقوق بشر جرمی نابخشودنی محسوب می‌شود؛ به همین سبب است که عبدالفتاح سلطانی که باید سال‌ها پیش از زندان آزاد می‌شد، هنوز در بند است و در زندان به سر می‌برد و حتی از دادن مرخصی قانونی هم به او و دیگر زندانیان دریغ می‌ورزند. تمام زندانیان سیاسی باید بدون قید و شرط و فورا آزاد می‌شدند و حصر ظالمانه رهبران سرافراز جنبش سبز آقایان میرحسین موسوی، مهدی کروبی و خانم زهرا رهنورد باید شکسته شود که امیدواریم به زودی شاهد آن باشیم.

در هر صورت، مسؤول حفظ جان و سلامت نرگس محمدی، دیگر زندانیان سیاسی و محصوران بر عهده دستگاه قضایی، نیروهای امنیتی و در رأس آنان بر عهده مستبد امروز ایران آقای خامنه‌ای است.

انتظار می‌رود که تمامی مخالفان استبداد ضمن حساس و مراقب بودن نسبت به اوضاع متلاطم و وخیم کشور دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و محصوران را از یاد نبرند و آزادی آنان را همواره مطالبه نمایند.

 

اعلام آمادگی ترامپ برای دیدار بدون قید و شرط با حسن روحانی

$
0
0

زیتون– دونالد ترامپ٬ رییس‌ جمهوری آمریکا٬ اعلام کرد که برای دیدار با همتای ایرانی‌اش «بدون هیچ پیش شرطی» آماده است.

دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست‌وزیر ایتالیا در واشینگتن، رسما اعلام کرد که: «من قطعا آماده‌ام» با رییس‌جمهوری ایران دیدار کنم، اگر وی مایل به این کار باشد و این ملاقات نیز «بدون هیچ پیش‌شرطی» خواهد بود.

جمهوری اسلامی پیش از این بارها پیشنهاد مذاکره با آمریکا را رد کرده بودند.

۲۷ تیرماه محمود واعظی٬ رییس دفتر رییس جمهوری٬ خبر از تماس بی‌پاسخ ترامپ با حسن روحانی داده بود.

به گفته واعظی زمانی که روحانی به مقر سازمان ملل رفت٬ رییس جمهوری آمریکا که هشت بار درخواست گفت‌وگو با رییس جمهوری ایران را مطرح کرد ولی روحانی این درخواست را قبول نکرد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز روز دوشنبه گزارش‌ها در این زمینه که سفر وزیر خارجه عمان به واشینگتن با هدف میانجی‌گری بین ایران و آمریکا صورت گرفته است، رد کرد و گفت: «با این آمریکا و سیاست‌هایی که در پیش گرفته قطعاً امکان تعامل و گفت‌وگو وجود نخواهد داشت.»

دونالد ترامپ در بخش دیگری از صحبت‌هایش توافق اتمی برجام را مضحک خواند و گفت این توافق ارزش کاغذی که بر روی آن نوشته شده بود را نداشت.

رییس جمهوری آمریکا تاکید کرد: «در حال حاضر آنها در شرایطی سختی هستند. من به توافق هسته ای با ایران پایان دادم، توافقی که مضحک بود. آنها ممکن است در نهایت بخواهند با ما دیدار کنند و من هم در هر زمانی که آنها بخواهند آماده این دیدار هستم.»

به گفته ترامپ، این دیدار «نه از موضع قدرت خواهد بود و نه از موضع ضعف. بلکه اگر منجر به توافقی معنی دار شود که مانند توافق قبلی بی ارزش نباشد، کار مناسبی است.»

رییس جمهوری آمریکا روز ۱۸ اردیبهشت امسال ایالات متحده را از توافق اتمی با ایران موسوم به برجام خارج کرد و گفت که تحریم‌های واشینگتن علیه تهران را بازخواهد گرداند.

رهبران دو کشور در هفته‌های اخیر جنگ لفظی علیه یکدیگر را تشدید کرده‌اند.

آشتی ملی یا کینه قدیمی

$
0
0

زیتون- پریا منظرزاده: با افزایش تهدیدهای خارجی ایران با امریکا و متحدانش، از درون حاکمیت اخباری مبنی بر رفع برخی اختلافات میان جناح‌های مختلف به گوش می‌رسد؛ این رخدادهای تازه می‌توانند گشایشی در عرصه سیاسی باشند؛ هرچند ممکن است در لحظات آخر اتفاقات دیگری رخ دهد و کینه قدیمی آیت الله خامنه ای بر آشتی ملی غلبه کند.

اسحاق جهانگیری که بهمن ماه ۱۳۹۶، پس از اعتراضات سراسری، در جلسه شورای اداری استان یزد از ملاقات خود با رهبری و گفتگو درباره نجابت سید محمد خاتمی، رییس جمهور اسبق ایران سخن گفته بود، اکنون تلاش‌های خود را افزایش داده و تصمیم دارد خاتمی را در «جلسه ای با حضور بزرگان نظام» شرکت دهد.

جهانگیری درباره مواضعی که خاتمی پس از اعتراضات سال گذشته گرفت، گفت: «با وجود آنکه خیلی‌ها که مدعی حمایت از نظام هستند حاضر نشدند یک کلمه حرف بزنند اما حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی سینه سپر کرد و از نظام و رهبری دفاع کرد و به همین دلیل مورد تهاجم دشمنان خارج از کشور قرار گرفت…. در یکی از دیدارهای خود با مقام معظم رهبری درباره حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی صحبت کردم…. من معتقدم که با تدبیر رهبر معظم انقلاب حتما این سرمایه در اختیار نظام قرار خواهد گرفت.»

انتشار تصاویری از حضور محمد خاتمی در مراسم ختم پدر سید مصطفی تاجزاده، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی، از رسانه هایی همچون خبرگزاری فارس، حدود دو هفته پیش این نوید را در پی داشت که ممنوع التصویری او رفع شده است.

این درحالیست که در آخرین افطار آیت الله خامنه ای تعدادی از چهره های شاخص اصلاح طلب، از جمله محمدعلی ابطحی، محمد سلامتی، علی شکوری راد و رسول منتجب نیا حضور داشتند که نشان از مسالمت‌امیز شدن فضا دارد.

بیشتر انتقادها معطوف به تعریف محدودی است که از وفاق ملی وجود دارد؛ مردم به دنبال وفاق میان مردم با مردم، و مردم با حاکمیت هستند و حکومت، وفاق میان جناح های مختلف را دنبال می کند.

در عین حال، شنبه ۶ مرداد ۹۷، حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی، از رهبران جنبش سبز نیز از تصویب رفع حصر او در آخرین جلسه‌ شورایعالی امنیت و ارسال این مصوبه به رهبری خبر داد: «من از منبع موثقی پرسیدم که صحبت‌های اخیر آقای جهانگیری به چه علت بوده است…. درحال حاضر منتظر هستند که رهبری نظرشان را راجع به این مصوبه‌ی شورای امنیت بگویند؛ این‌طور که می‌گویند اگر رهبری تا ده روز نظرشان را اعلام نکنند، این مصوبه لازم‌الاجرا است.»

اما غلامرضا حیدری، نماینده مجلس و عضو کمیته رفع حصر فراکسیون امید روز بعد به نقل از علی لاریجانی، رئیس مجلس، اعلام کرد که شورای امنیت ملی مصوبه ای برای رفع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد نداشته است.

خبر رفع حصر از سوی خبرگزاری فارس هم تکذیب شد. اما سایت تابناک، که وابسته به محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است، از رفع حصر و آشتی ملی تا عید قربان (۳۱ مرداد) خبر داد.

چندی پیش نیز علیرضا رحیمی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، در توضیح دیدار جمعی از اعضای فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی با رییس جمهور، به نقل از حسن روحانی، گفته بود که در نتیجه اقدامات دولت یازدهم، از حصر فقط پوسته‌اش مانده است.

سیاست زهر چشم و امید به رفع محدودیت ها

حکومت ایران در ماه‌های اخیر حکومت در عرصه خارجی در نبرد و با مشکلات داخلی دست به گریبان است. اعتراض های مردمی؛ از مال‌باختگان موسسات های اعتباری گرفته، تا کارگرانی که حقوق دریافت نکرده اند و اعتراض های معیشتی و کمبود آب، کنترل بر شرایط داخلی را تا حد زیادی کاهش داده است. در این شرایط، سناریوهایی از جمله برخوردهای تند با فعالان زیست محیطی، دانشجویی و شبکه های اجتماعی اجرا شد تا دیگران حساب کار خود را داشته باشند. از سوی دیگر، خروج امریکا از برجام، رفتن کمپانی های اروپایی از ایران و فشار روی اقتصاد ایران، بخصوص کاهش فروش نفت، در سطح بین المللی عرصه را بر ایران تنگ کرده است.

در شرایطی که حکومت در عرصه خارجی در نبرد و با مشکلات داخلی دست به گریبان است، برخی از مقامات حکومت ایران راه حل را  وحدت و انسجام داخلی می دانند.

اکنون برخی از مقامات حکومت ایران راه حل را  وحدت و انسجام داخلی می دانند.  حزب اعتماد ملی، که مهدی کروبی، از رهبران اعتراض های انتخاباتی سال ۸۸، دبیرکلی آن را بر عهده دارد، نیز در ماه های اخیر جان تازه ای گرفته است. نه تنها محمدعلی افشانی، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، به شهرداری تهران رسید، بلکه صحبت از رفع توقیف و انتشار دوباره روزنامه اعتمادملی نیز هست.

الیاس حضرتی، قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی، روز شنبه در نشست خبری حزب اعتماد ملی با تاکید بر اینکه راه‌حل مسائل جمهوری اسلامی در مقابل با دشمنان وحدت و انسجام ملی و داخلی است، اظهار داشت: «یک قدم درخصوص در بازی ایران و اسپانیا ایجاد شد، گشایش‌هایی ایجاد شد. مجمع تشخیص مصلحت نظام در موضوع سپنتا نیکنام یک قدم برداشت. رفع حصر می‌تواند صد قدم باشد و گشایش‌های بیشتری برای کشور ایجاد کند.»

قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی با اشاره به اظهارات اخیر جهانگیری مبنی بر در کنار هم قرار گرفتن نمادین شخصیت های برجسته، و شکل گیری وحدت در کشور در روزهای آینده، گفت: «تلاش آقای جهانگیری رفع محدودیت های آقای خاتمی است تا در جلسه ای با حضور بزرگان نظام، ایشان نیز حضور داشته باشند.»

وفاق حکومت و مردم یا وفاق حاکمان

این درحالیست که ایده «آشتی ملی» که محمد خاتمی، رییس جمهور اصلاحات چند ماه پیش، برای رفع کدورت ها بر مبنای محورهای مشترکی مانند حفظ «اصل نظام» یا «ایران و منافع ملی» مطرح کرده بود، با مخالفت شدید رهبر ایران مواجه شد. آیت الله خامنه ای گفت: «مگر مردم با هم قهر هستند که بخواهند آشتی کنند؟»

این وفاق ملی میان گروه های سیاسی، خواسته همیشگی خاتمی بوده است. او در سال ۸۶ در دیدار روسا و اعضای شاخه‌ جوانان برخی احزاب گفت: « بعد از یک‌صد و پنجاه سال [انقلاب مشروطه] تحمل مشکلات ناشی از تفرق و عدم تحمل امروزه با نسلی با هویت سیاسی و فرهنگی جدید مواجه هستیم که به رغم تفاوت در دیدگاه‌های سیاسی دنبال اصول مشترک و چارچوب یکسان برای فعالیت هستند و شهامت و توان غلبه بر مشکلاتی که بر اثر غفلت و تفرقه به وجود می‌آید را دارند، که این مایه خوشحالی است.»

شاید آیت الله خامنه ای هنوز کینه‌ی شایعه‌ای که در شهریور ۱۳۸۸ با عنوان افشاگرى عزیز جعفرى، فرمانده کل سپاه پاسداران، منتشر شد را در دل داشته است. افشاگری فرمانده سپاه درباره این «سخنان منتشر نشده» بود که به خاتمی نسبت داده شد: «اگر در این انتخابات احمدى‌نژاد سقوط کند، عملا رهبرى حذف مى‌شود، اگر به هر قیمتى و به هر شکلى اصلاحات دوباره به قوّه اجرایى بازگردد، دیگر رهبرى اقتدارى در جامعه نخواهد داشت. سقوط اصولگرایى به معناى پایان اقتدار رهبرى تلقى مى‌شود و با شکست اصولگرایان باید قدرت رهبرى را مهار کرد.»

آن زمان، مجمع روحانیون مبارز، که خاتمی عضو ارشد آن است، با انتشار بیانیه‌اى خواستار برخورد قوه قضاییه با تخلفات از هرکس و در هر مقام شد.

با وجود حسن نیت هایی که خاتمی همواره به نظام جمهوری اسلامی نشان داده، مجتبی شاکری دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی نیز از جنبه دیگری از روابط سرد خاتمی و خامنه ای پرده برداشت. او دی ماه ۹۶ گفت: «خاتمی خیلی از شخصیت‌ها را واسطه قرار داد که خدمت رهبری رفته و ملاقاتی ترتیب دهند. حتی طراحی می‌کردند تا در موقعیت‌های مختلف و در جریان سخنرانی‌های رهبری در مرقد امام، آقای خاتمی در مسیر ایشان قرار گرفته و بتواند صحبت کند. اما رهبری همواره به شخصیت‌های واسطه گفتند: آقای خاتمی می‌خواهند چه چیزی بگویند، هرچه می‌خواهند بگویند در رسانه‌ها مطرح کنند.»

پس از این جریانات و اظهارنظرها بود که جهانگیری وارد میدان شد و تلاش کرد تا حدی نقش میانجی‌گری هاشمی رفسنجانی را در عرصه سیاسی ایران ایفا کند. اما اسحاق جهانگیری نیز در ماه های اخیر تا حد زیادی وجهه خود را، به‌خصوص نزد مردم، از دست داده است. ورود او به موضوعات اقتصادی و دستورات قاطع در خصوص موضوعاتی از جمله نرخ ارز، هیچ نتیجه ای نداشته است. به همین دلیل شبکه های اجتماعی پر از طنزهای انتقادآمیز درباره نرخ دلار جهانگیری است.

صحبت از وفاق ملی نیز جهانگیری را به چالش دیگری کشانده است. بیشتر انتقادها معطوف به تعریف محدودی است که از وفاق ملی وجود دارد؛ مردم به دنبال وفاق میان مردم با مردم، و مردم با حاکمیت هستند و حکومت، وفاق میان جناح های مختلف را دنبال می کند.

🍃زنده|نامه سرگشاده خانواده‌های فعالان محیط زیست بازداشتی به سران سه قوه

$
0
0

نامه آدیداس به ایران: ما را درک کنید


نامه سرگشاده خانواده‌های فعالان محیط زیست بازداشتی به سران سه قوه


شعب رسیدگی به جرائم کودک آزاری تشکیل می‌شود

نمایندگان مجلس ایران امروز  مصوب کردند که شعب رسیدگی به جرائم کودک آزاری تشکیل می‌شود.
همچنین با تصویب مجلس کودکان و نوجوانانی که والدین‌شان تعادل روانی ندارند به بهزیستی سپرده می‌شوند./ایلنا


تولید نفت اوپک در ژوییه به بالاترین حد خود رسید


دونالد ترامپ: بدون هیچ شرطی با همتای ایرانی دیدار میکنم

دونالد ترامپ دوشنبه در واشنگتن در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر ایتالیا صحبت می کرد، گفت اگر ایرانی ها بخواهند او هم حاضر با ملاقات با آنهاست.

او  در پاسخ به سوالی درباره شرایطش برای دیدار با مقام های ایرانی چند بار تاکید کرد که هیچ شرطی برای چنین دیداری ندارد.
ترامپ گفت: هیچ شرطی وجود ندارد. آنها اگر بخواهند ملاقات کنند، ما هم ملاقات می کنیم . این هم برای کشور خوب است، هم برای آنها، هم برای ما و هم برای جهان.
دونالد ترامپ در صحبت هایش توافق اتمی برجام را مضحک خواند و گفت این توافق ارزش کاغذی که بر روی آن نوشته شده بود را نداشت./بی بی سی فارسی


شرایط وزارت امور خارجه آمریکا برای «مذاکره بدون پیش شرط»

$
0
0

زیتون– مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ساعاتی پس از اظهارات دونالد ترامپ در خصوص آمادگی برای دیدار بدون پیش شرط با رهبران ایران گفت که اگر «ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند»، «رفتار مخرب خود را کنار بگذارند»، بتوانند «قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هسته‌ای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خواهد»، آنگاه رییس جمهوری گفته است که آماده است تا بنشیند و با آنها گفتگو داشته باشد.

شب گذشته به وقت ایران دونالد ترامپ٬ رییس‌ جمهوری آمریکا٬ اعلام کرد که برای دیدار با همتای ایرانی‌اش «بدون هیچ پیش شرطی» آماده است.

دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست‌وزیر ایتالیا در واشینگتن، رسما اعلام کرد که: «من قطعا آماده‌ام» با رییس‌جمهوری ایران دیدار کنم، اگر وی مایل به این کار باشد و این ملاقات نیز «بدون هیچ پیش‌شرطی» خواهد بود.

مایک پومپئو با این وجود تاکید کرد که از رویکرد رییس جمهوری آمریکا در این زمینه حمایت می کند.

مایک پومپئو در گفت وگو با با شبکه تلویزیونی«سی ان بی سی» گفت: «ما به دنبال آن نیستیم که ریال سقوط کند، یا چیز دیگری. ما خواهان تغییر در رفتار آن رژیم هستیم؛ شما نمی توانید به ریاض موشک پرتاب کنید، نمی توانید افراد را در عراق، سوریه و حزب الله لبنان مسلح کنید. … این رفتار از ایران قابل قبول نیست. اینها تغییراتی هستند که ما بدنبال آن هستیم. و امیدواریم که رژیم ایران نیز موافق باشد و رفتارش را تغییر دهد.»

پیش از این نیز وزیر امور خارجه آمریکا در اواخر اردیبهشت برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید با ایران ۱۲ شرط تعیین کرد.

شرط اول مایک پومپئو این بود که ایران باید تمامی ابعاد و مختصات برنامه نظامی – هسته‌ای سابق خود را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کند و به طور دائم و قابل راستی‌آزمایی، هرگونه کار روی این برنامه را تعطیل کرده و کنار بگذارد.

یکی دیگر از این شروط وزیر خارجه آمریکا این بود که ایران باید به حمایت از گروه‌های تروریستی در خاورمیانه از جمله حزب‌الله لبنان، حماس و گروه جهاد اسلامی فلسطینی پایان دهد.

 

مخالفت نمایندگان مجلس با مذاکره مستقیم ایران و آمریکا

$
0
0

زیتون– تعدادی از نمایندگان مجلس در واکنش به پیشنهاد مذاکره «بدون پیش شرط» و « از موضع برابر» آمریکا٬ مخالفت خورد را اعلام کردند.

علی مطهری٬ نایب رییس مجلس٬ در همین رابطه گفت: «با تحقیرهایی که ترامپ نسبت به ایران داشته مذاکره مناسب نیست، مذاکره در این وضعیت توام با ذلت، خواری و تحقیر است.»

به گفته نایب رییس مجلس اگر ترامپ از برجام خارج نشده بود و تحریم‌های جدید به تصویب نمی‌رساند، مذاکرات اشکال نداشت.

او تاکید کرد: «البته برای ما بهتر بود در زمان اوباما روابط و مذاکرات را با آمریکا انجام می‌دادیم و بسیاری از مشکلات را با دولت اوباما حل می‌کردیم.

مطهری در گفت‌وگوی با ایسنا در عین حال مذاکره در شرایط عادلانه و توام با احترام متقابل را مفید دانست و افزود: «مذاکره و رابطه دو مفهوم جداگانه است. ممکن است رابطه با آمریکا برقرار شود تا تسهیلاتی مثلا برای اتباع ایرانی ساکن در آمریکا به وجود آید ولی مذاکره یعنی توافق با آمریکایی‌ها در حوزه‌ها و مسائل مختلف.»

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه٬ رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس٬ نیز در رابطه با مذاکره بین دو کشور گفت: «زمام اختلافات ایران و آمریکا در اختیار بازیگران ثالث است و تا زمانیکه یک خط قرمز ارتباطی میان دو طرف ایجاد نشود، منافع ملی تهران و واشنگتن بازیچه دیگرانی خواهد بود که از تصاعد بحران میان این دو قدرت منطقه ای و جهانی سود می برند.»

او تاکید کرد: «نباید مذاکره به تابویی در مناسبات ایران و آمریکا تبدیل شود.»

فلاحت‌پیشه همچنین خاطر نشان کرد ترامپ به خوبی می داند که «توان مدیریت جنگ با ایران را ندارد» اما در عین حال حتی از «درک توان و جذابیت های اقتصادی و تجاری ایران» نیز عاجز است.

مسعود گودرزی٬ دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس٬ نیز مدعی شد که «رییس جمهور آمریکا به دنبال ایجاد فاصله بین مردم و حاکمیت است.»

به گفته مسعود گودرزی اگر واقعا ترامپ به دنبال مذاکره با ایران است ابتدا باید اعتماد خدشه‌دار شده را اصلاح کند و سپس صحبت از مذاکره کند.

ولی‌الله نانواکناری٬ عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس٬ تاکید کرد که اگر ترامپ می‌خواهد با ایران مذاکره کند باید برای اثبات ادعایش تعهدات برجامی‌اش را اجرا کرده و بعد صحبت از مذاکره کند نه این‌که تحریم‌هایی همچون اختلال در ارتباطات بانکی و واردات دارو را اعمال کند.

به گفته نانواکناری ترامپ برای اثبات ادعایش در وهله اول باید تعهدات برجامی را اجرا کند و بعد به دنبال مذاکرات در موضوعات غیربرجامی باشد.

شب گذشته به وقت ایران دونالد ترامپ٬ رییس‌ جمهوری آمریکا٬ اعلام کرد که برای دیدار با همتای ایرانی‌اش «بدون هیچ پیش شرطی» آماده است.

دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست‌وزیر ایتالیا در واشینگتن، رسما اعلام کرد که: «من قطعا آماده‌ام» با رییس‌جمهوری ایران دیدار کنم، اگر وی مایل به این کار باشد و این ملاقات نیز «بدون هیچ پیش‌شرطی» خواهد بود.

اگرچه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ساعاتی پس از اظهارات دونالد ترامپ در خصوص آمادگی برای دیدار بدون پیش شرط با رهبران ایران٬ «شرایط» این دیدار را تشریح کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا گفت که اگر «ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند»، «رفتار مخرب خود را کنار بگذارند»، بتوانند «قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هسته‌ای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خواهد»، آنگاه رییس جمهوری گفته است که آماده است تا بنشیند و با آنها گفتگو داشته باشد.

تظاهرات مردم اصفهان در اعتراض به وضعیت معیشتی

$
0
0

زیتون– صبح امروز در شهر اصفهان اعتراضات خیابانی توسط گروهی از کسبه و رانندگان شروع شد.

اهالی محله شاپور جدید در اعتراض به «موج تورم و گرانی» به خیابان‌ها آمدند. معترضین اصفهانی علاوه بر مشکلات معیشتی، به کمبود برق و آب نیز اعتراض داشتند.

در ویدئوهای منتشرشده از این تظاهرات٬ معترضان شعارهایی چون «سوریه را رها کن فکری به حال ما کن»، «رضا شاه روحت شد»٬ «بازاری با غیرت حمایت حمایت» و «نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران» سر می‌دهند. همچنین معترضان پلاکاردهایی در دست داشتند که شعارهایی علیه گرانی در آن نوشته شده بود.

گزارش شده که مغازه‌داران و کسبه در منطقه شاپور جدید دست به اعتصاب زده‌اند. همچنین گزارش‌هایی از اعتصاب کامیون‌داران در شمال شهر اصفهان منتشر شده‌است.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان دهنده حضور پر تعداد نیروهای ضد شورش است.

در هفته های اخیر بحران ارزی باعث سقوط بی‌سابقه ریال واحد پول ملی ایران در برابر ارزهای خارجی شده است.

دو روز پیش دلار آمریکا از رقم بی‌سابقه ده هزار تومان گذشت و این رکوردشکنی همزمان با آغاز به کار عبدالناصر همتی، رییس کل جدید بانک مرکزی ایران بود.

 

​ناطق نوری: نباید مذاکره با آمریکا را رد بکنیم

$
0
0

زیتون-علی‌اکبر ناطق‌نوری٬ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت که نباید مذاکره با آمریکا را رد بکنیم.

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رییس پیشین مجلس با اشاره به پیشنهاد رییس جمهوری آمریکا برای دیدار «بدون پیش شرط» و از «موضع برابر» با رهبران ایران گفت: «ابتدا به ساکن ما نباید مذاکره را رد کنیم و بگوییم بیخود کرده است؛ باید تامل داشته باشیم و دستپاچه نشویم، ذوق زده هم نشویم که ترامپ از همین ذوق زدگی ممکن است سوء استفاده کند، ممکن است ما را تست باشد.»

به گزارش جماران علی‌اکبر ناطق نوری همچنین میگوید شاید سفر  احتمالی یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان به آمریکا و ایران برای میانجیگری میان دو کشور باشد.

شب گذشته به وقت ایران دونالد ترامپ٬ رییس‌ جمهوری آمریکا٬ اعلام کرد که برای دیدار با همتای ایرانی‌اش «بدون هیچ پیش شرطی» آماده است.

دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست‌وزیر ایتالیا در واشنگتن، رسما اعلام کرد که: «من قطعا آماده‌ام» با رییس‌جمهوری ایران دیدار کنم، اگر وی مایل به این کار باشد و این ملاقات نیز «بدون هیچ پیش‌شرطی» خواهد بود.

اگرچه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ساعاتی پس از اظهارات دونالد ترامپ در خصوص آمادگی برای دیدار بدون پیش شرط با رهبران ایران٬ «شرایط» این دیدار را تشریح کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا گفت که اگر «ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند»، «رفتار مخرب خود را کنار بگذارند»، بتوانند «قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هسته‌ای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خواهد»، آنگاه رییس جمهوری گفته است که آماده است تا بنشیند و با آنها گفتگو داشته باشد.

صبح امروز تعدادی از نمایندگان مجلس با پیشنهاد مذاکره بین دو کشور مخالفت کردند.

وزیر امور خارجه عمان: گفت‌وگو میان ایران و آمریکا امکان‌پذیر است

$
0
0

زیتون– وسف بن علوی٬ وزیر خارجه عمان٬ گفتگو میان ایران و آمریکا را امکان‌پذیر دانست.

روزنامه عمانی اثیر اعلام کرد که یوسف بن علوی در گفتگو با شبکه الجزیره گفته است: «تاکنون هیچ پیامی برای میانجیگری نه از طرف ایرانی‌ها و نه از طرف آمریکایی‌ها دریافت نکرده‌ایم، اما به نظر من این گفتگو امکان‌پذیر است و هر دو طرف در این شرایط باید از فرصت استفاده کنند و وارد یک درگیری غیرمفید برای خود و منطقه نشوند.»

او در ادامه خبر داد که در حال حاضر هیچگونه میانجیگری وجود ندارد و دلیل سفر من به آمریکا میانجیگری نیست.

به گزارش ایسنا، روزنامه العرب چاپ لندن پیش از این اعلام کرد که تهران از یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان درخواست کرده است تا کشورش میان ایران و آمریکا میانجیگری کند و او بعد از واشنگتن به تهران سفر خواهد کرد.

دوشنبه شب دونالد ترامپ٬ رییس‌ جمهوری آمریکا٬ اعلام کرد که برای دیدار با همتای ایرانی‌اش «بدون هیچ پیش شرطی» و از «موضع برابر» آماده است.

دونالد ترامپ رسما اعلام کرد که: «من قطعا آماده‌ام» با رییس‌جمهوری ایران دیدار کنم، اگر وی مایل به این کار باشد و این ملاقات نیز «بدون هیچ پیش‌شرطی» خواهد بود.

اگرچه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ساعاتی پس از اظهارات دونالد ترامپ در خصوص آمادگی برای دیدار بدون پیش شرط با رهبران ایران٬ «شرایط» این دیدار را تشریح کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا گفت که اگر «ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند»، «رفتار مخرب خود را کنار بگذارند»، بتوانند «قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هسته‌ای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاح‌های هسته‌ای خواهد»، آنگاه رییس جمهوری گفته است که آماده است تا بنشیند و با آنها گفتگو داشته باشد.

این رویکرد جدید رییس جمهور آمریکا در حالی است که وی هفته گذشته در پیامی توئیتری به هشدار‌های حسن روحانی رئیس جمهور ایران که به او گفته بود، با دم شیر بازی نکن واکنش نشان داد. ترامپ گفت که در صورت ادامه تهدید از سوی مقامات ایران، این کشور با پیامد‌هایی مواجه خواهد شد که تاکنون کمتر کسی در تاریخ تجربه کرده است.

از سوی دیگر، حمید ابوطالبی، مشاور رییس‌جمهوری کشورمان در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ در صفحه توئیتر خود نوشت که احترام به ملت بزرگ ایران، کاهش خصومت‌ها، و بازگشت آمریکا به برجام، هموارکننده مسیر سنگلاخ کنونی است. گفت‌وگوی تلفنی روسای‌جمهوری دوکشور در سازمان ملل در سال ۱۳۹۲، بر این باور استوار بود که می‌توان با التزام به ابزار گفتگو در مسیر اعتمادسازی گام برداشت. برجام دستاورد التزام به گفتگو است؛ بایدآن را پذیرفت. سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل پس از تهدید ملت بزرگ ایران، موضوع ملاقات دو رییس‌جمهور مطرح شد؛ اکنون هم پس از خروج از برجام، ملاقات بدون پیش‌شرط عنوان می‌شود! کسانی که به گفتگو به عنوان روش حل اختلافات در جوامع متمدن باور دارند، باید به ابزار آن هم ملتزم باشند.

سید کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی نیز در واکنش به پیشنهاد رئیس‌جمهور آمریکا برای ملاقات با آقای روحانی گفت: به نظر می‌رسد آقای ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است و چندان به نتایج ملاقات‌های خود و سخنان متناقض خویش نمی‌اندیشد. ما با توجه به تجربه تلخی که از مذاکره با آمریکا و نقض مکرر تعهدات دولتمردان آن کشور داشته‌ایم، طبیعی است که ارزشی برای پیشنهاد وی قائل نباشیم. ترامپ باید قبل از هر چیز، خروج آمریکا از برجام را جبران کند و نشان دهد که برای تعهدات اسلاف خود و قوانین بین‌المللی احترام قائل است.

Viewing all 6931 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>