Quantcast
Channel: سایت خبری‌ تحلیلی زیتون
Viewing all 6931 articles
Browse latest View live

تنش در صحن علنی مجلس در پی طرح سوال در مورد حساب‌های رییس قوه قضاییه

$
0
0

زیتون– در پی طرح دوباره موضوع «حساب‌های رییس قوه قضاییه» فضای مجلس ایران به تشنج کشیده شد.

محمود صادقی٬ نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون امید، امروز بار دیگر موضوع حساب‌های رییس قوه قضائیه را در جلسه علنی مجلس مطرح کرد.

موضوع «حساب‌های رییس قوه قضاییه» از دو سال پیش مطرح است. پیشتر در پی طرح این موضوع از سوی محمود صادقی٬ به رغم مصونیت نمایندگان مجلس٬ برای او احضاریه صادر شده بود. 

پیشتر محمود صادقی در حساب کاربری‌اش در توییتر نوشته بود که با رایزنی‌های رییس مجلس٬ سوال او در رابطه با حساب‌های رییس قوه قضاییه از دستور کار خارج شده بود.

با این حال صادقی از مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد که در مجلس حاضر شده بود پرسید: «به یاد دارم در مقطعی از زمان پرداخت سود به حساب‌های شخصی افراد حرام دانسته می‌شد اما حالا قوه قضاییه از اموال مردم سود می‌گیرد و این سود را صرف پرداخت حقوق به قضات دادگستری می‌کند. آیا قاضی که با مال حرام ارتزاق می‌کند می‌تواند به عدالت حکم بدهد؟ چرا به موازین شرعی توجه نمی‌شود؟»

این سخنان محمود صادقی٬ اعتراض عبدالحمید خدری و چند نماینده دیگر را بر انگیخت.

مسعود پزشکیان٬ نماینده اصلاح طلب مجلس و نایب رییس که اداره جلسه را به عهده داشت٬ در واکنش به محمود صادقی گفت: «شما نباید کل نظام را با این ادبیات و جملات زیر سوال ببرید، در چارچوب سوال، مسائلی که به وزیر ارتباط دارد را مطرح کنید. طوری حرف نزنید که نمایندگان متعرض شما شوند.»

صادقی در پاسخ گفت: «اگر گفته‌هایش اهانت‌آمیز بوده از “همه قضات شریف دادگستری” عذرخواهی می‌کند.»

این نماینده مردم تهران در ادامه افزود: «شکاف بین حاکمیت و جامعه به بالاترین حد خود رسیده و دلیل آن اجرا نشدن قوانین مهم کشور و عدم شفافیت است.»

او  تاکید کرد که «تصرف قوه قضائیه» در وجوه عمومی غیرقانونی و برخلاف اصل ۵٣ قانون اساسی است.

محمد صادقی همچنین تاکید کرد که پرداخت سود به این وجوه حرام است.

این عضو فراکسیون امید مجلس در بخش دیگری از سخنانش گفت: «بنده نمی‌خواهم بگویم که رییس قوه قضاییه از این حساب‌ها، استفاده شخصی کرده است. مجلس بر بودجه و دیوان محاسبات بر نحوه هزینه‌کرد بودجه نظارت دارند. از (آقای) کرباسیان تقاضا دارم به این سوال پاسخ دهد که مبالغ واریز شده، سود حاصله و موارد مصرف آنها را به صورت شفاف بیان کند.»

به جای وزیر اقتصاد٬ مسعود پزشکیان، پاسخ داد: «۶٣ حساب در طول بیست سال افتتاح و بسته شده و در هر دوره سه یا چهار حساب فعال بوده است.»

به گفته پزشکیان حساب‌ها به تائید رهبر، شورای عالی پول و اعتبار، دیوان محاسبات و مجلس رسیده و مدعی شد که حساب‌ها به نام قوه قضائیه بوده و رییس قوه حق امضا داشته است.

در پایان جلسه بررسی سوال محمود صادقی از وزیر اقتصاد، نماینده مردم تهران در مجلس با بیان این جمله که «وزیر اقتصاد یا نمی‌خواهد یا نمی‌تواند پاسخ دهد» از رای‌گیری برای سوالش منصرف شد.


معاون ارزی بانک مرکزی ایران بازداشت شد

$
0
0

زیتون– غلامحسین محسنی اژه‌ای٬ سخنگوی قوه قضائیه٬ خبر از بازداشت احمد عراقچی، معاون ارزی بانک مرکزی ایران، داد.

به گفته غلامحسین محسنی اژه‌ای «در ادامه رسیدگی به پرونده اخلالگران در نظام پولی و بانکی کشور پرونده سه نفر از کسانی که تکمیل شده بود با صدور کیفر خواست به دادگاه ارسال شد و بزودی دادگاه آنها شروع خواهد شد.»

سخنگوی قوه قضاییه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی٬ در ادامه گفت: «همچنین امروز چند نفر دیگر تحت تعقیب قرار گرفته و بازداشت شدند. یکی از آنها معاون ارزی بانک مرکزی است که البته شنیدم اخیرا کنار گذاشته شده بودند.»

احمد عراقچی برادرزاده عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، است.

پیشتر اخباری ضد و نقیض از برکناری احمد عراقچی منتشر شده بود.

سخنگوی قوه قضائیه ایران همچنین از بازداشت «یکی از کارمندان یکی از معاونین رئیس‌جمهوری و چهار نفر از دلالان ارزی که در این خصوص فعالیت غیر مجاز داشتند»، خبر داده است.

او افزود: «یک صراف غیر مجاز نیز احضار و پس از تحقیقات و تفهیم اتهام با قرار بازداشت موقت روانه زندان شد.»

سخنگوی قوه قضاییه روز هفتم مرداد هم خبر داده بود که تاکنون ۲۹ نفر از به گفته او، «اخلالگران در نظام اقتصادی کشور» بازداشت شده‌اند که اتهام «بسیاری از آنها در حد افساد فی‌الارض است».

اتهام «فساد فی‌الارض» ممکن است در مواردی منجر به صدور حکم اعدام شود.

امشبعبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی، جزئیات بسته ارزی بانک مرکزی را که در «شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا» تصویب شده اعلام خواهد کرد.

 

 

 

آقازاده ارزی، اولین قربانی درگیری دولت و قوه قضائیه

$
0
0

زیتون- سینا پاکزاد: ساعاتی قبل از اعلام سیاست‌های جدید دولت درباره ارز، غلامحسین محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه خبر داد که احمد عراقچی، معاون ارزی بانک مرکزی ایران، بازداشت شده است.

هر چند که پیش از این انتقادهای زیادی از عملکرد احمد عراقچی مطرح شده بود اما دلیل بازداشت او از سوی قوه قضائیه نیز مشخص نیست و اتهام مطرح شده مبنی بر «اخلال دربازار» ارز اتهامی کلی است که می‌تواند شامل همه مقامات جمهوری اسلامی شود.

سخنان رهبر جمهوری اسلامی و مخالفت او با تصویب لوایح مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی، دخالت فرمانده سپاه پاسداران درباره اعلام آمادگی دونالد ترامپ برای دیدار با حسن روحانی و بسیاری از گفته‌های مقامات قوه قضائیه می‌تواند مصداق «اخلال دربازار ارز» باشد.

در هر حال سخنگوی قوه قضائیه خبر داده که «در ادامه رسیدگی به پرونده اخلالگران در نظام پولی و بانکی کشور پرونده سه نفر از کسانی که تکمیل شده بود با صدور کیفر خواست به دادگاه ارسال شد و بزودی دادگاه آنها شروع خواهد شد».

احمد عراقچی در حالی در سن ۳۸ سالگی به سمت حساس معاون ارزی بانک مرکزی انتخاب شد که سابقه کارش دراین بانک حدود ۲ سال بود

وی ادامه داد: «همچنین امروز چند نفر دیگر تحت تعقیب قرار گرفته و بازداشت شدند. یکی از آنها معاون ارزی بانک مرکزی است که البته شنیدم اخیرا کنار گذاشته شده بودند».

سخنگوی قوه قضائیه ایران همچنین از بازداشت «یک کارمند یکی از معاونین رئیس‌جمهوری و چهار نفر از دلالان ارزی که در این خصوص فعالیت غیر مجاز داشتند»، خبر داده است.

وی افزوده است: «یک صراف غیر مجاز نیز احضار و پس از تحقیقات و تفهیم اتهام با قرار بازداشت موقت روانه زندان شد».

احمد عراقچی درحالی بازداشت شده که شایعاتی نیز درباره احتمال بازداشت ولی الله سیف، رئیس سابق بانک مرکزی مطرح شده بود.

۲۰ نماینده مجلس نیز در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه خواستار ممنوع الخروج شدن ولی‌الله سیف شده‌اند.

احمد عراقچی درحالی در سن ۳۸ سالگی به سمت حساس معاون ارزی بانک مرکزی انتخاب شد که سابقه کارش دراین بانک حدود ۲ سال بود.

دانش‌آموخته کارشناسی اقتصاد از دانشگاه شهید بهشتی، کارشناسی ارشد مدیریت مالی (فاینانس) از دانشگاه نیویورک و کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه تهران سوابق  عراقچی بود.

 

وی پیش از معاونت ارزی بانک مرکزی عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و نیز معاون اجرایی آن سازمان بود.

یک روز پیش از بازداشت عراقچی، خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران خبر داده بود که عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی، در آغازین روزهای کاری خود، احمد عراقچی را برکنار کرده است.

با این حال ساعاتی بعد رسانه‌های ایران به نقل از یک «منبع آگاه» در بانک مرکزی این خبر را تکذیب کردند.

انتشار این خبر و تکذیب آن می‌توانست نشانه‌ای از اختلاف میان دولت و قوه قضائیه درباره احمد عراقچی باشد.

این بازداشت‌ها و برخوردهای امنیتی اما اگر وضعیت بازار ارز را خرابتر نکند، بهبودی درآن ایجاد نخواهد کرد، همانگونه  که بازداشت ده‌ها نفر از «دلالان» تاثیری در وضعیت بازار ارز نداشته است.

قوه قضائیه ایران در ماه های اخیر بارها تلاش کرده که عملکرد مقامات دولت و «دلالان» را دلیل آشفتگی‌ها در بازار ارز معرفی کند. این موضوعات اما دلیل ثانویه به هم ریختگی در بازار ارز بود.

با نزدیک شدن زمان اعلام تصمیم آمریکا درباره برجام و پس از پایان تعطیلات نوروزی در ایران قیمت دلار ظرف مدت سه روز حدود ۹۰۰ تومان افزایش یافت و به شش هزار تومان رسید.

در این میان مقامات دولت برای کنترل بازار اقدام به عرضه دلار ۴۲۰۰ تومانی کردند که تنها باعث فساد شد.

دولت در سیاست جدید خود اعلام کرد که کلیه صرافی‌های مجاز می‌توانند در چارچوب انجام معاملات خرد نسبت به خرید ارز به صورت اسکناس با رعایت مقررات ارزی اقدام کنند

پس از آن نیز قیمت دلار به شدت افزایش یافت تا اینکه دولت عملا شکست این سیاست را پذیرفت و به سه نرخی شدن ارز تن داد.

اینک دولت سیاست جدیدی را درپیش گرفته است؛ سیاستی که برخلاف سیاست های قبلی تاثیر مثبت داشت و یک روز قبل از اعلام این سیاست کاهش نرخ ارز آغاز شد.

برخی مسئولان اتاق بازرگانی گفته‌اند که «بر اساس این بسته، از این پس مرجع رسمی نرخ دلار بازار ثانویه است که قیمت پیشنهادی آن هشت تا هشت هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود».

بر همین اساس قرار است صنایع پتروشیمی، فولادی و معدنی که ۸۰ درصد از صادرات غیرنفتی کشور به آنها تعلق دارد، ارز خود را مانند صادرکنندگان بخش خصوصی در بازار ثانویه و به نرخ توافقی به واردکنندگان تخصیص دهند.

بازگشت صرافی ها به چرخه ارزی

براساس این بسته سیاستی که عصر یک‌شنبه اعلام شد، غذا و دارو مانند قبل به نرخ دولتی وارد می شود.

دولت در سیاست جدید خود اعلام کرد که «کلیه صرافی‌های مجاز می‌توانند در چارچوب انجام معاملات خرد نسبت به خرید ارز به صورت اسکناس با رعایت مقررات ارزی، به ویژه مقررات مبارزه با پولشویی اقدام کنند».

این سیاست به این معنا است که بانک مرکزی به دنبال بازگرداندن صرافی‌های مجاز به چرخه ارزی است و احتمالا توافقات ارزی صادرکنندگان و واردکنندگان بر بستر صرافی‌ها انجام خواهد شد.

براساس مصوبه جدید دولت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران همچنین مجاز است نسبت به دریافت سپرده ارزی (به صورت اسکناس) از اشخاص حقیقی و حقوقی به واسطه بانک‌های عامل اقدام کند.

این  بانک «ضمن جذب سپرده‌های فوق‌الذکر، مجاز خواهد بود حسب تشخیص خود نسبت به تعیین نرخ سود ارزی و پرداخت سود متعلقه به سپرده‌های مزبور و همچنین کارمزد به بانک‌های عامل عمل نماید».

این به این معنا خواهد بود که مردم می‌توانند دلار و یا ارزهای دیگر را در بانک ها سپرده گذاری کنند؛ اقدامی که در کشورهای همسایه ایران از جمله ترکیه مرسوم است و افراد می توانند حساب دلاری و یا یورویی داشته باشند.

اینک باید دید این اقدامات دولت و همچنین درگیری داخلی در جمهوری اسلامی چه تاثیری دربازار ارز خواهد داشت.

دونالد ترامپ اما همچنان به تاثیر منفی خروج آمریکا از برجام امیدوار است و در توئیت تازه‌ای گفت وضع ایران و اقتصاد آن خیلی سریع در حال بد شدن است.

آغاز فاز اول تحریم‌های آمریکا

$
0
0

زیتون– فاز اول تحریم‌های آمریکا علیه ایران٬ پس از خروج این کشور از توافق هسته‌ای٬ از امروز اجرایی می‌شود.

دور نخست تحریم ها که شامل فلزات گرانبها، صنعت خودروسازی و بیمه کشتیرانی است از ساعت چهار صبح سه شنبه به وقت گرینویچ به اجرا گذاشته می شود. این تحریم ها همچنین بانک ها را از فروش دلار به ایران منع می کند و صدور فرش ایران را هم هدف می گیرد.

همزمان شماری از مجوزهایی صادرشده از سوی دولت آمریکا پس از دستیابی به توافق اتمی، از جمله مجوز واردات اجناس ایرانی مانند فرش و مواد خوراکی به آمریکا و همچنین خرید هواپیماهای مسافربری و قطعات یدکی، بی‌اثر می‌شوند.

مایک پومپئو٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ شب گذشته در جمع خبرنگاران یادآوری کرده‌است که ایالات متحده، همان‌طور که پس از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از «برجام» اعلام شد، تحریم‌ها علیه ایران را از سر می‌گیرد؛ تحریم‌هایی که قرار بود در بازه‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه دوباره اجرا شوند.

پومپئو همچنین خبر داد که جزئیات برقراری مجدد مرحله نخست تحریم های ایران دوشنبه به وسیله کاخ سفید اعلام خواهد شد.

دونالد ترامپ٬ رییس جمهوری آمریکا٬ پس از ماه‌ها انتظار و گمانه‌زنی درباره سرنوشت برجام٬ ۱۸ اردیبهشت ماه اعلام کرد که آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک خارج خواهد شد. او همچنین خبر داد که تحریم‌ ایران را از سر می‌گیرد.

همچنین مایک پومپئو در ادامه بار دیگر بر خواسته‌های واشینگتن از تهران تاکید کرد و گفت بازگشت تحریم‌ها برای مقابله با «فعالیت‌های مخرب ایران» است.

آمریکا، ایران را متهم به دخالت در اوضاع دیگر کشورها، انجام «فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده» در منطقه، نقض «روح برجام» با دست‌زدن به اقداماتی مانند توسعه موشک‌های بالیستیک و دیگر موارد کرده‌است.

وزیر خارجه آمریکا در واپسین روز اردیبهشت ماه، ۱۲ شرط را برای دستیابی به توافق جدید با ایران اعلام کرد؛ شروطی مانند اعلام تمامی جنبه‌های فعالیت‌های هسته‌ای به آژانس، دسترسی بازرسان به کلیه تاسیات اتمی، آزادی شهروندان ایرانی‌آمریکایی، پایان‌دادن به حمایت از گروه‌هایی مانند حزب‌الله لبنان، خروج از سوریه و موارد دیگر. جمهوری اسلامی اتهام‌های آمریکا در مورد دخالت در امور دیگر کشورها را رد کرده‌است، واشینگتن را متهم به نقض روح برجام کرده، از آمریکا به‌خاطر خروج از توافق اتمی و ازسرگیری تحریم‌ها به دادگاه لاهه شکایت کرده و می‌گوید برنامه موشکی‌اش جنبه دفاعی دارد.

 

🍃زنده|اتحادیه اروپا: قوانین مسدودساز تحریم ایران را از فردا  اجرایی می‌کنیم

$
0
0

 

 

 


اتحادیه اروپا: قوانین مسدودساز تحریم ایران را از فردا  اجرایی می‌کنیم

اتحادیه اروپا امروز دوشنبه در بیانیه‌ای از بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران ابراز تاسف شدید کرده و گفته است که این اتحادیه و دیگر امضاکنندگان توافق هسته‌ای با ایران تلاش می‌کنند که کانال‌های سرمایه‌گذاری در ایران را باز نگه دارند.

Risultati immagini per ‫فدریکا موگرینی‬‎

 

فدریکا موگرینی، مسوول سیاست‌خارجی اتحادیه‌اروپا، در بیانیه‌ای مشترک با وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلستان اعلام کرد نسخه به‌روزشده قوانین مسدودساز تحریمی اتحادیه اروپا از فردا برای مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران، اجرایی می‌شوند.

قوانین مسدودساز تحریم در اروپا، قوانینی است برای محافظت از نهادهای تجاری و مالی اروپایی از گزند آسیب‌های تحریم آمریکا علیه کشورهای دیگر؛ البته نهادهایی که به همکاری اقتصادی با کشورهای تحریم‌شده ادامه می‌دهند.
این قانون یک بار در سال‌های پیش برای مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه لیبی در عصر قذافی به‌کار گرفته شده‌بود.

بخشی از تحریم‌های آمریکا علیه ایران که بعد از توافق هسته‌ای متوقف شده بود، نیمه‌شب امشب باز می‌گردد.


علی مطهری: این شجاعت را در روحانی نمی‌بینم که از همه موانع بگوید

علی مطهری، نایب رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به جلسه پرسش و پاسخ از رییس‌جمهوری که در طی روزهای اینده برگزار می‌شود توصیه کرد: روحانی در مجلس از موانع مقابل خود بگوید.

او همچنین افزود: البته من این شجاعت را در ایشان نمی‌بینم که همه موانع را بگویند، باز به بهانه مصالح کشور بخشی از آنها را مکتوم نگاه می‌دارند.

مطهری خاطرنشان کرد: نمی توان به زمان طرح سوال ایراد گرفت. در سؤال از رئیس جمهور در مجلس هشتم که خود من پرچمدار آن بودم و به سختی انجام شد همین ایرادها را مطرح می‌کردند در حالی که وارد نبود.



محقق داماد به جوادی آملی: درباره مشکلات جامعه اظهار نظر کنید

آیت‌الله محقق داماد از آیت‌الله جوادی آملی خواست که درباره مشکلات جامعه اظهار نظر کند.

Risultati immagini per ‫محقق داماد به جوادی آملی‬‎

آیت الله محقق داماد در همایش عقلانیت وحیانى خطاب به آیت الله جوادى آملى گفت: آیت‌الله جوادی آملی در جامعه‌ای زیست می‌کند که با فقه اداره می‌شود. در قانون اساسی ۱۰ عنوان پست کلیدی به فقیهان سپرده شده است. بنده خطاب به آیت‌الله جوادی آملی می‌گویم شما که مدعی عقلانیت وحیانی هستید مسئولیت زیادی بر عهده شماست.

اگر می‌دانید امروز در جامعه با چه مشکلاتی روبرو هستیم چرا اظهار نظر نمی‌فرمایید؟ ایشان در کتاب حقوق بشر می‌نویسد کرامت بشری فقط یک امر هستی‌گونه نیست که در درون بشر به ودیعت گذاشته شده باشد بلکه قطعا باید این هستی را در بایستی‌ها لحاظ کرد./ جماران


آمریکا امروز جزئیات تحریم‌های جدید علیه ایران را اعلام می‌کند

وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن، دوشنبه جزئیات مربوط به ازسرگیری بخشی ازتحریم‌ها علیه ایران را اعلام می‌کند/ایرنا


 

 


خبر روزهای گذشته را از اینجا بخوانید

اتحادیه اروپا: قوانین مسدودساز تحریم‌های آمریکا علیه ایران از فردا اجرایی می‌شوند

$
0
0

زیتون– فدریکا موگرینی٬ مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا٬ و وزیران خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام با صدور بیانیه‌ای با ابراز تأسف از بازگشت تحریم‌های آمریکا، از اجرایی شدن قوانین مسدودساز برای مقابله با تحریم‌های آمریکا خبر داده و تأکید کردند که برای حفظ کانال مالی موثر با ایران و ادامه فروش نفت و گاز ایران، تلاش می‌کنند.

فاز اول تحریم‌های آمریکا علیه ایران٬ پس از خروج این کشور از توافق هسته‌ای٬ از امروز اجرایی می‌شود.

دور نخست تحریم ها که شامل فلزات گرانبها، صنعت خودروسازی و بیمه کشتیرانی است از ساعت چهار صبح سه شنبه به وقت گرینویچ به اجرا گذاشته می شود. این تحریم ها همچنین بانک ها را از فروش دلار به ایران منع می کند و صدور فرش ایران را هم هدف می گیرد.

همزمان شماری از مجوزهایی صادرشده از سوی دولت آمریکا پس از دستیابی به توافق اتمی، از جمله مجوز واردات اجناس ایرانی مانند فرش و مواد خوراکی به آمریکا و همچنین خرید هواپیماهای مسافربری و قطعات یدکی، بی‌اثر می‌شوند.

مایک پومپئو٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ شب گذشته در جمع خبرنگاران یادآوری کرده‌است که ایالات متحده، همان‌طور که پس از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از «برجام» اعلام شد، تحریم‌ها علیه ایران را از سر می‌گیرد؛ تحریم‌هایی که قرار بود در بازه‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه دوباره اجرا شوند.

پومپئو همچنین خبر داد که جزئیات برقراری مجدد مرحله نخست تحریم های ایران دوشنبه به وسیله کاخ سفید اعلام خواهد شد.

در مقابل کشورهای اروپایی امضا کننده برجام ضمن ابراز تأسف از بازگشت تحریم‌های آمریکا در پی خروج این کشور از توافق هسته‌ای با ایران، برجام را «عنصری کلیدی برای معماری منع اشاعه هسته‌ای در جهان» توصیف کرده و گفته است که انتظار می‌رود ایران به «اجرای کامل تعهدات هسته‌ای خود ذیل توافق هسته‌ای ادامه دهد.»

این بیانیه با اشاره به اینکه رفع تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای «جزئی اساسی از این توافق» بوده، می‌افزاید: «ما مصمم هستیم که از فعالان اقتصادی اروپایی که در حال انجام تجارت قانونی با ایران هستند… حفاظت کنیم. به همین دلیل است که نسخه به روز شده قوانین مسدودساز اتحادیه اروپا روز ۷ اوت (سه‌شنبه/۱۶ مرداد) اجرایی می‌شوند تا از شرکت‌هایی که در ایران تجارت قانونی انجام می‌دهند، در برابر آثار تحریم‌های فراسرزمینی ایالات متحده محافظت کنند.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «اعضای باقی‌مانده برجام، متعهد شده‌اند که از جمله، کانال‌های مالی موثر با ایران و ادامه صادرات نفت و گاز ایران را حفظ کرده و تداوم بخشند. در این مسئله، مانند دیگر موضوعات، کار ما ادامه دارد، از جمله با کشورهای ثالث علاقمند به برجام و حفظ رابطه اقتصادی با ایران. در هفته‌های آینده، این تلاش‌ها، در سطح وزرا مورد ارزیابی قرار گرفته و تشدید می‌شوند.»

در پایان بیانیه بار دیگر عنوان شده است که «حفظ این توافق هسته‌ای با ایران، مسئله احترام به توافقنامه‌های بین‌المللی و مسئله امنیت بین‌المللی است.»

وزیر امور خارجه ایران: مردم پذیرای مذاکره مجدد با آمریکا نیستند

$
0
0

زیتون– محمدجواد ظریف٬ وزیر امور خارجه ایران٬ با طرح این پرسش که «چه کسی باور می‌کند که ترامپ می‌خواهد با ایران مذاکره کند؟» افزود: «مذاکره باید ارزش داشته باشد و ما بدانیم که وقتمان را برای چه چیز می‌گذاریم.»

وزیر خارجه ایران گفت که مقامات آمریکایی «به دنبال فضاسازی هستند که بگویند ما اهل مذاکره هستیم» اما مردم ایران «حتماً این را قبول نمی‌کنند.»

پیشتر رییس‌ جمهوری آمریکا اعلام کرده بود حاضر است «بدون پیش‌شرط» و « از موضوع برابر» با حسن روحانی گفت‌وگو کند.

دونالد ترامپ روز گذشته تأکید کرده بود وضع اقتصادی ایران سریعاً رو به وخامت است و در نهایت این مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی هستند که باید تصمیم بگیرند حاضر به گفت‌وگو هستند یا نه.

مایک پمپئو٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ نیز بیشتر اعلام کرده بود «دور جدید مذاکرات» مشروط به تغییر رفتار جمهوری اسلامی است.

وزیر خارجه ایران گفت که با «فشار و تبلیغات نمی‌توانند سیاست ایران را عوض کنند».

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمد جواد ظریف روز دوشنبه، ۱۵ مرداد، با اشاره به مذاکرات ایران و کشورهای گروه ۱+۵ دربارهٔ برجام گفت: «آنها در آن مدت متوجه شدند که با فشار و تبلیغات نمی‌توانند سیاست ایران را عوض کنند».

آقای ظریف در مورد شرایط کشور نیز گفت: «سعی کنید سیاه‌نمایی و ناامید کردن مردم را کنار بگذارید کشور ما در شرایط خوبی است. اجازه ندهیم یک فضای بحرانی از کشور ما بسازند. ما شرایط بسیار سخت‌تری را قبلاً گذرانده‌ایم که شرایط فعلی بسیار بهتر از شرایط قبل است بنابراین می‌توانیم از عهده آن برآییم.»

او که در مراسم گرامیداشت روز خبرنگار که در محل وزارت خارجه سخن می‌گفت افزود: «امروز روز برگرداندن تحریم‌هاست. البته اتفاقی نمی‌افتد در این مدت کاری که می‌خواستند کردند و اینها بیشتر جنبه روانی داشت.»

واشینگتن امروز (دوشنبه) جزئیات مربوط به ازسرگیری بخشی از تحریم‌ها علیه ایران، از جمله محدودیت‌های ارزی را، اعلام می‌کند.

از سوی دیگر مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی دفتر رییس جمهوری ایران به تسنیم گفت که در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا «بی‌فایده» و «غیر منطقی» است.

معاون پیشین اروپا و آمریکای وازرت امور خارجه همچنین در بخش دیگری از این گفت‌وگو به اخباری مربوط به پادرمیانی عمان برای مذاکره ایران با آمریکا واکنش نشان داد: «سفر آقای بن علوی وزیر خارجه عمان به تهران تحول جدیدی نیست که فکر کنیم حامل پیامی است و یا از اینجا بخواهد پیامی ببرد، به‌ هر حال موضع ما روشن است و نیازی به این نیست که کسی بخواهد پیغام ببرد و پیغام بیاورد، ما از این که آقای علوی و بقیه مقامات عمان به ایران بیایند، استقبال می‌کنیم، کما این که ما هم آنجا می‌رویم، اما این که این موضوع به سفر وی به آمریکا وصل شود، من چنین فکر نمی‌کنم.»

مذاکره کننده سابق تیم هسته‌ای ایران در ادامه ضمن «بی‌فایده» توصیف کردن مذاکره در شرایط کنونی با آمریکا گفت: «من فکر نمی‌کنم در آینده نزدیک چنین اتفاقی بیفتد، چرا که شرایطش مهیا نیست. برای این که شخصیت آقای ترامپ بازاری است و تصور می‌کند می‌تواند با حمله کردن و تحت فشار گذاشتن طرف مقابل، ما را به انجام مذاکره متمایل سازد، این روش شاید برای دیگر کشورها جوابگو باشد، اما در مقابل ایران پاسخگو نیست. این شرایط اصلا عادی نیست که ما بخواهیم وارد مذاکره شویم.»

پیام زهرا رهنورد به مناسبت در گذشت هما سلطانی

$
0
0

زیتون– زهرا رهنورد، از رهبران در حصر «جبش سبز»٬ ضمن صدور پیامی ضمن صدور پیامی٬ در گذشت دختر عبدالفتاح سلطانی و معصومه دهقان را تسلیت گفت.

عبدالفتاح سلطانی از جمله فعالین حقوق بشر و وکیل دادگستری است که ۷ سال گذشته در حبس به سر برده است.

هما سلطانی٬ فرزند ۲۷ ساله این وکیل زندانی٬ شب گذشته در اثر ایست قلبی از دنیا رفت.

زهرا رهنورد در پیامی که توسط وب سایت کلمه٬ نزدیک به میرحسین موسوی٬ منتشر شده٬ تاکید کرد: «من در این حصر ظالمانه در سوگ او و سوگ آزادی های مشروع سر درگریبان غم و در پی راه حلی برای همه زندانیان هستم.»

این رهبر در حصر «جبش سبز» در سوگ دختر جوان عبدالفتاح سلطانی و معصومه دهقان نوشت: «همای شیرین و پرنشاط را هیچ کس فراموش نمی کند، هنگامی که با قدمهای استوار و روحی مقاوم همراه با مادر سلحشورش، خانم دهقان در حمایت زندانیان از پدر قهرمانش آقای عبدالفتاح سلطانی در جمع خانواده‌های زندانی حضور می یافت.»

به نوشته زهرا رهنورد غم و غصه و فراق حناقی است که روح را خفه و جان را مجروح میکند. اما تا کی میتوان شاهد رنج مضاعف زندانیانی بود که «بسته پیشنهادی» حکومت برای آنان علاوه بر محنت زندان، از دست دادن عزیزان است که بخش عظیم تر رنجها و مرگ آنها در این سالها بیشتر درد فراق خویشانشان است تا تصادف و تقدیر:

– مادری پس از بازگشت از ملاقات فرزند زندانیش زیر ماشین رفت و جان سپرد!

– مادر و همسری پس از بازگشت از ملاقات زندانی در تبعیدشان در جاده های مرگزا در تصادفی هولناک کشته شدند.

– همسری، زن جوانی در فراق شوهر و فشار بار مسئولیت از بیماری سرطان از پای درآمد.

– مادری، زن قهرمانی در فراق دو فرزندش هر روز دچار عوارض گوناگون می شود.

– بانوی جوان دیگری، اهل سنت در کشاکش استرس های وارده و فشارهای مختلف زندگی ناشی از فشار امنیتی بیمار شد و جان سپرد و مسایل و موارد دیگر.

و حالا همای خوب و مهربانمان که پرکشید و رنجهای آشکار و نهان خانواده و پدر و مادر سرافرازش…

ما خود شاهد مرگ والدین سالخورده و چشم به در دوخته امان بوده ایم.

کنار این مصیبتها مرگهای معلوم و مشکوک داخل زندانها و خودکشیها و … هست.

تا کی باید شاهد این “بسته پیشنهادی”شما باشیم؟ بس کنید! درهای زندانهارا باز کنید، در این وانفسای فشار بیگانه و فقر و فساد و فقدان آزادی ها و بیکاری جوانان و فشارهای نهادینه حال که نمیتوانید قاتق نان ملت باشید، قاتل جانشان نباشید.


مشاور امنیت ملی کاخ سفید: ایران برای جلوگیری از تحریم‌ها پای میزه مذاکره بیاید

$
0
0

زیتون– جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ساعتی پس از امضای فرمان تحریم مجدد ایران٬ گفت اگر ایران می‌خواهد از اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا جلوگیری کند، پیشنهاد دونالد ترامپ را پذیرفته و پای میز مذاکره با آمریکا بنشیند.

بولتون در گفت‌وگو با شبکه خبری فاکس نیوز، از مقام‌های بلندپایه ایران خواست که برنامه موشکی بالستیک و به گفته او، «برنامه تسلیحات هسته‌ای» را به طور کامل و قابل راستی‌آزمایی کنار بگذارد و با رئیس‌جمهوری آمریکا به گفت‌وگو بنشینند.

دونالد ترامپ روز هشتم مرداد برای دیدار با رهبران ایران اعلام آمادگی کرد و گفت که این دیدار از «موضع برابر» خواهد بود و «هیچ شرطی» هم در این زمینه ندارد.

این پیشنهاد با واکنش منفی وزیر امور خارجه٬ نمایندگان مجلس و مقامات سپاه مواجه شد.

ساعتی پیش رییس‌ جمهوری آمریکا با امضای یک فرمان اجرایی حکم به بازگشت تحریم‌های ایران داده و سیاست آمریکا را «وارد آوردن حداکثر فشار اقتصادی» به ایران توصیف کرده است.

دور نخست تحریم ها که شامل فلزات گرانبها، صنعت خودروسازی و بیمه کشتیرانی است از ساعت چهار صبح سه شنبه به وقت گرینویچ به اجرا گذاشته می شود. این تحریم ها همچنین بانک ها را از فروش دلار به ایران منع می کند و صدور فرش ایران را هم هدف می گیرد.

همزمان شماری از مجوزهایی صادرشده از سوی دولت آمریکا پس از دستیابی به توافق اتمی، از جمله مجوز واردات اجناس ایرانی مانند فرش و مواد خوراکی به آمریکا و همچنین خرید هواپیماهای مسافربری و قطعات یدکی، بی‌اثر می‌شوند.

ترامپ هشدار داد که ایران «هرگز اجازه نخواهد یافت» تا به سلاح هسته‌ای دسترسی پیدا کند.

دونالد ترامپ٬ رییس جمهوری آمریکا٬ پس از ماه‌ها انتظار و گمانه‌زنی درباره سرنوشت برجام٬ ۱۸ اردیبهشت ماه اعلام کرد که آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک خارج خواهد شد. او همچنین خبر داد که تحریم‌ ایران را از سر می‌گیرد.

مایک پومپئو٬ وزیر امور خارجه آمریکا٬ شب گذشته در جمع خبرنگاران یادآوری کرده‌است که ایالات متحده، همان‌طور که پس از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از «برجام» اعلام شد، تحریم‌ها علیه ایران را از سر می‌گیرد؛ تحریم‌هایی که قرار بود در بازه‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه دوباره اجرا شوند.

پومپئو همچنین خبر داد که جزئیات برقراری مجدد مرحله نخست تحریم های ایران دوشنبه به وسیله کاخ سفید اعلام خواهد شد.

دختری که بغضی بزرگ در گلو داشت

$
0
0

هما سلطانی، دختر نازنین آقای عبدالفتاح سلطانی و خانم دهقان بود که با بغضی بزرگ در گلو درگذشت. بغضی که او در گلو داشت آن‌قدر بزرگ بود که فروخوردنش ممکن نبود. آخر او سال‌ها شاهد بود که پدر آزاده و استوارش بدون جرم و گناه زندانی است؛ کسی که به دلیل دفاع از حقوق بشر و ایستادگی بر حقوق مردم مستحق تقدیر و تجلیل است، سال‌های ارزشمند عمر خود را در زندان سپری می‌کند، چراکه حاکمان جمهوری اسلامی درک صحیحی از حقوق بشر ندارند. آنان گمان می‌کنند که حقوق بشر دستاورد غرب است و نه محصول قرن‌نا رنج جامعه‌ی بشری، قرن‌ها تحمل تبعیض و جنگ و ناملایمات و قرن‌ها تلاش برای فائق آمدن بر تبعیض‌ها و نابرابری‌ها .

حاکمان جمهوری اسلامی طرفدار آن اسلام سنتی هستند که توجیه‌گر تبعیض‌ها و نابرابری‌هاست؛ تبعیض‌هایی که انسان امروز آن را مصداق بارز ظلم و ستم می‌داند، تبعیض‌هایی که نه بر پایه‌ی تعالیم اصیل اسلام، بلکه بر پایه‌ی سنت‌های ظالمانه‌ی کهن بنا شده و دفاع از آن نه تنها موجب افتخار و اعتبار اسلام نیست، بلکه یکی از مهم‌ترین علل عقب‌ماندگی جوامع اسلامی و محرومیت مسلمانان از حقوق انسانی است، عقب‌ماندگی‌ها و محرومیت‌هایی که ایران و ملت عزیز ما نیز از آن رنج می‌برد.

امروز بیش از هر زمان ایران نیازمند مدافعان حقوق بشر است و زندانی بودن کسانی مانند عبدالفتاح سلطانی بغضی است در گلوی همه‌ی کسانی که آرزومند توسعه و بالندگی وطن خویش‌اند.

دولت در وضعیت تعلیق در تعلیق است

$
0
0

شرق: برای بررسی وضعیتی که دولت روحانی درگیر آن شده و شرایطی که پیش‌روی او قرار دارد، با سعید حجاریان گفت‌و‌گو کردیم. در این گفت‌وگو حجاریان به تبیین ماهیت دولت در جمهوری اسلامی و البته دولت روحانی در شرایط فعلی پرداخت و آن را شرایط تعلیق در تعلیق نام‌گذاری کرد. او دولت را گیج و کرخت توصیف کرد. همچنین به وضعیت نقد اقتصادی که این روزها مد شده پرداخت و گفت توجه به نقد اقتصادی به تنهایی نوعی انحراف است. او درعین‌حال اعلام کرد که ما نقاد جدی و اهل هزینه‌دادن نداریم یا به قول او آدم‌هایی که پای کار باشند؛ یعنی نترسند و هدفمند کار کنند.

این روزها در پی تلاطمات سیاسی و اقتصادی پرسشی مشترک، اذهان را به خود مشغول کرده است؛ وضعیت قوه ‌مجریه در ایران را با چه مفهوم یا مفاهیمی می‌توان تبیین کرد. بحران کارآمدی، اختلال کارکردی یا…؟
مفاهیم مورداشاره و البته برخی دیگر از مفاهیمی که در پرسش اشاره‌ای به آنها نشد، می‌توانند تا حدی به تصویر وضعیت امروز دولت در ایران کمک کنند اما گمان دارم که می‌توان از تعابیر دیگری هم کمک گرفت؛ ازاین‌جهت ترجیح می‌دهم از واژه «تعلیق» استفاده کنم و بگویم وضعیت دولت روحانی «تعلیق در تعلیق» است. این وضعیت را با استفاده از یک شعر عربی قدری بیشتر می‌شکافم. ناظم الغزالی در یکی از ترانه‌های خود می‌گوید: «… علی جسر المسیب سیبونی…». این عبارت یعنی آنکه فرد روی پل مسیب معطل مانده است. جالب است بدانید پل مسیب که بر رود دجله بسته شده، معلق است. یعنی فرد بر پل معلق، منتظر یار است اما خبری از او نیست. اکنون دولت روحانی در چنین وضعیتی است. برای مثال در حوزه پرتلاطم اقتصاد، ازیک‌طرف با متغیرهای بیرونی نظیر تحریم و… درگیر است و از طرف دیگر با سنگ‌اندازی‌های داخلی مواجه است؛ به‌نحوی که امکان تصمیم‌گیری و کنشگری از دولت سلب شده است و هرازگاهی موضعی رقیق اتخاذ می‌کند، آن‌هم به‌صورت دستوری. وضعیت در سیاست خارجی نیز به همین ترتیب است. دولت ازیک‌طرف با اقدامات ترامپ، نتانیاهو و عربستان دست‌وپنجه نرم می‌کند و از طرف دیگر امکان مانور از او ستانده شده؛ تا حدی که در بعضی امور بین‌المللی به بازیگر درجه دوم تبدیل شده است.
بر وضعیت «تعلیق در تعلیق» چه عیوبی مترتب است؟
شاید بنیادی‌ترین مشکل را بتوان دوگانگی دانست. برای مثال درباره اقتصاد، دولت بر پایه رصد وضعیت و با توجه به مکتب اقتصادی‌‌اش، تصمیمی را اتخاذ می‌کند اما نمی‌تواند آن را اجرائی کند و ناگزیر به‌صورت دستوری، تصمیمات دفعی صادر می‌کند. در سیاست خارجی نیز چنین است؛ وزارت‌خارجه بنا بر اجتهاد خود، روشی را در پیش می‌گیرد اما آن روش به دلایل مختلف به سرانجام نمی‌رسد. وضعیت «تعلیق در تعلیق» علاوه بر دولت، به‌طور مستقیم بر مردم نیز تأثیر منفی می‌گذارد؛ چنانکه می‌بینیم و می‌شنویم، قدرت تصمیم‌گیری مردم کم و کمتر می‌شود تا آنجا که عمق آینده‌نگری‌شان به یک روز ختم می‌شود.
چنانکه اشاره داشتید، وضعیت تعلیق در کنش و واکنش میان دو قطب صاحب قدرت به‌وجود می‌آید اما واضح است که تداوم آن اختلالاتی را در پی دارد. با‌وجود‌این آیا حفظ وضعیت تعلیق ارادی است؟
ببینید! به این سؤال با ذکر یک مثال پاسخ می‌دهم. چندین سال است وزارت علوم و سازمان سنجش به دلایل خاص خود از حذف کنکور سخن می‌گویند اما من می‌گویم کنکور حذف نشود ولی سؤالاتش به n سؤال m جوابی تبدیل شود؛ یعنی کنکور تا حدی کیفی شود. چنانچه سؤالات این‌گونه طرح شود، فرد نمی‌تواند با ترفندهای تست‌زنی گزینه درست را پیدا کند بلکه باید به موضوع سؤال مسلط باشد و بتواند به آن پاسخ دقیق بدهد. در دوره هاشمی، n سؤال و m جواب وجود داشت اما هرچه جلو آمدیم، mها کم شد؛ یعنی مسئله‌ها به قوت خود باقی ماندند اما تنوع گزینه‌ها از میان رفت و الان به نقطه‌ای رسیدیم که دیگر m وجود ندارد؛ یعنی دیگر گزینه‌ای نداریم. بنابراین در شرایط تعلیق عمل ارادی از کنترل خارج و بخشی از واقعیت محقق شده است. شما توجه کنید، امروز ترامپ می‌گوید بیایید و مذاکره کنید، پمپئو هم شروط دوازده‌گانه‌اش را مطرح می‌کند. چنانکه می‌بینیم گزینه‌ مطلوب ما در میان گزینه‌ها وجود ندارد. این در حالی است که زمان اوباما چند گزینه داشتیم و می‌توانستیم مسئله را حل کنیم. این امکان وجود داشت که قراردادها سریع‌تر امضا شود و سرمایه و هواپیما و… در یک فرایند برگشت‌ناپذیر به زمین ایران بیاید. ایران در دوره خاتمی و روحانی پیشاترامپ هم گزینه روی میز و هم گزینه زیرمیز داشت اما امروز خودمان به دست خودمان گزینه‌ها را از بین برده‌ایم، دقیقا مشابه شرایط جنگ ایران و عراق. ما می‌توانستیم پس از آزادسازی خرمشهر یعنی در سال دوم به جنگ خاتمه دهیم. در مقاطع بعد نیز چنین امکانی مهیا بود اما جنگ را ادامه دادیم تا آنکه رسید به سال ۶۷ و پذیرش قطع‌نامه.
به چه دلایلی تصمیم‌گیری‌ها این‌گونه شد و این‌گونه ماند؛ چرا به شرایط بی‌گزینه‌بودن رسیده‌ایم؟
واقعیت این است که دولت جرئت تصمیم‌گیری ندارد، به‌همین‌دلیل همیشه می‌خواهد زمان بخرد. در واقع به‌دنبال قضا و قدر است تا دری به تخته بخورد و شرایط طرف مقابل عوض شود؛ مثلا، الان بعضی منتظرند دموکرات‌ها در کنگره رأی بیاورند و ترامپ تضعیف شود، اما شاید این‌گونه نشد. بعضی دیگر منتظرند ترامپ رئیس‌جمهور یک‌دوره‌ای شود، اما شاید تا ۲۰۲۴ رئیس‌جمهور ماند. ما باید به عواملی که مربوط به خودمان است، چنگ بزنیم. البته این نحوه زندگی از خصیصه‌های ما ایرانیان است؛ ما تنبل و پرمدعا هستیم. این وضعیت حتی در خُردترین مسائل هم وجود دارد؛ مثلا دختر یا خانواده‌اش برای خواستگار افاده می‌کنند، عیب و ایراد می‌گیرند و شروط عجیب می‌گذارند تا اینکه دختر ازدواج نمی‌کند، پیر می‌شود و در خانه می‌ماند. تصمیم‌های سیاسی ما از این جهت مانند مواجهه با خواستگار است؛ اگر به وقتش کار به سرانجام نرسید، دیگر فایده‌ای ندارد.
پس وضعیت تصمیم‌گیری در دولت ایران برآمده از خلقیات ماست؟
اساسا دولت ما ضعیف است و تنها بخشی از این ضعف در حوزه تصمیم‌گیری متجلی است.
آیا راهی برای خارج‌کردن سیستم از وضعیت تعلیق و حرکت‌دادن آن به سمت کارآمدی وجود ندارد؟ در سیاست خارجی نیز وضعیت به همین منوال است؛ ابراهیم اسرافیلیان در خاطره‌ای درباره ماجرای مک‌فارلین گفت جمهوری اسلامی در آن مقطع چهار وزیر خارجه داشت؛ آن تجربه وجود دارد ولی اکنون نیز شاهد هستیم مانند دوره مک‌فارلین عمل می‌شود.
واقعیت آن است که در شرایط کنونی، جایگاه‌ها مشخص نیست و هرکس خود را عقل کل می‌نامد. از طرفی، هرکس خود را به جایی وصل می‌داند. چندی پیش، متنی منتشر شد که تحلیل‌های فرمانده اسبق سپاه [محسن رضایی] پیرامون حمله آمریکا به عراق را دربر می‌گرفت؛ از قضا همه تحلیل‌ها غلط از آب درآمده بود. زمانی که چنین متنی منتشر می‌شود، مردم حق دارند از چگونگی مدیریت آقای رضایی در جنگ و جاهای دیگر بپرسند. چنان‌که می‌بینیم، ضعف‌ها به دولت و وزارت خارجه ختم نمی‌شود و اراده‌ای هم برای برطرف‌کردن آنها وجود ندارد.
ما در حکومت‌داری با یک معادله مواجه هستیم؛ یک طرف آن «لیاقت‌سالاری» و طرف دیگر آن «بقا» قرار دارد. هرچه لیاقت‌سالاری افزایش یابد، به بقای حکومت کمک می‌کند و طبعا هرچه لیاقت‌سالاری کاهش یابد، دولت نیز با مشکلاتی مواجه می‌شود. آیا می‌توان یک طرف معادله را طلب کرد و از طرف دیگر غافل شد؟
بله، چنان‌که می‌بینیم به‌محض اختلال، به جن‌گیر و رمال و… متوسل می‌شوند. مگر می‌شود، رمّالی را به‌جای لیاقت‌سالاری نشاند و انتظار کارایی داشت؟ من یک ‌بار درباره بقای سیستم به عباس عبدی گفتم، گویی به گردن دولت، مانند یک بچه «و ان یکاد» انداخته‌ و در خیابان رهایش کرده‌ایم. شما افغانستان را نگاه کنید؛ طالبان بخش‌های زیادی را در اختیار دارد و دولت فقط مرکز را حفظ کرده و مابقی نقاط را رها کرده است.
شما سال گذشته در میزگردی با خانم صادقی، از سه اولویت یا سه حوزه نقادی اصلاح‌طلبان سخن گفتید. اگر بخواهیم وضعیت تعلیق را در این حوزه‌ها بررسی کنیم، می‌توانیم بگوییم نقادی در حوزه سیاست تعلیق شده است. به این معنا که مسائل سیاسی و زیربنایی رها شده و تنها بر اقتصاد و مسائل خرد مرتبط با بوروکراسی مانور داده می‌شود. این تغییر رویکرد، معلول چه عواملی است؟
واقعیت آن است که نقد اقتصاد راحت‌‌تر از نقد سیاست است، چراکه برای منتقد هزینه‌ای به بار نمی‌آورد، اما فارغ از این موضوع و در تأیید گفته شما باید بگویم بله تأکید بر اقتصاد ما را منحرف می‌کند. ببینید! تمامی تلاطم‌های بازار ارز به گردن سیف انداخته شد و تمام. آقای توکلی، دیده‌بان فساد است اما با ملاحظه‌کاری؛ یعنی اگر فردی به او اطلاعات مهمی بدهد که با حوزه قدرت پیوند دارد، قطعا دست به افشاگری نمی‌زند.
در یک مثال دیگر، می‌بینیم در شهرداری دوره نجفی، حراست پیگیر تخلفات دوره قالیباف شد و تشکیل پرونده داد؛ ولی می‌بینیم به‌ محض آنکه افشانی شهردار شد، فرد پیگیر عزل شد؛ اما افراد پیگیر فساد خط او را پی نگرفتند یا حداقل نپرسیدند چرا او عزل شد؟ حتی اعضای شورا هم از شهردار سؤال نکردند.
آن‌طور که از پاسخ شما برآمد، نقد اقتصاد نیز آن‌گاه که به سیاست و قدرت پیوند می‌خورد، متوقف می‌شود. پس محتمل است در آینده نقادی اقتصاد نیز به سرنوشت نقادی سیاست دچار شود.
نقد اقتصاد متوقف نمی‌شود؛ چراکه تا حدی جنبه ارزشی نیز پیدا می‌کند؛ بنابراین معرفی آفتابه‌دزد‌ها در دستور کار باقی می‌ماند.
وضعیت تعلیق نقادی و فی‌المثل رقیق‌شدن نقادی اقتصادی، حاصل فشارهای بیرونی است یا به کم‌کاری نقادان مربوط می‌شود؟
ما نقاد جدی و اهل هزینه‌دادن نداریم. من ذیل هسته سخت، به‌ دنبال آدم‌های به‌اصطلاح پای‌کار و پیگیر می‌گردم.
پای‌کار به چه معناست؟
یعنی اینکه اولا نترسد و ثانیا هدفمند کار کند. ما الان منتقدان نترس داریم؛ اما بی‌برنامه کار می‌کنند و فقط راجع به اشخاص صحبت می‌کنند؛ ولی باید به‌ جای این کار پروژه تعریف کنند. اینهایی که مدام نِق می‌زنند، می‌توانند سایت افشاگر طراحی کنند و گزارش‌های مربوط به فساد را دروازه‌بانی و منتشر کنند؛ اما تن به چنین کاری نمی‌دهند. در اینجا باید نکته‌ای را هم اضافه کنم. اغلب مشاهده می‌شود «بسته‌های نقد» تعریف می‌شود؛ یعنی پروژه نقد و منتقد کم‌عمق هستند. باید توجه کرد که ممکن است افراد برای پُست‌های مختلف نظر داشته باشند؛ اما یک‌جا باید ایستاد و دست به انتخاب کیفی زد.
با توجه به فضای ترسیم‌شده در پرسش‌ها‌ و پاسخ‌های پیشین، اکنون دو راه‌ اصلی پیش‌روی اصلاح‌طلبان است؛ نقادی هدفمند یا حاشیه‌نشینی. آیا راه بدیلی متصور است؟
برخی هم معتقدند باید راه خاتمی را ادامه داد؛ یعنی ماند و تا‌آنجا‌که ممکن است، اصلاح‌ کرد.
از دولت اصلاحات تا به امروز، ظرفیت قید «تا‌آنجا‌که ممکن است» رفته‌رفته کم و کمتر شده است.
من پیش‌تر گفته‌ام، باید به اقتضای شرایط قدم برداشت. اگر هر فردی بخواهد، بر کنش بی‌حاصلی اصرار بورزد، باید او را نقد کنیم تا اصلاحات از مسیر خارج نشود؛ زیرا اگر اصلاحات مردم را از دست بدهد، دیگر میدانی برای اصلاح‌گری نخواهد دید. آیا ما باید بنشینیم و افول اصلاحات را نظاره کنیم. اصلاح‌طلبان باید شفاف موضع بگیرند.
حال به نظر شما اصلاح‌طلبان باید با دولت روحانی چگونه برخورد کنند؟
من معتقدم می‌شود اصلاح‌طلبان بگویند دولت روحانی، دولت ما نیست؛ مشروط بر اینکه ذکر کنند دولت، متعلق به چه جریانی است. «هسته سخت اصلاحات» قدرت در تقدیر است؛ یعنی دولت پنهان اصلاح‌طلبان است. اگر این هسته شکل بگیرد، می‌توان مرزها را مشخص کرد و صراحتا عنوان کرد که دولت در چه زمینی بازی می‌کند.
امروز دولت واقعا در چه زمینی بازی می‌کند؟
دولت کرخت و گیج است و در زمین اصلاحات بازی نمی‌کند.
با علم به این موضوع، وظیفه اصلاح‌طلبان در قبال دولت چیست؟
باید به دولت نهیب بزنند. باید تذکر امام به رجایی را یادآور بشوند. امام در واکنش به نامه رجایی به میتران گفت: «این نامه پاسخ یک رئیس‌جمهور به رئیس‌جمهور دیگر نیست و شما شأن ریاست‌جمهوری را رعایت نکرده‌اید». باید برای روحانی این وضعیت را تشریح کرد و گفت اگر همه موضع رادیکال گرفتند، رئیس‌جمهور باید عرف بین‌الملل را مراعات کند و رادیکال نشود.
با توجه به پیشینه روحانی، تغییر ادبیات او را باید چگونه تفسیر کرد؟
تغییر ادبیات روحانی، مانند دلار جهانگیری است و روحانی نباید به این وضعیت تن بدهد. این را باید تذکر داد و به رئیس‌جمهور یادآور شد که بانک‌ مرکزی مستقل است و دستورپذیر نیست.
تعیین دستوری نرخ دلار چه‌ تبعاتی به دنبال داشته و دارد؟
زمانی که قیمت چهار‌هزارو ۲۰۰ تومان اعلام شد، دیدیم در مدت کوتاهی دلار به بالای ۱۰ ‌هزار تومان رسید؛ یعنی ارزش پول کارگر نصف شد. پس براساس یک دستور، از جیب کارگر دزدیدند، اسکناس چاپ کردند تا بدهی کاسپین و ثامن‌الحجج و امثالهم را تسویه کنند. باید از مراجع استفتا کرد که آیا دولت حق دارد دستور بدهد و از جیب کارگر بزند و بدهی مؤسسات مالی‌ و اعتباری ورشکسته را بپردازد؟ شاید یک مرجع پاسخ مثبت داد.
شاید با توجه به برخی تفسیرها بتوان به آن پرسش، پاسخ مثبت داد.
بله، ممکن است بعضی به قاعده «العبدُ و ما فی یده کانَ لِمولاه» تمسک بجویند و بگویند مردم ایران موالی علیه و در حکم عبد هستند؛ بنابراین عوامل‌ و حتی نفوس‌شان متعلق به دولت است و این‌گونه مسئله را حل کنند. من استقبال می‌کنم، فردی پیدا شود و برداشت از جیب مردم را توجیه شرعی کند.

اندک‌سالاری با دسترسی محدود

$
0
0

اقتصاد سیاسی الگویی برای تبیین «خط مشی‌گذاری عمومی» در یک جامعه در اختیار ما قرار می‌دهد. به ما می‌گوید چرا و چگونه دولت‌ها تصمیم می‌گیرند در زمینه‌هایی اقدام ‌کنند و در زمینه‌هایی دیگر اقدام نکنند. و به‌علاوه جهت‌گیری اقدام‌ها و تصمیم ها را توضیح می‌دهد. پس از آن نیز مشخص می‌کند تصمیم‌ها چگونه اجرا می‌شوند و در نهایت چگونه ارزشیابی می‌شوند.

به همین دلیل داشتن نگاه اقتصاد سیاسی امکان آسیب‌شناسی را در عرصه عمومی و اداره آن افزایش می‌دهد. آسیب‌شناسی دقیق و موجه مبنای مستحکمی برای پیشنهاد و نیز برای دگرگونی و بهبود فراهم می‌آورد. دلیل توجه به اقتصاد سیاسی و تحلیل‌های مبتنی بر آن در ایران امروز نیز همین مبانی است. در این نوشتار تلاش می‌شود تا طرحی از اقتصاد سیاسی ایران ارائه شود و این کار تا آنجا که امکان دارد به اختصار و بدون ارجاع به مباحث نظری انجام خواهد شد.

اقتصاد سیاسی اجمالاً به حوزه‌ای اطلاق می‌شود که از تعامل میان «ساختار سیاسی» و«فن آوری وسامان معیشتی» و «نیروهای اجتماعی» به‌وجود می‌آید. از این رو باید نخست به تصوری از این عناصر دست یافت و آنگاه آن‌ها را در یک «نظام» تعامل داد و ساختارمند کرد. به اختصار چنین می‌کنیم.

نظام‌ سیاسی جمهوری اسلامی ایران، از همان آغاز شکل‌گیری به دلیل آنکه به‌طور هم‌زمان ویژگی‌های نظام‌های سیاسی مختلفی را درون خود داشت، به نظام خاصی تبدیل گردید. اگر دهه نخست انقلاب را به دلیل ویژگی‌های خاص موقعیتی (انقلاب، رهبری فرهمند، جنگ، درگیری‌های داخلی و…) جدا کنیم، می‌بینیم ساختار قدرت در ایران، طی سالیان گذشته ویژگی‌های دو نوع نظام سیاسی را از خود بروز داده است: مردم‌سالاری نمایشی (facad-democracy) و شبه مردم‌سالاری (quasi-democracy).

همان‌طور که دکتر بشیریه به‌خوبی توضیح می‌دهد، در جهانی که مردم‌سالاری شکل غالب بوده و مردم‌سالاری‌گرایی در اندیشه سیاسی نقش سرکردگی دارد، امکان تحقق یکه‌سالاری‌ها و اندک‌سالاری‌های سنتی و آشکار وجود ندارد. از این رو این نوع از حکومت‌ها در پوشش‌های تازه‌ای پیچیده شده و تحقق می‌یابند. به هر حال، چنانچه به نظام جمهوری اسلامی ایران به صورت جامع نگریسته شود، نظامی بی‌سابقه است و آن را به‌راحتی نمی‌توان در قالب نظام‌های تاریخیِ شناخته شده قرار داد.اما کم و بیش باید الزامات ناشی از رعایت صورت مردمسالاری را در آن لحاظ کرد.

ویژگی مشترک نظام‌های مردم‌سالاری نمایشی و شبه‌ مردم‌‌سالاری در ساختار «اندک‌سالار» (الیگارشیک) هر دو آن‌هاست .اما تفاوت این دو نخست در «ویژگی‌های اجتماعی گروه‌های حاکم» و دوم در «نوع رابطه با جامعه» است. اندک‌سالاری در مردم‌سالاری نمایشی ترکیبی است از گروه‌های سنتی که در ایران، روحانیون و بازاریان سنتی نماد آن هستند. ولی در شبه‌ مردم‌سالاری گروه‌هایی جدید مانند سرمایه‌داران صنعتی و طبقه متوسط جدید در آن حضور قدرتمندی دارند. در مردم‌سالاری نمایشی کارکرد نهادهای مردم‌سالارانه مخدوش و مختل است و فعالیت سیاسی محدود به عملکرد گروه‌‌های نیمه‌رسمی و حامی‌پروری است که درون گروه‌های سنتی پدید می‌آیند .اما در شبه‌مردم‌سالاری به دلیل رقابت میان اقشار سنتی و اقشار جدید، نهادهای مردم‌سالاری کاراتر می‌شوند و در ساختار قدرت گرایشی به سوی شکل‌گیری تشکل‌ها، سازمان‌ها و احزاب سیاسی با ساختار و قواعد جدید پیدا می‌شود. در شرایط ضعیف بودن نهادهای مردم‌سالاری اگر حقانیت و اعتبار اقشار سنتی حاکم کاهش یابد، نیروهای نظامی به‌صورت آشکار یا پنهان اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند. به‌طور متعارف، نتیجه نظام‌های سیاسی اندک‌سالار، هیأت حاکمه‌ «بسته» است. هیات حاکمه بسته، تنها دست‌پروردگان و پرورش‌یافتگانی که آزمون «رازداری و سرسپردگی» را پس داده‌اند، به درون می‌پذیرند. حاضرین در هیآت حاکمه بسته با مجموعه‌ای از روابط خانوادگی و پیوندهای سببی و نسبی به یکدیگر وصل می‌شوند. انسداد هیأت حاکمه، نوعی پیوند میان کنترل منابع انسانی از طرق ساختار سیاسی با کنترل منابع مادی از طریق ساختار اقتصادی ایجاد می‌کند. افرادی که وارد مجموعه بسته حاکمیت می‌شوند، به سرعت امکان‌ها و فرصت‌های اقتصادی می‌یابند و خانواده آن‌ها نیز از پیامدهای این حضور بهره‌مند می‌گردند. به این ترتیب اقتصاد و سیاست در پیوند با یکدیگر چهره «اقتصاد سیاسی» را مشخص می‌کنند. برای آنکه جایگاه اقتصاد سیاسی ایران در میان جوامع مختلف مشخص شود باید به چند پرسش اساسی پاسخ داده شود.
داگلاس نورث و همکارانش در کتاب «در سایه خشونت» پرسش‌هایی را مطرح می‌کنند که عبارتند از الف) میزان تفکیک حوزه اقتصاد از حوزه سیاست، ب) امکان رقابت‌ معنادار بر سر دستیابی به منابع، پ) میزان برخورداری نظام سیاسی از ویژگی‌های یک نظام مردم‌سالار، ت) میزان انحصار به‌کارگیری خشونت توسط حکومت (میزان کنترل نظامیان توسط غیرنظامیان). با توجه به پاسخی که به هر یک از پرسش‌ها می‌دهیم، نظام اقتصاد سیاسی مورد بررسی ما در طیف «با دسترسی محدود» و یا در طیف «با دسترسی باز» قرار می‌گیرد.

به بحث اقتصاد سیاسی ایران بازگردیم. روشن است که تفکیک حوزه اقتصاد از حوزه سیاست در ایران صورت نگرفته است و در اینجا تصمیم‌های اقتصادی با منطق اقتصادی اتخاذ نمی‌شود. در واقع، منطق ایدئولوژی، سیاسی و گروهی مبنایی برای بسیاری از تصمیم‌گیری‌های اقتصادی است.

در مورد رقابت بر سر منابع، باید گفت، رقابت اصلی میان بلوک‌های قدرت است. در واقع طبقه حاکمه، طبقه‌ای یکپارچه و دارای سلسله مراتب مشخص نیست، بلکه ائتلافی است از افراد دارای موقعیت راهبردی در بلوک‌های مختلف قدرت که دلبستگی‌های متفاوتی دارند. از این رو رقابت، اغلب میان گروه‌های محدودی که به منابع اصلی (مادی، انسانی، اطلاعاتی، ایده‌پردازی) دسترسی دارند، صورت می‌گیرد. البته این بلوک‌های قدرت که رهبران‌شان در طبقه حاکمه حضور دارند، به‌طور کامل در قالب سازمان‌های «حامی-پیرو» سامان نیافته‌اند و کاملاً متشکل نیستند. از نظر روش تصمیم‌گیری در اداره امور عمومی نیز گفته شد که در میان مردم‌سالاری نمایشی و شبه‌ مردم‌سالاری در نوسان هستیم. تاکنون سازمان‌های نظامی و انتظامی توسط حکومت غیرنظامیان کنترل می‌شده‌اند و در واقع انحصار به‌کارگیری ابزار خشونت در حکومت وجود داشته است. بر این اساس اقتصاد سیاسی ایران «با دسترسی محدود» محسوب می‌شود اما نه از نوع شکننده و یا پایه بلکه از نوع بالغ آن.

با توجه به آنچه گفته شد، مناسب‌ترین نام برای اقتصاد سیاسی ایران، «اندک‌سالاری با دسترسی محدود»‌ است. توجه داشته باشید، این تنها یک نام‌گذاری نیست و پیامدهای مختلفی در زمینه تحلیل مسائل و احتمالاً ارائه راه‌حل بر آن مترتب است. ذیلاً به برخی از این پیامدها اشاره می‌شود:

۱) گرایش‌های سیاسی که در چارچوب نظام جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند، در کوتاه‌مدت می‌توانند با معیار هدف در چند گرایش طبقه‌بندی شوند: گرایش به مردم‌سالاری نمایشی، گرایش به شبه‌ مردم‌سالاری، گرایش به حاکمیت نظامیان (به دلیل کاهش حقانیت و اعتبار اقشار سنتی). طرفداران مردم‌سالاری به‌دلیل فرارفتن از اندک‌سالاری در مقایسه با وضع موجود ریشه‌نگر (رادیکال) محسوب می‌شوند.

۲) فساد و رانت‌جویی در نظام اقتصاد سیاسی ایران یک استثناء نیست که بتوان با آن مقابله کرد. اساس این اقتصاد سیاسی بر توزیع آمرانه رانت میان شرکاء قدرت گذاشته شده است. از این رو نباید از ناتوانی در مقابله با رانت‌جویی و فساد در آن تعجب کرد. البته باید دقت کرد، همه رانت‌ها زیر پوشش‌های ارزشی توزیع می‌شوند زیرا ادعا می‌شود که امتیازات به اشخاصی با ویژگی‌هایی چون تعهد و اخلاق و… داده می‌شود. در مورد انتخاب افراد برای پست‌های سیاسی نیز «آزمون رازداری و سرسپردگی» از اهمیت ویژه برخوردار می‌شود. دلیل آنکه تمایل بسیاری برای انتخاب مسئولان از میان افرادی که در نهادهای امنیتی و نظامی پرورش یافته‌اند وجود دارد، نیز در همین راستا باید دیده شود.

۳) در نظام‌های اندک‌سالار، فرآیندهای مردم‌سالارانه مانند انتخابات، شوراهای صنفی، شوراهای شهر و…، همگی حالت مناسکی و قالبی به‌خود می‌گیرند. به بیان دیگر، بسیاری از نهادهای مردم‌سالارانه حضور دارند اما از محتوا تهی شده و بیشتر به کالبدی بدون روح می‌مانند.

۴) نهادهایی که متعلق به نظام‌های با دسترسی باز هستند مانند بانک‌ها، بیمه‌ها و صندوق‌های بازنشستگی در نظام‌های با دسترسی محدود عملکردهای متفاوتی از خود بروز می‌دهند. به‌طور مثال بانک‌ها به‌عنوان ابزاری برای گردآوری پس‌اندازها و سرمایه‌گذاری و گشودن فرصت‌های کسب‌و‌کار برای شهروندان عمل نمی‌کنند. بلکه به‌طور عمده به خودی‌ها، فرادستان و دولت وام می‌دهند و نوعی ابزار برای دسترسی محدود به منابع‌اند.

۵) در نظام اندک‌سالار با دسترسی محدود، موضوع اصلاح بیش از هر چیز بر نظام اقتصادسیاسی تمرکز دارد. مشکل این است که با تکیه بر ابزارهای شناخته شده و عادی سیاسی نمی‌توان برای این اصلاح اقدام کرد. این واقعیت لزوم نوآوری و گذر از شیوه‌های عادی و متعارف سیاست‌ورزی را فراهم می‌آورد.

🍃زنده|مجلس درباره حصر قانع شد

$
0
0

 

 

 


تصویب طرح تشکیل سازمان مبارزه با مفاسد اقتصادی

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از تصویب طرح تشکیل سازمان مبارزه با مفاسد اقتصادی در این کمیسیون خبر داد./ایسنا



عقب نشینی دلار به کانال ۸هزار تومانی

بر اساس گزارش‌های موجود بازار ارز به اولین روز از سرگیری خرید و فروش صرافی‌ها، واکنش مثبت نشان داد.

به طوری که نرخ فروش هر دلار آمریکا در بازار آزاد ۹ هزار و دویست پنجاه تومان و نرخ خرید زیر ۹ هزار تومان است.

هر یورو نیز در محدوده ۱۰۵۰۰ تومان یا ۱۱ هزار تومان است/ ایلنا


مجلس نمی‌داند که با تفحص از شهرداری مخالف است یا موافق

نمایندگان مجلس مجلس امروز در جلسه علنی‌شان هم با رد تقاضای تحقیق و تفحص از شهرداری تهران با مجورهای نحوه ساخت‌وساز و هزینه‌ها و مدیریت نمایشگاه شهر آفتاب، نحوه تغییر کاربری‌ها و واگذاری املاک شهرداری تهران به ویژه بوستان مادر مخالفت کردند و هم پس‌از آن با همین تقاضای تحقیق و تفحص از شهرداری.Risultati immagini per ‫تفحص از شهرداری‬‎

رد تقاضای تحقیق و تفحص از شهرداری تهران با محورهای یادشده که همگی به دوران مدیریت باقر قالیباف در شهرداری تهران برمی‌گردد، ۸۵ رأی موافق، ۸۶ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع داشت و نتیجتا با آن مخالفت شد.
همین تقاضای تحقیق و تفحص هم با ۱۰۵ رأی موافق، ۸۳ رأی مخالف و چهار رأی ممتنع رد شد.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جلسه امروز هم گفت معنی این وضع این است که این گزارش از دستور کار مجلس خارج می‌شود/ خانه ملت



اختصاص ۱۲ درصد منابع صندوق توسعه ملی ایران برای مقابله با تحریم

عضو ناظر مجلس در هیات امنای صندوق توسعه ملی گفت: با تصمیم سران سه قوه ۱۲ درصد از منابع این صندوق برای مقابله با تحریم ها از چرخه پرداخت تسهیلات کنار گذاشته می‌شود تا در صورت بروز مشکل از آن استفاده شود/ایرنا


مجلس درباره حصر قانع شد

علی مطهری امروز از وزیر دادگستری درباره حصر پرسید و در نهایت مجلس از پاسخ‌های این وزیر درباره حصر قانع شد.

Risultati immagini per ‫مجلس رفع حصر‬‎

مطهری در شرح سوالش از وزیر دادگستری درباره حصر خانگی موسوی، کروبی و رهنورد گفت: هیچ یک از وظایف شورای عالی امنیت ملی درباره حکم دادن به کسی نیست. چگونه می‌شود که شورای عالی امنیت ملی بدون مجازات، حصر ٧ و نیم ساله می‌دهد و به مجلس و مردم پاسخگو نیست.

به گفته نائب رییس مجلس احمدی‌نژاد هیزم فتنه را فراهم کرد و موسوی و کروبی آن را شعله‌ور کردند و باید همه محاکمه می‌شدند اما این دو محصور محترم در طولانی کردن اعتراضات خطا کردند. آیا مجازات این خطا با بیش از ٧ و نیم سال حصر خانگی بدتر از زندان نیست؟ در جمهوری اسلامی باب شده که منتقدان را حصر می‌کنیم و زمان مرگ آزادشان می‌کنیم. بعضی‌ها می‌گویند محصوران باید توبه کنند، کجای اسلام این آمده است؟

این سوال همچنین تنش‌هایی را به دنبال داشت و کریمی قدوسی بعد از طرح سوال توسط مطهری شروع به شعار دادن بر علیه محصورین کرد که با واکنش دیگر نمایندگان روبرو شد. سهیلا جلودارزاده خطاب به کریمی قدوسی گفت:‌ کشور را به خاک سیاه نشاندید، دیگر چه می‌خواهید؟/ اعتمادآنلاین


خبر روزهای گذشته را از اینجا بخوانید

رای مخالف نمایندگان به سوال علی مطهری در خصوص رفع حصر

$
0
0

زیتون– امروز در صحن علنی، با رای نمایندگان، مجلس سؤال علی مطهری درباره حصر کروبی، موسوی و رهنورد را وارد دانسته نشد.

علی مطهری، نماینده تهران و عضو فراکسیون امید مجلس در سؤال خود گفت: «چگونه می‌شود که شورای عالی امنیت ملی بدون استماع دفاعیات این متهمان، مجازات حصر خانگی ۵/۷ ساله و بیشتر را برای آنها تجویز می‌کند و به مجلس و مردم هم پاسخگو نیست. قوه قضائیه و وزیر دادگستری هم صرفاً تماشاگرند و هرجا کم می‌آورند از مقام رهبری مایه می‌گذارند برای آنکه ضعف اراده خودشان را بپوشانند.»

او افزود: «افزود: به هرحال قوه قضائیه باید به وظیفه خود یعنی اجرای اصل سی و دوم تا سی و هفتم قانون اساسی عمل کند و مانع ادامه تخلف از قانون شود. اگر آنها مستحق مجازات‌اند، می‌تواند همین هفت سال و نیم حصر خانگی ـ که تحمل آن بسیار سخت بوده‌است ـ مجازات آنها محسوب شود و آزاد شوند و اگر نیاز به محاکمه است، در اسرع وقت در دادگاه صالح علنی محاکمه شوند تا حقایق بازگو شود»

علیرضا آوایی٬ وزیر دادگستری٬ در پاسخ گفت که حصر مصوبه شورای عالی امنیت ملی است و وزارت خانه دادگستری در این زمینه اختیاری ندارد.

آوایی با اشاره به وظایف قانونی وزیر دادگستری، گفت: نمایندگان مجلس مستحضر هستند که در سال ۸۹ رییس شورای عالی امنیت ملی در این باره تصمیمی گرفت که اجرایی شد و طبق اصل ۱۷۶ قانون اساسی این مصوبه به مرحله اجرا در آمد.

زهرا رهنورد٬ میرحسین موسوی و مهدی کروبی٬ «رهبران جنبش سبز»٬ از اسفند سال ۱۳۸۹ در حصر به سر می‌برند.

رفع حصر از جمله وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی بود که به رغم گذشت بیش از پنج سال٬ هنوز محقق نشده است.

در پی انتشار خبر «تصویب رفع حصر» در شورای عالی امنیت ملی٬ سحام نیوز٬ نزدیک به مهدی کروبی٬ خبر از مخالفت آیت‌الله خامنه‌ای با رفع حصر داده بود.

ابتلای ۷۸ نفر به ویروس HIV در چابهار

$
0
0

زیتون– حسن تاوانه، رییس اداره بهزیستی چابهار خبر از ابتلای ۷۸ نفر به ویروس HIV در یکی از روستاهای نزدیک به این شهر داد.

رییس اداره بهزیستی چابهار در رابطه با وجود روستایی در این منطقه که آمار نسبتا بالایی از ابتلا به HIV در آن وجود دارد، توضیح داد که در یکی از روستاهای این منطقه به نام درگز آمار ابتلا بالای ۷۸ نفر تایید شده است.

به گفته تاوانه البته بهتر بود این آمار از طریق مرکز بهداشت شهرستان رسما اعلام می شد، اما شاید ملاحظه‌کاری آنها بدلیل توریستی بودن شهرستان و محرمانه بودن این دست اطلاعات آماری است، آمار کلی ابتلا به HIV در شهرستان چابهار نیز تقریبا ۳۰۰ نفر است.

او به ایلنا گفت در این منطقه نزدیک به ۱۵۰۰ کارتن خواب زن و مرد حضور دارند که البته این آمار بصورت ثابت نبوده و متغیر است.

رییس اداره بهزیستی چابهار در رابطه با آمار کودکانی که در این مناطق اعتیاد دارند، بیان داشت: آمار کودکان مبتلا به اعتیاد بین ۲۰ تا۳۰ کودک است که اکثرا از شهرستان‌های همجوار همچون ایرانشهر، دلگان و بزمان هستند، البته این آمار هم بصورت ثابت نیست.

او به این سوال که آیا در این مناطق مراکزی برای درمان این کودکان وجود دارد یا خیر٬ پاسخ داد: «در رابطه با مراکز درمان اعتیاد هم باید به این نکته اشاره کنم که هیچ مرکز درمان اعتیاد کودکان در چابهار وجود ندارد، در حقیقت این مرکز در استان سیستان بلوچستان به تازگی راه‌اندازی شده است و چابهار فاقد آن است؛ اما با توجه به رشد و توسعه سواحل مکران شدیدا به آن نیاز داریم.»

تاوانه در ادامه گفت: «اداره بهزیستی برای پیشگیری از گسترش HIV در منطقه درخواست کرده که اقدامات توافقی با نهادهای مسئول انجام شود، اما کارشناسان مرکز بهداشت شهرستان برای ثبت اطلاعات مشخصات سجلی و هویت در سامانه بهزیستی کشور مدت یکسال پاسخگو نبودند، به تازگی شبکه بهداشت شهرستان اعلام کرده است که در اختیار گذاشتن آن منوط به موافقت مسئولان بالادست استانی است.»

رییس اداره بهزیستی چابهار در ادامه افزود که با پیگیری‌های بعمل آمده، توزیع کیت‌ها، تست HIV در مددسراهای اضطراری، شلتر مرکز گذری کاهش آسیب (DIC) عملی شده است، همچنین در جلسه هفته هم شبکه بهداشت برای در اختیار گذاشتن کیت‌های تست اعلام آمادگی کرد، حال باید دید که چه می‌شود.


اعتراف فرمانده سپاه: حمله حوثی‌ها به نفت کش‌های سعودی به خواست جمهوری اسلامی

$
0
0

زیتون– ناصر شعبانی، رئیس مرکز پژوهش‌های دفاعی امنیتی دانشگاه جامع امام حسین و از فرماندهان سپاه٬ اعلام کرد که حوثی‌های یمن به درخواست جمهوری اسلامی به دو نفتکش عربستان سعودی حمله کردند.

ناصر شعبانی این سخنان را در مراسمی در مشهد بر زبان آورد و تاکید کرد که گروه‌هایی چون حزب الله لبنان و انصار الله یمن «عقبه» جمهوری اسلامی در منطقه هستند.

او اضافه کرد: «به یمنی‌ها گفتیم دو نفتکش سعودی‌ها را بزنید و زدند… دشمن به قدری آسیب‌پذیری دارد که می‌توانیم آن‌ها را آن طرف مرز درگیر کنیم، البته ما اصرار نداریم که با عربستان در آن سوی مرز درگیر شویم.»

خبرگزاری فارس که متن کامل سخنان سردار شعبانی را منتشر کرده بود٬ پس از چند ساعت بخش مربوط به «حمله حوثی‌ها به نفت‌کش‌های سعودی به درخواست ایران» را از متن مصاحبه حذف کرد.

عربستان سعودی، سوم مرداد ماه، اعلام کرده بود که دو نفتکش غول‌پیکر (وی‌ال‌سی‌سی) این کشور در دریای سرخ هدف حملات شورشیان حوثی قرار گرفته‌اند و به یکی از آن‌ها آسیب‌های جزئی رسیده‌است.

پس از این اتفاق ​نخست‌وزیر اسرائیل گفت اگر ایران تلاش کند تا تنگه باب‌المندب را مسدود کند، احتمالا با یک ائتلاف بین‌المللی روبرو خواهد شد و اسرائیل نیز به این ائتلاف می‌پیوندد.

باب المندب، پل پیوند خلیج عدن و اقیانوس هند، که در فاصله‌ای بسیار نزدیک از جنوب اسرائیل قرار دارد، برای این کشور همانند عربستان مهم است.

این اتفاق پس از تهدید مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر بستن تنگه‌های منطقه و همچنین گزارش‌ها درباره افزایش تولید نفت عربستان سعودی پس از تحریم‌های آمریکا علیه ایران برای کنترل بازار نفت منتشر شده است.

افشای فسادهای جدید در «خانه ملت»

$
0
0

زیتون- پریا منظرزاده: انتشار افشاگری علیه علاءالدین بروجردی، در سمت رئیس چند دوره کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در روزهای اخیر نشانه های دیگری از رخنه فساد به درون این نهاد نظارتی و قانونگذاری است.

طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران هم روز سه شنبه برای دومین بار در مجلس شورای اسلامی رای نیاورد. به این ترتیب، پس از گذشت حدود یکسال از رفتن محمدباقر قالیباف از شهرداری، لابی او هنوز حتی اجازه آغاز بررسی تخلفات انجام شده را نمی دهد.

 بروجردی به اژه‌ای نیز اعتراض می کند که چرا کیفرخواست صادر کرده و با این شعر او را تهدید می‌کند: «گر حکم شود که مست گیرند/ در شهر هرآن‌که هست گیرند.»

مجلس در جلسه روز سه شنبه خود ابتدا «رد تحقیق و تفحص» از برخی فعالیت های شهرداری تهران را به رای گذاشت که رای نیاورد. پس از آن، درباره تحقیق و تفحص از شهرداری رای گیری شد که آن هم رای نیاورد. به این ترتیب، نمایندگان مجلس با رای دادن برخلاف مصوبه نخست، آن را نیز از دستور خارج کردند!

این درحالی‌ست که دهم اردیبهشت ماه امسال مصطفی کواکبیان، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، در جمع خبرنگاران گفته بود: «طرح تحقیق و تفحص از عملکرد شهرداری تهران یک بار به مجلس آمد، اما رای نیاورد. اما مجلس قصد دارد دوباره آن را کلید بزند.» او احتمال رای آوردن این طرح را در دور دوم بیشتر دانست و گفت که به نظر می رسد در دو سه هفته آینده در مجلس مجددا مطرح شود. البته مدت زمانی که کواکبیان به آن اشاره کرده بود به سه هفته به سه ماه کشید.

 

کمتر از یکماه پیش بود که محمود صادقی از دریافت حق تراکم (موسوم به هولوگرام) شهرداری به ارزش یک میلیارد تومان و توزیع کارت پول پنج میلیون تومانی میان نمایندگان مجلس پرده برداشت. به‌نظر می رسد که این افشاگری ها تاثیری بر عملکرد مجلس نداشته و روند حمایت مجلس از تخلفات محرز شهرداری در زمان قالیباف ادامه دارد.

کریمی قدوسی: بروجردی اژه ای را هم تهدید کرد

موضوع دیگری که این روزها موجب علنی شدن فساد در مجلس شورای اسلامی شده، انتشار اسناد مربوط به همکاری علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به امیرمنصور آریا، است.

«خاوری هم رییس شعبه مرکزی را فراخوانده که چرا با امیر منصور آریا همکاری نمی کنید. درحالیکه در آن جلسه بروجردی هم کنار خاوری نشسته بود »

در سال ۱۳۹۰ خبری مبنی بر سوءاستفاده علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی اعلام شد. جواد کریمی قدوسی اعلام کننده این خبر بود. او گفت که بروجردی با استفاده از سربرگ کمیسیون توصیه‌هایی را در جهت حمایت از گروه اقتصادی امیرمنصور آریا انجام داده است.

کریمی قدوسی در ویدویی که به‌تازگی منتشر کرده، علت رسانه‌ای شدن دوباره بحث بروجردی، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، را خبری عنوان کرد که در رسانه ها به صورت وسیع منتشر شد. او گفت که بروجردی اخبار رسانه ها را به صحن علنی مجلس آورد که درباره او شایعه مطرح شده است.

کریمی قدوسی به این اقدام بروجردی واکنش نشان داد و گفت که هنوز اسناد و مدارک بروجردی را منتشر نکرده است. به همین دلیل، او چند روز پیش در ویدئویی، ضمن انتشار اسناد، به یکی از خبرنگاران توضیح داد که اتهاماتی که او در سال ۹۰ به بروجردی نسبت داده چه نتایجی داشته است.

کریمی قدوسی با اشاره به درخواست امیرمنصور آریا مبنی بر درخواست یک هزار میلیارد تومان تسهیلات از شعبه مرکزی بانک ملی، درحالی‌که بدهکار بزرگی بوده و وثیقه نداشته، گفت: «امیرمنصور آریا پیش خاوری رفته و از رییس شعبه مرکزی شکایت کرده بود. خاوری هم رییس شعبه مرکزی را فراخوانده که چرا با یک سرمایه‌گذار که اشتغال ایجاد کرده همکاری نمی کنید. درحالی‌که در آن جلسه بروجردی هم کنار خاوری نشسته بود.»

او ادامه داد: «رییس شعبه مرکزی از خاوری خواسته که درخواست وام را [به طور کتبی] ابلاغ کند. خاوری به رییس شعبه ابلاغ کرده که به بدهی امیرمنصور آریا کاری نداشته باش، داده که ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات بدهد. همچنین ۲۰ درصد وثیقه از او گرفته شده است.»

اخبار روزافزون فساد مجلس شورای اسلامی درحالی منتشر می‌شود که در مجلس فراکسیونی به نام «مبارزه با مفاسد اقتصادی» فعال است

کریمی قدوسی درباره پیگیری پرونده توسط اژه‌ای گفت: «وکیلی که امیرمنصور آریا گرفته، یکی از قضات بازنشسته دادگستری بوده است. او سه میلیارد تومان به صورت علی الحساب قرارداد بسته است.»

او با اشاره به شکایت بروجردی در سال ۱۳۹۰ به اتهام «نشر اکاذیب به قصد تشویق اذهان عمومی» و احضار او به دادسرا اظهارداشت: «قاضی پرسیده که سندی داری؟ گفتم صحبت‌های اقای اژه‌ای. گفت استعلام می گیرم. مرحله بعد که به دادسرا احضار شدم، قوه قضاییه پاسخ داده بود که در حال پیگری و رفع نقص پرونده است. اولین استعلام این بود که از بازپرس شعبه ششم دادسرای ویژه کارکنان دولت مستقر در اوین، جایی که آقای بروجردی آنجا می رود و از او بازپرسی به عمل می آید.»

کریمی قدوسی ادامه داد: «بازپرسی که پرونده دستش بوده، به استعلام آقای جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، در تاریخ بهمن ۱۳۹۰ جواب می دهد.»

کریمی قدوسی با نشان دادن این سند در مقابل دوربین گفت که در این نامه اشاره شده که علاءالدین بروجردی به اتهام اعمال نفوذ بر خلاف حق و قانون در پرونده کلان بانکی، احضار و تحت تعقیب و تحقیق قرار گرفته است. برای او قرار تامین صادر شده، و آخرین دفاعیات وی اخذ و قرار مجرمیت اولیه، توسط بازپرس، آقای محمدیان صادر شده، ایشان نیز یکی از متهمان بوده و تقاضای کیفرخواست و مجازات برای او شده اما نام او در پرونده نیامده و پرونده مجزایی برای او تشکیل شده است. این استعلام سال ۹۰ برای دادستان کل ارسال شده است.»

به گفته این نماینده مجلس، آن زمان بروجردی به اژه ای نیز اعتراض می کند که چرا کیفرخواست صادر کرده و با این شعر او را تهدید می کند: «گر حکم شود که مست گیرند/ در شهر هر آن‌که هست گیرند.» به گفته کریمی قدوسی، اژه‌ای ۷-۸ پیوست در حاشیه این نامه تهدیدآمیز نوشته است.

با وجود همه این اتفاقات، بروجردی از زمان مجلس هشتم تا دو سال اول مجلس دهم ریاست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را به عهده داشته است. بنابراین، ادعای کریمی قدوسی مبنی بر اینکه لاریجانی همواره یکی از حامیان بروجردی بوده درست بنظر می رسد.

بروجردی: خاوری گفت که آریا یک ریال به سیستم بانکی بدهکار نیست

در پاسخ به ویدئوی کریمی قدوسی، علاءالدین بروجردی نیز ویدئویی منتشر کرد. او در حالی که در یک کادر کوچک، عکس آیت الله خمینی و خامنه ای را در کنارش قرار داده بود، اسامی همچون سردار کوثری را مطرح کرد تا نشان دهد ارتباط نزدیکی با آنها دارد. او گفت که کوثری و کریمی قدوسی درباره این موضوع نزد اژه‌ای رفته اند. اما او اتهام فرزندان بروجردی را رد کرده و درباره خود او نیز معتقد است که مجموع مطالب مطرح شده چیزی نیست که منجر به اتهام شود.

این نماینده مجلس درباره انتشار دستگیری‌اش در فضای مجازی پاسخ داد: «امیرمنصور آریا برای مشارکت در پروژه بزرگی که در بروجرد در حال اجرا بود جذب شده و از رییس کل بانک ملی، که آن زمان خاوری بوده، تاییدیه گرفته است. خاوری درباره امیرمنصور آریا گفته بود که او حتی یک ریال به سیستم بانکی ایران بدهی ندارد.» به این ترتیب، روایت کریمی قدوسی و بروجردی از جلسه با خاوری متفاوت است.

او بدون اینکه نامی از کریمی قدوسی ببرد گفت که در آن زمان از اتهام‌زننده شکایت کرده، و او به جرم «نشر اکاذیب» شش ماه زندان محکوم شده است. بروجردی ادامه داد که در پی درخواست قاضی پرونده، حکم زندان به جریمه نقدی تبدیل شده است. اما کریمی قدوسی درباره شکایت بروجردی گفت: «فکر کردیم صلح و سازش شده، دیدیم شش ماه زندان برای ما آمد. دو میلیون تومان جریمه محکوم شدیم.»

بروجردی با اشاره به اینکه کریمی قدوسی همچنان به این موضوع ادامه می دهد گفت: «من نمی دانم این یک بازی سیاسی است یا انگیزه های دیگری وجود دارد؟ ما در کشور قانونمند جهوری اسلامی ایران زندگی می کنیم که قانون مبناست. اگر من ریالی از منصور آریا و این گروه گرفته بودم طبیعتا با من هم برخورد می شد و باید بشود.»

مجلسی که سودی برای ملت ندارد

اخبار روزافزون فساد مجلس شورای اسلامی درحالی منتشر می‌شود که در مجلس فراکسیونی به نام «مبارزه با مفاسد اقتصادی» فعال است و امیر خجسته ریاست آن را بر عهده دارد. به‌نظر می رسد که این فراکسیون باید رسیدگی به مفاسد را از خود شروع کند.

انتقاد از عملکرد مجلس شورای اسلامی تنها به فساد مربوط نمی شود. اولویت های مجلس که با رای دادن به فوریت لوایح مشخص می شود، با خواست عموم جامعه متفاوت است. مجلس در مواردی همچون لایحه حمایت از حقوق کودکان، پس از سال ها مسکوت ماندن و بروز فجایعی در کشور به تصویب لوایح می پردازد. در موارد دیگری همچون خروج از کشور زنان بدون اذن همسر نیز، با محافظه کاری مصوبه ای ارایه می دهد که زنان را به «زنان نخبه» محدود می کند.

 پس از گذشت حدود یکسال از پایان شهرداری محمد باقر قالیباف لابی او هنوز حتی اجازه آغاز بررسی تخلفات انجام شده را نمی دهد.

عباس عبدی، فعال سیاسی و پژوهشگر اجتماعی در توییتر خود درباره مجلس چنین نوشته است: «نتیجه یک نظرسنجی ملی در باره مشکلات کنونی کشور و ریشه‌ها و راه‌های برون رفت از آن را می‌دیدم. هر کسی آن را ببیند مطمئن می‌شود که از این مجلس آبی برای مردم گرم نمی‌شود و نمایندگان آن کمترین آگاهی را از نظرات مردم دارند.»

او افزود: «حالا این وسط برخی نمایندگان مجلس دنبال چه اهدافی هستند، این را باید جداگانه بحث کرد. از ۵۰ روز پیش که بحث تغییرات وزرا حتی از سوی رییس جمهور هم مطرح شد دوبار نوشتم که تغییر نگرش بر تغییر کابینه اولویت دارد. این تغییر نگرش نه فقط در دولت؛ که باید در اجزای دیگر حکومت هم رخ دهد والا با این کارها هیچ مشکلی حل نخواهد شد؛ که بدتر هم می شود.»

نمایندگان مجلس گاهی نیز درباره پی گیری فساد دیگر نهادها مانع تراشی می کنند.

دو روز پیش هم در پی طرح دوباره موضوع «حساب‌های رییس قوه قضاییه» فضای مجلس ایران به تشنج کشیده شد؛ موضوعی که از سوی محمود صادقی، نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون امید مطرح شده بود.

وقایع اخیر نشان می دهد که برخی از نمایندگان، خانه ملت را تبدیل به خانه ای امن کرده اند که در سایه آن نه تنها قوانینی علیه ملت تصویب می کنند، بلکه پشت پرده نیز تخلفاتی دارند که همکاران دیگرشان، همچون کریمی قدوسی، آنها را مستوجب اعدام می دانند.

🍃زنده|وزیر کار از کابینه می‌رود

$
0
0


وزیر کار از کابینه می‌رود

بعد از کشمکش فراوان در مجلس امروز استیضاح علی ربیعی رای آورد. موافق استیضاح ۱۲۹ رای. مخالف ۱۱۱ رای. ممتنع ۳ رای.

Risultati immagini per ‫علی ربیعی‬‎

به این ترتیب وزیر کار و تعاون از کابینه حسن روحانی رفت.


تنش در مجلس، افشاگری علی ربیعی

وزیر کار  که امروز برای استیضاح به مجلس فراخوانده شده بود  امروز در جریان بخش دوم دفاعیاتش  خطاب به محمدرضا پورابراهیمی نماینده موافق استیضاح گفت: آقای کهنوجی را می شناسید اگر او مدیرعامل می‌شد مشکل شما با من ادامه پیدا می‌کرد؟ تو من را بیچاره می کنی! دائم شبکه می چینی. نماینده سبزوار به دفتر من می آید می‌گوید سالی ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان به کسی بده که من می‌گویم ، از عباد هم نمی ترسد! ۴۰ سال خدمت کردم و بحران های زیادی دیدم. آقا هم نظرشان این نیست که سیاه نمایی کنیم. چرا وقتی بابک زنجان پول‌ها را می‌برد حرفی نزدید؟/اعتمادآنلاین


مدیران سه موسسه مالی و اعتباری دیگر بازداشت شدند

حسن نوروزی، رئیس‌ کمیسیون قضایی مجلس اعلام کرد: مدیران موسسه والعصر، آرمان و کاسپین بازداشت شدند و به زودی مراحل برگزاری دادگاه آن‌ها انجام خواهد شد.

به گفته وی باتوجه به اینکه در حال حاضر پرونده موسسه ثامن‎الحجج در دادگاه در حال بررسی است قطعا بعد از اتمام این پرونده دستگاه قضایی برای بررسی سایر پرونده‎ها وارد عمل خواهد شد./ خبرآنلاین


العبادی: به خاطر ملت عراق به تحریم‌های ایران پایبندیم


وکیل محمد ثلاث آزاد شد

زینب طاهری وکیل مدافع محمد ثلاث با قرار وثیقه از زندان آزاد شد.

زینب طاهری ۲۹ خرداد امسال و یک روز پس از اجرای حکم قصاص محمد ثلاث از دراویش گنابادی بازداشت شده بود.

در یک حساب توئیتری که منتسب به این وکیل بود، اعلام شد که اسناد بی‌گناهی ثلاث را منتشر می‌کند./تسنیم


نماینده مجلس: رئیس سازمان بهزیستی به من پیشنهاد رشوه ۵۰۰ میلیونی داد


سقف ارز مسافرتی ۵۰۰۰ یورو شد

بانک مرکزی روز قبل دستورالعملی اجرایی بسته جدید ارزی را به صرافی ها ابلاغ کرد؛ در این بسته امکان خرید ارز برای ۲۳ نوع مصارف خدماتی از صرافی های مجاز وجود دارد.

براساس اعلام بانک مرکزی مسافران می‌توانند با ارائه بلیط- گذرنامه- ویزا (در مورد کشورهایی که نیاز به ویزا دارند) تا سقف ۵۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها، از صرافی‌های مجاز ارز خریداری کنند.

همچنین صرافی‌ها مجازند تا سقف معادل مبلغ ۱۰۰ یورو برای هر نفر بابت هزینه خدمات کنسولی سفارت‌خانه‌های خارجی، از جمله خدمات اخذ روادید و کنسولی ارز به متقاضیان بفروشند./تسنیم


خبر روزهای گذشته را از اینجا بخوانید

حمایت اروپا٬ تهدید آمریکا٬ بی‌تفاوتی آسیا؛ واکنش‌ها پس از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران

$
0
0

زیتون-دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا٬ روز دوشنبه فرمان اجرایی را امضا کرد که براساس آن بخشی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی که پس از دستیابی به توافق هسته‌ای معلق شده بود، بار دیگر اجرایی خواهند شد.

رییس‌جمهور آمریکا همچنین در پیامی در صفحه توئیتر خود با اشاره به بازگشت رسمی تحریم‌های ایران تصریح کرد که «هر کس با ایران دادوستد کند، با ایالات متحده معامله‌ای نخواهد داشت.»

دونالد ترامپ در این پیام، ساعتی پس از بازگشت رسمی تحریم‌های ایران تأکید کرد که این تحریم‌ها «گزنده‌ترین» تحریم‌هایی است که تا کنون اعمال شده و در ماه نوامبر (آبان ماه) نیز مرحله‌ای دیگر جلو خواهد رفت.

این اقدام واکنش‌های فراوان بین المللی را در پی داشت.

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز سه شنبه در سفری به نیوزیلند گفت: «ما همه تلاشمان را می کنیم ایران از برجام خارج نشود، همچنان از مزایای اقتصادی توافق برای مردم ایران بهره مند باشد چون به نظر ما این منافع امنیتی نه فقط منطقه، بلکه جهان را تامین می کند.»

موگرینی تاکید کرد: «ما به خصوص کسب و کارهای کوچک و متوسط را تشویق می کنیم معاملات با ایران و در داخل ایران را افزایش دهند. این بخشی از اولویت های امنیتی ماست.»

 

در همین رابطه گونتر اوتینگر، کمیسیونر اروپایی در زمینه بودجه و منابع انسانی، نیز گفت که موسسات سپرده گذاری و اعتباری آلمانی ظرفیت حل مشکل روابط با ایران به رغم تحریم‌های آمریکا را دارند.

به گزارش رویترز، گونتر اوتینگر به روزنامه آلمانی رینشن پست گفته است: بانک‌هایی مانند «فولکس بانک» می‌توانند زمینه روابط تجاری شرکت های آلمانی با ایران را ایجاد کنند. این بانک‌ها روابط نزدیکی با آمریکا ندارند و کمتر نگران تحریم‌های آمریکا هستند.

 

روسیه اما تنها اعلام کرد که از تصمیم آمریکا «عمیقا مایوس» است.

وزارت خارجه این کشور در بیانیه ای نوشت: «ما عمیقا از اقدام آمریکا برای اعمال مجدد تحریم های ملی علیه ایران مایوس هستیم.»

این وزارتخانه در اشاره به همکاری های تجاری با ایران گفت که روسیه «هر کاری ضروری باشد» برای نجات برجام که در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود خواهد کرد.

در این بیانیه آمده است: «این یک نمونه روشن نقض قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد و قانون بین المللی توسط آمریکاست.»

دولت سوریه هم در این روز اقدام آمریکا را محکوم کرد و آن را «غیرقانونی و ناشی از تکبر» خواند.

 

حیدر عبادی٬ نخست وزیر عراق٬ نیز گفت که او با بی میلی تحریم های آمریکا را اجرا خواهد کرد.

او گفت: «ما از تحریم حمایت نمی کنیم چون یک خطای استراتژیک است، اما از آن پیروی می کنیم. به طور کلی تحریم ها غیرعادلانه هستند.»

 

در مقابل هدر نائورت٬ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا٬ در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی پس از بازگشت تحریم‌ها علیه ایران، تاکید کرد، دولت ایالات متحده مایل است با حکومت ایران مذاکره کند، اما واشینگتن به‌دنبال تعهد تهران به انجام تغییرات بینادین در رفتارش است.

نائورت در کنفرانسی خبری تاکید کرد که کشورش به‌دنبال توافق جدیدی با ایران است که نه تنها مسائل اتمی، بلکه -به توصیف او- «رفتارهای بی‌ثبات‌کننده حکومت ایران» را هم در برگیرد. سخنگوی وزارت خارجه در توضیح این «رفتارها»، به برنامه موشکی ایران، «حمایت جمهوری اسلامی از تروریسم» و «رفتارهای مخرب منطقه‌ای» اشاره کرده‌است.

رای مجلس به استیضاح علی ربیعی

$
0
0

زیتون– نمایندگان مجلس با ۱۲۹ رای موافق و ۱۱۱ رای مخالف به استیضاح علی ربیعی رای دادند.

این سومین جلسه استیضاح علی ربیعی بود.

در جریان استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه علنی امروز (چهارشنبه)، محمدرضا پورابراهیمی نماینده کرمان به عنوان آخرین متقاضی استیضاح از وزیر به بیان دلایل خود پرداخت.

او در بخش آخر صحبت‌هایش خطاب به پزشکیان نماینده تبریز که از عملکرد وزیر دفاع کرده بود، گفت: «آقای پزشکیان باید به این سوال جواب دهد که زهرا پزشکیان مسئول فاینانس پتروشیمی چه نسبتی با او دارد.»

این صحبت‌های پورابراهیمی باعث شد که پزشکیان بر اساس ماده ۷۹ آیین‌نامه تذکر آیین‌نامه‌ای را مطرح کند. وی در توضیح تذکرش، گفت: «این صحبت‌ها نشانه بی‌اخلاقی و عدم تعهد است. ببینید این حرف‌ها چقدر غلط و دروغ می‌باشد. پزشکیان ادامه داد: دختر من در پتروشیمی جم کار می‌کند، لیسانس ندارد بلکه دارای تحصیلات فوق لیسانس است. او مسئول نیست بلکه پروژه‌ای را گرفته است. در فضای مجازی گفتند که دختر من ۱۰ میلیون تومان حقوق می‌گیرد که باز هم درست نیست، او چهار میلیون تومان حقوق می‌گیرد.»

نایب رییس مچلس افزود: «دختر من فوق لیسانس شیمی از دانشگاه شریف دارد که قبل از آنکه آقایان سر کار آیند در پتروشیمی کار می‌کرد. آیا این به آن معناست که من رانت‌خوار هستم؟ اگر قرار باشد ما هم مثل آقای پورابراهیمی حرف بزنیم، می‌خواهید بگوییم که بچه‌های آنها و دار و دسته‌شان در این سیستم بیشتر درگیر هستند یا بچه‌های من؟ این حرف‌ها را که می‌زنند چه معنایی دارد.»

نایب رییس اول مجلس خطاب به لاریجانی گفت: «آقای لاریجانی این حرف‌ها انصاف نیست که از پشت تریبون زده می‌شود.»

لاریجانی در واکنش اظهار کرد: «حرف آقای پزشکیان درست است. نباید از پشت تریبون اسمی برده شود.»

به گزارش ایسنا، در این هنگام پورابراهیمی با فریادهایی خواستار بیان تذکر با استناد به ماده ۷۹ را داشت که لاریجانی در واکنش، گفت: «آقای پورابراهیمی شما صحبت کردید و آقای پزشکیان هم جواب داد، دیگر دلیلی برای تشکر وجود ندارد.» با اصرارهای پورابراهیمی، لاریجانی اجازه تذکر را داد.

این نماینده مجلس ادامه داد: «از آقای پزشکیان تشکر می‌کنم که خودشان این موضوع را تایید کردند. آقای وزیر بهانه‌هایی داشتند در این باره که تعدادی از نمایندگان هیات مدیره معرفی کرده و یا اقداماتی را انجام داده‌اند.»

پورابراهیمی افزود: «ما برای آنکه یک بار باب قضیه بسته شود درباره ادعای آقای وزیر و یا صحبت‌های آقای پزشکیان به هیات نظارت شکایت می‌کنیم، البته متاسفانه خودشان هم رییس هیات هستند.»

 

Viewing all 6931 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>